Un lucru m-a izbit cel mai tare în urma celor două articole (aici e primul, aici e al doilea) prin care vă ceream părerea despre ce putem face cu mâncarea și alimentele expirate, care nu se mai pot consuma: concluzia aproape generală că în România nu se poate.
Că degeaba găsim soluții, nimeni n-o să le aplice niciodată, sau o să le aplice tot cum suntem noi obișnuiți, adică pe sistemul „merge și-așa”. Sistem care nu va produce niciodată rezultate pe bune.
Uite, spunea cineva în comentarii că în orașul în care locuiește s-a investit masiv în infrastructură de selectare și reciclare: s-au înlocuit tomberoanele insalubre cu platforme îngropate, pe fracții; sistemul este cu cartelă și dotat cu camere video; sacii de gunoi se primesc de la asociația de proprietari; s-au cumpărat mașini noi și moderne pentru gunoi, pe scurt, s-a pus pe picioare un sistem de selectare care ar putea funcționa la standarde occidentale.
Doar că nu. Doi ani mai târziu de la aceste investiții, nimic nu se întâmplă, exact cum ziceam mai sus, la noi se aplică sistemul „merge și-așa” sistem care nu va produce niciodată nimic de calitate.
Dar știți ce este și mai trist decât exemplul ăsta cu investițiile în urma cărora nu s-a întâmplat nimic?
Videoul de mai jos este mai trist. Știți de ce? Pentru ca este exact continuarea investițiilor respective, este exact ce-ar trebui să se întâmple și la noi dacă n-am face lucrurile de mântuială, doar ca să dea bine prin cine știe ce rapoarte.
Da, oameni buni, soluția ideală, pentru ce se poate face cu resturile organice, deja există, nu trebuie s-o găsim noi. O aveți în videoul de mai jos, unde se explică extrem de limpede ce se întâmplă în Italia cu mâncarea și alimentele expirate.
Este cu atât mai bun exemplul cu cât suntem și extrem de aproape ca cifre. În România aruncăm la gunoi, în medie, câte 75 de kilograme de mâncare pe an, un italian aruncă 80 de kilograme de resturi organice (sau arunca acum doi ani, când e făcut videoul).
Sper să aveți marea generozitate și răbdarea necesară să-i acordați 8 minute din viețile voastre. Nu de alta, dar o să vedeți că în cele 8 minute veți găsi răspunsul tuturor temerilor pe care le-ați exprimat în comentariile celor două articole de săptămânile trecute. Dar cel mai important este c-o să vedeți că dacă vrei, se poate.
O să las și eu aici ideile principale, pentru cei care chiar n-au timp sau chef să vadă videoul. Dar dacă sunteți cât de cât interesați cum reușesc italienii să scoată maximum din resturile organice, sfatul meu este să-i dați play.
➡️ Evident, se lucrează pe bază de material organic selectat responsabil. Adică în locul în care se aruncă alimentele, toată lumea aruncă doar alimente.
➡️ Totuși, pentru că este omenește să greșești și să mai arunci fără să-ți dai seama niște metal sau niște plastic peste resturile alimentare, există soluția și este integrată deja în procesul final de selectare. Au aparate care știu să separe metalul sau plasticul de resturile organice;
➡️ Dacă vă întrebați în ce transformă resturile organice, ei bine, le transformă exact în ce bănuiați și voi: în biogaz și în compost.
➡️ Mi se pare fabulos că reușesc să obțină maximum din tot gunoiul ăla organic, să-l recicleze și să-l transforme în ceva ce toți folosim zi de zi. Pentru că stația respectivă are și instalația de rafinare care transformă biogazul brut în biometan cu puritate de 97,50% și-l injectează în rețeaua națională de distribuție.
➡️ După ce-au „stors” resturile organice de tot ce se poate ca biogaz, le transformă în compost care revine în agricultură sub diverse forme.
➡️ O să picați pe spate când o să vedeți cifrele care nu sunt deloc de neglijat și, mai ales, când o să vedeți cât de curat se lucrează, cum se refolosește apa și, în general, când o să vedeți cât de simplu pare când sistemul funcționează.
Pentru că, înainte de orice, înainte de a le cere oamenilor să facă ceva, indiferent ce, trebuie să le pui la dispoziție tot ce au nevoie și să-i înveți ce trebuie sa facă.
Iei autoritățile din țara asta, le pui să se uite cum fac italienii (și nu numai ei, dar dacă tot i-am folosit ca exemplu azi) și aplici asta și-n România. Atât de simplu.
Nu trebuie să inventezi nimic, trebuie doar să iei un sistem care funcționează și să-l translatezi aici. Le dai oamenilor toate instrumentele, le dai saci separați pentru resturi organice, le dai serviciu de salubrizare corespunzător și procesare la nivel de oraș.
Abia după ce faci toate astea pui sistemul în funcțiune. Sunt convins să ar putea funcționa perfect și în România, dar la noi mereu apare câte o căruță înaintea cailor, iar marea problemă e că n-o oprește nimeni ca să pună caii la locul lor.
Poate, cine știe, dacă vom trăi suficient, vom apuca să vedem și noi soluții aplicate perfect precum asta de mai jos:
Păi, ce “iese” din chestia asta, că pe gratis, pentru binele comunității, mai greu?!
Comentariu beton!28
Da, fix de asta mi-e frică și mie. 🙁
am vrut să scriu în comentariul meu, dar am zis să mă mai documentez puțin și să văd și filmulețul; sunt 2 aspecte aici, referitor la Italia:
– primul, în gestionarea deșeurilor de orice fel a fost sempre implicată mafia; care a produs atît de multe dezastre de mediu (mai ales prin îngroparea de deșeuri periculoase) încît problema a devenit urgență națională; în 1994 apare primul raport național cu privire la amploarea fenomenului, iar 5 ani mai tîrziu termenul de ecomafia intră în dicționar
– al doilea, într-o interceptare telefonică de acum 30 de ani a unor capi mafioți apare ideea „bagi căcat și iese aur” și băeții s-au pus să facă bani și în mod legal; știm cu toții filmele în care apar copii de mafioți, duși pe la școli bune, care duc în legalitate (o parte dintre) afacerile părinților; o parte doar…
așa că, oricît ar fi de frumos filmulețul, responsabilitatea față de mediu nu poate fi transferată în totalitate statului/administrației; ține de fiecare dintre noi; mai puțină mîncare aruncată, mai puțin plastic, mai puține țoale, mai puține drumuri cu mașina…
Comentariu beton!28
Exact asta mi-a spus mama când ii sugeram ca poate sa selecteze gunoiul. Ea ce primeste, ma intreaba? M-a întristat.
Orice ai face, ai nevoie de oameni pentru a executa. Și în tara unde se votează cum se votează, nu cred ca mai e speranta.
Eu continui sa selectez gunoiul responsabil 😂și sa votez tot responsabil (desi pare inutil).
nu am comentat la nici unul dintre cele două articole pentru că pur și simplu nu aruncăm mîncare; suntem 4 adulți și un copchil în casă și nu știu dacă adunăm 2-3 kg/an; fie-mea a învățat că sunt 2 lucruri de la care pur și simplu „iau foc”: să arunc mîncare și să văd cărți distruse…
#iaurtexpiratmylove
Comentariu beton!48
Adică la tine nu e voie să indoi pagina la colț, ca să știi unde ai rămas? 😛
dacă poți să crezi, are cel puțin 50 de semne de carte…
Comentariu beton!22
@MV: numa’ sălbaticii îndoaie colțu’ paginii. Precum bine menționează Costică, există semn de carte. 😎
Comentariu beton!25
@MV Barbarism!
@nea costică Total de acord cu comentariul de mai sus, până nu vom înțelege că risipa nu e OK, nu se va întâmpla mare lucru.
Referitor la italieni, măcar de am avea și noi mafie din aia. 😁
Comentariu beton!12
Copii, trebuie să vă fac o mărturisire: în viața mea n-am folosit semn de carte. Nu pot, chiar dacă e cartea prevzută cu așa ceva, îl arunc. Dacă nu indoi pagina la colț mai bine nu mă mai apuc să citesc. 😛
@JT, bicele, te rog…
Comentariu beton!29
Fata mea, 15-16 ani, s-a suparat extrem de tare pe mama cand i-a luat o carte din biblioteca sa o citeasca si i-a indoit un colt
Comentariu beton!11
Am o vagă amică o mme doctorița cam constipata, nu putea pentru ca să se decât cu cartea în mână. Ce credeți voi ca am făcut eu cu o carte pe care, greșeala mea, i am împrumutat-o? Da, ați ghicit, i am oferit-o, am insistat s o păstreze când am văzut-o ieșind cu ea în mână din toaletă. Avea și semn de carte: o bucată de hârtie igienică 🤮
Toate acestea intr o țară cu apă caldă 🙂
Înainte de toate astea, eu aş recicla toţi „factorii decidenţi”!
Comentariu beton!43
Mulți dintre ei nu se pot „recicla”. Trebuie băgați la distrugere.
Comentariu beton!42
Aceste două comentarii mi-au făcut ziua. 😀
Si le dai amenzi fiindca nu arunca gunoiul selectiv. Bineinteles, dupa oferirea conditiilor si informarea oamenilor. Doar asa se vor civiliza.
Comentariu beton!11
In Flandra companiile de colectare (gunoi, pet/plastic, hartie) iti refuza sacii daca continutul nu e corect selectat. Si nimanui nu ii convine sa stea cu sacii sau cutiile nu stiu cat timp. Se dau si amenzi daca se arunca gunoiul pe unde nu trebuie.
Ce mare informare trebuie? Eu in Polonia nu am primit nicio informare speciala. Era un afis cu tomberonul desenat si scria ce poti arunca in el : galben plastic si metal, albastru – hartie, verde – sticla, maro-bio, negru-mixt. Le trebuie educatie, eu am cativa amici din Bucuresti pe care i-am blocat instant care mi-au spus ca este ecocretinitate sa separi gunoiul, ca el nu are loc de 4 cosuri de gunoi sub chiuveta si de ce tre sa faca el treaba statului. Nici eu nu am loc de 4-5 cosuri de gunoi dar am 3 ca nici bu este nevoie de mai mult. Unul pt plastic( si da spal recipientele ca sa fie transformat in PCR mult mai usor si curat) unul pt mixt si unul pt bio( resturi de la mancare, legume etc pt compost). Deci le tre aia 7 ani de acasa si bunăvoința atat. Hartie arunc rar si cand o fac o duc direct la tomberonul albastru. Sticla la fel am doar cand fac gratar in curte si am musafiri asa ca fie returnez sticlele de bere la magazinul din colt sau le pun in tomberonul verde. Eu cred ca se poate orice totul este sa vrei!
Comentariu beton!11
Informare ca sa nu zica lumea ca tu dai amenzi fara sa informezi in prealabil. Si apoi, amenzi, fiindca in Romania, cei 7 ani de acasa si bunavointa sunt rare! Si ma refer daca am avea un sistem mai performant. Informare am si eu in scara blocului, e degeaba. Cata vreme nu se dau amenzi sa usture la buzunar si sa le plateasca doar ala de arunca prost, e degeaba. Si ma indoiesc ca exista vreun colt de lume in care poporul s-a civilizat fara amenzi. Inclusiv Polonia 😉
Pentru cei care au plante si unde sa pastreze o „galeata” de reciclat materie organica, poate ajuta asta: https://bokashi.ro/ . Eu am cumparat-o pentru ai mei, locuiesc in spania si au o minigradina pe acoperis, deci au nevoie de compost.
Dupa cum mai ziceam pe aici, Flandra (deci nu toata Belgia) este pe primul loc in Europa la reciclat. Dar de aruncat mancare se arunca inca 34 de kg pe an. Mult mai putin decat in România, dar totusi o cantitate destul de mare.
Acasa noi aruncam putina mancare, de obicei resturi. Dar se intampla sa mai aruncam si mancare expirata. O sa incerc sa tin o evidenta/cantarit ce arunc pe timp de o luna de zile.
Filmuletul facut de italieni e foarte fain. Un sistem ca asta ar trebui implementat in fiecare tara din lume.
Eu nu prea am răbdare să mă uit la videouri de genul, iar când mai au și peste 5 minute…
Dar ăsta m-a spart, l-am văzut de trei ori, îl știu pe dinafară.
Amenzi peste amenzi până pricepe prostimea, deoarece, din păcate, cu biciul nu mai avem voie, dar ar merge mult mai repede. 🤷♂️
Comentariu beton!12
Total de acord, dar doar DUPĂ ce le pui la dispoziție tot ce trebuie.
@MV: evidently, my dear Watson. 😎
Eu nu vreau sa va stric voia buna, dar asta e o reclama la Gruppo Iren din Italia. Gunoiul a fost si este una din ramurile principale de activitate a mafiei italiene si americane dimpreuna cu constructiile (tot ce e legat de constructii). Astea sint cunostinte comune atit in Italia cit si in SUA. Ziceam si eu…
Dar bineinteles ca reciclarea gunoiului menajer e o chestie superbuna.
Nu mă interesează la ce e reclamă, atâta vreme cât nu e la ceva imbecil. Iar aia cu mafia deja mă face să râd, E ok, chiar nu-mi pasă cine scoate banii pe gunoaiele italienilor.
Mă interesează doar că este cel mai tare sistem pe care l-am văzut vreodată și DE CE nu se poate și la noi?
@Dede: se vede că mafia asta italienească a gunoiului nu face treabă deloc bună-n România. Că de făcea ca-n filme, reciclau azi românii de-ar fi mers nemții și suedezii cu carnețelu’ să ia notițe. 🤷♂️
John, in Romania nu iasa banu de aia nu se baga magraonii importanti. Cit plateste un italian sau un sudez pe luna pentru gunoi si cit plateste un roman? Cit profit ai ca firma specializata in Romania si cit in Italia la faza asta.
E valabil pentru orice altceva. Iti dau un exemplu – sanatatea. Cit plateste un roman asigurarile medicale si cit plateste un neamt sau austriac, la ce salarii? Romanii nu pot avea pentru citeva zeci de milioane ce au altii pentru multe miliarde.
Sint mai multe considerente pentru care nu se poate si la noi. Incerc sa enumar citeva. Iti trebuie knowhow indelungat si bani de investit engros. Banii astia ii avea mafia italiana si nu au romanii. Iti trebuie apoi fonduri de investitie si locale si nationale si europene. Mafia sau in alte tari entitati economice puternice le pot accesa (foarte adesea prin coruptie), smecheria asta romanii nu o pot. Mai ramine solutia sa lasi alte mafii sa smintineasca in tara ta, ceea ce nici o mafie autohtona nu face daca nu o obligi sa faca (va dam daca..) sau daca mafiile neautohtone nu corup sistemul local. sau nu iau in barca locali.
E al dracu de prozaic dar din pacate asa functioneaza, capitalismul arata bine in manual, dar e foarte dur in realitate.
Foarte tari italienii. Pacat ca nu fac curat si prin Napoli 😢
Eu nu apuc să văd așa ceva la noi. Am deja 58 de ani…
Caz particular 😃
A decedat motorul la frigider. Aruncat 40 litri chestii verzi la gunoi. Noroc că era zi de ridicat gunoiul. Bântui prin magazine cu ruleta să găsesc unul care să intre pe ușă. Și să îl instalez azi.
Of, of, of, Românie! Aici e vorba de educație, responsabilitate şi investiție onestă. Acu’ întreb retoric: care din astea trei există cu adevărat la noi? Pe de altă parte, a fost o plăcere să-l urmăesc pe tipul din clipul ăsta. Pe la noi, nu-l văd să prezinte aşa ceva decât pe Cabral, poate… Stăm prost de tot la conştiință civică, din păcate!
Un popor civilizat e un popor amendat. Cei mai mulți nu vor colecta separat niciodată de drag, deci trebuie dat biciul jos din pod. Și ce să vezi: mai toți primarii, care nu-și fac treaba, au o târşă în a amenda votanții.
Cred ca sunt doua probleme in incercarea de a face ceva in Romania.
In primul rand te lovesti de mentalitatea individualista si de gandirea cu orizont scurt si orientata strict spre binele propriu. Romanache al nostru, smenar si analfabet functional, nu va pricepe ca daca societatii in general ii e mai bine atunci si lui ii va fi mai bine. El se gandeste doar la el si in consecinta este greu de motivat sa faca ceva ce nu are profit imediat.
lipseste un sistem coercitiv functional de care sa ii fie frica la romanache. Adica amenzi. Crezi ca in Europa s-au facut atatea de bunavoie? Nu. Este civilizatie pentru ca este impusa cu amenzi. In timp oamenilor le-au intrat in reflex anumite comportamente, dar exista permanent amenintarea unor amenzi serioase si care trebuie platite. Un fel de te rugam sa faci, te lamurim sa faci, ar fi bine sa faci, dar daca chiar nu faci atunci vei fi pedepsit financiar.
dovada ca romanache cum trece granita se stie comporta civilizat, conduce civilizat, selecta gunoiul, etc. De ce? Pentru ca ii este frica de amenzi.
Asa ca raspunsul, este da, se poate face. Doar ca nu cu frumosul. Se poate cu forta pana ii intra in obicei la romanache.
Tocmai m-am intors din concediu si am avut clasicul soc cultural care apare cand treci granita la Oradea. Cand o treci inapoi vreau sa zic. asa ca nu pot folosi alt cuvand decat acest jignitor romanache. Diferenta este asa de mare ca parca am venit pe alta planeta.