Îmi pare rău că nu am mai multe articole tocmai acum când a venit toamna cu adevărat. Cu ploi, cu tot ce trebuie, ca la carte. 🙁
- Lăsăm niște oameni în spate: reversul digitalizării accelerate (da, frate, în țara asta pare că nu există cale de mijloc, e ori albă, ori neagră)
- Când i-am zburat un capac a ajuns la 6 metri
- Doamna Clotilda, am și eu o întrebare
- Oameni interesanți, vă rog…
- O întâmplare ciudată (dacă încerc să aduc vorba despre subiecte din astea prin casă, distinsa ființă care a scris acest articol mă ia la mișto de fiecare dată. Well…)
„intri in meniu” Îi explicam bătrânului la un Nokia, predecesor de smartfoane.
Cum să INTRU ÎN MENIU? Că nu-i restaurant!!!
Comentariu beton!53
Exact. 😁
Chiar mi-am imaginat-o pe mama mea folosind aplicații și alte dracii pe mobil. Pot spune că mi-a dat cu minus mult de tot…
Interesant articolul despre oameni interesanți.
Și aici încă nu au început ploile, e soare și un cer minunat. 😛
Eh, vineri ploua. 🤭
bonjuratus și granmersi pur travai, @MV; numa’ pe cetin îl citisem…
deocamdată 2 opservații:
5. nu cred că-i, fizic, un „bărbos”, dar sigur există cineva „dincolo de noi”; de noi așa cum ne cunoaștem fiecare; venind spre casă, miercuri mi-am pus un podcast care l-a avut invitat pe Gabriel Liiceanu; omul făcea vorbire despre ultima lui carte „ce gîndește dumnezeu”; băi, și deși exprima idei pe care eu însumi le am, a trebuit să reascult bucățica aia; pare că-s un cîine: „privire inteligentă dar nu se poate exprima”; sau inginer…
4. frumos la Kross; numa’ io am avut impresia că-i face precampanie lui @Edelweiss? Doamne-ajută!
3. cînd e să fii prost, intelectul nu prea ajută; ba, aș zice că „semnalizezi” chiar mai tare…
– duc fata la engleză și poate mai trec io p’aci;
duminică liniștită, tuturor!
Ce podcast? Al cui?
4. Kross nu are cum să îmi facă mie precampanie. Kross este cu ceva lungimi de bibliotecă înaintea mea, are un talent în peniță la care eu doar bălesc, chiar și muzical stă mai bine ca și cunoștințe ca să nu mai spun că el și Bogdan au fost cei care mi’au dat curajul să scriu, prost, despre Rock. Nu știu de ce dar am impresia că între mine și băieții ăștia doi se naște o relație de prietenie foarte mișto.
Edelweiss vrea să facă motociclete nu politică și să râdă zilnic cu familia și prietenii lui.
Comentariu beton!29
Si cu toate astea, Edelweiss chiar merita o campanie 🙂
P.S: Ar fi prima data cand as accepta sa ma bag la marketing de campanie ;))
Comentariu beton!24
@MV, vorbitorincii
@Edel, Kross e mult peste mulți, da’ cum ar fi să faci tu politică!? d’aia L-am invocat…
@costica, mulțumesc, bro, însă nu sunt făcut pentru politică. În plus eu cred că o țară se ridică de la talpă. De la oamenii ăia care sunt uitați patru ani și care sunt folosiți ca masă de manevră. Ăia cu veceu în curte, care nu știu că nu este normal să fie așa. Ăia care beau și își bat neveste, pentru că așa făcea și bunelu. Ăia ai căror copii ar vrea să facă și altceva, dar sunt prizonierii lumii ăleia și ajung, oh, câți am cunoscut, adulți cu multe cărți citite despre care povestesc la cârciuma din sat după ce au terminat munca ca zilieri. Toată lumea vorbește de elite, de lumea universitară însă marea majoritatea a populației au ca mândrie grătarul săptămânal și manelele puse în bmw-ul diesel din 2000.
În plus sunt un om empatic și o iau cu capul.
Comentariu beton!40
@Edelweiss, suntem mai mult alike decît îți imaginezi tu; la fel, cred că o țară o duce bine cînd media este liceul (pe bune) și ford focus (or similar) nou, nu logan la mîna a treia; dar ca oamenii ăia (ca populație, nu ca indivizi) să aibă o șansă, este nevoie ca cineva de sus să țină ușa educației deschisă, măcar cu un picior băgat la tocul ei; cei ca tine, care ați creat un biznis de succes (cred că austriacul de va veni nu cumpără gherle, nu?), care cereți și oferiți angajaților cu aceeași măsură, din nefericire sunteți foarte, da’ foarte puțini; și atunci percepția generală este: politicianul fură, patronii ne sclavagesc, etc… „ia mai dă-i în pml pe toți! tre’ să supraviețuim!”
PS vezi că și @Kross are aceleași așteptări ca și mine? doar că el fiind și deștept, nu se exteriorizează…
PPS hai, spor la listă și salută-mi celelalte satane!
Comentariu beton!20
Pai ar fi primul rocker autentic care ar candida, deci m-as baga din start, pana sa aflu programul politic :)))
Vorbitorincii podcastul cu Liiceanu. Savuros
2. Poate nu a stat să îi pună părintele mâna pe țâte.
Comentariu beton!20
“Plus că a lovit o femeie, nu un om, așa că nu se pune.” Am auzit genul acesta de comentariu în trecut, deci…
Comentariu beton!24
Exact. „Femeia este datoare cu supunere”. Urla Evul Mediu (the Dark Ages, suna mai corect in engleza) in oameni de genul asta
Aa, si mi-am mai adus aminte un argument de-al lor: „Pai ce, vrei sa ajungem ca in Occident, cu atatea drepturi si libertati?”
Comentariu beton!25
1. Eu am înnebunit când am auzit la știri cum au digitalizat talonul de pensie. Practic, e digital după ce completezi cereri cu pixul, le scanezi (cine naiba are printer si scanner acasă???) și apoi le atașezi la cererea electronică. Acolo s-a terminat orice digitalizare pentru oamenii ăștia. Restul toate sunt exact în aceeași linie: uităm că nu avem toți 40 de ani și abilități digitale.
Duminică frumoasă!
Comentariu beton!21
1. Mă întreb cum facem digitalizare nu numai cu cei mai „în varsta” , dar și cu mulții analfabeți cu care ieșim pe primele locuri în statistici??
2.Of, Doamne! Îmi vine să mă scutur, cu greață! N-aș putea comenta mai corect și la obiect decât purtătorul de cuvânt al BOR. Și da, cine îl mai susține…după chipul și asemănarea lui, n-are cum să fie altfel😒
3.Totul până la…bani!🤨
4. Eu m-am întrebat cine-i Bratu😆😆😆
5. Nici eu nu cred în superstiții! Am avut și senzații ciudate, …poate de neexplicat, câteodată 🙂Dar cred că stresul evenimentelor neplăcute prin care treci determină anumite reacții ale creierului.Inclusiv atacurile de panica se manifestă astfel…știu, că am „experiență ” cu de astea😐
Comentariu beton!14
1. Mulți digitalizați confundă FB, Insta, Tiktok cu www-ul. Iar, după multă digitalizare în viața ta cauți interacțiunea umană.
2. Ce ar mai fi de spus? Mai ales în România, mai ales în curtea BOR?
3. Clotilde a greșit, nu e de întors. Iar USR la comunicare e praf. Prea multă victimizare.
4. Aș bea o cafea Arnie Guvernatorul, nu actorul. După ce mâncat pe pâine, repetat, The West Wing…am căpătat o imagine idealistă, și greșită, asupra ideii de politician.
5. Sunt 2 idei care mă bântuie și care se bântuie reciproc. Prima, e o frază din James Clavell, Vijelia: doar în deșert, unde omul e singur sub stele putea să apară islamul. A 2a este Isaac Asimov, Ultima întrebare.
1. Digitalizare: să nu credeți că e lăsată în urmă doar generația 60+. Să vedeți ce analfabeți digitali sunt cei tineri, care acum au ajuns în zona a 20 și sunt obligați să intre în circuitul financiar / administrativ. Cum a zis Lucian mai sus, au crescut cu Fb/Insta/TikTok, dar vai, lumea reală nu prea are de-a face cu alea. Chiar recent, lucrând în suport tehnic, am avut regretabila ocazia de a întreba un birou întreg de proaspeți ingineri, care au făcut o tâmpenie de zile mari (picat la o tentativă jenant de amatoricească de phishing), cum draci pot niște oameni crescuți cu toate cele, ipotetic școliți să judece și să gândească, să fie atât de imbecili? S-au uitat la mine cu niște ochișori de căprior și nu au înțeles nimic 😀
2. BOR. Meh. Păcat. Ar putea face atât de mult bine, dacă ar decide să copieze un pic din atitudinile și modul de operare al bisericilor de mai la vest. Dar na, tradiție, limbă de lemn și mult (h)aur.
3. USR. Meh. Au urmat și ei traseul clasic de partid european schimbător de lume – au uitat că zgomotul se face în Brüssel dar munca acasă și au făcut pe ambele scene doar zgomot. Mai rău știți ce e? Cum draci să faci amatorisme din astea. Adică la cât de umblat ești prin lume, să nu maschezi tu un pic mai isteț toată șandramaua? Sau a ajuns-o din urmă credința supremă a demnitarului, imunitatea la orice?
4. Amu depinde ce cafea? Una normală sau una moscovită cu toate cele? Că am candidați pentru ambele variante.
5. Meh. Inginer și teolog. Capul de inginer îmi zice că nu, fufletul de teolog îmi zice că da. Facem pace, morții cu ai lor, vii cu ai lor, vom afla toți până la urmă 😀
Într-o zi, o să ți se usuce ochii, atrofieze spatele, de la atâta digitalizare. Să vezi atunci cum devii analfabet fizionomic.
@Costin – deja am ajuns să tai masiv din ele. Pe o parte din motive de securitate informatică, refuz să depindă atât de multe de existența și funcționarea unui telefon, pe de altă parte lucrez cu ele zi de zi din 97 – mi-e plină pla de ele, mama lor de rahaturi de plastic care ne guvernează viața 😀
Ca unelte sunt grozave – dar mai nou au ajuns să fie scopul, nu mijlocul.
Lăsăm niște oameni în spate: reversul digitalizării accelerate (da, frate, în țara asta pare că nu există cale de mijloc, e ori albă, ori neagră)
Dacă zicem că ne place cash-ul, sar unii sau alții că facem ilegalități.
Mergi în Austria, Elveția (de Germania nu știu dar cred că e la fel), nu e voie fără opțiunea cash.
Iar acum, cu digitalizarea, mă așteptam la faze din ăstea. Mă așteptam, ca scuza birocratică de acum încolo să fie: „Așa scrie aici, nu am modificat nimic.”
Ne place, ne place să ne complicăm, am rămas cu comunismul științific în ADN.
ceea ce-i îngrozitor în cazul preotului bătăuș e susținerea pe care o are. una care provine și întreține mai departe violența din societatea românească.
Câtă vreme populația care frecventează locurile „sfințite” consideră că providența se rezumă la un catalog sau o condică („Ionel nu a dat acatist, i se ridică piechart-ul la categoria păcate” sau „Maricica a ținut postul Paștelui și primește un bonus streak la fapte bune”), câtă vreme credința/religia este un game theory (ca raportul salarial dintre începători și șefi), nu avem ce să facem.
Trebuie demontat game theory-ul. Dar cu mafiile consolidate, există o singură rezolvare și nu se va băga nimeni de aici.
berenger – o să tot repet povestea până crăp – amu zece ani, preotul din biserică de centru Cluj, la pregătirea înaintea nunții, o școlea senin pe viitoarea mea soție să accepte în căsătorie bătaia cât și violul din partea mea, că de fapt nu eu sunt acela ci dracul mă pune. Și nu era ceva octogenar, ci 30ish ca mine.
Noroc cu nevastă-mea care mă strângea de mână, că reflexul meu era să-l bat de să se cace pe el în sutană.
Comentariu beton!15
@Atti, ar trebui să ai niște discuții cu nevastă-ta despre strângerea aia de mână.
1. Digitalizare pe repede înainte. Şi rămân în urmă nu doar cei mai în vârstă, ci şi tineret. Că a avea social media nu este echivalent cu a duce la bun sfârşit un proiect online.
2. Dezgustător şi din nefericire nimic neobişnuit.
3. N-am urmărit cu atenție subiectul, nu am ce comenta
4. Un personaj ieşit din tipare clar va rămâne în mentalul colectiv, indiferent de greşelile mai mici sau mai mari făcute. Idealul este cel din articol, cu lideri carismatici în prima linie şi oameni care „tac şi fac” în background. Dar în practică nu prea se întâmplă aşa.
5. După cum s-a văzut şi la articolul de lunea trecută, multă lume are parte de întâmplări ciudate. Indiferent în ce context au apărut, este reconfortant să vezi că nu eşti singur.
Mulțumesc şi duminică frumoasă tuturor!
1. Nu știu ce să zic dar au trecut foarte mulți ani de când ne dorim digitalizarea. Avem totul la îndemână dar ne lovim de reticența și lenea unora să învețe ce o adresă de email și la ce folosește ea. Suntem ca o coloană în marș forțat și cine este bolnav sau epuizat este lăsat în spate pentru binele celor mulți pentru că ăsta este viitorul. Mai pe scurt, depui un pic de efort intelectual și te adaptezi vremurilor sau te plângi că e grea viața și ceri ajutor tot timpul.
Taică-su lu @Andreiu este umpic ticălos pentru că dacă l-a dus mintea să lucreze în automatizări cred că nu avea mari probleme cu digitalizarea dar cred că-i este lene să învețe ceva nou și îl are pe fiisu care ”se pricepe”. Este un mic jantaj pe care îl folosesc toți bătrânii din prea multă lene.
Nu e nici ticălos, nici lenes. Automatizările industriale se fac si analog, nu doar digital, sa știi. Relee termice, temporizatoare si alte cacaturi care nu țin neapărat de digital.
E fix acelasi lucru, dacă ai permis de conducere categoria B nu înseamnă că știi si sa repari masina
@cismaru, dacă nu ai fi tu, taică-tu ar învăța multe de unul singur 🙂
Eu sunt probabil dintre persoanele cele mei „unbeliever” persoane cand e vorba de intamplari stranii. Totusi, am o colectie de intamplari pe care nu mi le pot explica in nici un fel. Doua dintre ele s-au petrecut la cateva zile dupa inmormantarea unor persoane dragi. Disclaimer: eram perfect treaza, nu exista nici cel mai mic dubiu pt mine. Cronologic, prima a fost dupa ce a murit un prieten. Langa pat aveam un scaun. Am visat ca statea pe scaunul ala si se uita la mine. M-am trezit, am ramas cateva clipe uitandu-ma la scaunul pe care statea el. Mi-a zambit. Cand am intins mana sa-l ating, a disparut. Mama dormea cu mine in camera, am trezit-o, am vb cu ea. Eram perfect treaza si coerenta. A doua, dupa pierderea mamei. Mama avea un obicei cand dormeam acasa. Dimineata venea, se aseza pe pat la picioarele mele si ma prindea de glezna, misca putin piciorul sa ma trezeasca. Eh, la 2 zile dupa inmormantare, pe la 5 dimineata ma foiam in pat nervoasa ca nu ma lua somnul. Deodata simt marginea patului ca se lasa ca atunci cand se aseaza cineva si rece in jurul gleznei, ca o bratara rece. E o mare lupta in capul meu pt ca eu sunt genul cred daca vad si pot explica, dar nu am explicatii logice pt povestile astea
1. Unii bătrâni nu vor digitalizare că-s mai căpoși, DAR ar trebui să aibă ca opțiune și varianta clasică. Forțarea unei metode în detrimentul alteia mi se pare neproductiv.😎
2. BOR și reprezentanții ei ar trebui făcuți scrum. Sunt doar niște paraziți. 🖕
3. Pentru că-i franțuzoaică, de-aia. N-aveți pâine? Ghinion, mâncați cozonac. 🤣🤣🤣
4. Fain scris.
Din păcate, politica ecologistă, așa cum e făcută ea acum, e una falimentară. 3 panouri solare poluează de n ori comparativ cu 3 barili de petrol.
5. Explicație există, doar că mintea umană n-o poate accepta logic, iar emoțional nu este pregătită și nici capabilă să o înțeleagă.
”1. Unii bătrâni nu vor digitalizare că-s mai căpoși, DAR ar trebui să aibă ca opțiune și varianta clasică.”
NU, nu trebuie să mai existe metoda clasică. Suntem în 2022 și trebuie să înțeleagă asta și țața Leana din Văscăuți care are smartfone pe care îl utilizează doar pentru feisbuk.
Maică-mea o lucrat în sistemul bancar vreo 20 ani, dar nici acum nu acceptă plata cu telefonul sau prin telefon. În schimb, a fost prima care și-a plătit facturile prin direct debit.
Cred c-am mai spus asta: în Austria se tinde spre plata cu cardul, dar este încurajată și plata cu cash, tocmai ca bătrânii să nu se simtă lăsați pe dinafară.
Shoric & JT
Unii bătrâni nu au vederea OK , au degetele mai imprecise si tastează greșit pe telefon, pe tastatură mai merge, nu mai au răbdare, li se ridică tensiunea ușor la nervi, intră în panică mai usor, asta numești tu că-s mai căpoși?
Mama la anul face 80. Calculatorul l-a descoperit acum mai bine de 10 ani, cînd s-a apucat să scrie cărţi de biografie de familie pe care le-a şi dat la tipar. Are smartphone, intră pe facebook şi mess de pe el dar nu o poţi convinge să nu scoată toţi banii de pe card cînd vine pensia. Plată cu cardul, niciodată.
Cine ştie ce ne aşteaptă şi pe noi?