Iarăși nu avem poveste, voiam să scriu eu ceva, însă nu am fost foarte mulțumit de ce-a ieșit, așa că a rămas la polizat intens și sper, dacă nu sare vreunul dintre voi cu ceva material, să apară data viitoare.

Încerc, încet, încet, să împing formatul listei către o structură cât mai standard și pentru asta am nevoie de opiniile voastre, pentru că, da, Lista este făcută de mine însă pâinea și cuțitul sunt pe masa voastră.

Albumele, vor fi, poate, mai puține, însă vor acoperi o plajă cât mai mare de stiluri. Prezentările vor fi unele mult mai detaliate, cu referințe punctuale asupra evoluției de-a lungul timpului a trupei respective, albume precedente, istorie, asta dacă și band-ul are așa ceva.

Eu o să învăț să scriu mai bine pentru voi, iar voi, oh well, învățați să aveți mai multă răbdare cu mine.

Altă chestie, observ cu durere și deznădejde, ca iubitor și ascultător feroce de metal extrem, că numărul celor cărora consumă death-metalul prezentat aici, este foarte mic. Întrebarea ar fi, de ce nu vă place death-metalul, acest rege al metalului extrem? Adică, ce te-ar împinge să asculți black-metal în detrimentul death-metal? Ă?

Booon, data trecută am făcut chestia aia cu 10 albume de luat pe insulă, eu voi răspunde data viitoare și la întrebarea de duminica trecută și la cea de acum, pentru că da, urmează un nou challenge.

Dacă la albume este mai greu, cu melodiile ar trebui să fie mai ușor, așa că, tobe, tobe, spuneți 10 melodii pe care le-ați putea asculta oricând și oriunde, de la sex, la abstinență, de la nuntă, la înmormântare.

NEWS

🔵 St Vincent si Grohl, cover după Nine Inch Nails.

🔵 Sfidând medicina, Ozzy și Iommi.

🔵 Muse, parcă cu ceva sound nou.

🔵 Lost in Kiev, sper să nu se ajungă acolo.

🔵 Vended, supărați rău.

🔵 Destrage parcă sunt copiii lui Townsend.

🔵 Slipknot, încă pe val.

🔵 Hopa, Megadeth par că au baterii bune, așteptăm album nou.

🔵 Dead Cross transmit celor anti-avort un sincer și adânc fuck off.

🔵 Sumerlands aduc cumva anii de aur înapoi.

🔵 Ithaca, ironie fină la viitorul lin pe care îl creăm.

🔵 Mind force, cu thrash din ăla bun.

🔵 Silent Planet, cu un djent metalcore foarte mișto.

Acum să trecem la muncă:

➡️ Palace – One 4 Road (2022)8 din 10, luat de la Bogdan, recomandat cu căldură pentru cei Baghera type

Dacă unii exportă tehnologie, alții, forță de muncă, suedezii, au Ikea, Volvo și rock-ul melodic.

Palace este proiectul  mulți-instrumentistului Michael Palace, în cadrul căruia omul creează și linia melodică, scrie versurile, mixează și produce, pare omul care își gătește și calcă singur.

One 4 Road este al patrulea lui album, ceva ușor de vară, extrem de melodic, fără pretenții de operă muzicală.

Mi-a plăcut că albumul nu te lasă să stai jos, te obligă să dai din tot felul de chestii care sunt atașate de organism, te scoate din rutina menajeră și te ajută să ai un zâmbet larg.

Începeți albumul cu Too Old For This, este piesa care mie mi-a dat cel mai mare boost de energie. Spălam ceva la bucătărie, a intrat Too Old For This, și m-am surprins cântand refrenul, cu vocea mea, voce căreia ar trebui prin lege să îi fie interzisă să cânte orice, iar în oglinda de pe hol se reflecta imaginea unui vlăjgan, în poziția aia sexy de rockstar, cu o lavetă într-o mână și o farfurie în cealaltă. Pentru liniștea voastră precizez că nu a fost nimeni rănit, și sper, nimeni nu a avut nevoie de ședințe de psihoterapie. Îi mulțumesc încă o dată lui Bogdan și, zic eu, să îi dăm play AICI.

➡️ Coheed and Cambria – Vaxis II A Window of the Waking Mind (2022)8,5 din 10, albumul Anduței

Se întâmplă și la case mai mari nu doar pe la noi, bine, asta în ultimul timp, ca unii să se certe și să se despartă din cauza banilor cheltuiți pe benzină.Ăsta a fost motivul pentru care bandul s-a despărțit în 1995, banii de combustibil.

Numele trupei vine de la o serie de sci-fi, Armory Wars, scrisă chiar de vocalul Claudio Sanchez și toată discografia lor se bazează pe asta.

După albumul lor din 2015, Color Before the Sun, un material diferit ca structură de ce a urmat după el, bandul a ieșit pe piață cu prima lor creație concept, una superbă de altfel, Vaxis I – The Unheavenly Creatures. Vaxis I este fără îndoială fantastic, dacă am fost speriat de durata lui, în jur de 80 de minute, ce este pe album mi-a spulberat orice îndoială. Nu știu când și cum a trecut timpul.

A venit 2022 și COHEED and CAMBRIA au ieșit pe piață cu un al doilea album concept, unul tot de studio, cu care au continuat seria Armory Wars, Vaxis II A Window of Waking Mind, o altă bijuterie. Un material cu aproape 25 de minute mai scurt față de precedentul, mai direct, mult mai accesibil în comparație cu Vaxis I. Ca și exemplu de măiestrie piesa Comatose, un mic giuvaer de prog-punk, două stiluri greu de pus unul lângă altul. Deocamdată atât, este timpul să lăsăm muzica să curgă.

Dă-i play AICI

➡️ Maul – Seraphic Punishment (2022)8,7 din 10, recomandat celor ca mine

Hey, hey, hey, în sfârșit un album de death pe care îl pot trânti pe masă să zangăne toate Frontiersurile.

De la death metal vreau răutate, toxicitate și cadență dementă și purulentă, să fie ca  bisturiul care deschide abcesul. Este o modă, de ceva vreme, ca death metalul să sune clean, apar și din ce în ce mai multe părți cu voce clară, ritmul nu mai este atât de abrupt, disonant, se forțează să placă la toată lumea. Urăsc abordarea asta din rărunchi.

Garret Alvarado, vocalul, s-a născut să facă asta, growlingul este clar și dus acolo unde trebuie fără pic de efort.

Albumul, unul de debut, fenomenal debut, duce cu mândrie mai departe steagul negru, mortuar a unora ca Autopsy, Tomb Mold, Immolation sau Carcass și umple de bucurie sufletul unui înger cernit ca mine.

Dă-i play AICI

➡️ Yellawof and Shooter Jennings – Sometimes Y (2022)8 din 10

Poate fi neașteptat pentru voi, sper că nu ceva nedigerabil, ca un asemenea album sau un asemenea artist să își găsească locul, aici, în Marea Sală A Zeilor Rock-ului, însă una dintre piesele mele preferate aparțin lui Michael Wayne Atha aka Yellawof, așa că pentru mine nu este nici o surpriză prezența lui aici.

Piesa la care fac referire este asta, https://m.youtube.com/watch?v=jjNP9hdqfS4, și se leagă perfect de o perioadă nu foarte fericită din viața mea. Cu piesa asta sufletul meu și-a uscat lacrimile, a îngropat durerile și găsit drumul spre soare. Au fost și altele acolo, în urechi, în suflet, dar a fost și piesa asta și tocmai de aceea își merită locul aici.

Yellawof, a făcut un pas pe un drum total diferit față de ce a făcut până acum, și cu Sometimes Y a arătat lumii întregi, dacă mai era nevoie, măsura talentului său.

O combinație încântătoare de rock din anii ’70, din ‘ 80, blues și country, aproape fără părți de rappin, departe de atmosfera aia aproape gotică din albumele lui precedente. Iubesc când un artist lasă în urmă teritorii cunoscute și se aruncă, riscant, într-o lume străină, departe de ce a făcut până atunci. Și, mai ales atunci când îi și iese.

Începeți călătoria cu Rock n Roll Baby, apoi totul o să urmeze natural.

Dă-i play AICI

➡️ Mantar – Pain is Forever and This is The End (2022)8,5 din 10

Germanii au sosit în viața mea prin 2014, cu albumul lor Death by Burning, https://m.youtube.com/watch?v=LC1WaXzWdDw, un sound greu, mirosind a disperare și a pucioasă. Un sludge care iese din tiparele tradiționale, unul cu infuzie de black dar și influențe de punk.

Albumul lor din 2022 este clar, pentru mine cel puțin , o surpriză deosebit de plăcută, deoarece pe lângă elementele obișnuite apare un sound nou, pe care unii l-au numit Black Grunge.

Vă recomand să începeți cu piesa 3, Grim Reaping, pe care cred că se construiește întreg albumul.

Dă-i play AICI

Atât pentru astăzi, al vostru Edel se înclină și, până data viitoare, vă urează  inimi de soare și zile line.

Rugămintea mea ar fi să îmi spuneți părerea voastră, sinceră, referitor la modificările pe care le am în cap.