Cam subțire recolta de săptămâna asta, dar măcar am o scuză.
- Lăsați-o mai moale cu „iubește-te pe tine”, „fii bun/ă cu tine” etc (în pofida site-ului, care arată de parcă e făcut de un cetatean rupt de beat, m-a uns pe inimă articolul ăsta dedicat cohortelor de cetățeni și cetățence care-și descoperă sinele zilnic);
- Care e treaba cu pozele alea fake care au împânzit internetul după cutremurul din Turcia;
- Războiul informațional, idi0ții utili și cum tik-tok-ul o să crească o generație de analfabeți funcțional;
- 45 de ani, vârsta de la care angajatorii nu te mai consideră atractiv;
- Mașini pentru femei produse de femei;
1. 🤣🤣🤣🤣🤣
2. Nu înțeleg de ce fac unii chestii d-astea.
Au turcii destul necaz pe capu’ lor.
3. Prostia la ea acasă.
4. N/A
5. Interesant.
2. Cum nu înțelegi? Pentru manipulare emoțională, pentru clicks și like-uri. Toate astea, într-un final, se monetizează.
@MV: B0$$, da, realizez că-i manipulare emoțională pentru monetizare, dar nu pot să nu mă întreb cât de inuman trebuie să fie jegul sau jegurile care fac asta.
👿👿👿
Comentariu beton!16
Pe primul nu l-am putut citi până la capăt, din cauza formatării odioase.
Pur și simplu m-a căpiat de cap cu roșu, negru, bold, iar negru, iar roșu… Și al paragrafelor care păreau că nu se mai termină. Mulțumesc, pe această cale 😉
O să-i mai dau o șansă mai încolo.
Restul, faine. Cel legat de micul analfabet wannabe analist de război m-a umplut de spume.
Comentariu beton!30
Io nu înțeleg cum poți să lași un site în halul ăla? Adică tu, deținător al lui, ai încercat vreodată să citești un articol de la tine de pe site? Nu ți s-a părut c-ar fi ceva în neregulă?
Și n-am intrat de pe mobil, bănuiesc că e mai tragică situația.
Hai mă, că io l-am citit de pe telefon.
Mi-a adus aminte cum făceam io pagini în HTML ca să-mi fac „webpage” pe geocities. 🤭
Mamă, cât am căutat un program FTP.
🤣🤣🤣
No, ia să nu v-aud că vă lamentați, da? 🤣🤪🤣
Generația tik-tok șamd va construi un viitor luminos socialist care l-ar umple de patriotism sadea chiar și pe Ceaușescu. 🤣🤪🤣🤪🤣
Comentariu beton!12
@Mihai, habar n-am. Ori, vorba ta, n-a încercat vreodată să-și citească vreun articol, ori i se pare frumy așa cum e 🤷♀️
1. citit tot (pe telefon); e adevărat că de cîteva ori m-am verificat să nu-mi curgă din gură și am reluat paragrafe întregi; Daaaaar, boșilor, dacă vreți să deveniți mai buni, c’mon, umpic de efort! personal mi s-a părut un mod alambicat de a exprima ceea ce N Steinhardt, mult mai simplu și mai frumos, a formulat astfel: „Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blânzi şi cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi”; dacă înlocuim pe fiul tîmplarului cu alt subiect și folosim suficiente sinonime pentru atribute, ajungem la ideea din articol.
Comentariu beton!26
Iulia, eu am încercat, dar să mor de nu mi s-au încălecat ochii. Și nu port ochelari, da? M-a făcut cu capu’, mai ales tema. Mă duc să mă redescopăr, poate revin la gânduri mai bune.
Eu am deschis pagina cu Edge de Android.
In bara de adrese există un mic buton in dreapta, care face pagina să arate cristal, ca una de ebook.
Cred că se poate cumva și in Chrome.
Probabil se poate, dar eu aș cam vrea să citesc articolul fără să stau să rezolv puzzleuri d-astea.
1. Rezonez cu ce a zis (alta) Iulia. Poate dupa a doua cafea fac o nouă încercare!
2. Cei care sustin astfel de teorii ale conspiratiei sunt din aceeași categorie cu parlamentarul nostru care a cerut public, de la tribuna parlamentului, să i se raporteze ce substanțe împăștie avioanele, că el personal a văzut dârele pe cer!
3. Că-i prost, n-ar fi mare lucru, dar mai are încă 226000, mai proști ca el, care-i sorb ineptiile…
5. Nu-mi vine să cred ca a existat o vreme când ti se putea răspunde oficial „Cuvântul persoană înseamnă bărbat, nu femeie.”
Comentariu beton!31
@Vic, legat de ce ai zis la pct 5 – nu numai că au existat acele vremuri, dar nici măcar nu-s așa îndepărtate. Asta mi se pare mie cu adevărat scary.
Comentariu beton!22
intermediez sejururi în Qatar și Arabia Saudită! pă eftin și bun avem aici, aproape, pe moșie la recep tayyip…
Comentariu beton!16
1. Trec peste aspectul site-ului. Trec, cu chiu cu vai, si peste frazele interminabile. Nu prea mai pot sa trec peste faza cu „toti ceilalti sunt niste idioti, eu sun Mesia”. Iar cand in backgroundul fiecarui citat plasezi o fotografie cu augustati persoana, cam ai o problema cu ego-ul. Exemplu clasic de cum poti sa faci praf si pulbere un articol ce merita citit.
2. Va trebui sa ne obisnuim, explicatii paralele vor insoti orice eveniment mai mult sau mai putin important de acum incolo.
3. Partea cea mai trista nu e ca are doua sute si ceva de mii de urmaritori, partea proasta e ca sunt sute de mii ca el.
5. Chiar interesant.
Comentariu beton!11
Bine punctat la 1! Pe ideea „abandonati-va zeii si veniti toti la mine”. Mare parte din ce spune nu este de ignorat, din punctul meu de vedere, cu mintea pe care o am acum. Dar modul in care o spune este tot o strategie de marketing si tot ea ne indeamna sa nu cadem in aceasta capcana. Iar faza cu „un coach iti spune ce nu vrei sa auzi” – porneste de la premisa ca un coach stie exact ce se afla in mintea unui om, cand tocmai ce a argumentat ca nu stie nimeni, caci avem cu totii atat de multe mecanisme de aparare, de compensare sau supracompensare. Pe scurt, suntem oameni! Suntem si viata este, cum zice si ea, „un puzzle extrem de complex și foarte dinamic’.
5. Mamaia îmi spunea că s-a întâlnit cu „tri oamini și două femii”.
Comentariu beton!26
Îmi amintește de o fostă colegă de muncă, bucureșteacă, s-a dus la soacră-sa, la țară, pe undeva prin Gorj; povestea la birou, cu vena palpitând, cum vecina soacră-si i-a zis „am doi copii și o fată”.
Tipa era cea mai blândă și amabilă ființă pe care am intâlnit-o vreodată, aproape placidă, n-am văzut-o niciodată nervoasă în afară de momentul în care a povestit asta.
Comentariu beton!13
Petre Ispirescu în „Înșiră-te mărgăritare”: Boierul a făcut clacă și a chemat toți copiii și toate fetițele. 😁
Au dreptate bunicile noastre.
Și Creangă spune „două fete și-un copil”
da, mă, da’ Creangă și Ispirescu ziceau prin secolul 19, colega mea zicea la vreo 10 ani după ce trecusem în secolul 21.
când ziceau asta Creangă și Ispirescu și lu’ tanti din articol i se zicea că persoană e un bărbat nu o femeie.
Nr 5 bate tot! De tik tok nu pomenesc, că mă ia durerea de ciakre, și mă întorc la primul articol.
Cât despre pozele fake(care, de fapt, nu-s fake, sunt de la alte tragedii, dar se folosesc unii de ele pentru aprecieri) întotdeauna au „vândut”.
Unii își însușesc ditamai textele, fără a pune ghilimele sau sursă, și adună zece mii de laicuri. Ieri am dat peste un astfel de caz. Încă aștept răspuns de la administratorul acelui grup care nu verifică nimic din ce postează oamenii.
La 2 și 3 . Uite cum prostim poporul nu doar cu televizorul . Televizorul este pentru influențarea celor în vârstă iar Facebook și tik toc pt tineret .
4. Am peste 45 și a durat mai bine de 6 luni să îmi găsesc loc de muncă. Am avut în aceea perioada 9 interviuri și am simțit pe pielea mea ce înseamnă să ai + 45 . Totul e bine când se termină cu bine dar sigur sunt un caz izolat .
Comentariu beton!24
Mulțumesc, foarte interesante toate dar as vrea sa comentez pentru 4: ce se spune acolo o fi adevărat pentru marile orașe, marile corporații. Pentru restul de populație, lucrurile stau altfel: nu se angajează seniori pentru că ei au experiență și nu poți să le dai salariul minim pe economie, plus că ei își cunosc drepturile și nu accepta sa fie plătiți la negru sau sa lucreze neplătiți muuulte ore peste cele 40/săptămâna. Un copil abia ieșit de pe băncile școlii e mult mai ușor de manipulat, lucrează pe salariul minim, ii dai sarcini cat pentru 2 salariați că e tânăr și poate, nu-si știe drepturile si nu protestează, nu vrea acasă la sfârșitul programului că nu are familie și copii, iar când nu i mai convine te debarasezi rapid de el și găsești imediat altul. Părere mea e formata fiind de ambele părți ale problemei
Comentariu beton!20
Articolul cu tik-tokul îl mai citisem, dar m-am enervat din nou, citindu-l.
Foarte interesant cel cu mașinile.
Cum zicea cineva mai sus, la sat încă se întreabă lumea e om ori muiere?!
1.Inceput pe la 8.30 dar abandonat, reluat dupa laptele cu cafea. Cum zicea dl costicamusulmanu, prea lung, desi are dreptate. E plin de psihologi, consilieri si coachi dăștia.
Am o colega care a mers la psiholog cu sotul si fata de 11 ani. O sedinta 150 lei , in prima -sotii trebuie sa se sustina in respectarea regulior impuse copilului. Bun. Urmeaza inca vreo 4 cu variatiuni pe aceeiasi tema.
Finalul, superbuuun, parintii se raporteaza la,, pe vremea mea”, nu inteleg cum sunt copiii azi. Concluzia: lasati copilul sa faca ce vrea. 1000 lei aruncați pe fereastra! (psihologul a fost ales dupa recomandari serioase).
2. Niste nenorociti! cutremurul a produs multe tragedii, imaginile sunt apocaliptice. De ce sa aduci poze false? suntem toti impresionati pana la lacrimi, nu e nevoie de asa ceva.
Sa profiți de catastrofe si morti, e ultima treapta!
3.Nu am tik-tok, nici copiii mei.
Am o colega cu teoria conspiratiei si ultraortodoxa. Cu avioanele si darele de pe cer, cu vaccinul , 5G, cartea de identitate si cip, atac asupra credinței ortodoxe, desfranarea,etc.
Cand ma prinde pe hol, am incurcat-o, nici nu apuc sa deschid gura.
5.Foarte interesant!
Comentariu beton!12
1. Scris pentru categoria aia specială care are nevoie de asistență specializată ca să își cumpere o sticlă de apă
2. Goana după senzațional și validare/cât mai multe like-uri 🤬
3. Alienare
4. 😂😂😂 Final de interviu la tarla serioasă: „vă rog și vă sfătuiesc să nu mai spuneți niciodată că sunteți născută înainte de 1980!” Fmm de b*u, „fizicu’ nu vă trădează” 🤬 la o firmă mai mică nu a contat anul nașterii, au dat pe spate din cauza outfitului: bocanci, pantaloni și geacă de piele, fix coborâtă după motor și colaborăm și -n ziua de azi.
Comentariu beton!17
Citeam la un moment dat pe internetul de limbă germană că e recomandat ca în cv-uri să nu pui poză și să nu scrii nimic din ce ți-ar putea dezvălui vârsta inainte de interviu: an naștere, an absolvire studii etc.
Prima mea reacție a fost: cum să nu pui poză? Următoarea: bă, da, au dreptate…
@Lucian, ăla este modelul British, fiică mea a pățit-o, iar eu chiar nu pusesem foto, vârsta i-am dezvăluit-o individului doar când m-a întrebat, nici nu citise CV ul, a fost șocat de anul nașterii, el se născuse după „85 😂 eu eram probabil mai în vârstă decât mama lui.
1. Nu numa’ că mi s-au încrucișat ochii, dar mi s-au încârlionțat și creierii în cap! Da’ am strâns din dinți și am citit tot. Păcat de idee, că e bună, dar o strică autoarea prin modul cum o transmite. Are dreptate @costicămusulmanu, exprimarea putea fi mult mai simplă și mai clară, că a devenit de-a dreptul neinteligibila!
2. Din păcate se întâmplă mereu și din păcate mai ales cu ocazia unor asemenea tragedii. De parcă nu este suficient de dureros și înfricoșător!😟😟
3. Io n-am Tik-Tok. Da nici cu FB nu mi-e rușine! E plin de analfabeți funcționali și acoliții lor! Ați uitat de conspirațiile antivacciniste și pământul e plat și reptilienii și, și,…mereu mai apare câte una de asta. Și da, toți ne pricepem la toate ( inclusiv la fotbal) și știm noi mai bine ;
4. As vrea io să mai am 45 de ani🙂🤪 Dincolo de glumă, e și asta o mare nebunie! Cum să nu vrei tu să folosești experiența și puterea de muncă a unui om aflat în floarea vârstei?? E peste puterea mea de înțelegere 🤔🤔🤔
5. Bine că nu m-am născut în vremurile în care femeia depindea cu totul de bărbat! Bine că nu m-am născut intr-o țară în care ești la cheremul bărbaților!
Comentariu beton!17
5. Câteodată chiar mi-ar plăcea ca mașinile pe care le conduc să fie gândite și pentru femei/persoane mai mici de înălțime, ahh, și cu multe spații de depozitare 🤭 peugeot 1007 a fost o mașinuță pe sufletul meu.
@Adriana: faci categoriile C+E și-ți iei un cap tractor cu remorcă. Ai acolo cât spațiu de depozitare vrei. 🤣🤪🤣
@JT, nu îmi aprobă închirierea unui loc de parcare 🤭 o tanchetă m-ar coafa mai mult, nu spun de ce.
@Adriana: nu-ș dacă-n tanchetă ai spațiu’ de depozitare mult râvnit. 🤭
Iei și tu 3 locuri de parcare, ca toți boșii. 🤣
Tancheta cu ataș! 😁😁😁
O mașină gândită pentru femei ca Roxana Ciuhulescu ți-ar oferi mult spațiu
@JT,@Vic, nu vă pricepeți voi, spații mici, multe și bine ascunse 😁
@Old, ai dreptate, ăia 30/35 cm fac diferența 😂
Incep cu 4. Aveam 40 de ani cand o tanti de la HR de 30 si ceva de ani si care arata fizic mai batrana ca mine mi-a zis fix in fata ca „Da, esti batrana „. In momentul ala am stiut ca s-a terminat interviul. I-am facut reclamatie, domnul cu care am vorbit a fost foarte intelegator si m-a ajutat cat a putut. Dar cum nu a fost nimic scris, a ramas tanti nepedepsita. Era cuvantul ei impotriva cuvantului meu si asta nu poti verifica.
1. A fost dificil de citit si ma intreb ce am retinut din el.
2. Televiziunea flamanda ia ca exemplu poze, fake nieuws si explica sursa si cat adevar exista. Chiar si poza cu casa aia inexistenta din Bucuresti care circula pe fb acum cateva saptamani a fost data ca exemplu fake nieuws si explicat cu lux de amanunte de ce casa nu exista in realitate.
3. Imi e teama ca povestile si analfabetismul functional voor lua amploare.
5. Le admir pe aceste femei. Desi cand ma uit cum evolueaza pe aici situatia… doar un exemplu: Belgia tara moderna. Te duci la doctor, intamplator omul nascut in Belgia din parinti de alta nationalitate. Are sali de asteptare separate pentru barbati si femei🤢.
Comentariu beton!11
@AdinaE: ăla-i un imbecil. Reclamație pentru discriminare și nu-l văd bine pe idiot. 😈😈😈
Doctoru’ de familie al fratelui meu e austriac din părinți egipteni, dar n-are nici o treabă cu islamu’.
@JT, omul chiar m-a ajutat. A tras de mine cateva saptamani bune si tot el mi-a explicat ce sa fac sa o bagam pe tanti in belea. Tot ce s-a putut in cazul asta a fost o plangere. Daca mai fac si altii plangeri, se pot sesiza mai departe. Dar au trecut ceva ani de atunci🤷♀️
Cat despre doctorul de familie acum vreo 15 ani era mai moderat. Intre timp comunitatea din care face parte a crescut atat de mult incat il pot obliga la propriu sa faca anumite schimbari in functie de credinta. Cu mine trebuie sa recunosc, s-a purtat intotdeauna exemplar si e un doctor care isi stie meseria foarte bine.
3. Când ești prost, e ca atunci când ești mort. Tu nu-ți dai seama, e greu doar pentru cei din jur.
Dar ce te faci dacă majoritatea celor din jur sunt cel puțin la fel de proști ca tine?
4. 45 de ani, vârsta de la care angajatorii nu te mai consideră atractiv. „Au senzația că seniorii nu mai pot învăța.”
Îmi pare rău, dar chiar dacă sunt încă la distanță de borna de 45, mai departe nu am răbdarea de a citi. 🤷🏼♂️
1. Am mai discutat p’aci de căuci și autori de cărți motivaționale si nu mai reiau că imi aduc aminte de o jună care imi spunea că am ajutat-o să se „definească ca femeie” (nu evit cacofonia pentru ca e citat).
2. Dacă se întâmplă fenomenul înseamnă că există un motiv de cerere si ofertă. Pâine, circ, să curgă banul.
3. Se vede că propaganda estică a țintit bine, copilul ăsta preia multe teme și le reverberează. Lucru făcut de calitate. De ruși.
4. Da, șefii au nevoie de subalterni mai slab pregătiți. Și asta nu de ieri, de azi. Cunosc ambele poziții.
5. Ca să parafrazez: de la Joiana darc încoace toate femininele vor pace. M-am oprit la titlu, că ma enervează chestia cu „prin noi inșine” (insene, aici)
1. Trecând peste designul imposibil al site-ului, mi se pare cam greu de digerat ce scrie acolo-vorba lui costică, am verificat și eu să n-am sialoree. Am înțeles o singură chestie: nu mai fiț bă invidioși, că d’aia nu vă regăsiți fufletu’! E ca bătălia dintre drăcușorul de pe umărul stâng și îngerașul de pe cel drept și la urmă câștigă Real Madrid.
2. Mare e grădina..
3. Și nu e singurul, din păcate
4. Cam asta e situația: „seniorii” nu prea sunt angajați fiindcă nu mai botul la mizerii
5. Foarte tare!
Mulțumesc pentru muncă, duminică faină tuturor!
Mi se pare chiar aiurea ca un adult in toate mintile sa se-apuce sa disece tik-tocurile unui copil.
Cred ca are ceva pb la mansarda…
Copilu’ are 260000 followers, ți se par în regulă principiile și normele emise ?!
Nu conteaza ce scrie, conteaza ca e un copil. Care are mintea in formare, care are dreptul la greseli etc.
Si un adult care da intr-un copil, cu palma sau cu invective, e un om (de ni)mic. Acelasi care isi bate nevasta sau ciinii de pe strada. Needucat.
@Anca, nu, nu contează că e un copil atunci când acel copil are puterea să influențeze mințile a sute de mii de urmăritori. Probabil mulți dintre ei tot în formare, precum postării. Cum altfel poți să contracarezi ce spune analfabetul ăla funcțional, fie el și copil? Cum?
Nu e copil, e un talan numai bun de munca!
și contează că are influență asupra altor multor copii care vor fi mâine-poimâine adulți, trebuie să le explicăm copiilor când și de ce greșesc.
vai, da’ cum așteptam asta…; cu groază mă întreb cum vor reuși (cel puțin) ăia 226000 să ne plătească pensiile…
@ Mihai, indiferent citi urmaritori are acel copil, ramine un copil.
Problema nu e la copii ci la educatorii lor, care ii invata timpeniile alea de le scriu apoi. Ca nu prea cred eu ca un copil scrie articole pe toctoc. Cel putin, in jurul meu, copiii danseaza, fac glume, nu scriu cearceafuri.
Revenind la problema cu copilul si ce a scris, eu as face asa: as raporta contul la toctoc si as lua legatura cu legalii lui care raspund inca de el, fiind minor.
@Anca, faptul că tu nu prea crezi nu înseamnă că nu e așa. Și nu scrie nimeni articole pe tic toc, e o aplicație unde se încarcă exclusiv conținut video. Iar „copilul” ăla despre care e vorba în articol e ditmai tălanul.
D-na Anca, de ce tot insistați sa-i spuneți „copil” acelui umflat vopsit în cap? E un handralau care nu prea are chef de munca și de carte. E „folbalist” (doar comentator) și „șoșocist” sau „aurar”.
Sa ne arate pe tictocu’ ala cum rezolva niște probleme de gheba, petrica, olivotto…
Zic și eu!
Mai oameni buni, eu cred ca tinta e gresita.
1. Copil ii spun pt ca asa ii zice cel care il ia la invective. Eu nu l-am vazut, nu stiu cine e.
2. Daca e copil, atunci sa il lasam la ale lui si sa discutam cu adultii, ca nu cred ca s-au terminat analfabetii functionali si prostii de peste 18 ani, care au exact aceleasi idei 😉
3. Un barbat care se ia de un copil e de cez mai joasa speta, repet. E foarte usor sa dai in unui mai slab. Ia sa se ia el de gilci cu un alt barbat, sa aiba adversar pe masura.
Eu aici fac pe arbitrul 🙂
Dacă „copilul” se vrea „formator de opinie” pe rețelele de socializare, oricine are dreptul sa-l ia în șuturi! Mai ales când spune tampenii (din prostie sau din ticalosenie)…
@Anca (dacă ești aceeași comentatoare din articolul cu „miracole”) observ că azi chiar ai vrut să te etalezi în adevărata splendoare a cunoștințelor de limba română.
Cum 👿 să vrei să critici pe cineva, dar tu să acorzi „analfabeți funcționali”?
Mai ai și alte miracole, dar ăsta chiar m-a lămurit, dacă mai era nevoie.
taman cîn’ mă pregăteam să-i mulțumesc la șăfu’ pentru muncă, dar totodată să-i urez „bianveniuîndărăt” (știț voi, pe modelul cazanului din iad, nepăzit de draci, că „românii se trag unii pe alții înapoi!”, muhahahaaaa), am aflat dupe feisbuc precum că azi mănîncă (și) tort, său La mulți ani, fetelor!
Mulțumesc! ❤️❤️❤️
1. Alea n-o să moară niciodată. Decât când nu vamai exista urmă de om pe planeta asta!
3. Nea hossu nu este tocmai cea mai relevantă sursă de „materiale bune”. Ba dimpotrivă. Este greu de egalat la combinația aroganță-neștiință de carte, combinație care a generat destule nasoale și pe la Brașov, ieșite fie din gura, fie din scrisul lui nea coliban. O zic doar pe asta: nea hossulică s-a dat mare strateg de campanie al usericilor, însă a reușit marea performanță să obțină mai puține voturi la europarlamentare decât la locale. A băgat pe gâtul lui coli o groază de atârnani, care papă frumușel, în stil pesedisto-peneleu, banul public. Așa că, mai light cu citatele din el! După ce ajungi să îl cunoști cu adevărat, realizezi cât de toxic poate fi acest personaj.
1. Nu știu dacă aveți stilul ăsta dar eu când citesc ceva greoi, da’ greoi nene, exact ca și textul acesta parcurg o propoziție, două, nu pricep mare lucru și mă întorc și dă-i și luptă, curg transpirațiile pă mine de zici că e iulie pe la amiază. Dar am biruit.
Ce vrea să spună autorul se putea spune și altfel, mai ușor de digerat de public. Dar nah, așa i s-a părut mai „prețios”.
3. Grav. Prin consecințele care le va produce în viitor.
4. La 59 ani mă ia cu frisoane gândul că rămân fără slujbă.
Vă mulțumesc tuturor, foarte mult și cu toată sinceritatea, pentru atenția pe care mi-ați acordat-o. Vă mulțumesc și pentru semnalarea accidentului tehnic din site: nu e cel mai „catchy” site ca aspect, nu e nici cel mai urât, iar în condiții normale e foarte clar structurat și ușor de „navigat” pentru cei familiarizați cu căutările pe site-uri; l-am rugat pe dezvoltatorul IT care se ocupă de întreținere să repare ce e de reparat. Dacă doar acest aspect v-a supărat, vă aștept să reveniți.
Pe de altă parte, înțeleg că ar trebui să mă simt vinovată că folosesc anumite culori și anumite fonturi. Nu mă simt așa: „de gustibus non disputandum est” și e dreptul meu, numai al meu, să decid ce culori folosesc. Dacă acest aspect e atât de supărător, vă rog să nu mai reveniți, n-aș vrea să se îmbolnăvească cineva la vederea acelor culori.
Înțeleg că ar trebui să mă simt vinovată și pentru că îmi pun ideile în structuri lingvistice ample și cu un grad de complexitate pe care unii au dificultăți să le urmărească. Nici în legătură cu asta nu mă simt vinovată: dacă în ce am scris eu aruncați cu atâtea pietre, îmi imaginez cum ați judeca și condamna texte clasice precum acelea scrise de neștiutorii într-ale scrisului Platon, Aristotel, Kant, Heidegger, recomandându-le să rescrie pe înțelesul vostru… Vă amintiți deviza asociației culturale „Junimea”, aceea din care au făcut parte Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu și alții asemenea lor? „Intră cine vrea, rămâne cine poate”, acesta e principiul după care mă ghidez și eu când scriu.
Aveți dreptate, am fost arogantă când am scris paragraful precedent: când cineva mă înjură doar pentru că eu sunt în stare să fac lucruri pe care el/ea nu s-a antrenat suficient să le facă, și-mi mai și pretinde – de la înălțimea limitelor proprii – să cobor la nivelul său de performanță (aici, lingvistică), singurul scut de apărare care funcționează e aroganța. Așa i-aș mai trimite înapoi la școală pe unii care se cred foarte inteligenți și aruncă „liber” cu pietre doar pentru că nu s-au obosit să învețe cât trebuia la vremea cuvenită…
Să fim sănătoși, că lumea e mare și încăpem toți!
@ Elisabeta, din comentariile citite de mine nu prea am văzut multe pietre. Trebuie avut în vedere și momentul în care articolul a fost citit (era și întâiul din listă). Personal l-am deschis pe la 8 și ceva, sâmbătă fiind, cu ochii cârpiți și inainte de cafea, că așa ne supune @ Vasilescul pe noi la cazne. Ideile erau prea frumoase ca să imi bat joc și, in respect pentru autor, am reluat mai târziu, pe creieri limpezi. Felicitări pentru scriitură, cât ce privește forma, pe blogul @MV suntem obișnuiți să avem cu bold și roșu link-uri către articole mai vechi și/sau melodii/albume din Lista lui Edelweiss. Așa că am cam dat cu deștele în telefon încercând să deschis presupusele tale link-uri. Puterea obișnuinței, vorba lui Pittiș. Presupun că și altii au avut aceeași experiență.
Să te citim cu bine!
@Elisabeta Stănciulescu, să știi că nici eu n-am prea văzut oameni care să arunce cu pietre spre tine. A, că ți-au semnalat oamenii de pe aici niște chestii, eu consider că asta e ceva foarte util, de care ar trebui să profiți. E greu să obții feedback curat atunci când ai nevoie de el.
Ce mă deranjează pe mine la comentariul tău (care altfel e okish) este că i-ai făcut înceți la minte pe cei care ți-au semnalat că ai scris articolul într-un stil greoi. Nu știu, dar experiența mea îmi spune c-am reușit sa strâng pe-aici niște oameni care sunt destul de inteligenți. Eu înțeleg că ăla e stilul în care scrii tu și că n-ai de gând să ți-l schimbi, dar asta nu-i face înceți la mine pe niște oameni care au spus că le e greu să citească în stilul tău de scris.
Atât.
Doamna Stănciulescu, am citit și eu articolul dumneavoastră acum, după acest comentariu. Recunosc smerit că sunt o haimana ce nu citește toate sugestiile pe care muncește să le adune Mihai, în special dacă mi se năzare că tema abordată nu prezintă interes. Dar, cum zice gura lumii, curiozitatea a omorât pisica (și s-a ținut de cronofagii).
N-am să mă refer la aspectul paginii sau la alegerea paletei de culori. Sunt decizii personale, e absolut de înțeles delimitarea sferei gusturilor proprii în cazul unui jurnal, fie el și online. Dacă sau când veți decide că doriți o pagină ușor accesibilă fie de pe desktop, tabletă sau telefon și veți considera că e cazul să vă împărtășiți opiniile cu un număr crescut de cititori, e posibil să operați unele modificări pentru a o moderniza și optimiza.
Doresc mai mult să mă refer la partea aspectului sofisticat sugerat de referința la incapacitatea presupusă a unei părți a publicului de descifra sensul articolului (și, consecutiv, intenția unora de a critica precum vulpea-n vie). Mărturisesc că am un ușor fetiș masochist în acest sens, îmi place uneori să citesc materiale ce îmi țintesc latura socratică, indicându-mi, adesea fără menajamente, limitările mele în a aprecia un text. Până la urmă, e un anumit confort în a admira o poartă nouă din când în când.
Din păcate, nu am găsit provocarea anticipată. Nu se folosește vreun lexic deosebit de complicat, semantica e una a unei conversații normale pentru oricine a mai deschis o carte din când în când, iar în spatele cuvintelor nu se află idei absconse. Per total, e un lucru bun, pentru că, până la urmă, e mai bine să fii un luptător într-o grădină decât un grădinar în luptă. Scalarea controlată descendentă a prezentării conținutului crește accesibilitatea, indiferent de capacitățile creatorului de conținut, și până la urmă toți scriem pentru a fi citiți, egoul e un animal capricios și prea adesea flămând.
Așadar, îmi pare rău să vă contrazic, dar „structurile lingvistice ample și cu un grad înalt de complexitate” sunt de fapt la nivelul unei conversații cotidiene între oameni cu un grad minim de cultură, nimic spectaculos în acest sens. Sigur, putem extinde discuția încercând să definim limitele acelui „minim” de cultură, dar ar fi o expansiune excesivă, chiar superfluă. S-ar hlizi Saturn de noi.
Despre ideile expuse, ar fi o discuție lungă. Din start, secret o doză de circumspecție citind un articol despre fructe al unui vânzător de mere. Obiectivitatea e un parametru foarte greu de atins, aproape imposibil atunci când există un interes personal în subiectul abordat. Lăsând acest aspect deoparte, aș avea un singur lucru de adăugat ( din perspectiva unei persoane ce s-a urât pe sine extrem de intens și a petrecut ceva timp disecând cauzele, bineînțeles, cu succes parțial, până să ajungă la o formă de echilibru dinamic). Omul este un animal social (ființă, dacă termenul de animal sună depreciativ). Dar atât timp cât fiecare individ își caută sprijinul și forța în alții, societatea nu va evolua prea mult. O societate cu indivizi puternici este o societate puternică, mult mai puternică decât suma indivizilor. Cunoaște-te pe tine, concentrează-te pe tine, ajută-te pe tine, dezvoltă-te pe tine, pentru a avea resursele de a ajuta și dezvolta pe alții mai apoi (dacă alegi să faci asta, liberul arbitru există, nu suntem o societate de tip stup). Și la modul serios, nu malahia intelectuală traficată de tot felul de „guru”.
Comentariu beton!20
@Mihai Vasilescu
1. Am înțeles, jucăm în filmul „N-am bătut-o, i-am dat doar câteva palme”. Chestiune de percepție și toleranță la agresivitate. Toleranța mea (la agresivitate) tinde către zero, chiar și atunci când psihosociologul din mine știe că unele forme de agresivitate sunt „tipare” comportamentale cu care oamenii s-au obișnuit atât de mult, încât nici măcar nu le mai percep ca agresive.
2. Ce îmi reproșați dumneavoastră: „i-ai făcut înceți la minte”. Ce am scris eu: „cineva mă înjură doar pentru că eu sunt în stare să fac lucruri pe care el/ea nu s-a antrenat suficient să le facă”. Dacă nu vedeți diferența, vorbim două limbi diferite.
3. „Ți-au semnalat că ai scris articolul într-un stil greoi” – greoi pentru cine? @Peredhil semnalează opusul: „Nu se folosește vreun lexic deosebit de complicat, semantica e una a unei conversații normale pentru oricine a mai deschis o carte din când în când, iar în spatele cuvintelor nu se află idei absconse.” Absolută normalitate socială: orice-ai face, sigur vor apărea unii care să spună că e „prea la dreapta”, „prea mult” etc. și alții care să spună că e „prea la stânga”, „prea puțin”, „insuficient de…”. E absolut legitim să formulezi propria judecată, nu mai e deloc legitim când o faci ca și când ai fi deținătorul vreunui adevăr absolut, fără să-ți conștientizezi propriile limite.
@Peredhil
1. Fiecare e singurul responsabil pentru așteptările proprii.
Ce vedeți (și așteptați) dumneavoastră: „structurile lingvistice ample și cu un grad înalt de complexitate”. Ce scriu eu: „structuri lingvistice ample și cu un grad de complexitate pe care unii au dificultăți să le urmărească”; niciun „înalt”; nicio evaluare sau promisiune excepțională. Când pleacă de la o premisă falsă, cel mai frumos raționament se transformă în simplu sofism. Mă „contraziceți” când – și pentru că – plecați de la o premisă falsă: presupuneți că aș fi spus ce nu am spus.
2. Mulțumesc pentru „Nu se folosește vreun lexic deosebit de complicat, semantica e una a unei conversații normale pentru oricine a mai deschis o carte din când în când, iar în spatele cuvintelor nu se află idei absconse”. Exact așa vreau să scriu.
3. Da, ideile pot fi contrazise; pentru orice idee, mintea umană poate genera argumente și contraargumente.
@OldJohn
Mulțumesc.
Pentru toți aceia care mi-au acordat atenție
Eu trăiesc și scriu (scrisul face parte de zeci de ani din viața mea) după deviza: „Eu ofer ce pot mai bun aici și acum; fiecare primește dacă vrea și dacă poate, cât vrea și cât poate fiecare”. Atât și nimic mai mult.
Ați spune că fiecare a oferit aici ce putea el/ea mai bun atunci când a (ați) „semnalat” una sau alta?
Numai cele bune să se-adune!
Doamnă, un simplu „mulțumesc” pentru cele câteva mii de oameni care mi-au citit articolul ar fi fost suficient. Și extrem de politicos.
@Mihai Vasilescu
Domnule, am spus deja acel simplu ”Mulțumesc” foarte politicos chiar la începutul primului comentariu. Iar îmi dați lecții pe care ați putea vedea cu ușurință că le știu mai bine decât mulți alții. Desigur, înțeleg că ar fi fost „suficient” pentru dumneavoastră și pentru aceia care n-au fost deloc politicoși (!) cu mine ca eu să mă opresc acolo. Mă opresc aici. Vă doresc – și îmi doresc – multe conversații cu adevărat politicoase de aici înainte!
Cu cine, doamnă, că pe blogul ăla bate vântul? Gizăs…