Stau pe o bancă în centru, nu fac nimic, doar mă uit la oameni, fumez și trag alene dintr-un suc, când brusc mă trezesc gândindu-mă: mama a fost ultima mea legătură cu orașul ăsta. De-acum sunt musafir, sunt doar un turist în locul pe care multă vreme l-am numit „acasă”.
În piațeta asta care apare în poză mi-am petrecut, la propriu, toată adolescența. Doar că pe vremea aia nu erau nici fântâni arteziene, nici porumbei, nici nimic. Erau doar niște scaune de plastic exact ca ălea din metrou. Că de-aia se și numea „la metrou”. Noi, vâlcenii, eram singurii din țară, în afară de bucureșteni, care puteam zice: „ne întâlnim în centru, la metrou”. Și ce să vezi, chiar ne întâlneam la metrou.
Dar partea cea mai și cea mai frumoasă este c-am muncit cu mâinile mele la facerea „metroului”. Eram la liceu când ne-au adus la „muncă patriotică”. Noi l-am săpat pe tot, noi am pregătit locurile unde s-au montat scaunele de plastic stil metrou, după care tot noi ne-am bucurat de el.
Dacă ieșeai singur în oraș, la metrou, tot ce aveai de făcut era să astepți un pic. În maximum 15 minute se umplea de oameni pe care-i cunoșteai, de cei cu care mi-am petrecut adolescența.
Acum nu mai e nimic, stau pe bancă de lemn, nouă și frumoasă, la metrou, dar nu mai cunosc pe nimeni…
Orașul meu natal s-a schimbat enorm (în bine) de când am plecat. Deși mama mai trăiește, acasă, pentru mine, acum, este Austria.
Oricum, cei dragi, trăiesc veșnic în inima noastră.
Comentariu beton!50
Care e orașul tău natal?
Mama a murit acum 4 ani. Ai zice ca inseamna mult timp, dar inca se simte cam ca atunci. Orașul e un fel de acasă ne-acasă, de fiecare data când ma întorc.
Comentariu beton!28
De asta mă tem și eu. 😞
Nu mai cunosc pe nimeni în orașul unde am crescut si de când a murit mama nu mai mă duc acolo niciodată.
Eu merg in fiecare an macar cateva zile in orașul meu natal, Timisoara. Ma cazez la hotel/pensiune/airbnb si pentru câteva zile sunt turist in orasul meu. Vizitez locurile unde am crescut, unde m-am jucat, copil fiind, unde am „golanit’ la scara blocului, ca adolescenta.
Ma incarc si plec înapoi, acolo unde e acum casa si familia mea. E un sentiment foarte ciudat. Imi doresc sa ma intorc acolo definitiv, la un moment dat, dar momentan nu se poate si asta ma întristează grav…
Comentariu beton!70
Aidoma. Tot Timișoara . Uneori, când ajung, mă așez la „locul nostru” de pe malul Begăi și plâng sănătos.
O lacrimă pentru mama,și pentru a ta,ca și pentru a mea,care nu mai e de 13 ani…tata trăiește, deși nu e natural ,și ne-a crescut ca pe copiii lui.Un gând bun pentru tine și familia ta,putere să mergi înainte. ❤
Comentariu beton!45
Hmmm… Acum este și pasaj subteran cu lift. Ca la metrou
Da. Am și mers prin el special să văd cum e.
Îți dai seama că s-au făcut scheme și aici…
Zilnic vorbesc cu ei. Cum ți-am mai zis, metrou ca al tău va veni și la mine. Grăbesc lucrurile cum pot, dar Oare cât timp mai am să reușesc, pt că nu știu dacă îmi mai doresc să primesc nenorocitul de telefon fiind la mii de km depărtare. Deloc nu mai sunt bun la incurajari pt evenimente de genul.
Comentariu beton!14
Iubesc si eu foarte mult orasul tau, Mihai! Desi acum sunt aclimatizata in Craiova, m am nascut si am crescut intr o comuna din judetul Valcea si toate ” iesirile” mele , multe, putine cate au fost, la Ramnicu Valcea au fost! Am si rude acolo, am fost si nasha acolo am fost si la spital acolo 😁. Dar mai ales iubesc statiunile din jur si zona de munte a judetului, unde ma tot duc si acum…Ceea ce voiam sa zic de fapt este ca nu ar trebui sa lasi sa te simti un strain pentru ca imposibil sa nu mai gasesti ceva legaturi, gen fosti colegi, prieteni sau ceva neamuri! Este un oras atat de frumos , incat eu as fi mandra sa l numesc ” acasa”…
Comentariu beton!20
Face parte din lista orașelor „moarte”.
O fi „frumos” pentru că, pe lângă cine știe ce scheme, nu are nimic real de oferit.
Cred că vorba „omul sfințește locul” are și un înțeles legat de cat conectat te simți de un loc prin prisma unui om…bunica mea a.murit de aproape un an și „tara” vacanțelor copilăriei mele nu mai e la fel. E goala, pustie, săraca. Rar când mai ajung acolo, tot aștept să găsesc acel sentiment de „acasă”, de fapt sa o găsesc pe ea…ca acel loc sa mai aibă sens pentru mine..condoleanțe, Mihai ♥️
Comentariu beton!18
Sunt chiar acum in orașul meu natal, Baia-Mare, si de câte ori vin s-o vizitez pe mama(95 ani), ma gândesc daca voi mai avea puterea de-a reveni după ce ea nu va mai fi 😢. Trist.
Comentariu beton!24
Este dureros de trist acest articol! Pentru mine acasă e acasă atâta timp cât îmi trăiesc părinții. Tatăl meu nu mai este, de 1 an deja, dar o am pe mama și, deci, o „acasă”. Îmi pare foarte rău pentru pierderea ta, Mihai! Chiar știu cum este sa ramai brusc fără un părinte.
Comentariu beton!30
Mama mea e in viață, dar anul trecut a avut un avc. Acum e bine, dar perioada petrecută de ea în spital, casa goală, nu stiu, nu mi s-a părut acasă. Tatăl meu lucra în străinătate atunci, nu era nimeni. Și mă gândeam că fără ea, acasă nu ar mai fi acasă. Atunci am realizat că nu îmi pasă dacă îmi rămâne casa lor, că îmi place foarte mult, deși mă gândeam că mi-aș dori să îmi rămână, înainte. De la întâmplarea asta, am realizat că fără ei, nu ar mai avea nicio însemnătate. Nici nu aș mai pune piciorul în orașul meu.
Speram să postezi articolul asta aici, pe Facebook ar fi văzut ai mei comentariul și nu mi-aș fi dorit.
Comentariu beton!19
Mihai, îndrăznesc sa cred ca pe tine te supără ceea ce încă simți aflandu-te în miezul orașului: „sunt de aici, dar cum? Singur? Unde-mi sunt rădăcinile?”
Tatăl meu a plecat de lângă noi acum 12 ani și încă îl caut în locuri unde nu a fost nicicând.
Mdah. Sa revenim. Râmnicu Vâlcea îmi place maxim. Ma întreb cu ce am greșit de nu trăiesc acolo
Comentariu beton!15
Sta una din surorile mele in casa parinteasca, exceptand unde locuiesc eu acel loc(casa parinteasca) e singurul loc unde nu ma simt strain, oaspete etc. Casa e aproximativ aceiasi la baza, a suferit insa modificari in timp, insa locul ma face sa ma simt asa, mergand acolo, la sora inca in am imaginea parintilor mei in jurul locului, ei sau dus demult, tata in ‘99 mama in ‘05 insa decate ori merg acolo ma simt bine.
Exact acum 5 ani, intr-o zi de 19 iulie ne-am mutat in Germania. Anul trecut in vara am venit in Romania, am vandut apartamentul in care ne-am crescut copiii pe cand erau mici si am cumparat o casa in Germania. De acum, cand o sa venim in tara o sa ne cazam la parinti. Ce bine ca ii mai avem pe ei ! E cumva tot acasa dar pe de alta parte suntem musafiri in orasul din care nu ma vedeam plecand vreodata. Cand nici parintii nu ne vor mai astepta in Sibiu, probabil ca nu o sa mai venim deloc…
Comentariu beton!23
Foarte frumos textul deși doare.
Așa mă simt și eu la Cluj…
Comentariu beton!18
Nod în gât! Nu praf în ochi, nu ”dantele la perdele”! N-am văzut filmul tău dar …
Comentariu beton!21
Și lacrimi, nu doar nod în gât, Victor. Eu am văzut filmul lui Mihai, în aceeași ordine. Am surori în orășelul meu, dar…
Doamne, fa-i nemuritori
Pe parintii care mor…
Comentariu beton!30
Mihai, același sentiment îl am și eu. Mă pregătesc de pomana de 1 an a mamei de sâmbătă. Azi m-am simțit rău, mi-e foarte dor de ea. A trecut aproape un an și parcă totul în jur mi-e străin. Mulțumesc celui de sus că tata trăiește. M-am plimbat pe străzile vechiului port Ibrail în seara asta, cu lacrimile curgând-mi pe față, căutând ceva ce nu mai există…
Comentariu beton!16
Abia au trecut 2 luni de când l-am pierdut pe tata, mama e plecata de 3 ani.
Orașul meu București, nu ma mai atrage, mi-e greu sa pășesc pe străzile pe unde cândva, nu demult, ma țineau de mana PARINTII.
Casa mea și a copiilor mei, este Irlanda.
În tara vin doar sa aprind lumânări, nu mai am nimic acolo….
Comentariu beton!25
Ce iti mai place sa apesi pe butoane sensibile Mihai 🤪
Nu am avut „curaj” sa iti spun atunci(sa nu deranjez)i, iti spun acum: sincere condoleante!!!
Merg acasa, la mama, o data pe luna. Un sat banal din Baragan, jud.Buzau, unde am crescut.
Cand vad panoul cu denumirea localitatii: LUCIU, simt cum din picioare imi cresc radacini care se infig in solul acela arid si imi revin amintiri din vremuri de alta data.
Bine zicea Creanga: ..cand ma gandesc la locul nasterii mele…
Comentariu beton!39
❤️
Aşa mă simt şi eu în cartierul copilăriei la Braşov. Parcă tot ce am trăit a fost într-o altă viață.
E trist şi doare.
Te îmbrățişez ❤
Orașul meu natal este Constanța, de unde am plecat acum mulți, mulți ani urmându-mi părinții în București. Aveam 10 ani. Dar toate vacanțele de vară le făceam acolo, cu gașca minunată de prieteni, mai întâi cu copii din fața blocului, apoi pe plajă, pe la terase și discoteci când am crescut. Acum este un oraș complet străin, părinții, bunicii la care mergeam în vacanțe, unii dintre prieteni au disparut. Când mai ajung prin Constanța nu mai simt nimic, nici un strop de iubire, nostalgie, dor. Poate pentru că totul, totul este altfel. Măcar marea a rămas aceiași
Cunosc sentimentul. După o vreme o sa îl simți mai mult decât ai vrea. Eu am o casa acasă și mai am o acasă afară. De multe ori mă întreb unde este acasă. Ce sa faci, asta e viața. Nu întinerim. Și nici cei din jurul nostru. Curaj.
Tata a murit de mai mult de zece ani. Nu ma intrebati anul sau data, mintea mea a hotarat ca nu vrea sa retina cifrele astea, asa ca nu le pot memora. Sora a plecat in Anglia, mama si-a cumparat o casuta in Ungaria, langa granita, eu am ajuns in Franta. Cam in fiecare an ajung in tara, in Timisoara. O parte din familia sotiei e acolo, prieteni, colegi de liceu. Ne intalnim, radem, glumim, ne amitim de vremurile trecute. Dar niciodata nu am reusit sa trec pe strada unde a fost casa bunicilor sau unde era apartamentul unde ne-am mutat cu parintii cand am inceput clasa a cincea. Prefer sa raman cu amintirile.
Doamneeee… același sentiment îl am de când nu mai sunt ai mei! Şi – mi pare atât de rău că acolo era acel ” acasă „! Atâtea amintiri frumoase, o parte din copilărie, adolescența…
Vâlcea, orașul unde am satisfacut prima parte a stagiului militar. Frumos oraș! Curat si plin de fete frumoase.
cum a fost asta…
Tata s-a dus de ceva vreme, o mai am pe mama si simt ca vine momentul ala
Legat de loc am deja același sentiment despre Petroșani.
Desi sunt get beget de acolo si la noi obiceiul era ca cimitirul sa fie in gradina (bunicii si străbunicii mei sunt acolo) ca sa nu vinzi pământul si am multe lucruri care ma leagă de loc… totuși nu mai sunt acolo.
Sigur nu sunt nici aici unde sunt acum…
Ne legam prea mult de locuri si lucruri, dar de fapt e cred ca e despre momente
Ultima data am stat in piateta aceea prin 94 (cred). Mergeam la bunici in Valcea si atunci s-au mutat. Inca mai caut blocul pe Google Maps din cand in cand si mi-e la fel de dor si acum, parca imi lipseste o parte din acasa.
Ce-as manca o praji la Pantera Roz cu Tataie…
Nu dorm! E ora trei noaptea, dar nu dorm! Speram ca citind ceva scris de tine, Mihai, să mă ajute. Acum nici nu dorm, dar și plâng… Plâng pentru voi, cei care a trebuit să învățați ce înseamnă cuvântul „orfan”, plâng pentru mine, cea care conștientizez că o să mi se întâmple și mie… Nu știu cum se poate trece peste asta, dacă numai gândul mă doare așa rău…
Comentariu beton!17
Acasă, rămâne acasă, forever, locul unde ne-am nascut, indiferent de locurile unde destinul a hărăzit să ne stabilim, chiar și după ce am fost nevoiți să ne luăm traista în baț. Sincer, după 35 de ani de la plecarea de acasă, chiar nu are importanță să dau numele orașului de unde am plecat, tânjesc după aerul boem din centrul acelui oraș, după atmosfera de relație apropiată cu vecinii și nu numai și poate sunt un nostalgic incurabil, dar indiferent care îmi este starea de spirit, ocazional, când ajung ACASĂ, dacă beau un pahar de apă de la izvorul din gradină, îmi trec toate ofurile. Vă rog sa mă scuzați pentru momentul de nostalgie, de obicei mă consider un dur, însă articolul dumneavoastră este de vină. Cu stimă Ioan.
Comentariu beton!18
Îți trece imediat dorul dacă încerci să-ți aduci aminte, sau să intuiești măcar, cu cine au votat vecinii și oamenii din fostul tău oraș boem.
Cu toate că e de înțeles, evită să refaci ceva ce nu mai este. Să nu te amăgești și mai rău.
Dacă erai din zonele Moldovei sau din sudul țării, la fel, te-aș fi sfătuit să nu te adâncești în „ce a fost și ce e acum”.
O dată, cum ai concluzionat, nu mai cunoști pe nimeni. Colegii de școală, anturajele, fie s-au mutat în București sau alte „orașe universitare”, ori s-au dus în străinezia (lucru care va trebui să te gândești din ce în ce mai serios și tu; dacă nu pentru tine, atunci pentru cei mici să fii pregătit să le ajuți) sau s-au retras în alte zone.
A doua, ai tăi cât au trăit, s-au străduit să-ți fie bine. Unde ai ajuns, unde au crezut că o să-ți fie bine, Bucureștiul, n-a fost lucru mic. Vâlcea, ca alte județe sărăcăciaose și moarte economic împletite „frumos” (interesantă juxtapunere), dacă avea să-ți ofere ceva, tu n-ai mai fi avut motive să pleci altundeva. Numărul de expați, raportat cu numărul cât mai poposesc în România (cifră pe care eu cred că nu o să aflăm în veci, e secret de stat, deci e gravă treaba), arată cât de subminate au fost totul, atât de multe. Și nimănui nu i-a păsat în fapt real.
A treia, singura preocupare e să vezi cum stă treaba cu mormintele alor tăi, pe câți ani ai plătit să fie lăsați în pace + ciubucurile administrative ce țin de îngrijire sau cum îi zice. Dacă îi ai în rural, teoretic nu mai ai nevoie să-ți faci griji de nimic dar ocupă-te să știi detaliile ăstea.
Depinde de tine dacă vrei să întreprinzi riturile & ritualurile (pe care le urăști așa cum și eu le detest), pe următorii 7 ani sau cum e „tradiția”.
Părerea mea? Eu nu cred că ai tăi ar fi vrut să suferi, deci tu faci ceea ce trebuie să fie bine pentru tine, nu ce ține de autoînvinuri sau scenarii de tip „ce ar fi zis tata/mama de mine dacă nu fac asta?” și așa mai departe. Gândește-te la tine și ai grijă să nu faci ceva care să nu-ți placă (sună aiurea în context dar sper că înțelegi ce scriu).
A patra și ultima argumentație… nu zic „Bun venit”, nu vreau să fiu cinic cu tine pe subiectul acesta, dar, e o senzație total groaznică să nu mai ai părinți și să conștientizezi că Iliescu&Company încă trăiesc bine-mersi, cu securiștii, și familiile lor, care trăiesc fără grijile & nervii noștri, în continuare ca în trecut la cârmele puterii (provinciale sau centrale). Horror.
E o senzație groaznică. Numai cei plecați în străinătate, care încă se mai gândesc ce e aici, e mai acră senzația, da’ au norocul că civilizația îi face să uite și să se gândească la ei în prezent. O să vezi că, numai de la chestia asta, o să te macine în timp. De-aia e bine să conștinetizezi eventualele, potențialele, măcinări din ăstea.
Când și dacă mai simți nevoia de comunicare, să nu eziți să nu scrii/spui. Să nu te închizi în tine.
Vent, vent because you’re human.
Cunosc metroul din ramnic de cand era metrou. Am lucrat pe „terasa” la un moment dat. Traseul vietii mele este cam lung…:Oltenita,Bucuresti,Rm.Valcea,Calimanesti,Oltenita si acum Bucuresti. Aici si acum este acasa,acolo unde stau cei dragi. Zona unde ai crescut si tu,mi-a ramas cea mai draga. M-as intoarce acolo oricand,dar …nu mai am timp !
In primul rand, si in Slatina este un loc numit „la metrou”. Vizavi de Kaufland, nu mai tin minte exact strada, in spate sunt cateva stradute cu case vechi.
Legat de sentimentul tau, asa ma simt in Brasov. Au murit bunicul, un unchi (in acelasi an). De cand s-a dus bunicul, Brasovul imi pare ceva strain, desi iubesc orasul (sunt nascut, crescut in capitala Olteniei, dar totdeauna m-am simtit in Brasov ca acasa).
Eu sunt din București. Încă am amândoi părinții (peste 70, respectiv 80 de ani). Nu imi vine sa ma mut din oraș sau sa plec din țară cât încă trăiesc ei, ca odată nu vor mai fi și timpul cu ei, cât e el, puțin/mult contează enorm. Dar da, odată ce nu vor mai fi ei, lumea larga va deveni acasa.
Intodeauna raman amintirile care vor fi ca o ancora invizibila lasata in Ramnicu Valcea.
Orașul ca orașul că nu mi-a plăcut niciodată Ploieștiul, dar și în casa în care am crescut, pe care am aranjat-o, când a rămas goală, ca să se potrivească cu nevoile de acum, mă simt musafir, mă simt străină. Și nu mă mai atrage nimic acolo.
Ai mei trăiesc amândoi. Cred că n-am mai dat pe acasă de la Paști, dar ne vedem cel puțin la două săptămâni, la moșie. Practic, odată cu pensionarea, ai mei s-au mutat acolo, cel puțin pe vară. Mai merg câte o săptămână la oraș să se ocupe de hârtii și să întrețină locuința.
De câte ori merg la ei la oraș și văd locurile copilăriei am niște sentimente amestecate: nostalgie, pentru că îmi aduc aminte ce copilărie am avut, nedumerire, pentru că simt că nu mai aparțin locului, și o ușoară undă de regret pentru că n-am preluat businessul familiei și ai mei l-au vândut.
La un moment dat am vrut să mă întorc, dar mă trezisem târziu, ai mei deja erau în proces să predea ștafeta, eu nu știam nimic, îmi trebuiau vreo câțiva ani să învăț. M-am gândit chiar să mă angajez undeva în apropiere, pe un salariu mai mic, doamna nu voia să audă de mutat în oraș mic, fără perspective. Mi-a trecut când m-am întâlnit cu un fost coleg de liceu, acum profesor la o școală din localitate, care-mi povestea că regretă faptul că nu a plecat într-un oraș mare, unde câștiga mai bine făcând altceva decât să-și tocească nervii nu neapărat cu „loazele”, ci cu părinții acestora, unii foști colegi de școală. „Băi Outlaw, poate am fost și noi tâmpiți, dar chiar atât de tâmpiți să fi fost printre noi, nu-mi vine să cred! Și să-i vezi pe copiii lor!”
Acasă o mai am doar pe mana.
De câte ori ajung pe acolo, totul mi se pare pustiu și gri și mă gândesc cu tristețe că după ce nu va mai fi nici mama, probabil nu voi mai ajunge pe acolo decât din greșeală.
Majoritatea prietenilor și colegilor sunt plecați.
În schimb îmi aduc aminte cu plăcere de perioada cât am locuit acolo.
ehe. Eu sunt rupt de pitesti de prin 2005/6 de cand s-au mutat ai mei definitiv langa. Practic, in toti anii astia am ajuns de vreo 3 ori in oras.
😞
nu am nici o lipsa. Pentru mine Bucurestiu a fost locu unde m-am format in mod real