Articol scris de Iulia.
…
Așa cum v-am promis data trecută, vă mai relatez azi câteva dintre dandanalele pe care le implică creșterea unui copil, dandanale despre care nu m-a pus nimeni în gardă. Și dacă mă punea, oricum nu folosea probabil la nimic, pentru că, până nu dai tu cu capul de ele, sau cu nasul, după caz, oricum nu-ți poți imagina ce și cum.
Ziceam ultima oară că, oricât te-ai strădui tu, ca părinte, să ții copilul în siguranță, tot o să găsească metode de a se răni din momentul în care devine mobil, de cele mai multe ori în cele mai improbabile locuri și moduri în care ți-ai putea imagina.
Parțial știam chestia asta deja, așa că nu ne-am stresat cu protecții pentru prize (bazându-ne mai ales pe faptul că nu i-am oferit acces la cuie pe care să le poată introduce în respectivele prize), pentru colțuri de mobilier, cu divaisuri d-alea de blocat dulapuri și altele asemenea, pentru că, din experiența altora, am aflat că astfel de invenții sunt considerate un fel de „challenge accepted” de către copil, care le va desface/distruge într-un timp muuuuult mai scurt decât ți-a luat ție să le instalezi.
Domnul Fritz are chiar o teorie, conform căreia producătorii de orice obiecte ar trebui să implementeze „testarea by toddler” (vă rog să nu săriți de dos în sus că m-am murdărit de engleză la bot și zic toddler în loc de „copil cu vârsta cuprinsă între aproximativ 12 și 36 de luni”). Pentru că dacă un obiect rezistă utilizării de către un astfel de personaj, în mod cert este indestructibil. Dacă poate fi rupt, spart, dezmembrat, trântit, molfăit sau maltratat în orice alt mod, va fi în mod cert utilizat în toate aceste moduri de către micul dezastru, iar dacă respectivul obiect rămâne intact (sau măcar funcțional) după aplicarea acestor tratamente, ar trebui considerat că a trecut de cel mai dur nivel de CTC.
Dar divaghez. Ziceam deci că nu ne-am stresat prea tare cu diverse protecții și sisteme, am preferat să stăm cu ochii pe dânsul ca pe butelie și să evităm pe cât posibil situațiile în care ar fi putut să se rănească sau să facă ceva periculos pentru el sau pentru noi.
Asta însă nu a mai folosit la nimic din momentul în care a reușit să meargă în poziție bipedă nesusținut de vreun adult sau vreun obiect static (perete, gard etc.). Pentru că fi-miu cădea. Și cade în continuare. Pur și simplu, de-ampicioarelea. Jur că n-am văzut în viața viețișoarelor mele ființă atât de împiedicată ca fi-miu. Și nu vorbesc aici de momentele în care nu era încă prea sigur pe picioare. Nu, nene. Ăsta și acu, la patru ani împliniți, mai cade încă din picioare ca plăcinta, aparent din senin. Nu mă stresez însă prea tare nici cu asta, pentru că tac-su mi-a spus că și el era cam la fel, da cică trece la un moment dat.
E, și cum e fi-miu așa mic și împiedicat, se făcea că era luna aprilie a anului 2020. Avea copilul așadar aproape 2 ani. Și se juca prin curte cu tatăl lui. În curte, undeva, într-un colț, noi avem o cutiuță miiiică-mică, așa, cam de dimensiunea unei cutii de papuci, hai, bocanci, să zicem, în care sunt butoanele pentru aprinsul și stinsul becurilor de exterior. Cutia aia e plasată, cum ziceam, într-un colț, deci nu prea în drum oricum ai lua-o, plus că este aproximativ în dreptul unei băncuțe și a unui ditamai teiul. Deci cam orice treabă ai avea prin zonă, traseul tău nu ar trebui să ducă prin apropierea acelei cutii.
Nu de aceeași părere a fost însă și fi-miu, care, din motive necunoscute nouă până în această zi, a luat-o la pas pe direcția respectivei cutii și, ce să vezi, ceasu rău, pisica treișpe, s-a fix împiedicat de propriile picioare și a fix aterizat cu mufa de cutie. Mai precis, cu buza de jos. Care buză a plesnit ca lumea, cam la vreo juma de centimetru așa. Nu vă zic de urlete, că probabil vi le puteți imagina. Bănene, da sângele… cât sânge a putut să-i curgă bietului copil, nu mi-a venit să cred. Taică-su, care de altfel era la mai puțin de un metru de el când s-a întâmplat, l-a luat pe sus și mi l-a adus în casă. Din locul accidentului până în casă să tot fie vreo 30 de pași.
E, în ăștia 30 de pași, copilul era plin de sânge, tac-su era plin de sânge, pe jos era plin de sânge. Arăta la noi ca și cum am fi executat niscai ritualuri satanice cu sacrificat de animale și alte alea… Mno, acu, ce căcat facem? Arăta destul de rău buba, da eram în plină pandemie… Să mergem la spital ne era cam târșă. Să nu mergem, iar nu prea ne venea… Până la urmă, după ce am reușit să îl spăl cât de cât de sânge, și pe copil, și pe tată, am decis să mergem și dacă ni se pare că e prea omor acolo, vedem. Ne-am gândit că pe drum mai sunăm pe ici-pe colo, pe la cunoscuți care sunt medici și poate aflăm vreo soluție mai bună decât mersul la urgențe.
Ca norocu, după ce ne-am urcat în mașină, mi-a dat prin cap că doctorița cu care născusem eu locuiește la noi în comună. Iar soțul ei e chirurg. Așa că am zis aia e, ne-o înjura femeia au ba că-i apărem așa, tam-nisam la poartă, da măcar poate ne zice ce să facem să fie bine. Fiind lockdown, erau acasă, și ea și soțul. Și nu numai că nu ne-au înjurat, ci au luat jucăriile câinilor din dotare, au chițăit ș-au chirăit și s-au maimuțărit până au reușit să-l oprească pe fi-miu din plânsete, după care s-au uitat la el, l-au mai dat cu ceva doctorii, ne-au mai ținut acolo vreun ceas, să îl supravegheze pe micul dandana, după care ne-au trimis acasă (săr’na doamnă și domnule doctor Badea, dacă citiți vreodată pe aici, n-aveți idee cât de recunoscători vă suntem pentru ziua aia) să stăm liniștiți, că o să fie ok și nu are sens să traumatizăm copilul cu cusături și spitale.
Dar nu vă gândiți că ăsta a fost singurul incident de acest tip. Noooo, nici pe departe. De fapt, tehnic vorbind, fi-miu a început cu auto-vătămările pe la vreo 10 luni, așa. Când a descoperit următoarea activitate care îl distra teribil: se ridica în picioare în pătuț și se sprijinea cu gura de margine, pe care o molfăia temeinic. Intuiți cam unde bat? Nu? Păi vă zic. Într-o zi taman ce se trezise din somnul de prânz. Domnul tată s-a dus să îl recupereze. N-a trecut un minut și pe ecranul telefonului îmi apare următorul mesaj: „Fi-tu și-a spart un dinte”. Dap. Fix asta făcuse. Probabil a s-a dezechilibrat (v-am zis că e împiedicat, da?) în timp ce molfăia cu spor marginea pătuțului și și-a spart unul dintre incisivii centrali de sus. Culmea e că n-a plâns, nu nimic, iar dacă nu ar fi rânjit fasolea la tac-su când a intrat în cameră, probabil nici n-am fi observat decât ulterior.
Mai acu câteva săptămâni eram cu toții prin curte. Unde noi avem și niște leagăne, pe un cadru din lemn. „Picioarele” cadrului ăstuia sunt în forma literei A. Fi-miu se uita după inelele planetei Saturn, probabil, că altă explicație n-am. Și cum mergea el, așa, aproximativ în linie dreaptă, dar uitându-se după nemurirea sufletului prin copaci, îl văd cum îi deviază traiectoria și, până să apuc să deschid gura, aud „trooooosc”. Dap. Sunetul pe care l-a scos capul copilului la impactul cu grinda transversală a cadrului leagănelor. Capul a cedat. Iar plânsete, iar sânge…
Iar astea sunt numai câteva dintre alea… majore, să le zicem. Că altfel, nu prea există zi în care să nu se procopsească cu cel puțin vreo julitură, vânătaie sau zdreleală prin diferite părți ale corpului. Sperăm să nu vină ăia de la Protecția Copilului prea curând în inspecție pe la grădiniță, că sigur o să zică că-l maltratăm grav de tot și o să ni-l confiște. Bine, o să-l aducă rapid înapoi când o să-și dea seama că le poate distruge șandramaua în mai puțin de 45 de secunde, da asta-i altceva.
Trecând însă de capitolul bușeli, bubuieli și alte aventuri contondente, să vă mai zic ceva. Jegul. Fraților, n-am crezut în viața mea că o ființă așa mică poate să a) producă o astfel de cantitate de jeg în toate formele ei (vase murdare, haine murdare, pereți murdari, mobilă murdară, câini murdari etc.) și b) acumuleze o cantitate atât de impresionantă de jeg.
Un exemplu: ieri pe seară. Mâncam cu toții spaghete. Cu sos de la borcan, na, uite-așa, că sunt o inconștientă și-mi omor cu bună știință familia cu chimicale din comerț. Chimicalele fiind de culoare roșie. Și cum îndopa fi-miu tacticos spaghetele, pe care a refuzat cu obstinație să mă lase să i le mai mărunțesc oleacă, evident, o mare parte i se prelingeau pe bărbie. Așa că le îndesa temeinic cu mâinile în gură. Cu care mâini apoi, evident, ba trăgea de spătarul scaunului, ba manevra ceva pe masă, ba se scărpina la meclă… La un moment dat însă, a constatat că s-a cam moscolit pe mânuțe și, deși am văzut cu ochii minții ceea ce urma să se întâmple, n-am apucat să articulez nici un sunet, pentru că viteza cu care s-a șters de tricou a depășit viteza mea de reacție. Rezultatul a fost că, la finalul mesei, atât copilul, din cap până în picioare (jur că nu știu cum a reușit să aibă și pe genunchi sos), cât și scaunul, masa, tacâmurile lui, dar și ale noastre, plus vreo două alte obiecte, erau frumos decorate cu roșu.
Despre cantitatea de jeg pe care o poate acumula pe propria ființă, ce să mai zic? Ieri, de exemplu, când l-am luat de la grădi, avea nisip în chiloți. La propriu. Și nu așa, un firicel-două. Nu, nene, nisip care a format o grămăjoară apreciabilă pe podeaua din baie. Că noi în baie dezbrăcăm copilul când îl aducem acasă, să putem strânge mai ușor nisipul, frunzele, noroiul, iarba, furnicile și alte chestii care cad de pe el. Are copchilul ăsta un rapăn pe el, în special pe genunchi și pe sub unghii, de uneori îi suspectez p-ăia de la grădi că îi duc la munca câmpului sau ceva, că altfel nu pot să înțeleg. Treaba e că nu-s toți așa, pe cuvânt. Că îi mai văd și pe alții, da parcă nu-s chiar așa negri ca ăsta când vin părinții să-i recupereze. Da na, ce să facem, ăsta-i modelul cu care ne-am procopsit, cu ăsta defilăm.
Iar apropo de jegul de sub unghii, și cu ăla e un fenomen inexplicabil. Seara îi facem baie. Îl băgăm cu toată făptura lui în apă cu muuuuult săpun și frecăm la el ca la dușumele. Peria de sârmă ne lipsește, da presimt că nu mai avem mult și luăm și d-aia. Și îl scoatem din baie curățel și frumos mirositor. Și cu unghiile curate. Iar a doua zi dimineață, când face ochi, are IAR jeg sub unghii. Cum? Vă rog io, pe ăștia care sunteți mai experimentați decât mine, explicați-mi CUM e posibil așa ceva?!?
Altă chestie deosebit de distractivă este scăpatul de scutece. Distractivă în sensul că te prăpădești de râs când tre să schimbi câte 5-6-7 rânduri de haine zilnic, pen’ că domnia sa, copilul, e prea preocupat de ceea ce face ca să-și mai aducă aminte că trebuie să folosească facilitățile sanitare disponibile, așa că optează pentru pipi, caca sau chiar pipicaca în chiloți, că…de ce nu?!? Deja m-am resemnat, probabil o să facă pe el până pe la paișpe ani. Mă consolez însă cu gândul că nu-mi amintesc să fi văzut printre colegii mei de liceu pe vreunul care să facă pe el, așa că presupun c-o trece până atunci. Sau?
Ca să încheiem însă într-o notă pozitivă, să vă povestesc rapid cum e de „vină” copilul că m-am procopsit io cu domnul Fritz și-n acte. Se făcea că eram foarte gravidă, iar contabila îmi tot pregătea diverse acte – ba cu concediul prenatal, ba pentru indemnizație, ba pentru dracu mai știe ce. Și cum semnam io așa, ca primarele, tot ce-mi punea ea sub nas, la un moment dat mă instruiește cum să fac cu depunerea dosarului pentru indemnizație și-mi zice: „Da știi că dacă nu sunteți căsătoriți, o să vină să vă facă anchetă socială, da?”
Cealea? Cumadică? Hopaaa, ia stai așa. Și m-apuc io și mă documentez pe marele weweweu și aflu că așa stă treaba – cică dacă nu ești luat cu acte, chiar dacă locuiești cu genitorul celălalt sub același acoperiș și sunteți amândoi de acord că odrasla este a voastră, a amândurora, cei de la serviciile sociale sunt obligați să vie în casă, să inspecteze și să constate că creșteți rodul dragostei voastre în condiții optime și propice dezvoltării lui ca ființă umană.
Păi s-avem pardon, da io n-aveam nici un chef să mă trezesc cu o madamă acră la mine în casă, care să mi se uite prin dulapuri și prin frigider, să vază dreq acolo sos pentru paste de la borcan și să mă decadă din drepturile părintești.
Așa că i-am comunicat lu alde Fritz această problemă nou-apărută. Moment în care distinsul domn zice: „Păi atunci hai să ne luăm, nu?” Așa că ne-am luat. În primă fază, ne-am luat de mână și ne-am dus la sfat. Unde ne-am făcut programare. Cât mai repede posibil, ca să fie treaba încheiată înainte să nasc (nu de alta, da mai aveam mai puțin de-o lună…). Și ne-au programat oamenii ăia într-o frumoasă zi de miercuri. Așa că i-am sunat cu 2 zile înainte pe vecinii noștri din capu satului și i-am anunțat că miercuri la doișpe tre să vie cu noi la sfat, să ne luăm. Ceea ce au și executat.
Evident, nici asta n-a fost fără emoții, că nu găseam neam loc de parcare, nici noi, nici ei, era și o căldura dracului (era iulie) și o aglomerație de toată frumusețea prin tot orașul. Evident că a fost cât pe ce să întârziem suficient încât aproape să ne ratăm programarea, da până la urmă am ajuns tuspatru, care de care mai asudat și mai gâfâind, mai ales io și burdihanul meu deloc neglijabil. Și ne-am luat și dup-aia am sunat la ai noștri să-i anunțăm că ne-am luat și dup-aia ne-am dus la o cârciumă și am mâncat de prânz, împreună cu vecinii. Ș-ote așa am realizat noi a mai romantică nuntă evăr.
Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea și mă duc să văd ce dracu o mai crea copilul, că de vreo 5 minute s-a făcut liniște și mi-e frică de ce poate fi mai rău. Că pentru cine nu știe, un copil care face liniște e un copil care face ceva ce nu ar trebui să facă sau ceva periculos sau posibil catastrofal.
sursa foto: freepik.com
Soluția e: „bubble boy”. 🤣🤣🤣
Îi comandați un balon transparent cu furtune în locurile cu pricina ș-ați scăpat de accidentări nedorite și de doctori și de spălat haine, doar goliți rezervoarele, zilnic, dacă-i musai. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!34
Scump, dom’ne, scump! Oare n-ar merge să-l tragem în folie d-aia cu bule? 🤔
Comentariu beton!45
Apropos de întrebarea cu jegul de sub unghii, răspunsul e simplu:
„Doi polițiști stăteau de 6 la un filaj, iar unul dintre ei isi sugea degetul. Colegul il întreabă:
– Ce dracu, bă, ești copil să-ti sugi degetul?
– Păi am ceva negru sub unghie si vreau să știu dacă e pământ sau c!@$t.
– Ia da-mi, bă, să încerc si eu, cu nasul si gura mea de polițist, si-ti spun în mod clar, despre ce este vorba!
După ce suge si el degetul, spune:
– Băi colegu, să știi că asta e c!@$t!
– De-asta mă miram si eu, de unde dracu să am pământ în c#r?”
Comentariu beton!95
@(altă)Iulia: merge și cu folie cu bule, doar că după-nfoliere, parcă văd că v-apucați la spart bule, iar rezervoarele rămân negolite. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!37
@JT, zici că ne-ai cunoaște personal 🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!19
Si noua ni s a spus ca o sa se faca ancheta sociala pt ca nu suntem casatoriti, ceea ce ma rog, nu vad ce s ar schimba daca ma casatoresc? Drept si prin urmare, nu ne am casatorit si am asteptat ancheta aia..care n a venit nici acu la 3ani jumate distanta…iar faza cu cazaturile…oooh..cred ca deja am devenit imuna, si pe afara cand cade, analizez sa vad daca e grav, iar daca nu e, ma uit la el relax si il rog sa se ridice, ceea ce privitorilor cred ca li se pare inuman pt ca simt niste priviri dubioase inspre mine..🙄
Comentariu beton!46
Ah, da, nici eu nu mă agit prea tare când se împrăștie și da, am parte de priviri care mai de care mai dubioase, când îl întreb de la distanță: „Te-ai lovit?” și dacă nu urlă, îl las să se descurce 🤪
Comentariu beton!17
Aaah cazaturile.. sunt catalogata mama dénaturata in parc. Cade copilu din dotare si sar repede enshpe mamici cu AOLEU A CAZUT COPILU… iar eu ma uit asa luuung la el. „Te doare ? ” „Nu”. „Haï, ia-o din loc”. Si se uita toate cutrele alea cu ntz ntz ntz. In schimb, daca plange, inseamna ça e groasa si atunci ma activez si eu 😇
Comentariu beton!18
🙋♀️ Same here! Îl întreb de la distanță dacă s-a lovit, în timp ce îmi simt ceafa străpunsă de privirile „mămikilor” 😁
Aia e, suntem niște denaturate, da măcar recunoaștem! 😂
Comentariu beton!13
Banene, am cumpărat, acum vreun an, o sticla din aia cum au ciclistii, de poți să bei din ea cu o singură mână, să nu le iei pe amândouă de pe volan. Avea 6 pagini de instructiuni absolut inutile.
De ce dreaq nu vin si copiii cu instrucțiuni, că la ăștia chiar e nevoie. Bine, ar arata ca Dicționarul Oxford, in 70 de volume, da’ totusi, nah.
Comentariu beton!67
Cred că dacă reușește vreodată careva să scrie un manual complet de utilizare pentru copii o să dea cu pipi fierbinte pe averile lu alde Musk, Bezos și compania 😂
Comentariu beton!48
Muhaha, are un simț al proprietății exacerbat și d’aia adună tot, aka jeg/nisip/animăluțe, sau încă nu folosește wc/oliță sau alte dispozitive 🤣 se rezolvă în timp așa cam până pe la 6 ani. Partea cu jegu’ face parte din procesul cunoașterii și explorării, doh, o să mai dureze. Aia cu asistența socială nu o știam, cre’ că e mai nouă 🤔 acu’ 25 de ani nu era, că și eu tot neluată am adus pe lume doi prunci, și în afară de oprobriul comunității/ familiei nu am avut probleme. Pietroaie, scoici, melci, nisip, lemne am tot avut prin casă muuulta vreme, chiar și ceva animăluțe mumificate 😂 keep up the good faith, totul va fi bine, rămâi zen cât poți.
Comentariu beton!35
Aaaa, da, pietre, uitasem de pietre… Dacă n-avem cel puțin 5-6-7 pietre/pietroaie prin casă în orice moment, simt că parcă lipsește ceva 🤣
Comentariu beton!28
Nu știu dacă vine chiar asistenta socială acasă, dar trebuie o grămadă de declarații la fiecare pas dacă nu-i cu hârtie la mijloc. Că parcă trebuie să fie de acord și tăt-su ca ii a lui, dar și tu ca ii a lui tăt-su.
Și noi am făcut la fel 😅 și în perioada aia la muncă mai mulți a mers în ordinea: proiectat-semnat-născut. A fost ceva cu pandemia 😁
Comentariu beton!16
@Madd, ba cică vine, am o prietenă trecută prin asta. Că ea nu s-a lăsat dusă la sfat 😂
Și eu am crezut că nu e cazul dacă îl trece tac-su în acte și îl recunoaște, da cică nu e de ajuns 🤷♀️
Comentariu beton!15
Vine, dar nu-i mare scofală. Eu am 3 copii și la fiecare au venit. Intră, întreabă câte pers locuiesc în câte camere și, cam atât.
Pfff, păi și acu zici? După ce m-am băgat în belea? Io auzisem povești horror, că se holbează prin toate camerele, că fac, că dreg… Inspecție, mna…
Oh, well… 🙄
Din vechile mele aduceri aminte (are maine-poimaine 33 de ani), nu am avut probleme cu el de genul celor expuse de tine. Nu a fost niciodata curios sa umble in sertare sau in dulapuri, se juca in camera lui, cuminte, ore intregi. Avea acces la bibelourile lu’ soacra-mea, vaze de cristal si alte alea-alea, dar nu a pus mana /spart nimic, niciodata. 😊
Daaar, cred ca fiu lu’ fiu-miu, adica iubitul meu nepot o sa isi ia revansa. Daca il scapam cateva secunde din vizor, e dus. Toate sertarele au „blocatoare”, care pana in prezent si-au facut datoria. Ramane de vazut mai incolo, cand mai creste. Nimic nu poate fi lasat la indemana lui (telecomenzi, sau alte gadgeturi), totul trebuie ros, bagat in gura. Una din placeri (daca il scapi din priviri) este sa se duca la robotelul aspirator si sa se urce pe el. Jumatatea mea face baby-sitting cu el trei zile pe saptamana si pana acum a rezistat eroic (normal, se topeste cand il vede). Au fost plecati in Cairns o saptamana in concediu, iar cei de la hotel le-au asigurat un patut pt micut. Patul era nou-nout, dar la plecare avea „usoare urme” de dinti pe marginea de sus (parinti denaturati, tineau copilul flamand 😂). S-ar putea sa avem noroc pe partea cu pampersii caci de la varsta de 8 luni in majoritatea datilor face caca la olita. Dar greul cred ca de acum vine caci va incepe sa mearga singur cat de curand. Sa vezi belele! 🙄😂
Comentariu beton!34
Succes în continuare, ce să zic… După ce încep să fie mobili de capul lor, nimic nu mai e la fel 🤣
Comentariu beton!18
ah, pentru aia cu sos la borcan… aiaiaiaiiii, v-aș pune trii luni să beți numa’ apă dă izvor și să mîncați brînză de la sibieni; am mai scris cum îmi sacrific 6 ore/lună pentru făcut ragu, da? pînă șu aici, în vacanță, am făcut 4 porții (3 le am în congelator, în punguțe; 1-2 nu apuc să le folosesc dar…); da’ bine, asta ar fi treabă de om așezat, calm, așa că să-i zici lu’ domnu’ @Fritz să-mi scrie, să-i dau rețeta și instrucțiuni…
n-am multă vreme de scris, că ne așteaptă ciornîe more și telefonul nu-l iau cu mine; numa’ una să vă spui: cînd mergem la „prăji! prăji! prăji!”, deschide gura ca un constrictor pe cale să înghită un bou; cînd e să mănînce mîncare-mîncare, jur că fac cu nervii capului; mușcă din vîrful buzelor și jumate din îmbucătură, la 1/3 dintre ele, este pe jos…; iar mînuțele, uneori și gurița, niciodată nu stau murdare: hîîîrști, de tricou! niciodată al ei…
haidipa, că mă strigă; mai nou nu mai sunt tati, că desene, sunt DED; încă nu m-am prins, după pronunție, dacă e „tăticule” sau „mortule”…
Comentariu beton!81
Iartă-mă, unchiu Costică, nu mai fac! Culmea e că, de obicei, am rezerve strategice de ragu la congelator, da ote acuma n-am mai avut și aia e, fac mea culpa mea 😁
Modelu ăsta al nostru e pe o curbă sinusoidală cu mâncarea – ba are zile în care bagă în el de zici că o să bubuie, că pur și simplu nu are cum să încapă atâta mâncare în el, ba are zile în care mă întreb cu ce trăiește… Dar indiferent de situație, papă și hainele, și mobila și… 🙄
Comentariu beton!23
Tocmai ce am terminat o tura de taitei de casa. Chiar e distractiv,dar cere rabdare. Cand esti la pensie,timp se mai gaseste,mai ales cand supa de rosii cu taitei este „exceptionala,mamaie”(supa,nu mamaie!).
Sper sa continuie serialul tau Iulia,dar mai ales sa prind si eu episodul…1000,cu nunta feciorului tau,sau ce o mai fi !
Succes,rabdare si ce va mai trebuie !
Comentariu beton!26
tuși, ma bad, da’ la cum ai scris că-ți „omori familia, cu chimicale din comerț”…
gata, pa, c-a mîncat o juma’ de kil de struguri (frate, au niște fructe/legume bulgarii iștea… de a trebuit să las berea și să trec pe vin) și, pentru că-s patrușcincidegradelaumbră, „mer gemla pla jă! mer gemla pla jă!”
cred că-i place maxim să mă vadă catîr, cu prosoape/rogojină/jucării/umbrelă…
Comentariu beton!13
@Nicoleta, nu treci și pe la noi cu niscai tăieței d-ăia 🤤
@unchiu Costică, a fost decât o eroare regretabilă de organizare… Da azi mi-am luat revanșa, am făcut o supă cremă de roșii coapte cu usturoi și feta și niște baghete umplute cu pulled porcutz și Cartofi wedges. Mai mi-am spălat din păcate? 😁
Taci și nu mă pune să mă gândesc… Săptămâna aialaltă pornim și noi spre mare… Prosoape, mingi, lopățici, creme…🧳
Comentariu beton!16
ai dipli heit iu for ză next uik, c-așa făceam și noi vacanțele, da’ anu’ ista mere gîza la clasa zero…
tre’ să mă organizez cu una-n mai și alta ca acu’;
PS vacanță plăcută și 💪 lu’ dom’ Fritz!
Mulțumim frumos și don’t be hatin’, promit că n-o să ne distrăm prea tare 😁
Succes buburuze și vouă în noua etapă (de care, apropo, mi-e o groază de n-o pot exprima în cuvinte…).
La mine (la băiat) nu existau „blocatoare” (de, sunt 35 ani de atunci..), funcționa elasticul, mai puțin la bucătărie, unde se încăpățâna sa deschidă dulapul și să înșire toate, dar absolut toate, farfuriile, castroanele și tot ce mai găsea. În schimb, a reușit să „testeze” cu sprânceana o muchie de dulap, drept pentru care are și acum un zbenghi respectabil, foarte șic altfel. N-am uitat nici acum valurile de sânge… La fată nu am mai avut atât de multe griji, a fost un copil atât de cuminte, că nu-mi venea să cred că se poate și așa.
Comentariu beton!27
Culmea, al nostru n-a prea fost curios de sertare, dulapuri și altele asemenea, dar da, cu excepția ălora din bucătărie. Numa că nu avea acces decât la alea cu oale și tigăi, așa că îl lăsam să își facă de cap cu ele și aveam liniște. Câte… 3-4 minute, așa 😂
Comentariu beton!20
Exact asa făceam și eu, pana am dat de un ceaun destul de greu sa nu-l pot tine, care ceaun, el, a aterizat direct pe dejtele de la picioare. Nu mai trebuie sa zic că m-a cărat mama în brațe vreo 2 săptămâni pana mi-a trecut.
Comentariu beton!15
@Tudor, au! 🤕 Din fericire, eu n-am decât oale destul de mititele…
(altă) Iulia, fie oala cât de mică, dacă e fontă, face degetele piure.
n-am încercat, doar că am o cratiță de fontă și o prețăluiesc la mână. 🙂
Ce bine că nu dețin așa obiecte contondente și periculoase 😁
Mila mi-e de mine ,da mai milă mi-e de tine …. Am crezut că eu am avut parte de cei mai rău, da uite că nu.. așa că Hasta la Vista baby!Succes, ești pe drumul cel bun,te prinzi pe parcurs ce și cum …
Comentariu beton!14
Aia zic și io… Ne prindem din mers 😁
Eu am avut cel mai cuminte copil ever (acum are 20 de ani). Asta era valabil acasa unde se juca linistit la el in camera.
La gradinita insa parca era alt copil. In fiecare zi una dintre educatoare ma astepta cu el de mana, afara, in fata usii, sa imi spuna pe cine a mai batut, ce a mai sport etc. Am fost chemati in birou la directoare eu si tasu, nu-mi mai aduc aminte motivul oficial, dar neoficial l-am aflat dupa intalnire. Voiau sa ne cunoasca, sa-si dea cu parerea daca suntem intregi la cap sau niste psihopati care il pun pe copil sa omoare tot ce intalneste in cale.
Intr-o zi am zis gata nene nu mai pot, sa se duca altcineva sa-l ia de acolo eu nu mai pot. L-am rugat pe cumnat sa se duca ca eu fac nu stiu ce.
Asta s-a dus lol ca nu stia nimic.
M-a sunat dupa 20 de minute. Auzi zice stiai ce o sa se intample, de aia m-ai trimis? Stiam mai dar nu mai pot!
S-a linistit prin clasa a 2a.
Amu astept cu nerabdare nepotii…
Comentariu beton!40
E, la noi e fix invers. Acasă e diavol tasmanian, la grădi e un mic sfințișor 🙄
Comentariu beton!20
Doo chestii: 1. mare dreptate ai cu linistea. Abia atunci iti ingheata inima, mai rapid decit daca auzi zgomote si racnete de zici ca se pune in scena batalia de la Rovine. 2. De cind dracu a aparut mizeria asta cu „tre’ sa fiti insurati ca sa luati indemnizatie”? Noi nu eram, am nascut in mai, s-a depus dosarul fara probleme sau certificate matrimoniale si s-a rezolvat. A, ca am fost timpiti si am ascultat de gura ambelor mame si ne-am si insurat dupa citeva luni, asta e alta mincare de peste. Ar fi fost cu muuuult mai simplu pentru mine dupa ce a murit el, birocratic vorbind 🙁 .
Comentariu beton!18
E că liniștea nu prevestește niciodată ceva bun? 😂
Acu câteva săptămâni era în casă cu prietena lui, Emma. Noi, părinții aferenți, eram afară. 5 minute s-a făcut liniște. Pentru că erau ocupați să se tundă unul pe altul cu forfecuța de decupat 🤣
Cât despre mizeria cu ancheta socială, habar n-am când a apărut și nici dacă mai e valabilă au ba. Atunci (2018) era 🤷♀️
Comentariu beton!15
Aaaa, bun, la 10 ani dupa noi, ok 🙂 . PS. fii-meu n-a prea facut timpenii cind era mic, ca eram vreo 8 ochi pe el. Dar de tuns bretonul cu foarfeca de la gradinita imi amintesc si eu . A, si una scary de tot, fusese in vizita in camera bunicii, au citit ei ce-au citit, bunica s-a dus la baie la 2pi, ca na, asa-i dupa o virsta, te lasa repde „prostata” 🙂 si noroc ca am intrat eu in camera, fii-meu rupsese fisii fisii din servetelele ei de ochi si le dadea foc la luminarea pastila aprinsa pentru nus care dintre dusi. Era sa ne ducem si noi atunci, cu AVC…
Comentariu beton!21
Draga Iulia, al meu are 7 ani deja și a scăpat de mult de scutece dar tot se schimbă de haine de 5 ori pe zi și face duș de cel puțin două ori, pentru că stăm tot așa, la curte dar el pe orice pune mâna se pătează sau se murdărește, poa’ să fie și o cutie de carton goală că tot face el cumva. Ideea e că timpul trece oricum și peste 2-3 ani chestiile astea nu vor mai pune atâtea probleme și nici nu vor mai mânca atât din timpul vostru. Dar repet, copil să nu se lovească, rănească sau îmbolnăvească nu prea există. A mea fiică a venit cu varicelă de la școală, am ținut-o în casă două săptămâni după ce au apărut simptomele, beleaua a fost că după fix două săptămâni în mod absolut logic le-au apărut și băieților. Știi cum e să încerci să împiedici trei draci să nu se scarpine nonstop ca să nu le rămână semne pe piele? Să îi dai cu diverse substanțe ca să nu-i mai mănânce pielea!? Văleu, zic. Norocul a fost că eu am avut varicelă când am fost copil, dar zisul soț nu, așa că o lună a fost exilat pentru binele propriu. Și asta a fost înainte de pandemie. Treaba asta cu bolile luate din colectivitate e minunată, absolut mirifică.
Comentariu beton!20
🤣🤣🤣🤣🤣 Am murit la faza cu cutia de carton goală. Fix așa și fi-miu, jur, poate să se joace și c-o foaie de hârtie, tot găsește un mod să se moscolească cumva 🤣
Comentariu beton!12
@Iulia: lotul 13 august, ți-am mai zis!
Dadada, claaaar! 🤣🤣🤣
Noi am avut un oarecare noroc cu protecțiile că le-am pus fix când ne-am mutat la noi acasă așa că nu a apucat să vadă că se poate fără. Și cum masa de la bucătărie ii pătrată și ascuțită, buretele ala de la colțuri a salvat mult cap 🤯🤯
Cum stăm la bloc, nu are încă ocazii să adune tot jegul, dar vânătăi? Efectiv îi plin, în locuri nebănuite, că pică în te miri în ce poziții.
Comentariu beton!15
Și pe mine mă uluiește în fiecare zi prin ce locuri mai reușește să se învinețească. Cred că e un skill special al copiilor 🤷♀️
Comentariu beton!11
He-he, ce amintiri ai trezit aici! Mă mir și acum că-s relativ normale, după câte căzături au luat donșoarele…ai zice că fetele-s mai potolite, dar nu ale noastre. Aia mare mânca pământ foarte liniștită (când e liniște se coace ceva, deci nu-i a bună). A căzut de pe masa de înfășat cu mine acolo, noroc că era fix înainte de mers la programarea la pediatră. Aia mică a fost totuși mai liniștită, dar tot a reușit să-și spargă un dinte. Se întorcea de l dentist, cu tacsu și bona, cu care urma să meargă în parc. Și cum stătea ea așa frumos în metrou, s-a jucat cu umbrela până când aia s-a deschis și a pocnit-o fix în gură. Când a adus-o acasă cu juma de dinte, am crezut că mor de inimă, fiindcă nu era dinte de lapte, așa c-a trebuit reconstruit. Tot cu tacsu era în prima zi de școală și tot cu metroul, când i-a scăpat piciorul între tren și peron. S-a ales doar c-o julitură, dar m-am bucurat c-o ținea de mână, c-altfel scăpa cu totul. Altfel, ce să zic, tată atent, m-am bucurat c-a venit cu ele acasă în cărucior după fiecare plimbare. Bine, nu cred că le-ar fi luat cineva din cimitirul Bellu, pe unde le plimba el. “Da’ de ce-ai dus acolo? Păi e liniște, dragă și pot să citesc. Da, ca io te-am trimis la sala de lectură…”
Nu era cu asistența socială acu 18 ani, da’ tot a trebuit să mă ducă cu mașina la primărie, să vadă doamna cu ochii ei că nu fură copilul, domnul fiind el așa mai bronzat naturel.
Să scrii toate isprăvile tânarului, să le citească mai târziu, să vezi distracție atunci.😀
Comentariu beton!36
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 La plimbare în cimitir nu mi-ar fi dat prin cap, genial domnul!
Comentariu beton!24
Da, imi suna foarte cunoscut😂. Odrasla mea se apropie vertiginos de varsta de 9 ani si tot aduna pietre (avem o colectie de pietre, vreo 6kg sigur). Intre timp am inceput sa ii cumparam pietre. Sunt kituri pe care le poti cumpara si iti poti excava singur pietrele. Aduna si bete, bate si alte chestii razboinice care se gasesc libere in natura. Cat de nisip, ce sa mai zic, cand il luam de la gradinita il dezbracam in chiloti si ii scoteam nisipul acolo. O a 2a groapa de nisip acasa nu imi mai trebuie😁
Cat despre cazaturi ce sa mai zic… A cazut cu bicicleta cand avea vreo 3 ani si si-a invinetit falca de parca ii daduse cineva un pumn in fata. A 2a zi la gradinita (locuim pe alte meleaguri decat cele romanesti) l-a intrebat educatoarea pe distinsul tata ce s-a intamplat, pe la pranz l-a intrebat pe copil, iar seara m-a intrebat pe mine. Sa fie siguri cei de la scoala ca nu am maltratat copilul si ca aude de la toti aceeasi poveste🙄. Altadata se faceau niste sapaturi la noi in strada si scosesera dalele de piatra (50cm×50cm). Cu dalele astea s-a gandit fii-miu sa se joace impreuna cu un alt copil. I-cazut una pe picior de si-a julit piciorul de la genunchi in jos pana la degete. Altadata era cocotat pe o bara si il vede pa tat-su venind, ii aluneca mainile, cade si isi rupe un os de la incheietura mainii. Asta cu o zi inainte de a pleca in vacanta 😒
Cat de masa ce sa zic. La unii se mai diminueaza mizeria cu varsta, dar desi la noi servetelele stau pe masa tot timpul, tricourile au totusi o aderenta mai mare la mizerie decat servetelele…
Comentariu beton!18
Așteptăm și noi cu interes când o veni prima zi în care o să ne întrebe la grădi de ce-l batem așa tare 😂
Comentariu beton!11
Soro, al meu și-a spart capul cu 3 adulți lângă el. Eu, soțul și mama. Nu mă întreba cum.
Picioarele sunt zdrentuite de la genunchi în jos toată vara, vânătăi, belituri, zgârieturi.
Cât despre jeg, al meu are sub unghiile de la picioare o cantitate impresionanta de pământ. Acum r la sat, ma duc după el mai târziu și e mai greu 3 kg de la jeg. Auzi, da’ dunga de pământ de la gât o știi???? Eram convinsă că scrii și despre aia.
Când e liniște, fugi repede și vezi ce face. De fiecare dată, făcea ceva ce nu trebuia.
Comentariu beton!25
Aoleeeeeu, cum am putut uita de dunga de jeg de la gât? 🤦♀️🤣🤣🤣
Și aia pare să fie o prezență permanentă, indiferent cât încerc eu să frec… 🤣
Dragă Iulia…o sa te încurajez mai mult de-o grămadă, dar la 12 ani ducem aceleași lupte. In primăvară am cedat nervos și am aruncat la gunoi un sac de pietre, scoici, sticlă șlefuită (de…locuim la mare), frunze, pene, ghinde, conuri, dopuri de plastic, cutii și cutiuțe (că nu se știe când îi folosesc la ceva), de s-a cutremurat planeta de atâta dramă când a constatat „oroarea”.
La capitolul igienă, in fiecare an trăiesc cu speranța că nu va mai trebui sa întreb ca o placă stricată: te-ai spălat pe …(aici completezi tu cu ce consideri.🤣). Acum este in prima lui tabără. I-am gândit/executat bagajul timp de o săptămână pentru toate situațiile posibile (și imposibile la cum îmi cunosc eu odrasla), dar în așa fel încât totul sa intre in cel mai mic troller existent+ rucsac. Este singurul din tabăra care a fost pișcat de o viespe, are vânătăi de la paintball și julituri cât cuprinde. Și cireașa de pe tort…in ABSOLUT toate pozele este îmbrăcat în același tricou”preferat”. Chiar dacă i-am împachetat frumos câte un tricou pentru fiecare zi…. 🤦🤦🤦
Comentariu beton!32
Ohooo, am păstrat o sticlă plină cu apă de mare câțiva ani 😂😂😂😂😂 dramă mondială a fost, hai că dacă mai citesc pe aici comentariile îmi mai amintesc una alta😁
Comentariu beton!11
@ElenaS, nu știu de ce, dar presimt că fix la fel va fi și fi-miu când o să-l trimit în tabără 😂
În rest, în momentul ăsta am pe pervazuri, în sufragerie, după cum urmează: niște conuri, 2 pietre, un capac de la o sticlă, 6579 de mașinuțe, un elastic d-ăla de borcane, rupt… Să mai continui? 🙄
E ok, și tac-su poartă obiectele vestimentare până se dezintegrează. Bine, se mai și spală din când în când (și obiectele și tatăl). Trebuie să semene și copilul ăsta cu cineva 😂😂
Comentariu beton!21
Mda, da io speram să semene cu tine la înălțime, la d-astea… 🙄
Comentariu beton!15
am 35 de ani si am vreo 10 tricouri „preferate”!!! se stabileste o relatie speciala cu anumite tricouri!!! multumesc pentru amintire 🙂
Jajajaja mă regăsesc în multe dar vad că totuși eu am singurul ‘mogli’. Băiatul meu acu 15 ani descoperise escaladările. Cu 3-4 ani se cățăra pe mobila din salon pina la tavan și de-acolo te striga să mergi să îl iei că nu mai putea să coboare. Cea mai simpla soluție a fost sa aruncam mobila înainte să se întâmple ceva că deja se născuse prințesa și era pericol dublu. Și da loviturile la cap sunt cu mult sânge. Dovada e cusătura din frunte a lu fimiu de la un an jumate. Oricum jucați la un nivel de ligă mică că noi am ajuns la urgente cu popcorn in urechi și fimea cu pietre în nas. Obiecte recuperate de specialiști din cauza profunzimi produsului. Așa că ținte bine că peripețiile deacu urmează 🤭🤭🤭
Comentariu beton!16
Mulțumesc pentru încurajare 🤣🤣🤣
Comentariu beton!11
@(alta) Iulia, ca și când nu ai ști că tatăl copilului tău își spărsese ambele arcade până la 4 ani și că are pe cap o colecție de vreo 20 de cicatrici. Până acum stăm bine cu copilul. 😀
Comentariu beton!23
Repet ce zisesem în celălalt comentariu… Speram că o să semene cu tine la înălțime… 😐
Comentariu beton!14
You made my day, Iulia dragă. De prostii nu mai înșir aici,,nu diferă cu mult de ale altora.Ce e cu totul în altă direcție e starea noastră civilă, primii doi copii sunt cu tatăl decedat iar al treilea cu prezentul soț, în fapt concubin.Păi ne-am luptat cu arme și puști întâi cu starea civilă, că nu voiau să ne-o treacă pe ambele nume de familie. Apoi,la concediu de 2 ani și alocație, am mers împreună la autoritatea tutelara, care lămurește situațiile astea și fără căsătoria părinților, că nu este obligatoriu ca părinții să fie luați legal. Acolo el a declarat că e de acord cu alocația fetei și concediu de 2 ani pe numele meu și copilul în domiciliul meu,avându-i și pe cei 2 dinainte. Deci cred că asta cu căsătoria fiindcă ai făcut copil și luată că obligatoriu mi se pare de kko, ai drepturi pentru copil indiferent de situația amoroasă, pot spune că depinde mult de birocratul cu care ai de a face.
Comentariu beton!15
Și mie mi se pare o tâmpenie apoteotică, în condițiile în care masculul acceptă în acte odrasla, o trece pe numele lui, ce-i f*te pe ei grija dacă suntem au ba luați în acte?!? Da în fine, acu am comis-o, ce să mai și fac? 🤣
Complet, total de acord cu tine, dupa ultima ploaie a scapat la nisip/argila din aia galbena lipicioasa (constructii prin zona ) si l-am recunoscut dupa voce si dupa un frecat cu peria!!! Imi pare rau ca n-am facut o poza.😁
Comentariu beton!17
Aoleu, nici nu vreau să îmi amintesc ultima ploaie… A trebuit să îl ia tac-su de sub aripi, să îl depoziteze în cadă, unde am dat mai întâi temeinic cu dușul, să dăm jos primele straturi de glod și abia apoi am reușit să identificăm care părți erau haine și care copil… 😐
Comentariu beton!17
Căzăturile persista și la 5,5 ani, dă cu stângul în dreptul, nu înțeleg ce face ca ma trezesc cu ea întinsă „covor” și cu urlete
Yay… 😐
Mie îmi lipsește doar semnul ăla din frunte de la dat cu capu de caloriferele de fontă dar în rest am „cicatrici de război” peste tot.
Fiică-mea a reușit performanța să-și spargă arcada de două ori în două zile pe derdelusul improvizat din fața blocului. La același ochi.
🤦♀️
să fii cel mai mare dintre copiii părinților tăi are uneori avantaje nebănuite. ca de pildă îmi amintesc despre frate-meu chestii pe care el nu și le amintește și nici părinții nu și le amintesc, că nu erau lipiți de noi cu superglue (și pe care el probabil ar prefera să nu și le aminească nimeni, dar e altă poveste 🙂 ).
undeva în străfundurile memoriei mele este depozitată informația ca atunci cand frate-meu era mic, 3-4 ani, poate 5 ani, era foarte împiedicat, vorba ta, mergeai pe stradă și deodată îl vedeai făcut plăcintă. cumva îmi amintesc că îi ziceam ”piedicuță”.
poate c-aș fi uitat asta, dar destul de mulți ani mai tarziu, când eram adolescentă sau foarte tânăr adult, am citit că centrul de greutate al copiilor mici, nu mai știu exact până la ce vârstă, dar la 3-4 ani situația e în floare, nu e foarte bine stabilizat și ei nu au un echilibru stabil, deși, teoretic, au învățat deja să meargă de ceva vreme.
nu e că nu-s ei atenți, sau sunt căscați sau ceva pt care să-i învinovățești cumva, ci pur și simplu corpurile lor îi sabotează.
cumva mi-a părut rău că făceam mișto de frate-meu când era mic.
oricum, până s-a dus la școală, la 7 ani, problema se remediase complet.
asta ca să știi că există speranță pentru tine. 🙂
ah, și prin toate serialele cu medici e cel puțin un episod în care se spune că rănile la cap sângerează abundent spre extrem de abundent, în 99,99% din cazuri sângerarea nu reflectă gravitatea loviturii.
Comentariu beton!17
Despre împiedicați și speranța ca trece comentez și io… Aștept încă să treacă…la mine n-a trecut. Mă împiedic și cad din poziție bipeda de mai mulți ani decât doresc să recunosc. Nu-mi iese…reușesc să mă impiedic și de un fir de păr. Cea mai tare chestie auzită pe tema asta e că eu m-am născut fără manual de utilizare a picioarelor.
Comentariu beton!17
🤣🤣🤣🤣🤣
Înmulțiți cu 2 și astea sunt aventurile mele zilnice (gemene 5ani) cam la tot ne potrivim: nisip, pipi, caca…. etc… dar la dublu!!! Și cununia a fost cam pe aceleași criterii….
Comentariu beton!12
Forța fie cu tine, soro! 🤗
Jajajaja uite că mi-am amintit acum că fimiu la 12 ani și-a tras copci sin cap vro 4 din cauză de stat in picioare in autobuzul scolar. Sa ridicat înainte de stație și frîna șoferului sa soldat cu căzut pe burta și saniat pina in bordul autobuzului lucru care a dus la 4cusaturi. Plus vreo 4 de la un an jumate in frunte,e pe plus are și de dat
Am râs ca de obicei, absolut delicios 😁
În copilărie eram destul de cuminte, mai puțin la grădiniță, unde am executat cu succes contre cu rivala nr 1, soldate cu tigăi de jucărie în cap (al ei) şi puncte negre la tabel (al meu). Când s-a săpat groapă pentru înlocuirea unor țevi, ghiciți cine se dădea pe panta de mocirlă mai cu spor. Tot la grădi făceam acrobații la țeava pentru apă de ploaie, deşi mi se spusese de n ori că o să cad în cap. Am şi căzut, dar mai târziu, în clasa a 5-a, când m-am dezechilibrat de pe podium şi am luat contact cu caloriferul de fontă în zona occipitală.
Ca adult am rămas la fel de împiedicată, până şi aerul îmi stă în cale. Am adunat diverse amintiri, printre care alunecat şi dat cu capul de gheață, lovit genunchi de n+1 ori de mă şi mir că mai sunt funcționali (ultima dată în mai a.c. când m-am şi tăiat adânc, apoi acum 2 săptămâni când am alunecat pe gresie în baie şi am căzut tot pe el), căzut şi lovit deget de la mână cu tumoră, rupt fiind măcar s-a văzut tumora pe radiografie, ulterior rezecție şi reconstrucție, fun times.
Sper ca bietul copilaş să nu evolueze la fel 😉