Articol scris de Iulia.

Disclaimer (sau declinarea răspunderii, cum vreți să-i ziceți): NU sunt medic veterinar, sunt un simplu proprietar de câini. Probabil că am ajuns, de-a lungul timpului, să am ceva mai multe cunoștințe despre sănătatea câinilor decât un om mediu, din păcate pentru că ne-am tot izbit de diverse probleme de sănătate ale patrupezilor din dotare. Dar ce este esențial este că TOT ce scriu eu aici este strict experiența noastră și orice informație ați lua de aici, vă rog din suflet să o discutați cu medicul vostru veterinar.

Înainte de a începe, mai vreau să vă mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-ați scris în privat, unii ca să își ofere ajutorul, alții pur și simplu ca să îmi spună o vorbă bună. Sunteți grozavi! Iar meritul cel mai mare e al lui Mihai, că a strâns aici, în jurul lui, astfel de oameni.

Mulțumesc, Mihai! Pentru tot!

Bun. Acum să o luăm de la început. O parte dintre voi știu probabil că de săptămâna trecută am început să avem probleme cu unul dintre cei 3 căței ai familiei. Mai exact cu femela, zisă și Leda, zisă și cățeluța.

Totul a început cu faptul că Fritz a observat miercurea trecută că are o gheară ruptă și degetul ușor inflamat/iritat. Am dezinfectat local și am decis să urmărim. A doua zi, lucrurile nu mai arătau la fel de bine, pentru că deja colectase puroi acolo și începuse să aibă febră.

Am dus-o rapid la veterinar, i-au tăiat unghia „din carne”, au dezinfectat bine, i-au făcut un antibiotic și un antipiretic și ne-au trimis acasă. Cu medicamente la pachet, să îi mai facem injecții și în următoarele 2 zile. Bun.

Ziua următoare (vineri), câinele avea febră în continuare și era din ce în ce mai apatic. În rest, alte simptome nu păreau să existe – scaun normal, nu avea lipsă de poftă de mâncare, nu vomita, nu nimic. Dar nici bine nu era. Cine are un animal în casă, știe despre ce vorbesc – pur și simplu îți dai seama când animalul nu se simte bine. Nu știu cum sunt alte rase, dar Schnauzerii mai au o chestie – când nu se simt bine, se izolează de restul familiei. Asta în condițiile în care ei sunt supranumiți „velcro dogs”, pentru că, în mod normal, efectiv nu poți face doi pași prin casă fără ei după tine. Însă când nu se simt bine (și știu asta de la problemele pe care le-am avut cu celălalt, Otto), se retrag undeva separat. Așa și fata, era clar că nu e ok.

Sâmbătă am revenit la vet, i-au schimbat tratamentul. Între timp îi făcuseră un set complet de analize de sânge, din care totul părea ok și în parametri, precum și o ecografie, la care singurul lucru dubios a fost splina mărită. Ah, și îi făcuseră și teste de babesioză, pe care le-au mai tot repetat, dar tot negative ieșeau.

Pentru cine nu știe, babesioza este boala transmisă de căpușe, iar cea mai mare incidență la câini (posibil și la pisici, nu știu, nu mă pricep) este primăvara și toamna. Se pare că atunci sunt maxim de active janghinele alea de insecte. La Leda, date fiind simptomele, au presupus că e posibil să fie babesioză, deși, în afară de febră, nu prezenta celelalte semne care însoțesc de obicei această afecțiune (inapetență, vomă, urină de culoare închisă), dar na, bolile sunt parșive de multe ori și fiecare individ e diferit – fie el biped sau patruped – așa cum unul poate să treacă prin covid ca gâsca prin apă și altul zace două luni, așa și câinii pot prezenta simptome mai grave sau mai ușoare în caz de boală.

Bun, revenind. Duminică am mers din nou la tratament, nici o îmbunătățire. Asta după ce și vineri, și sâmbătă îi pusesem și perfuzii acasă și primise în continuare antibiotic cu spectru larg.

Luni părea să fie din ce în ce mai rău. A dus-o Fritz dimineață la vet, apoi a adus-o acasă și din momentul în care a intrat în casă nu a făcut altceva decât să zacă. Nu pot să descriu în cuvinte modul în care zăcea sau ce anume m-a determinat să îmi dau seama că nu e ok, pur și simplu știam că nu numai că nu e mai bine, ci, din contră, că e tot mai rău. Efectiv părea că se scurge viața din ea. Și din mine, în același timp.

Am făcut-o pachet și am dus-o la vet, unde i s-a făcut un test rapid pentru mai multe tipuri de paraziți. Testul a ieșit pozitiv clar la filaria (două liniuțe vizibile clar pe casetă) și oarecum pozitiv la anaplasmoză (două liniuțe, dar a doua nu neapărat 100% clară).

Inițial am dat să răsuflu ușurată, că mna, măcar știm cu aproximație ce are câinele. Însă când am văzut cât de tare le-au căzut fețele celor 2 veterinari care erau în cabinet, mi s-a cam oprit respirația în piept… Ni s-a spus că a doua zi la prima oră trebuie să revenim cu ea să i se preleveze probe de sânge pentru trimitere la laborator, ca să știm clar dacă e sau nu e asta și dacă e, în ce stadiu. În plus, trebuiau aduși și ceilalți 2 pentru testare, să nu care cumva să fie și ei infestați. Nu vreți să știți cam cum am stat cu nodul în gât în ziua aia și a doua zi, până când am primit rezultatele testului rapid pentru ceilalți doi… Și oricum, n-am scăpat 100% nici cu ei, trebuie o bucată de acum încolo să tot repetăm testele.

Ne-au explicat pe scurt cam cum stă treaba cu parazitul ăsta și că dacă infestarea e gravă…

Spre lămurire, filaria este un parazit transmis de țânțari, în zonele în care raportul căldură/umiditate este optim pentru dezvoltarea acestui parazit. Cum ar fi Grecia… Parazitul se prezintă inițial sub forma unor microorganisme (microfilarii) și evoluează în timp în niște viermi care migrează și se cazează în inima câinelui. Perioada de incubație este cuprinsă între 6 săptămâni și 6 luni, dar parazitul poate supraviețui până la 7 ani în organismul câinelui.

Ce e nasol la toată treaba asta este așa: pe de o parte, mulți câini pot fi perfect asimptomatici, iar atunci când apar simptomele este mult prea târziu. Pe de altă parte, la noi – și aici mă refer în special la zona Brașovului, nu neapărat la toată țara – veterinarii nu prea testează pentru așa ceva, pentru că pur și simplu la noi nu sunt condițiile pentru transmiterea acestui tip de parazit. Și iarăși pe de altă parte, dacă boala este într-un stadiu mai avansat (dar, să zicem, încă la nivel presupus tratabil), tratamentul este agresiv și riscant. Dacă parazitul a apucat să se dezvolte suficient încât să treacă de la microfilarie la vierme, tratamentul ucide viermii, care însă se descompun în sângele câinelui și pot provoca embolii sau alte nasoleli.

Anaplasmoza este o afecțiune de origine bacteriană, transmisă de obicei de căpușe. La Leda, simptomele păreau să se potrivească – pusee de febră, splină mărită, ganglioni inflamați. Nu avea însă alte simptome precum dificultăți de respirație sau indicatori modificați la nivelul analizelor de sânge…

Colac peste pupăză, am crezut că am stricat-o și eu, mai rău decât era deja. Și asta pentru că sâmbătă i-am făcut eu antibioticul injectabil (care se face subcutanat), iar luni făcuse ditamai gâlma în locul respectiv, gâlmă în care veterinarul a descoperit puroi. Nu vreți să știți cam ce a fost în sufletul meu… S-a dovedit însă ulterior că nu a fost vina mea, ci a fost o reacție la respectivul antibiotic, pe care au mai avut-o și alți câini. Dar tot am avut stomacul ghem…

În plus, probabil tot din cauza cocktailului de antibiotice pe care l-au încercat medicii inițial, au început să îi curgă ochii și i s-au inflamat mucoasele de la nivel ocular așa rău, încât biata de ea abia mai putea ține ochii deschiși.

La ora la care vă scriu rândurile astea (joi, la fix o săptămână după ce a început să fie rău și tot mai rău), încă așteptăm rezultatele testelor de laborator, pentru a avea un diagnostic cert. A început oricum tratamentul cu antibioticul care trebuie (nici filaria, nici anaplasmoza nu se tratează cu antibiotice cu spectru larg, ci cu unul anume) și, per total, starea ei pare să fie ceva mai bună.

Din păcate, probabil din cauza antibioticului, a început să vomite (este unul dintre efectele secundare menționate) ceea ce mănâncă. Dar mna, să zicem că p-asta am putea să o dregem cumva, important e să fie bine în rest.

Noi am fost niște dobitoci ignoranți, cu toate cunoștințele noastre despre câini cu tot. Și, din păcate, am fost ignorați pe pielea cățelușei noastre. Și spun asta pentru că există deparazitări interne și externe preventive pentru astfel de paraziți. Deparazitările interne eficiente conțin substanța activă milbemicină, iar cele externe, selamectină. Nu vă dau denumiri comerciale pentru că e efectiv irelevant ce marcă de deparazitare se folosește, atâta timp cât conține ce trebuie.

Noi nu am știut asta. Câinii noștri aveau deparazitările făcute, dar nu cu soluții/tablete care să conțină substanțele de mai sus. Pentru că pur și simplu nu am știut. Deparazitarea externă pe care o foloseam părea ff eficientă la căpușe – că astea sunt frecvente prin zonele prin care bântuie ei – așa că mai departe de atât nu ne-am bătut capul.

De ce spun că am fost niște dobitoci ignoranți? Pentru că am plecat cu câinii după noi, în Grecia, în vacanță, fără să ne punem nicio clipă problema dacă n-ar trebui să ne interesăm despre niște deparazitări suplimentare specifice zonei respective. Singura scuză pe care o avem este că, până la urmă, Grecia e aici, aproape de noi, nu plecam cu câinii în Nigeria, ca să ne treacă prin cap că poate ar mai trebui făcut ceva în plus.

Uite că nu e așa. De-aia am și ținut să scriu acest articol, pentru că românii merg frecvent în Grecia și mulți își iau câinii cu ei. Pentru ei l-am scris, să meargă să se intereseze la vet ce au de făcut înainte să plece cu câinii într-o țară care are o climă diferită de a noastră. Să nu se bazeze pe „am fost și altădată si nu s-a întâmplat nimic”. Că e suficient să se întâmple o singură dată ca să-ți dea viața peste cap. Și pe a ta, și pe a bietului câine.

Pentru noi, ultima săptămână a fost un roller coaster emoțional. Ba avea câte o zi mai bună, ba iar i se înrăutățea starea. Până și finalul ăsta de articol l-am schimbat de 3 ori până acum. Pentru că în prima parte a zilei părea mai bine. Apoi a făcut iar febră și a redevenit apatică. Și ăla e momentul când ți se frânge sufletul în bucățele, când îl vezi că suferă și nu știi ce să-i faci. Așa cum mi-a zis Mihai într-un mesaj – măcar copilul spune ce îl doare… Amărâta asta depinde de noi 100%. Și are toată încrederea ei de cățel în noi, se lasă dusă zilnic la perfuzii, stă cuminte cu branula aia înfiptă în venă de o săptămână, stă să i se ia sânge și să fie înțepată și pipăită și să i se îndese un termometru în fund de nu știu câte ori pe zi, de șapte zile încoace. Și toate astea fără să cârâie și fără să protesteze. Pur și simplu pentru că știe că noi suntem familia ei și tot ce facem, facem ca să încercăm să-i fie din nou bine.

Așa că da, o branulă într-o lăbuță de cățel doare ca o mie de cioburi înfipte în suflet, doare ca o rană deschisă peste care torni sare cu nemiluita, doare cu toată durerea pentru un suflet pe care-l iubești și care depinde de tine. Și doare și mai rău când știi că e vina ta, bipedule, și când tot tu nu știi ce să-i faci…