Articol scris de Iulia.
…
Disclaimer (sau declinarea răspunderii, cum vreți să-i ziceți): NU sunt medic veterinar, sunt un simplu proprietar de câini. Probabil că am ajuns, de-a lungul timpului, să am ceva mai multe cunoștințe despre sănătatea câinilor decât un om mediu, din păcate pentru că ne-am tot izbit de diverse probleme de sănătate ale patrupezilor din dotare. Dar ce este esențial este că TOT ce scriu eu aici este strict experiența noastră și orice informație ați lua de aici, vă rog din suflet să o discutați cu medicul vostru veterinar.
Înainte de a începe, mai vreau să vă mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-ați scris în privat, unii ca să își ofere ajutorul, alții pur și simplu ca să îmi spună o vorbă bună. Sunteți grozavi! Iar meritul cel mai mare e al lui Mihai, că a strâns aici, în jurul lui, astfel de oameni.
Mulțumesc, Mihai! Pentru tot!
Bun. Acum să o luăm de la început. O parte dintre voi știu probabil că de săptămâna trecută am început să avem probleme cu unul dintre cei 3 căței ai familiei. Mai exact cu femela, zisă și Leda, zisă și cățeluța.
Totul a început cu faptul că Fritz a observat miercurea trecută că are o gheară ruptă și degetul ușor inflamat/iritat. Am dezinfectat local și am decis să urmărim. A doua zi, lucrurile nu mai arătau la fel de bine, pentru că deja colectase puroi acolo și începuse să aibă febră.
Am dus-o rapid la veterinar, i-au tăiat unghia „din carne”, au dezinfectat bine, i-au făcut un antibiotic și un antipiretic și ne-au trimis acasă. Cu medicamente la pachet, să îi mai facem injecții și în următoarele 2 zile. Bun.
Ziua următoare (vineri), câinele avea febră în continuare și era din ce în ce mai apatic. În rest, alte simptome nu păreau să existe – scaun normal, nu avea lipsă de poftă de mâncare, nu vomita, nu nimic. Dar nici bine nu era. Cine are un animal în casă, știe despre ce vorbesc – pur și simplu îți dai seama când animalul nu se simte bine. Nu știu cum sunt alte rase, dar Schnauzerii mai au o chestie – când nu se simt bine, se izolează de restul familiei. Asta în condițiile în care ei sunt supranumiți „velcro dogs”, pentru că, în mod normal, efectiv nu poți face doi pași prin casă fără ei după tine. Însă când nu se simt bine (și știu asta de la problemele pe care le-am avut cu celălalt, Otto), se retrag undeva separat. Așa și fata, era clar că nu e ok.
Sâmbătă am revenit la vet, i-au schimbat tratamentul. Între timp îi făcuseră un set complet de analize de sânge, din care totul părea ok și în parametri, precum și o ecografie, la care singurul lucru dubios a fost splina mărită. Ah, și îi făcuseră și teste de babesioză, pe care le-au mai tot repetat, dar tot negative ieșeau.
Pentru cine nu știe, babesioza este boala transmisă de căpușe, iar cea mai mare incidență la câini (posibil și la pisici, nu știu, nu mă pricep) este primăvara și toamna. Se pare că atunci sunt maxim de active janghinele alea de insecte. La Leda, date fiind simptomele, au presupus că e posibil să fie babesioză, deși, în afară de febră, nu prezenta celelalte semne care însoțesc de obicei această afecțiune (inapetență, vomă, urină de culoare închisă), dar na, bolile sunt parșive de multe ori și fiecare individ e diferit – fie el biped sau patruped – așa cum unul poate să treacă prin covid ca gâsca prin apă și altul zace două luni, așa și câinii pot prezenta simptome mai grave sau mai ușoare în caz de boală.
Bun, revenind. Duminică am mers din nou la tratament, nici o îmbunătățire. Asta după ce și vineri, și sâmbătă îi pusesem și perfuzii acasă și primise în continuare antibiotic cu spectru larg.
Luni părea să fie din ce în ce mai rău. A dus-o Fritz dimineață la vet, apoi a adus-o acasă și din momentul în care a intrat în casă nu a făcut altceva decât să zacă. Nu pot să descriu în cuvinte modul în care zăcea sau ce anume m-a determinat să îmi dau seama că nu e ok, pur și simplu știam că nu numai că nu e mai bine, ci, din contră, că e tot mai rău. Efectiv părea că se scurge viața din ea. Și din mine, în același timp.
Am făcut-o pachet și am dus-o la vet, unde i s-a făcut un test rapid pentru mai multe tipuri de paraziți. Testul a ieșit pozitiv clar la filaria (două liniuțe vizibile clar pe casetă) și oarecum pozitiv la anaplasmoză (două liniuțe, dar a doua nu neapărat 100% clară).
Inițial am dat să răsuflu ușurată, că mna, măcar știm cu aproximație ce are câinele. Însă când am văzut cât de tare le-au căzut fețele celor 2 veterinari care erau în cabinet, mi s-a cam oprit respirația în piept… Ni s-a spus că a doua zi la prima oră trebuie să revenim cu ea să i se preleveze probe de sânge pentru trimitere la laborator, ca să știm clar dacă e sau nu e asta și dacă e, în ce stadiu. În plus, trebuiau aduși și ceilalți 2 pentru testare, să nu care cumva să fie și ei infestați. Nu vreți să știți cam cum am stat cu nodul în gât în ziua aia și a doua zi, până când am primit rezultatele testului rapid pentru ceilalți doi… Și oricum, n-am scăpat 100% nici cu ei, trebuie o bucată de acum încolo să tot repetăm testele.
Ne-au explicat pe scurt cam cum stă treaba cu parazitul ăsta și că dacă infestarea e gravă…
Spre lămurire, filaria este un parazit transmis de țânțari, în zonele în care raportul căldură/umiditate este optim pentru dezvoltarea acestui parazit. Cum ar fi Grecia… Parazitul se prezintă inițial sub forma unor microorganisme (microfilarii) și evoluează în timp în niște viermi care migrează și se cazează în inima câinelui. Perioada de incubație este cuprinsă între 6 săptămâni și 6 luni, dar parazitul poate supraviețui până la 7 ani în organismul câinelui.
Ce e nasol la toată treaba asta este așa: pe de o parte, mulți câini pot fi perfect asimptomatici, iar atunci când apar simptomele este mult prea târziu. Pe de altă parte, la noi – și aici mă refer în special la zona Brașovului, nu neapărat la toată țara – veterinarii nu prea testează pentru așa ceva, pentru că pur și simplu la noi nu sunt condițiile pentru transmiterea acestui tip de parazit. Și iarăși pe de altă parte, dacă boala este într-un stadiu mai avansat (dar, să zicem, încă la nivel presupus tratabil), tratamentul este agresiv și riscant. Dacă parazitul a apucat să se dezvolte suficient încât să treacă de la microfilarie la vierme, tratamentul ucide viermii, care însă se descompun în sângele câinelui și pot provoca embolii sau alte nasoleli.
Anaplasmoza este o afecțiune de origine bacteriană, transmisă de obicei de căpușe. La Leda, simptomele păreau să se potrivească – pusee de febră, splină mărită, ganglioni inflamați. Nu avea însă alte simptome precum dificultăți de respirație sau indicatori modificați la nivelul analizelor de sânge…
Colac peste pupăză, am crezut că am stricat-o și eu, mai rău decât era deja. Și asta pentru că sâmbătă i-am făcut eu antibioticul injectabil (care se face subcutanat), iar luni făcuse ditamai gâlma în locul respectiv, gâlmă în care veterinarul a descoperit puroi. Nu vreți să știți cam ce a fost în sufletul meu… S-a dovedit însă ulterior că nu a fost vina mea, ci a fost o reacție la respectivul antibiotic, pe care au mai avut-o și alți câini. Dar tot am avut stomacul ghem…
În plus, probabil tot din cauza cocktailului de antibiotice pe care l-au încercat medicii inițial, au început să îi curgă ochii și i s-au inflamat mucoasele de la nivel ocular așa rău, încât biata de ea abia mai putea ține ochii deschiși.
La ora la care vă scriu rândurile astea (joi, la fix o săptămână după ce a început să fie rău și tot mai rău), încă așteptăm rezultatele testelor de laborator, pentru a avea un diagnostic cert. A început oricum tratamentul cu antibioticul care trebuie (nici filaria, nici anaplasmoza nu se tratează cu antibiotice cu spectru larg, ci cu unul anume) și, per total, starea ei pare să fie ceva mai bună.
Din păcate, probabil din cauza antibioticului, a început să vomite (este unul dintre efectele secundare menționate) ceea ce mănâncă. Dar mna, să zicem că p-asta am putea să o dregem cumva, important e să fie bine în rest.
Noi am fost niște dobitoci ignoranți, cu toate cunoștințele noastre despre câini cu tot. Și, din păcate, am fost ignorați pe pielea cățelușei noastre. Și spun asta pentru că există deparazitări interne și externe preventive pentru astfel de paraziți. Deparazitările interne eficiente conțin substanța activă milbemicină, iar cele externe, selamectină. Nu vă dau denumiri comerciale pentru că e efectiv irelevant ce marcă de deparazitare se folosește, atâta timp cât conține ce trebuie.
Noi nu am știut asta. Câinii noștri aveau deparazitările făcute, dar nu cu soluții/tablete care să conțină substanțele de mai sus. Pentru că pur și simplu nu am știut. Deparazitarea externă pe care o foloseam părea ff eficientă la căpușe – că astea sunt frecvente prin zonele prin care bântuie ei – așa că mai departe de atât nu ne-am bătut capul.
De ce spun că am fost niște dobitoci ignoranți? Pentru că am plecat cu câinii după noi, în Grecia, în vacanță, fără să ne punem nicio clipă problema dacă n-ar trebui să ne interesăm despre niște deparazitări suplimentare specifice zonei respective. Singura scuză pe care o avem este că, până la urmă, Grecia e aici, aproape de noi, nu plecam cu câinii în Nigeria, ca să ne treacă prin cap că poate ar mai trebui făcut ceva în plus.
Uite că nu e așa. De-aia am și ținut să scriu acest articol, pentru că românii merg frecvent în Grecia și mulți își iau câinii cu ei. Pentru ei l-am scris, să meargă să se intereseze la vet ce au de făcut înainte să plece cu câinii într-o țară care are o climă diferită de a noastră. Să nu se bazeze pe „am fost și altădată si nu s-a întâmplat nimic”. Că e suficient să se întâmple o singură dată ca să-ți dea viața peste cap. Și pe a ta, și pe a bietului câine.
Pentru noi, ultima săptămână a fost un roller coaster emoțional. Ba avea câte o zi mai bună, ba iar i se înrăutățea starea. Până și finalul ăsta de articol l-am schimbat de 3 ori până acum. Pentru că în prima parte a zilei părea mai bine. Apoi a făcut iar febră și a redevenit apatică. Și ăla e momentul când ți se frânge sufletul în bucățele, când îl vezi că suferă și nu știi ce să-i faci. Așa cum mi-a zis Mihai într-un mesaj – măcar copilul spune ce îl doare… Amărâta asta depinde de noi 100%. Și are toată încrederea ei de cățel în noi, se lasă dusă zilnic la perfuzii, stă cuminte cu branula aia înfiptă în venă de o săptămână, stă să i se ia sânge și să fie înțepată și pipăită și să i se îndese un termometru în fund de nu știu câte ori pe zi, de șapte zile încoace. Și toate astea fără să cârâie și fără să protesteze. Pur și simplu pentru că știe că noi suntem familia ei și tot ce facem, facem ca să încercăm să-i fie din nou bine.
Așa că da, o branulă într-o lăbuță de cățel doare ca o mie de cioburi înfipte în suflet, doare ca o rană deschisă peste care torni sare cu nemiluita, doare cu toată durerea pentru un suflet pe care-l iubești și care depinde de tine. Și doare și mai rău când știi că e vina ta, bipedule, și când tot tu nu știi ce să-i faci…
Vă fac aici un scurt update
Am fost aseară să cerem o a doua opinie și să mai repetăm o serie de analize.
Partea bună e că putem exclude cu certitudine destul de mare atât dirofilaria, cât și anaplasmoza.
Partea proastă e că, în esență, tot nu știm exact ce a declanșat toată nefericirea asta și că i-am cam dat la ficat cu toată tona de medicamente îndesate în ea. E posibil să trebuiască să îi scoatem splina, dar asta nu e tragic, pot trăi și ei, la fel ca oamenii, bine mersi fără splină.
Deocamdată, consensul e că totuși ceva carcalac a avut – ori babesie, ori borelia ori altceva de pe acolo. Însă probabil ca urmare a tratamentului destul de agresiv, nu a apucat să mai iasă pe teste. Pe care le vom mai repeta, însă.
Acum am trecut pe tratament pentru hepatoprotecție și urmărim în continuare cum se simte. Azi pare mai bine. Nu suntem încă pe dansul bucuriei, dar respirăm ceva mai bine, că s-a mai diminuat nodul din gât și din stomac.
Vom repeta zilele astea ecografia și analizele și vedem 🤞
Comentariu beton!168
Iulia te înțeleg perfect. Am trecut saptamana asta de la extaz la agonie si invers.Cățelul nostru Brownie, un yorkshair terier, foarte vioi și jucăuș, o noapte nu a dormit din cauza de durere de burtica. El are probleme de doi ani cu bila,având diagnostic de bila mâloasa. Am mers djmineata cu el la veterinar și era suspect de pancreatita, i a făcut 2 injecții sj a rămas sa îl supraveghem. După amiaza iar se simțea rău,am mers iai și i am făcut teste de pancreas ,alt test de 16 parametri pentru toate organele si hemoglobina. Ce crezi toate au iesitt în regula mai puțin hemoglobina care arata splina puțin mărită. Între timp el afara nu avea nimic se juca trăgea de lesa,pofta de mâncare maxim,dar în casa parca era alt câine,plângea încontinuu și se uita în ochii tai ,parca spunea,mama mi e rău, ma doare,innebuneam. I a mai facut o injecție.,apropo a făcut și alergie la primele,un sedativ,. Eu nu am știut ca e și sedativ și când l am văzut moale ,fără se se miște,paralizat,am luat o razna,suna la doctor iar. A doua zi iar rău,iar doctor, iar injecție. Acum și a mai revenit,e jucăuș dar nu avem nici un diagnostic. Stau noaptea și nu dorm și ma uit dacă respira,sunt disperata. A slăbit și foarte mult pentru greutatea lui,deși mănâncă, chiar e disperat de foame dar ii dau numai bobite,cântărite sa nu agravez problema. .
În concluzie un recomandare de veterinar, poate găsește un diagnostic. Multa sănătate la cățel,știu prin treci, avem 4kg,cățel și a stat cu perfuzii, branula și alte chestii de gen.
Bila mâloasă a apărut și la ea pe eco. Acum, nu știu ce să zic, asta e opinia celui care a făcut eco, altul zice că e posibil să nu fie chiar așa, că depinde când prinzi câinele și e pur și simplu posibil să nu se fi „golit” bila și de aia să pară așa… Naiba mai știe 🤷♀️
Nici noi nu avem momentan diagnostic, așa că înțeleg perfect prin ce treci 🤗
Stiu exact prin ce treci. Am patit si eu o nenorocire cu catelusa mea, o femela de boxer. Daca nu stii cum sunt boxerii, lasa-ma sa iti spun ca sunt niste creaturi extraordinar de iubitoare, lipicioase, si li se spune half-breeds pt ca au caracteristici umane. Am iubit-o ca pe ochii din cap.
A fost diagnosticata cu cancer. Desi nu sunt adepta tratamentelor pt cancer la caini (e prea chinuitor) am decis sa facem o singura incercare – o operatie. Din pacate, nenorocitul de cancer a revenit dupa cateva luni, si mai ofticat, deci mai agresiv.
E, pai nu pot sa iti explic cum te simti atunci cand duci dragul de catel la veterinar si stii ca nu mai iese de acolo. Am lasat-o sa se bucure de viata pana la primul semn de suferinta, ca apoi sa ne meritam titlul de „persoane pe care se poate baza”. Ni s-a rupt inima, dar stiam ca ea are toata increderea ca noi sa facem ce e mai bine pt ea. 10 ani am facut tot ce era mai bine pt ea, si nu am dezamagit-o la final cand a trebuit sa punem binele ei deasupra sentimentelor noastre. A fost cel mai greu lucru care l-am facut vreodata. Iti tremura tot corpul semnand o bucata de hartie care iti exprima acordul ca patrupedul tau iubit sa isi dea ultima suflare in bratele tale. Si mai rau e atunci cand faci asta desi cainele tau pare ok. Mananca, se joaca, petrece cateva ore pe zi plimbandu-se cu tine. Dar tu stii ca are dureri si ca sufera, si nu poti decat sa apreciezi sacrificiul. Stii de durerea lui, dar prefera sa iti faca tie pe plac decat sa se planga de vreo ceva.
Sper ca al tau sa fie mai bine. Dar iti scriu pt ca stiu exact ce inseamna sa te uiti la ghemul ala de blana care are 100% incredere in tine ca stii ce faci atunci cand sufera. Fara indoiala. Fara sa se planga.
Comentariu beton!14
Avem un husky, Millo…la un an si un pic a facut babesioza. Am avut noroc cu niste oameni minunati de la facultatea de medicina veterinara din Timisoara! Internat de urgenta, urina sange, nu putea merge, ochii devenisera un alb dens, ca de zombi. Sambata seara era ok, agitat, „enervant” chiar cu agitatia lui obisnuita:) Dar pana duminica seara devenise o leguma…5 zile a stat cu branula in labuta, hranit intravenos. Am cautat in aceea duminica un medicament pt uz uman necesar ca sa il salvam, ceva pt ficat, nu mai retin. Cred ca am calcat 18-20 de farmacii in Timisoara pana l am gasit. Apoi o saptamana a fost cazat la spitalul veterinar al facultatii. Niste oameni de nota 10, doctorii si studentii! In primele 5 zile a avut monitorizare 24/7 pt ca studentii faceau practica acolo inclusiv noaptea. Special thanks pt o stundenta din Grecia si una din Cehia..si pt ceilalti, normal, dar cu ele am intractionat cel mai mult. La sfarsit ajunsese al nostru Millo mascota centrului. La externare, ne au cerut voie sa includa cateva secvente cu Millo, in clipul de promovare al facultatii, pe Youtube…il puteti vedea acolo pe Millo:)
P.S.: ne a ros apoi toti tuya din curte dar ne bucuram ca poate face asta. As vrea sa plantez cati tuya va fi nevoie si cat mai multi ani!
Comentariu beton!18
Cereți și testul de Leishmania, dat fiind ca ați fost în Grecia cu câinii.
@Madalina, îmi amintesc (și probabil nu voi uita vreodată) când s-a uitat Fritz la mine, acum 5 ani și ceva, după ce vorbise cu veterinarul și îi spusese că nu mai avem ce facem, și mi-a spus: cum să-mi duc eu acum cățelul acolo, să mi-l omoare?
….
@Sorinn, mă bucur că sunteți bine acum! ❤️
@MI, notat, mulțumesc!
@Iulia, atunci nu privesti situatia asa. Nu ti-l omoara, ci ii curma suferinta sau il scuteste de o suferinta. E un act of mercy, a kindness, oricat de mult ar durea. Sufar si acum, 7 luni de la intamplare, dar nu regret decizia. Mika mea a fost un caine extraordinar, demn de un sfarsit fara durere in bratele oamenilor ei preferati.
@Madalina, așa e, știm și noi că am luat decizia corectă atunci. Dar tot ne-a frânt sufletul în mii de bucățele, iar o bucățică din el a plecat pentru totdeauna, împreună cu acel cățel.
@Iulia, inteleg prea bine, crede-ma. Nici acu nu am sters geamurile din spate ale masinii. Inca sunt bălite de ea.
Iulia.
Comentariu beton!17
Eu 🙂
Of, biata cățeluță… Mi-au dat lacrimile. Multă putere, Iulia! Sper din suflet să se facă bine cât mai repede! Ce-o fi în sufletul vostru… 😔
Comentariu beton!32
Mulțumim! O să fie bine, n-are cum altfel!
Comentariu beton!23
Of, branulele in labute dor infiorator de tare, pentru ca ei sunt parte din familia noastra si nu ne mai imaginam viata noastra fara ei si suferinta lor este suferinta noastra. Sper sa se faca bine cat mai repede.
Comentariu beton!33
Da, exact, sunt familie orice s-ar întâmpla!
Comentariu beton!21
Neata. Va tin pumnii si voua si ei,sa fie bine !
Ti se rupe sufletul de orice fiinta care sufera,dapai atunci cand e al tau …
Sanatate ! Sa ne tii la curent.
Comentariu beton!17
Mulțumim! ❤️
Multă sănătate lui Leda!🥰👍
Știu foarte bine cum este sa îl vezi bolnav, sa umbli cu el pe la Vet, și sa aștepți semnele ca se simte mai bine. Nici nu a mai contat ca am cheltuit o căruță de bani, important a fost ca el s-a făcut bine. 💕
Se pare ca la voi este mai nasol pt căței decât aici. Noi nu avem atâtea probleme.
Comentariu beton!21
Acu, nush ce să zic… Nici la voi colea nu mi se pare chiar lejerel, cu scorpioni și șerpi și alte bâzdâgănii… 😐
Mulțumim pentru gândurile bune! ❤️
Comentariu beton!14
@Iulia, noi stăm in oraș și pe unde îl plimbăm noi, sau pe unde am mai fost cu el, nu am avut probleme. In 7 ani și ceva o singură data a avut o problemă cu o mușcătură de “ceva”, dar s-a rezolvat ușor. Dacă te duci cu el in “bush” ai mari sanse sa ia ceva.
Probabil am eu o imagine deformată, că am tot văzut pe la tv diverse povești cu oameni care s-au trezit cu diverse bâzdâgănii prin casă, chiar în orașe locuind. Vezi, d-aia nu e bine să crezi tot ce vezi la cutia cu trubaduri 😬
Of, bietul blanos si bietii de voi!! Insanatosire rapida fetei si-o imbratisare voua 🤗🤗
Comentariu beton!15
Mulțumim 🥰
Off, îi doresc să se facă bine, să nu mai sufere, să nu mai suferiți.
Am trecut cu Miți, una dintre pisicile noastre, prin operații. Eram toți bolnavi pe lângă ea.
Sănătate prietenilor necuvântători și vouă!
Comentariu beton!18
Mulțumim! ❤️
Ce rău îmi pare, sper să se facă bine cât mai repede.
Asta sperăm și noi! 🤞
Iulia stiu ca doare al dracului de tare. Am trecut si noi prin astfel de clipe. Cine nu are animal de companie nu are cum sa stie. Alaturi de voi! 🤗
Comentariu beton!24
Da, așa e, până nu ai avut o jivină în casă, nu îți poți imagina cum e… ❤️
Comentariu beton!14
Sănătate Ledei, dar și celorlalți doi💓 doar voi știți prin ce treceți acum. Chiar nu aveți cum să preveniți toate evenimentele astea, mno, uite că nici vetul nu s-a gândit din prima la paraziții ăia. Vă țin pumnii să se rezolve cât mai repede 🤗
Comentariu beton!19
Mulțumim! ❤️
O imbratisare si un pup lui Leda din partea mea cu drag, energie pozitiva si urari de sanatate! Si voua, tot o imbratisare puternica, sa va dea forta pentru tot! Stiu ca doare si ca nu trece cu vorbe, dar, tine in minte ca nu esti Atotstiutoare ca sa poti sa prevezi tot. Tine-ne la curent.
Comentariu beton!13
Fac un update imediat, dar am vrut mai întâi să vă mulțumesc tuturor pentru gândurile bune! ❤️
Comentariu beton!15
Recuperare rapidă, Leda.
Ştiu că e greu, însă e o cățeluşă puternică. Mulțumim Iulia pt aceste recomandări, sfaturi. Chiar sunt binevenite. Cred că sentimentul acesta că „nu am fost suficienti de şi de..” il avem toți cei care iubim cu „abandon sufletesc total”.
Eu am mereu încredere în veterinari.
Ne au ajutat de fiecare dată. Poate inventează si tinerețea fără bătrânete!
Imbratisari cu multa energie! ❤
Of, sanatate multa! Am patit, din pacate. Ginduri bune pacientei din partea intregii mele trupe, ciini si pisici, deopotriva!
Comentariu beton!14
Mulțumim! ❤️
Va tin pumnii din toata inima, potaia mea va tine toate labutele stranse sa iesiti cu bine din toata poaveste asta.
Ps: din pacate stiu de nemernicia asta de boala, am jrt, deci catal cu par scurt si astia sunt cei mai predispusi la asa ceva. Si da, cand am citit prima data de boala asta mi a stat si mie inima.
Va dorim toata sanatatea din lume. :*
Comentariu beton!12
Mulțumim! ❤️
Multa sanatate, Ledei si putere voua sa mergeti mai departe cu tratamentul! Finalul va fi unul fericit, aveti incredere!
Important este ca au gasit problema!
Din ce ai mai scris pe aici despre ei deduc faptul ca sunt totusi niste caini puternici si Leda va putea lupta cu boala.
Stiu ce inseamna sa ai cainele bolnav…
Din nefericire, la mine a trebuit sa iau decizia cea mai buna pentru el si cea mai crunta pentru mine, din cauza unui AVC la 10 ani.
Comentariu beton!15
Mda, am luat și noi decizia asta acum 5 ani, la primul cățel al lui Fritz. E cea mai infectă decizie pe care nimeni nu ar trebui sa fie nevoit să o ia vreodată 🥺
Și am fost la un pas să credem că va trebui să o luăm din nou, atunci când cel mare, Otto, fratele Ledei, a fost la un pas de septicemie și nu mai părea să își revină. Dar uite că azi e viu și mai vesel decât a fost vreodată, deci minuni se mai întâmplă!
Comentariu beton!22
Este cea mai grea decizie pe care am luat-o vreodată. Dar după doi ani de luptă cu un cancer si după 15 ani de viață fericită, noi a trebuit să decidem că este momentul sa ne luam la revedere de la primul nostru copil-o femelă ciobanesc german, lucru care ne-a spart sufletul în mii și mii de bucăți pe care încă le mai culegem… Au trecut 5 ani până am fost in stare sa ne luăm alt câine, și încă avem momente când îi încurcăm numele….
Comentariu beton!19
@ElenaS, îmi pare rău, știu cum e, am fost și noi acolo 😔
@Iulia&Fritz: capu’ sus, va fi bine!
cînd l-am adus în micuța garsonieră în care stăteam în chirie și l-am scos din geacă, navastă-mea a întrebat „ce e asta?”; pentru că așa arăta, a „asta”, deși el s-a dovedit ulterior a fi un frumos ciobănesc german care a fost cu noi vreme de 15 ani, pînă fix înainte de venirea pe lume a fetiței; a stricat papuci, colace de wc, trandafirul japonez pe care soția îl îngrijise și taman făcuse prima floare…; și mă scotea din minți, pe la începuturi, cînd, certat fiind să nu mai latre dimineața, se așeza și se uita la mine; nu zicea nimic, nu mîrîia, nu icnea; era precum statuile alea egiptene; Doamne, cum mă scotea din minți holbatul ăla…, că, na, mă trezeam și-l scoteam afară…; dar Max a fost un cîine… dacă ridicam vocea la musulmancă, venea, se așeza la genunchiul ei și mă privea pînă încetam; știa, indiferent cu ce mașină veneam acasă, cu cîteva sute de metri înainte de a intra în parcare… (am verificat distanța);
și apoi s-a îmbolnăvit; apatic, refuza mîncarea, urina roșu; cum acum 15 ani (apropo de evoluția științei), veterinarii nu aveau informația, medicamentele și aparatura de astăzi, a durat aproape o săptămînă pînă la diagnosticare; norocul nostru s-a numit Sorin, un tînăr asistent universitar (astăzi prodecan) și prof dr Solcan, care n-a protestat deloc cînd l-am scos din casă într-o duminică și care l-a diagnosticat pe Max în primele 10′; i-a făcut apoi un ecograf și ne-a arătat splina plină cu resturi de hematii (așa se manifestă babesioza; parazitul ucide celulele roșii iar animalul practic se sufocă din cauza lipsei de oxigen la organe); deci, dl. profesor a sunat un alt coleg, i-a spart vitrina cu medicamente, a cîntărit o pulbere din care a făcut o suspensie și i-a administrat-o intravenos; „șansele sunt sub 50%!”, așa mi-a spus, „că medicamentul e foarte agresiv iar cîinele este foarte slăbit”; dar Max a avut zile! și datorită lui Sorin care vreme de o săptămînă și-a băut prima cafea la noi (6,45-7) după ce-i administra lui Max suport intravenos;
astăzi, la Universitatea ieșeană există un serviciu medical de urgențe dar acum 15 ani erau doar niște OAMENI; doi dintre ei mi-au salvat cățelul:
prof dr Ghe. SOLCAN
conf dr Sorin PAȘCA
Comentariu beton!120
Cinste lor ! Frumoasa povestea. OAMENI au fost intotdeauna,doar omenia difera cantitativ…!
Comentariu beton!16
@costică, wow! 🥺
Și mulțumim, știi tu de ce! ❤️❤️❤️
Comentariu beton!13
Fostii mei profesori, ma bucur sa ii vad mentionati aici. Doi OAMENI fantastici!
Comentariu beton!19
Am plâns ieri pe saturate, plâng și azi. Iulia, eu îs mai noua în ingrijirea cainilor, ei de obicei erau ai socrilor mei, eu doar ii iubeam , ma jucam cu ei și evident, ii consideram ai mei. Acum am un caine , cu acte al meu. În aceasta vara am trecut prin cumulul asta de mila, frica, emoții, speranta. Se ridicasera aceleași suspiciuni ca la tine , babesioza și altele. Și priveam zilnic cum cățelul meu paraliza, și nu se mișca. Am avut flerul sa schimb veterinarul (îl alesesem pe primul pt ca a fost extraordinar de implicat în salvarea schnautzerului nostru la confruntarea cu babesioza), și evident ,diagnosticul era greșit. Al meu tocmai fusese puțin sifonat de o confruntare cu câinele lup, mai precis era o chestie a nervilor. Mbon, am reușit sa îl punem pe picioare, ma durea sufletul la fiecare schelalaitura de la injecții, dar am rămas cu o nesiguranță. Simt ca ceea ce fac la deparazitări, fac haotic. Azi un produs, mâine alt produs. Aceeași chestie la pisici. Eu m-as bucura sa primesc aici sfaturi de la cunoscători. Ca sunt puțin zero barat. Știu sa îi iubesc, nu știu sa le dau tratamentele.
Comentariu beton!19
Mas, nu îți dau sfaturi, pentru că nu sunt veterinar și iaca, deși am învățat în cei aproape 6 ani de când creștem rasa asta, am învățat (cam pe bărbițele lor, din păcate) multe chestii, tot am dat fail…
Singurul lucru pe care ți-l pot spune e să găsești un vet în care să ai încredere și care, în caz de ceva, să fie deschis și la a cere o a doua opinie. Sau a treia. Sau a patra… Nu e ok să te plimbi în 30 de locuri, noi nu facem asta de obicei. Eu sunt de principiul că îți alegi un medic și ai încredere în el și mergi pe mâna lui, indiferent că e medic de bipezi sau de patrupezi.
Dar și ei sunt oameni și uneori pur și simplu pot fi depășiți. Și eu cred că un medic bun va ști întotdeauna când să recunoască asta și să te îndrume să mai ceri o părere.
Comentariu beton!21
Sănătate patrupezilor și vouă putere să le fiți alături.
Mulțumim! ❤️
Off, sanatate multa si putere! Avem catei de mult timp, am in curte 3 ingeri patrupezi dusi la ceruri… acum am 2 catei si o pisicuta… e greu sa-i vezi bolnavi… se rupe ceva din tine mereu… branula aia lasa rani adanci in suflet… dar ei stau si rabda sperand de la noi sa-i facem bine… Dumnezeu sa va ajute!
Comentariu beton!13
Da, asta e cumva cel mai fascinant în toată mizeria asta… Cu cât stoicism rabdă totul. Am fost aseară cu ea să repetăm ecografia abdominală și a stat aproape 40 de minute pe spate, cu burta în sus, să o împungă cu sonda aia în toate modurile posibile, fără să miște…
Comentariu beton!15
Multa sanatate! Unul din ai nostri a fost suspect de jigodie, la un moment dat. A fost greu. Cu branula si tratament si toate alea. Acum cand merge la spital la vaccin, trebuie dus in brate pt ca refuza sa intre in incinta spitalului. Si are peste 30 kg. Depre celalalt, am scris. Lovit de masina, paralizat 1 saptamana, 2 luni tratament zi de zi la spital. A ramas cu o labuta nefunctionala dar este cel mai iubit catel. Al treilea, o babuta, are diabet acum si a orbit. Ii fac insulina de 2 ori pe zi. Restul sunt bine. Multa sanantate, tuturor.
Comentariu beton!25
Uite, cumva asta e fascinant la ăștia… Otto (cel mare) a trecut prin 4 operații. La una a ajuns aproape în prag de septicemie, pentru că organismul i-a respins implantul. Și cu toate astea, când îl vede pe medicul care l-a operat, fuge spre el (la propriu) și dă din coadă cu frenezie. Cumva, parcă știe că tot chinul ăla a fost ca să îi facă bine.
Comentariu beton!25
Da, fiecare are personalitatea lui….cel cu labuta, a ajuns sa se plimbe in spital de zici ca e sef acolo….cand il duceam, stia in care sala de tratament sa intre, prima pe dreapta, ca acolo fusese tratat cat a mers alea doua luni, zi de zi….si era contrariat cand gasea sala ocupata….
Comentariu beton!18
Nu a apărut ăla sau aia, că dacă aveai copii sau după un om nu plângeai și tu. Că eu pe ăia îi aștept. Să îi fufu în gură. In trei ani mi’au murit mai mulți oameni din viața mea decât în tot restul ei. Și mi’a murit și bull terierul și o dată cu el mi’a mai murit și partea lui din sufletul meu. Că la mine nu există altă rasă. De câini. Încă nu am puterea să iau un puiuț. Îl strâng în brațe pe Gheruță.
Sănătatea blanosului și vouă.
Comentariu beton!47
Edel ❤️❤️❤️
Sanatate si forta! 🧡
Atat. Am un nod in gat.
Mulțumim! ❤️
Multă sănătate!
Mulțumim! ❤️
Multă sănătate! Am început ziua în lacrimi🥺 Ți se rupe inima când ii vezi ca suferă și nu ai puterea să le iei suferința!
Așa e, ți-ai dori din tot sufletul să faci orice, numai să fie bine 🥺
Vai, bietul de el 🙁 sper sa se faca bine cat mai repede.
Pisicul meu s-a taiat intr-o margine neslefuita din spatele aragazului (nici nu stiam de existenta ei) si am plans in fiecare zi in care i-am schimbat bandajele si i-am pus betadina. Nimic nu te pregateste pentru asa ceva.
Am dat aragazul si am luat altul dupa 🙂
Comentariu beton!13
Nu, chiar nu te pregătește nimic pentru când îi vezi așa amărâți…
Îmi pare rău că aveți aceste probleme, știu că e greu. Sper sa se facă bine și să fie totul ok și cu ceilalți doi. Nu cred că e cazul să vă învinovățiți prea tare, nu cred că aveați cum sa vă gândiți chiar la toate. In plus, era posibil ca nici veterinarul sa nu se gândească la deparazitarea specifică. Asta e, s-a întâmplat, doamne dă să fie totul bine!
Culmea știi care e? Că am fost la vet înainte de a pleca, să le vizeze pașapoartele. Și mi-a spus neapărat să îi dau cu Autan (musai Autan, nu alt tip de spray din ăsta anti-țânțari), pentru că în Grecia există un țânțar care transmite mizeria asta de parazit.
Și îi dădeam pe toți zi de zi cu sfințenie cu Autan. Dar ideal ar fi fost să aibă și deparazitarea corectă.
De data asta se pare că ne-a trecut glonțul pe la ureche, dar putea fi mult mai rău.
@ (altă) Iulia o să fie bine, schnauzer-ii sunt câini puternici și rezistenți, și din câte am înțeles e in floarea vârstei, nu e nici puiuț, nici babetă. E bine îngrijită, nu cred că ar fi motive de…probleme mai mari.
Mircea, da, sunt câini puternici în general, iar fata abia are 5 ani jumate și, slavă Bărbosului, nu a avut alte probleme, cu excepția unui piometru de care a scăpat cu brio. Așa că sperăm din tot sufletul să treacă și asta 🤞
Hey. Sper ca medicii au recomandat si ceva probiotic cu antibioticul ala luat. Este foarte important aportul de probiotice pe perioada tratamentului si dupa vreo 10-14 zile. Antibioticele omoara si infectia dar si bacteriile bune. La greu. Multa sanatate !
Dăm și probiotic, și de azi începem și cu hepatoprotector.
Sper sa se facă bine Leda, catelusa curajoasa!🤗
Si țin pumnii sa treceți și voi prin experienta asta cu bine🤗🤗🤗
Mulțumim! ❤️
Offfffff, că ți se rupe sufletul… Sănătate multă! 🤗🤗🤗
Mulțumim! ❤️
Doamne, mi se rupe sufletul! Eu am doi blanosi si ii multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu ca sunt sanatosi si sunt in viata mea! Dar cred ca inteleg prin ce treceti voi acum si cat de greu trebuie sa va fie. Multa, multa sanatate Ledei si celorlalti si voua deopotriva!
Mulțumim! ❤️
Multa sanatate! Va trimit o imbratisare! Restul familiei si-a revenit (sambata trecuta erau mai multi pacienti)?
Mulțumim! ❤️
Da, restul pacienților la ora asta mi se urcă în cap și solicită cu vehemență să li se facă clătiteeee 🙄
Comentariu beton!17
Off..biata cățeluşă şi bieții de voi! Sper să funcționeze tratamentul şi să-şi revină cât mai repede ❤ 🙏
Şi da, doare tare „înțeparea” patrupedului de suflet. Copil fiind am mers cu bunică-mea la cabinetul veterinar pentru vaccinurile periodice ale cățelului Lord (metis de dalmațian-practic de talie mai mică şi cu pete mai puține 😀). Fiind o încăpere mică, de obicei intra doar bunică-mea cu el. De data asta am insistat să intru eu. Zis şi făcut, am intrat, era un vet nou. L-a apucat de pulpă şi i-a înfipt acul de a schelălăit ca niciodată, cred că s-a auzit în tot cartierul. Nu mai ştiu dacă i-am zis ceva nesimțitului viitor „coleg”, ştiu doar că nu l-am mai lăsat din brațe pe Lord până acasă. Nu mai spun cum mi s-a rupt sufletul când mi s-a smucit din lesă, a fugit în stradă şi l-a atins o maşină (din fericire mergea încet şi a pus frână destul de rapid).
Sper să citim veşti bune în curând! 😘
Mulțumim! ❤️
Offf….mi s-au udat ochii. Înțeleg perfect prin ce treci și va doresc să depășiți cu bine acest moment.
Multă sănătate și îmbrățișări! 🤗🤗🤗
Mulțumim! ❤️
Of, of! Știu cum doare branula din labuta de pisica! 4 bucăți cu parvo! Am hrănit și dat apa cu linguriță o lună, din ora în ora… Acum am 4 mâțe sănătoase și grăsuțe. Va fi bine și Leda. Cu grija voastra, cu medici buni, cu un sâmbure de noroc… Pupam lăbuța necajita.
Mulțumim! ❤️
Cainele meu are 15 ani.
Asa cred,pentru ca atunci cand l-am adoptat de pe strada avea cam un an.
Cainele meu este membru cu drepturi depline in familia mea,si singurul care are dretul de veto absolut.
Este prietenul meu,confidentul meu si cel care nu imi da voie sa sa o iau randeaua prin margarete.
Are persoane pe care nu le suporta si latra non stop in preajma lor,sunt persoane de care ‘ma apara’,adica se pune rapid intre mine si ele desi eu ii consider prieteni,are toane,hachite,dar stiu ca ma iubeste neconditionat.
Si el stie ca si eu.
Ma gandesc cu groaza,atunci cand imi dau voie,ca o sa plece.
Cineva m-a intrebat daca in cazul unui cutremur pe cine as slava primul,cainele sau un vecin.
I-am raspuns.
De atunci nici macar nu ma mai saluta.
Poate el are dreptate,pentru el.
Poate ca eu sunt defecta.
Habar nu am.
Sper sa fie bine Leda.
Comentariu beton!23
Lasă, să fim noi așa defecți și ei ăia „normali”.
In orice caz posibil, cu extrem de putine exceptii (adica copil/sot), daca am de ales intre un animal si un om, aleg fara sa ma gandesc animalul. Am avut caini, pisici, si alte lighioane toata viata. Sunt membri intregi ai familiei. Mai sinceri si mai fideli decat orice alt membru uman. They come first. Vorba ta. Sa fim noi defecti si altii normali. Works for me!
O să fie bine!
Ținem pumnii strânși, strânși!
Mulțumim! ❤️
Oofff, știu ce este in sufletele voastre. Abia mai vad literele din cauza lacrimilor. Sănătate multa și însănătoșire grabnică. Va fi bine, daca ați descoperit ce are.
Mulțumim! ❤️
Ținem și pumnii și lăbuțele de cățel să fie bine și sa trăiască mult langa familia ei iubitoare. E ceață aici pe blog?
Mulțumim! ❤️
Draga de ea! Multa sanatate fetitei!
E groaznic cand se imbolnaveste un animalut, tinem pumnii si labutele stranse sa se faca bine.
Mulțumim! ❤️
Sănătate minunățiilor!
Simt durerea asta la două săptămâni! Si e nemărginită! Iar sufletul meu s a strâns și plânge pentru durerea lor!
Mulțumim! ❤️
Buna, Iulia! In general, ca medic veterinar nu prea imi dau cu parerea fara sa vad efectiv pacientul, dar acum o sa fac o exceptie. Noi, in Bucuresti, din pacate avem multe, multe cazuri de Dirofilaria (si majoritatea pacientilor mei iau preventie pentru ea chiar daca n au drum prin Grecia, Spania etc) si vesta buna este ca este tratabila, mai ales in cazul in care ai noroc sa fie stadiul1 sau 2,adica fata modificari la nivelul cordului. Discuta cu vet ul tau de varianta slow kill, este f bine tolerata de pacient si cazurile de embolism pe ea sunt extrem de mici(eu personal n am avut niciunul si lunar pun cel putin 1 diagnostic de dirofilaria). Problema este ca, din ce povestesti tu, nu dirofilaria pare sa dea semnele astea.. Deci eu personal, daca ar fi pacienta mea asta mica, as cauta motivul. Posibil liza osoasa acolo, la degetul cu probleme si infectie mai urata, poate o supra infectie f urata. Sanatate multa si aveti grija de voi! 🤗
Comentariu beton!18
Mulțumesc mult pentru sfaturi! Știu că orice medic normal se ferește de dat opinii pe Neve, așa că îți mulțumesc cu atât mai mult! ❤️
Cred că dirofilaria o cam putem exclude, am avut așa: un 4DX pozitiv (primul), apoi, pe rând, negative: Knott, synevo vet (frotiu + pcr), 4DX aseară.
O să repetăm eco săptămâna viitoare, să vedem ce e cu splina aia așa mare și o să facem și o radiografie la lăbuță.
Și apoi… Habar nu am. Nu știu în ce direcție să mai investigăm, dar poate îi mai vine cuiva vreo idee 🤷♀️
Ce mă nedumerește e de ce, dintre toate cele vreo 5 a/b pe care le-a primit, singurul după care s-a văzut clar o ameliorare a stării e doxi (care, dacă am înțeles corect, e țintit spre carcalaci din ăștia). Ș-atunci unde moașă-sa e carcalacul?
Și ce mă nedumerește iar e, dacă e o suprainfecție, nu ar fi trebuit să aibă leucocitele ieșite prin acoperiș?
Naiba mai știe, am deja creierii tzichi și visez numai wbc și rbc și trombocite și… 🥴
Am incercat sa comentez, dar s a pierdut in meandrele internetului.. Asa, ziceam ca as face radiografie inclusiv torace(se ascund multe chestii acolo) si eco plus citologie sanguina la un histopatolog bun(Dr Soare, de exemplu) pt ca poti vedea multe, forma, continut, numar-chiar si aparatele bune dau chix in anumite circumstante. Si pt voi v ati plimbat prin tari calde cu nisip si musculite, as sugera si leishmania pe lista de diagnostice diferentiale, daca n a fost inclusa. 🤗
00
Mulțumesc mult! ❤️
Soro, vă îmbrățișez. E trist rău, dar sperăm la mai bine.
Cel mai important lucru e că vă luptați pt binele ei, și ea știe asta. De aia stă cuminte la orice, știe că vreți să o faceți bine.
Sănătate va doresc! 😅
Thank you, sister! 🤗
Multa sanatate Ledei. E fata puternica si o sa isi revina🤗 Ii tinem pumnii.
Noi a trebuit sa ne luam la revedere de la Poes-Poes (a se citi PusPus) ieri. Motanul a fost de fapt al cumnatei mele dar noi 2 aveam o legatura speciala. Am venit in familie in acelasi timp, acum 14 ani. Poes a fost un motan simpatic si strengar care profita de bunatatea vecinilor. Dar saptamana asta i-au cedat rinichii si cu toate tratamentele, veterinarul ne-a sfatuit sa il scutim de durere.
Fiintele astea patrupede caini, pisici, … se baga in sufletul nostru si devin membrii ai familiei cu drepturi depline.🥰
Exact, fix asta fac: intră în casă, iar apoi își fac bine-bine loc în suflet și rămân acolo, chiar și după ce locșorul lor pe canapea rămâne gol ❤️
Multă sănătate @Iulia câinelui, sper să se facă bine și să se țină după voi non-stop 😁
Mulțumim 🤗
Multa sanatate Ledei ! 💓Cat sufera dragii de ei dar cat suferim noi pe langa ei . Avem doua pechineze ( babute ) si o ,,maimuta” de bichon tare neastamparata . Acum cateva luni se izolase de noi ( cum ziceai si tu ), era tare cuminte ceea ce nu era semn bun . Avea o teapa de iarba cosita infipta in coapsa , anestezie, operatie , problema rezolvata . Dar dupa anestezie a fost nevoie sa stau cu ea in pat toata ziua , altfel se ridica si se da cu capul de pereti , parchet . Urata reactie a avut la anestezie , am crezut ca mor de inima cand o vedeam in ce stare este .
Uf, da, pot să fie nasoale trezirile din anestezii… Bine că s-a rezolvat! ❤️
Off…sanatate multa. Am trecut si eu la un moment dat printr-o parvoviroza cu o catelusa gasita pe strada gata infectata. Cu toate ca ne cunostea de cateva zile inainte sa incepem cu drumurile la perfuzii de doua ori pe zi, a avut asa multa incredere in noi. A supravietuit mititica 🙂
Sunt fascinanți din punctul ăsta de vedere, dacă ți-au acordat încrederea lor, se lasă pur și simplu pe mâna ta, orice ar fi…
Mama lor de carcalaci! Hai să fie bine!🙏
Să fie! ❤️
Acum trebuie să ne mai dai update, sperăm să fie bine! Mă gândesc la ea și la voi, să fie bine blănoasa și să-și revină. Mult curaj pentru voi, trimit îmbrățișări virtuale.
Mulțumim! 🤗
Draga de ea, ce suflețel bun și curajos ❤️❤️❤️. Sănătate și putere, dragilor, sa treceți cu bine cu toții peste probleme! ❤️🤗
Mulțumim! ❤️
Eu sunt iubitoare de animale. Și știu cât am bocit când maidaneza mea dragă, frumoasă și deșteaptă, a murit otrăvită. Și când motanul meu negru atât de iubit a murit de cancer, sau când un alt motan, cules de pe stradă când nici nu făcuse ochi, s-a stins după o săptămână de tratamente, după prima doză de insulină. Doare cumplit. @(alta) Iulia, sper să fie bine frumoasa Leda, ca să vă reparați și voi sufletele.
Mulțumim mult! ❤️
Of, stiu cum e :((( Ma rog sa se faca repede bine, draga de ea. Sa fiti bine cu totii !
Am catea, motan si pisoaica! Va inteleg!
Multa sanatate! Multa!
@Leia, @Oana, mulțumim mult! ❤️
❤️multa sănătate, precis se va face bine! Nu încetează să mă uimească de fiecare data câtă încredere au animăluțele in noi și cum ne lasă să le tratam, chiar daca e dureros/inconfortabil
Da, e uluitor. Iar cu ea cu atât mai mult, cu cât ea e un cățel care a venit la noi cu o anxietate de nu-ți pot explica… În primele zile când am adus-o acasă, îi era teamă până și să urce pe terasă, ca să intre în casă. Iar acum vine cu curaj oriunde o ducem și pur și simplu are încredere în noi.
Ceea ce va urma este „marturisirea” facuta acum trei a unui prieten despre ce si cum l-a adoptat pe Aki. Va asigur ca merita sa cititi! Multumesc Florin pentru acceptul de a impartasi gandurile tale!
„5 ani. Nu stiu daca sunt multi sau putini, dar azi se fac 5 ani de cand am luat o decizie si anume de a avea un caine. Pentru ca sunt multe de zis, voi incerca sa organizez un pic textul, in ideea in care unii poate nu vor avea rabdare sa citeasca tot si poate vor doar ceva anume.. Voi scrie despre contextul deciziei, de primul an, de beneficii, de cat mai multe minusuri cu care m-am confruntat, sfaturi si daca vor mai incapea sau voi mai avea timp, voi povesti si cateva intamplari. Cred ca sfaturile ar trebui citite de oricine si-ar dori sa cumpere sau sa adopte un caine sau orice alt animal de companie. Poate de asta si voi scrie, nu ca sa ma mandresc eu cu cainele meu sau ce wow e, pentru ca din exterior poate pare totul frumos si usor, dar n-a fost si nu vreau sa ma plang, Doamne fereste, ci vreau doar sa inteleaga si altii care sunt pasii si la ce sa se astepte, desi nu e o regula general valabila ca situatia sa decurga la fel. Am fost intrebat in trecut daca e usor sa ai un beagle, daca recomand, ca wow cum e, ca vrea si X si Y si nu voiam ca lumea sa vada doar frumosul, ci sa stie cam cum e in realitate, nu cum se vede pe facebook sau din poze. Personal cred ca a fost una dintre cele mai bune decizii pe care am putut sa o iau vreodata. Si daca au fost momente cand poate regretam decizia, acum, dupa ani si gandind la rece, as face-o din nou si ce e mai ciudat, n-as schimba nimic din cei 5 ani si n-as face nimic altfel fata de cum am facut pentru ca am avut de invatat si eu foarte multe lucruri. Lucruri pe care nu m-as fi gandit ca le voi invata de la o chestie blanoasa cu 4 picioare si creier cat o nuca.
Contextul, decizia si momentul T0:
Cochetam cu ideea de a-mi lua un caine de ceva vreme pentru ca imi doream sa ma dezlipesc de laptop(la birou laptop, acasa laptop) si poate sa fac ceva miscare(mergeam cu masina daca se putea si pana la Mega-ul din colt), dar mereu amanam sa iau decizia finala. Cum ar zice cineva, eram delasator sau poate nu eram ferm convins ca e momentul potrivit. Imi facusem chiar si o lista cu rase caini pe care mi i-as dori, o lista superficiala bazata 80% pe aspect si 20% pe experienta anterioara. Zic 80% pe aspect pentru ca imi doream un caine deosebit iar lista cuprindea in ordinea preferintelor 3 rase: Akita Inu, Husky/Malamut si Beagle. Husky-ul reprezenta cei 20% de experient pentru ca mai avusesem inainte. Am zis ca daca m-am descurcat cu un Husky(rasa pe care o credeam a dracului de incapatanata si independenta), ma voi descurca cu orice alt caine. Total gresit, dar asta voi detalia la partea de sfaturi.
Acum 5 ani, ar fi trebuit sa fie o zi banala de vineri, in care ma pregateam de nunta unui prieteni bun si de mers la Vaslui. De dimineata vazusem pe facebook un anunt de vanzare cu un beagle si pentru ca era pus de niste prieteni am incercat sa fac niste glume. Ei bine, unele glume nu au tocmai finalul la care te astepti, o scanteie tot se aprinsese acolo. Ajuns la Vaslui, m-am dus la baut la prietenii care aveau beagle-ul, ca deh, la Vaslui cam cu asta se ocupa oamenii si in special musafirii si dupa cateva pahare bune, decizia a fost luata. Il IAU EU! N-a fost o poveste din aia frumoasa ca m-a ales, l-am ales, l-am salvat, l-am pe aia ma-sii. Nu! Eu m-am imbatat si mi-am luat caine cu numele gata pus, vaccinat, numai bine pregatit sa-ti “futa” viata! Slava Domnului ca nu aveau vreo vaca de vanzare, ca cine stie ce se intampla. Asadar in Vaslui poti sa te imbeti si sa faci si altceva in afara de batai si violuri, poti sa te alegi cu un caine, mai exact un beagle care era a III-a optiune. Cei din urma, vor fi cei dintai. Cam asta a fost contextul si cum a aparut dihania.
Primul an:
Asadar n-a fost chiar atat de greu sa ma aleg cu dihania, doar ca, na, cand il iei acasa, incepi sa te confrunti si cu partile mai putin placute ale situatiei. Si sa incepem.
Aki avea 4 luni in momentul cand a ajuns la mine. La 4 luni nu stiu daca poti avea multe asteptari de la un caine, asa ca tre sa te inarmezi cu rabdare si sa incepi sa il educi. Un caine sau orice alt animal de companie nu e un laptop sau telefon pe care sa instalezi repede niste aplicatii/softuri si sa functioneze cum vrei tu sau sa-l setezi in cateva minute/ore. Un caine e un caine, iar tu esti direct responsabil cu educatia lui, ce are voie sa faca si ce nu, ce tre sa stie si ce nu. Evident ca la 4 luni Aki se pisa si se caca in casa. Aia era, mai trecusem prin asta cu un alt caine si stiam ca tre sa il obisnuiesc sa faca afara. Diferenta era ca husky-ul la 4 luni deja isi facea nevoile numai afara, beagle-ul…eh, beagle-ul fix pula! Nu cred ca e corect sa generalizez ca rasa, asa ca Aki al meu la 4 luni, la 5 luni, la 6 luni, la mortii lui, nu invata de nici o culoare sa faca afara. Ieseam cu el afara la fiecare ora si jumatate, stateam cu orele afara, dar era fix pe dos. Afara facea doar daca se scapa el, in rest zici ca se tinea fix ca sa faca in casa. Stateam doua ore cu el afara, nu facea nici un cacat(la propriu si la figurat), intram in casa, treceau 3 secunde, tttttzzzaaassshhhhhhhhh! Baaa baiatuuleeeeee, se pisa de ziceai ca bause juma’ din Dambovita. La cacat la fel. Uneori se caca de zici ca mai iesea un beagle din el. Aaaa…si cand era mic, mai avea din alea cu stricat la burta, cu diaree, cu morti, cu copti, de strangeam de prin casa si vomitam in wc in acelasi timp. Era de basm totul. Il invatasem sa faca pe balcon la un moment dat si imi aduc aminte cum dadeam cu mopul cu gulerul de la hanorac la gura. Pentru ca il comparam cu husky-ul avut inainte, pe asta il suspectam de autism. Nu se prindea nimic de el. Ba, da’ nimic! Asta stia doar sa doarma, sa se joace, sa pise si se cace. Toate-n casa daca se putea. Cu nspe mii de pedepse si suturi in cur, treptat a invatat sa faca afara. Ultimul cacat in casa a fost pe la 7 luni, iar cu pisatul, a mai scapat pana pe la vreo 10 luni. ‘andicapat! Va zic! Husky-ul de la 4 luni nu a mai pisat urma de covor, asta…asta nu numai ca-mi pisa casa(parchet, pat, mortii lui), asta-mi pisa nervii si se pisa pe mine la propriu.
Pe langa partea cu pisatul si cacatul, un caine mic, inseamna un drac lasat liber pe care trebuie sa il obosesti, altfel dracul se dezlantuie si iti arata cum e iadul. Desi stateam cu el afara si incercam sa il obosesc, sa il scutur de pisat, orice… si parea obosit cat incercase sa se tina sa nu cumva sa se pise afara, dupa ce isi golea rezervoarele si il spalam pe picioare, zici ca il spalam cu kerosen. Se activa de iti venea sa ii dai cu ceva-n cap, sa il intorci cu cracii in sus si sa vezi unde e butonul de OFF. Iar cand il lasam singur, Doamneeee…Doaaamneeeeeee, Doaaamneeeee Dumnezeuuuleeeeeee!!! Schiorlaieelii pe capul lui de zici ca venea sfarsitul lumii. Degeaba incercai sa te furisezi cand dormea, ca imediat ce auzea usa de la intrare, se trezea si nici nu coborai un etaj ca il si auzeai. Si de era doar asta, sperai sa oboseasca bocind si sa se culce la loc, dar de unde, ca dihania vandaliza casa sau tot ce prindea. Era cred ca fix ca o femeie din aia de boceste cu nasu-n galeata de inghetata. Asa si el, bocea cu papuci in gura, cu cabluri, cu usi, pereti, tot ce prindea distrugea. Ajunsesem in situatia in care singura pereche de incaltaminte intreaga era cea din picioarele mele. Macar atunci eram relaxat ca nu are cum sa ma lase mai descult de atat.
Primul an a fost crunt. Ca sa ma ocup de educatia lui si de a salva cat mai mult casa sau bunurile mele, a trebuit sa ii dedic destul de mult timp. Si-a luat la slapi si suturi in cur de nu mai puteam eu sa ii dau. Sa nu credeti ca il afecta asta in vreun fel. Eu n-am vazut caine mai nesimtit ca asta. Gaseam casa vandalizata, ma duceam sa ma arunc de la etaj, ma razgandeam, voiam sa il arunc pe el, ma razgandeam iar, parea ca se simte vinovat, dupa vreo 3 minute, il durea sub coada. Uneori nici macar nu apucam sa il injur sau sa arunc cu ceva dupa el ca se tavalea ca Dodel Tanase in careu si schiorlaia fara sa il fi atins ceva.
Acum pare amuzant totul, dar la inceput au fost “n” momente cand voiam sa il dau pentru ca simteam ca nu mai pot, ca situatia ma depaseste si ca nu o voi scoate la capat cu el. Ce m-a oprit sa nu il pun pe olx, a fost faptul ca pe grupul de Beagle vedeam cum oamenii ii condamnau pe cei care faceau acest lucru. Ca nu s-au gandit inainte sa il ia(nu m-am gandit, futu-m-as in gura de prost!), ca daca ar fi fost copii la fel faceau si tot felul de chestii din astea de uneori te faceau sa te gandesti de doua ori inainte. Daca nu ai gandit la momentul potrivit, poate acum era timpul. Si ma uitam la dihania aia imputita, imi aprindeam o tigara, inca una si nu stiu daca vorbeam cu el sau cu mine, dar imi repetam intruna, “Nu ma face pe mine un caine! Futu-ti mortii ma-tii!”. Si scoate niste rabdare habar n-am de unde si da-i o sansa si inca una si mai faceai un pic progress si deschideai o sampanie si dupa aia gaseai casa cu curu-n sus si o luai de la capat si injurai si fumai si iertai.
In timp toate astea s-au rezolvat si Aki a invatat sa faca doar afara, nici macar pe balcon nu mai face(doar in cazuri extreme), a ajuns sa stea chiar si 20 de ore singur in casa(s-a intamplat o singura data) fara sa isi faca nevoile si fara sa distruga ceva. Daca in primul an strangeam totul din calea lui astfel incat sa nu ajunga si sa roada sau sa distruga, acum toate stau aruncate aiurea prin casa. Ce-i drept cu gunoiul ce mai are el o problema si nu poate sa se abtina si il imprastie prin casa sau cauta prin el(morti lui de caine!).”
PS: Dupa 3 ani:
„Intre timp s-au facut 8 ani si:
-l-am adus de la Stana lui Burnei mirosind a hoit, 4 ore de mers cu masina cu geamul deschis.
-l-am adus din Delta Vacaresti cu doua tone de noroi in cur
-ne-a lasat flamanzi de cateva ori bune dupa ce ne-a mancat mancarea
-a imprastiat de vreo doua ori nisip din litiera prin casa
-a imprastiat 5(CINCI) saci de silicat pe covor
-ne-a invatat ca bucataria tre sa stea inchisa cu cheia, cu cifru, cu paza militara, cu mortii lui
Si cred ca mai sunt si altele. 🤷🏻♂️”
Comentariu beton!55
Am râs, mulțumesc, aveam nevoie! ❤️
Am aici un beagle de 5 ani. Beagle ita mai bine zis. Eu nu voiam beagle, voiam caine, orice caine. Iubitul meu de atunci, in timp ce beam o cafea in centrul Sibiului a zis „vreau un caine tampit ca mine”. (a propos de Vaslui, eu de acolo sunt:)) Doua zile mai tarziu am luat o pe Leyla din Fagaras. De 10 ori mai tampita ca el. A inteles din prima ca pipi si caca facem pe pad, dar daca voia sa se razbune pe te miri ce chestie facea unde voia. Chestia cu vandalizatul casei a mers ca pe roate. Rodea tot ce prindea. Dupa ce i a vandalizat casa lui taica su de cateva ori, acesta a devenit in curand fost iubit. (Nu i a mai trebuit caine tampit ca el) Ne am mutat amandoua la mine acasa. A vandalizat si acolo, nu e pb, manca inclusiv peretii. Mi am instalat webcam sa pot vorbi cu ea si s o vad in actiune. O durea in pla. Eu strigam la ea pe web, ea distrugea nestingherita. A ramas un weekend la ai mei, cand m am intors i am gasit desfigurati „Asta nu e caine, e demon”. Am gasit solutia de a veni cu mine la cabinet, le spuneam tuturor ca e caine de terapie. A mancat o masca de fatza (din aia de la Sephora) de am crezut ca o pierd. A stat internata 3 zile. Cele mai urate 3 zile din viata mea. Nu mancam, nu dormeam, traiam doar pt momentul cand mergeam s o vad. Apoi a mancat o cutie intreaga de vitamine. Ne am dus glont la veterinar si a vomitat. Dupa care o cutie de ciocolata Merci. Acelasi deznodamant. N a patit nimic. De cateva ori a furat din boabele ei si a mancat cate a putut. Intre timp ne am experimentat si nu mai ramane nimic de mancare la indemana ei. Bucataria e permanent inchisa si ferecata. De cateva ori a evadat, atunci a fost cel mai crunt. Dupa 1 an i am dat mesaj fostului sa i multumesc pt existenta ei in viata mea. Iar acum e „sufletul meu pereche”.
Comentariu beton!11
Cockerița mea a halit: o ciocolată Milka, cu tot cu ambalaj (pe vremea când ciocolata mai avea și staniol, de la marmotă). A kkt o săptămână cu sclipici, în rest n-a avut nici pe dracu.
Un borcan de Nutella. Șutit, desfiletat capac, halit. Asta a ieșit pe ambele părți. Cu chiuituri. Ale mele 😕
Somon umplut cu sparanghel, inclusiv garnitura de piure și niște cioburi de la vasul de jena în care se găsea mâncarea…
Pe 1 noiembrie a făcut 14 ani și posibil să ne îngroape pe toți.
Comentariu beton!11
Nu am avut caine, nu am nici acum, dar imi plac foarte mult si cred ca suferinta lor e de natura sa ma induioseze mai mult decat suferinta unui om, din acel simplu motiv ca nu pot spune saracii ce au, ce ii doare …
Am avut in schimb un papagal care a trait 24 de ani, l-am avut de cand era pui, un sufletel mic , dar care stia exact cine il iubeste si cand eram trista si cand eram vesela. Vorbea, canta, isi spunea numele,dansa, era sufletul meu 🙂
Ca sa nu bat campii aici, a fost o data bolnav destul de rau, nu am fost atenta si a mancat frunza de ficus, i s-a facut rau. La pasari e si mai greu de diagnosticat, de tratat, cred ca va dati seama. Starea i s-a deteriorat brusc, s-a retras intr-un colt al casei, ca realizati ca in colivie nu poposea decat seara la culcare, in rest ma insotea peste tot, se aseza sa traga un pui de somn langa scaunul meu si asa mai departe. Am coborat cu el in brate la clinica veterinara, noroc ca e chiar vis a vis. Medicul si asistentul de acolo sunt foarte priceputi si empatici si cu pacientii 🙂 si cu posesorii lor. In fine, am mers 3 zile la tratament si a scapat, dar cel mai mult a contat ( ne-a zis si medicul ) felul in care am stat langa el, ca langa un copil ( inca nu aveam fetita atunci ) , zi si noapte cu schimbul, iar ziua ii curatam semintele lui preferate si i le dadeam in cioc si apa cu pipeta , il tineam in brate la piept si cred a simtit si a „revenit” pe taramul celor vii :). Medicul ne-a spus pe urma ca nu ii daduse cine stie ce sanse cand l-a vazut, dar apoi din zi in zi a fost mai bine si ne-a mai bucurat ani de zile .
Poate o sa ziceti ca m-am tacanit , dar efectiv l-am iubit mult, iar mama mi-a zis, cred ca in sfarsit esti pregatita sa devii mama :))
Comentariu beton!22
Eu cred că e absolut normal tot ce ai făcut pentru el. Indiferent că are lăbuțe sau aripioare, merită orice ca să încercăm să le facem să le fie bine ❤️
Știu foarte bine cât de tare poate să doară să-ți vezi animalul suferind. Una dintre cățelușele mele a murit acum câțiva ani de “anemie hemolitică” a zis medicul. Starea ei se degradare foarte repede, luni nu mai voia sa mănânce și sâmbătă seara s-a stins. Eu eram plecată la facultate, cățelusa statea in casa cu părinții mei. Am venit intr-un suflet de la Bucuresti, in oraselul meu de provincie doar sa o pot vedea. Când am ajuns acasa, ea era la veterinar. Sâmbătă respectiva am stat cu ea de dimineața, de când se deschisese cabinetul, ca sa fim sunați seara târziu ca s-a stins. Nu voiam sa o las la veterinar, dar știam ca daca ii este rău noaptea, nu aveam ce sa ii fac. Am fost devastată, plângeam continuu. Și nici in secunda asta nu știm ce i-a provocat boala 😞.
Îmi pare tare rău pentru tine! 😔
Tinem labutele si pumnii stransi sa fie bine copilu’ blanos. Ei sunt mai puternici decat ne imaginam noi si sigur, sigur o sa fie bine.
Stim ce inseamna… acum un an si un pic catelul nostru a paralizat. Brusc, intr o dimineata picioarele din spate s au dus. (Ivdd e ce a patit el, nu stiu cum sa zic in romana, nu aruncati cu pietre)
Operatie la Londra, 5 zile spitalizare apoi recuperarea. O luna jumate a trebuit sa l tinem inchis intr un tarc, in living, cu iesit doar pentru pipi&caca si exercitiile de fizioterapie/masaj. Am dormit pe jos, pe o plapuma, sa fim langa el, sa ne simta aproape. A fost ingrozitor, ingrozitor… acum e 80% recuperat, merge, alearga.. un pic mai altfel, dar le face 🙂
Ni s a schimbat viata cu 180 de grade, a trebuit sa acoperim toata gresia din casa cu covoare, rampa la cea mai mica treapta de coborat din casa si multe altele.
Dar nu mi pasa de nimic, atata timp cat porcuț e bine si fericit.
Va imbratisam si va trimitem ganduri bune si dragoste ❤️
Comentariu beton!15
Înțeleg prin ce ați trecut. Prea bine, din păcate… Când am avut probleme cu Otto (tot cu lăbuțele din spate), am dormit cu rândul lângă el. E crunt să îi vezi așa 😔
Și când nu e vina ta, tot rău e. Am avut 3 bucăți ciobănesc german care au lăsat un gol imens în urma lor când s-au dus.
Nu pot decât să-ți trimit, virtual, un gând bun și o îmbrățișare.
Mulțumesc! ❤️
Buna seara, tuturor! Tin pumnii pentru Leda ,ma rog sa fie bine! Si eu iubesc animalele -ingrijesc zilnic aprox. 50 de pisici, 2 catei si altele- de aia sper si ma rog ca Leda sa fie bine!!! Multa sanatate tuturor!!!
Mulțumim! ❤️
Multa sanatate cățeluței! Și o îmbrățișare pentru voi. 🤗
Mulțumim! 🤗
Vă doresc multă-multă sănătate întregii familii,inclusiv canidelor ! 🥰
00
Mulțumim! ❤️
Sănătate și răbdare multă! Trebuie să-şi revină!
Așa zicem și noi 🤞
Nu stiu cat de mult cântărește Grecia in ecuatie, la București ( in tot sudul de altfel) 9 din 10 caini deparazitati incorect, sunt pozitivi la Dirofilarie, si asta nu de acum, cred ca sunt 8-10 ani de cand se-ntampla. Imi pare rau ca ati pățit asta, sper sa fie bine toti cainii dumneavoastră!
00
Mulțumim! ❤️
M-ai topit cu expresia ,,încrederea aia de cățel 🙂
Pe noi ne topește încrederea aia de cățel zi de zi, de o săptămână și ceva încoace… Odată, dacă o să apucăm, o să vă povestim toată povestea ei. Pentru că încrederea asta e cu atât mai fascinantă, cu cât afli mai multe despre cățelul ăsta… ❤️
Noi sintem la al patrulea catel, asa ca inteleg perfect prin ce treci. Tin pumnii.
Mulțumesc! ❤️
Suzana mea a murit la 18 ani după o viață fericită. Iubim toate animalele. Sănătate și viață lungă! Curaj!
Mulțumesc mult! ❤️
Sănătate multă! Toți blanosii casei ( pisicile si cateii) îi tin pumnii strânși. Știu cum este să fie suferinzi, chiar să îi găsești morți (vecini idioți, din păcate).
Astăzi însă, o sa povestesc ce am pățit eu joi. Vin de la muncă ca de obicei, las motanul cel mic in casă, Ricki de 4 luni, merg pe lângă casă, sa mai fac una alta. Vin in casă, găsesc pipi într-un slap. Îl cert, îi dau 2 palmute la fund, îi explic a nspea noua oară ca nu e voie, ca el e băiat mare. Am uitat sa menționez, ca la un moment dat bolnav fiind, l-am lăsat să doarmă în casă, în pat cu noi. De atunci, labute in nas, în gură, sau pe unde are el chef sa ne calareasca cand dormim. Dar, sa revenim, vineri dimineață ma trezesc, dau sa ma încalt cu șlapii, să merg la baie ca orice om normal, când era cât pe ce să calc in celălat șlap tot cu cadou umed cu tot. Noroc că am văzut la timp, și, am evitat la mustață balta drăguță. Norocul meu nu s-a terminat aici, căci, în mijlocul de transport în comun m-am așezat într-o baltuta de ceva cald. Așa că bietul Ricki s-a răzbunat, so, karma e karma. Cand trebuie să calci în pipi de pisică, orice ai face, tot calci.
M-ai făcut să râd, mulțumesc! ❤️
Ii doresc sănătate cățelușei! Și voua putere și răbdare sa o faceți bine.
Am trecut și eu prin 2 episoade urate. Am un labrador de 9 ani.
Pe la 3 ani a făcut o infecție pentru care i s-a prescris antibiotic.
A doua zi din bot , la cea mai mica atingere ii tasnea din fiecare por sânge.
Sperietura mare, fugit la Facultatea veterinara din Timișoara (noi stam în Arad).
A făcut alergie la acel antibiotic. Nu știu ce fel de alergie dar cert este ca era o leguma. Nu reacționa la nimeni, la nimic, vreo 2 zile nu a mâncat nimic, apa cu sticla ii picurat în gura. Au fost zile și nopți de coșmar. Mergeam noaptea și ma culcam lângă el dar nu știam dacă ii fac bine sau rău. După vreo 7 zile si-a revenit complet. 😘
Pe la 5 ani a făcut babesioza. Am avut noroc ca am observat din vreme și nu i-a fost afectat niciun organ. A făcut 2 zile de perfuzii . Dar panica și grija au fost prezente.
Nu sunt de felul meu plângăcioasa dar uneori când ma uit la el mai îmi trece prin cap ca i s-ar putea întâmpla ceva si instant mi se umplu ochii de lacrimi .
Iar în legătură cu larvele la inima, vetul mi-a zis ce pastile de deparazitare sa folosesc și ii fac analize în fiecare an. Am auzit prea multe cazuri care nu s-au terminat prea bine.
Bine că sunteți bine! ❤️
Îmi pare tare rău pentru ca treceți prin asta, știu și eu cum doare o branula într-o lăbuța și cât de crâncen doare neputința. Nu pot decât sa fiu cu tot sufletul alături de voi, cu toate gândurile bune și sa va mulțumesc pentru avertisment. Va fi bine, trebuie sa treacă prin asta cu bine, sa treceți adică.
Mulțumim! ❤️
Știu exact ce spui si simți. În aproape 40 de ani de crescut cătei am crezut și eu că le știu pe toate, pina am dat anul ăsta de babesioză. Și am trecut prin multe.
Sint din ăia care vorbesc mult cu ciinii mei, chiar și cu ăia de pe stradă și nu m-aș mira sa-mi răspundă intr-o zi.
Sper ca deja e totul mai bine la voi.
Sănătate multă!
Mulțumim! ❤️
Ce sa zic, iubesc animalele din tot sufletul si cred cu tarie ca inca, putem invata multe de la ele. Va tin pumnii …
Avem, numai să fim dispuși să „ascultăm” ❤️
Trebuie sa fie bine, mamica de catei! Tinem cu totii pumnii si asteptam vesti! <3
Mulțumesc! ❤️
N-am cuvinte…mă rog sa fie bine minunata 💝
Te înțeleg perfect 🤗
Asteptam vesti, draga Iulia! Trimit ganduri pozitive Ledei. ❤️❤️❤️
Sper că e mai bine blănoasa voastră. Știu cum e să ai patrupedul bolnav și să nu știi ce să-i mai faci să-l vezi bine o dată.
Trimit îmbrățișări!
Multa sanatate, sunt sigura ca o sa fie bine!
Noi avem un „tomberonez” de 12 ani, care in urma cu 6 ani a fost diagnosticat cu filaria. De atunci, este pe tratament si este bine. Si nu a iesit niciodata din curte, cu atat mai putin din tara.
Aproape fara cuvinte. Nu stiu ce sa scriu sau sa spun, care ar putea ameliora durerea simtita atat de catelusa cat si de voi, stapanii ei. Sper sa se faca bine cat mai repede si sa va reluati viata ca mai inainte. Multa sanatate!
Cum se simte Leda? Te rog, @(alta) Iulia, update!
aceeași întrebare și eu… Iulia fată dragă …bitte schnell antworten…
În primul rând, mulțumim pentru că vă gândiți la noi.
Leda e mai bine, în continuare nu știm exact ce naiba a provocat toată nebunia asta. Mai continuăm cu investigațiile, dar una peste alta, tratamentul cu doxiciclină pare să funcționeze și starea ei pare să se îmbunătățească cu fiecare zi, iar noi ne bucurăm ca nebunii de fiecare dată când dă din codiță sau când se întoarce cu roțile în sus să doarmă.
Sperăm să fie bine în continuare, iar dacă vom reuși să aflăm, o să mai pun cu siguranță încă un update.
Danke încă o dată an euch alle! ❤️
Ma bucur, Iulia 💗 acum voiam sa te întreb și eu de cuțu drag. Țin pumnii sa fie bine, să își revină complet!
A facut test pentru leishmania?