[drumul spre Punta de Tarifa – Ziua 2]
Da, mă enervează foarte tare fostele țări comuniste, din Europa, unde se vede că s-a putut. Unde se vede cu ochiul liber că la ei au vrut să facă și-au făcut.
Prin urmare, am ajuns la concluzia că mă enervează toate fostele țări comuniste din Europa, mai puțin Bulgaria. Este îngrozitor de frustrant să ajungi la alții, care erau și ei rupți în cur acum 35 de ani, și să constați că la ei s-a putut, că la ei lucrurile arată ca și cum conducătorilor le-a păsat cât de cât de țările lor.
Bănuiesc că majoritatea celor de pe aici au intrat măcar o dată în Ungaria cu mașina. Ați sesizat că imediat cum treci granița, pe la Cenad sau pe la Nădlac, pe marginea șoselei este pistă pentru bicicletă? Zeci de kilometri de pistă, în afară orașului, în câmp.
Să vă spun câți kilometri de pistă de bicicletă avem noi în România?
E doar un exemplu pe care vi l-am dat doar pentru că nu există ceva mai ușor de construit decât pistele de bicicletă. Nu e ca și cum trebuie să faci autostrăzi suspendate sau să construiești centrale nucleare, orice guvernare de căcat ar fi putut să facă niște zeci de kilometri de pistă de biciclete. Ar fi putut, dar nu la noi.
Mă rog, haideți că nu despre Ungaria voiam să vorbesc, mi-am adus aminte de treaba asta cu pistele în timp ce începeam să scriu despre Slovenia.
Oameni buni, prieteni, fraților, dacă n-ați ajuns până acum în Slovenia, eu zic să v-o treceți pe lista de priorități pentru vizitat. Oamenii ăștia au o țară la cheie, pe oriunde am trecut arată impecabil, zici că ieri a fost dată în folosință.
Și dacă tot mergeți în Slovenia, n-aveți voie să ratați Ljubljana care e o bijuterie de oraș. Apropo, Slovenia este singura țară din lume care are cuvântul „love” și în numele țării și în numele orașului capitală. Beat that!
Iar lângă Ljubljana, la vreo 50 de kilometri, parcă să-mi facă și mai tare în ciudă, se află un sătuc-orășel: Bled. Iar imediat lângă este lacul cu același nume. Aici trebuie neapărat să ajungeți, pentru că lacul Bled ăsta arată ca un colț de rai, este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut eu în această viață,
M-am plimbat ieri peste două ore pe malul lacului și încă vreo oră am stat pe-o bancă fără să fac nimic. Doar mă uitam ca prostu’ cât de curată e apa, cât de frumos și civilizat e totul în jur. Fără să vrei și te ia ciuda, jur.
Da, exact cum vă spuneam mai sus, mă enervează îngrozitor fostele țări comuniste din Europa.
Acum va las cu câteva poze din Bled. Îmi pare rău că nu era senin, că s-ar fi văzut mult mai mișto cu cerul albastru pe fundal. Așa, cu norii ăștia gri pare ars tot. Aia e.
P.S. Prima poză e făcută de la geamul camerei în care stau. Frumos, nu?
Superbă Slovenia 🙂
A fost prima țară vizitată (inclusiv Bled) și mi-a rămas la suflet.
Comentariu beton!14
Ai dreptate, acelasi lucru simt si eu !
Mihai, nu sunt de acord cu tine. Nu întru-totul. Cred că nimeni nu ține cont, nu se mai gândește sau nu știe de unde am plecat noi și unde erau ceilalți. Mă refer la fostele țări comuniste, desigur. Câtă lume știe care a fost singura țară comunistă care nu a avut graniță cu occidentul, cu capitalismul? Retineti, singura a fost Romania! Toate au avut cât de puțin influență occidentală. La naiba, Ungaria a fost ditamai imperiul! Noi am fost singurii rupți total de lume. Și am avut și cel mai crunt comunism. Să nu îmi spui că asta nu contează. Da, știu, vei spune că au trecut 35 de ani. Da. Dar toți ceilalți aveau o pornire. Aveau o deschidere. Noi am stat în frig și întuneric cum nu au stat niciunii dintre comuniști. Noi nu am luat-o de la zero. Am luat-o de la minus. Cand slovenii se uitau la televiziunea italiană sau ungurii la austrieci, noi invârteam antenele după bulgari. Nu e totuna.
Să ne înțelegem, fac parte din categoria care a simțit bine comunismul. Bine de tot. Sunt dintre cei care au pupat pământul când au ajuns în occident. La propriu. Sigur, s-a făcut mult prea puțin de atunci. Deși, chiar tu scriai ieri că ai făcut 8 ore un drum pe care-l făceai in 15 ore acum ceva timp. Nu trebuie să comparăm comunismul lor cu al nostru. Nicio legătură. Și la noi s-a mai și prelungit.
Aprops, ai trecut și prin Serbia? O țară care, pentru noi, era raiul pe pământ. Să vezi cum a ajuns cu zeci de ani în urma noastră?
Comentariu beton!93
Adi, in vacanta de Pasti fac un citybreak la Belgrad pentru ca un prieten mi-a zis de bine despre ei. Da, am „gresit” va si ei au Pastele tot atunci dar, o sa iau la pas orasul si imprejurul lui inclusiv Novi Sad. Asadar, dupa 6 Mai revin c-o parere la cald desi, ma indoiesc c-am fost mintit de catre prietenul meu. Oricum, parerile pot fi impartite nu de alta dar, altcineva mi-a zis ca nu i-a placut Budapesta si eu eu am vizitat-o de 4 ori pana acum si nu m-am saturat.
De Slovenia am auzit ca ar fi o Elvetie mai accesibila asa ca e pusa pe lista, mai ales in partea de nord.
Şi pe geamul de la biroul meu văd o catedrală dar să mor dacă mi-e dragă vreun pic.
S-au făcut în Bacău în ultimul an nişte piste de bicicletă. Na, puţin deranj, praf, au mai îngropat şi din cabluri…ca la şantier. Măi, atîţia heitări, atîţia nenorociţi de băcăuani care au hulit pistele astea, că să mor dacă nu ne merităm soarta.
Comentariu beton!28
Postojna jama, in Slovenia, merită din plin.
Am citit titlul și primul gând a fost: de ce, pentru că la ei s-a putut și la noi nu?
După care am citit și textul și am înțeles încă o dată de ce bântui pe la tine pe blog de atâta vreme…
Altfel, mișto rău pozele!
Enjoy the ride, Mihai!
Una e Slovenia, alta e Slowmania
si SloVACIA e mai ok decat Romania
e pe dracu. Slovacia e un shithole
au mai votat si un rusnac, sa fie sa se gaseasca
Comentariu beton!13
De ce pistele de biciclete sunt etalonul?
Oricum și pe mine mă enervează că suntem hoți și risipitori!
pentru ca arata ca tara aia gandeste mai mult decat „aaaa…masina”
S-au făcut și în Timiș de ex, de la Timișoara până în Serbia dar primul lucru pe care l-au făcut cocalarii a fost să se urce cu mașinile pe taluzul pe care era construită! Era pe malul Begăi. Pe unii i-a amendat poliția și au făcut scandal. Idioți!
Din poze văd că e frumos acolo. Drum bun și vreme faină!
Comentariu beton!19
De ce se poate in alta parte si nu in Romania e acelasi ca intodeauna. Libertate politica, de expresie, economica (liber schimb) si proprietatea privata.
In teorie romanii vor sa fie liberi dar cand se discuta despre libertate aleg majoritar sa nu. Sa faca statul stadioane de exemplu si sa subventioneze echipele de fotbal. Orice roman are preferinte care ar vrea sa fie finantate din bani de la stat. Si statul asta face – fura de la toti si face una si alta.
Nu se fac piste de bicicleta pentru ca romanii voteaza sa nu. Asa vor/asa vrem.
Pe blog sunt 62 articole despre biciclete si 5000 despre masina. Nu e nimic rau in asta, dar asta se reflecta si in piste de bicicleta votate sau nu.
Comentariu beton!28
SUPERBÃ Slovenia, iar Bled-ul, extraordinar! Ca sã nu mai vorbim cã nu am vazut nici un PET, nici UNUL, pe toate apele de la ei ! La ei se poate, iar noi suntem în stadiul de tarã tristã si pe dos….:(…. sau , cea mai misto tarã naspa….:(
Una dintre cele mai frumoase tari, Slovenia. Daca as putea, m-as muta maine acolo. In special in zona Alpilor Julieni. Zona Tolmin, Bled, Most Na Soci, Kranska Gora, Nova Gorica, Bovec, Kobarid, etc. Am descoperit Slovenia cu ocazia unui festival, apoi am revenit de multe ori. Nu mai zic de infrastructura, este tot timpul perfecta. Cred ca aia sunt extraterestri sau ceva, merg prin aer de nu li se strica strazile.
Partea de munti, cu canioane, trasee turistice, raurile pe care se face rafting sau kayaking (ce au culoarea Mediteranei), totul este superb. Inclusiv Postojna, unde au o pestera unde te plimbi cu trenuletul. Ljublijana e superba si ea. Superba tara, bravo ca ai trecut pe la ei. Merita. Mai e si Bosnia Hertegovina cu niste zone superbe, am inteles ca si Macedonia. Ce sa mai?! Oamenii au inteles ca din turism pot face multi bani. Si merita sa ii faca. Sunt pregatiti.
Comentariu beton!20
Revin cu un P.S.
Merita mentionat ca au niste restaurante cu stele Michelin pe-acolo. SI de incercat neaparat: frika si mai ales struklji. Pofta buna!
#wehateMihai s-a dat deja tura asta?
Comentariu beton!12
Doar atat ati servit Domnule Vasilescu la masa? Sunteti la dieta?🤣
Cat despre peisaje, multumim, ne mai clatim si noi ochii!
În Bled se poate face și un MBA:
IEDC – Bled School of Management https://www.iedc.si/
@MV: B0$$, am auzit că nu vă lasă UE. Așa am înțeles. Sunt invidioși nemții și cehii pe „frumusețile” românești și nu cumva să-i depășiți. Tu-ți dai seama c-ar muri neamțu’ de ciudă dacă ar trebui să vină la ski, la mare, la munte-n România? Ar da-n hepatită ș-ar face urticarie când ar vedea ce sistem de sănătate mișto aveți.
Deci, UE nu vă lasă. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!15
Superb, n-am avut inca ocazia, dar vreau sa merg.
Nu stiu daca am pornit de la acelasi nivel, nu e o scuza, dar ei erau si pe vremea aia mai evoluati. Am intalnit la Taize (o manastire ecumenica din Franta, organizau intalniri de tineret si prin anii 90 era o posibilitate de-a iesi din tara) o tanara slovena care studia literatura, cu care am corespondat o vreme. Pana a termina liceul vizitase toate capitalele europene, la Roma era ca la ea acasa, intr-un timp in care noi doar visam sa iesim din tara.
Si pur si simplu cred ca sunt alta specie, mai muncitori, mai putin hoti.
singura si cea mai pertinenta explicatie pe care o am pentru care acolo s-a putut si aici nu este ca prin tarile alea nu traiesc romani. traiesc alte natii, mai mult sau mai putin civilizat, dar care au cultul lucrului bine facut.
daca totusi te enerveaza tare, mutam niste gigei de-ai nostri, cu politicienii aferenti, si ultrarapid se va duce totul de rapa.
Comentariu beton!15
@MV: ultima poză-i porno curat.
🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
am auzit că el a cerut o salată locală; ce să-i faci dacă asta-i bucătăria…
da’ dacă tot ai zis, @Mihai, m-am oprit pe autostrada bulgărească (140 limita la ei), să -mi iau o gazirna vuda; după cum unii știți, bat bulgaria bisăptămînal de fo zăci ani și pot soune că din multe puncte de vedere îs peste noi; btw, unul dintre hotelurile la care trag ca vițelu’ la vacă are tarif special pentru mine, că merg tot timpul anului, nu numai cînd au piscina deschisă; în polonia, dacă ajungi pe la 10-11 noaptea, negocierea tarifului de recepție este posibilă în 99% din cazuri;
da’ altceva voiam să zic, apropos de comparația Bg-Ro; mi se pare că nici măcar la frații noștri cu ceafa lată nu se micționează statul pe cetățean așa cu boltă; azi-noapte am călătorit; am trecut vama pe la 3 am, pierzînd o oră cu controalele (4 la număr) mîndrei poluții române; a evadat un tatuat de la rahova și miliția a fost toată în stradă; m-au oprit unii lîngă bucurești; buletin, control fizic, ok; 5-6 minute; dup’aia am intrat în jud giurgiu, unde m-a oprit o rurală; copilu’ de m-a controlat super profi (vă rog să stați acolo, deschideți asta, prezentați ailaltă), ok per total), doar că a durat douăzecidefachingminute să-i răspundă sistemul „da, bre, e muslimu’, dă-i drumul!”; la nici 7 km, alții; alt scan, alt control, alte minute; acu’ io nu mă pricep la muncă polițienească, da’ nu puteau să verifice prin mijloace specifice cum că m-au controlat mai în deal? cu 5′ mai devreme? numa’ zic! la intrare spre giurgiu, alții, tot așa; și fix la sensul giratoriu de la intrare în oraș, stăteau vreo 8-9 flăcăi, fix ca oile; mai lipseau berea și semințele;
prin contrast, pe aceeași autostradă bulgărească filtru pentru migranți; semnalizat din timp culoar, echipaj cu binoclu, să nu oprească oameni aiurea, în parcare plin de polițiști, ambulanță și un cort militar; organizare, nene!
de aia zic, e de kkat și bulgaria (fostă socialistă)!
PS mai am 3 ore pînă la hotel, cred că tot salată de aia comand și eu, doar că aici maroul e pe rotund și galbenul e fff subțire; verde nu știu dacă-mi pune, da’ compensează cu un bol de lutenița
Comentariu beton!14
@musulmane, dacă în ăia 5 kilometri mai luai un pasager cu tine?
io vorbeam de scanarea/fotografierea (ține-mi și mie lumină aici) buletinului cu nu’ș ce kkt de telefon și cerut confirmare sitemului vieții…
Cu mic-dejunuri d.astea frugale creste consumu’ la Renault! Sa stii ca pe.aci prin Oradea ,la toate drumurile noi construite, au adaugat si pista pt. biciclete ! Drumuri bune si minunatii in obiectiv.
Absolut minunate pozele! Ce mă bucur pentru tine!
Eram studentă la Graz, în Austria și de acolo periodic se organizau excursii cu bicicletele până în Slovenia la Maribor! Eu nu le am cu mersul pe bicicletă așa că am participat la alt fel de activitate: am mers pe role din Austria până in Slovenia! Faine piste! Faină atmosfera!
Yep, confirm. Pe mine m-a ratacit GPS-ul acum vreo 2 ani prin niste sate din Slovenia pe motiv de autostrada blocata. Am ramas surprins de cat de „elvetian” arata totul. Prin toate satele prin care am trecut, iarba era taiata la dunga, casele toate ingrijite si mai ales, nu erau garduri aproape nicaieri! Frumoasa tara!
Comentariu beton!12
Domnu’ Mihai, ar trebui sa fii calm la faza asta, pentru ca stii si explicatia. Toate tarile astea de care vorbesti au avut o directie clara dupa ce a cazut comunismul la ei: privatizare, democratie, economie de piata. Drept care, asta au si facut.
La noi, daca ai uitat, da-mi voie sa iti reamintesc care au fost lozincile anului ’90: ‘nu ne vindem tara’ si ‘noi muncim, noi nu gandim’. Plus bonus de la nenea Iliescu: ‘proprietatea privata este un moft’. Rezultatele se vad.
Comentariu beton!16
Din păcate, acum ai scris un articol ridicol. Slovenia a fost mult înaintea noastră demult! Tito era pe jumătate sloven! Cealaltă jumătate era croată. Așa că trage tu concluziile!
Btw, în nici un caz nu sunt un susținător al sârbilor.
Superbe pozele!
Am fost prin Slovenia și Croația, mi-a plăcut mult.
eram in zona trieste si la radio se anunta ca autostrazile spre slovenia is full 🙂
bine, trieste e oras juma italian juma sloven.
in slovenia nu am fost, dar stiu ca e cam misto de mult. Si uit mereu de ea cand imi fac planurile. Idiot
Eu ma intorc azi din Elvetia. Nu-i tara fosta comunista, dar esti oricum in alta lume acolo. Mi-e jena cum arata România in comparatie cu celelalte tari europene.
P.S. Vad ca esti la cura (de care, nu mai zic 😀). Numai salate din astea se servesc la sloveni?😀
fix aceiasi senzatie am avut-o cand am ajuns prima oara la Varsovia, ce drumuri, ce gara, cum aratau trenurile, aeroportul, metroul!
0
Eu pana in 1994 nu iesisem vreodata din tara. Dar am avut cunostinte care au iesit in RDG, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, etc.
Si atunci diferentele intre aceste tari si Romania erau perfect vizibile si consistente.
Handicapul nostru este istoric, nu are treaba cu vreo boala economica, politica sau sociala de data recenta. Inapoiati am fost de cand ne stim si tot asa vom si ramane pentru ca intre salbaticia & mizeria de la rasarit si civilizatia & bunastarea din occident noi am avut mereu grija sa alegem strategic si strengareste, calea de mijloc.
Impartiali, Coane Fanica!
Comentariu beton!21
pai boss. in anii 90/mid 2000 diferenta intre noi si tarile alea era gigantica. Abia de dupa 2005 am inceput si noi sa crestem si sa scadem diferenta aia
Hm, pai perioada ’90s dupa Revolutie este chiar cea mai proasta din istoria postbelica pt Romania care dupa Revolutie s-a scufundat in mizerie, calauzita de inteleptul Ilici si de lampasele minerilor, pasnicii gardieni ai democratiei. Mai proasta chiar decat cei mai negri ani de foame 82-89. Iar dupa Revolutie, lucrurile au inceput sa se miste vizibil in bine in statistici dar si in buzunarul „poolimii” abia prin mandatul basescian in 2004.
Iar acum reducem gap-ul fata de de-alde unguri ca in rest tot gara suntem. Asta pt ca ungurii au luat-o pe miriste de vreo 10 ani. Un picut si polacii, dar nimic grav.
Dar tot asa si bulgarii in ultimii 10 ani au inceput sa inchida gap-ul istoric fata de Romania, pentru ca „isi doresc mai mult victoria”. Insa intre RO si PL-CZ-SK-HR (nu pomenim de SL ca aia sunt demult in liga cu Austria, Italia) diferentele consistente se pastreaza. Cel putin.
Slovacia, parte din fosta Cehoslovacia, e foarte frumoasa. Am vizitat-o pe vremea comunismului cand era impreuna cu Cehia in aceeasi tara. Imi amintesc ca am mers acolo in anii 1982-1984, fiind printre putinele tari care se puteau vizita, fiind in „lagarul” comunist. Nu se compara traiul lor de comunisti cu traiul nostru de comunisti. Gaseai aproape tot ce-ti doreai. Imi amintesc ca dadeam buzna sa mancam toate bunatatile de care noi eram lipsiti la acea vreme. La toate capitolele, in rest, erau cu multe clase deasupra noastra.
Noi am cam stat pe loc înainte de anii nouăzeci, cam vreo 20 sau 30 de ani și apoi după decembrie iar am stat pe loc tot vreo 20 de ani din cauza celor care voiau să se îmbogățească. De vreo zece ani constat cu surprindere că am început să ne mișcăm în multe domenii și sunt sigur că România o să fie mai bună ca unele state occidentale. Și nu sunt un tip naționalist ci constat doar ce văd prin multele drumuri pe care le fac prin țară iar prin natura jobului am văzut firme diverse mai tari ca-n Occident. Iar de tras la răspundere nu o să fie nimeni tras la răspundere pentru acest delay al României fiindcă așa este jocul.
As fi putut sa jur ca este Elvetia!
Foarte frumos! Gastarbeiterii iugoslavi erau la munca in Germania in anii 80. Noi culegeam sfecla si cartofii de pe camp, cu copiii de liceu. Aveau maratoane cu filme la TV, noi ne uitam la Racheta Alba si alte vome. Chiar si bulgarii aveau Studio X, dadeau filme cu Delon.
Noi am avut totalitarism, regim dictatorial si criminal. I se zicea comunism ca si conformitate. Noi am avut Sighet, Aiud, Pitesti, Peliprava si Canalul.
E frumos lacul lor. Noi aruncam medicamente expirate in lacul Tarnita.
Si admiram cum ard deseurile la marginea Capitalei. Camioane, zeci de camioane, zilnic intra in tara. Va imaginati ca se poate asa ceva in alt loc din Europa?
Cam asta e diferenta. Deocamdata. Se poate mai rau? Vom vedea.
Comentariu beton!12
În ‘90 am făcut o călătorie la Frankfurt, nu ACEL Frankfurt, ci Frankfurt pe Oder ( adică RDG). Fosta țară comunistă, adică. Țin minte și acum ca aveau ACELEAȘI blocuri cenușii ca și noi, aceleași străzi, în general același peisaj urban. Cu o singură excepție- ERA CURAT LUNĂ.
De unde se vede ca omul sfințește locul.
Comentariu beton!11
E corect să excluzi Bulgaria.
Totuși, acum mulți ani, acolo am plâns prima dată pe motiv de „așa putea fi și la noi, dar n-am avut noroc” – când am ocolit Sofia pe autostradă.
Multam de poze, Slovenia o am deja programata pentru iunie 😊
In iarna, in preajma sarbatorilor, am ajuns cateva zile la Bratislava. Mi-a adus aminte de Bucurestiul studentiei mele, de acum 20 de ani. Magazinele prafuite, multe dintre ele, tramvaie vechi, gropi pe strazi. E drept ca sunt si lucruri frumoase, dar, exact ca la noi, era o combinatie de vechi si nou, de lasamasatelas si vrem sa facem… Iar la Kaufland m-am simtit exact ca la noi, inclusiv personalul antipatic si orientat mai mult catre pauza de tigara. In rest, drumuri bune va doresc!
Care dintre voi a fost in Turcia? Probabil ca destui, dar ma refer aici in Turcia reala, nu in Turcia din cadrul resortului ultra all inclusive. Am indraznit sa fac niste iesiri pe cont propriu din resort, sa mai explorez zone de interes turistic si m-am confruntat cu realitatea turceasca. Am avut un deja vu. Turcia aia nonturistica seamana izbitor cu Romania, de la taximetristul care incerca sa-ti dea teapa pe fata, la mizeria de pe marginea sosele, pana la cartierele rezidentiale nou construite, fara minim de confort (adica multe cladiri pe o parcela mica de teren). Vi se pare cunoscut?
De aici ni se trage, cei 800 de ani de ocupatie turceasca s-au impregnat adanc in gena noastra. Probabil, felul de a fi turcesc s-a mulat perfect pe mentalitate geto-daca. Nu vom fi niciodata la nivelul vecinilor, exceptie face Bulgaria, unde probabil tot influenta turca si-a spus cuvantul.
„Este îngrozitor de frustrant să ajungi la alții, care erau și ei rupți în cur acum 35 de ani, și să constați că la ei s-a putut, că la ei lucrurile arată ca și cum conducătorilor le-a păsat cât de cât de țările lor.”
Nu este chiar asa. Nu toate tarile foste comuniste erau rupte in cur in 1989. Chiar si in 1989 Cehoslovacia, Polonia sau Ungaria aveau un standard mai ridicat ca Romania, nu mai vorbim de cum era in RDG sau Iugoslavia. Imi povestea un unchi cum in vizita pe care a facut-o in unele tari socialiste in 1989 a ramas uimit de cat de evoluate erau fata de Romania. Probabil in blocul estic cele mai amarate erau Romania, Bulgaria si Albania (hint: toate aveau lideri icremeniti in functii de multi ani, Ceausescu, Jivkov si Hodja). In plus la schimbarea regimurilor nu toate tarile din blocul estic au continuat cu activistii din linia a doua, ci au dorit sa se schimbe real si au venit oameni noi. La noi, la vremuri noi, tot noi 🙂
Cum s-a spus deja, nivelul de dezvoltare al statelor comuniste din Estul Europei era diferit. In RDG, în 1989 existau deja 5000 de firme private, iugoslavii mergeau să muncească în Occident încă din anii 1960, ungurii au avut „socialismul de gulaș” cum I s-a spus etc.
Noi am avut parte de un dictator dement și înapoiat. Apoi, cei care au preluat puterea după 1989 au perpetuat cât au putut de mult starea de înapoiere materială și spirituală în care se găsea țara.
De cate ori am trecut/stat in Slovenia am incercat urmatorul exercitiu de imaginatie: cei 2,2 milioane de sloveni se inlocuiesc cu cei aproape 2 milioane de bucuresteni si dupa 1 an se face primul bilant. Scenariu horror!
Sa nu te enervezi nici pe Serbia. Aud ca erau mult in fata noastra la revolutie dar acum mi s-a parut trista si deprimanta rau.
0
Dacă mai ajungi în Slovenia ,nu departe de bled,la câțiva kilometri ..canionul rîului Vintgar
Cat de frumos arata lacul Bled, parca e dintr-un basm! Nu ma pot abtine sa nu ma manii pe mine cand vad cat de bine arata Slovenia si cum reusesc sa ingrijeasca tara lor in comparatie cu noi. E frustrant sa vezi ca la ei s-a putut si la noi nu. Hai sa speram ca odata si odata vom ajunge si noi acolo, pana atunci, sa ne mai bucuram prin calatoriile noastre de frumusetea altor tari. Multumesc pentru poze si pentru ca mi-ai amintit sa adaug Slovenia pe lista mea de destinatii de vizitat.
Vin și eu la spartul târgului. Am avut aceeași reacție anul trecut. Ce e cu Slovenia, unde am ajuns, ce se întâmpla aici? La o simpla căutare pe google ai răspunsul în prima frază de pe wiki: „Slovenia officially the Republic of Slovenia (Slovene:), is a country in southern Central Europe”
Geografia și istoria sunt mai importante decât credem și explică foarte ușor anumite situații. O să ajungă și România la un nivel apropiat de cel din vest, doar că pentru unii un pic prea încet și prea târziu.