După ce v-am explicat că poți să ajungi în Tenerife fără să fii nevoit să-ți vinzi un rinichi, o să vin azi și-o să vă dau lovitura decisivă: există puține destinații turistice mai ieftine decât insula asta din Canare.

Desigur, mă refer la turism pe bune, nu la all-inclusive-urile de prin Bulgaria sau Turcia, că ăla nu e turism, e zăcut la soare cu trei mese pe zi. Scuze, cu minimum trei mese pe zi.

Prieteni, toate prețurile sunt mai mici decât ce poți găsi în Europa civilizată. Toate, la orice, doar cu taxiul n-am mers ca să pot face comparație.

În rest?

👉 La supermarket e mai ieftin. Aș putea să vă las bonurile, dar mi-e lene să fac asta, așa că trebuie să mă credeți pe cuvânt.

👉 La restaurante și cârciumi e MULT mai ieftin. Ah, aici trebuie să fac o binemeritată paranteză.

Să nu vă luați după cei care susțin că toate fructele de mare sunt congelate, că practic mănânci creveți, caracatiță sau calamari cum le-ai mânca și la București, că nu e adevărat. Cel puțin, nu în totalitate.

Ok, nu contest c-or fi multe restaurante care le aduc și congelate, dar dacă te urci în mașină și te duci în satele pescărești care sunt peste tot pe insulă, o să găsești cârciumi care ți le prepară pe loc și se vede clar că sunt proaspete. Iată aici cel mai bun exemplu. Am închis paranteza.

👉 Benzina e cea mai ieftină pe care am văzut-o în ultimii mulți ani. Am alimentat de trei ori în 12 zile, o dată cu 1,189 euro / litru, o dată cu 1,239 euro și ultima dată cu 1,134 euro.

👉 Biletul de autobuz pentru transport urban este 1,25 euro. Vorbim de cel mai mare preț, adică atunci când cumperi pentru o singură călătorie. Dar oamenii au tot felul de oferte, mai ales pentru turiști.

Partea cea mai mișto e că le poți plăti în toate modurile posibile: cu cash sau cu card, direct în autobuz, prin app sau cu travel card emis de societatea de transport. Nu știu voi, dar mie mi se pare important că nu trebuie să-ți bați capul cu plătitul biletelor, cum am pățit în Budapesta, de exemplu.

👉 Țigările sunt 3 euro. P-asta n-aș fi aflat-o, dacă nu eram la supermarket când și-a cumpărat ăla din fața mea două cartușe de L&M (da, și mie mi-a picat fața când am văzut că mai există acest brand). A plătit 60 de euro pe ele. Faceți voi socoteala.

👉 Pe plajă e mai ieftin. Trecând peste prețurile la șezlonguri, prosoape și ce mai ai nevoie pe plajă, nu mi-a venit să cred ce prețuri aveau cârciumile de pe lângă plaje.

Deși unele erau singurele locuri din zonă in care puteai să mănânci ceva, deci ar fi putut să umfle prețurile cum voiau că n-aveai de ales dacă îți era foame, să vezi ce, n-o făceau.

👉 Nu știu prețurile la parcări ca să pot face comparație. De ce? Pentru că peste tot pe unde am ajuns erau parcări gratis și de fiecare dată am găsit loc. Ce-i drept, sunt genul căruia nu i se rupe apa dacă face câteva sute de metri pe jos.

Prin urmare, n-aveam nicio problemă să las mașina oriunde găseam loc de parcare, chiar dacă asta însemna de la două-trei minute până la 15-20, de mers pe jos. Era ok, de-abia nu mă mai simțeam vinovat că nu fac suficientă mișcare.

În orice țară cu apă caldă din Europa aș fi plătit minimum 100 de euro doar pe parcări, în cele 12 zile de lăsat mașina în stradă.

👉 N-am plătit vreun cent pe taxe de drum, vignete și altele de gen.

Nu mai insist, c-ați prins ideea, toate lucrurile legate de turism sunt mai ieftine decât în aproape toată zona UE și nu numai.

Înțeleg că Insulele Canare au un regim special în ceea ce privește taxele (dacă am înțeles bine, TVA-ul este doar 7%), iar treaba asta se simte bine de tot. Nu știu dacă pentru rezidenți viața e mai ieftină decât în UE, dar pentru turiști cu siguranță este.

Așadar, dacă prindeți biletele de avion la un preț bun, vă dau în scris c-o să aveți o vacanță mai ieftină decât în orice altă parte ați vrea să mergeți.

O să închei cu un sfat. E aproape obligatoriu să închiriezi mașină. Nu știu pe celelalte insule, dar pentru Tenerife mașina e un plus extraordinar. Lasă că te ajută să ajungi în niște locuri unde eu n-am văzut să existe tren sau autobuz, dar mașina ne-a ajutat la ceva mult mai important: să fugim de ploaie sau de vremea urâtă.

Fiecare zonă de pe insulă are microclimatul ei. Așa că dacă plouă (sau e înnorat și bate vântul tare) în zona unde te afli, scoți telefonul, deschizi aplicația pentru vreme și afli imediat în ce zonă de pe insulă e soare.

Te urci în mașină și-ai plecat acolo, oriunde ar fi, nu conduci mai mult de o oră. Dar o oră e mult, înseamnă că faci toată insula de la Nord la Sud, și n-ai de ce, o să găsești soare și la 20-30 de minute distanță. Noi am făcut asta de vreo trei ori și-a funcționat ca uns.

Uite cel mai bun exemplu. În ultimele trei zile de pe insulă, am hotărât că nu mai facem decât plajă. Văzusem cam tot ce era de văzut, în plus știam exact c-o să mai ajungem pe vreo plajă peste minimum cinci luni. De-aia am decis în unanimitate că ultimele trei zile vor fi exclusiv pe plajă.

Doar că unde eram noi cazați, în nord, în Santa Cruz, în două dintre cele trei zile a fost vreme destul de nasoală. În una a și plouat, în cealaltă au fost doar nori și vânt foarte puternic.

Așa că m-am uitat pe aplicația de vreme, am văzut că-n sud e cald și bine, ne-am urcat în mașină și-n 58 de minute eram acolo. Rezultatul? Trei zile de cer fără niciun nor, vânt slab, vreme prefectă de plajă. De-aia zic că închiriatul mașinii este aproape obligatoriu.

Cât despre prețuri, dacă rezervi mașina din timp (și știi de unde), poți să găsești și cu 20 de euro pe zi. Presupunând că nu prinzi prețul ăsta, la 30 – 40 de euro pe zi, o să găsești relaxat. Noi, de exemplu, am dat 38 de euro cu asigurare full.

Acestea fiind zise, dacă aveți chef de o vacanță la căldură, în perioada când în toată Europa e vâjgălău și iarnă, puteți să luați liniștiți în calcul Insulele Canare.

Să nu uitați să-mi închinați un gând pios când ieșiți din Aeropuerto de Tenerife Sur și vă lovește căldura peste față.