După ce v-am explicat că poți să ajungi în Tenerife fără să fii nevoit să-ți vinzi un rinichi, o să vin azi și-o să vă dau lovitura decisivă: există puține destinații turistice mai ieftine decât insula asta din Canare.
Desigur, mă refer la turism pe bune, nu la all-inclusive-urile de prin Bulgaria sau Turcia, că ăla nu e turism, e zăcut la soare cu trei mese pe zi. Scuze, cu minimum trei mese pe zi.
Prieteni, toate prețurile sunt mai mici decât ce poți găsi în Europa civilizată. Toate, la orice, doar cu taxiul n-am mers ca să pot face comparație.
În rest?
👉 La supermarket e mai ieftin. Aș putea să vă las bonurile, dar mi-e lene să fac asta, așa că trebuie să mă credeți pe cuvânt.
👉 La restaurante și cârciumi e MULT mai ieftin. Ah, aici trebuie să fac o binemeritată paranteză.
Să nu vă luați după cei care susțin că toate fructele de mare sunt congelate, că practic mănânci creveți, caracatiță sau calamari cum le-ai mânca și la București, că nu e adevărat. Cel puțin, nu în totalitate.
Ok, nu contest c-or fi multe restaurante care le aduc și congelate, dar dacă te urci în mașină și te duci în satele pescărești care sunt peste tot pe insulă, o să găsești cârciumi care ți le prepară pe loc și se vede clar că sunt proaspete. Iată aici cel mai bun exemplu. Am închis paranteza.
👉 Benzina e cea mai ieftină pe care am văzut-o în ultimii mulți ani. Am alimentat de trei ori în 12 zile, o dată cu 1,189 euro / litru, o dată cu 1,239 euro și ultima dată cu 1,134 euro.
👉 Biletul de autobuz pentru transport urban este 1,25 euro. Vorbim de cel mai mare preț, adică atunci când cumperi pentru o singură călătorie. Dar oamenii au tot felul de oferte, mai ales pentru turiști.
Partea cea mai mișto e că le poți plăti în toate modurile posibile: cu cash sau cu card, direct în autobuz, prin app sau cu travel card emis de societatea de transport. Nu știu voi, dar mie mi se pare important că nu trebuie să-ți bați capul cu plătitul biletelor, cum am pățit în Budapesta, de exemplu.
👉 Țigările sunt 3 euro. P-asta n-aș fi aflat-o, dacă nu eram la supermarket când și-a cumpărat ăla din fața mea două cartușe de L&M (da, și mie mi-a picat fața când am văzut că mai există acest brand). A plătit 60 de euro pe ele. Faceți voi socoteala.
👉 Pe plajă e mai ieftin. Trecând peste prețurile la șezlonguri, prosoape și ce mai ai nevoie pe plajă, nu mi-a venit să cred ce prețuri aveau cârciumile de pe lângă plaje.
Deși unele erau singurele locuri din zonă in care puteai să mănânci ceva, deci ar fi putut să umfle prețurile cum voiau că n-aveai de ales dacă îți era foame, să vezi ce, n-o făceau.
👉 Nu știu prețurile la parcări ca să pot face comparație. De ce? Pentru că peste tot pe unde am ajuns erau parcări gratis și de fiecare dată am găsit loc. Ce-i drept, sunt genul căruia nu i se rupe apa dacă face câteva sute de metri pe jos.
Prin urmare, n-aveam nicio problemă să las mașina oriunde găseam loc de parcare, chiar dacă asta însemna de la două-trei minute până la 15-20, de mers pe jos. Era ok, de-abia nu mă mai simțeam vinovat că nu fac suficientă mișcare.
În orice țară cu apă caldă din Europa aș fi plătit minimum 100 de euro doar pe parcări, în cele 12 zile de lăsat mașina în stradă.
👉 N-am plătit vreun cent pe taxe de drum, vignete și altele de gen.
Nu mai insist, c-ați prins ideea, toate lucrurile legate de turism sunt mai ieftine decât în aproape toată zona UE și nu numai.
Înțeleg că Insulele Canare au un regim special în ceea ce privește taxele (dacă am înțeles bine, TVA-ul este doar 7%), iar treaba asta se simte bine de tot. Nu știu dacă pentru rezidenți viața e mai ieftină decât în UE, dar pentru turiști cu siguranță este.
Așadar, dacă prindeți biletele de avion la un preț bun, vă dau în scris c-o să aveți o vacanță mai ieftină decât în orice altă parte ați vrea să mergeți.
O să închei cu un sfat. E aproape obligatoriu să închiriezi mașină. Nu știu pe celelalte insule, dar pentru Tenerife mașina e un plus extraordinar. Lasă că te ajută să ajungi în niște locuri unde eu n-am văzut să existe tren sau autobuz, dar mașina ne-a ajutat la ceva mult mai important: să fugim de ploaie sau de vremea urâtă.
Fiecare zonă de pe insulă are microclimatul ei. Așa că dacă plouă (sau e înnorat și bate vântul tare) în zona unde te afli, scoți telefonul, deschizi aplicația pentru vreme și afli imediat în ce zonă de pe insulă e soare.
Te urci în mașină și-ai plecat acolo, oriunde ar fi, nu conduci mai mult de o oră. Dar o oră e mult, înseamnă că faci toată insula de la Nord la Sud, și n-ai de ce, o să găsești soare și la 20-30 de minute distanță. Noi am făcut asta de vreo trei ori și-a funcționat ca uns.
Uite cel mai bun exemplu. În ultimele trei zile de pe insulă, am hotărât că nu mai facem decât plajă. Văzusem cam tot ce era de văzut, în plus știam exact c-o să mai ajungem pe vreo plajă peste minimum cinci luni. De-aia am decis în unanimitate că ultimele trei zile vor fi exclusiv pe plajă.
Doar că unde eram noi cazați, în nord, în Santa Cruz, în două dintre cele trei zile a fost vreme destul de nasoală. În una a și plouat, în cealaltă au fost doar nori și vânt foarte puternic.
Așa că m-am uitat pe aplicația de vreme, am văzut că-n sud e cald și bine, ne-am urcat în mașină și-n 58 de minute eram acolo. Rezultatul? Trei zile de cer fără niciun nor, vânt slab, vreme prefectă de plajă. De-aia zic că închiriatul mașinii este aproape obligatoriu.
Cât despre prețuri, dacă rezervi mașina din timp (și știi de unde), poți să găsești și cu 20 de euro pe zi. Presupunând că nu prinzi prețul ăsta, la 30 – 40 de euro pe zi, o să găsești relaxat. Noi, de exemplu, am dat 38 de euro cu asigurare full.
Acestea fiind zise, dacă aveți chef de o vacanță la căldură, în perioada când în toată Europa e vâjgălău și iarnă, puteți să luați liniștiți în calcul Insulele Canare.
Să nu uitați să-mi închinați un gând pios când ieșiți din Aeropuerto de Tenerife Sur și vă lovește căldura peste față.
Fain! Fain rău de tot.
Comentariu beton!14
Și te mai miri că ai o armată de cetățeni care-ți dau hate! 😀
Comentariu beton!29
Dacă și acum îmi dau cu hate, când le arăt că e ieftin…
Cred ca este o caracterizare valabila pentru tot sudul Spaniei. A fost singurul loc de unde m-am întors cu o suma consistenta de bani acasă.
L&M exista încă și în România, eu asta fumez. E mai greu de găsit în varinta clasica la Mega, atâta tot.
Multumim de pont si din ceea ce spui da este ieftin, m-am prins de asta dupa pozele cu meniul ala iar pe mine m-ai pus serios pe ganduri asa ca mi-am pus alerta la biletele de avion de la ryan daca prind ceva decent bag o saptamana.Ma bucur tare ca v-a placut si v-ati simtit bine!
Vasilescu, gînduri în avion:
– bă, cum fac acu’? io negru tăt, în decembrie… poate uit să comand ceva și tre’ să mă duc la megaimaj…
…
– poate mă confundă lumea cu Cabral…?
…
– ei, pe dracu’ Cabral! poate doar pe lățime… și nici nu dă bine să le zic c-au intrat banii de la bilgheiț, că io pe comentarii n-am plătit de…; ce zic io, n-am plătit niciodată!?
…
– gata, știu, bag un articol! ori o bragă la brăila, ori un tenerife în decembrie, tot pe acolo… plus că la brăila îi și periculos de ajuns, cu atîția imbecili în trafic!?
Comentariu beton!41
Exaaaaaact. Nu te omoară un pilot bețiv care depășește pe linie dublă continuă.
Punem pe lista, ce sa facem. Lista asta devine lunga rau. Pacat ca nu am atatea zile de concediu cat mi-as dori eu. Adica concediu am destul de acceptabil ca numar de zile, vacanta nu am cat as vrea😊.
Pot sa fac o comparatie cu Flandra, parcare gratis aproape ca nu mai gasesti pe nicaieri. Biletul de autobuz/ tramvai/ premetro e 1.9 euro daca il cumperi pe 10 calatorii. Altfel 2.5 euro. Dar poti sa cumperi de oriunde, SMS, aplicatie, automat, chiosc sau in mijlocul de transport. Cu trenul tot cam la fel cu cumparatul. Pretul in functie de distanta. Fructe de mare si peste gasesti si aici proaspete. Si bine pregatite.
Vremea in schimb e ingrozitoare. Aici nu trebuie sa iti alegi musai doar destinatie Marea Nordului.
Cred ca in Tenerife abia peste vreo 3 ani ajung. Pana atunci am destinatiile planificate.
Ce dor mi s-a făcut de Tenerife 🙂.
Noi am fost în 2019 și singura parcare pentru care am platit a fost in Santa Cruz deoarece nu am găsit un hotel central cu parcare. Ce mi s-a părut interesant a fost faptul că în aceea parcare (subterană) cam 2/3 din locuri erau alocate rezidenților, restul erau pentru turiști. Deși locurile alocate turiștilor erau mai puține, nu s-a întâmplat niciodată în cele 3 zile sa nu găsim loc.
În rest confirm ce ai scris legat de prețuri, chiar dacă au mai crescut comparativ cu acum 5 ani, înțeleg că au rămas accesibile în continuare.
Și noi ne-am luat biletele cu 6 luni înainte (au fost 2700 lei, dus întors), iar niște prieteni care s-au hotărât să vina și ei cam cu o lună înainte de plecare au dat aproximativ 3500 lei.
Comentariu beton!11
M-ai convins. Trimite-mi si mie te rog apartamentul in care ati stat, ca mergem 2 familii. 😀
Nu-ți trimit apartamentul în care am stat pentru că nu mi-a plăcut. De altfel, mă pregătesc să scriu un review pe booking care o să vină de unde nu se așeaptă.
Dacă chiar vrei să mergi, dă-mi un email să-ți scriu câteva ponturi care te vor ajuta sigur.
De luat în calcul și La Palma (din același arhipelag) , muuult mai spectaculoasă decât Tenerife
Dadada, te cred. Nu-mi dau seama dacă sunt aceleași prețuri, fiind mult mai mică.
Personal, doar am savurat, fără a mai tine cont de cât și dacă „era mai ieftin dincolo” 🙃, oricum incompatibil mai mici decât alte locații „calde”… minunea de insulă merită oricât, oricând
Iarna asta ne răsfățăm ca eram datori cu o lună de miere pe care nu am făcut-o după nuntă, așa ca mergem în Mauritius. Daaar păstrăm ideea pentru iarna următoare, mă duc să-mi pun alertă de zboruri
1,1 euro benzinaaaaaaaaaaaa? Un’ să cred toarșii ăștia, nenea Mișu? În Venezuela? Mă rog, tot vorbitori de spaniolă „e” și ăia…
Să mor dacă m-aș da jos din mașină… oare s-o putea emigra acolo…?
M-am gândit extrem de serios la acest aspect. Este UE, deci da, poți să pleci oricând.
Nenea Mișu, dacă au un internet acceptabil pe-aici mi-e drumul… că văzui pe numbeo că prețurile sunt cam la fel… iaca:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Spain&country2=Romania&city1=Santa+Cruz+de+Tenerife&city2=Bucharest&tracking=getDispatchComparison
Am avut internet ok la cazare.
La mine e 2.90 dolari galonu’ (adica aproape 4 litri), dar e mai greu cu condusu’ peste Atlantic 😀
Tenerife suna foarte bine, preturile sunt absolut fenomenale. Noi momentan suntem tot cu Croatia si costa de ma doare bibilica. Acu’ nu mai pot schimba, ca am luat deja si avion si cazare. Dar o fi o idee buna in viitor sau pentru pensie …
@dojo: Pe unde prin Croatia ai fost/mergi?
Eu tot nu înțeleg de ce nu ar fi turism partea cu mâncatul a cel puțin 3 mese pe zi. Turism culinar, care te poate face cât o balenă, da’ orișicât. 😁
Pentru mine ăsta nu e turism, e activitate zilnică. 😛
Turismu culinar înseamnă sa rupi restaurante nu bufetu hotelului
Am fost și noi, astă vară ce-i drept, în vârf de sezon.Culmea, NU am prins aglomerație decât la Teresitas în parcare, ca mulți trag acolo.La Loro și Siam Park am fost de dimineață cu copiii, am stat la coadă fix 8 minute.Si Vasilescu nu minte deloc.Preturile chiar sunt foarte bune.Clima este perfectă, pentru toate gusturile,oamenii primitori și civilizați, infrastructura la locul ei.Noi am stat în Sud, la Ramada, în loc de camera ne-au dat un teren de fotbal:Sufragerie,2 dormitoare fiecare cu balcon și o baie imensă.Cu vedere la mare, la uriașul preț de 76 euro/noapte cu mic dejun inclus.In August.Unde am dat bani multi, pe avion.Ca ne-am băut cafeaua până târziu și n-am rezervat din timp.Dar in rest, subscriu total la ce a zis Vasilescu.
Am uitat de mâncare, obsesia balcanicului.Ok, forget all-inclusive la bulgari sau turci.In Tenerife e pe toate gusturile, la prețuri absolut rezonabile.Nu toate cârciumile sunt de stele Michelin, dar o masă bună cu specific pescaresc(peste-fructe de mare) cu ape , cafele, limonade și 2-3 beri, pentru 4 persoane și 2 copii, undeva la 100-110 euro.La o cârciumă bună.Eu la Constanța dau banii ăștia la Poarta Apelor , între Eforii, pe 4 porții de pește obosit , apă și lămâie la 5 lei/felie.Hai și pe un latte machiato pentru Stăpână.
Pentru mutatul permanent care e soluția?😀
E Spania, deci UE, te urci în avion și pleci. 🤷♂️
În Las Palmas, insula de lângă,la 20 min feribot de Tenerife, prețul pe mp la apartamente este cat în Constanța 🤣
La Palma, nu Las
Corect, am luat-o pe câmpii.Am vrut să zic în orașul Las Palmas de Gran Canaria, in zona portuară.Am avut acolo un job si am stat vreo două săptămâni acum doi ani.Sincer, atunci m-am si hotărât să mă duc și în vacanță.Pe La Palma nu am fost…încă.
Cam asa era si Madeira. Doar ca mai scumpă benzina.
Unde mai pui ca din Romania exista pachete cu 1000e avion+ cazare o săptămână (hoteluri de 4-5*)
Am fost in Tenerife de trei ori pana acum; ultima oara am plecat din Bucuresti pe 15.12 si, chiar cand am ajuns, cine era in fata mea la rent-a-car? Evident, Mihai si familia 🙂
Asa este, preturile sunt ok si as da cateva posibile explicatii.
1. TVA-ul in Tenerife este foarte mic (de ex. m-am uitat pe un bon primit de la o carciuma si era 7%), sau, in unele cazuri, nu se aplica TVA (de ex., intr-o zi am fost la Mercadona, care e un fel de supermarket spaniol si nu era trecut TVA pe bon; stiu ca, in ’87, cand a intrat Spania in UE, astia din Tenerife au reusit sa negocieze un regim preferential de TVA, care vad ca, inca, se pastreaza)
2. referitor la pretul combustibilului
Da, pretul scris de Mihai e corect.
Nu stiu cat e TVA-ul la benzina (dar pot sa va spun peste vreo 4 ore, ca ma duc sa alimentez) dar, in orice tara din Europa, din pretul final de la pompa o mare parte o reprezinta acciza (de ex. In Ro, TVA+acciza reprezinta cam 48% din pretul final).
Acciza difera de la un stat la altul, in functie de politica fiscala.
Este posibil ca acciza sa fie aici mica si, in consecinta, asta poate fi o explicatie pentru pretul mai mic.
Revin cu pretul si TVA-ul la benzina (de 95): 1,109 euro/litru, cu TVA 7%.
Insulele Canare, Baleare, provinciile Ceuta si Melilla au un regim fiscal foarte diferit de provinciile din peninsula.
Pe langa tva diferit, unele bunuri de folosinta indelungata si valoare mare achizitionate dinafara insulei (ex. vehicule) sunt supuse unei taxe „de import”. Reciproc, un vehicul achizitionat pe insula cu tva preferential care se relocheaza in spania peninsulara este supus la plata diferentei de tva.
La combustibil achizitionat pe insula, toate lanturile de benzinarii au app in care ofera discounturi la fiecare alimentare de 5-10 centi/litrul alimentat care se acumuleaza in app sub forma de bani pe care-i poti folosi oricand in reteaua respectiva sa platesti combustibil sau chestii din magazin. Deci pretul real platit e chiar mai mic decat cel afisat. La statiile PlenOil benzina se vinde direct la 0.92-0.98€/l dar acolo e mereu coada si nu merita.
In insulele Canare si Tenerife in special, extractia de titei cu platforme marine e o industrie extrem de importanta desi invizibila turistilor. In plus, insulele au autonomie si pot dispune de petrolul extras cum doresc. Asta si fiscalitatea avantajoasa sunt explicatiile pentru pretul mic la pompa.
E un aspect important pentru ca aici nevoia de masina pentru rezidenti e la fel de stringenta ca in suburban US si se parcurg lejer 20-25,000km/an.
N-ai mai fost in insulele Canare, nu? E cam la fel peste tot, mă rog, nu am fost chiar în toate dar cel puțin Lanzarote, Fuerteventura și Gran Canaria sunt la fel. Mai puțin relieful care e foarte plictisitor in mai sus numitele, și mult mai variat și interesant in Tenerife. Noi am fost și sus pe Teide de 2 ori, in ambele dați a fost foarte frig și am avut gecile de iarna pe noi, deși jos stăteam la plaja (in noiembrie și în februarie adică).
Ce mi se pare mie cu adevărat mișto la Canare sunt drumurile, se vede că investesc masiv in ele că mereu când am fost erau netede ca in palma. Și eu vin din o țară scandinavă cu mii de km de drum ca in palma, dar comparativ cu alte destinații turistice d-alde Grecia, Turcia, Bulgaria, Cipru și pe unde am mai fost, toate insulele Canare pe care le-am vizitat au drumuri mult mai bune.
Vroiam sa pun Tenerife pe lista de vazut si vizitat dar, ceva ma tragea in spate – nu stiu ce. Acum, dupa sejurul tau/vostru sigur o pun in lista si-o sa ma tin cont de ea.
Nu mai retin ce ai patit in Budapesta cu biletele dar, eu am vizitat-o de cateva (4-5) ori si n-am avut problema asta. Mi-am facut abonament turistic pe 72 de ore si am putut circula fara probleme de-a lungul si de-a latul orasului.
Acum se transformă Insulele C în Grecia 2 😁
Bravo! mulțumesc și la multi ani frumoși și sănătoși!
Las comentariul asta din Alcalà, Tenerife. E a treia oara cand venim. Stam o luna aici și confirm, e mai ieftin ca in Grecia și chiar ca in Cluj 😉 Adică e Crăciun, au trenuleț pentru copii in piața centrala si este gratis… nu 4€ ca in Floresti (comuna din Cluj), cu 50-60€ mâncăm toți 3 bine de tot la restaurant (la fel ca in Cluj) și vezi oceanul (spre deosebire de Somes). Deci da, Tenerife e super fain din toate punctele de vedere.
Noi am închiriat mașina de la Cicar în iulie, din aeroport, și nu am așteptat aproape deloc. Erau câteva persoane la ghișeu dar și câțiva angajați așa ca totul a decurs rapid.
Acum în decembrie, nu am găsit mașină disponibilă în aeroport (în octombrie am încercat să rezerv) dar cum aveam taxi gratuit până la proprietate (rezervarea pe Booking) nu a fost o problemă.
Am rezervat mașina din a treia zi, cu preluare din Los Cristianos unde aveam cazarea și am fost singurii la ghișeu.
Ambele rezervări le-am făcut online, pe site-ul lor. Nu e nevoie de card de credit iar anularea este gratuită. Mașinile au asigurare full casco iar în iulie nu a verificat nimeni mașina la predare. Am lăsat-o în parcare și am dus cheile. Vedem acum, pe 30, cum va fi.
Referitor la mâncare, susțin – extraordinar de bună și ieftină 😋.
În vară, am întâlnit întâmplător un român ospătar care ne-a spus că au reguli foarte stricte în privința siguranței alimentare, se poate mânca liniștit oriunde.
Iar de vreme, nu mai vorbim… fetița noastră de 4 ani s-a bălăcit în fiecare zi iar azi chiar și eu, care sunt mai friguroasă, am făcut baie în ocean. Soarele dogorește.
Suntem în partea de sud, Los Cristianos și Costa Adeje.
Vacanțe plăcute tuturor!
Eu credeam că pe orice insulă totul e mai scump fiindcă trebuie transportat totul de pe continent! Acum înțeleg de ce englezii merg acolo iarna !
Locuiesc de 11 ani în Tenerife și pot confirma toate cele descrise mai sus. Evident, în partea de nord, unde trăiesc eu și majoritatea localnicilor, e și mai ieftină viața deși comparat cu acum câțiva ani s-a scumpit foarte mult, în special chiriile. Chiar dacă acum avem încă cel mai ieftin combustibil din UE, am prins și benzină la 78 de cenți litrul. În schimb terenul agricol e cel mai scump din UE, pentru că e puțin și poți cultiva mai tot timpul anului.