Am și eu o dilemă. Mai de elev de generală așa, dar o am.

Înțeleg că la ora asta producătorii de vaccinuri anti-covid nu fac față cu producția, în sensul că nu pot produce nici pe departe cât să acopere cererea la nivel mondial. De-aia totul se comandă pe tranșe și pe sistemul „dăm câte puțin, ca să ajungă la toată lumea”.

Ei, și acum vine dilema mea. Repet, e din aia de nivelul școlar repetent, dar cum n-am avut nici timp, nici chef, să fac research, am preferat să întreb direct pe blog.

Bag mâna în foc că în multe țări există producători și fabrici care ar avea capacitatea de producție necesară pentru vaccinuri. Cum avem și noi Institutul Cantacuzino, de exemplu, nu? De ce nu li se poate da și lor patentul sau rețeta (sau cum s-o numi în temeni medicali) pentru vaccin, ca să înceapă să producă?

Nu mă înțelegeți greșit, nu-s idiot, înțeleg cum stă treaba cu competiția, cu cât s-a investit pentru cercetarea, dezvoltarea și producerea vaccinurilor sau cu legea cererii și a ofertei. În niciun caz nu zic să li se dea gratis și altora, ci să li se dea voie să cumpere licența pentru producerea vaccinului. Dar nu se întâmplă nimic de genul ăsta, prin urmare toată planeta stă la coadă la vaccin.

Este vorba doar despre un calcul mercantil, gen, păstrăm monopolul producției, nu dăm și la alții, pentru că vrem să câștigăm noi toți banii care se pot câștiga?

Sau pur și simplu degeaba cumpără licența, Cantacuzino sau alții, că nu au capacitatea și tehnologia necesară să producă vaccinul? Repet, am dat Institutul Cantacuzino doar ca exemplu, dar probabil e lumea plină de fabrici de vaccinuri care ar putea prelua o parte din producție.

Întreb foarte serios. Naiv, dar serios si bine intenționat. Nu de alta, dar în capul meu este că în felul ăsta s-ar scurta mult perioada de așteptare, că ultima oară când am verificat, interesul tuturor era acela de a stopa pandemia. Nu?