Articol scris de Iulia.

E joi seara, ora 22:38. Stau în fața calculatorului de pe la 8 jumătate, după ce am culcat copchilul, încercând să îmi storc creierii și să arunc niște cuvinte pe o pagină digitală, în speranța că iese de-un articol decent pentru Vasilescu.

Mă apuc să scriu despre cum mi se pare că a luat-o lumea razna, că toată lumea urăște pe toată lumea, toată lumea are ceva de cârcotit despre toată lumea, toată lumea are ceva de boscorodit. Și ăia care nu bodogăne pe alții, se vaietă.

Da n-am apucat să scriu 2 paragrafe, că mi-am adus aminte că tre să vorbesc cu fata care îl frezează pe numitul Freduț, care ar avea mâine programare (adică ieri, pentru voi, care veți citi asta sâmbătă), dar cumva nu s-au aliniat planetele și tre să reprogramăm. Așa că am lăsat dracu articolul și m-am conversat cu ea.

După care m-am pus iar să scriu. Și am mai scris vreo două propoziții, chinuite, așa. Groaznic. Nu se lega nimic. Știți cum e când ți-e foame de leșini, de simți că ți s-a lipit stomacul de spinare? E, cam așa mă simt eu. Numai că nu mi-e foame, ci simt că am creierul lipit de cutia craniană. Efectiv, parcă și ultimul neuron a părăsit incinta și acum cerebelul meu e fix patinoar pentru muște. Așa că, rogu-vă, fiți înțelegători cu mine azi, nu-s în cea mai bună formă.

Dar sunt perseverentă. Trebuie să scriu ceva. Așa că stau și mă holbez cum clipocește cursorul pe pagina de Word aproape goală. Bâzâie uatsapu. Prietena mea o suspectează pe fi-sa de o infecție urinară și mă întreabă dacă fi-miu a avut vreodată și cum să procedeze. Între timp, încearcă să sune și la Peditel, să afle dacă e cazul să meargă la farmacie, la medic, la naiba știe unde. Nu mai țin minte ce a zis pediatrul nostru în caz de infecții urinare, așa că o sun pe mama.

Aflu ce am de aflat, îi scriu prietenei, între timp, mai conversez și cu mama. Că mna, dacă tot suntem la telefon, mai povestim una alta. Și cursorul clipește tâmp… Mă enervez, mă duc să mai iau o gură de bere. Dacă tot sunt aici, aș putea să fumez și-o țigară. Dacă tot mă așez să fumez o țigară, după ce termin de vorbit cu mama, își mai aduce și Fritz aminte că mai voia să îmi povestească ceva. Bașca îmi mai trimite un filmuleț pe uatsap, cu unu care l-a enervat nush de ce. Îi zic că nu mă uit până nu termin de scris. Mă bodogăne, că ce, Vasilescu e mai important decât filmulețu de la el?!?

Îl las bombănind, revin la calculator. Las baltă primele două articole începute, că e clar că nu duc nicăieri. Nu azi, oricum. Mă apuc să îl scriu pe ăsta. Vedem ce-o ieși.

Am avut o săptămână cel puțin interesantă. În sensul că am avut de muncă de mi-a ieșit pe nas. Probabil de aia sunt și așa capie în cap. Bine, știu că o să ziceți că io oricum sunt ututuie de fel, da jur că săptămâna asta sunt mai damblagită la cap decât de obicei.

Că nasoleala a început de fapt de săptămâna trecută. Am avut de lucru de am simțit că mă ia gaia, de m-a întrebat Vasilescu dacă am murit sau ceva, că am dispărut de pe plaiurile interneților precum măgarul în particulele de apă rezultate din vaporizarea apei pe pământ, aflate în suspensie în atmosferă,la suprafața solului, îngreunând vizibilitatea.

Ziceam deci (sau nu ziceam, zic acu) că săptămâna trecută a trebuit să dau gata un proiect care mi-a mâncat ficații, neuronii și sufletul. O porcărie clasic corporatistă, în care nimănui nu i-a păsat de un kkt nici cât negru sub unghie de pe la 1800 toamna, iar când rahatul a lovit ventilatorul, evident că totul a devenit extrem de urgent și High Priority și alte porcării de gen. Așa că a trebuit să dau bătaie, ca să nu facă infarct de emoții corporatiștii care stăteau cu okiu pe ce munceam io ca uliu pe un pui de găină proaspăt ieșit din ou.

Că se făcea că lucram într-o mizerie de soft la care avea acces și corporația. Clientul final, cum ar veni. Și să nu deie Bunuțu să se facă ora 10 dimineața și să nu se observe oleacă de progres față de ziua anterioară, că intrau în fibrilații. Așa că îl băteau la cap pe managerul de proiect responsabil. Care îi trimitea și el, săracul, la plimbare cât putea, asigurându-i că facem tot ce se poate, dar de la un moment dat nu mai putea să-i plimbe cu zăhărelul, așa că mă întreba pe mine de sănătate. Care lăsam baltă alte chestii la care lucram (că evident, mai erau și altele) și mă apucam bodogănind de porcăria aia, să fie toată lumea fericită. Numa io nu. Că nush dacă v-am zis, da mie așa îmi place să mi se sufle în ceafă când lucreeeez….mmmm, e pasiunea vieții mele. Simt că trăiesc cu adevărat atunci când sunt întrebată din oră în oră, cu aparentă amabilitate: „Și, cum merge? Totul ok? Suntem în grafic?”

E, da a venit ziua de vineri (aia trecută, nu asta de acu) și am terminat felia mea din japița aia de proiect, uraaa, fericire, dansul ploii și tot așa. Numai că apoi s-a făcut iar luni. Și au venit grămadă peste mine toate celelalte proiecte pe care le pusesem în standby, ca să aibă prioritate sărăcia aia.

A venit ziua de luni, mi-am suflecat mânecile și am zis să pornesc la treabă. N-am apucat să dau bine drumul la calculator, că mă sună Fritz. Care taman ce plecase să livreze copilul la grădi. Am uitat să-i dau copilului șorțulețul și coșulețul. Că urmau să aibă zi tematică, se jucau de-a piața cu produsele toamnei și blablabla. Și îi trebuia copilului șorțuleț și coșuleț. Pregătite, evident, temeinic, de cu seară. Și uitate la fel de temeinic pe masa din sufragerie.

Îi zic omului să lase copilul la grădi și să meargă să își vadă de ale lui, că mă duc eu cu obiectele uitate. Arunc o țoală pe mine, să nu ies în public cu trelingu ăla care are o gaură într-un loc nu tocmai decent și crocșii roz cu căptușeală pufoasă, alerg ca apucata la grădiniță. Las obiectele buclucașe.

Mă întorc acasă. Trag aer în piept, mă apuc de muncă. Mă bâzâie un client. „Ai putea prelua asta? Cu termen ieri, evident…” Nu, nu pot, săptămâna asta sunt full, uită că exist, amintește-ți de mine începând de lunea viitoare. Oftează, aud prin telefon cum își dă ochii peste cap, dar acceptă elegant refuzul. Încerc să mă concentrez să reiau munca. Mai intră vreo 5 mailuri. Decid că le ignor, cel puțin până la 1 când tre să plec după copil. N-apuc să îmi intru bine în ritm cu treaba că, ce să vezi, se face 1 și tre să plec după copil…

Marți. Dau copilul și bărbatul afară din casă de dimineață, mă reped ca pălită de streche la calculator. Apuc să lucrez vreo juma de ceas, mă sună mama, să îmi spună că azi e zi de doamna tanti la curățenie și a plecat tata spre mine cu doamnă tanti cu tot. Oftez. Nu e rău că vine, e rău că voiam să o rog să facă vreo cinșpe chestii pe care n-am apucat să le fac eu și nu-mi amintesc nici una dintre ele. Mai oftez o dată, revin la treabă.

Sună telefonul. A ajuns tata, tre să mă duc să-i deschid poarta. Las dracu munca, îi dau câteva instrucțiuni în dodii lu’ doamna tanti, îi fac o cafea lu’ tata, mai stau un pic de vorbă cu el, că doar n-o să-l dau pe om pe ușă afară, după ce că și-a luat din timp să mă ajute pe mine. Pleacă tata, mă întorc la muncă. Nu trec 10 minute, vine doamna tanti să mă întrebe ceva. Las munca, mă duc să îi explic ce are de făcut. Mă întorc la birou. Mai dau oleacă din deshte, fir-ar mă-sa a dracu de treabă, iar s-a făcut 1… Da nu contează, azi muncesc și după ce luăm copilul de la grădi, fie ce-o fi, că altfel nu mai termin.

Luăm copilul, revenim acasă. Mă pun la birou. Copilul vrea apă. Tac-su e pe undeva prin curte, deci nu aude strigătele de însetare. Adăp copilul, îi curăț și-un măr, dacă tot sunt în picioare, îi asamblez și un Batman de lego la care i-a căzut radioul din mână. Lua-l-ar mama tuturor dracilor pe ăla care a inventat piesele astea de lego minuscule! Cum mama supărării să poată un copil să le asambleze, când abia reușesc io, adult în toată firea, să mă coordonez suficient încât să asamblez nefericirea. Nfine.

Nu apuc să mă dezmeticesc bine și să revin la ale mele, că apare iar doamna tanti. A termenat (că așa zice ea) treaba, tre să o ducă cineva acasă. Fritz s-a apucat de tuns iarbă și strâns frunze, așa că mă duc eu. S-a dus naibii și ziua asta.

Miercuri. Evacuat soț și copil. Alergat spre calculator de zici că depinde viața mea de asta. Deschid toate cele, îmi îndrept deshtele spre taste, scriu trei cuvinte, pică curentul. F%^#%$@*$#. Bag picioarele, decid să mă duc să îmi mai fac o cafea și să fumez o țigară. Mda. Cu puterea minții aparent nu poți porni aparatul de cafea, dacă nu e curent. Mă uit plină de speranță în cană, mai pare să fie o urmă din cafeaua de dimineață. Sleită, da ce mai contează, calu’ de dar… Arunc un ochi și în cană la Fritz. E cam nașpa, că el bea cafea la ibric, deci s-ar putea să îmi iau țeapă, că am mai pățit. Pare să mai fie ceva cafea în cană, și când te îndeși hulpav să iei un gât sănătos, constați că, de fapt, ce văzusei tu în cană era 90% zaț și 10% cafea. Așa fain crănțăne zațul rece între dinți… Aia e, n-oi muri fără cafea, măcar fumez o țigară.

Mă apuc să o rulez tacticos, iau cana cu ce urme mai erau prin ea, dau să ies afară. Vine curentul. Las naibii și țigară și tot, mă întorc la calculator. Mă apuc să verific ce s-a pierdut și ce s-a bușit din cauza căderii de curent, par să fie toate bune, trăiască auto-save-ul! Mă sună un client. Are un proiect, dar e cu termen săptămâna asta. Dau să îl trimit elegant la plimbare, dar îmi spune despre ce e vorba. Hopaaa. Stai că nu sună rău. Știu că o să mă înjur singură copios pentru asta, dar accept. Nu e un proiect mare, ca volum și subiectul e foaaaaarte interesant. În mod trist, și de mare actualitate. Nu pot să dau detalii, că confidențialitate și alte alea, dar are de-a face cu niște chestii care fac bum!

Încerc să mă concentrez la proiectul în curs, dar mă macină curiozitatea legată de celălalt. Aștept bătând mărunt din buze materialele de referință, să văd dacă dau acceptul final au ba. Prin urmare, verific obsesiv mailul. Se duce naibii toată concentrarea mea, așa că decid să fumez totuși țigara aia, dacă tot am rulat-o, că e păcat de munca mea…

Gata, am fumat, am lins și ultimul strop de cafea (de ce naiba nu mi-am făcut o cafea ca lumea, că între timp a venit curentul? De tâmpită, d-aia!) rece și acum sunt gata de acțiune. Mamăăăă, să vezi acu ce rup norma! Mă așez la calculator, bag ca migu. Între timp se întoarce și Fritz acasă, că fusese plecat, nu-l bag mai deloc în seamă, trag tare să avansez. Se face ora 1, dar de data asta nu mă mai ia cu transpirații prea mari, am băgat totuși binișor. Mai bag o rundă când venim acasă și până diseară la 8, când am deadline, termin.

Ajungem la grădi, găsesc odrasla îmbrăcată cu alte haine decât cele cu care îl predasem eu de dimineață. Nu e panică prea mare, se întâmplă să îi mai schimbe dacă se udă sau se murdăresc prea tare la masă sau la activități. Dar ce mă nedumerește e faptul că fi-miu are în picioare niște papuci care nu-s ai lui. Vorbesc cu educatoarea, elucidez misterul: fi-miu a tras azi pe el o pișare atât de epică, încât, la propriu, i-a ajuns până în papuci. Bine, a mai fost însoțită și de alte alea Marea Pișare, dar vă scutesc de detalii… Cert e că în dulăpiorul lui din vestiar mă așteaptă o punguță urât mirositoare…

Mergem acasă. Mai muncește sufletu, că trebe în primul rând să bag rufe la spălat, nu pot să stau cu arma biologică în casă… Mă bate gândul pentru o clipă să scot punguța chimică afară și să mă prefac că o ignor până diseară, dar apoi îmi amintesc că n-am cum, că include și papucii de casă, care trebuie să fie curați și uscați până mâine, să nu mai umble bietul copchil cu haine de căpătat. Așa că pun la spălat, că ce să și fac? Da ca să pun la spălat, mai tre să dau o tură prin toată casa, că nu se știe pe unde s-a mai pitit vreun obiect vestimentar care ar necesita igienizare și dacă nu caut acum, sigur sigur și precis, mâine ori o să îl descopăr, ori o să mă întrebe Fritz dacă nu cumva am spălat obiectul X….

E ora 15 și eu n-am apucat încă să mă întorc la birou. Fritz a plecat cu ceva treabă, sunt deci singură cu copilul. Așa că fac ce face orice părinte responsabil, îi fac două sandvișuri (unde naiba mai îndeasă copilul ăsta, că abia l-am luat de la masa de prânz?!? Oh, wait, am uitat că a golit rezervorul…) și dau drumul la desene. Bag la taste cu viteză, reușesc să dau gata proiectul pe ziua aia, ba chiar cu vreo câteva ore pe plus. Uraaaa!

Joi. Trebe musai să mă apuc de ăsta care intrase ultimul, că are termen azi la 15 și parcă văd că iar apare vreo neprevăzută și îmi f*te fengșuiu și atunci chiar am îmbulinat-o, că ăsta nu e proiect la care să pot întârzia. Bag deci încă dinainte să plece copilul la grădi, apoi pleacă, bag în continuare. Pe la 10 încep să intru în panică, nu merge chiar așa bine cum preconizasem, parcă văd că trebuie să anunț că întârzii. Și ce face orice om când intră în panică din cauză de timp? Firește, își face o cafea, ca să își tragă sufletul!

Lucrez cu oarecare spor până la 1, mergem să ridicăm copilul. Care, bineînțeles, fix azi, când mă grăbesc io mai tare și mai tare să ajung înapoi acasă, face o criză de istericale de toată frumusețea, d-aia cu plânsete cu muci până pe piept, trântit pe jos și tot restul tacâmului. Trag aer în piept, decid că facem parenting cu blândețe mai încolo, acu îl iau pe sus și încerc să îl îndes în mașină, cu un ochi la el, să nu îl bubui cu capul de portieră și cu un ochi la ceas. Când vede că nu glumesc și chiar îl iau pe sus să îl duc acasă, se potolește brusc.

Pentru că mai vrea să mai stea puțin cu prietena lui, Emma, la o taclală și o bombonică. Asta după ce tocmai o căpăcise pe numita Emma. Care urla și ea din toți bojocii. După care au decis amândoi brusc că trebuie să „facă împăcare”, s-au luat în brațe și s-au pupat și în 35 de secunde nu mai urla nimeni. Să-i mai înțeleagă cineva pe copchiii ăștia… Mai stăm, deci, câteva minute în fața grădiniței, mai schimbăm două vorbe cu prietena noastră, mama Emmei, dar până la urmă cedez, înșfac pe toată lumea (adică copilul și soțul), ne îndesăm în mașină și plecăm acasă, să termin naibilor proiectul ăla, că simt cum îmi suflă clientul în ceafă. Deși ăsta chiar nu o face, probabil de aia mi-e și așa târșă să nu respect termenul, că e un client chiar ok.

Ca să nu vă țin în suspans, am livrat proiectul la 15:08 și am fost așa fericită, că aproape mi-a venit să îmi deschid o bere. Da cică nu se face să bei la ora aia în timpul săptămânii, așa că am mai așteptat până la o oră decentă. Adică până la 5. Între timp, am mai muncit ceva, că mna, dacă tot am terminat una, să mă apuc de următoarea, că ce să și faci…

Și până am mai muncit, până am mai fost scurt după o pâine și niște banane și nu-mai-știu-ce, iaca s-a făcut de orele 8 seara, așa că am început procedurile de nanificare copil. După care am venit la calculator și m-am apucat să tastez pomelnicul ăsta. Și aute așa s-a făcut doișpe noaptea și tot ce sper e că șefu la blog are telefonul dat pe silent, că altfel sigur mă înjură că trimit articole la ora asta…

Aidecapumeu, acu mi-am dat seama că mâine e abia vineri…