Mă uit la ceva film și-am rămas cu gura căscată când l-am văzut p-ăla, pe personajul principal, că scoate din buzunar o batistă. Film nou (serial, mai precis), făcut anul ăsta, nu în ’86, că atunci aș fi înțeles.
Prieteni, mai folosește cineva batistă? Și mă refer la batiste d-alea din material textil, că șervețele sau batiste de hârtie pentru suflat mucii folosim cu toții. Cred.
Încep eu: știu exact cum arăta ultima batistă pe care am folosit-o (crem-gălbui cu dungi bej și maro), dar la fel de exact știu și că încă locuiam în Vâlcea când aveam batistă. Or asta se întâmpla pe vremea când toată țara credea că Sue Ellen l-a omorât pe Bobby, nu JR. Dar de-atunci încoace n-am mai văzut vreodată o batistă de aproape.
Voi?
Nu numai că nu folosesc eu batistă textilă de decenii, dar nici nu cunosc pe cineva care să folosească!
Comentariu beton!14
Da, la fel aici.
De cînd ne-au invadat „chinejîi” cu alea de miroseau a petrol, nu😤
Noi nu le mai folosim, dar le avem. Sunt de zestre.
Comentariu beton!26
Zestrea cui?
De îngropăciune 😉
Da, mai folosește Rareș Bogdan. Pe lângă cea de la buzunarul sacoului mai are câteva de rezervă, pentru când trebuie sa își istovească interlocutorii prin metoda aspirației prin batistă.
Comentariu beton!34
:)))))))))))))))))
Se mai comercializeaza asa ceva?
Se găsesc, la merceriile de cartier 🙂
Nu. Io nu foloseam nici înainte.😁😁
Mâneca de la cămașă:)))
Comentariu beton!21
Da, sunt folosite pe scara larga cand moare cineva, se dau de pomana. De ce? Nu cred ca mai stie nimeni. Mai bine ar da de pomana in loc un pachetel de servetele 😁 Eu nu am mai folosit batista de peste 20 de ani.
Comentariu beton!33
Batista oferită cadou înseamnă despărțire. Nu am oferit și nu am primit cadou batiste, de aceea se oferă la înmormântare.
Comentariu beton!26
Și se leagă monezi de 50 de bani în ele. E o superstiție legată de riturile de trecere, se păstrează mai ales în zonele rurale.
Comentariu beton!26
Da, văd batiste destul de des,la pacienții mai în vârstă (sunt dentistă).Chiar refuză categoric șervețelele pe care le punem la îndemână ! Cică sunt mai bune batistele lor…
Comentariu beton!28
Batiste se mai gasesc la mercerie. Eu mai am cateva in dulap, dar nu le mai folosesc.
In schimb jumatate din vecinii si vecinele mele folosesc batiste. Si nu, nu sunt batrani. Si copiii lor folosesc batiste, copii intre 8 si 12 ani.
Încă am un set undeva in dulap.
Dar cam acolo stau.
Și am primit câteva la înmormântări, nu am idee ce semnifică tradiția asta, o fi menținută de preoți care au acțiuni la fabrici de batiste.
Comentariu beton!12
Ati ramas in urma cu stiinta :)))
Acum se dau prosoape mici la inmormantari.
Exact asta am vrut sa spun, acum se dau prosopele mici, nici cu alea n-am ce face, da’ na, asa-i traditia
da. soțul meu are prin toate sacourile, pantalonii, blugii și hainele din dotare. îi cumpăr periodic de la Willsoor, set de 5 batiste de bumbac, vreo 150 de lei.
nu că n-ar avea și setul de șervețele, dar batista-i batistă, domn’le!
cum să plece fără batistă?! ce, eu plec fără geantă?! 😁
și, nu, nu-i de-o vârstă matusalemică, 50 anul ăsta! 😃
Comentariu beton!76
Dacă are și pieptene +oglinjoară+ ac și ață e din cauza raportului și inspecției de dumineață. Pantofii e clar că sunt lustruiți😘
Comentariu beton!14
@Oldjohn, simt că te voi dezamăgi: n-are pieptăn, nici oglinjoară! doar acasă folosește perie de păr și oglinda din baie 🤷♀️ iar ac cu ață.. hmm.. nu cred c-a folosit în viața lui 😃
de inspectat, ce să zic.. nu l-am chestionat până acum, nu știu dacă se inspectează singur dimineața! e propriul lui șef.
pantofii lustruiți? am râs cu poftă 😅
nu, nu lucrează-n „sistem” 🙂
p.s. batistele sunt folosite pt strănut, șters la ochi etc. nu vă imaginați că-i genul care-și împachetează mucii-n batistă! 😃
Comentariu beton!26
@Mălina
Dacă e pe 50, nu e su mult mai tânăr, sigur a făcut armata.
Nfine, vorbind serios și mie mi se pare cel mai elegant mod de a proteja un strănut. Aia cu nasul in interiorul cotului mi se pare scârbos. Numai ideea că ai putea secreta și niste mucoase pe sacou mă cutremură.
Salutăm pe domnul soț!
Comentariu beton!18
Eu folosesc. Cele de hartie ma fac sa stranut. 😉
Dap, folosesc batistă de pânză. Nu plec de acasă fără batistă. Am in aproape toate hainele de purtat pe stradă și în poșetă, nu pot fără batistă. Recunosc, sunt sechele din copilărie, dar îmi și plac. Am aproape toate culorile și le asortezi cu îmbrăcămintea. 😎
Comentariu beton!32
Probabil ca sunt demodat, dar folosesc exclusiv batiste. Nu am putut nicicum sa fac trecerea la cele de hartie…
Comentariu beton!18
Și cum faci, sufli nasul și bagi batista la loc în buzunar? O speli când ajungi acasă sau o ții mai multe zile?
Vasilescule, aici ai fost rautacios! Daca tu nu mai folosesti, de ce nu respecti obiceiul celorlalti? Flaviu face exact ce faceau toti care au folosit timp de secole batistele din material si nu pe cele din hartie! Te-ai uitat la „Internul”? Robert de Niro explica foarte bine utilitatea unei batiste…
Comentariu beton!33
@Lucia, nu am fost răutăcios absolut deloc. Pur și simplu vreau să aflu cum se întâmplă lucrurile.
Hai să nu comparăm cu vremurile în care foloseai batistă pentru că nu aveai alternativă.
Fac asa cum facea Mr. Bean intr-o sceneta :)…Se intampla asa cum s-a intamplat inainte de batistele de hartie. Schimbate zilnic…Oi avea piticii mei, pur si simplu nu m-am putut adapta la cele de hartie.
Nu am mai folosit batista de pe vremea in care eram militar in termen.Nu lipsea din buznar batista,papiota cu ata ,acul si musai piaptan.
Comentariu beton!14
eu mor pe filmele care ar putea fi „sparte” cu un singur telefon mobil. dar niciodata nu au telefoanele la ei. asa ghinion n-am vazut 🙂
Hă?
Lumineaza-ne, ca ne lasasi in suspans!
Cred că ultima oară a fost acum 4 ani. Ieșisem în oraș cu un tip pe care-l întâlnisem la InterNations. Pentru mine nu era un „date”, deși era chiar pe 14 februarie 😅. Pe „repede ‘nainte”, sunt convinsa că mi-a pus ceva in băutură. Dar am fost suficient de trează, încât să plec singură acasă. La colțul străzii, deja dădeam la rațe. Am sunat singurul român pe care-l știam in Salzburg. A venit să mă ducă acasă. Avea o batistă la el, mi-a dat-o să mă șterg, că arătam într-un mare fel 🤭 Mi s-a părut cel mai elegant gest din ultimii 20 de ani. Chit că situația mea nu era cea mai elegantă…
Comentariu beton!62
adică voi nu înnodați banii în batistă cînd plecați la drum lung?
Comentariu beton!50
Când aveam vreo 7-8 ani, ai mei au hotărât că ar trebui să capăt niște de obiceiuri mai nobile, așa că au hotărât să mă dea la meditație la franceză, la o doamnă, fostă aristocrată, foarte in vârstă, 70+, care in perioada interbelică trăise puțin și pe la Paris. Eu copil mucos, pui de proletar, proaspăt evoluat de la mânecă la batistă.
Într-o discutie, mi-a explicat că este mult mai igienic să-ți sufli nasul în hârtie igienică sau șervețele de masă ( in anii 75 ambele erau doar puțin mai fine ca șmirghelul dar încă se găseau). Că in batistă se strâng muci, bacterii, pnm.
Inițial am râs ca prostu’ dar mai apoi am văzut că ideea nu era chiar proastă (și nici baba dealtfel).
Așa că de atunci cam pa batistă!
Comentariu beton!30
O să las imaginația sa ducă discuția la un nivel ușor scabros. Dacă există o piață pentru industria batistelor textile, doar Rafael Nadal poate sa le promoveze adecvat. Parcă văd un spot cu el pe terenul de antrenament: ”Ai floci la cur și iți transpiră cand faci sport? E momentul oportun pentru noua batistă cu blazon RN, acum disponibilă și cu autograf”. Iar pe fundal s-ar face auzită melodia ”Una paloma blanca”, cantata de Iglesias.
Da, știu, nu sunt chiar sănătos la cap.
Comentariu beton!22
Cred ca tata mai are, dar nu stiu ce face cu ele, nu l-am vazut vreodata sa le foloseasca in public. Poate le foloseste acasa?
Poate este eco-friendly cel din film :))
Am auzit ca exista scutece din material textil pentru bebeluși in ideea de a nu produce deșeuri, deci e ceva similar
Prietenul meu-neamt, 56 de ani, foloseste doar batiste in afara casei. Acasa l-am obisnuit eu cu șervețele de hârtie. Dar afara numai textile. Ceea ce mie imi convine maxim, are intotdeauna una curata la dispozitie cand ma murdaresc eu🤪
Eu nu m-am uitat la Dallas. Puteai să nu dai așa spoiler gratuit. Nici că mă mai apuc să-l văd acuma, mă uit la Zero Zero Zero! De ciudă! 😀
Nu e spoiler. 😁
Sincer, soțul meu folosește batiste. Dar are mereu în buzunar și din cele de unică folosință. Eu sunt din categoria: Ce??? Mai există batiste din material? Deși i le văd. Haha. Dar eu nu aș mai folosi așa ceva.
Mai folosesc ocazional cand merg la sala si imi scot bijuteriile mai delicate sa le impachetez si sa le pun in geanta. Dar am una singura si n-am folosit-o de foarte multi ani ca batista.
Hai să spun că înțeleg costumele (nu! 99% nu știu să le poarte, arătăm toți că niște nuntași!).
Hai că înțeleg batista la costum (nu! arată de kk!)
Dar cine PLM spală batistele? Sau sunt puse de cineva în aceiași mașină de spălat cu chiloței pătați de râs?
Ah, și batistele se apretează? Și apoi le calcă cineva?
Eu am mâneci…
Eu am întotdeauna în buzunar o batistă de pânză. Nu pentru suflat nasul, pentru asta folosesc șervețele, ci pentru că transpir foarte ușor și am nevoie să mă șterg pe frunte/față/gât/etc. Mă deranjează foarte tare să stau cu fața umedă.
Asa cum unii copii nu suporta pampersii, asa și cu batistele! Și da, și eu folosesc batista pentru a ma șterge de transpirație pe față sau gât vara.
Salut. La multi ani! Sarbatori Fericite!
Cred ca Rares Bogdan Foloseste. De firma. Pe de alta parte bastistele din perspectiva protectiei mediului sunt mai sustenabile. https://valaalta.co/blogs/writings/handkerchief-vs-tissue-environmental-impact
Tissues
According to the EPA, paper and paperboard products makes up the largest share of U.S. waste, at 23.1% of total generation – and this does not include the industrial waste created from the tissue making process.
Facial tissues and paper towels alone, make up 7.6 billion pounds of U.S. waste each year.
This is the equivalent of nearly 100,000 average U.S. homes in wood each year.
Doamne apără și păzește, asta e printre cele mai nasoale amintiri din epoca de aur, când trebuia să spălam batistele pline de muci. Aveam mașină de spălat rufe, da’ nu ne lăsa maică-mea să amestecăm batistele mucioase cu alte rufe, deci trebuia să le spălăm de mână. Când am văzut batistele de hârtie am auzit îngerii cântând, jur.
Comentariu beton!21
Ferească! Numai când aud de batiste de pânză m-apucă groaza, că mi le închipuiesc folosite și așteptându-mă în lighean, la spălat, ca pe vremuri 😨 Las’ să fie nobili, ecologiști sau din casta nobilimii, ăia care n-au spălat la viața lor batiste, eu zic pas.
N-am folosit batiste de material niciodată. Doar șervețele de masă și hârtie igienică.
Salvati padurea salbaticilor, folositi batiste de carpa vreo 5 ani, v,ati gandit cate paduri au disparut cu servetelele astia de hartie? Da, eu imi pun tot timpul prin buzunare coli de alea de prosop de bucatarie in 4 straturi,poti sa ai mucii cat niagara, daca nu ai unde sa arunci pe moment servetul, nu te inunzi prin buzunar.
Vai, ce mi-ai amintit cu articolul asta!❤ Tata avea un teanc de batiste mari de bumbac (cam cat un prosopel de bycatarie din zilele noastre) toate albe si cu niste dungi albastre pe margine, pe care le bibliea mama cel mai abitir dintre toate rufele. Le spala/fierbea, le apreta, le calca si stiva era intotdeauna la locul ei. Dar tata o folosea exclusiv sa-si curete ochelarii cand se abureau etc., ca pe vremea aia nu prea se gasea piece d’aia de caprioara sau ce era cu care curatai ochelarii. Acum stiu sigur ca in masina are into intodeauna o cutie de servetele de hartie si un pachet din cu servetele ptr ochelari. Dar chiar am s-o intreb pe mama daca mai foloseste tata si-acum batiste textile. Cand am mers la scoala mi-a luat mama su mie batiste pe care tot asa le bibilea, dar erau mai mici si „de fata” cu niste floricele roz. Dar nu-mi amintesc sa-mi fi suflat nasaul in ele, nush de ce mi le dadea.😁 Acum si mama si soacra-mea, fie ca sunt imbracate de ocazie, in haine de casa sau de strata au intotdeauna in buzunar un servetel de hartie ptr stranutul/mucii nepotilor.🤣
Batiste tradiționale avem vreo 2 prin casă. Nu prea folosesc.
De când a apărut juniorul în casa noastră, avem vreo 3 seturi de prosopele din Ikea (alea la 10 bucăți cu bucla colorată, albe). Din păcate, se îmbolnăvește rapid, mai ales răceli / laringite.
La un moment dat ne-a recomandat un medic ORL să folosim prosopele ori batiste din material textil în loc de hârtie, pentru că făcea rană la nas.
Combinăm și cu lavajul nazal, direct cu soluție salină de perfuzie.
Le folosește de 2-3 ori pt suflat, se spală apoi la 90 grade și aia e. Am schimbat deja vreo 2 seturi pentru că s-au uzat.
Le folosim și noi acasă când mai împarte cu noi toate virozele.
Da, eu folosesc batiste, si inca pe alea vechi pe care le am de la mama, din terocel moale, unele brodate, unele colorate cu flori, altele mai rupte asa pe la colțuri. Le folosim cu percadere cand e ala mic bolnav si are muci, sunt mai moi pe la nas, nu freaca atat de tare. Probabil si la cat sunt de prespalate hahahaha. In rest, nu nu folosim batiste. Șervețele ever and ever.
Da, folosesc (și) batiste. După întrebuințare se pun în coșul de rufe și se spală la mașină, apoi se refolosesc.
Dacă sunt răcit cobză, cu nas care curge, folosesc șervețele.
Batista a devenit accesoriu fashion. Usor demodat (cam ca brosa la doamne) dar purtat
Daca iesiti un pic din casa, veti observa ca romanul tipic sufla mucii si scuipa flegmele direct pe jos, nu are nevoie de servetele sau batista.
Comentariu beton!16
Mai foloseam pentru sters ochelarii, dar acum am o colectie de carpe de-alea speciale, de cate ori ma duc prin vreun muzeu cumpar, plus aia speciala de iarna care nu-i lasa sa se abureasca.
Nu întreb în glumă, ce folosești iarna pentru ochelari să nu se aburească?
Mulțumesc!
Nu se gaseste de cumparat, mi-au dat-o cu ochelarii. Se cheama optifog
https://www.amazon.com/Optifog-Activator-Essilor-DELIVERY-Products/dp/B01FZGIBKO
Martor, participant la un ritual de inmormântare. O femeie împarte lumânări aprinse, legate într-o batistă, cu un bănuț prins într-un colț. Într-o punguță din nylon, un măr și un covrig moale. „Să fie pentru sufletul lui Ilie!” Bătrâna de lângă mine ocrotește cu palma căuș flacăra vie. O întreb ce se face cu batista. „E bună de folosit. Ai copii? Dacă nu, o folosești tu. E foarte bună să ștergi ochelarii.” Aha. Credeam că trebuie să fie un dichis metafizic.
Folosesc batiste când sunt răcit, gripat, etc.
Batistutele alea de hârtie sa și le bage in cur cine le-a inventat standardul. Am un nas darnic si am nevoie de 5 să-mi suflu nasul o data, după care rămân prin buzunare (că coșurile de gunoi nu sunt peste tot) cu o pasta de celuloză și muci.
Prefer o batistă umeda. Și am mai multe la mine (2,3) când sunt răcit. 🙂
Problema cu batista doar ce am avut-o prin noiembrie.Facem pomana lu tata socru.Mama soacra ne trimite la cumparat de haine ghete tot tacamul sa aibe omul ce purta pe lumea cealalta .Cautam ,cumparam,mandrii de noi mergem sa vada mama ce treaba buna am facut,toate bune,chiloti ciorapi maiei camasa pulover pantaloni geaca cu blana multa sa ii tina raposatului de cald,bocanci,totu bine.Nu pkecam bine ca face madam inventarul si suna telefonul.”Pai caciula?” Eu timida ca asa se vorbeste cu mama soacra ,”Pai are gluga geaca,cu blana!”.”nu,ii trebuie si caciula .”ok repede la magazin,caciula ,rezolvat .Cand eram gata sa ne infoiem in pene un pic ,ca am rezolvat tot,iar suna telefonul.Barbati-miu deja plin de nervi,imi paseaza sa ma descurc ca eu sunt aia cu keep calm…Da voi nu ati luat batista?Costel nu iesea pe usa fara batista!” Primul imbold a fost sa o asigur ca nu mai iese pe usa,ca ii facem de 7 ani,dar apoi a bubuit cuvantul in creier,ca o petarda deaia de dau astia acu:BATISTA!De unde dracu iau eu batista ?Nu am mai vazut una de cand avea mama teancul de batiste calcate puse cu sapun Lux in sifonier.Am inceput sa ne intrebam daca mai exista asa ceva.Si am gasit sa stiti la un magazin care vinde articole pentru pomeni si alte plastice.Cand mi-a zis ca are si m-a mai intrebat si ce culoare vreau am ramas ca la dentist.Asa ca va spun eu sigur,mortii poarta batiste!
mai bine suflu mucii in maneca decat in batista, nu le-am suportat niciodata
Da, domnule, mai am si inca folosesc batiste clasice ce carpa. Marturisesc ca o folsesc mai mult acasa si pe ascuns cand sunt afara din casa, cu rusine:))). Intra la categoria „guilty pleasure” :))) Am incercat si cu cele de hartie, dar nu ma satisfac deloc. Si le spal si fierb bine, le calc si mai bine. Daca nu am teancul curat in sertar nu ma simt bine. Puteti sa ziceti care orice vreti. Daca merg undeva in public si stiu ca am nevoie de batista, am si un pachet de batiste de hartie, sa nu-mi fac copiii de ras. Dar cand si cand ma refugiez undeva si imi suflu nasul in batista mea credincioasa. Si ca sa raspund si intrebarii, cand sunt racita folosesc vreo doua -trei-patru pe zi. Varsta mea: 50.
0
N-are legătură decât la un mic detaliu, dar mie-mi place grozav gluma asta :
Într-un compartiment de tren sunt două persoane: un preot bătrân, cu o barbă impunătoare, şi o cucoană la vreo 45-50 de ani, aranjată, parfumată, foarte respectabilă. Imediat ce pleacă trenul, cucoana scoate o pudrieră, îşi bagă două degete în ea şi-şi pudrează nasul, apoi trage un strănut formidabil. N-apucă popa să zică „Sănătate!”, că femeia are un fel de criză: faţa i se schimonoseşte, se cabrează din tot corpul, geme, scoate nişte sunete ciudate, când înfundate, când ascuţite, se-nroşeşte, transpiră… Popa-şi face cruce cu limba-n cerul gurii, dar nu zice nimic. Oricum, încet-încet, doamna îşi revine, reîncepe să respire normal, scoate o batistă, se şterge pe faţă, îşi aranjează părul… Apoi scoate iar pudriera, îşi pudrează nasul, strănută din nou şi din nou are aceeaşi „criză”: corp arcuit, gemete, schimonoseli, transpiraţie… După câteva momente îşi revine, popa-şi zice-n gând „Ferească Dumnezeu” şi-şi mai face-o cruce cu limba. La al treilea strănut, urmat de aceleaşi manifestări bizare, popa-şi ia inima-n dinţi şi zice:
— Doamnă dragă, să-mi iertaţi îndrăzneala, dar… suferiţi de vreo boală? Aveţi ceva pe sistem nervos?
— Da, părinte, săru’ mâna! Am o chestie ciudată, nu-i chiar o boală, e un fel de asociaţie nervoasă ciudată, foarte rară: vedeţi, de câte ori strănut… ei bine, cum să vă zic?… după fiecare strănut, eu am un… orgasm!
Popa rămâne cu gura căscată; îşi mângâie barba, gânditor, vreo câteva minute, apoi întreabă:
— Şi… urmaţi vreun tratament? Adică, vreau să zic, luaţi ceva pentru chestia asta?
Cucoana scoate pudriera din poşetă, o deschide şi-o arată preotului:
— Da, bineînţeles: piper!
Eu am tot timpul batiste la mine. Nu imi sterg nasul cu ele. Cine transpira mult sau poarta ochelari intelege.
Da, folosesc! La fiecare raceala, fiindca nu ma irit la nas de la material. Daca folosesc servetel (indiferent de marca ) ma irit foarte tare la nas. Insa cu batista nu.
Se gaseste la mercerie doar ca nu este din bumbac. 🙁
Chiar am văzut zilele trecute niște seturi de batiste și mă întrebam același lucru. Eu unul nu, nici printre prietenii mai n-am văzut. Cred că era mai mult un accesoriu, să ai ceva utilitar la îndemână, pentru șters pe mâini, fruntea etc. Când eram răcit, devenea magazie de muci. Foarte scârbos, dar cum am crescut mult pe la bunici, era nelipsită din buzunare. Parcă și la școală ne mai controlau „de batistă”, împreună cu unghiile. Nu prea îi mai văd utilitatea în zilele noastre.
Taică miu e unul din ei. Eu nu aș putea, trebuie spălate, călcate, plus să îmi suflu nasul de 10 ori în aceeași batistă folosită. Mă apucă groaza când mă gândesc.
Da, eu folosesc batistă. Mereu. Din aceea de material textil. Și am destule.
Batista e un simbol al gentleman-ului, care salveaza doamna, cand se apuca sa planga. Dar azi femeile nu mai plang, deci desueta!