Articol scris de Iulia și parțial de mine.

Dacă Vasilescu nu mai poate cu „tihna, meșteșugitul și dichisul”, eu cam încep să mă satur de văicăreală. Și vă zic imediat și de ce. Dar mai întâi, un mic preambul explicativ.

Nu zic, doamneferipetoatălumea, că nu e ok să te vaieți. Cu toții avem nevoie de asta, din când în când. Fie, ca să ne ventilăm când avem un moment sau o perioadă mai grea, fie pentru a avea parte de sentimentul că nu suntem singuri și nebuni și că mai trec și alții prin ce trecem noi.

Da, chiar și eu mă vaiet (n-ați fi crezut, așa-i? :)))), că ce pana mea, la tăți ni-i greu, da nu chiar la fel…

E, da de la ce m-am pornit de fapt. De la ceva ce am citi pe internet, cum altfel? Și anume: se dă o mamă cu doi copii, unul la școală, unul la grădi (să o numim Mămica nr. 1 sau, pe scurt, M1). De asemenea, doamna deține și un soț. Profesionist, carierist, cum vreți voi să-i ziceți, cert e că, din postările doamnei, deducem că e mai tot timpul lipsă la apel. Doamna mai deține, de asemenea, părinți dispuși să-și ofere ajutorul, în măsura în care pot, precum și o doamnă bonă la copii.

Acum, dacă aș fi cârcotașă, aș fi tentată să spun că situația lui M1 nu e chiar așa nasoală – că are totuși câteva ore pe zi libere, cât sunt copiii la instituțiile de învățământ pe care le frecventează și mai beneficiază și de câte un pic de ajutor, pe ici, pe colo. Bun, domnul soț nu prea face și nu prea drege, ceea ce e cam nașpa. Și în orele alea libere, dânsa mai face și ea treaba de-o face ea. Da nici aia prea multă, că mai deunăzi declara sus și tare că le cam lasă pe cele vase nespălate și că au cam invadat-o rufele murdare și praful nu mai e șters de dracu știe când și ce contează, că e mai important să petreci timp cu copiii, decât cu mopul (fair enough, zise ea, trăgând cu ochiul spre maldărul de rufe din coșul care pare că tocmai a fătat).

Ei, dar în ultimul timp, M1 pare să fi dat așa, într-o frenezie a plânsului de milă de sine și a auto-compătimirii, pe filmul: „Bărbații nu face nimic și femeile duce tot greul și e și ele uameni și are voie să le fie greu. Și e nasol să-ți fie mereu greu și e nasol să le faci singură pe toate și e nasol să fii mereu obosită și e nasol să cari după tine doi copii și la cumpărături și la draci și la laci și la crăci și e nasol că bărbatu nu e niciodată acasă că el e însurat cu profesia și aiae, că știam asta de când l-am luat da tot e greu și nasol și of!” Și dă-i și dă-i pe tema asta într-o veselie (mă rog, într-o tristețe, tehnic vorbind)…

Într-una din zilele în care M1 își plângea de milă mai abitir (ei și tuturor surorilor ei de suferință), a venit o altă femeie (să-i zicem F1) și i-a zis cum că și bărbac-so (al ei, a lu F1) e tot uom dă carieră, că muncește de-l iau dracii ăia răi, da cumva mai și pune mâna pe una-alta prin casă, că deh, casa și copiii nu i-a creat dânsa singură. Pfoai, nu vreț să știți cam de Jihad a ieșit de aici. În primul rând din partea lui M1, că vorba aia, dacă al meu nu face și nu drege, ia să faci bine să-ți ții fleanca și să nu te apuci să zici că al tău face. Și în al doilea rând, din partea stolului de surori de suferință care, evident, aflate în aceeași barcă cu M1, n-au vrut în ruptul capului să admită că se poate și altfel decât la ele, că există și bărbați care mai știu unde e aspiratorul în casă și mai cumpără o pâine ș-un kil de lapte, chiar dacă muncesc munci importante și dificile.

Ok, să zicem că aș fi putut cataloga comentariul lui F1 drept lipsit de empatie, că mna, nu e ok când tu te plângi de ceva, să vină altul și să-ți zică: „pfff, ce nasol de tine, nush cum e, că mie mi-e bine!” Dar întâmplarea face că nu era cazul. Femeia și-a exprimat pur și simplu punctul de vedere și a concluzionat că nu chiar toți bărbații e porci și poate uneori mai trebuie și „educați” și că ea nu e de acord cu plânsul de milă.

De cealaltă parte a baricadei s-au situat cele care s-au săturat și ele de atâta văicăreală și jale și au comentat că poate ar fi necesară o schimbare în viața lui M1, ca să nu îi mai fie așa de greu și de nașpa și de rahat.

Ce m-a sâcâit însă la toată treaba asta e că am sesizat o oarecare urmă de ipocrizie aici… Căci tot M1, tot mai zilele trecute, trâmbița sus și tare că ea are băieți, dar îi învață să își pună singuri boarfele la loc și să-și pună farfuria în ghivetă, că ea nu vrea s-o înjure nurorile ei care o să le aibă ea cândva de la băieții ei. Bine, bine, foarte frumos să vrei să îți crești băieții așa, dar dacă tot faci educație d-asta cu ei, oare cu domnul soț n-ai putea încerca? Nu știu, întreb și io așa, nu dau cu pietre…

Pe de altă parte, în viața mai puțin virtuală și mai mult reală, se dă următoarea situație: o femeie cu 2 copii, unul la grădiniță și unul la tzâtză (să o numim Mămica nr. 2 sau, pe scurt, M2). M2 deține și ea un soț, al cărui program de lucru este aproximativ de la 8 dimineața la 8 seara, de luni până sâmbătă. De asemenea, deține una bucată mamă, care mai ajută și ea când și dacă poate și una bucată soacră care… mai bine nu deschidem cutia asta cu șopârle. Pe lângă micii bipezi din dotare, M2 mai deține în gospodărie și un număr de 6 câini (da, oamenii se ocupă ȘI cu asta, pe lângă celălalt biznis al familiei) și 2 pisici.

M2 practic nu prea are ore libere în zi, pentru că atunci când copilul mare e la grădi, ăla mic tot atârnat de tzâtză e. Bine, nu non stop, dar înțelegeți unde bat. Și se descurcă cumva să facă și cumpărături, să aibă grijă și de câini, să spele și rufe, să trântească și farfuriile murdare în ghivetă și, culmea, să mai și zâmbească.

De asemenea, în ultimul timp, M2 e literalmente ruptă de oboseală, că lu ăla micu ba îi ies dinții, ba a răcit și are mucii pân la brâu și se trezește noaptea de 4763 de ori urlând, ba unul din câini s-a îmbolnăvit și a trebuit operat de urgență la unșpe noaptea și tot așa. În mod straniu însă, ființa asta nu se plânge. Ba nu, mint, uneori mai zice că e obosită și și-ar dori să doarmă ceva mai mult, iar în cazurile extreme, în care chiar nu o mai țin balamalele, i se umflă vena aia groasă, strigă la bărbac-su să pună mâna să o ajute și a doua zi e iar cu zâmbetul pe buze. Sau strigă după maică-sa, să vină să stea două ceasuri cu copiii, ca să poată să doarmă un pic, să-și încarce bateriile.

Eeeeei, dragii babei, și aici cred eu că e buba de fapt – că dacă faci ceva, să ieși din cercul ăsta vicios al lui mi-e greu, am o problemă, vaidemineșidemine, ce te faci pe urmă? Că nu mai ai motiv să te vaieți! Iar senzația mea e că văicăreala asta a început să fie sport național. Jur că nu trece zi în care să nu aud pe cineva în jurul meu văicărindu-se. Iar ce e cel mai enervant la toată treaba asta e că, în majoritatea cazurilor, motivele de văicăreală pot fi eliminate. Ba mai mult, în majoritatea cazurilor, cu un efort relativ mic.

Cel mai recent exemplu: soacră-mea se văieta zilele trecute că o dor rinichii și că face pipi cu sânge și că-i e foarte rău și nici nu se poate ridica din pat. Fiul ei, distinsul meu soț, îi pune o întrebare (complet ilogică și aberantă, de altfel): „Da la medic ai fost?” Și aici vine partea halucinantă: „E, păi ce să caut la medic? Lasă, că stau în pat cu o sticlă cu apă caldă la șale și iau niște pastile și mi-o trece…” Insert aici smiley d-ăla care își dă cu palma peste frunte. Noaptea minții.

Altul: Cutărescu se vaietă că nu mai are timp, că între casă, copii, soț, muncă, aia și ailaltă, nu reușește nicicum să le facă pe toate. De asemenea, tot Cutărescu e fix genul ăla care dă forward la 657444 de filmulețe, meme-uri, bancuri și poze cu pisici în fiecare zi și cu care discuțiile sunt pe filmul: „Ai văzut ce a postat Icsuleasca pe feisbuc? Ai văzut ultimul story a lu Y? Ai văzut ce reduceri au pe ăbaut iu? Ai văzut ce a zis la televizor despre Z?” și altele din același registru. Păi pana mea, dacă stai și freci telefonul ăla și telecomanda până le tocești butoanele, te mai miri că n-apuci să mai faci mare lucru?!?

Cumva, am ajuns să cred că există oameni care efectiv cu asta se hrănesc – cu a-și plânge de milă și a cerși, într-un fel sau altul, atenția celorlalți sub formă de empatie și compasiune la adresa lor. Iar dacă îndrăznești să le oferi o soluție sau să le spui că nu e dracul chiar așa de negru, practic te scuipă între ochi și te dau pe ușă afară în huiduieli, că tu habar n-ai cât de greu e să fii în pielea lor și ce cauți la ei în casă să le dai lecții despre cum să-și trăiască viața, huo!

Repet ceea ce am spus la început – e normal să te văicărești, e omenește. Și nu știu neapărat cum e la bărbații de secs masculin, așa că am să vorbesc strict despre femeile de secs opus bărbaților. Băi, văicăreala chiar prinde bine uneori, mai ales când ai copii și îți pun nervii pe bigudiuri de 56247 de ori pe zi. E fain să te duci la o cafea cu o prietenă sau să intri pe un grup de mămici (preferabil, evident, nu unul unde toate-s perfecte și impecabile, ci unul d-ăsta, cu fomei mai normale la neuron), să îți verși năduful și cineva să-ți zică: „Da, băi, știu cum e, e nasol tare când X sau Y.” Că te simți oleacă mai puțin defectă la căpuț. Și, pe de altă parte, poți profita de genul ăsta de discuții ca să afli ce fac alții altfel decât tine, că poate mai descoperi vo chestie – doo care ți-ar putea fi utile și/sau ți-ar putea ușura viața.

Dar asta implică să mai și VREI să ieși din balta de auto-compătimire în care te scalzi. Iar unii oameni am impresia că pur și simplu NU VOR asta. Că deh, de multe ori e mai simplu să stai trântit în țărână, trăgându-ți mucii, decât să îți salți dosul, să te scuturi de praf și să FACI ceva.

Și știți ce am mai constatat? Că și ăștia de sunt într-o jale perpetuă sunt cumva toxici, fix cum zicea MV la un moment dat. Pentru că, cel puțin în cazul meu, cumva mă angrenează și pe mine în jalea lor. Și atunci când încep să se plângă, parcă mă „îmbie” și pe mine să fac la fel. Și să te ții atunci cum nu încep și eu să trosnesc și să bufnesc că nici azi n-am apucat să fac tot ce aveam de făcut și că nu mai pot de oboseală și că nu mai știu ce să mai gătesc și că iar ne-a întârziat clientul X cu plata și chițăim până încasăm și că vremea e de rahat și că n-am avut timp să scot nici vasele din mașina de spălat și că mai mă bate și Vasilescu la cap să scriu și că tușește copilul și că pe Fritz l-a apucat pântecăraia și că iar troncăne ceva la mașină și că… și că… și că… Și mă duc la vale pe spirala asta și apoi mi-e greu al naibii să mă scutur precum un câine, din cap până-n picioare și să îmi revin.

Ia ziceți, la voi cum e cu jalea? Vă jeliți? Des? Vă prinde bine? Sau sunteți d-ăia stoici, care nu se plânf niciodată de nimic, numai strâng din dinți și-i dau înainte? Aveți în jur d-ăștia gen bocitoare sau i-ați eliminat din viața voastră?

Epilog scris de deținătorul blogului.

Printr-o fericită întâmplare, o să vă las mai jos exemplificarea perfectă pentru ce-a scris Iulia mai sus.

Context: am pus pe blog și-am share-uit pe Facebook un spot al celor de la John Lewis. L-am pus prin procedura numită „embed”, cea care-ți permite să preiei spotul, dar el rulează din platforma pe care a fost publicat, YouTube în cazul de față. Tocmai pentru că rulează direct din YouTube, e suficient să dai un singur click în partea de sus sau de jos a spotului, și automat vei ieși de pe blogul meu, dar vei intra în YouTube și-l vei viziona acolo. Repet, un singur click și ești redirecționat către platforma unde vei găsi tot ce te interesează despre spotul ăla. Cine, ce, cum, când, tot, tot, tot.

Ei bine, în aceste condiții, eu am primit pe Facebook comentariul de mai jos. Comentariu la care am răspuns destul de tranșant, dupa cum puteți constata. Ce-a ales să facă respectiva cetățeancă după răspunsul meu? În loc să dea click-ul ăla (dacă chiar o rodeaa atât de tare să afle) sau în loc să mă înjure în gând „fmm de nesimțit” și vadă de viața ei extrem de ocupată, a ales să se văicărească. Să-și plângă un pic de milă că uite câtă treabă are ea și că de-aia nu poate să afle ce e cu spotul. Putea să dea click-ul ăla de cinșpe ori în timpul pe care l-a pierdut să-mi explice cât e ea de ocupată din cauza copilului, dar nu, ea a ales să se văicărească.

QED