Săptămâna trecută m-am lămurit că în ţara asta nu se vrea. Am fost într-un loc care m-a dumirit pe deplin că, dacă s-ar vrea, s-ar face. Dar, aşa cum ziceam, nimeni nu vrea. Iar aici mă refer la autorităţi, la guvernanţi, la factorii de decizie. Ei nu vor. Pentru că materie primă (a se citi copii) există din belşug, dar nimeni nu vrea s-o utilizeze, nimeni nu vrea s-o prelucreze, s-o şlefuiască şi să scoată produse finite bune. Cel mult se ridică din umeri şi ni se arată buzunarele goale, în timp ce pe gură ni se spune acelaşi lucru pe care-l auzim de 25 de ani: nu avem cu ce.
Spre nenorocul lor, al diriguitorilor acestei ţări, mai există câte o iniţiativă privată care demonstrează exact contrariul: totul e să vrei, că se găsesc resurse. Şi mă refer aici la cei de la OMV Petrom, care au dat drumul la o treabă extraordinară cu proiectul Ţara lui Andrei, din care face parte mai nou România Meseriaşă. Am fost acolo şi am văzut. Timp de două zile am făcut parte din Tabăra Meseriaşilor şi mi-am format o idee clară despre ce reuşesc oamenii ăştia.
Partea cea mai mişto este că acolo, în tabără, am avut o libertate de mişcare totală. Puteam sa-mi bag nasul abolut peste tot, nimeni nu-mi zicea nici dă-te mai încolo. Adică exact ce-mi place mie cel mai mult.
Şi am văzut nişte copii fascinaţi de tot ceea ce li se întămplă. I-am simţit absolut implicaţi şi bucuroşi că sunt acolo. Şi cum naiba să nu fie aşa? Eşti elev la un liceu cu profil mecanic, da? Toată ziua auzi numai despre culbutori, chiulase, caroserii, parametri de consum şi altele de acelaşi gen. Păi nu-ţi pică faţa când îl găsesti în tabără pe Gabriel Onofrei? Care te mai ia şi la el la atelier, unde te lasă să-ţi faci de cap cu maşinile şi toată aparatura lui. Vă spun eu, copiii ăia mâncau norii doar-doar să-l impresioneze. Şi nu numai că au reuşit, dar l-am văzut pe Onofrei cu lacrimi în ochi, deşi pare genul care plânge doar când îşi scapă o piatră de moară pe tibie. Iar el părea să aibă tibiile întregi.
E posibil să aveţi impresia că exagerez. Nici pomeneală. Copiii ajung în Tabăra Meseriaşilor pentru că-şi doresc asta. Ştiu de la bun început ce-i aşteaptă, din momentul în care trimit scrisoarea de intenţie. Pentru că există nişte criterii de slecţie, nu sunt luaţi la întâmplare sau pe vestitele „pile”. Ca să vă lamuriţi, vi le-am scris aici:
-Veniturile pe membru de familie (nu vreau să vă spun cât şi nici nu ar fi corect, dar îți crește tensiunea instant când auzi că exista oameni care pot trăi cu atât de puţin şi-și mai întreţin şi copiii la şcoală);
-Situația școlară (pentru că, da, trebuie să demonstrezi cumva că meriţi, nu numai că vrei, să ajungi în tabără);
-Argumentele scrisorii de intenție (să explici de ce-ţi doreşti);
-Scrisoare de recomandare a profesorului (nu mai este nevoie să explic);
Și totuși, de ce „trag” tare ăştia mici în tabără? Păi primul motiv ar fi cel pe care tocmai vi l-am spus. Fiecare serie găseşte la faţa locului o vedetă din domeniul în care activează. Mecanicii auto s-au întâlnit cu Gabriel Onofrei. Seria următoare, elevi de la şcoli cu profil de bucătari, urma să lucreze cu Chef Cezar Munteanu. Tot aşa se defăşoară lucrurile și la seriile de frizeri şi cele de croitori.
Iar al doilea motiv, la fel de puternic, este bursa. Primii cinci elevi din fiecare serie (20 în total) primesc o bursă de studii, care va fi acordată pe perioada unui an şcolar. Cum se stabilesc cei cinci? Foarte simplu: testare în ultima zi a fiecărei serii. Cred că oricine ar „trage” să se facă remarcat în condiţiile astea, nu?
Să vă mai spun şi că, din cauza situatiei materiale, erau acolo copii care nu fuseseră într-o tabără niciodată? Aveţi tabloul complet acum.
M-am lungit mult si nu mai stau să va povestesc cât s-a plâns la plecare de exemplu. Elevi, profesori, organizatori şi voluntari îşi amestecau lacrimile de-a valma în curte. Numai Onofrei stătea într-o parte şi se prefăcea că i-a intrat ceva în ochi. Nu-i intrase.
Nu vă mai zic nici cum şi-au făcut surprize unii altora la petrecerea din ultima seară. Pentru că-s lucruri normale într-o comunitate care împarte şi bune şi rele timp de o saptămână.
În schimb, o să vă spun ce aş face eu în plus. În condiţiile în care 90% dintre școlile profesionale au dispărut în ultimii 20 de ani, iar România resimte lipsa forței de muncă bine pregătite, mi-aş vedea interesul şi aş merge un pic mai departe. Sunt OMV Petrom, da? Deci am nevoie de oameni bine pregătiţi în toate domeniile în care activez. De ce să nu mi-i asigur încă de pe perioada studiilor? De ce să nu fac tot posibilul să ştiu că vor ajunge la mine „în curte” cei mai buni mecanici auto şi cei mai tari operatori sondori? Aşa că aş transforma bursele de studii anuale, în burse de studii pe toată perioada liceului. Bineînţeles, condiţionate de rezultatele şcolare. Dar eu, OMV Petrom, aş avea drept de preemţiune la terminarea şcolii, atunci când bursierii vor trebui să se angajeze. Şi uite aşa m-aş alege an de an cu cei mai buni din generaţia respectivă. It’s a win-win situation.
P.S. Vedeta incontestabilă a taberei a fost un puşti de 16 ani, Matei, care cred că cel mai mult pe lumea asta şi-ar fi dorit să fie ubicuu. Pur şi simplu suferea din cauză că nu poate fi în mai multe locuri în acelaşi timp, ca să le facă el pe toate. Acelaşi puşti care m-a lăsat cu un nod mare în gât când l-am auzit spunând că părinţii lui sunt surdo-muţi şi el nu ştie ce însemnă să-ţi spună mama „te iubesc”. Şi eu ca eu, dar fetele ieşeau plângând din sala în care vorbea Matei.
P.P.S. Aveţi aici un interviu cu Mona Nicolici, şefa departamentului de sustenabilitate al OMV Petrom, cea care a facut posibilă realizarea proiectului România Meseriaşă. Poate o să vă lămurească mai mult decât am facut-o eu.
Sunt noua pe aici si deocamdata stiu un lucru: faci treaba buna!
@Iulia, așa să fie. 🙂
Domnu’, mai uşor cu OMV-ul. Scot miliarde din sol şi aruncă sute pe programe atractive țâncilor.
@skogentrollet, ok. Dar sunt o grămadă de alte companii care scot la fel de multe miliarde și nu „aruncă” nimic pe nicăieri. Cu ăia ce facem?
@Mihai, toți petroliştii bagă câte un program de genul „uite frate, cât ne pasă de voi, deci ciocu’ mic când vă otrăvim izvoarele si vă gazăm copiii”.
Au departamente de PR să îşi spele mâinile…
http://www.observatorulph.ro/exclusiv/37318-copil-ucis-cu-de-gaz-de-sonda-omv-petrom-tace-de-ce
@skogentrolket, păi şi era mai bine să nu facă nimic? Sau cum vezi tu lucrurile? Că m-ai băgat olecuţă în ceață.
@Mihai, nu frățiware, dar dacă ridicăm podium pentru OMV, hai să o facem pentru toți: Gazprom, BP, Shell, Chevron, Exon… punem şi nişte cianurişti? :))
@skogentrollet, păi toți cei enumerați de tine nu am vazut să facă ceva asemănător în România. Petrom face. De ce nu-i în regulă?
@Mihai, pentru ca lobby si TTIP.
Te bucuri la un colt de paine cand cei mari iti iau frigiderul plin.
@skogentrollet, ți-am înțeles punctul de vedere din prima. Am zis „ok” si am trecut la nivelul următor. De ce nu fac toate companiile măcar un pic de lobby de genul ăsta? Să dea toate câte un colț de pâine, daca tot au frigiderele pline.
@Mihai, Am înteles, era un „ok” la flit… Nu mă prinsăi… :))
@skogentrollet, nu era mă nimic „la flit”. Aoleu, femeile astea. :)))
A propos, domnu’ tot n-a terminat cu incașii sau ce făcea el acolo?
@Mihai, ba da, a ajuns vineri.
@skogentrollet, să-i fie rușine! 🙁
@Mihai, de ce?
@Mihai, o să-i transmit, dar pot să ştiu de ce? :))
@skogentrollet, un semn de viață să nu dea, mă? Aici, pe mail, unde voia muşchiu’ lui. Ca să nu mai zic că eu mă aşteptam să veniţi în ţară.
@Mihai, am înțeles. Dar de vină sunt eu, că am pierdut concediul cu „vacanța” la Iaşi. Mailu’ e blocat de când a avut buba cu hackeru’. A făcut cerere la protonmail să-i deschidă cont să-şi mute conturile acolo. Dar să-i fie ruşine, oricum! :))
@skogentrollet, măcar un pic tot trebuie să-i fie. 🙂
Și în fața tuturor acestor realități, guvernanții fac în continuare ce știu ei mai bine: întorc spatele, dau din umeri și își văd mai departe de globul lor de sticlă.
@Chircu Victor, de cristal. Nu se coboară la globuri de sticlă. 😉
@Victor, nici măcar din umeri nu mai dau. Le e lehamite. Le e scârbă.
Am avut ocazia, prin prisma job-ului, să-l văd face-to-face pe papagalul ăla de Zgonea. Atât de îngâmfat, infatuat şi scârbit om n-am văzut. Am rămas cu un gust amar, ca după paracetamol. Trecea ca vântul prin sălile parlamentului şi prezenta o atitudine de genul „Băăă, sclavilor!”. Trist. M-a dezamăgit până în măduvă stilul ăsta care e cam peste tot prin parlament.
Zgonea? bleah …cahhh
Ooofff, @Mihai. Sunt atâtea de spus pe tema asta. Interminabile discuții cu argumente şi pro şi contra. Mă bucur tare că se face ceva şi pentru copiii care vor dar nu au cu ce, fie şi acest 1% din ce s-ar putea face la un nivel mai mare.
Românilor, din păcate, trebuie să vină alții să le arate că se poate, vezi şi fundația Prințului Charles de la Viscri. Trist, dar cum spui şi tu, ne bucurăm de puținul ăsta.
@DeeAnna, poate ușor-ușor vor face chestii din ce în ce mai multe companii.
Asteptam de mult articolul tau 🙂 Mi-a placut mult, cu toate ca nu ma asteptam sa fie asa de serios, insa e nevoie si de asta! Bravo
@SabinaCornovac, am încerca să fac ceva mai pe glumă, dar nu am avut cum. E treabă serioasă ce se întămplă acolo. Am făcut invers. Cât am stat în tabără le-am dat haștagurile peste cap cu bancurile. Și acum am scris serios. 😉
Frățică, sper să nu le dea și la sutaniști prin cap să facă tabere de genul ăsta 🙁 . Dar stai, ăia nu acordă burse, deci, exclus 😀 . Lăsând gluma puțin deoparte, e un mic început care, sper, să devină mare, cel puțin în formatul idealist prezentat de tine 🙂
@diabolic, și să se extindă exemplul la alte companii. Ușor-ușor s-ar face treabă și în țara asta.
Mihai ai dreptate cu bursele. Un an de zile mi se pare si mie prea putin. Sa le dea pe toata durata scolii, ca sa simta si copiii ceva si sa scape de grija cheltuielior ca sa se poata concentra pe meserie.
@DanB, păi da, așa am gândit-o și eu.
Boss, Mona Nicolici nu e tipa aia care prezenta stiri pe la tv?
@zorro, chiar ea. 🙂
Frumoasa femeie, boss. Bun asa!
@zorro, shhhh, nu mai zice, că precis vede! 🙂
Si ce? Ea nu stie ca e frumoasa?
@zorro, :))))) touche :)))))
La antena1 cu Radu Coșarcă
Frumos! Like, share etc. Eu de exemplu, habar n-aveam de tabara asta, si doar am auzit de Tara lui Andrei. Si ce daca e Omv? Putea sa fie si Isis. Atat de putine chestii se fac in tara asta pentru copii, incat eu, ca parinte ma gandesc tot mai serios sa o sterg afara pana ajung ai mei la scoala. Si apoi apare un articol de genul asta si incep sa cred ca exista speranta pentru viitor. Bravo pentru ca ai scris, bravo alora ca au initiat aceste proiecte!
@Ionut, așa zic și eu. Da, sunt de acord că se poate face mai mult, dar toate au un început. În plus, cred că pot să zic fără să respir câteva companii de dimensiunea OMV Petrom despre care nu am auzit mai nimic în domeniul ăsta.
Mda, stiu si eu vreo cateva. E paradoxal ce se intampla: proaspeti absolventi sau inca studenti merg la interviuri. Li se cere experienta pe care, bineinteles, nu o au. Unii chiar bine pregatiti, se sictiresc si pleaca afara. Cand, in sfarsit, apare unul cu experienta, i se spune ca salariul cerut e prea mare. Se sictireste si pleaca, de asemenea. In final, compania angajeaza vreo lepra pe sistemul PCR, tineri bine pregatiti sunt folositi pe afara, si toata lumea are de pierdut. Solutia ar fi cei ai scris tu, dar…putini sunt dispusi sa faca asta. Asa ca…mediocritate pe toate planurile. Exista si exceptii, dar putine.
@Ionut, și tu vorbesti de ce se întămplă după terminarea facultății. Dar noi nu mai avem nici măcare meseriași în țara asta.
Romania nu are nevoie numai de absolventi de facultate bine pregatiti, cine mai lucreaza la strung, freza,sudeaza, repara instalatiile sanitare? Cei cu facultate refuza astfel de munci, normal, parintii isi imping copiii tot mai sus, dar si din lipsa scolilor de meserii… Toti se califica la locul de munca, odata cu cei iesiti la pensie se pierd si meseriile, cei ce raman fac totul dupa ureche si de mantuiala…. Asta e adevarata problema a tarii asteia, si de aceea sistemul de invatamant va da gres si in urmatorii 20 de ani, chiar daca ar incepe o reforma corecta in acest moment…. Nu mai sunt oameni care sa invete pe altii meseria. Asta este motivul pentru care am ales sa emigrez, viitorul copiilor mei ar fi fost compromis in tara, in curand facultatile si diplomele date de ele nu vor mai valora nimic, trebuie sa fie cineva acolo sa dea si cu matura, dar sa o faca bine! In Olanda, unde locuim acum, orice meserie beneficiaza de respect, nimanui nu ii e rusine sa aiba alta pregatire decat inginer sau avocat… Si copiii sunt invatati de la inceput ca fiecare are un loc in societate, dupa puterile fiecaruia, nu e nici o competitie intre ei.
@Razvan, da, exact cum spui tu. Asta și încearcă oamenii ăstia cu Tabăra. 🙂
Ma bucur sa vad initiative, dar din pacate ma tem ca sunt ca o picatura in ocean… Viitorul nu asteapta, isi vede de drumul lui, Si da, e cu atat mai dureros cand vezi ca s-ar putea face ceva…
@Razvan, știi cum e și cea mai lungă călătorie începe tot cu primul pas. 😉
Asa sa fie si acum, dar pe mine ma sperie de fapt lungimea calatoriei… Ar sugera reprezentantilor OMV Petrom sa incerce o asociere cu alte mari companii pentru a duce proiectul asta mai departe, cred ca multi s-ar bucura sa se implice, avand in vedere beneficiul de imagine… Asta ar fi un urmator pas in calatorie!
@Razvan, știi cum se spune despre lucrul amestecat, nu? Nu ar avea rost să se amestece cu altii. Este un proiect ce nu are cum sa nu poat fi sustinut de OMVPetrom chiar dacă ar crește de zece ori pe atât.
Ziua buna! Pentru tine si @Razvan: la Brasov (si sper ca nu numai aici!) o mare companie (Nu dau nume da` va spui ca fac rulmenti) a reinfiintat o scoala profesionala ce-i poarta numele. Tot aici, dar la alt nivel de educatie, o alta companie (iar nu dau nume, dar faceau candva telefoane mobile si nu-s finlandezi) recruteaza part-time studentii buni incepand cu anul I pentru munca si cursuri suplimentare fata de ce ofera facultatea locala de profil.. Eu zic ca 700 lei pe luna pentru 4 ore pe zi, 5 zile saptamanal nu-i exagerat de putin. Cei mai buni dintre cei buni pot lucra si vara (Pe ceva mai multi bani, evident!) iar crema ramane-n firma. Pe ce bani, zau nu mai stiu. Asadar lucrurile se misca.
Eu personal sunt putin nelinistit in domeniul voluntariatului. Stiu ca se face, dar cei ce cheama-n astfel de actiuni dau pe urma zapisca cum ca s-a facut asa ceva? Nu de alta, dar pe dincolo, cand te vad angajatorii cu d-astea la dosar ai un punct in plus la scorul de angajare in foarte multe locuri!
@Victor, aici nu suntem la televizor. Dă, dom’le, numele companiilor! Să știe oamenii când se întâmplă și lucruri bune în țara asta.
Scoala Profesionala „Ina Schaeffler” si „Siemens”. E bine? 😛
@Victor, așa, dom’le, că nu suntem la protv aici. Dacă avem ce, spunem. 😉
Numa de bine,ce sa zic, acum ani in urma se faceau astfel de contracte de scolarizare stiu sigur ca Romgaz avea ceva de genu asta si luau spuma intotdeauna acum nu cred ca mai exista. Cat despre ai nostri conducatori…..imi amintesc ca domnu Fluture pe vremea cand era ministru a venit si el sa ne viziteze,aveam un automat de cola pe hol,gratis, reactia lui??!! Cine plateste pentru cola asta si de ce nu se monteaza unu cu fise??!! Multam nene Fluture, sa te iubesc,in gat,adanc.
@Radu, a scris el cu oi pe dealuri? A scris. :)))
Cine e destept e…. stie a scri??? Stie….are talent si ” valuare” ??!! Are…ofticosii de noi…
@Radu, şi nume predestinat. 😉
Ha,ha,ha la asta nu m-am gandit….pleosc,m-ai surprins iara.
din pacate doar o companie face asta- ai zis 5 serii a 20 copii – deci 100 – oare vor fi ei suficienti ca sa se susutina tara asta in viitor?
probabil ca nu dar macar ei au avut acum imboldul de a continua pe un drum mai greu dar mai luminos decat parea probabil inainte de tabara asta
felicitari celor care au organizat-o si rusine celorlalti care nu vad nu aud de probleme acestor copii- pentur ca sunt foarte multi care ar vrea si si-ar dori dar renunta la scoala din diverse motive- de cele mai multe ori din cauza scolii in sine
@Gabriela, dacă toate corporațiile mari din România ar susține câte un proiect de genul acesta, lucrurile s-ar schimba un pic.
In primul rand insa ar trebui ca societatea sa puna pe primul rand copiii indiferent de statutul social si provenienta lor
E un pic cam greu ca o companie al carui scop e realizarea de profit sa porneasca un asa proiect social cand ei ii este limitata suma pe care o scuteste la impozite
Nu ii plang omv.ului de mila dar ii inteleg ca nu vor sa dea niste bani de pomana mai ales in tara unde daca ii ceri cuiva ceva ti se pune pe tava in secunda 2 – da mie ce.mi iese?
Bafta in continuare sa ne mai aduci initiative din astea misto
@Gabriela, 😉