Sinteză de Marco Badea.
…
47 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat duminică și peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🗺️ În evaluarea zilnică a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) remarcă în analiza de duminică spre luni că forțele ruse au înregistrat câștiguri teritoriale la Mariupol în ultimele 24 de ore și au continuat să consolideze operațiunile de-a lungul axei Izium-Sloviansk, dar nu au realizat alte câștiguri teritoriale.
🗺️ Experții ISW spun că forțele ruse au împărțit Mariupolul din centrul orașului până la coastă pe 10 aprilie, izolându-i pe apărătorii ucraineni rămași în două locații principale: portul principal Mariupol în sud-vest și combinatul siderurgic Azovstal în est.
🗺️ Forțele ruse, inclusiv un convoi de sute de vehicule capturate în imaginile Maxar Technologies pe 8 aprilie, continuă să întărească ofensiva Rusiei de la Izium pentru a se conecta cu pozițiile ruse din regiunea Lugansk, mai notează ISW.
🗺️ Totodată, ISW spune că armata rusă a făcut din nou progrese, dar nu semnificative, în atacurile frontale efectuate duminică în regiunile Donețk și Lugansk. ISW precizează și că contraatacurile ucrainene pot amenința orașul Herson în următoarele zile sau săptămâni.
🗺️ ISW, citând Ministerul rus al Apărării, spune că Moscova oferă bonusuri în numerar pentru a stimula forțele retrase din nord-estul Ucrainei să reintre în operațiunile de luptă. Radio Svoboda a publicat pe 10 aprilie imagini ale unui document despre care a relatat că a fost emis de Ministerul rus al Apărării pe 2 aprilie și prin care se evidenția anunțul care oferă bonusuri specifice trupelor ruse din Ucraina. Analiștii ISW notează că documentul specifică plăți mari, inclusiv 300.000 de ruble pentru distrugerea unei aeronave, 200.000 pentru distrugerea unui elicopter și 50.000 pentru vehicule blindate și artilerie. Radio Svoboda a declarat că plățile sunt menite să constrângă unitățile retrase din regiunile Kiev, Chernihiv și Sumî să reintră în luptă. Anterior, ISW a raportat mai multe cazuri în care soldații ruși au refuzat ordinul de a se întoarce în Ucraina pe front.
🗺️ În evaluarea de luni dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării subliniază că Rusia ar putea folosi arme cu fosfor în Mariupol, unde luptele s-au intensificat. Londra amintește că rușii au făcut uz de acest tip de arsenal în regiunea Donețk.
🗺️ Britanicii mai spun că armata Ucrainei a reușit să combată mai multe atacuri ale rușilor din zonele separatiste din est, Donețk și Lugansk, producând mai multe pagube trupelor Moscovei, printre care tancuri, echipamente de artilerie și blindate.
🗺️ Ministerul britanic al Apărării mai transmite că dependența continuă a Rusiei de bombele nedirijate le scade capacitatea de a fixa cu precizie atunci când țintește și efectuează lovituri, crescând astfel riscul de noi victime civile.
🔴 Cancelarul austriac Karl Nehammer merge luni după-amiază la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Viena, citat de agențiile internaționale de presă. Karl Nehammer, care sâmbătă a fost la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, este primul lider european care va fi primit la Kremlin de Vladimir Putin de la debutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Înainte de această dată, la Moscova au mai fost premierul Ungariei, Viktor Orban, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Olaf Scholz.
🔴 Într-un mesaj postat duminică pe rețelele sociale, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că ţinta Rusiei este „întregul proiect european”, subliniind totodată că sarcina coaliţiei anti-război este de a pune capăt acum acestui război.
🔴 Totodată, Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să se pregătească pentru atacuri și mai puternice ale rușilor și dat și o replică propagandei ruse despre crimele de război din Ucraina. „Armata rusă a mințit că, după mai bine de șase săptămâni de război, nu a lovit niciun obiectiv civil! Știți de ce? Din lașitate. Totală. A tuturor. De sus până jos. Când lașitatea crește, se transformă într-o catastrofă. Când oamenilor le lipsește curajul să-și recunoască greșelile, să-și ceară scuze, să se adapteze la realitate, să învețe, se transformă în monștri. Și când lumea îi ignoră, monștrii decid că lumea este cea care trebuie să se adapteze la ei. Ucraina va opri toate astea”, a transmis președintele ucrainean, care a precizat și că Rusia a pierdut contactul cu realitatea.
🔴 Președintele Ucrainei a adăugat că liderii ruși se tem să recunoască faptul că decenii întregi au cheltuit resurse imense plătind niște persoane pe care doreau să le transforme în eroii viitoarei prietenii ruso-ucrainene, doar că aceste persoane s-au dovedit bune doar la a lua banii Moscovei și a-i băga în propriul buzunar.
🔴 La rândul său, Mihailo Podolyak, principalul consilier al președintelui Ucrainei, a declarat într-o intervenție televizată că Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin doar după confruntarea majoră care se preconizează în regiunea Donbas. „Ucraina este pregătită de lupte grele. Ucraina trebuie să le câștige, mai ales în Donbas. Și, după aceea, Ucraina va avea o poziție de negocieri mai puternică, poziție din care pote dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Asta ar putea dura două sau trei săptămâni”, a declarat Mihailo Podoliak duminică, potrivit The Guardian.
🔴 Rusia și-a retras trupele din nordul Ucrainei și din regiunea Kievului într-o mișcare pe care Occidentul o vede ca pregătitoare pentru o ofensivă majoră în estul țării, în regiunea Donbas, și în zona orașelor-port din sud.
🔴 A fost o „greşeală strategică” din partea Germaniei şi Franţei să nu permită Ucrainei să adere la NATO în 2008, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, pentru postul american de televiziune NBC News. „Dacă am fi membri NATO, acest război nu ar avea loc”, a spus Kuleba într-un interviu acordat duminică, în cadrul programului de televiziune „Meet the Press”. „Greşeala strategică care a fost făcută în 2008 de Germania şi Franţa, care au respins eforturile Statelor Unite şi ale altor aliaţi de a aduce Ucraina în cadrul alianţei, este ceva pentru care plătim”, a subliniat oficialul ucrainean. „Nu Germania sau Franţa plătesc costul pentru această greşeală, ci Ucraina”, a mai adăugat șeful diplomației de la Kiev.
🔴 Ministrul ucrainean de Externe a mai declarat și că va fi „extrem de greu” pentru negociatorii ucraineni să se gândească măcar la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete care a vizat Gara din Kramatorsk din estul Ucrainei şi după atrocităţile comise în oraşul Bucea, în apropiere de Kiev. „Dar realizez un lucru – dacă să stau la discuţii cu ruşii mă va ajuta să previn cel puţin un masacru, ca cel din Bucea, sau cel puţin un alt atac în Kramatorsk, trebuie să profit de această ocazie”, a mai spus Kuleba.
🔴 Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată, a spus luni ministrul de finanțe de la Moscova Anton Siluanov pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuțind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul.
🔴 Statele Unite sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apăra contra Rusiei, a afirmat duminică Jake Sullivan, consilierul de securitate al Casei Albe, la emisiunea „This Week” a postului ABC. Vorbind mai târziu la emisiunea „Meet the Press” a NBC News, Sullivan a spus că Statele Unite „lucrează non-stop pentru a livra armele noastre şi a organiza şi coordona livrarea armelor din multe alte ţări”.
🔴 Pe de altă parte, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, s-a arătat duminică, într-un interviu pentru emisiunea 60 Minutes a CBS, destul de sceptic că SUA vor livra armele despre care el spune că este nevoie. Dacă Ucraina va putea respinge incursiunea rusă „depinde de cât de repede vom fi ajutaţi de Statele Unite. Ca să fiu sincer, dacă vom putea supravieţui depinde de asta”, a spus el. „Am încredere 100% în poporul nostru şi în forţele noastre armate, dar, din păcate, nu am încredere că vom primi tot ceea ce ne trebuie”, a spus președintele ucrainean. Un sondaj CBS publicat duminică arată un sprijin larg al americanilor pentru trimiterea de armament suplimentar în Ucraina. Potrivit sondajului realizat săptămâna trecută, 72% dintre intervievaţi sunt favorabili trimiterii de mai multe arme, în timp ce 78% susţin sancţiuni economice împotriva Rusiei.
🔴 Ucraina a interzis toate importurile din Rusia, care înainte de război era unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi, cu importuri de aproximativ 6 miliarde de dolari pe an. În plus, Kievul a cerut şi altor state să urmeze acest exemplu şi să impună sancţiuni economice mai dure regimului de la Moscova. „Astăzi am anunţat în mod oficial încetarea completă a oricăror schimburi de bunuri cu statul agresor. De acum înainte, produsele din Federaţia Rusă nu vor mai putea fi importate pe teritoriul nostru”, a scris sâmbătă ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, pe Facebook, potrivit Reuters.
🔴 Papa Francisc a denunţat duminică „nebunia războiului” într-o „lume violentă şi rănită”, în timpul omiliei sale în Duminica Floriilor în care mii de credincioşi romano-catolici au revenit în Piaţa Sfântul Petru după pandemie. „Uităm de ce ne aflăm pe lume şi comitem cruzimi absurde. O vedem în nebunia războiului, unde Hristos este din nou răstignit”, a denunţat Suveranul Pontif. „El este răstignit în refugiaţii care fug de bombe cu copii în braţe. El este răstignit în bătrânii care sunt abandonaţi la moarte, în tinerii lipsiţi de viitor, în soldaţii trimişi să-şi ucidă fraţii”, a continuat liderul bisericii catolice.
🔴 După invazia în Ucraina, Rusia a suferit pierderi în rândul armatei, sancțiunile occidentale i-au afectat economia, iar acum a venit rândul spionilor ruși să fie loviți din plin, scrie The Economist, într-un articol în care arată de ce expulzările masive de diplomați din diverse capitale europene – ajunse la un nivel fără precedent – sunt semnificative și au o încărcătură mai mult decât simbolică.
🔴 Scopul imediat al expulzărilor este de a pedepsi Rusia pentru invazia sa din Ucraina. Oficiali din FSB, serviciul de securitate al Rusiei, și GRU, serviciul de informații militare, au jucat un rol-cheie în planificarea și desfășurarea războiului. Dar, totodată, scopul este de a îngreuna activitatea de bază a serviciilor de informații ale Rusiei: furtul de secrete, scrie The Economist.
🔴 La puțin timp după ora 06:00, la Kiev au început să sune iar sirenele de raid aerian luni dimineață. De asemenea, sirenele au sunat și în regiunile Lviv, Dnipro și Zaporojie, scrie presa locală. Anterior, președintele ucrainean Zelenski își avertizase compatrioții să se pregătească pentru „operațiuni și mai ample în estul statului” ale Rusiei.
🔴 Duminică seară au avut loc explozii extrem de puternice în apropiere de Nikolaev. Imaginile apărute în online arătau că explozia a fost atât de puternică, încât au fost sparte geamurile la kilometri distanță și au apărut crăpături în mai multe blocuri. Oamenii din oraș au spus că sunt cele mai puternice deflagrații la care au asistat de la începutul războiului. Nikolaev este un oraș în sudul Ucrainei, port fluvio-maritim, situat la circa 65 km de Marea Neagră și la 113 km nord-est de Odesa.
🔴 Totodată, zece civili şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 11 au fost răniţi, sâmbătă, în atacuri care au avut loc în jurul şi la sud-est de Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat duminică seară guvernatorul regiunii. „În cursul zilei, ocupanţii au bombardat infrastructuri civile la Balaklia, Pesocin, Zolociv şi Dergaci. În prezent, ştim despre zece persoane ucise, printre care un copil, şi 11 rănite”, a declarat Oleg Sinegubov pe Telegram. El nu a oferit alte detalii despre bombardamentele armatei ruse.
🔴 Numărul total al oficialilor ruși expulzați din America și Europa, a ajuns, de la începutul războiului, la peste 400. Aceste expulzări în masă, cele mai mari din istorie, vor avea probabil efecte de durată asupra serviciilor de informații ale lui Vladimir Putin și asupra capacității acestora de a spiona – și de a submina – Europa, mai notează The Economist.
🔴 Ucraina a deschis 5.600 de anchete pentru prezumtive crime de război pe teritoriul său de la începutul invaziei ruse, a indicat procurorul general Irina Venediktova, duminică la postul britanic Sky News. Calificându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin drept „principalul criminal de război al secolului al XXI-lea”, procurorul general ucrainean a afirmat că au fost identificate 5.600 de cazuri de presupuse crime de război, precum şi 500 de criminali de război ruşi.
🔴 Ea a citat în special atacul care a vizat vineri gara din Kramatorsk, în care au murit 57 de civili, printre care şi cinci copii, atribuit unei rachete ruseşti. Venediktova i-a mulţumit prim-ministrului britanic Boris Johnson, care a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a promis noi arme pentru Ucraina.
🔴 Irina Venediktova a mai spus că Mai mult de 1.200 de cadavre au fost descoperite până acum în regiunea Kievului, parţial ocupată câteva săptămâni de forţele ruse. Ea nu a precizat dacă aceste cadavre descoperite erau exclusiv ale unor civili.
🔴 Ucraina susține că trupele rusești au furat din laboratoarele de cercetare de la Cernobîl substanțe radioactive potențial letale. Într-o postare pe Facebook, Agenţia de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina a declarat că soldații ruși au intrat într-o zonă de depozitare din centrală și au luat 133 de substanțe radioactive.
🔴 În războiul din Ucraina, Vladimir Putin se bucură de sprijinul patriarhului Kirill al Moscovei. Ca de atâtea ori până acum, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse îi ia partea președintelui. E cu atât mai remarcabil, așadar, că o mică mănăstire rusă din Germania le-a oferit adăpost ucrainenilor care au fugit de bombele lui Putin.
🔴 Aeroportul din Dnipro, estul Ucrainei, a fost bombardat din nou de armata rusă şi „complet distrus”, a anunţat duminică guvernatorul regiunii. „Nou atac împotriva aeroportului din Dnipro. Nu a mai rămas nimic din el. Aeroportul şi infrastructurile din proximitate au fost distruse. Şi rachetele continuă să zboare”, a scris pe Telegram guvernatorul Valentin Reznicenko. „Suntem în curs de a stabili numărul victimelor”, a adăugat el. Aeroportul mai fusese lovit pe 15 martie, când pista fusese distrusă şi terminalul avariat.
🔴 Gărzile de frontieră ucrainene au anunţat că au împiedicat aproape 2.200 de bărbaţi recrutabili să părăsească teritoriul Ucrainei, în condiţiile în care, de la începutul războiului cu Rusia, bărbaţii între 18 şi 60 ani au interdicţie de ieşire din ţară, a transmis duminică duminică agenția de presă germană dpa.
🔴 Pro-rușii au organizat duminică demonstrații în orașele germane Frankfurt și Hanovra, dar au fost depășiți numeric cu mult de susținătorii Ucrainei, relatează Reuters. Demonstranții pro-ruși s-au adunat în mai multe orașe germane pentru a doua zi consecutiv. Aceștia se declară discriminați și cer încetarea presupusei intoleranțe față de marea populație rusofonă a țării. Criticii spun, însă, că, de fapt, acesta este doar un pretext pentru a camufla manifestații de susținere a invaziei ruse în Ucraina, caz în care protestele ar fi ilegale, conform legislației germane, scrie BBC. Pe de altă parte, aproximativ 2.500 de manifestanți pro-ucraineni s-au adunat în alte două locuri din Frankfurt, cu bannere pe care scria „Stop război” și având steaguri ucrainene pictate pe față. Demonstrații similare au avut loc sâmbătă la Stuttgart și în orașul Lubeck din nordul țării.
🔴 Liderul partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Rusia că se află în spatele tragediei aviatice de la Smolensk în care fratele său geamăn, fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski, a murit în 2010 alături de zeci de alți oficiali de la Varșovia. Jaroslaw Kaczynski spune că va prezenta dovezi în acest sens „foarte curând”, transmite France 24.
🔴 Este un lucru bine-cunoscut: de multă vreme, Elveția a fost printre dintre țările cele mai prielnice pentru afacerile rușilor. Cu toate acestea, în urma invadării Ucrainei, guvernul elvețian a anunțat că-i va sancționa pe milionarii Moscovei. Dar a trecut mai bine de o lună de atunci și criticii spun că autoritățile apelează la vechi trucuri și nu depun prea mult efort în acest sens.
🔴 Comisarul pentru drepturile omului al Moscovei, Tatiana Moskalkova, a confirmat că Rusia şi Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri sâmbătă. Moskalkova a precizat că printre cei reveniţi în Rusia în cursul dimineţii de duminică se află patru angajaţi ai companiei de stat în domeniul energiei nucleare Rosatom, alţi civili, precum şi soldaţi. Sâmbătă a avut loc şi un schimb de şoferi de camion între Rusia şi Ucraina, în care au fost implicaţi 32 de şoferi ruşi, 20 ucraineni şi un număr de belaruşi, a mai spus Moskalkova.
🔴 Președintele american Joe Biden se va întâlni online cu prim-ministrul indian Narendra Modi, luni, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cei doi vor discuta despre pandemie și economia globală, dar și vor avea loc și „consultări cu privire la consecințele războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.
🔴 Vladimir Putin și Aleksandr Lukanșenko se vor întâlni pe 12 aprilie în estul îndepărtat al Rusiei, la cosmodromul Vostochny, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, a relatat duminică publicația ucraineană The Kyiv Independent, care a citat presa de stat rusă.
🔴 Consilierul american pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a mai avertizat duminică că Statele Unite se aşteaptă ca noul comandant al forţelor ruse în Ucraina, Alexander Dvornikov, să organizeze noi atacuri brutale asupra civililor, relatează CNN. „Nicio numire a unui general nu poate şterge faptul că Rusia s-a confruntat deja cu un eşec strategic în Ucraina. Ei s-au gândit că vor putea cuceri capitala şi să cucerească alte oraşe majore cu puţină rezistenţă, vor fi primiţi cu braţele deschise. Iar ceea ce am învăţat în primele câteva săptămâni ale acestui război este că Ucraina nu va fi niciodată subjugată Rusiei, indiferent ce general va încerca să numească preşedintele Putin”, a mai afirmat Sullivan.
🔴 Israel va realiza un „pod aerian” cu Ucraina și va trimite șase aeronave cargo pline cu ajutor umanitar – hrană, medicamente și alte provizii, potrivit ambasadorului israelian din Ucraina.
🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul său de Twitter că a avut duminică o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, în care au discutat despre posibilitatea aplicării unor sancţiuni suplimentare Rusiei, despre apărare şi sprijin financiar oferit de Germania Ucrainei.
🔴 Care este „Planul B” al Moscovei? După ce a fost alungată din nordul Ucrainei, Rusia își reorientează acum forțele pentru a cuceri estul, dar un expert militar citat de Al Jazeera spune că această mutare este un „pariu de tip totul sau nimic”.
🔴 Slovacia ar putea vinde Ucrainei o parte din obuzierele sale autopropulsate Zuzana, a declarat duminică ministrul apărării Jaroslav Nad, confirmând informațiile apărute anterior în presă. Howitzer-ul Zuzana 2, o versiune modernizată a unui model mai vechi, folosește obuze de 155 mm și are o rază de acțiune efectivă de 40 – 50 km, în funcție de tipul de muniție.
🔴 Ramzan Kadyrov, șeful republicii ruse Cecenia, a declarat că va avea loc o ofensivă a forțelor ruse nu numai asupra portului asediat Mariupol, ci și asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, relatează The Guardian.
🔴 Statul Major al armatei Ucrainei nu exclude posibilitatea ca Rusia să pună la cale provocări în Transnistria cu scopul de a acuza ulterior Ucraina de agresiune împotriva Moldovei, relatează canalul independent Nexta TV. Nu este pentru prima oară când Kievul susține că Rusia și-ar mobiliza trupele în regiunea separatistă din Republica Moldova cu scopul unor provocări. Pe 2 aprilie, guvernul de la Chișinău a negat un astfel de scenariu.
🔴 Ucrainenii au capturat de la ruși peste 1.000 de tancuri, blindate, vehicule și echipamente militare grele, cifra referindu-se doar la echipamentele pentru care există confirmare vizuală că au trecut în mâinile armatei Ucrainei. Rușii au pierdut până acum peste 2.700 de echipamente militare grele (distruse, avariate, abandonate sau capturate), potrivit imaginilor din surse deschise monitorizate de site-ul de specialitate Oryx.com, citat Washington Post. Bilanțul real este cu siguranță mai mare, notează jurnaliștii americani.
🔴 Pe măsură ce trupele ruse s-au retras în zona de est a Ucrainei, tot mai multe orori sunt descoperite în satele eliberate, relatează BBC. În jur de 1.000 de oameni trăiau în Andriivka, undeva la 60 de km de capitala Kiev. Cel puțin 40 au fost uciși de armata rusă.
🔴 Premierul italian Mario Draghi efectuează luni o vizită în Algeria pentru a semna un acord de creştere a importurilor de gaze, în timp ce Roma îşi intensifică eforturile de a apela la surse alternative de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina. Algeria este al doilea cel mai mare furnizor de gaze al Italiei, iar conducta Transmed pompează gaze algeriene pe ţărmurile italiene din 1983. Conducta are o capacitate zilnică de peste 110 milioane de metri cubi (mmc), dar în prezent transportă mai puţin de 60 mcm. Creşterea consumului intern, investiţiile insuficiente şi instabilitatea politică, inclusiv închiderea unei conducte către Spania din cauza unei dispute cu Marocul, au plafonat exporturile algeriene. Dar anul trecut importurile italiene au crescut cu 76% la 21,2 miliarde de metri cubi (bcm) – 29% din fluxurile totale. Roma a spus că vrea să asigure încă 9 miliarde de metri cubi din ţara nord-africană.
🔴 Peste 4,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, în 24 februarie, majoritatea trecând granițele în țările vecine, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), citat de CNN. „Escaladarea conflictului din Ucraina a provocat victime în rândul civililor și distrugerea infrastructurii civile, forțând oamenii să își părăsească locuințele în căutarea de siguranță, protecție și asistență”, a declarat UNHCR într-un comunicat. Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați, cu aproape 2,6 milioane de persoane. În România, Ungaria și Republica Moldova au intrat aproape 2 milioane de refugiați ucraineni.
🔴 Banca Mondială estimează că Economia Ucrainei se va reduce cu 45% în acest an, ca urmare a războiului, scrie The Guardian. Scăderea economică va fi mai puternică decât cea cauzată de pandemia de Covid-19 în Europa de Est și Asia Centrală, cu sancțiuni fără precedent care vor duce la o recesiune puternică și în Rusia. O mare parte din forța de muncă a Ucrainei a fost forțată să fugă sau să lupte. Afacerile s-au închis, în timp ce drumurile, fabricile au fost distruse. Potrivit Băncii Mondiale, războiul a anulat anii de avânt economic. Ucraina a fost o sursă importantă de floarea-soarelui și grâu, dar odată cu oprirea exporturilor, prețurile globale la alimente au crescut, iar Ucraina a pierdut un venit important. Sancțiunile împotriva Rusiei vor duce la scăderea economiei cu peste 11% în acest an, a mai arătat Banca Mondială.
🔴 Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, dar chestiunea eventualei opriri a achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia încă îi divizează pe Cei 27, informează AFP.
📸 Colajul din această dimineață evidențiază câțiva locuitori din Harkov care se adăpostesc de bombardamentele rusești în subsolul unei clădiri cu mai multe etaje, un loc de joacă pentru copii distrus de atacurile rușilor în Borodyanka și un cuplu ce se îmbrățișează în timp ce trece pe lângă o clădire din Harkov care a fost grav avariată de bombardamente armatei ruse.
Umbla vorba ca ucrainenii au distrus complet convoiul ala mare de 13 km care se indrepta spre Izium. Se vorbeste de sute de rusi morti (unele persoane din Harkov vorbesc de 2000).
„Când oamenilor le lipsește curajul să-și recunoască greșelile, să-și ceară scuze, să se adapteze la realitate, să învețe, se transformă în monștri. Și când lumea îi ignoră, monștrii decid că lumea este cea care trebuie să se adapteze la ei” Amin
Comentariu beton!18
La un moment dat era vorba ca cica in Kiev inca ar mai fi curs apa calda in timpul bombardamentelor. Mie imi vine greu sa cred ca asta era adevarat
„Peste 4,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei” FMMV de rusofoni și rusofili. Și noi avem refugiați economici prin toată lumea. Te-n rusia mă-ti iliescovici!
La care justitie apeleaza Putler? Ca, parca zicea ca nu recunoaste Curtea de la Haga.