Pentru c-am văzut că e mare vânzoleală pe Facebook vizavi de subiectul „intrare separată pentru profesori”, după ce o doamnă profesoară s-a exprimat ultragiată în sensul ăsta, am zis să-mi las și eu umila părere pe subiect.
Dacă singurul mod prin care te simți respectat ca profesor este să ai intrare separată în școală, nu știu, poate c-ar trebui să te lași de meseria asta?
Numai zic. 🤷♂️
Prieteni, avem mai mari șanse să dispărem noi ca neam, înainte să dispară aceste obiceiuri comunistoide, păstrate și ridicate la rang de artă de către profesorii care ar trebui să aibă cu totul alte griji decât pe unde să intre în școală.
Apropo, sunteți o mulțime care locuiți în afară României, vreți să-mi ziceți și mie dacă în școlile de la voi profesorii au intrări și scări separate, pe unde elevii nu au voie să intre și să urce?
N-aveți idee cât de curios sunt.
sursa foto: freepik.com
In Franța, cu toate că au avut destule probleme ce au răsunat pe la ştiri, profesorii au aceeasi intrare, culmea că sunt disponibili şi să discute cu elevii oriunde fără protocoale.
Comentariu beton!30
La fel si la liceul francez de aici din RO, scoala construita de la zero cu standardele impuse de statul francez: aceleasi scari si intrari pentru toata lumea, aceeasi cantina, aceleasi toalete.
In Franta pana in clasa a patra i se spune tu profesorului. Si toti elevii ii respecta totusi. Plus ca nu am vazut natie care foloseste mai mult dumneavoastra decat francezii, deci asta inseamna ca faptul ca ii lasa pe cei mici de tot sa fie mai aproape de invatatoare nu ii „strica” in niciun fel.
Nici vorba de intrare separata. Dimineata la gradi doamnele primesc fiecare elev si parinte la usa, pe rand. Fiecare are momentul lui. Seara la fel.
Comentariu beton!23
Eu credeam ca doar in romana exista ”dumneavoastra” si alte pronume si verbe de politete (sunteți, faceți, mancați, aveți si alte iți, eți si eaț-uri. In engleza, germana, italiana sau alte limbi nici nu exista.
Imi place sa cred ca in viitor nu ne vom mai dumneavoastrăi atat. Ca in general daca esti tanar si vorbesti cu un tanar necunoscut pe strada iti vine sa ii spui cu ”tu”.
@zedicus – Pronumele de politețe sunt folosite în multe limbi. În germană se folosește „Sie”. În italiana „Lei”/”Ella” (sg) și „Loro” (pl).
Comentariu beton!30
nush cu intrarile. da stiu asa vag, cam cum arata facultatile pentru unu de nu invata la ele 😀
2006. Ajung in Upsalla cu inca un coleg. Stateam de 2 luni in suedia, da in pizdia, cum ajungi in pula cu satelitu treci podu si faci dreapta. Asa ca Upsalla parea un fel de raiul pe pamant. Acum sunt putin satul de ea, dar aia e.
Revin. Ne plimbam. Ne uitam in stanga si in dreapta si am ajuns in fata universitatii de acolo. Nu asa renumita ca aseul sau altele, dar are aerul ala de old money. Bah…si m-a trecut o si anume pisare, care a trebuit sa intru in cladirea aia mare si principala. Bine, si la ASE poti intra sa mergi sa te pisi, dar aici parea ca intri la muzeu. Ei, cand am intrat la buda am avut un soc. Apa calda. Hartie igenica. Arata bine si nu ieseau lilieci 🙂
Acum in 2023 ne-am duc cu manageru direct sa facem una alta la institutul politehnic. fix poli a noastra, numa ca pe steroizi. Am intrat in clase, am intrat la bude. La intrebarea „da avem voie” raspunsu a fost frumos „nu stiu, daca nu avem, ne cerem scuze”.
Culmea, profii si elevii mancau in acelasi loc. Nu prea pareau sa aiba probleme
Comentariu beton!26
In Belgia nu au intrari sau toalete separate. Profesorii nu au nici cancelarie. Exista in schimb biblioteca scolii si biblioteca clasei. Plus merg cu clasa la biblioteca. Exista in acelasi timp in clasa profesorul clasei, profesor in training/student, profesor de limbi straine din cand in cand, psiholog daca e cazul sau suport pt integrare/ traducator. Sunt profesori care fac naveta zilnic de la 60 km. Toti zambesc si vb frumos. Scriu zilnic in jurnalul de clasa al elevului cum e si care e evolutia lui si parintii trebuie sa raspunda si in scris in jurnal. Cumva profesorii fac greva si discuta despre probleme mai serioase decat intrari separate pt profesori.
Comentariu beton!25
Nu-ș ce să zic, da’ atât la școala nepotului ăl mic, cât și la liceu’ lu’ ăl mare am văzut că profesorii intrau ca nesimțiții-n clădire pe unde intrau elevii. S-o dus respectu’ de suflet. 🤣🤣🤣🤣
Așa-i la noi p-Austrea. 🤭
Comentariu beton!63
Meam, păi dacă și la austrieci s-a dus pe pluă respectul pentru profesori, suntem pierduți. 😀
Da, sunt niște sălbatici austriecii ăștia. 🤣
@John, și când eram eu elev în gimnaziu, intram pe unde intrau profesorii. Numai că, un elev (etnie rromă) i-a pus piedica unui învățător și a căzut pe scări. I-a zis: „Ce draq tov. învățător nu mai știți de glumă”! Băi, o perioadă nu ne-au mai lăsat să ieșim sau să intrăm pe-acolo, după care au revenit la sentimente mai bune. Dar și atunci, și acum elevii intră pe aceeași ușă cu profesorii. Și sunt două intrări opuse una față dr cealaltă
Când era fiică-mea in clasa a IV-a intrarea profesorilor era prin fața clădirii, iar intrarea elevilor era prin spatele clădirii. Era o zi în care ploua torențial și am vrut să o bag pe fiică-mea pe intrarea profesorilor să nu o ude ploaia și să stea 5 ore cu hainele ude și nu m-a lăsat portarul. N-ai vrea să știi ce scandal a ieșit!
Dacă ar fi după mine aș desființa prin lege toate obiceiurile astea comuniste, cum ar fi aceste intrări separate elevi / profesori, careurile de început / sfârșit de an școlar etc.
Comentariu beton!84
Da, fix la situații de genul ăsta mă gândeam când am scris.
@Vic, adunările astea de început de an erau cele mai împuțite pentru mine. De ce? Pentru că eram printre cei dați exemplu negativ. V-aduceti aminte că era un panou de perete cu „Așa da, Așa nu”? La noi în școală se numea „Semafor”. Ei bine, un an școlar am stat la „exemplu negativ” cu țigara în gură. Deși nu fumam, m-a prins pe mine în wc-ul școlii, ceilalți (cei care erau fumatori) au sărit un gard și au fugit. Eu fiind mai „prost”, am rămas.
Intrarea la wc, a băieților, era pe aceeași culoar cu a profesorilor, doar că erau încăperi diferite.
Si la mine la liceu erau intrari separate si cum se schimba paznicul cum iesea scandal ca nu o lasa sa intre pe ‘profa de bio’. Ca arata a eleva :))
Comentariu beton!14
Când eram eu la liceu, proful de info avea probleme de-astea…îl fugareau femeile de servici. Avea 23 de ani
Hă? Portar? Jur pe roşu că n-am prins portar la vremea mea de şcolar în Ro, nici la şcolile din Germania ale copiilor mei.
Esti curios pentru ca stii ca nu e asa :)). Care intrare separata? Ce e aia? Profesorii sint iubiti sau uriti dupa alte criterii, de respectat sint respectati. Nu exista (cel putin la fiu-meu) ideea ca vreodata in acest mileniu s-ar putea face filmulete batjocoritoare la adresa profesorilor. Si totusi (curios, nu?) nu au intrare separata. Nici casa scarilor separata.
Comentariu beton!14
Zi-mi și despre ce țară vorbim, că am și eu o vârstă, nu vă pot ține minte pe toți care pe unde sunteti.
Noi avem sediul în reabilitare, prin urmare de un an avem atelierele (liceu de arta) într-un spațiu temporar, unde avem și intrarea și scările și toaletele comune cu elevii și n-a murit nimeni, ba mai mult, nu s-a schimbat nimic în raportul elev – profesor. Același respect în limbaj și comportament, etc.
Comentariu beton!18
Școala mea avea o singură intrare. Singura chestie separată era toaleta profesorilor, unde horribile dictu, era hârtie igienică, apă caldă și săpun. După ce niște profesori au fost încuiați cu lacăt în budă, s-a făcut și la elevi 😀
Fugi cu obiceiurile comunistoide. Cum altfel să îți demonstreze importanța cadrele, decât cu festivități interminabile, regulamente stupide și limbă de lemn?
Comentariu beton!28
Nu sunt intrări separate la elementary și middle school. La liceu este și o intrare Adiționala spre parking lot, pentru ca mulți elevi vin cu autobuzul școlii sau mașina, și nr lor e mare.
Elevii se adresează profesorilor cu Mr/Mrs/Miss de la grădinița
La liceu, după ora începerii claselor, nimeni nu are voie sa între/iasă decât cu bilet de voie. Ca părinte, daca a trebuit sa merg la școala, am urmat și eu regulamentul, treceam frumos pe la masa paznicului, ii spuneam motivul, ma scria pe o lista și primeam un pass de Vizitator, la plecare idem.
Comentariu beton!11
Nu sunt intrări separate la elementary și middle school. La liceu este și o intrare Adiționala spre parking lot, pentru ca mulți elevi vin cu autobuzul școlii sau mașina, și nr lor e mare.
Elevii se adresează profesorilor cu Mr/Mrs/Miss de la grădinița
La liceu, după ora începerii claselor, nimeni nu are voie sa între/iasă decât cu bilet de voie. Ca părinte, daca a trebuit sa merg la școala, am urmat și eu regulamentul, treceam frumos pe la masa paznicului, ii spuneam motivul, ma scria pe o lista și primeam un pass de Vizitator, la plecare la fel
Chiar vorbeam aseara cu jumatatea; cand eram eu in generala si liceu intrarea profilor era cea mai apropiata de cancelarie si a elevilor de scari. Nu se facea asa mult caz sincer, parea mai mult chestie de proximitate. Sincer e stupid.. am eradicat toate problemele si asta ramasese: pe unde intra urmasa lui Ceasca in scoala.
Comentariu beton!35
In Luxemburg nu sunt separate, cel putin nu la scoala unde e al meu (dar ma indoiesc sa fie altfel si la celelalte).
In 2003 am predat engleza intr-o scoala primara din nordul Danemarcei (prima mea iesire din tara) si iti dai seama ce soc am avut cand am vazut ca toti copiii le spuneau pe nume profesorilor (si asta nu insemna ca nu-i respectau/ascultau/iubeau).
Comentariu beton!29
Da, frate, EXACT.
Curtea de Apel P******: judecătorii intra pe ușa din față, iar avocații, justițiabilii și garda pe ușa din spate.
Comentariu beton!14
La Curtea de Apel București e fix invers, pe intrarea aia faină din față intra părțile si avocații, personalul instanței intra prin spate (lateral, de fapt). La Tribunalul București era la fel, intrarea personalului era prin spate, prin parcare, prin față intra publicul (acolo erau si detectoarele de metale). Nu s-a supărat nimeni, oricum erau uși pentru toată lumea, nu intra nimeni pe horn.
Cinci, șase intrari. Intra cine vrea, iese cine poate. Nemții nu fac discriminari din astea.
Și… Șoc și groază! Cancelaria si administratia sunt la mijlocul unui hol mare, pe unde trec elevi și profesori de-a valma.
Comentariu beton!22
I-auzi. Ce haos la nemții ăia. Nțțț, cine ar fi zis?
Aşa-i, bre. Băieții mei au intrat la acelaşi gimnaziu unde s-a perindat Markus Söder, premierul de acum al Bavariei. În primul an de câteva ori am intrat ca paşa acolo să duc/iau copii în primele zile şi nimeni nu m-a băgat în seamă. Şi asta şcoală intinsă şi pauze scurte şi vânzoleală cu mutatul din clase-n clase. Existau dulapuri pe coridoare dar mai mare daraua ca ocaua. Şi profii la fel de vânzoliți, fără linişte.
Intrare comună, dar trebuie reamintit că aici elevii se adreseaza profesorilor si adultilor la persoana a-lIa.
Cu toate acestea am auzit argumentul unei profesoare „nu a ascultat argumentele unui adult” într-o controversă despre steaguri 🌈 cu fiu-meu. Igam spus că varsta nu reprezintă intotdeauna o garantie a calității argumentației și că al meu a fost învățat să gândească nu dpdv politic.
Pe scurt, sunt oameni și aici
Comentariu beton!14
Cred că în toată lumea, în afară de fostele țări comuniste, elevii se adresează profesorilor la persoana a doua singular.
La nemți nu ieși din dumneavoastră. Deci nu numai fostele țări comuniste sunt afectate de asta.
Legat de intrari, nu exista intrari diferite pentru elevi și profesori.
Comentariu beton!18
In eng nu exista decat you. Dar in invatamantul britanic adresarea nu e niciodata la per tu, ci exclusiv in limitele respectului elev-profesor: miss groves, miss coolidge, mister brown, etc. Toaletele celor mici (nursery&primary) sunt separate de ale celor mari (secondary & seniors) si de cele ale adultilor (profesori&vizitatori). Intrarea in scoala e comuna. Interactiunea parinti-profesori se face exclusiv cu appointment. Toleranta la abaterile (sau la incercarile de „reinterpretare” altfel atat de dragi romanului) de regulament pt elevi e foarte aproape de zero.
Aici unde sunt eu profesorii sunt aduşi cu elicopterul pe acoperiş iar apoi sunt escortați de bodyguarzi pânǎ la sala de clasǎ :)))))))
Of course not!!!!!!
Şi tocmai citeam despre ce s-a întâmplat luni în Odorheiul Secuiesc…
Comentariu beton!12
😁😁😁
Există intrarea profesorilor, toaletele profesorilor, elevii se strecoară printre mașinile profesorilor parcate in curtea școlii, paznicii în loc să asigure intrarea/ieșirea elevilor deschid porțile profesorilor și le închid în urma lor, programul elevilor se organizează în funcție de numărul de ore pe care trebuie să le aibă prfesorii…etc.
Dacă aveați cumva impresia că școala este pentru elevi este momentul să vă treziți la realitate: școala este pentru profesori!
Comentariu beton!54
La fiica mea pana sa vina pandemia încă făceau careu. Ii apuca statul la careu când era urat afară.
În Spania (din ce am văzut eu pe la mine prin Cataluña) sunt intrări diferite, dar pentru elevi, pe vârste/cicluri de studii, că într-o școală pot conviețui de la grădiniță (infantil), gimnaziu (primaria, echivalent clasele 0-5 în RO), liceu (ESO, echivalent clasele 6-10) și pregătire bacalaureat (bachillerato, echivalent 11-12), și mi se pare logic să nu intre toți de-a valma. Pe unde intră profesorii? N-am nici cea mai vagă idee. La fi-mea la școală, care este un institut pentru copii cu diverse afecțiuni, am văzut că intră pe ușa principală, pe unde de altfel intră și clasele mai mici și copii cu handicap locomotor.
Comentariu beton!22
Eu sunt profesoară. Intrăm și ieșim pe aceeași gaură cu elevii de ani de zile. Unii mai cu maniere dau peste noi. Altora le facem loc ca noi suntem mai bătrâni și mergem mai agale. Nu de alta, dar uneori aproape ne dau jos, mai ales pe scări. În rest, toată tevatura e mai mult pe facebook și în presă…
Comentariu beton!51
În școala primară a nepoatei mici (unde a terminat și nepotul) știu o singură intrare pe care o folosește toată lumea.
La gimnaziul celor mari sunt mai multe intrări. Cea mai apropiată de zona administrativă (pe care bănuiesc că o folosesc profesorii, fiind mai aproape de intrarea în curtea școlii) e mică și amărâtă.
Intrarea principală, aproape de scări, e ceva mai… mare, cu vreo 4 sau 5 uși duble.
^am uitat să spun în ce țară se întâmplă asta:
Pe tărâmul fritzilor.
Cine știe, cunoaște!
Luxemburg, multe intrări în școală, fiecare intră pe unde vrea, in funcție de unde te lasa autobuzul, mașina. Dar de părăsit incinta, nu o poți face decât după ore, așa că poți chiuli doar în cadru organizat, în curtea școlii, vai si amar de ăștia mici 😁
Comentariu beton!14
4 ani de scoala pentru fie-mea: 2 in NYC, 2 intr-o comuna in New Jersey. Toata lumea intra pe aceeasi usa. Profesorii sunt relaxati, imbracati „casual”, de multe ori abia recunosti directorii de restul, ca in general sunt in jeansi. Cand sunt zile de final de trimestru, se imbraca in pijamale (toata lumea, si profesorii). De Halloween se costumeaza toti (da, si profesorii).
Comentariu beton!29
Suntem în Anglia de ceva vreme și cel puțin la fii-mea la școală elevii folosesc toate ușile posibile atât pentru a intra cât și pentru a ieși. Nu există ușă specială pentru profesori. După începerea orelor toate porțile sunt închise, nimeni nu intra fără aprobare. Mai mult, dimineața directorul îi așteaptă pe elevi la poartă, îi saluta și culmea le știe și numele. Niște mizerii englezii ăștia 😂
Comentariu beton!36
Băi, da ce puii mei de directori sunt prin UK de știu pe de rost toate numele elevilor care studiază acolo? Sunt roboți?
Comentariu beton!13
Pai Dumbledore cum putea? :))))
Eu am colegi cu copii școlari și nu am auzit niciodată pe cineva punându-și problema asta. Dar despre nemți se știe că sunt niște insensibili.
Și apropo de ce spune Dojo: când e petrecere-carnaval (Fasching) se costumează inclusiv profesorii universitari. Și se pun la mintea studenților, jucând pe roluri în parodii scrise chiar de ei, despre examene și teste. Mai mare dragul 🙂
Comentariu beton!26
Nu știu dacă se mai practică și astăzi (deși bănuiesc că da) dar când eram eu la liceu (am făcut liceul la Alexandru Lahovari în Rm. Vâlcea acum vreo 15ani) erau 2 intrari: a profesorilor prin față, iar neimportantii prin „spate”.
Intrarea elevilor era încuiată după ora 08.00 când începeau cursurile de dimineață și se mai deschidea în jurul orei 12 când veneau la ore cei din schimbul de după-masă.
Dacă erai navetist și întârziai nu puteai intra nici pe la intrarea elevilor pentru că porțile erau încuiate (iar portarii aveau o plăcere bolnavă să te trimită „pe la director”) și nici pe la profesori pentru ca aveau interfon.
Justificau pe atunci sistemul de penitenciar cu tentativa de a împiedica elevii să chiuleasca, însă nici un fel de lacăt/interfon nu a combătut chiulitul.
Și nici faptul că aveau întrări separate nu a adus respect profesorilor.
Respectul față de profesor vine din modul în care se prezintă în fața clasei și din felul în care își face (sau nu) meseria.
Comentariu beton!28
Bucuresti – ICHB – profesorii si elevii intra prin aceleasi locuri. Sunt si cateva reguli de urmat dar nu e segregare de access in institutie.
Comentariu beton!12
Danemarca. Lucrez într-o școală. Aceleași întrări, grupuri sanitare comune fete, băieți, profesori, impecabil de curate, sala de mese comună, aceeași mâncare cu autoservire pentru elevi și profesori. De serviciu la strâns masa fac și profesorii și elevii. Și aici se adresează doar pe nume. Fiecare profesor este mentor/îndrumător pentru 3-4 elevi cu care pe rând se plimba, biciclesc, fac prăjituri, joaca tenis de masă etc în timp ce discuta…
Comentariu beton!31
Scoala si tot sistemul de invatamant sunt praf-si-pulbere iar pe profesori ii freaca grija sa aiba intrare separata fata de elevi.
Elevii scriu „mi-au” ca pisica si rup pe manele, alcool si droguri dar si pe ei – coincidenta, nu cred – ii freaca grija de ce profesorii intra pe o usa iar ei pe alta.
Pe cel-dintai dintre profesori aka Dulap-Voda de la Cotroceni l-am votat (ma rog, nu eu, cine plm l-a votat) pe vrajeala aia cu „Romania educata” fix dupa flegma aia cu „ghinion!” pe care le-a dat-o fix intre ochi profesorilor. Si pe plavan, in loc de vreo actiune concreta pentru imbunatatirea sistemului educational, timp de 10 ani l-a frecat grija turismului personal, ultima aroganta fiind aia cu plimbatul pe la o laba-n cerc de conferinta de mediu de ziua nationala a Romaniei.
Toata lumea in Republica Mioritica Romania pare ca este frecata intens de cu totul si cu totul alta grija mai putin activitatea pe care ar trebui sa se concentreze de fapt.
Daca zic ca ne meritam soarta, sunt redundant?
PS – m-a durut si cand eram elev si ma doare si acum la mai mult de pai’shpe metri in spatele cwrului cate usi are scoala si cine pe care usa intra.
Comentariu beton!42
Singurul profesor care a contat în viața mea a fost profesorul de istorie, George Vioreanu, cel care era disprețuit de colegii lui că era din ăla pe dezbateri și prea puțin pe programă. Și acu la Mihai Eminescu sunt două intrări, una pentru profesorii albi și alta pentru elevii negri. Bine, a fost în renovare totală. Intrarea profesorilor este arată acum imperial.
Comentariu beton!14
Lasă-mă să ghicesc. Au pus mochete roșii de la intrare până la intrarea în cancelarie.
Sunt prof aici în România, da, puteți să aruncați cu ce vreți! ,,Vânzoleala” asta este doar pe Facebook. Nobody gives a shit despre cine intră și pe unde intră. Important este să intre, să fie la oră și să-și faca treaba, chiar dacă este prof sau elev.
Evident că există și unii care o ard pe elitism, dar, una peste alta, treaba cu intrările diferite este o falsă problemă.
Comentariu beton!44
Daca e o falsa problema, inseamna ca nu exista o problema. Iar daca nu exista o problema, din punctul dv. de vedere, inseamna ca va e totuna daca exista intrare separata pentru profesori sau nu. Dar sunt, demonstrabil, unii, care au aceasta problema chiar si daca doar pe facebook. Dar cu certitudine, nu o au doar pe facebook.
Domnia voastra ce le spuneti celor care considera ca e absurda intrarea separata? Si care considera ar trebui sa nu existe intrare separata pentru profesori, la fel cum e in cvasimajoritatea tarilor civilizate.
Si/sau, alternativ, ce le spuneti celor care considera intrarea separata fireasca si oportuna?
Pana acum, ati pierdut cateva secunde, scriindu-ne in fapt ca nu aveti o opinie. …Nefiind o problema, nu merită sa aveti, sa va formati si sa exprimati, o opinie.
Contributie la discutie=0.
Felicitari!
…de fapt e un picut de gaslighting in aceasta „absenta” a opiniei. 😉 😀
https://ro.wikipedia.org/wiki/Gaslighting#Exemple
0
Acum ca aveti salariile mărite, e normal sa solicitati sa ramana intrarile separate, mi
aduc aminte, cand mergeam la meditatii, pe vremea lui Ceausescu, profa ne punea sa venim si cu papucii de acasa !
Avem cele mai proaste rezultate la testele PISA, domn’ profesor care nu va intereseaza daca exista intrari comune sau separate, in majoritatea liceelor sunt intrari separate in România, pai numarul imens de analfabeți funcțional nu sunt opera profesorilor ?
In Spania toti avem aceeasi intrare. De fapt la scoala la mine sunt 3 intrari si nu exista nici parcare rezervata pentru profesori. Avem o sala pentru profesori, dar daca un elev se simte rau si asteapta sa vina un parinte sa il ia de la scoala, asteapta in cancelarie cu noi. Si nu mi-a cazut nici o roata la masina cand am luat cate un elev pentru ca in ziua respectiva i s-a stricat masina si stam in aceesi localitate. Am elevi de peste 18 ani si multi vin din alte localitati si uneori unii imi sunt vecini (scoala e la 30 de km de unde stau). Si nu e ciudat sa vezi profesori si elevi luand micul dejun impreuna, la cafeteria din fata scolii. De obicei facem asta la sfarsit de trimestru, cand e atmosfera mai relaxata. Si elevii nu platesc, ii invitam noi. De aia profesorii nu o sa fim bogati niciodata 🙂
Comentariu beton!27
Dar cu profesori spanioli bătuți de elevi de ce nu spuneți nimic?
Cat am fost eu elev la nr. 9 si apoi la Energetic, in Valcea, in perioada 91-03, era comunism inca. Acum nu stiu cum mai e. La intalnirea de 20 de ani de anul trecut, am intrat prin fata, dar era sambata 😁
Fudulia o sa moara odata cu ultimul roman. Ce bine a dat exemplul cu spitalul si medicii, alti zei ai societatii. Inainte sa moara socra miu, a fost internat in spitalul de langa Inter, nu mai stiu acum cum se numeste. Daca il vezi de afara, cladirea e frumoasa, renovata, cu niste usi impunatoare. Doar ca usile sunt deachise doar cand trebuie linse ghetele vreunui politician. Cei care au platit pentru spital, intra pe o usa din tabla, din spate. Cel putin asa era acum 10 ani
In Belgia nu exista intrari separate pentru profesori. Da, exista mai multe intrari, dar fiecare intra pe unde le e mai usor. Nu conteaza ca sunt profesori sau copii. Si toaletele sunt comune. Doar cei mici au toalete separate si asta din cauza ca sunt facute pe masura varstei lor. Si locuri de parcare pentru biciclete tot la comun au. La parcari nu ma bag pentru ca scoala de langa noi nu are una separata. Se parcheaza pe strada. Si profesorii si invatatorii trateaza copiii ca pe egalii lor. Iar directoarea de la scoala noastra e foarte amabila. Iar respectul e reciproc.
Comentariu beton!11
Scoala primara dintr-un satuc olandez are 3 întrări, una mare cu usi duble în fata pe care o folosesc elevii mai mari (care trebuie sa folosească parcarea de biciclete din fata scolii. O întrare mai mica în spate, în curtea scolii pe unde întra preponderent elevii din primele clase – care își parchează bicicletele în curtea scolii, și o întrare mica pe laterala care da da direct între cancelarie, biroul directorului, birourile administrative și din acest motiv e folosita cu preponderenta de profesori dimineața/seara. Are si un fel de sistem de deschidere pe baza de card (si sonerie -pt vizitatori), astfel profesorii o pot folosi oricand, dat fiind ca ei vin si pleaca in afara orelor de curs. Usile principale sunt incuiate in afara orelor de curs.
Comentariu beton!14
Irlanda
Școala primară. 2 intrări că incendiu. Ambele folosite in același timp.
Profesorul își ia copii din curte. Toți folosesc aceiași intrare. Plouă nasol (trebuie definit termenul la locul faptei…in România o ploaie irlandeză se traduce prin tragedie umanitară)…copii intră direct în clasă.
Nu e profesorul în ziua aia… directorul se ocupă.
Școală secundară (liceu)… toată lumea intră pe aceiași ușă. Ieșirea de incendiu se deschide doar din interior sau de către pompieri.
Domnul Vasilescu: scara profesorilor nu era aia unde se fuma?
Ah, și am văzut niște „palate” unde slugile și sclavii aveau intrări separate.
Comentariu beton!13
am locuit doi ani în UK. fie-mea a învățat la St. Albans High School for Girls, unde, șoc și groază, directoarea era în fața școlii zilnic, indiferent de vreme. primea elevele, li se adresa pe numele mic fiecăreia, se interesa dacă au vreo problemă (adică le cunoștea pe toate; câți directori de la noi își cunosc așa elevii?). și vorbim de sute de eleve, să fie clar!
intrări mai multe, fără interdicții. le foloseau și elevele și profesorii, în funcție de cum le era mai simplu s-ajungă-n clase. grupuri sanitare comune, sala de mese comună.
a purtat și uniformă doi ani (a supraviețuit, da-da, nu i-au scăzut nici nasul, nici rangul, nici stima de sine!).
formula de adresare folosită de ea a fost „teacher”. după niște ani de învățământ la noi.. atât s-a putut! doar coordonatoarei de muzică a îndrăznit să-i spună pe nume, până la final.
și-a respectat profesorii și chiar i-a iubit, pe unii dintre ei. deși nu-și țineau nasurile pe sus, ca profesorii de la noi, erau foarte respectați, fără excepție. cu câțiva păstrează legătura și acum. le spune tot „teacher”, iar ei o alintă „sweety”.
făcând comparație, a refuzat să se întoarcă pt facultate-n țară. și-acum și-a găsit de muncă tot „afară”.
pe fosta dirigintă din Ro o urăște cu patimă, de când a scos-o în careu. motivul? fix ăsta: a prins-o coborând pe scările profesorilor!
p.s. așa că povestea cu intrările diferite nu-i „poveste de FB”. cu cât e școala mai de centru, mai bine cotată, cu atât e mai rău: intrări separate, scări separate, grupuri sanitare separate, nas pe sus.
Comentariu beton!75
Hai măi, mai taie din sutele alea…
1.145 de eleve sunt anul ăsta, cu clasele pregătitoare.
dacă te deranjează cu ceva nr. real, nu-i din vina mea! 🤷🏼♀️ 🙂
Comentariu beton!53
Daca nu ma insel, STAHS este scoala privata, deci nu este de mirare ca lucrurile se desfasoara un pic altfel.
@Mălina, și directoarea aia le știe pe numele mic pe toate cele 1.145 de eleve?
Hai totuși să nu exagerăm. Mai scriu și eu prostii și mai umflu chestii da asta e prea de tot.
@Shoric, habar n-am dacă le știe pe toate cele 1.145 de eleve înscrise anul ăsta.
tot ce știu este că, acum câțiva ani, când o mai lăsam pe fie-mea la școală, directoarea era în fața școlii și le saluta pe cele mari (și erau câteva sute, da, oricât te-ar supăra asta) zâmbindu-le și spunându-le pe nume.
dacă zici că ai obiceiul să mai scrii prostii sau să exagerezi, nu-i obligatoriu să procedeze la fel și alții 🤷🏼♀️.
și, cu siguranță, cei care au experiența școlii în UK pot confirma că au văzut și în școlile lor ceva asemănător. nu, nu e caz unic, să știi! e ceva des întâlnit, la ei.
o seară bună!
Comentariu beton!52
@Mălina, nu m-a supărat nimic. Doar că eu nu cred că un om poate memora sute de nume și le și poate asocia după moacă. N-are cum.
PS. Hai să-ți zic un secret. Avea căscuță în care un spiriduș îi șoptea numele.
@Shoric, si directoarea de la scoala lui fi-miu stie toate numele elevilor. Ba si a multora dintre parinti. Hai sa zic ca eu locuiesc langa scoala si ma stie mai bine, dar cunosc parinti care trec rar pe la scoala si ea tot ii stie. Mie imi face si cu mana cand ma vede trecand pe langa biroul ei (are vedere la garajul nostru care e fix in fata intrarii de la scoala). Si secretara ii cunoaste pe toti. E o scoala + gradinita cu ceva mai mult de 500 de copii.
Comentariu beton!48
@Shoric, nu mă provoca!
Un director se lovește de numele alea derulând multe activități, începând cu înscrierea, evaluari, scutiri medicale etc.
In România incepe cu șpaga dosariadei pentru plasarea într-o „clasă mai bună”
Comentariu beton!46
Shoric – nu stiu ce ti se pare asa de oau – nu se poate. Vorbesti in calitate de barbat care se stie ca nu prea retin numele si nici ce vad in fata lor, trebuie sa li se arate sau cum? Am avut profesori (3 la numar) cu memorie de elefant, stiau nu numai toti elevii dupa nume si prenume dar si pe parinti. Sunt oameni care ii retin, mai ales daca sunt activi pe holuri si se implica. Tot asa a fost si directorul scoalei 1-4 unde am fost. Pe toti ii stia, din ce clasa apartin si la ce invatatoare, omul acela era prezent tot timpul in curtea scolii si in unitate pe holuri. Din cate retin, scoala avea un efectiv total de elevi 1-8 de peste 800 de elevi. Asta cand eram eu inainte de 2000, nu stiu cati sunt acuma. Ideea e ca se poate nu e ceva nemaistiut/vazut/pomenit.
Comentariu beton!34
Aceeași poveste si la școala unde lucrez, directorul stie numele a 400 si ceva de copii, cei din clădirea mica, școala primara. Asta nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna, inclusiv atunci cind i-am avut pe ai mei in școala.
Comentariu beton!14
În școala în care predau avem intrări separate: intrarea profesorilor prin față și două intrări ale elevilor prin lateralele clădirii. Avem și cartelă de acces pentru profesori. Cu toate astea, sunt profesori care intră pe la elevi și elevi pe care îi luăm cu noi pe la profesori că ne-am întâlnit pe drum și e păcat să întrerupem conversația. Învățătoarele își scot elevii pe la intrarea profesorilor. Nu se calcă nimeni pe picioare, nu-și pune nimeni piedică, nu-și pierde nimeni statutul așa cum se ariciseră niște profesori pe grupurile de facebook. Teoretic avem și scări separate. Practic, nu ține absolut nimeni cont de asta. Suntem un grup de profesori destul de unit și elevii (cu ceva excepții) sunt destul de politicoși și de apropiați de noi. Toată văicăreala de tip „ne pierdem statutul dacă renunțăm la intrări separate” mi se pare o pierdere de timp și resurse. Altele sunt problemele școlii care ar trebui să ne revolte.
Am uitat să menționez: școala în care predau este în România.
Comentariu beton!19
București, Romania – e drept ca sunt scoli private, dar au intrare comuna copii si profesori, isi spun pe nume si fetele ii respecta si iubesc.
Poate am avut noroc noi, dar si la gradinita aveau intrare comuna, iar una din fete a fost un an intr-o scoala publica si ii spuneau invatatoarei pe nume (o fi contat si faptul ca invatatoarea era in primul an de invatamant
Fiica mea e studenta in America. Nu stiu cum stau cu intrarile, dar stiu ca profesorii se asaza la masa cu studentii. Fix din aceste motive a plecat din tara. S a simtit pusa la zid de profesori care erau departe de a i fo modele. Cel putin acolo a simtit ca e luata in considerare. Pana acum i a iesit, vedem mai incolo, dar macar are o sansa.
0
Eu in ro scoala terminata in 91 evident cu intrare separata scari toalete tot tacamu nu intrai pe la profesori decat daca te prindea chiulind prin oras (mic) si te aducea de urechi 🤪 oricum i am urat si pe scoala si pe profi
mostenitoru in ro scoala privata pe sistem romanesc cu intrare separata pana in cls 8 , liceu aceeasi scoala pe sistem britanic intrare comuna
Nici el nu s a omorat cu iubirea de scoala sau profesori da cumva a reusit sa aiba doar 10 la purtare ceea ce arata ca evolutia exista 🤗🤗🤗
In 2002 am emigrat in Belgia, in 2003 mi-am adus si biatul, clasa a X-a liceu, fata a ramas in tara sa termine facultatea. In septembrie m-am inscris in audienta la directorul unui liceu foarte bun(ma interesasem la prietenii belgieni) Mentionez ca Romania nu era in UE si eu cu sotul munceam la negru in timp ce ne chinuiam sa ne facem actele. Am intrat in biroul directorului si, cu franceza mea balbaita i-am explicat ca nu avem acte dar vreau sa-mi inscriu baiatul la liceul lui: „Papiers ou sans papiers on s’en fout, l’enfant doit apprendre” -si l-a inscris fara multa birocratie! Imi povestea baiatul cat de frumos venea fiecare profesor si se prezenta lui, pentru ca ceilalti ii cunosteau deja, cum mancau la cantina la aceasi masa cu elevii si cata diferenta intre invatamantul de acolo si „Ejti un bou, treci la loc, maine vii cu ma-ta!” – de la liceul din Galati!
Comentariu beton!23
Am lucrat la o școală generală clasică cu două căi de acces și din ce am văzut nu mai era ca pe timpul meu cu clasica intrare pentru profesori și cea pentru elevi. Cumva se organizau cu ăia micii pe una și pe ăia mai mari pe alta.
Dar doamne ferește ce era în pauze. Adică noi dădeam găuri cu o rotopercutantă în beton cu burghiu de 32 și ăia cumva acopereau decibelii emiși de animală. La un moment dat am vrut să mă pun pe mijlocul holului și să strig: LINIȘTEEEEEE, vă rog frumos un pic de liniște să pot să dau și io gaura asta în liniște și pace. Ferească Dumnezeu ce era acolo.
Mbine mai era câte un hâtru cu: Nenea, nu puteți da găuri acum că avem matematică?
Am văzut multe în școala aia de la hăndrălăi care se îmbrățișau cu, probabil, foste învățătoare până la ascultat pe la uși cum o profesoară, sau dirigintă, vorbea : Băi, nu mai pot cu voi, nu sunteți responsabili…, bla,bla,bla. Am văzut reproșurile alea cum ieșeau pe sub ușa clasei și se duceau spre zona WC-urilor.
Habarnam cum mai este acum dar mi se pare extrem de trist ca după 30 de ani de la mizeria aia să mai existe profesori care au pretenția că ei sunt un fel de semizei.
Comentariu beton!11
Ca profesor la o școală din București unde folosim aceeași intrare (nu am deloc o problemă cu asta), pot să vă spun că după ani de zile ți se ia să îi vezi, nu cum intră în fața ta, nu cum nu se dau la o parte, măcar dintr-un vag respect pentru cea care le-a fost învățătoare 4-5 ani de zile, dar mai lasă și ușa să se trântească în fața ta, ca și cum ai fi invizibil. Îmi plac maxim subiectele astea!
Comentariu beton!22
Doar noi știm astea, cei care ne confruntăm zilnic cu atâtea…Mi-am propus să nu mai discut nimic despre astfel de subiecte. În van.
Doamnelor, fac pariu că nu ați fi de acord ca elevii să vi se adreseze pe nume!
@Gabriela + @Sonia, dap, cred ca ăsta este principalul motiv pentru care sunt unii profesori reticenți la intrari comune in scoala dar cred ca comportarea asta urâta se datoreaza educatiei de acasa, celor ”sapte ani” lipsa si, desi cred ca acum s-au inmultit numarul copiilor cu aceasta lipsa, nu ar trebi ca restul elevilor educati să fie condamnati la diferentele impuse intre profesori si elevi. E multa calea pentru noi sa ajungem pana la nivelul copiilor din tarile cu apa calda…..
Se duc si dinozaurii, problema este ca ce vine din in urma sunt uneori mai “golani” si mai “neștiutori” decat copiii nostri! Numa’ zic! 😂😂😂😂😂
Nu, nu exista nici aici astfel de insemne ale autoritatii profesorilor, adica intrare separata sau altceva asemeni, toata lumea intra la gramada, profesori si elevi iar in clasa se discuta de la egal la egal si nimeni nu pierde nimic prin asta, dimpotriva castiga, se construieste astfel o relatie profesor-elev in care nu exista o ierarhie, dar sigur ca exista responsabilitati si drepturi pentru toata lumea.
Nici un profesor nu poarta pica elevilor nastrusnici si nici nu-i pedepseste insa daca e cazul, striga si ii cearta dar fara sa-i insulte. Totusi ceva uimitor in scolile de aici este pornirea extrema a elevilor de a distruge lucruri. Lasati de capul lor, intr-o sala de clasa, trantesc scaunele de le fac praf – nu stiu cum fac ca au un mobilier peste care poti trece cu tancul – rup perdelele, arunca cu hartii peste tot si deseneaza obscenitati pe tabla! 😂 De-aia nici nu sunt lasati sa stea in clasa, in pauze, dar nu protesteaza.
@Tia
Si in Norvegia distrug. Din teribilism. Fiu-meu a făcut echilibristică cu laptopul si i-a rupt ecranul. Avea asigurare, dar am insistat să plătesc reparația pentru că abia îl primise și imi parea mie rău de sculă. Lor le va păsa abia cand vor fi banii lor.
PS: l-am pus să plătească in vară, prin muncă in folosul firmei familiei😬
OldJohn.. si uite cum profesorii ii necajesc pe copii in timpul scolii si parintii in vacante! 😅
Romania, Bucuresti – copilul meu din 16 noiembrie pana pe 28 decembrie a avut piciorul in gips – fractura. Dupa prima saptamana acasa si-a exprimat dorinta ca ar vrea sa mearga la scoala. Mentionez ca in acel moment se descurca greu cu carjele. Dimineata urmatoare am mers la scoala, am parcat in apropiere de intrara profesorilor ( intrare in curte separata – cam 10 pasi si ai intrat in cladire) – am dat de politistul comunitar de care nu am reusit sa trecem – am zis sa nu incepem cu scandal si ne-am tarat pana la intrarea elevilor – curtea incepe cu terenul de sport/ sau teren pt nelipsitul careu de inceput de an. Am intrat in scoala si ne-am indreptat spre scara profesorilor – clasa lui este la etajul 2 langa scara profesorilor- pentru scara elevilor se inconjoara toata scoala – in mod normal in pauza pana ajung in curtea scolii se suna de intrare. Cand eram intre parter si etajul 1 a aparut o „minunata” – dir adjunct mai exact si m-a certat de parca imi faceam nevoie pe scara minunatei institutii. Am invitat-o sa il ia in carca si sa il duca ea pe scara elevilor. A plecat spumegand. Doar ca in timpul primei ore l-a cautat prin toate clasele pana l-a gasit si a certat-o pe invatatoare pt lipsa mea de respect. Am facut cerere sa poate intra pe intrarea prof si sa foloseasca scara prof – nici acum nu am primit raspuns. Are o invatatoare minunata si la toate orele ei a folosit zoom pentru el. Da, puteam sa fac un iures, dar cum omul prost este razbunator – invatatoarea era cea care le tragea iar ea nu merita asta.
Comentariu beton!13
In Anglia, nu sunt intrari separate.
Cat a fost la Primary School fi-miu, într-adevăr era intampinat dimineața de catre director. Statea la poarta si saluta pe toată lumea, si da, acesta spunea fiecarui elev pe nume.
La Secondary School, nu-i mai întâmpina directorul, dar si scoala este mult mai mare la fel ca si numarul elevilor, si ar fi ceva mai greu.
Elevii se adreseaza profesorilor cu „Miss” si „Mister”, dar le spun pe nume celor ce formeaza personalul auxiliar, indiferent de varsta.
Eu, la facultate, am spus pe nume tuturor profesorilor, asa ni se cerea, indiferent cat de tineri sau in varsta erau.
Lucrez in asistenta sociala, si intru in contact cu oameni de pana la 100 de ani si ne tutuim cu toata lumea.
Asa se practica aici, si desi mi-a fost mai greu la inceput, acum m-am obișnuit si mi se pare anapoda, cand vin in Ro, sa ma setez pe „domnit” iar😬.
Apropos de modul de adresare, cand m-am pensionat de la o institutie ”de stat”, dupa 33 de ani de vorbit cu tovarase si apoi cu domnule, mi-a fost extrem de greau fiind angajata imediat la o firma privata (”multinationala”) sa ma obisnuiesc sa le spun oamenilor pe numele mic si sa vorbesc la persoana a doua singular. Mai ales ca fiind moldoveanca si rudelor le spuneam dumneavoastra! Acum dupa alti 20 de ani aici in firma, celor pe care ii cunosc mai demult sau celor mai tineri (ha,ha, ha, acuam toti sunt mai tineri!!!) le spun pe nume dar cu persoanele noi sau mai mature inca vorbesc la persana a doua plural!
Oof, nu e puțin sa treci prin doua etape/regimuri!
PS Si stați, nu, nu eram niciunde un cadru de nivel inferior daca la asta va ganditi
Acum 18 ani la mine la liceu erau 2 intrari. Am prins perioada in care profesorii nu mai aveau voie sa fumeze in cancelarie. Fumau in fata usii pe unde intrau,intrare ce era sub geamurile noastre. Acolo era mereu un nor de fum. Un alt nor de fum se afla la intrarea elevilor 🙃
Ce-mi mai plăcea să intru pe la profesori! Am făcut-o de câteva ori, nu m-a omorât nimeni, eram în întârziere și intrarea lor era mai aproape de clasa mea.
Și mi se părea ciudat că pe-acolo „n-au voie” elevii. Eram ciumați? Românica, unde profesorii și medicii sunt D-zei!
Polonia, scoala cu vreo 6-700 de elevi, e haos in pauza de numa’, dar sa vezi chestie: intra toti pe aceleasi usi! Si mai si ies! Camera profesorilor e la parter, directorul si secretariatul sunt la etajul 1, tot intre salile de curs (detaliul asta mi-a adus aminte cum la liceul meu, directorul isi avea salonul fix langa intrarea profesorilor, si mai era si separat holul lui de niste usi, pe opulenta si statut).
Cand eram eleva la liceu, intrarea profesorilor era pazita ca de Gandalf, mai exact „You shall not pass”. Destul de rar, elevii mai incercau sa iasa pe acolo, pentru ca cealalta intrare, a elevilor, era si mai si, liceul fiind cunoscut pe numele de alint Bastilia. Am avut profesori tampiti, am avut si profesori extraordinari, per total o perioada frumoasa din viata mea.
Iata-ma cativa ani mai tarziu profesoara la doua scoli din Bucuresti. Intr-o scoala o intrare era inchisa, deci toata lumea intra pe aceeasi usa. In cealalta scoala preferam sa intru pe la elevi decat sa trec prin fata secretariatului, cu cea mai rea secretara pe care am intalnit-o vreodata. Era pe power trip femeia si nu voiam s-o vad la fata. Oricum, din postura de profesor mi-a fost indiferent ca intru pe aceeasi usa cu elevii sau nu, ba chiar preferam sa-i vad pe astia mici.
Cum ziceau si alti profesori pe aici, e posibil sa ti se ia la un moment dat de scoala in general. Copiii alearga, tipa, se imping, cum e si normal la varsta lor, dar dupa 4-5h pe zi in care 400 de copii tipa in pauza si zumzaie in clasa, nu vrei sa mai auzi nimic. Sunt simpatici, dar multi. Eu am ramas cu niste sechele, una din ele fiind ca nu mai suport muzica tare, televizorul prea tare sau orice depaseste un anumit numar de decibeli.
Nu cred ca esti mai respectat pentru ca ai o intrare separata. Problema la noi e alta: toata Romania e un fel de jungla, care pe care. De asta comentariile cu ce profesori minunati si modesti sunt in alte tari ma amuza. Sunt minunati si modesti ca au cu cine, ca nu vine Giani sa-i rada in nas ca e un amarat de profesor si nu are ce sa-i faca sau taica-su lui Giani sa-l ia la rost pentru ca a luat odrasla 7 sau 6. Toti parintii care au impresia ca ei ar revolutiona sistemul de invatamant, abia reusesc sa stea cu un copil sau doi acasa. II lasa in fata calculatorului ca sa aiba o ora sau doua de liniste. Multi copii sunt simpatici sau neutri ca sa zic asa, dar sunt si destui lipsiti de cele mai elementare notiuni de bun simt. Problema nu e ca nu au respect fata de profesori pentru ca sunt profesori, ci ca nu au respect fata de profesori pentru ca sunt oameni si e de bun simt sa ai un minim de respect fata de ceilalti.
Comentariu beton!18
@Conchita, te contrazic in partea cu atitudinea față de profesori. La fiu-meu la clasă, in Norvegia, mulți au atitudine ireverențioasă față de profesori (inclusiv el}, fapt confirmat și de fată care e mai mare cu patru ani și se plângea de colegii ei.
Aici mai e și numărul de telefon de la Protectia copilului afișat pe toți pereții, mai rău decât apel la 112.
Si in generala si in liceu dar si la facultate am avut intrari separate pe scari. Dar totodata tin minte ca nu era mare grozavie daca alegeam si cea a profesorilor sa o folosim. Cel putin eu nu retin de pedepse si scandaluri in acest sens. Oricum scarile pe care le aveam de urcat la scoala gimnaziala erau cele mai aproape de clasa mea cea a elevilor, n-ar fi avut sens sa o folosesc pe aia oficiala si sa inconjor, pierzand vremea. La fel si la liceu. De obicei aia pentru profesori e cea care duce aproape catre Sala Profesorala, Directoratul etc. Au o logica in acest sens.
Nu problema scarilor e baiul, ca in fond e normal sa existe in caz de evacuare mai multe scari intr-o scoala sa nu se creeze buluc in acelasi loc. De obicei parca ISU la scoli cerea minim 2 evacuari in functie de spatiul si dimensiunile unitatii scolare. Problema e mentalitatea arhaica si superioritatea asta: cum tu pielea pwlii indraznesti sa calci pe aceste scari? Aici e baiul/problema. Asta trebuie sa dispara. Si greu vad sa se intample acest lucru in viitorul apropiat.
Am calcat de n ori in functie de proximitatea unde aveam de ajuns si pe scarile cadrelor didactice dar nu am primit nici scandal, nici bobarnace, nici scazut nota la purtare nici nimic. Poate in alte scoli se facea urat (apropo, de la ce a pornit scandalul cu subiectul acesta – de ce s-a pus sa discute acea profesoara despre asta, n-am inteles…) si noi am avut profesori mai chill dar chiar nu era mare grozavie…
E benefică bro asta cu intrarea profesorilor! Când eram in liceu și chiuleam/întârzâiam, era mult mai sigur să intru pe acolo. Și in plus de asta, acolo o perioadă am făcut elev de serviciu, o zi pe lună de chiul legal!
Glumesc, e cea mai mare aberație! Sunt profesori buni, ok, apropiați de elevi, care au pedagogia in sânge. Dar mai sunt și alții, în genere mai în vârstă, care se consideră trimișii lui Dumnezeu pe Pământ, plini de har și talent(e). Au efectiv un cult al personalității, și de aici canci empatie. Nu privesc actul educațional decât prin prisma faptului că loaza știe sau nu ce iaște castravetele. Și-s mulți !
Cum să-i iubească elevii?
Olanda:
Nope.
Toata lumea intra pe aceeasi usa si foloseste aceleasi scari
Decretez:
1. orice scoala trebuie sa aiba cel putin doua intrari, din motive de securitate la incendiu, si sa fie accesul liber si pentru elevi si pentru profesori.
2. orice scoala cu o singura intrare sa fie inchisa.
3. orice persoana care doreste sa intre in scoala sa fi scanata de arme (ca sa evitam https://www.antena3.ro/actualitate/profesor-injunghiat-eleva-16-ani-oradea-693226.html)
4. orice elev care produce daune altor elevi, scolii, profesorilor, sa fie mutat automat la o scoala speciala – ce alta solutie avem pentru: https://www.educatieprivata.ro/parintii-unor-elevi-din-prahova-refuza-sa-isi-trimita-copiii-la-scoala-din-cauza-unui-coleg-violent/
5. orice elev care deranjeaza orele prin galagie sau alte manifestari sa fie trimis intr-o sala speciala unde sa astepte sosirea parintilor, fara telefon si fara alte distractii.
Sper ca e clar ca nu delimitarea intrarilor este problema in scolile din Romania. Asta este o problema falsa ridicata de niste persoane care au alte interese decat sa invete.
0
Bine punctat!
Abu Dhabi. Aceeași intrare copii, părinți, profesori. Nimic complicat.
Ca să ne înțelegem de la început (sunt profesor și intru și ies prin aceeași intrare cu elevii) dacă faceți furtună pe un astfel de subiect, preferăm și noi profesorii să avem salariile din ,,Europa educată” și să intrăm pe aceeași intrare cu elevii și nu vă legați ca s-au mărit salariile că vă arăt la fiecare în particular fluturașul de salariu după o facultate, un master, două module psihopedagogice, un examen național, un examen de definitivat și în prezent înscris la gradul didactic II. Da tot ce am enumerat aici sunt minim 7 ani de studii, apropo toate luate din prima și îmi sunt aruncate în ochii câteva sute de lei și mai mult de atât trebuie să suportăm toate răutățile si ale elevilor și ale părinților și ale publicului larg cu școala și fără prea multă școală probabil. Acum vă legați de intrarea în școală, vă rog domnule faceți altă școală cu o singură intrare și promit ca sunt primul acolo dacă după 7 ani de studii și perfecționare continuă mă angajați cu contract de muncă pe perioadă NEDETERMINATĂ!
Se spune că pe la 1453, când otomanii erau la porțile cetății, clericii din Constantinopol dezbăteau intens despre sexul îngerilor.
Cam așa și cu intrările separate/unice. Sunt așa de relevante vizavi de dezastrul actual al școlii?
Ce valoare are diploma pe piața muncii?
Ce valoare are diploma pe piața muncii?
Ce valoare are diploma pe piața muncii?
În funcție de asta e respectată școala. Dacă diploma ar asigura un salariu / onorariu / câștig consistent profii ar fi respectați și dacă ar veni la școală în izmene fuchsia și ar intra în incintă târându-se printr-o țeavă de canalizare.
Altfel pot veni cu elicopterul și însoțiți de bodyguarzi cu AK 47 și tot acolo suntem.
Din experiența mea aș prefera separat.
Bine, mie nu mi-a plăcut deloc școala, aș fi preferat ca profesorii să fie teleportați instant în altă dimensiune imediat ce se suna pauza.
Am avut în liceu ore în două clădiri – aia „oficială” cu intrări separate și una improvizată în care fusese internatul.
De departe o preferam pe prima.
Îm prima lună de liceu am asistat la o scenă în care o profă mai că nu scotea flăcări pe nări la doi colegi – i se păruse că vor să-i taie drumul – vă dați seama ce ambuteiaj era la ieșirea în pauze din etajul clădirii-dormitor, toți de pe etaj îmbulzindu-ne la o singură ușă normală. Na, eram adolescenți geto-daci, nu pasageri japonezi.
Până ce a considerat doamna că a urlat destul la ei se dusese juma’ de pauză și noi, restul, eram tot blocați pe coridor.
Apoi că trebuia să-ți ții aprecierile / nemulțumirile pentru tine, cel puțin până reușeai să te extragi din clădirea aia ca un cârnat. Ne intrase în sânge să ne dăm drumul la gură doar când ajungeam mai departe în curte și ne uitam în jur să nu fie profi. Nu de alta, dar persoana pe care tocmai o numeai copitată penală putea să rânjească în spatele tău în drum spre clădirea mare. Ea sau vreun coleg de-al ei. Și școala era urâtă și grea oricum, nu mai aveai nevoie de antipatii „personalizate”.
Cea mai tembelă fază a fost pe când eram în pauză și citeam un fantasy în curte.
Repet, în pauză, în curte.
Se apleacă cineva spre mine și întoarce cartea să vadă coperta. Am crezut că era vreun prieten. Nu – era un prof, unul dintre cei mai detestați. Peste vreo două săptămâni comenta cu satisfacție „hă-hă, păi bineînțeles că iei note din astea domnișoară dacă vii la școală să citești romane de dragoste”. Bine, asta are de-a face cu faptul că cetățeanul era un bou de la natură, nu cu ieșirile / intrările / spațiile separate. Băieților mima că le dă un șut în partea dorsală dacă i se părea că nu performau destul de bine la tablă.
Nu vreau să se creadă că toți profii au fost așa de groaznici, doar câțiva pe care mi-i amintesc și acuma. Unii erau faini. Dar imensa majoritatea erau indivizi normali, își vedeau de treabă și luau și ei un salariu, nu-și vărsau frustrările pe elevi fără motiv. Îi lăsai în pace, te lăsau în pace.
Nici nu susțin că sunt de preferat raporturile de putere de acum – s-a trecut de la stilul în care profesorii erau mici dumnezei la stilul în care elevul e intangibil, nu prea ai ce-i face nici dacă e violent cu colegii sau cu profesorii.
Dar dacă asta e doleanța majoră a elevilor – trepte și balustradă la comun – cred că școala va bălti în aceeași inutilitate, cel puțin în viitorul apropiat.
scoala nr3 Focsani, profesorii intra frumos prin fata direct din strada, trotuar alea alea.. copiii prin lateral pe langa un chiosc de paine pe o straduta mica fara astfalt cu noroi si zapada/gheata etc. gorgeous
În școala unde sunt eu profesor (un liceu în România, mediul rural) cu timpul nu s-au mai respectat interdicțiile legate de cele două intrări. Nu mă deranjează. Ca principiu e corect. Aș prefera totuși să fiu mai masivă, să am o voce mai puternică sau un stil vestimentar mai țipător, așa încât să mă observe mai repede elevii și să nu mă jenez eu auzindu-i cum vorbesc; poate chiar mi-ar da voie să intru eu prima dacă m-ar vedea. Adică principiul e corect, nu suntem categorii sociale diferite. Dar nu avem aceeași vârstă, iar elevii mei ar trebui să știe că dacă împărțim același spațiu există și niște norme sociale ale bunei conviețuiri.
Citeam în câteva comentarii mai sus că în școli din vest elevii îi tutuiesc pe profesori și le spun pe nume. Nu aș accepta ca elevul meu de 17 ani să-mi spună pe nume. Eu nu fac asta cu oamenii mai în vârstă sau cu necunoscuții. Așa am fost educată, e o formă de politețe. Nu tot ce e vechi e prost, nu tot ce vine din vest se potrivește societății noastre.
Toate discuțiile au pornit de la vorbele acelei profesoare de lb. română. Întreaga societate s-a oripilat de „categorii sociale diferite”, de parcă asta ar fi părerea majorității profesorilor.
Sunt profesor intr-o mare universitate din Bucuresti unde evident intrarile sunt comune.
Vrand nevrand, frecvent auzim discutiile dintre studenti.
Limbajul acestor tineri este josnic, bagandu-si tot timpul cu p**a in ceva sau cineva, adresand-se intre ei cu apelativul bai „c**e”!
Site cineva cum stau lucurile in liceele din partea de jos a clasamentului sau in scolile din cartierele defavorizate?
Cam la fel. În preuniversitar se antrenează, când ajung în universități sunt fluenți.
Cred că e din nou un subiect gen praf in ochi, petarda care ne face să ne uităm în altă direcție. Zilele acestea se acutizează alte probleme și ne uitam spre o doamna fudula și aroganta care se crede cireașa de pe tort, vârful piramidei sociale. Este părerea ei.. Cunosc multi de genul acesta, in învățământ și nu numai. Dar cunosc și persoane din sfera educației care se comporta la înălțimea meseriei lor, fara ifose și fumuri…As înțelege daca ar spune că este incomod sa se miste odată cu copiii care sunt energici, gălăgioși, dar sa aducă în discuție diferența de rang social, e ridicol. Bănuiesc că doamna se uită de sus și la noi, plebeii cu meserii ordinare. Ha, ha.
https://youtu.be/lDm01_yrSII?si=M75i_ZSWerIeD_Vd
Sper sa se poata vedea videoul.
Despre respect…
Nu am copil de scoala.
Dar din cate am vazut aici in Anglia profesorii si elevii au aceeasi intrare in scoala.
Exista un staff room (cancelarie) unde profesorii si personalul scolii pot bea un ceai/ o cafea linistiti .
🙂
Sunt din R. Moldova. Am locuit în România 20 de ani până când copiii mei au împlinit 16 și respectiv 14 ani. Profesorii aveau intrare separata in școala la care studiau copiii mei. De doi ani locuiesc în Scoția și da, aici profesorii au de asemenea intrare separata într-o școală cuprinzand ciclul gimnazial și liceal, cu un contingent de peste 1000 de elevi. Consider că așa este corect.
Înainte de articolul ăsta nu am observat, însă aseară, trecând pe lângă o școală, am „observat” faptul că aici peste ocean nu au garduri la școli. Băi, nici nu știi ce sentiment ciudat, și în același timp relaxat îți dă chestia asta. Atinși de comunism, suntem destul de săraci cu duhul…
Dar acolo elevul respectă regula care prevede că nu are voie să plece din școală de capul lui, unde și când vrea el. La noi, e represiune că nu poate merge la barul din colt în pauza mare.
În Germania şcoala elementară a copiilor mei avea intrare eparată pentru învățători, dar aşa a fost construită. E cea mai veche şi mai mare din oraş. Profesorii intră şi ies pe toate, aia dedicată lor cred că o folosesc atunci când reuşesc să parcheze în fața şcolii.
Și mare vânzoleală se făcu… Controverse, discuții … Și s-a așternut liniștea peste problemele reale : întârzie iar înnoirea planurilor-cadru și a manualelor ( cele actuale datează de prin 2004), se desființează liceele tehnologice cu rezultate minime la bac ( deși scopul lor este cu totul altul, să pregătească meseriași, nu clienți pentru fabricile de diplome), bugetul educației e iar sub promisiuni etc. Dar nu contează, desființăm intrările separate și totul va fi bine.
La Liceul în care predau sunt multe posibilități de acces în clădirile scolii și toată lumea le folosește după cum trebuie sa meargă la ore. Cantină scolii este folosita în comun de elevi, profesori, salariații nedidactic etc. Și se află în România!
Uite, în liceu aveam intrări separate și băi separate față de profesori. La generală aveau profii scara lor „specială”, plus băi separate. Îmi aduc aminte că în generală a urcat o colegă pe scara profilor deoarece era cu piciorul în ghips și scara asta era mai aproape de intrarea în școală plus că dădea lângă clasa noastră, și nu credeți că de pe ultimele 2 trepte a întors-o o profesoară?