Eu habar nu aveam ca trebuie sa primesc vreun card de sanatate. Daca nu era facebook-ul, nu as fi aflat in veci. Ca sa vezi ce inseamna social media. In aceeasi situatie am constatat ca se afla si prieteni de-ai mei, care au facut ochii mari cand le-am zis ca l-am primit. Ce e ala?, a fost intrebarea standard. Intrucat am o banuiala ca multi dintre voi se afla in aceeasi ipostaza, m-am hotarat sa va lamuresc cum sta treaba.
In primul rand, trebuie sa aflati ca obiectul o sa va ajunga prin Posta. Adica Posta Romana. Ceea ce nu este neaparat o veste buna. Nu de alta, dar nu a fost data lasata de la dumnezeu, in care sa intru in vreun oficiu postal si sa plec de acolo la fel de senin cum intrasem. Absolut de fiecare data s-a gasit vreun motiv pentru care sa imi vina sa ma dau cu capul de pereti, de nervi. Si credeti-ma, ca ma duceam acolo fara nici cea mai mica intentie de cearta sau criza nervoasa. Mai mult de atat, fiind pus in tema, chiar eram hotarat sa nu cedez si sa-mi pastrez calmul. Ti-ai gasit. Este absolut imposibil. „ Client calm” si „Posta Romana” sunt doua notiuni perfect incompatibile.
Asadar, din momentul in care ati gasit recipisa in cutia postala, trebuie sa va inarmati cu infinita rabdare si sa purcedeti spre Oficiul Postal caruia ii sunteti arondat. Atentie! Am auzit intrebarea asta de cel putin cinspe ori numai cat am stat la coada, asa ca va las aici raspunsul: pe un singur buletin (carte de identitate) se pot ridica patru carduri de sanatate ale membrilor familiei. Conditia este sa fie rude de gradul intai (sot-sotie, parinte-copil, frate-sora) si, cel mai important, sa locuiasca la aceeasi adresa. Asta e un lucru bun (poate singurul), macar nu trebuie sa stea toata lumea din casa la coada si la facut peri albi. Sfat: cel din familia voastra pe care pica magareata sa se duca, sa aiba bateria incarcata la telefon si ceva giga de net utilizabili. Nu de alta, dar dupa prima jumatate de ora de stat la rand, mai trebuie sa-ti ocupi timpul cu ceva. In plus, e foarte relaxant sa te sune prietenii si sa le spui ca esti la coada la Posta. Ba chiar sa le razi in nas, cand te suna a doua oara si se victimizeaza la telefon (tot ei!!!), cum frate, n-ai mai plecat de acolo??? In plus, postarile pe facebook de la Posta, sunt mereu hazlii si pline de substanta.
Cum pana la urma toate au un sfarsit (chiar si statul la coada, la Posta, despre care studiile spun ca dureaza in medie 45 de minute), o sa vina momentul in care tineti in mana plicul ce contine cardul. Si odata cu asta s-a epuizat partea cea mai placuta din procesul activarii unui card de sanatate. Pentru ce de aici incolo, urmeaza haosul. Sau cum credeti ca s-ar putea numi incercarea Statului Roman de integrare electronica a serviciilor? Hai ca n-am luat-o razna, vedeti imediat de ce zic asta.
Poate nu stiati, dar cardul este electronic. Are si cip (da, si pe mine m-a uimit). Si trebuie mers cu el la medicul de familie, pentru validare. Aici apare o mica si neinsemnata problema: medicii de familie nu au cititoarele, iar in lipsa lor nu prea se poate valida cardul. Atat si nimic mai mult. Deci riscati sa va spuna sa vi-l bagati in fund, pentru auto-validare. Inca ceva, daca va duceti la medicul de familie, doar asa ca sa vi-l validati si nu aveti o relatie mai apropiata cu el (sau macar un pliculet cu spaga), ia uitati ce o sa vi se intample: „din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație”, au precizat reprezentanții Societății Națională de Medicina Familiei și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Clar? Ti-l activezi matale cand te-ai imbolnavit, nu asa aiurea ca vrei tu.
Copiii nu primesc carduri. N-am idee de ce. Adica am, pentru ca…Statul. Dar sunt de acord. Ia mai da-i incolo. Pai ce nevoie au ei de card de sanatate? Sa-si vada de scoala lor. Astia care au gandit sistemul zic ca se vor utiliza cardurile parintilor. Eu zic altfel: ferice de ala micu’ daca are ambii parinti plecati la munca in strainatate si el este in grija bunicilor. Sa nu dea dracu’ sa se imbolnaveasca. Cat despre orfani, sa fie sanatosi, selectie naturala scrie pe ei.
Exista doua situatii lasate total nereglementate (nici macar partial, ca in cazul copiilor): daca nu esti asigurat sau daca l-ai pierdut. Nu se stie cum se procedeaza in niciunul dintre cele doua cazuri. Asa ca, in oricare dintre ele, cred ca se poate aplica celebra vorba din batrani: ai futut un cal in pizda. Ma scuzati, dar cred ca se potriveste la marele fix.
Iar cireasa de pe tort (hmmm, nu stiu de ce, dar simt ca in cazul acesta se potriveste „bomboana de pe coliva”) este asta: tot sistemul ar trebui sa fie functional incepand cu 1 ianuarie 2015. Adica peste nici trei luni. Looooooooooooooooooooooooool!!!
Eu zic sa nu va imbolnaviti prea curand. Iar daca totusi vi se intampla si este ceva mai nasol, ce necesita mersul la doctor, rugati un prieten bun sa va impuste.
:))alta chestie inutila! sunt sigura ca peste 3 luni o sa se joace cei mici cu aceste carduri pentru ca la cum se prezinta pana acum situatia clar nu vor putea fi utilizate(vesnica lor scuza).
@iulia, total de acord. „Noi am incercat, dar nu s-a putut”.
Am primit si eu cardul, dar nu am deschis inca plicul si nici nu o voi face prea curand. Romanul, plictisit, iubitor de cozi si cautator de nemultumire ar fi in stare sa mearga la doctorul de familie doar pentru activare si de aceea trebuie oprit prin anunturi. Mi se pare normal.
@Preduca George, si ce l-ar impiedica pe „romanul plictisit” sa mearga la acelasi medic de familie si sa zica „ma simt un pic slabit azi, am venit pentru consult… ah, si daca tot am venit, va rog sa-mi validati si cardul”. Ha?
Nimic
Merci. Nici eu nu stiam nimic despre acest subiect.
@mada, cu placere.
Nu-mi vine sa cred ca ai scris despre asta. Ieri am stat la coada sa le ridic. Ce nervi, ce aglomeratie, ce blesteme le-au auzit urechile functionarilor.
@Rossana, posta romana functioneaza intr-un univers paralel, rupt de realitate.
In universul in care te acresti si esti incapabila sa mai dai un raspuns de bun-simt la o intrebare decenta.
Multumesc de info. Deci il pot trimite pe taica-meo?
@badgirl, linistita, daca aveti aceeasi adresa pe buletin.
Avem, avem. Ce bine ca am scapat.
Pe al meu l-au pierdut. Adica nu reuseau sa-l gaseasca in maldarul ala. Trebuie sa ma duc din nou. Sincer, imi doresc sa nici nu-l mai gaseasca vreodata.
@zorro, 😀
Voi ati vazut cat au fost spagile de la dosarul Microsoft? Va dati seama cat au fost pentru cardurile de sanatate? Ce interes ar avea sa functioneze? Banii s-au dat si s-au luat deja. Ba chiar daca ar functiona le-ar strica ploile si cu spagile din sistemul de sanatate. Deci suntem pe drumul cel bun.
@sponge bob, jos palaria. Da, exact asa. De ce le-ar face sa functioneze? N-au niciun interes.
Tare as vrea sa stiu si eu firma care a „castigat licitatia” pentru ele.
Apoi voi cautati nod in papura la orice, ca e card nu e bine,ca una ca alta,dar ai nostri guvernanti sau gandit din prima,cate carduri sunt pe cap de locuitor in Romania?! Aprox. trei daca il punem si pe ala de la Flanco cu ratele. Cate se folosesc?! Pai 2+1= 3 dupa matematica mea defectuoasa,cate are un european in medie?! Pai,nu stim,multe sau mai multe, cate foloseste?! Iar nu stim, deci la romani le mai dam unu sa nu il foloseasca doar sa dea bine in portofel, ca si asa e gol si au ai nostri spatiu cacalau badie.
@radu, aaa, pai zi nene asa. Corect, sa dea bine la imagine, cand deschizi portofelul gol. Macar e plin de carduri.
Corect,asta e pe sistemul „trag cu cardu miliardu/// am mai multi bani ca S.A.P.A.R.D-u.” Ca sa nu mai aud comentarii ca nu am cultura muzicala.
@radu, looooooooooooooool
:))))))
@radu, da, de-abia astept sa deschid portmoneul plin de carduri inutile. Macar de-ar face si buletinul mai mic, sa se confunde si el cu un card.
Eu am tot timpul la mine in jur de zece bucati carduri. Sa nu le f..i muma in cur? Ce sa fac cu atatea?
Interesanta chestia cu copiii orfani. Si ce vor face?
@andreea, habar nu am. Probabil vor incerca sa nu se imbolnaveasca, pana la 18 ani.
Corect. Poate chiar dau o lege pentru copiii insitutonalizati. Sa nu aibe voie sa se imbolnaveasca.
A venit, l-am luat. Habar n-am avut ca se pot ridica mai multe pe acelasi buletin. Deja au stat trei membri ai familiei la coada pentru ele. Nici gand sa puna si ei un afis sau sa anunte in vreun fel. 🙁
@Cruella, pai de ce ar face asta? Ca sa ne usureze viata. Ce interes au?
Nu au… 🙁 🙁 🙁
Inca o chestie gandita bine, nascuta prost si sortita esecului din seria realizata cu atata succes de marele si unicul anteprenor care este statul roman.
@x,y si z, desigur, prietene, desigur.
La ce bun atata frustrare? Toti o transmitem, o dam de la unu la altu pana se face mare si apoi? ce facem cu ea? la ce ne ajuta? de ce ne-am incarcat cu sentimentele astea? Ne ajuta la ceva?
Nu simt niciun beneficiu, chiar trebuie sa caut sa ma relaxez…
@Preduca George, ha??? Nu stiu ce zici.
@Preduca George, stresul nu ni-l cream singuri. Reusesc ei sa ni-l induca prin micila sau marile mizerii peste care suntem nevoiti sa trecem zilnic.
1. Taică-miu n-a primit, deşi are job şi este asigurat. Am făcut mişto de el, că numai noi alde ăştia tineri (adică eu şi fratele meu) merităm să ni-l băgăm undeva cardul ăsta.
2. Am refuzat să mă duc să-l ridic. Recunosc: lene+lehamite, o combinaţie deosebită. 😀
3. La cum se întîmplă lucrurile pe meleagurile astea, aş paria că pe la anul, cînd cică ar trebui să primească şi medicii acele cititoare de carduri, n-o să mai avem nevoie de ele. Se schimbă preşedintele, se schimbă guvernul, vin alţi idioţi cu cu alte idei proprii şi creţe. Deşi ar putea să şi le bage ei în fund.
@sebastianmihail, simţ şi văz monstruos. Adicătelea sunt în deplin asentiment cu ce ai scris matale acişilea.
Nu am o săptămână de când l-am luat de la Poştă. Ieri am primit din nou inştiinţare că trebuie sa mă duc să-l ridic. Am sunat sa ma lămuresc dar „nu dăm relaţii la telefon”. Deci voi mai pierde nişte timp ca să văd ce se întamplă. Oare o să am două carduri de sănătate? Donez unul unui copil orfan.
@Papura Voda, ar fi o idee. Si asa cred ca nu se vor utiliza niciodata. Macar sa se simta si copilul ala bine.
Sa se stranga toti care au primit mai multe sa le doneze la aceeasi casa de copii. Sa stim o treaba.
@jderu, uite asa, cu initiative din astea, facem o tara mai buna. :))))
„celebra vorba din batrani: ai futut un cal in pizda.”… nu ai nici cea mai mica idee cat am putut sa rad. Acum sughit pentru ca nu m-am putut opri la timp. Am futut un cal in pizdaaaaaaaa…
@vanea, eh, limbaj licentios. O sa ard in focul iadului.
😉 oiii, ce-o sa mai arzi
…foarte bun cardu’ asta ! in curand vine iarna si trebe sa curat naibii parbrizu cu ceva !
@FKT, dupa consistenta si duritate, pare ideal pentru asa ceva, sa stii.
Stii ce bine ma scarpin cu cardu asta pe ceafa? Nici ca se putea mai bine, multumesc celor ce mi le-au trimis :))
@Cristophor, stai ca-l am la mine. Incerc si eu sa vad daca e chiar asa cum zici tu.
Au fost prea ocupati cu campania electorala ca sa mai aiba timp si de informarea populatiei cu privire la carduri. Daca le trimiteau dupa 1 ianuarie ar fi fost o masiva camapnie de informare. ca doar cineva trebuia sa ia si banii aia, Care acum n-au fost disponibili. S-au investit in galeti, ulei si tricouri rosii.
@cineva, interesant ce spui. Mda, nu le-au mai ramas bani si pentru asta.
Eu sunt pensionar si suferind. Am primit cardul si eu si cele doua fete ale mele, care sunt la munca in strainatate!, Sotia, care inca lucreaza, nu a primit! Cit despre medicii de familie, o tagma de jefuitori, se pling ca babele ca nu au bani sa achizitioneze cititoarele! Niste ,,,,langii! Chiar nu isi pot rupe de la „gura” citiva euro? Sa stie toata lumea ca informare s-a tot facut, poate nu v-ati uitat voi la tv! Eu acolo am vazut ce si cum. Ideea cu cardurile astea e buna dar, din pacate, e aplicata prost! Nu reiau aici motivele. Practic in ceva timp, nu ai card, nu te tratezi!
@gheo, multa sanatate iti doresc. Eu nu contest ca ceva informare s-o fi facut, dar in nicun caz la orele cand dau eu drumul la televizor. Ca la orele cand sunt eu acasa e scumpa publicitatea, in prime-time. Tu, evident ca te uiti mai mult, pensionar fiind. Iar cu cei care nu se uita deloc la tv cum fcaem? Si nu-s putini deloc. Despre asta vorbeam.
Au fost mai multe emisiuni. Eu am vazut la RTV, seara, cu Banicioiu si sefa medicilor de familie. Din pacate medicii de familie se opun introducerii acestui card, din motive lesne de inteles. In prezent au gasit si un motiv, lipsa cititoarelor! Medicii de familie au intuit perfect ca nu vor mai putea tepui Casa cu consultatii fictive atunci cind vor fi puse in aplicare cardurile. Aici e problema! Cit despre activarea lui, aceasta se va face la prima vizita la medicul de familie, in caz de nevoie. In pofida faptului ca multa lume este reticenta, eu consider ca se va face un pas inainte in lupta cu coruptia din sanatate( consultatii false, retete asijderea). Iti doresc sa ti-l activezi cit mai tirziu cu putinta! Adica sa fii sanatos cit mai mult timp, de acum inainte!
@gheo, multam. La fel si tie. Da, eu am inteles care ar fi utilitatea lui in lupta cu sistemul corupt. Doar că sunt reticent cu privire la sansele de reusita.
Bune sau rele, eu zic ca sunt utile pentru calatoriile in strainatate !
@Mediere penal, s-ar putea. Sa stai in avion si sa te scarpine cineva cu el pe spate e posibil sa-ti faca zborul mai usor. Ca sa nu mai vorbim de tren. 😉
@sponge bob, licitatia pentru emiterea cardurilor a fost cistigata de Imprimeria Nationala, firma de stat, pe bani ff multi, citeva milioane de euro si sunt gata de vreo 2 ani! Problema a fost cu distribuirea, medicii de familie nu au vrut asa ca pina la urma s-a apelat la posta, tot pe multi bani! Acum a ramas problema cititoarelor care costa tata, vreo 50 de euro, va dati seama o avere pentru medicii de familie!!!! Dupa cum am mai scris aici, asta-i nodul gordian, medicii de familie. Prin introducerea cardurilor isi vad ameninntate furaciunile cu consultatiile. Va mai aduceti aminte de tevatura cu retetele electronice? Ce mai vuiet, ce mai vaiet, ca ei nu au calculatoare, imprimante, softuri, retea de internet! Totul s-a rezolvat, ca prin munune, cind Casa nu le-a mai decontat drepturile, atunci imediat si-au „luat” cele trebuincioase. Prevad ca asa se va intimpla si cu cardurile! In SUA daca nu ai „social number” nu existi! Scurt! Asa ca va sfatuiesc sa il luati si sa aveti grija de el! Sa ma scuze Mihai ca am scris asa o polologhie dar, cred ca e bine sa se stie. Mai ales cei care, datorita activitatii zilnice, nu sunt la curent cu „noutatile”. !
@gheo, nu ai pentru ce sa-ti ceri scuze. Ba mai mult, iti multumesc pentru lamuririle suplimentare. Habar nu ai cu cati oameni am vorbit si nu stiau o iota despre cardurile astea. Merci si te mai astept.
Am ras cu lacrimi!
@Carmen Sandu, 😉
Ce sa zic… am fost scutita de pierdut vremea pe la Posta Romana, mi l-a adus nenea postasul acasa 😀
@Scorpya Cristina, norocoaso. 😉
Doamne cata prostie! Vor si ei sa le alinieze in rand cu lumea dar iese mereu cacatul praf!
In urma cu ceva timp, vreo trei ani in urma am fost internata in spital in Italia si ii tocam pe cei de acasa din Ro sa imi faca Cardul European. Intr-un an de zile nu au fost in stare de asa ceva, respectivii de la CAS imi bagau diverse motive gen: nu sunt bani de fabricarea cardurilor, nu mai sunt cipuri ..etc si imi dadeau ca la prosti o foaie in care scriau ca eu(Mandea) sunt asigurata in Ro. Au ras italienii si cu curu de sistemul de cacat din Romania.
Aici absolut toata lumea are card de sanate care vine simplu acasa la om plus ca au si copiii.
@Mona, păi cred şi eu că ai râs. Au şi de ce. 🙁