Citeam articolul ăsta de la Cetin și, inițial, i-am dat dreptate. După care m-am gândit un pic la copilăria sau adolescența mea și nu i-am mai dat.
Băi, da, așa este, pe vremea când eram eu copil sau adolescent existau momente de plictiseală crâncenă. Știu că toți cei care am copilărit pe vremea aia suntem tentați să idealizăm și să nu ne mai aducem aminte decât momentele mișto. Creierele noastre sunt construite în așa fel încât încearcă să păstreze doar amintirile plăcute.
Dar, dacă stai să sapi un pic, o să-ți aduci aminte că nu mereu erai în fața blocului, la joacă. Dimpotrivă, cu excepția vacanțelor, stăteai mult mai mult în casă decât pe-afară. La mine, cel puțin, așa stăteau lucrurile.
Stăteam în casă deci, invariabil, ajungeam să mă plictisesc. Iar când te plictisești încerci să găsești modalități de a nu te mai plictisi, treabă care-ți pune creierul la lucru. Cum pe vremea aia nu existau internet, televiziuni, gadgeturi, adică niciuna dintre modalitățile de acum de a-ți face de lucru, erai nevoit să le inventezi tu.
Așa se face c-am citit vagoane de cărți. Pentru că ele, cărțile, erau cea mai la îndemână modalitatea de a evada din plictiseală. Deschideai „Cei trei muschetari” și te pierdeai în lumea lui D’Artagnan. Am citit „Zece negri mititei” pe budă, într-o dimineață când mă plictiseam. Jur, nu glumesc și nu înfloresc. M-am așezat pe budă cu cartea în mână și m-am mai ridicat când am aflat cine era criminalul.
Am umplut caiete întregi de poezii. Da, da, știu c-o sa râdeți cu clăbuci, dar mi se fâlfâie grațios. Da, chiar am scris poezii. Multe. Eram un poet cel mult mediocru, dar asta nu m-a făcut să mă las păgubaș. Am scris chiar si poezii cu acrostih (ia să vedem cine știe ce e ăla „acrostih” fără să caute pe google). Să vezi cum e să încerci să găsești cuvinte în limba română care să înceapă cu litera X. Nu de alta, dar fata căreia îi dedicasem acrostihul se numea Roxana.
Tot de plictiseală dezasamblam și asamblam la loc diverse chestii. Doar așa, din dorința să le văd cum funcționează, deși, când mă apucam de dezasamblat, șansele să le mai fac la loc scădeau cu fiecare șurub pe care-l scoteam.
Poate nu mai reușeam să le fac la loc pe toate, dar măcar am aflat că de multe ori „mai bine” este dușmanul binelui. Sau care e diferența între un circuit electric în serie și unul în paralel, de exemplu. Da, făcusem la fizică despre circuite, dar pe cine dracu’ interesa fizica?
Aveam un aparat de radio (Albatros se numea, n-o să uit niciodată) care mergea cu baterii R20. Baterii care se consumau rapid, prin urmare radioul ăla era mai mult de bibelou prin casă.
Eu, cu mânuța mea, l-am făcut să meargă la priză, cu ajutorul unui încărcător de aparat de bărbierit care scotea 9V, curent continuu. Cred că mai e și în ziua de azi pe undeva prin casă, pe la Vâlcea.
N-aveți idee câte jocuri de jucat singur mi-am inventat. Cu regulamente și tot ce trebuie, nu așa după ureche. Aveam inclusiv campionat de fotbal (jucat cu o minge de tenis de câmp), sau de tir (cu ventuze), sau de tenis de masă. Da, da, jucate de unul singur, că n-am avut frați sau surori. Faza e că de multe ori ieșeam pe locul doi sau chiar mai jos, că încercam să nu trișez.
Jucam table singur, jucam și șah singur. Uneori câștigam, alteori nu, dar de jucat jucam.
Mă opresc aici cu exemplele. Astea mi-au venit la prima mână, dar dacă aș sta să mă gândesc, cred c-aș putea să scriu ore întregi despre lucrurile pe care le făceam când mă plictiseam.
Ei bine, prieteni, consider că toate astea m-au ajutat enorm în viață. Pentru că m-au ajutat să-mi dezvolt ceea ce eu consider ca este cel mai important atu al unei persoane: creativitatea.
Sunt absolut convins că și plicitiseala aia, din copilărie și adolescență, m-a ajutat să pot lucra într-o agenție de publicitate niște zeci de ani mai târziu. Sau că pot trăi din ce-mi place să fac: din scris. Păi voi știți cât munceam la poeziile alea?
Pe scurt, sunt convins că m-au ajutat să-mi deschid mintea, chiar dacă eu pe-atunci nu-mi dădeam seama de asta. Credeam că doar mă plictisesc.
Dacă tot ce-am scris până aici v-a făcut doar să ridicați din umeri pe motiv de „du-te, bă, de-aici cu exemplele tale de acu’ 40 de ani”, o să vă mai zic încâ una. Mă uit și la fetele noastre. Știți când se apucă de pictat sau de făcut chestii handmade care arată incredibil de mișto? Vă spun eu când: atunci când se plictisesc. Partea mai nasoală e că oricât de tare s-ar plictisi, tot n-ar deschide o carte, tot obligate citesc, dar eu tot sper că într-o bună zi se va rezolva și asta.
Atât pentru azi, mă pregătesc de prima cafea zilei, după care simt în organism că mă voi plictisi la un serial. 😛
P.S. Apropo, și în ziua de azi știu să construiesc un model de avion de hârtie (pe care mi l-a arătat taică-meu) extrem de complicat. O șmecherie foarte tare, de altfel, care face pișulică pe modelul clasic, cum e ăsta pe care-l are în mână tipul din poză.
Eu așa am început să consum Rebus….am ajuns la 30 de ani de Flacăra Rebus. Încetișor prinde și fiu-meu boala. În plus, m-a ajutat taică-meu cu cartea, că la fiecare salariu venea, obligatoriu, cu cărți (ce-l mai beștelea maică-mea!). Faină temă azi!
Comentariu beton!74
Ah, uitasem complet de rebus…
Ce fain! Rebusul Flacara e rebus serios… Nu integramele banale.
Comentariu beton!33
Rebusul la mine e parte din familie cum tatăl meu a publicat zeci de ani de zile mii careuri in Flacara, tematice, surpriza etc. Provocarea era sa i le dezlegam fara sa ne uitam in caietul lui. Daca aveai abonament este imposibil sa nu fi dat peste careurile lui Gheorghe Gustescu.
Comentariu beton!74
taica miu facea asta cu cartile
sii daaa mama comenta
Si acum,la batranete,am totdeauna rebusuri pe undeva ,prin casa. Plictiseala sa fie…!
@RalucaV, acrostihu-i cam așa:
Mânat de idealuri și noroc,
İspitit de viața care vine-n valuri,
Hotărât, un blogger inspirat,
Avatar al unui vechi poet,
İdeal a zis: plictiseala-i un motor în viață!
dacă iei prima literă a fiecărui vers, obții un cuvânt. nu-i bai că n-ai știut, înveți!🙂
@MV, cred că i-ai adunat aici cam pe toți cei care știu 🙂 plictiseala din copilărie și adolescență ne-a făcut șoareci de bibibliotecă pe majoritatea 😀
Comentariu beton!19
Rearanjam timbrele în clasoare.
O, da! Am fost singur la părinți, știu exact despre ce vorbești. Și eu, la rândul meu am citit o grămadă de cărți! Era singurul mod în care puteam evada din lumea reală. În plus, șurubăream orice era prin casă, spre disperarea părinților mei. Poate astea au fost și motivele pentru care lucrez într-un domeniu tehnic. Iată cum plictiseala din copilărie m-a făcut să îmi descopăr latura tehnică! 😀 De citit citesc și acum foarte mult pentru că îmi place și mă bucur că și fiică-mea ne-a moștenit această pasiune!
Comentariu beton!39
O da, 600 de pagini pe zi, combinatii de tricotat ce o lasau masca pe bunica-mea, stiam poeziile lui bunicu-meu de la serbarile lui, vorbeam cu cainele pe cod :)))). Misto scris, merci frumos, mi-am adus aminte ce fain era sa ” fii mic „.
Comentariu beton!27
Cărțile, exact! Citeam și eu ca apucatul. Acum, abia dacă apuc să mai citesc maxim 1 oră seara (aproape zilnic).
Am o soră mai mică, așa că, uneori, jucam câte ceva împreună (Nu te supăra frate, chestii de astea).
Comentariu beton!24
Opa, chiar m-ai făcut curios cu avionul de hârtie. Poți te rog să divulgi secretul? Serios întreb.
Comentariu beton!23
Nu știu cum aș putea face asta. Doar să filmez cumva, dar mi-e cam lene. 😁
Boss, lasa vraja, ca deja ma tot gandesc cam ce model va iesi :-))
Eu stiu sa fac avion cu 2 varfuri.
Mihai, știi că-ți place să faci video-uri ;-).
💃
„ia să vedem cine știe ce e ăla „acrostih” fără să caute pe google”
Fii serios. Utilizată metoda pentru poezii (destul de slabe, retroactiv) de amor în adolescență. Chestii ridicole pe care le fac puștanii…
În rest, tot timpul am considerat că plictiseala în formă continuată e doar lipsă de imaginație. Și când aveam doar cărți la dispoziție, și acum, când lumea întreagă e la un click distanță.
Comentariu beton!26
Sunt în stare să fac pariu că nouă din zece oameni nu știu ce e acrostihul.
@MV, cred că mulți au citit Cișmigiu &comp. de Grigore Băjenaru. Și știu ce e acrostihul.
Comentariu beton!35
@Mihai: eu sunt unul din aceia noua. Inca ma tin tare sa nu caut pe google…
Nu este grav daca dai de un acrostih. Important este sa dai cu betadina, sa nu te infectezi 😉
Comentariu beton!26
@RalucaV, acrostihu-i cam așa:
Mânat de idealuri și noroc,
İspitit de viața care vine-n valuri,
Hotărât, un blogger inspirat,
Avatar al unui vechi poet,
İdeal a zis: plictiseala-i un motor în viață!
dacă iei prima literă a fiecărui vers, obții un cuvânt. nu-i bai că n-ai știut, înveți!🙂
@MV, cred că i-ai adunat aici cam pe toți cei care știu 🙂 plictiseala din copilărie și adolescență ne-a făcut șoareci de bibibliotecă pe majoritatea 😀
Comentariu beton!76
Eu am tăiat bordura perdelei din sufragerie ca să fac rochie de mireasă unei păpuși. Tot din plictiseală. Apoi am aranjat perdeaua după calorifer, păpușa am așezat-o pe calorifer și am pus o icoană și glastra cu flori lângă, că era la biserică și se mărita.😁
Pies
Perdelele erau d’alea scumpele de Pașcani, mama făcuse împrumut la CAR ca să le cumpere.
Comentariu beton!117
@AdinaL, Eu sunt din Pașcani la origini…m-a înnebunit mama cu perdelele ei. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!16
Cate perdele de Pascani nu au avut aceeasi soarta…noi am primit preventiv bucati din perdele vechi si alte materiale sa ne facem de cap :))
Mi-am găsi sufletul pereche 😀😀😀,bunica era croitoreasa, sora mamei la fel,vecina de pe palier se pricepea și ea,cu un etaj mai jos aveam o alta tanti, la part8er în vecin care lucra la croitorie comanda…
Cumva s-a lipit și de mine, spre bucuria și disperarea mamei 😀
Bucuria ca învăț o disperare sperarea xa nu era material care sa nu fie ciuntit pt a îmbracă păpușile.
Dar nici surubaritul nu-mi era străin.Tata era electrician pe șantier,tot orașul era un șantier,eram peste tot,.
Când ma saturam de mesterit, cusut,joaca,și alte alea,citeam.Mult,orice,de la ziare la romane,oricât de anoste .Mereu aveam la mine o carte,un rebus,nu am avut timp de plictisit.
Pe mine cititul m-a salvat, a fost refugiul cel mai la îndemână acum mai bine de 50 de ani, la fel ca diversele chestii bricolate, handmade (că oricum dacă doreai altceva decât ce exista pe piață trebuia să îți faci singură) dacă nu erau chestiile astea nu știu unde și ce aș fi ajuns cu nervii capului zic, fiind în spectrul autist scăpam ușor: lasă nebuna în pace că nu deranjează pe nimeni, mie mi-a prins bine. Și cumva legat de articolul de ieri despre utilitatea școlii pot spune că baza pe care mi-am format-o citind biblioteci întregi m-a cam transformat și pe mine într-o bibliotecă ciudată ambulantă, mi-a educat răbdarea undeva la limita maximă, motricitatea fină la fel, dar la mine cam ăsta era tiparul pe care din fericire am reușit să-l exploatez și să mă salvez.
Comentariu beton!34
Nu prea aveam cum să mă plictisesc.
Încă 2 surori plus viața la țară.
Animale și plante de îngrijit.
Participam toți la lucrările agricole.
Cel mai mult îmi plăcea să culeg struguri.
Iarna erau perioade de plictiseală.
Tot cărți și eu.
Comentariu beton!23
Exact așa și eu. În afară de iarna, nu aveam timp de plictiseală. Veneam de la școală, trebuia să fierbem mâncarea pentru porci, să facem curat la toate animalele. Plus că aveam doi frați, mai mici, care trebuiau instruiți 😂. Iarna, cărțile mă salvau de plictiseală și lucrurile handmade. La școală am învățat să tricotez, croșetez și să cos pe etamină. Continuam acasă pentru că era interesant să văd rezultatul final. Foarte tare tema de azi. Comentarii beton.
Comentariu beton!15
@ Corina, la lucru manual nu prea aveam rezultate.😁
Clasele V-VIII le-am făcut într-o comună alăturată. Dus-întors 6 km pe jos ( nu existau microbuze școlare).
Acest drum îmi consuma o parte din energie.
Neața’! Așa e. Momentele de plictis erau mult mai multe decât vrem noi să ne aducem aminte. Ne amintim doar distracția de după plictiseală. Noi fiind 3, nu dura mult până să vină cineva cu o idee tâmpită sau să facă ceva ce, evident, era interzis. Așa am ajuns să distrugem câteva rânduri din porumbul vecinilor, să găurim toți bostanii din grădina bunicilor și din împrejurimi, să vopsim un gard,pe noi și perdeaua din casă. Am jucat tenis cu peretele din sufragerie, am sărit elasticul cu scaunele sau cu frații, am aruncat pungi cu apă de la balcon. Partea proastă e că ajungeam și la chestii aducătoare de distrugeri.
Dar da, ne plictiseam teribil când nu erau alții pe afară, chiar dacă se intâmpla să fim la mama acasă sau la bunici.
Comentariu beton!11
La fel sineu citeam si am citit vagoane de carti. Parintii fiind profesori aveau/au o biblioteca de vreo cateva sute de carti. Am învățat un dictionar de regiinalisme, tot asa de plictiseala. Cum sa repar un reșou numit “butuc”. Sa imi fac jucarii din cutii de chibtituri, am facut o masinuta cu remorca. De citit am si eu aceeasi problema cu fiul cel in special, care a avut anul asta “ capacitatea” aici si faptul ca nu citeste suficient s-a vazut. Aici se da capacitatea la 3 materii Mate, Polona si Limba staina obligatoriu( 90% dau la engleza). La mate 10, engleza 10 dar la polona a facut doar 70% si ghici ce subiecte a dat chix ? Exact la essay caci au avut 3 subiecte deschise 3 autori 3 carti despre care trebuiau sa faca un eseu. Un subiect nu l-a atins pentru ca nu citise cartea ci doar recenzia la carte. Ma rog el are minte pt real dar asta nu ar trebui sa il opreasca sa citeasca.
Comentariu beton!20
Cărțile sunt și prietenele mele din copilărie și nu le-am trădat niciodată. Apoi am descoperit rebusul. Scriam nuvele și chiar am două romane începute (și evident abandonate, că nu am ajuns scriitoare). Iar in liceu scriam epigrame, mai mult ca să-i dau replica unui coleg talentat la asta și care mă provoca. Și da, plictiseala te ajuta să te dezvolți dacă nivelul tău de inteligență e suficient de sus ca să te facă să o combați. Din păcate, unora plictiseala le mai omoară din neuronii ăia puțini de care dispun.
Comentariu beton!18
Oh da, dulce plictiseală! De plictiseală am citit, vorba ta, vagoane de cărți, care, ce să vezi, te fac neprost. Dezvoltă imaginația și inteligența, te ajută să găsești soluții la care alții nu s-ar gàndi. Tot de plictiseală croiam și coseam haine pentru păpuși, am învățat să folosesc mașina de cusut, lucru care e util și azi. Puneam conserve și murături cu bunica și mama. Găteam. Hoinăream prin păduri după plante și ciuperci. Dar mai ales,citeam . Fata mea a prins gustul cititului acum vreo două veri, după ce i-am luat telefonul și am oprit internetul. De ce ? Pentru că s-a plcitisit. Acum îi prelucrez și pe ceilalți copii în același scop.
Comentariu beton!22
Eu sunt mai tânără și tot am avut o copilărie fără internet, smartphone-uri sau alte gadgeturi.
Copil singur la părinți și în multe momente fără tovarăși de joacă, a trebuit să găsesc activități anti-plictiseală. De exemplu joaca de-a școala: păpuși, plușuri pe post de elevi, ba chiar (când plecam la bunica fără ele) umbrela și măturile. Pe umbrelă o chema Ina, iar una dintre mături era Loredana (și lua numai note proaste 😁). Mai făceam „bufnițe” (prosoape rulate) și mă duceam să le dau în leagăn.
Iar jocurile și jucăriile astea inventate cred că m-au ajutat, dezvoltând creativitatea, așa cum ai explicat foarte frumos și tu. Astfel încât pot să gândesc „out of the box” -la investigații/diagnostice mai deosebite, care pot face diferența.
Comentariu beton!27
total de acord cu tine, plictiseala duce la inventivitate; de multe ori nefericită, but hey…!
slava! verde! și nu mai suna deșteptătorul, așa că m-am apucat de „reparat”; a stat grămadă pînă am atins arcul ăla; două ore a durat să strîng toate pinionașele și rotițele dințate, pe care le-am pus într-un recipient din plastic de la un vechi frigider și cu care m-am înființat la ceasornicarul din colțul pieței:
– dacă puteți pînă la 16, că vine tata acasă…?
– hă hă hă, nici pînă ies la pensie nu știu să reconstruiesc asta!
în apărarea lui, era destul de matur…
Comentariu beton!39
Rămîi cu mine
O, iubita mea,
Xanadu în boxe
Abba va cînta.
N-aibă treabă lumea,
Acum ești a mea…
să văd cum scot cămeșa cu nevasta, că-s pe drum (și) spre vîlcea…
Comentariu beton!33
Știa dracu’ de Xanadu pe vremea aia. Dar da, sună mai bine decât ce-am improvizat eu cu „Xenopol”. Ăsta și cu xilofon fiind singurele pe care le-am găsit. :)))))
@CM simpatic vers.
@Mihai, da, si eu cred ca 9/10 nu stiu ce e acel acrostih
Eu cred cu tărie că fără plictiseală nu apare creativitatea, de asta e misiunea personală ca fii-miu să se plictisească câte un pic zilnic.
E bine să poți sta tu cu tine fără tehnologie și să nu fugi la prima senzație de plictis.
Sa vezi cum e cand încerci să scrii un sonet… Cu minte de adolescent…
confirm ca plictiseala duce la citit si nu a fost un lucru rau pentru ca am ramas cu asta. si am ramas si cu obisnuinta de a-mi gasi ocupatie cand ma plictisesc fara sa cad in depresie . Era pur si simplu o stare de fapt.
bunicul era invatator la tara si avea o biblioteca care continea multe din lecturile copilariei si carti politiste. saptamanile petrecute acolo treceau mult mai usor. altfel satul era perfect neremarcabil, de ses dar fara un rau, si nu prea aveam prieteni pe acolo. cititul salva situatia .
Cititul, da, dar cu oferta destul de limitata…
De aceea, si acum imi place sa re-re-re…citesc cartile. Improvizatii….garla, de la rochite pt papusi la fuste pt mine si prietena a carei mama avea masina de cusut-fara nici un fel de tipare sau alte instructiuni, dar peefect functionale, la papuci, cosulete, posete din carton, si nici d-ala n-aveam, decat copertile blocurilor de desen.
Mai foloseam niste saci de plastic cu o tesatura romboidala care se foloseau la camp, la ambalarea cartofilor-posete, cusute cu ate colorate-din asta aveam, ca folosea si mama la cusut pe etamina, dsr tot limitata paleta de culori, mai mult rosu si negru…
Am invatat sa tricotez, sa cos, imi placea sa stau si pe langa tata cand mesterea cate ceva, stiu, ca orice dac, sa leg ceva cu o sarma-cu patentul, nu asa, oricum!
Da, am scris si poezii, jurnale, dar si oleaca de gospodarie faceam, nu greu, dupa puterile mele-o matura, un praf, mancare si apa la oratanii…
Mai hoinaream pe campuri, prin canalele de irigatii…
Dar nu idealizez, plutea, peste toate, un nor de suferinta fara nume, si minciuna pe care o simteam, de care ma jenam aproape organic pt ca, fiind comandant de detasament, de unitate appi, aveam obligatia sa fac niste chestii gen plan de activitati, rapoarte, nu mai tin bine minte, dar jena mi-a ramas adanc in suflet si in minte!
Toate bune, tovarasii mei pionieri!
Comentariu beton!12
Eu hoinaream pe santierul arheologic din spatele gradinii, seara mai ales si ne uitam sa vedem ce au mai descoperit. Asa am stiut ce vreau sa studiez mai departe 😉
Comentariu beton!14
Adevarat, daca nu erai chiar prost ca noaptea, realizai ca traiesti o mare minciuna impachetata in sloganuri. Am urat dintotdeauna planurile si rapoartele respective, nu se indeplinea nimic din ele, doar tronau frumos desenate ( manual, ca nu existau P.C. si imprimante) in clase triste, murdare si neincalzite. In ultimu’ trimestru’ cand am fost comandant de unitate am refuzat pur si simplu sa mai fac acel plan. A iesit putin scandal, da’ ca-ntotdeauna in aceasta tara, se gaseste unu’/una mai cu mot sa fie coada de topor. Si s-a facut.
Si noi citeam mult. O carte te ajuta sa scapi usor de plictiseala.
Noi stateam mult afara si am invatat o multime de plante. Si acum uimesc strainezii ca eu cunosc o multime de plante si pe deasupra cunosc si denumirea lor in mai multe limbi.
Mesteream la unelte din lemn, faceam praştii, arcuri si săgeți, am facut de multe ori coşare (corturi din crengi si frunze), faceam foc de tabara si coceam siguri cartofi, porumbi si dovleci. Si eram inca in clasele primare cand faceam asta.
Acum ii spun lui fii-miu cand se plictiseste ca e bine. Il mai oblig sa renunte la jocurile electronice doar ca sa stea degeaba sau il trimit afara la joaca. Din fericire ii place sa citeasca ceea ce mi se pare fantastic.
Comentariu beton!11
De plictiseală am învățat să croșetez/tricotez.Deși se practica in casă,mama și mamaie o făceau și ele,eu am învățat la practică.Si din plictiseala aia am căutat toate materialele de croit cu cele 2 surori și le făceam haine păpușilor,care erau prea mici să știm să le facem cum trebuie.Si cum nici materialele nu prea se găseau,sau erau scumpe,ne-am trezit că stricasem catifea, dantelă, câte o stofă elegantă..🤣Tot căutând prin cămară,una dintre surori a dat de un borcan cu vișine cu alcool ,și a încercat vreo două mâini, că erau dulci.🤣
Comentariu beton!11
Mi-ai trezit amintiri atât de frumoase… Sa stii ca îmi este dor sa ma plictisesc:)
Aveam un diriginte, profesor de desen care ne scotea obligatoriu în fiecare sâmbătă în drumeție, pe dealurile care înconjurau Hușul, orașul dintre vii. Ne arata plantele, la ce sunt bune, copacii, fiecare cu denumirea lui…Ce îl mai boscorodeam, mai ales ca în acea vreme aveam doar duminica zi libera.
Acum apreciez faptul ca își rupea din timpul lui liber sa ne insufle dragostea pentru natura, dragul de el.
Citeam, făceam rochițe la păpuși, ascultam teatrul radiofonic și așteptam jumătatea aia de ora cu Tom și Jerry:)
Acum parca ne umplem prea mult timpul cu orice de parca ne-ar fi frica sa nu ne plictisim pentru ca atunci rămânem față în față cu noi înșine și s-ar putea sa ne luam la întrebări.
Mi-ai dat o stare de nostalgie și un vibe tare bun, mulțumesc!
Comentariu beton!14
Definiția acrostihului n-o dau ca, nah, nu-i cinstit; e meseria mea sa știu ce-i ala.
Eram singura la părinți, nu am avut bunici la tara, așa ca, da, aveam momente de plictiseala.
Le umpleam cu cărți citite in draci, cu rebus si…cu telefoane date la mișto pana a venit o factura astronomica si m-am potolit. Bine, stăteam la casa, aveam curte mare cu cireș, cais, gutui, găini, deci mai găseam cate ceva de stricat pe-acolo. Ca, de reparat, le repara tata.
Cărți. Multe cărți. Foarte multe cărți.
Arcuri, prăștii, săgeți, cățărat in copaci, dresat pisici și
în majoritatea timpului aventuri cu alți pitici din cartier până se lăsa noaptea, când ne luau părinții acasă cu arcanul și amenințarea unor palme pe scăfârlie că era mult prea târziu. Da’, mă rog, atunci străzile erau safe, că doar hălăduiam pe ele în fiecare zi. Ah , da, nu primeam voie afară decât după lecții, și tre să recunosc că le făceam in doi timpi și trei mișcări. Păi, în concluzie, nu era deloc timp de plictiseală…..
Copil unic și eu și de plictiseală citeam. Mult! Îmi aduc aminte că eram singură acasă și învățam în schimbul 2 de la 11.30. Îmi terminasem temele, ghiozdan pregătit și mai aveam o oră până să plec la școală așa că am luat o carte să citesc și am chiulit fără să vreau la primele 2 ore! Culmea e că m-au crezut profesorii! Știi copilul model premiant cu 10 pe linie. Pe altcineva nu ar fi crezut.
Mă uit la fetele mele și este exact cum spui tu că atunci când se plictisesc fac cele mai originale DYI sau când erau mai mici și se jucau cu păpuși, făceau cele mai trăsnite scenarii. Le ajută acum foarte mult la scrierea de compuneri. Nu au mai mult de 2 activități extrașcolare și se joacă împreună. Dar cititul e tot cu program zilnic!
Nu știam ce e acrostihul.
Am citit ca apucatul. Am inceput pe la 8 ani cu Povesti Nemuritoare ( care mi-au deschis apetitul de sf-uri ). Apoi Jules Verne, Biblioteca pentru toti, carti de capa si spada, Ivanhoe, Winnetou.
Apoi a aparut fenomenul Shogun. Ai mei erau oameni obisnuiti, in casa intrau 5.000 lei/luna dar la fiecare salariu cumparau carti de vreo 200 lei ( aveau o pila la o librarie in centru ). Tin minte ca citeam Shogunul in paralel cu taica-miu. El citea seara si eu dupa-amiaza pe șest. Prin clasa a 10-a am dat de Cel mai iubit dintre pamanteni si a fost un șoc, ieșeam din universul fantasy si intram in viata reala. Au urmat Vraciul, carti mai grele gen Fratii Kamarazov, Razboi si Pace șa.
La revolutie eram in clasa a 11-a. Cand s-a lansat colectia Nautilus de la Nemira si am inceput cu Dune si Fundatia mi s-a deschis brusc un univers nou pe care nu l-am abandonat nici azi. Nu aveam bani de carti dar faceam in facultate pregatire la matematica cu puștii din gimnaziu pentru a avea bani.
Mult mai tarziu am descoperit seria de Gheata si Foc a lui GG Martin si am luat toate cele 9 volume la oferta. Le-am citit pe toate in luna august. Dupa aprox 2 ani s-a ecranizat cartea ( Game of Thrones ) si le dadeam la colegii de serviciu spoilere :). Am continuat cu seria Roata Timpului de Robert Jordan ( ecranizata si ea la misto de Amazon ) si am ajuns la Amber de Roger Zelazny care este si azi in top 3 carti citite. Autorul preferat de SF-uri ramane A. E. Van Vogt.
Ultima carte notabila este Razboiul batranilor, primele 2 volume sunt f misto, abia astept sa se ecranizeze ( daca se va incumeta cineva ).
In armata aveam o biblioteca in unitate. Acolo l-am descoperit pe Orson Scott Card ( Jocul lui Ender e doar prima carte din seria de 9 bucati ). Xenocid a fost cea mai misto, extrem de filozofica in sensul inteligibil al cuvantului.
Am incercat sa insuflu copiilor dragostea pentru citit dar am esuat.
Poate daca va pica internetul vreo 6 luni, cam așa, atunci ne vom intoarce cu totii la carti.
Comentariu beton!17
Si eu tot a unspea la revolutie, si Cel mai iubit dintre pamanteni tot inainte de revolutie citit, circula in draci prin clasa, rulau volumele in circuit..
M-am gandit de multe ori daca a fost o intamplare…
Hmm… io tre’ sa caut cu goagal, ce inseamna „plictiseala”. Curiozitatea, imaginatia si memoria, mi-au umplut timpul si cand eram copil. Desi eram atat de sarac incat daca n-as fi fost baiat, n-as fi avut cu ce sa ma joc. 🤣🤣🤣(e doar o gluma)😁
Si acum, cand cad pe ganduri, ma tot intreb cand am avut timp sa fac atatea prostii… 🤤
Eu m-am apucat de citit cand a stins maica-mea televizorul si s-a apucat ea de citit si citeam langa ea. Mai aveam niste viniluri foarte misto facute cu teatru radiofonic pe care le-am ascultat si asa a inceput sa ma atraga mai mult cititul.
Poate le convingi cu niste audiobooks sau benzi desenate? 🙂
Neata,
Ma regasesc in ceea ce ai scris mai sus, o fi varsta (49).
Am locuit la casa toata viata si asta mi-a oferit sansa sa experimentez TOATE prostiile posibile ce imi treceau prin minte. Am avut un tata cu o magazie de scule din care nu prea lipsea nimic si asta m-a facut sa fiu omul din generatie, cu o mana stanga si una dreapta – vs doua main stangi.
– am inceput la 4 ani, cand am fost fascinat de cum se aude un ceas desteptator inecat intro galeata de apa. Atunci era un vizitic (cismea) pe strada si toata lumea aducea apa cu galeata . Ai mei s-au prins de fascinatia mea cand in scurta vreme dupa achizitie rugineau ..la 4 ani mergeam singur la gradinita si aveam timp pana sa vina ai mei de la serviciu
– mai tarziu, cand am invatat despre gaz la scoala, am desfacut un aragaz si am umflat niste baloane si am fost tare mandru, pana am vrut sa refac conexiunile tevilor …pe atunci nu stiam ca la gaz era filet de stanga ..ce mama de bataie am primit ca nu am zis ce am facut si cand au venit ai mei si au da drumul un val de gaz (foarte frumos in mintea mea) s-a revarsat de sub capacul de tabla…
– stateam langa un lac si intro zi am citit o carte despre cum pescuiau braconierii cu curent, ‘gadilau’ pestii si am vrut si eu. M-au surpins ai mei cand eram langa lac si imi lipseau vreo 10 m de cablu.
– am citit ‘vagoane de carti’ ca si tov M, pentru simplu fapt ca ma fascina tot ce gaseam in cartile alea si nu aveam in societatea in care traiam. Am inceput timid la 5 ani cu colectia Winnetou si apoi am trecut la Jules Verne pana am terminato/terminat-o. Un alt motiv era, ca odata cu cresterea in varsta, tatal meu ma lua la lucru cu el in curte (prelucrari metalice) si nu eram deloc incantat cand ma ‘scutura’ aparatul de sudura cand nu facea ‘masa’ bine.
– mi-am facut primele sageti cu electrozi pe care ii ascuteam la polizor, si facea prapad in varful unei trestii. M-am lasat de sportul asta cand o sageata straina a poposit in pielea unui vecin caruia nu ii placeau perforatiile de genul asta.
– electronica a fost urmatorul pas si aici am fost indrumat dupa liceu la o postliceala de profil unde am invatat bazele si am prins epoca de aur cand se aduceau in tara televizoare scoase la gunoi de prin vest. Am inceput sa ma gandesc la automatizari si am experimentat diverse si am ajuns la limitari in lipsa programarii .
– am facut armata care poate fi o pierdere de timp, atata doar ca am ramas cu multe care m-au ajutat mai tarziu
– a urmat automatizari calculatoare, programare, consultanta si ultimul pas management.
Consider ca tot contextul ala limitat, plictisit si anost m-au stimulat sa imi doresc mai mult. Si azi experimentez aproape zilnic lucruri noi de care ma lovesc zilnic. Chestii de mecanica, mici automatizari, proiecte DIY pe langa casa, proiectare 3D si printare, agricultura aquaponica si cate si mai cate.
Privind la copii mei care vin si imi spun ‘tati ma plictisesc’ ma apuca tristetea. Au facilitati infinite de a experimenta tot ce e la degetul mic in materie de informatie (in toate formatele ei) , in materie de scule (am continuat traditia tatalui si mi-am extins magazia cu scule noi, performante), in materie de timp si sustinere din partea mea. Cumva, copiii nu mai suporta plictiseala si au nevoie instanta sa umple rapid cu orice tip de media care ii distrage.
Scuze de postarea lunga
Comentariu beton!36
Da, cărțile, panaceu universal! Tata avea pasiunea asta și ne-a transmis-o și nouă! Când îmi plăcea o carte în mod deosebit nu dormeam noaptea ca să o termin!
Pe vremea aia, chiar daca era în timpul scolii, seara ne adunam ceata de copii de pe la toate blocurile din jur și ne jucam șapte mii de jocuri până începeau să strige părinții după noi!
În vacanțe la bunici, aveam porția noastră de treabă zilnică (curățenie la găini, adunat „buruiana” ptr. porci, cules fructe ș.a.), iar seara, ” la poartă „, cu ceata de copii până la miezul nopții.
Erau și zile de plictiseală, mai ales vara, în vacanță , când nu mă duceam la bunici. Eram la liceu, cu aere de domnișoară, nu mai era vorba de joacă între blocuri.Tot cărțile m-au salvat. A, tot de atunci am început să „prajituresc”, hobby pe care îl am și acum și mă relaxează teribil! Deci a fost bună și plictiseala la ceva 🤪
Cititul a fost ocupația principala pe care o aveam în timpul liber, în copilărie și eu.
Și apropo de copiii noștri, al meu are aproape 20 de ani și a terminat anul întâi de facultate. M-am chinuit toată copilărie să îl fac să citească. I-am citit povești, i-am cumpărat tot felul de cărți care mai de care mai atractive, am citit împreună cu el, i-am făcut program de citit și l-am condiționat, mă rog, cam tot ce m-am priceput eu să fac… și nu reușisem decât să-i provoc o aversiune față de cărți. În perioada liceului chiar am renunțat să mai încerc. L-am lăsat să facă ce voia.
Nu mică mi-a fost mirarea când a venit acasă în vacanța de Crăciun și a spus că la întoarcerea la facultate vrea să își ia cărți pentru că s-a hotărât să își facă program de citit. Și-a luat cam 20 de volume și acum s-a întors acasă cu mai mult de jumătate citite.
Așa că, nu disperați, până la urmă copiii realizează că cititul este folositor, dar este necesar să se convingă singuri de asta.
Și bineînțeles, este nevoie să le explicăm de ce este bine să citești și să le oferim propriul exemplu.
Oo da, cand a venit acasa cu o carte in rucsac, tot la facultate era…m-am facut ca nu vad tigarile de langa…
La plictiseala ne mai cafteam cu frate-meu, ori mai inventam cite o timpenie de facut 😆
Am citit si citesc mult, in general mai multe carti in paralel acum. Atunci nu. Si citeam oriunde: in casa, la scoala (aveam mereu o carte pe genunchi, sub uniforma), la buda, la masa. Atunci am invatat sa am atentie distributiva: ascultam si ce se intimpla in jurul meu si urmaream si actiunea din carte.
Verile multi copii plecau la bunici, asa ca da, erau si zile de plictiseala. Mai ales daca mai si ploua… Insa nu am invatat sa mesteresc nimic 😁
Io am copilărit la țară, iar pe-acolo n-aveai cum să te plictisești. În vacanțe, ulițele se umpleau de copiii veniți de la oraș. Efectiv, în vacanța de vară unde ziua era cea mai mare, nouă ni se părea că ziua e mică. Mergeam la scăldat, jucam fotbal, golf etc., mergeam chiar și la furat de la stat(CAP):lubeniță, semințe de floarea-soarelui (ca să avem iarna pentru prăjit), mergeam chiar și la muncă (erau ferme unde se cultivau tot felul de legume) să avem un ban al nostru când vom începe școala. Activități găseam, doar că timpul era scurt.
Este adevărat, când începeam școala mai și citeam, în timpul vacanței foarte puțin. Mă refer doar la cea de vară, care era și cea mai lungă
Voi vă dați seama unde ar fi fost România pe harta lumii, dacă măcar jumătate dintre români ar fi citit măcar jumătate din cât au citit comentatorii la articolul ăsta?
Comentariu beton!26
Tata avea abonament la Scînteia care invariabil ajungea în teancuri la bunici la ţară (de pus pe oala cu smîntînă).
După ce terminam cărţile, în vacanţă, citeam rubrica de Fapt divers din toate teancurile existente acolo. Mai trecea timpul….
Eu am avut norocul de a creste la sat, la casă cu grădina, unde fiecare anotimp venea cu activitățile lui. Am citit roabe de cărți, am inventat mii de jocuri, după ce am crescut am și cusut etamină, broderii etc (văzut la mama și bunica, care erau desăvârșite).
De toate am făcut, intelectuale și fizice.
Ne-am luat casa de weekend la țară, că sa poata cel mic fugi desculț în iarbă, sa poată crește râme și să prindă fluturi, și să culeagă mure in libertate.
Cu cărțile ne-am scos: de mic i-am tot arătat cărți cu imagini și acum, la 3 ani jumate, nu e seară să nu ceară cel puțin 3 cărți să citim.
Încearcă niște cărți cu poze multe, sau interactive. Știu pe cineva care și-a învățat copilul cu cititul pentru că îi făcuse ceva abonament la o revistă care venea o data pe săptămână prin poștă (gen Universul Copiilor, mamă, am colecții pe ani întregi 😅)
Acrostih! Brr. Era o colegă fruntașă la pionieri care făcea niște poezii sorcove care dădeau pe verticala patrie, partid, popor andsoon. Am citit în disperare. Am citi pe ascuns. Mama, profesoară de mate făcuse „un liceu de domnișoare” unde era singura fiică de țăran. Long story. Și avea niște idei foarte ciudate despre ce e bine să citească o fetiță (chiar de 16 ani) pentru a-și păstra gândirea pură. Așa că am avut voie La Medeleni doar volumul 1 ( restul sub birou, pe birou ceva Vlahuță deschis mereu la aceeași pagină. Vicontele de Bragelonne confiscat ( prea multe amante regale) citit împrumut de la o mătușă complice. Mai târziu rebus . Flacăra. Și eu am jucat singura „Nu te supăra frate” și table.
Când eram mai mică am tăiat și eu perdeaua bunicii că sa pun perdea la o căsuță de tabla pentru păpuși. Când s-a defectat ușița a venit un văr sa o repare. Mi-am promis ca mă mărit cu el când cresc. Un bărbat desăvârșit, știa să repare căsuța. Nu s-a însurat cu mine. Drept că era cu 12 ani mai mare….
Comentariu beton!12
Mi-am adus aminte de o zicala franțuzească, pe care voi încerca să o traduc aci: „cel care se plictisește in propria lui companie, nu se înșeală”
(Celui qui s’ennuie dans sa propre compagnie, n’a pas tort). Adică ceva de genul că ala care nu știe să-și ocupe timpul singur, din vina lui se plictisește.
Foarte buna plictiseala, intr-adevar. Si eu am citit…muuuulte carti. Colectia Dumas – toata – checked, colectia Sven Hassel – checked, romanul secolului XX – multe – checked, Agatha Christie – checked, Vlad Musatescu – checked, cartile despre lagarele din al doilea razboi mondial – checked, autorii romani la moda -checked, scris poezii – checked. Cred ca problema in ziua de astazi este sa limitezi accesul copilului la device-uri digitale sau televizor astfel incat sa gaseasca acel timp in care sa faca altceva. Fi’miu, care nu a fost fan citit, cand era mai mic si mare fan Lego – am incurajat pasiunea cat am putut, cu niste limite insa mi-a placut ca in afara de a construi modelul Lego si a se juca cu el, facea poze cu personajele in diverse pozitii si apoi le lega, facea niste filmulete. Am incurajat aceasta creativitate chiar daca a utilizat si un mijloc digital. Asadar si eu sunt de parere ca trebuie incurajata plictiseala acasa, combinata cu activitati extra-curriculare care pot ajuta si ele la dezvoltarea creativitatii – un skill esential pentru viitorul copiilor care se vor regasi in paralel cu AI pe piata muncii.
Spre ex., eu mergeam cand eram copil la niste „cercuri” – asa se numeau ele, mergeam la unul de teatru si la unul unde faceam masti populare din resturi de blana si resturi textile, sau faceam niste brose in forma de floare, tot din bucati de blana sau piele. E adevarat, erau gratuite aceste „cercuri”, ai mei nici nu ar fi avut bani altfel ca sa ma trimita. Cred ca acest gen de activitati ar putea fi incurajate de ONG-uri, astfel incat sa se creeze un cadru pentru o incurajare a aceleiasi creativitati si in exteriorul casei.
Sunt si acum cercuri gratuite, la Palatul copiilor.
Prima mea iubire s-a numit Ioana. I-am făcut o poezie cu acrostih fără să știu că așa se cheamă șmecheria. Atunci am crezut că io am făcut o descoperire literară de geniu.
Majoritatea poeziilor de dragoste scrise au fost cu acrostih.
Am descoperit cititul la 5 ani. Eram obsedat de cărți. Când am dat de Jules Verne a mă juca afară mi se părea prea banal. Făceam ce făceam și tot la cărți mă întorceam. Io consider că am avut o copilărie foarte, foarte faină și deloc plictisitoare.
Comentariu beton!14
Pai așa cu „Ioana” poate oricine… 🤭
A doua a fost Corina. Da’ ei n-am apucat să-i fac pentru că ne-am mutat în alt cartier, taman opus și am schimbat și școala.
Casa in care am copilarit (pana a fost demolata de Canalul Dunare-M.Neagra) avea o curte cu pomi fructiferi de la cirese de mai pana la gutui de toamna. Vara, cu castronul plin cu fructele momentului, in leagan, citeam mai toata ziua cam tot ce imi cadea in mana pentru ca nu am avut cine sa imi directioneze lecturile. Unele carti nu le-am inteles cu mintea de atunci si le-am reluat cand m-am mai copt.
Cu copiii mei a fost altceva. Au citit de mici vazandu-ne pe noi. Cel mare a citit cu creionul in mana un atlas cu statele lumii de la 1965. Iti turuia capitale, populatii, materii prime si productii (nu conta ca ii spuneam ca unele informatii nu mai erau de actualitate). Cel mic a facut o pasiune pentru Legendele Olimpului de Alexandru Mitru. Daca voiai ceva informatii despre zei sau eroi imediat iti spunea ce vrei sa stii. Apoi am jucat cu ei mult TOMAPAN. Cand era cel mare mic erau discurile cu povesti. Si acum imi vin in minte versuri din Tupa-Tup si cantecele din Alice in Tara Minunilor sau Baronul Munchausen. Dupa revolutie au fost casetele video. Cautam sa facem rost de desene animate fara Irina Margareta Nistor. Cele mai urmarite au fost Gulliver in tara piticilor (al mic striga impreuna cu piticul Gaby: a giant on the beach, a giant on the beach), Robin Hood cu animale si colectia He-Man. Mergea video playerul de dimineata pana seara. Cand nu rula desene animate (adica cand dormeau copiii), vedeam eu casete luate de la centru de inchirieri din vecinatate. Cred ca am vazut cam tot ce aveau ei acolo. La un moment dat si-a dat obstescul sfarsit, saracul aparat 😀 Cam atat imi vine in minte acum.
eu știam de ȚOMANAP nu ȚOMAPAN, oricum e bine și acum jucăm în familie la drum când ne plictisim de FAZAN,
Se pare ca merge in ambele feluri. Noi jucam cu numele la sfarsit 😀
Pfailei, câte amintiri!
Dacă era frumos afară, luam mingea și mă jucam. Bunicii mei stăteau tot la bloc, la prima scară, deci zidul blocului îmi servea ca partener de joc. Trebuia să fiu atentă să lovesc doar în pereții unde nu auzeau babele :)))
Dacă era urât afară, aveam diverse păpuși/figurine cu care mă jucam. Fiecare avea rolul și personalitatea ei, ca într-un film. Când am mai crescut, am mutat activitatea asta în mediul virtual, jucând Sims.
Tot așa, când eram suficient de mare, am început să experimentez diverse lucruri prin bucătărie.
Toată viața am experimentat cu scrisul. Ba chiar am primit și niște premii (prin școală, nimic fancy).
Acum, la corporație, scriu doar mailuri și specificații software.
Mă mai joc seara Sims, dar nu mai am inspirație să fac povești faine. Personajele mele sunt fie bucătari, fie scriitori și mă bucură când deblochez o rețetă nouă sau ceva.
P.S.: nici eu nu știam ce e un acrostih!
In momentele mele de plictiseala am învățat să fac origami, sa croiesc haine pentru păpuși și tot felul de accesorii, sa creez piese de mobilier din carton și banda dublu adeziva pentru casa papusilor, am învățat să cos la goblen și citeam cat de mult puteam…și când eram foarte plictisită avea mama grijă să mă trimită prin grădină sau pe la animale 😅
Ma jucam cu tot ce era prin garaj, de la suruburi la poxipol (incercam sa lipesc tot felul), luam teancuri de carti sa citesc sub nuc (vara), rezolvam integrame, rebusuri, pictam, desfaceam chestii etc.
Acum fac in engleza crosswords 😃 si mi-as cumpara ceva Lego 🤣
Imi place sa repar chestii, dar nu prea e timp uneori de asta. Si cu cititul e mai greu, dar tot am obiceiul de a strange teancuri pe langa pat sau canapea. Speranta moare ultima
Exact asta spun și psihologii (cel puțin unii dintre ei): copiii trebuie să se și plictisească din când în când. Asta îi face să se oprească din cursa neîntreruptă între școală – activități sportive – activități culturale, să-și tragă sufletul și să caute EI singuri ce vor să facă, nu să le impună mama și tata.
Plictiseala de atunci ne-a dezvoltat imaginatia.
Din plictiseala in adolescenta am stricat cateva camasi albe de-ale tatalui meu transformandu-le in bluze vopsite ca la Fondul Plastic si cateva cearceafuri de-ale bunicii cu dantela crosetata de ea ( o frumusete) care au ajuns fuste. Aveam masina de cusut acasa si muuulta imaginatie, spre disperarea mamei mele.
Copiii mei spuneau cu ceva vreme in urma ca in ziua de azi gasesti tot felul de jucarii pentru orice activitate astfel incat ei nu mai sunt provocati.
Pai ce palat faceau ai mei in dormitorul lor cu 3 paturi suprapuse si 3 cearceafuri . Si aveau si scara interioara.
Noi faceam concurs Steaua fara nume cu copiii de pe strada si fiecare venea cu propriul stecher de la fierul de calcat sau orice altceva gaseau pe post de microfon si improviizam chiar si o scena sub un copac in care atarnam esarfe, baticuri …scenografie curata.
Bine dupa ce am descoperit cartile eram in lumea mea si ajungeam in lumea lor . Si acum imi place sa citesc sii raman uimita ca dupa cata literatura s-a scris mai sunt oameni talentati si inspirati care scriu in asa fel incat sa te faca sa stai cu nasul in carte pana o termini.
Nu cred că am apucat să mă plictisesc.
A fost și joaca, bicicleta, dar mai ales cărțile. Am rugat-o pe mama să vorbească cu bibliotecarele să pot lua mai mult de 3 cărți, erau prea puține pentru un drum la bibliotecă. Plus cele din biblioteca de acasă.
Aș vrea să mai am acum timp de citit ca în copilărie.
Apropos de avioane de hârtie, în ultima perioadă mă joc cu finul meu cu așa ceva:
https://www.poweruptoys.com/en-de/products/powerup-4-0
Le faci din hârtie după bunul tău plac și le controlezi cu telefonul / tableta.
Recomand!
Nici eu nu mă plictiseam, deși am crescut la țară. Noi stăteam toată ziua pe afară, ne băgau in casă, la prânz, cu bătaia, și seara la fel. Aveam o grămadă de jocuri pe care nu le mai știe altcineva în afara de generația 60-70. Iar iarna citeam la greu. Și vara, dar când eram mică, raiul era afară. Mai târziu, la discotecă 😀 Și cărțile. Stăteam toată noaptea sa termin o carte. Sau mă duceam la wc-ul din fundul curții (urăsc cuvântul budă, nu știu de ce) și mă uitam acolo cu o carte. Începeau ai mei să mă caute disperați, iar eu tăceam chitic. Nu-i înțeleg pe tinerii din ziua de azi când zic că se plictisesc, așa fac și copiii mei. Deși au citit când erau in generala (la școală) , au dat-o pe jocuri și au început să se plictisească. Și când erau copii, ieșeau afara, se jucau de-a armele, de-a supereroii, apoi veneau în casă și ziceau că s-au plictisit. Eu nu mă plictisesc niciodată, și nu ies in excursii, nu am o viață activă, doar munca și acasă. Dar acasă am mereu ceva de citit, sau găsesc un film. Mereu am zis că plictiseala înseamnă moartea minții.
Woow, dar chiar foarte tare articolul acesta. Mi-am amintit cate lucruri ma jucam in copilarie singura, pt ca pana la 13 ani am fost singura la parinti, am invatat remy la 5 ani, stiam mecanic sa cobor cu 45 de puncte, restul mi le numarau ai mei, dupa jucam sg si vorba ta, de cele mai multe ori pierdeam eu 😀, faceam pe invatatoarea, eu faceam exercitiile, eu le corectam, copiam pe indigo tot felul de acte aduse de taica-meu, jucam carti, repetam toate reclamele pt ca imi imaginam ca sunt actrita, cand mergeam la bunici faceam papusi din porumbii verzi care aveau cea mai frumoasa matase, aveam bani din frunze, si cate si mai cate jocuri sa nu ma plictisesc cand nu aveam copii prin preajma…
cum uneori castigai SAU alteori pierdeai la sah, singur?
@vega, asa cum la masina apesi pe frana si fugi in spate sa vezi daca ard stopurile🤣
As da orice,dar absolut orice sa se intoarca timpurile alea pline de „plictiseala”.Desi,avand frati si surori mai mari,mai mici nu ne plictiseam niciodata.Pe langa orele in care ne jucam de-a scoala ori jucam sah,table,remi,nu te supara frate ori alte jocuri linistite(caci trebuia respectate niste „ore de liniste”in bloc),mai jucam si fotbal ori baschet,cosul fiind o galerie de perdea,iar,atat mingea de baschet era un ghem de melana,iar cea de fotbal o confectionam din sosete.Bine inteles ca atat baschetul ,cat si fotbalul se jucau cand nu erau parintii acasa.Jocurile linistite,intotdeauna se jucau pe „ceva”,castigatorul primea din partea invinsilor o clatita,o bucata de ciocolata,un piscot,o prajitura,etc.Aaaa!si era sa uit de serile minunate de iarna in care ascultam povesti la pikup.Pe langa orele de citit,orele de povesti ascultate la pikup erau cele mai frumoase.Chiar si eleva la liceu fiind ,imi aduc aminte ca preferam sa merg acasa de la scoala,sa iau o carte si pana dimineata sa nu o mai las din mana.Acum de multe ori ,cand am momente de „plictiseala”,imi vin in minte versurile lui Eminescu:”unde esti copilarie,cu padurea ta cu tot?”
0
Pentru mine,cititul nu era din plictiseală, ci o evadare din universul trist al comunismului.
Eu am stat preponderent afara. Pe bune. Cu sau fara carti dupa mine. Era un bloc lung format din 4 scari si ieseam toti afara, de toate varstele ca la o gradinita. De altfel eu nici macar n-am fost la gradinita si am crescut in spatele blocului. Si pe ploaie stateam afara, ne placea sa facem rost de nailon sau fata de masa plasticata si sa facem cort din el sub tufisuri or whatever si sa stam sub el sau in scari mai stateam/fata scarilor si jucam remi, septica etc cu paturile aferente dupa noi. Putinele dati cand stateam in casa e cand eram bolnava, aveam teme multe sau eram pedepsita ceea ce se intampla cam rar. Am avut o copilarie super frumoasa chiar daca n-am avut bunici unde sa ma duc la tara. Dar am avut niste bunici prin alianta adoptivi si ma mai duceam si acolo. M-a apucat mult mai tarziu cititul, cam dupa 10 ani cand am inceput timid dar sigur spre taramul cartilor unde ma infundam ore intregi, de cele mai multe ori stand pe patura afara in spatele blocului.
Oricum, nu mi se pare nimic gresit sa te plictisesti, nu mi se pare o tragedie. Nu cred ca trebuie vesnic si tot timpul sa iti fie in priza creierul. E normal si sa simti asta. Ne poate invita si la idei noi, la introspectie, de a fi tu cu tine fara sa faci nimic altceva.
Cărți??? Viața mea, la figurat… Și la propriu, că de aia am ajuns bibliotecar și îmi petrec zilele înconjurată de vreo 20000 de volume! Rai, nu alta! Nu pot spune câte cărți am citit, însă dacă noptiera mea nu are măcar 3-4 cărți e ceva nasol rău de tot!
P. S Copiii mei personali nu citesc, nici eu nu mi-am pierdut speranța!🙈 Citesc în schimb elevii mei, cumpăr cărți actuale an de an și am ajuns sa fac rezervări pe anumite cărți! 🤪