Sinteză de Marco Badea.
…
59 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte. În plus, rezum și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 În cel mai recent mesaj către public, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri noapte că rușii continuă ofensiva în estul și sudul țării. Cu toate acestea, armata ucraineană opune rezistență și împiedică atacurile armatei lui Putin. „Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care ne-au ascultat în sfârșit. Care ne oferă exact ceea ce am cerut. Pentru că știm sigur că cu aceste arme vom putea salva viețile a mii de oameni. Și vom putea arăta ocupanților că se apropie ziua în care vor fi forțați să părăsească Ucraina”, a spus liderul de la Kiev. „Direcția Izium, Donbas, Priazovia, Mariupol, regiunea Herson sunt locurile în care se decide soarta acestui război și viitorul statului nostru. În Slaviansk, Kramatorsk, în regiunea Donețk în general, în Popasna și în regiunea Lugansk în general, în Harkov, în zonele din jur, invadatorii încearcă să realizeze un obiectiv primitiv: să omoare cât mai mult și să distrugă tot ce văd”, a continuat președintele ucrainean.
🔴 Zelenski a mai spus că declaraţiile făcute vineri de un comandant rus cu privire la necesitatea unui „coridor” către Crimeea şi Transnistria arată că Moscova doreşte să invadeze și alte ţări.
🔴 La rândul său, premierul ucrainean Denis Șmihal spune că situația din Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, în condițiile în care orașul port din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești, scrie CNN.
🗺️ În analiza zilnică a războiului din Ucraina, publicată sâmbătă dimineață pe twitter, Ministerul britanic al Apărării transmite că, în ciuda activității sporite, forțele ruse nu au înregistrat câștiguri majore în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le împiedice eforturile.
🗺️ Londra notează și că forțele aeriene și maritime ruse nu și-au stabilit controlul în niciunul dintre domenii, din cauza eficienței apărării aeriene și maritime a Ucrainei, care le reduce capacitatea de a face progrese notabile.
🗺️ Ministerul britanic al Apărării spune și că, în ciuda cuceririi declarate a Mariupolului, luptele grele continuă să aibă loc în orașul-port de la Marea Azov, ceea ce produce frustrare în rândul forțelor ruse și îngreunează încercările acestora de a captura orașul, încetinind astfel progresul militar mult dorit și așteptat de Putin în Donbas.
🔴 Vladimir Putin a avut un plan pregătit în prealabil pentru ca trupele sale să tortureze, să violeze și să execute civilii din Ucraina care refuză să capituleze, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citat de Sky News. Irina Venediktova a declarat că, în calitate de cetățean ucrainean, a înțeles de ce lideri politici precum Joe Biden au acuzat Rusia de comiterea unui genocid în țara sa, dar, în calitate de procuror, a spus că trebuie să adune dovezi din zone precum orașul asediat Mariupol. Procurorul general a dezvăluit că există un „număr uriaș de cazuri” în care trupele rusești au ucis ucraineni doar pentru că nu le plăceau.
🗺️ În cea mai recentă analiză a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) citează declarația comandantului adjunct rus al Districtului Militar Central din 22 aprilie, care a reiterat obiectivele permanente ale Rusiei în estul și sudul Ucrainei, fără să anunțe însă nicio operațiune nouă. Oficialul rus a afirmat că obiectivul principal al forțelor ruse este de a captura întreaga regiune Donbas și sudul Ucrainei pentru a oferi un pod terestru către Crimeea. După cum a evaluat anterior ISW, forțele ruse caută să captureze întreaga regiune Donețk și Lugansk și să păstreze controlul asupra regiunii Herson.
🗺️ Epurările în curs ale ofițerilor generali ruși pentru eșecurile înregistrate pe câmpul de luptă din Ucraina vor afecta probabil și mai mult comanda și controlul rus, mai notează analitșii americani de la ISW.
🗺️ Aceștia subliniază și că forțele ruse încearcă să-i înfometeze pe apărătorii și civilii rămași în uzina Azovstal de la Mariupol și este puțin probabil să permită civililor prinși să plece.
🗺️ ISW precizează că în ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat atacuri localizate asupra pozițiilor ucrainene la sud de Izium, dar nu au făcut niciun progres.
🗺️ Forțele ruse au asigurat câștiguri minore în continuarea atacurilor zilnice pe linia de contact din estul Ucrainei, se mai arată în evaluarea ISW.
🗺️ Kremlinul stabilește condiții pentru a crea republici proxy în regiunile Zaporojie și Herson, pentru a consolida controlul Rusiei asupra acestor regiuni, mai notează ISW.
🗺️ Forțele ruse vor continua probabil să atace la sud-est de la Izium, la vest de Kreminna și Popasna și la nord de orașul Donețk prin Avdiivka, mai spun analiștii americani.
🗺️ ISW consemnează și că armata rusă va crește probabil amploarea operațiunilor ofensive terestre în zilele următoare, dar este prea devreme pentru a spune cât de repede va face acest lucru sau cât de mari vor fi acele ofensive. De asemenea, este prea devreme pentru a evalua modul în care rușii își vor pondera eforturile în arcul format de la Izium la orașul Donețk, mai transmite ISW.
🔴 Un embargo european imediat asupra gazelor naturale importate din Rusia ar putea costa Germania anul acesta până la 5% din PIB-ul său, potrivit unei estimări publicate vineri de Banca Centrală a Germaniei, relatează AFP. „PIB-ul real al Germaniei ar putea fi cu până la 5% sub previziuni” în cazul unei opriri, voluntare sau forţate, a importurilor de gaz rusesc, ceea ce ar echivala cu o scădere a producţie naţionale germane cu 180 de miliarde de euro, menţionează Bundesbank în raportul său economic lunar pentru aprilie. Într-un asemenea scenariu, economia germană ar putea intra în recesiune, în timp ce inflaţia ar creşte cu 1,5% în 2022 şi cu 2% în 2023 faţă de valorile prognozate. Un embargo asupra gazului rusesc este un subiect de discuţii aprinse între statele UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
🔴 Germania se numără printre statele UE ostile unui asemenea embargo împotriva Rusiei, dat fiind că anul trecut 55% din importurile germane de gaze au provenit din această ţară. „Dorim să evităm o criză economică dramatică, pierderea a milioane de locuri de muncă şi închiderea unor uzine care nu ar mai fi apoi niciodată redeschise”, a explicat vineri cancelarul Olaf Scholz. Cu toate acestea, guvernul german, care deja a redus anul acesta la 40% procentul gazelor ruseşti în totalul importurilor de gaze, are în plan să renunţe complet la gazele din Rusia până la jumătatea anului 2024. Pentru aceasta au fost alocate recent trei miliarde de euro destinate achiziţiei unor terminale plutitoare pentru importul de gaze naturale lichefiate (GNL). Însă achiziţia acestor gaze, aduse cu nave transportatoare de gaz, este mai costisitoare decât cea a gazelor transportate prin conductele existente.
🔴 Ministrul de externe din Taiwan, Joseph Wu, i-a spus primarului din Kiev, Vitali Kliciko, că țara sa vede situația în care se află Ucraina „ca și cum ni se întâmplă nouă”, scrie Reuters. Războiul din Ucraina a adunat o mai mare simpatie din partea Taiwanului, mulți văzând asemănără între invazia rusă și presiunea militară a Chinei, care vede Taipeiul ca propriul teritoriu. Taiwan s-a alăturat implementării sancțiunilor Occidentului și a donat 20 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni, marea parte din această sumă fiind donată de populația de acolo.
🔴 Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni marţi la Moscova cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, au anunţat vineri Kremlinul şi un purtător de cuvânt al ONU.
🔴 Totodată, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va merge joi în Ucraina, unde va discuta cu Zelenski și ministrul de externe Kuleba.
🔴 Oficialii G7 și alții au ieșit vineri, la Washington, dintr-o întâlnire a Comisiei de Dezvoltare care consiliază guvernatorii Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional (FMI) atunci când oficialul rus a început să vorbească, a declarat pentru Reuters o sursă care a participat la discuții. Este cea mai recentă ieșire de acest gen a unor oficiali de rang înalt din Grupul celor mai avansate Șapte economii globale, în semn de protest față de războiul Rusiei în Ucraina. Aceasta a urmat manifestărilor similare de la ședințele G20 a celor mai mari economii și de la comisia de conducere a FMI din această săptămână.
🔴 Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile unui general rus care a spus că trupele ruse angajate în ofensiva militară împotriva Ucrainei doresc să preia controlul asupra părţii de sud a acestei ţări pentru a ajunge în Transnistria, relatează AFP. Republica Moldova „consideră aceste declaraţii ca fiind nefondate şi în contradicţie cu sprijinul Rusiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre”, notează MAE de la Chişinău, care a amintit că „Republica Moldova este o ţară neutră” şi a cerut Moscovei „să respecte acest principu”.
🔴 Social-democraţii aflaţi la guvernare în Suedia au anunţat vineri că au în vedere să ajungă până pe 24 mai la o decizie privind o eventuală cerere de aderare a ţării lor la NATO, relatează AFP. „Avem în prezent în interiorul partidului nostru un dialog privind politica de securitate. Acest dialog ar urma să se încheie până pe 12 mai şi apoi vom începe procesul nostru de luare a deciziei”, a transmis într-o declaraţie scrisă secretarul general al formaţiunii, Tobias Baudin. Hotărârea definitivă va fi luată la următoarea reuniune a conducerii partidului, prevăzută pentru 24 mai, a adăugat el.
🔴 Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat joi că, în perioada cât a fost la Casa Albă, i-a ameninţat pe aliaţii din NATO că, dacă nu îşi cresc cheltuielile militare, armata SUA nu se va angaja în apărarea lor dacă Rusia le-ar ataca. În declaraţia sa de joi, el a susţinut totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de „bluff”, de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.
🔴 Un marinar şi-a pierdut viaţa şi alţi 27 sunt în continuare daţi dispăruţi după naufragiul crucişătorului Moskva săptămâna trecută, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, recunoscând pentru prima dată victime, notează AFP. „Un militar a fost ucis şi alţi 27 de membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi”, a declarat ministerul, citat de agenţiile ruse de presă, afirmând că celelalte 396 de persoane aflate la bord au fost evacuate.
🔴 Organizația Mondială a Sănătății a raportat cel puțin 162 de atacuri asupra centrelor de asistență medicală din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, a anunțat agenția pe Twitter. „Atacurile asupra asistenței medicale încalcă dreptul internațional și pun în pericol vieți. Lucrătorii din domeniul sănătății, spitalele și ambulanțele nu ar trebui să fie niciodată ținte”, a transmis OMS.
🔴 Militari ucraineni sunt instruiţi în Marea Britanie în utilizarea vehiculelor blindate pe care Londra le va furniza Kievului pentru a contracara invazia rusă, a indicat vineri premierul britanic Boris Johnson, potrivit AFP.
🔴 Evacuarea celor aproximativ 100.000 de oameni blocaţi în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul ONU, deoarece este singura organizaţie cu „puterea de a preveni moartea”, a declarat vineri vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, pentru BBC Radio.
🔴 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita săptămâna viitoare centrala nucleară inactivă Cernobîl din Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat vineri de AIEA. Echipa compusă din personal de siguranţă, securitate şi responsabili pentru măsuri de protecţie nucleare va fi la Cernobîl din 26 aprilie pentru a livra echipamente vitale şi pentru a efectua evaluări radiologice şi de altă natură la centrală, care a fost controlată de forţele ruse timp de cinci săptămâni înainte să se retragă pe 31 martie, se mai arată în comunicat.
🔴 Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei ruse de presă Tass.
🔴 Un embargou occidental asupra petrolului și gazelor rusești ar da „o lovitură foarte serioasă” președintelui rus Vladimir Putin, a declarat fostul oligarh Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în exil la Londra, pentru BBC. Cred că, dacă Putin va trebui să redirecționeze exporturile de petrol și gaze de pe piețele europene pe cele asiatice, va pierde peste jumătate din veniturile sale”, a declarat Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia.
🔴 Săptămâna viitoare, șeful Pentagonului, secretarul Apărării vine în Europa, mai exact în Germania la o conferință privind nevoile de apărare ale Ucrainei. Vor fi prezenți acolo oficiali din 40 de țări. Pe de altă parte, Statele Unite se așteaptă ca războiul Rusiei în Ucraina să fie „prelungit” de ofensiva din Donbas. Între timp, Rusia a adăugat mai multe trupe în regiunea de est a Ucrainei în ultimele 24 de ore. Și, în ciuda faptului că Putin susține că Rusia a preluat controlul asupra Mariupol, orașul e în continuare bombardat de forțele rusești, în timp ce luptătorii de la Azovstal continuă să reziste.
🔴 Președintele Rusiei a spus că lansarea cu succes a rachetei balistice intercontinentale (ICBM) supranumită “Satana 2” în Occident și capabilă să lanseze mai multe focoase nucleare până în partea continentală a SUA, îi va face să se gândească de două ori “pe cei care încearcă să amenințe Rusia”. Însă experții occidentali citați de o analiză CNN au descris testul ca fiind “zăngănitul sabiei nucleare” a lui Putin. Aceștia au spus că amenințarea pentru SUA sau aliații săi este “extrem de scăzută” și au sugerat că motivația reală a lui Putin a fost aceea de a distrage atenția publicului său de la recentele eșecuri militare ale Rusiei, cum ar fi scufundarea navei amiral din Marea Neagră, Moskva.
📸 Colajul din această dimineață evidențiază două femei care transportă sacoșe dintr-un bloc de apartamente avariat în satul Horenka de lângă Kiev, un bărbat care trece prin fața ruinelor din Borodianka, un steag ucrainean arborează pe podul distrus peste râul Irpin de forțele ucrainene pentru a bloca, sau cel puțin a încetini, forțele ruse și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat vineri seară că aliaţii au livrat în sfârşit armele pe care Kievul le-a cerut.
mă pregătesc să mă duc la slujba de Înviere; am citit, ca în fiecare zi, sinteza și vreau să vă spun atît:
„nu cred că ucrainenii vor avea o sărbătoare chiar așa de fericită…”
ilinca maria, 5 ani și 5 luni
😔😔😔
https://twitter.com/olya_rudenko/status/1517971752097361920
https://www.instagram.com/p/CZm3DR2oNMA/