[drumul spre Cercul Polar – ziua 3]
Când am hotărât că mă voi opri în orașe fără potențial turistic și mi-am stabilit și Kiel printre ele, nu mi-am imaginat nicio clipă că Kiel ăsta nu că nu e oraș turistic, e moartea pasiunii în materie de turism.
Cred că este de departe cel mai anost oraș pe care l am văzut eu până acum. Nu e urât, nu e murdar, oamenii par mega-civilizați, dar n-are nimic interesant. NIMIC.
Nici măcar poze n-am avut unde și de ce să fac. Vă zic, singurul obiectiv turistic din orașul ăsta e Sala Sporturilor, adică locul ăla unde Kiel i-a bătut pe dINAMO la handbal masculin de câte ori i-a prins. În rest, vizitatul Rădăuțiului pare o activitate mult mai palpitantă decât să te plimbi prin Kiel.
Apropo, am aflat de ce se numește Kiel. Am mâncat în prima seară un hamburger care cântărea un kil. Cred că de-aici vine și numele orașului. Wink-wink. N-am fost în stare sa termin hamburgerul ăla, iar eu nu mă joc când vine vorba de mâncare. I-am făcut poză, dar arată mult mai mic decât era în realitate.
Hai să vă zic și o treabă care mi-a plăcut de m-am pișat pe mine. Pentru că da, oricât de plictisitor ar fi orașul ăsta, există și ceva care mi-a plăcut tare de tot. Sâmbătă dimineața, la ora locală 8:30, într‐un hotel plasat la stradă și aflat la 10 minute de mers pe jos de centrul Kielului, se auzeau doar păsărele. La propriu, am vrut să înregistrez cu telefonul.
Da, frate, era atât de liniște încât tot ce se auzea erau păsărele, treabă care pe mine m-a spart. Stăteam pe balconul camerei cu o cafea în mână, ascultăm păsărele alea cum ciripesc și simțeam cum mi se liniștește creierul.
Așa, revenind, o fi plictisitor Kielul, în schimb, foarte aproape există un orășel numit Laboe, care e pus fix în locul în care Canalul Kiel intră în marea Baltică. Ei, aici, în acest orășel, există un submarin german, din al doilea război mondial, care se poate vizita. Pe numele lui U-995, nu e în apă, e casat și pus pe mal, dar important este că se poate vizita.
Nu că n-am stat pe gânduri când am aflat, dar m-am urcat în primul vapor care pleca din Kiel pe direcția Laboe. Așa ceva n-aveam cum să ratez.
Aici trebuie să fac o paranteză. Sunt fascinat de filmele, de serialele și de cărțile ale căror acțiuni se petrec în avioane sau în submarine. Am citit multe cărți, am văzut multe filme și seriale (unele dintre ele bune, altele extrem de slabe) doar pentru că acțiunea lor se petrecea în avioane sau submarine. Da, m-am uitat la niște porcării în inimaginabile, doar pentru că mă fascinează aceste două subiecte: submarinele și avioanele.
Faza e ca avioane am tot văzut. Am intrat și în cabina comandantului, am mers și cu un simulator, pe partea cu avioanele stau bine.
În schimb, submarin nu văzusem niciodată de aproape. Cândva, mi-a promis o fată că mă duce să vizitez un submarin al Marinei Române. Cu urcat la bord, cu vizitat, cu tot ce trebuie. Dar după ce a profitat carnal de trupul meu superb, a dispărut cu tot cu submarin. M-am simțit sedus, abandonat și torpilat.
Bine, și eu fraier, că dacă aș fi stat să mă gândesc numai un pic, m-aș fi întrebat care submarin al Marinei Române? De când are Marina Română submarine? Practic, m-a făcut ca pe puii de găină, a profitat de mine și de trupul meu de Adonis, pe baza unui submarin care nu exista.
Acum înțelegeți de ce n-aveam cum să ratez ocazia de a vizita un submarin adevărat? Ceea ce am și executat.
Am fost, l-am văzut, m-am plimbat prin el și m-am bucurat ca un copil de fiecare secundă petrecută în interiorul lui. Și tot în fiecare secundă mă întrebam: „oare cum rezistau oamenii ăia în cutia asta de conserve fără s-o ia razna?”.
Vă las mai jos pozele de la submarin, poate reușesc să vă transmit măcar o bucățică din bucuria pe care o aveam eu când le-am făcut.
Călătoria la Cercul Polar este motorizată de Autonom, liderul pieței de mobilitate din România.
Companie sută la sută românească, Autonom funcționează printr-o rețea națională unică în 36 de orașe din România, precum și în două orașe din Ungaria. În total, operează o flotă auto de peste 13.ooo de mașini și oferă soluții integrate de mobilitate și finanțare:
➡️ Rent-a-car
➡️ Leasing Operațional Echipamente
➡️ AutoRulate
➡️ Închiriere vehicule comerciale
Foarte, foarte, foarte tare. Îi mai multă tehnică-n submarinu’ ăla decât în toată „flota” românească.
Când văd chestii d-astea mă gândesc unde am fi fost azi dacă ar fi câștigat nemții WW1 și WW2. 🤔
Comentariu beton!20
Și are 80 de ani…
Îngrășământ.
Comentariu beton!47
Aia cu handbalul nu ai prea nimerit-o. Dimpotrivă. Kiel era neînvinsă în acea sală pe care ai vazut-o de peste 2 ani. Cine crezi că i-a bătut acolo după 2 ani fără înfrângere? Da, chiar Dinamo. Acum, în martie. Nu, nu sunt dinamovist, Doamne ferește, dar asta e realitatea.
Comentariu beton!11
@Eddy: eh, dă-mi voie să nu te cred. O fi fost Hitler paranoic, da’ nu era dus cu pluta, spre deosebire de cretinii Stalin și Churchill (doi bețivi notorii).
În cel mai bun caz, cultivatorii de legume și grâu al Reichului Milenar,cot la cot cu zarzavagii bulgari. Posibil o proporție mare repatriați în Rajasthan, dacă totuși Rosenberg nu își punea obrazul și le reamintea că rroma sunt totuși arieni: cei mai veritabili indo-europeni, alături de persani,afghani…
0
Ma uit pe pozele astea si am aceeasi senzatie ca in tub la RMN, daca ma intelegi ce zic :). Trebuie nervi de otel sa poti trai in asa ceva fara sa te sufoci.
Comentariu beton!20
Am văzut două submarine, ambele foste nave de război ale Marinei Germane.
Unul în Bremerhaven și unul în Wilhelmshaven (al doilea stă între alte câteva vase de război pe care le poți vizita).
Mi-am pus aceleași întrebări ca tine, mai ales când am aflat că cel din Bremerhaven, de tip XXI (Clasa superioară a lui U96 din filmul „das U-Boot”) este capabil să stea sub apă pe toată durata unei misiuni…
Comentariu beton!24
Pe cel din Wilhelmshaven l-am vizitat și eu. E însă modern, ca și cel de la Speyer. Vasele ălea de război le-am vizitat și eu, unul fiind distrugător american cumpărat de nemți. Așa de bine se prezenta (echipament mai vetust) că mă întrebam de ce nu mai naviga. Nu m-a convins explicația că cică nu mai încăpeau noile motoare. A da, n-am știut ce să răspund soției care cu o atenție la detalii specific feminină a ochit în cabinetul medical o cutie de prezervative (din epoca aia, bineînțeles) și m-a întrebat ce căutau pe un vas plin de bărbați …
Comentariu beton!14
Care din pozele astea este mega hamburgerul?
Serios? E chiar atât de greu?
@Mihai: Să știi că e greu, am trecut prin toate de 2 ori, poate oi fi eu mai … nedeprins cu tehnica
Boss, aveți link pe cuvântul „poză”. De-aia e cu roșu.
La povestea hamburgerului, vezi că „poză” e scris cu roșu? Ia apasă acolo și să vezi minune 😇
Acolo unde Mihai povestește de hamburger scrie „poza” cu roșu și bold…apăsați acolo și vedeți minunea. 😅
Hai mai, sunteti rai . Mi-a luat un an pana m-am prins ca daca apesi unde scrie ,,aici” cu rosu vezi ceva sau un link ceva . Da nici de-a dracu nu am intrebat ca sa nu vedeti cat de blonda sunt la neuron . Sau cat de baba sunt 😅
Eh, daaaa… Obișnuiți să le vedem la finalul articolului, de obicei linkurile sunt folosite pentru referințe la articole anterioare sau externe, sau de promovare. Mbad.
Mihai, vino în UK pe 16-17 septembrie pentru avioane. https://www.iwm.org.uk/airshows/duxford-battle-of-britain-airshow
Sau, oricând altcandva, la IWM Duxford, dacă nu ai fost deja. E de vis.
O sa razi dar Marina Romana are un submarin, se numeste Delfinul. Este cumparat de la rusi, undeva la mijlocul anilor ’80, daca nu ma inseala memoria. Nu mai este functional, din pacate, are o istorie interesanta insa.
Daca ai timp, poti sa te opresti la muzeul tehnic din Speyer, sunt niste chestii interesante de vazut pe acolo, inclusiv un submarin german.
Comentariu beton!13
De fapt, Rădăuți este un must visit dacă ești pasionat de istorie. Acolo e mănăstirea Bogdana, ctitorită de Bogdan I, întemeietorul Moldovei și necropolă domnească. Acolo sunt înmormântați aproape toți descendenții lui Ștefan cel Mare. În altă ordine de idei, visez cu ochii deschiși să locuiesc într-un orășel de-ăsta neturistic.
Comentariu beton!19
Vezi că mai e un submarin în Malmo (la muzeul de științe sau ceva de genul), dacă vrei să mai vezi unul – a fost primul și singurul pe care l-am vizitat și era dreaq să rămân blocat în găurile alea de trecere:)))
Și poți merge liniștit in Malmo, nici acolo nu e mai nimic de văzut 😂
Comentariu beton!19
Muzeul ăla merită vizitat cu prisosință!
” Am mâncat în prima seară un hamburger care cântărea un kil”.
Drumul mâncării is back.
Comentariu beton!23
dup’aia submarinu’!? io știam că cetaceele… en fin…
Păi de la pieptu ăla de rață cu mămăligă au trecut vro două zile. Cât să și reziste fără mâncare?
Deci la faza asta m-am făcut verde de invidie, jur!
Cât. De. Tare!!! 😲😲😲
Mă duc să-mi adun falca de pe jos.
Comentariu beton!21
Domnule Vasilescu, pofat ce-o poftiti…nu unul, ba chiar doua: https://www.google.com/amp/s/www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/romania-cumpara-doua-nave-britanice-la-mana-a-doua-si-doua-submarine-frantuzesti-ce-alte-achizitii-militare-urmeaza-a-fi-facute-2353029
Degeaba, că au milele marine date înapoi. Alea au peste un milion de mile și românii le-or luat cu „doar 50mii mile, B0$$, le-o condus Margaret Tatcher, respectiv străbunica lu’ Francois Mitterand în piscina a lu’ regina mamă dă pă Anglea. Să moară soacră-mea că-i acră ca strugurii dacă te mințesc”. 🤪
Cu submarinul ăsta mi-ai făcut poftă să revăd Vânătoarea lui Octombrie Roșu și Operațiunea Hunter Killer. Preferatele mele, aproape la egalitate! Adevărul e că și eu am un pitic pe undeva, responsabil cu genul ăsta de filme. 🙈
Vezi si „Das Boot“ ca este submarin nemtesc si relativ la fel cu cel din poze.
Cât de tare! Foarte mulțumim că ne porți cu tine prin locurile astea faine! Un sfat doar – nu m-aș lăuda chiar așa cu sedusul și abandonatul, doar știm cum stă treaba pentru femei – dacă nu-i de samă, îl lași! 🙈🫣😅
Kiel pare un loc liniștit de trăit, nu de vizitat. M-aș vedea trăind într-un loc așa, liniștit, civilizat..In rest de acolo te poți duce să gasești chestii turistice în toate direcțiile.
Submarinul e foarte fain, deși aș prefera să se găsească de vizitat unul mai pe lux, un Nautilius așa 😛
Păi chiar e și un USS Nautilus de vizitat. E primul submarin atomic american și a fost convertit în muzeu.
Mă bucur că vi s-a împlinit și visul cu submarinul. Pozele sunt foarte interesante. Dar eu sunt o idee claustrofobă. Așa că m-aș fi mulțumit doar să îl privesc de la exterior, fără să am curajul să intru.
Băi, m-ai spart cu pozele astea! Pur și simplu pentru că văzut din afară pare mult mai mic, mai îngust decât ce se vede în pozele din interiorul submarinului, care arată spații mai mari cumva! Am fost in AN2, AN24 si MIG21, dar nici eu n-am fost niciodată într-un submarin și te invidiez pentru asta!
Cât despre fata care te-a aburit că te duce să vizitezi un submarin al Marinei Române, o fi fost Fata Morgana? 😀
România a avut trei submarine, pe vremea când eram regat: Delfinul, Rechinul și Marsuinul … da, te umflă puțin râsul….(https://ro.wikipedia.org/wiki/NMS_Delfinul). Bunicul a fost reporter de război pe Delfinul, am auzit multe povești interesante (dar, din păcate, bunicul le și înflorea pe alocuri, așa că nu toate sunt credibile). Delfinul mai recent a fost construit în URSS (https://ro.wikipedia.org/wiki/Submarinul_Delfinul).
Comentariu beton!12
Si eu te invidiez. Pe bune. Am avut pe vremuri sansa de a vedea unicul submarin al flitei române pe cand unchiul meu lucra pe submarin (functie mare – om destept). Dar cum banii nu te ajuta tot timpul nu am ajuns la Mangalia atunci iar intre timp si unchiu’ a murit😢
Si mie imi plac submarinele, mai ales Yellow Submarine.
Doamne cât te invidiez pentru submarin!!
Așa și eu, m-am uitat la toate prostiile posibile și imposibile doar pentru avioane și submarine 🤩
Uau! Din exterior seamănă cu un rechin!
Ce fel de om să fii să conduci așa ceva!!! Atâtea roți, rotițe, aparatură…..pe fiecare cm pătrat!
Și să știi că dacă se întâmplă ceva, acolo rămâi și vorba aia, nu-i o moarte rapidă 😒 Brrr..
Impresionant!
Apropo de hamburgeru de un kil. Din pmdvdr este o mizerie ce fac unii cu porțiile la mâncare extra large cu prețul aferent, binențeles.
Terminasem o lucrare ca târziu și ne-am oprit la o pensiune să halim o ciorbiță. Consultăm meniul și o ciorbă de burtă era vreo 28 de lei + smântână+ardei+pâinici= vro 40 de lei. Zicem, aia e, este frumi aicișa, lucs, astea-s prețurile lor, no comment și comandăm.
Vine tanti ospătara și ne pune pe masă la fiecare în față câte o oală de tuci cu polonic aferent și un bol în care transferam ciorba din oală. Smântâna, nu știu, dar cred că era cam 200 de gr. și ardeiul iute l-a uitat.
Pe la jumatea oalei io am zis că renunț pentru că nu mai puteam dar am insistat și am dovedit cam trei sfert. Trebuia să cer la pachet ce a rămas.
Da, singurul lucru pe care il stiam si eu despre Kiel e despre renumita echipa de handbal masculin, multipla campioana a Germaniei si multipla castigatoare a Ligii Campionilor! In rest, zici ca nici nu mai e prea mult de aflat in legatura cu acest oras! Dar povestea cu submarinul chiar e o experienta interesanta, pe care imi pare bine ca ai impartasit-o cu noi!
”Vă zic, singurul obiectiv turistic din orașul ăsta e Sala Sporturilor, adică locul ăla unde Kiel i-a bătut pe dINAMO la handbal masculin de câte ori i-a prins.”
Mmm, am căutat pe google ”middlesbrough town tourist attractions” și ce să vezi, principala atracție este Riverside Stadium :)))
Bazil, e un submarin muzeu mai aproape.
La Varna. 😀
Pfuai Vasilescule, te lauzi degeaba că ești pasionat de nave, navioane și submarine – cum să ajungi tu în Kiel și să nu știi ce e mema „Moin aus Kiel”? N-ai jucat veci NavyField sau World of Warships? Ceapa ta de noob, las că ajungi tu acasă și te punem la treabă, doar să te țină dotările tehnice 😀
Cât despre sugiamarinele autohtone, păcat de Delfinul sovietic, clasa Kilo modificat, chiar sculă bine cotată. Doar că plm, mai tre și întreținut și culmea glumei de Yerevan e că la început îi trebuiau câteva milioane de dolari pentru baterii, adică abia o zecime dintr-un tun imobiliar de capitală. Apoi i-au crescut și alte bube. Păcat de ea.
Cum ziceam mai adineauri, am văzut două submarine Diesel nemțești mai recente. Unul la muzeul tehnic Speyer și altul la Wilhelmshaven, alături de 2 vase militare decomisionate. Uitându-mă bine la pozele de aici am impresia că bătrânul submarin din Kiel avea mai mult spațiu în interior decât urmașii săi. Cred că din ăstea noi nu ieșea onor blogărul fără cucuie serioase. Să fi văzut toaleta care era totodată și duș, vă imaginați voi cum să le folosiți concomintent că eu nu.
Mai e un submarin văzut de mine, dar nu se intră în el. E tătânele tuturor U-boot germane. U-1, primul dintre toate. Dosit la Muzeul Tehnic din München (la subsol). Folosit la teste.
Oare care o fi senzația să dormi sub o torpilă. Fie ea și neamorsată tot nu poți să te gândești ca ai câteva kilograme de explozibil deasupra.
Câteva kilograme? Torpila aia din poză avea câteva SUTE de kilograme. Mi-a picat fața când am vâzut-o.
Trebuie să te dezamăgesc. Amazoana nu te-a amăgit chiar total. Probabil a vrut să te invite la „școala altfel” sau altfel de școală. https://evz.ro/submarinul-delfinul-scos-la-vedere-pentru-vizitatorii-din-portul-militar-constanta.html
Dacă ai timp, desi nu e submarin, nava Fram e la Oslo, https://g.co/kgs/nB82ou
Mai este un alt submarin german la Liverpool, peste „drum”, pe celalalt mal al raului Mersey.
Super tare, mulțumim pentru fotografii, aici in Cartagena avem un submarin dar e mult mai vechi și mult mai mic decât ăsta in plus nu il poti vedea decât pe afară nu se poate intra înăuntru, ca fost marinar care a lucrat 15 ani pe Dunăre imi inchipuiam că pe dinăuntru arată ca un remorcher sau împingător doar că nu are hublouri să intre lumina, călătorie plăcută in continuare și bucură-ne și pe noi cu articole și fotografii!!!!
Probabil sunt singura care nu te invidiez pentru submarin. Nu as întra în el niciodată. Aproape mi se face rău dacă privesc pozele.
Îmi cam dau de furca spatiile închise.
În schimb pentru hamburger , pentru ala te invidiez 🤪
Daca vrei sa mainveziminca un submarin la intoarcere, ori in Wilhelmshaven (cum s-a mai scris aici) sau in Hamburg – in port e un submarin rusesc de spionaj. Cand ajungi in Hamburg cel mai bine este sa lasi masina intr-o parcare (P+R – park and ride) si sa iti iei un bilet de o zi. Ajungi mai repede in port si il poti folosi si sa faci u. Tur al portului cu vapoarele care sint tot „transport in comun“ ca sa nu platesti pret de turist pentru un traseu la jumatate.
https://www.citedelamer.com/en/exhibitions/redoutable/
La spartul târgului am și io o curiozitate în organism: hamburgerul ăla l-ai mâncat ca un psihopat, cu cuțitul și furculița sau ai înfundat capul în el ca un „om normal”. 🙂
Nici, nici, am găsit soluția ideală. Pentru că era mult prea mafre ca să mușc din el fără sa se adune nemții ca la circ, l-am tăiat în jumătate. După care am mâncat una dintre ele, ca oamenii, mușcând din ea. pe cealaltă n-am mai putut-o.