N-am fost în Ucraina până acum. De altfel, în afară de Republica Moldova, n-am fost în nicio țară care a aparținut de fostul bloc sovietic. Aveam pe lista scurtă vreo câteva, printre care și Ucraina, dar întotdeauna am ales să merg altundeva.

Mă uitam pe imaginile de mai jos și încercam să văd câte ceva dincolo de distrugerile produse de armata rusă denazificatoare. Și chiar se vede câte ceva, dincolo de ruine se ghicește un centru de oraș european, un oraș care arată mișto și pare destul de cosmopolit. Pare un pic mai luminos decât obișnuitul gri pe care îl poți vedea în multe dintre fostele țări comuniste.

Iar Kievul, din câte am auzit sau mi-au povestit prietenii care au fost, e și mai mișto. E un oraș sută la sută european.

Dacă e cineva pe aici care a fost la Harkov sau Kiev, e rugat să-mi confirme sau să-mi infirme spusele.

Și încă ceva. De fiecare dată când mă uit la fotografii sau videouri cu distrugerile pe care le-au făcut rușii la Kiev și Harkov (vorbesc doar pe astea două, pentru ca sunt cele mai mari orașe din Ucraina), nu mă pot împiedica să nu-mi fugă mintea aici: „și dacă toate astea ar fi fost la noi?”. De fiecare dată se strânge carnea pe mine și imediat încerc să mă gândesc la cu totul altceva, ca să nu mă ia capul.

Problema e că dacă nu-l oprește nimeni pe dement…