Am citit zeci de articole despre vaccinul anti-covid și cum acționează el. Toate, absolut toate, erau scrise ca pentru oameni care înțeleg importanța vaccinării și care și-au mai prins și degetele în câte o carte. Nimic din ce-am citit, sau prea puține, n-ar fi avut cum să convingă măcar vreun sceptic, darămite pe cineva hotărât să nu se vaccineze.
Cel de mai jos, scris de Alina, explică pe înțelesul oricui, până și un elev de clasa a cincea ar înțelege ce face vaccinul ăsta și de ce mai trebuie să te protejezi o perioadă, chiar dacă te-ai vaccinat. Nu de alta, dar mă săturasem de câte ori am văzut replici de genul „hă, hă, hă, de ce trebuie să mai porți mască după ce te-ai vaccinat?”. Uite, o să înțelegi acum de ce.
Poate e și vina celor care comunică despre vaccin că n-o fac așa, pe înțelesul oricui. Poate ar mai reuși să pună pe gânduri măcar dintre nehotărâții care se crispează când citesc articole extrem de documentate, dar scrise arid și abstract, de-ți vine să le lași naibii după primele paragrafe. Uite, pentru ei, mai fac eu o încercare cu textul de mai jos.
…
Ce face vaccinul pe bază de mRNA și de ce trebuie să purtăm mască ceva timp după?
ARN mesager, zis și mRNA în engleză, este o metodă naturală de producție a unor proteine, naturale și ele. La ce ne trebuie nouă să producem proteine în celulele noastre? Păi celulele noastre nu sunt aceleași cu care ne-am născut, ele mor după un timp și trebuie înlocuite de altele noi, iar pentru a meșteri celule noi, unele dintre cărămizile necesare sunt proteinele. De-aia corpul nostru, toată ziua – bună ziua face proteine, chiar dacă nu ne dăm seama, cu ajutorul ARN-ului mesager.
Acum intră în scenă coronavirusul. Virusul ăsta e înconjurat de niște proteine de la el de-acasă, de la mama lui, niște proteine cu formă de țepi de care sistemul nostru imunitar n-a mai auzit până acum. Treaba cu sistemul imunitar e că de câte ori se întâlnește cu ceva necunoscut, încearcă să-l căsăpească pe hoțoman.
Dacă nu merge cu tunul, încearcă după aia cu gloanțe, cu săgeți, cu bâta ciobanului, cu rachete, până află ce-a funcționat, apoi îi face fișă de cazier intrusului: cum arată, pe unde a intrat, cum se comportă, cu ce poți să-i dai în freză să cadă lat. Câteodată sistemul imunitar nu reușește să găsească arma potrivită în timp util, și atunci virusul face prăpăd în organe sau în tot corpul.
Ce face vaccinul pe bază de mRNA? Știți magazinele alea de bricolaj, în care meșterii îmbrăcați în salopetă merg la departamentul de construcții și cer ba niște scânduri pe care angajații le rotunjesc la capăt să le facă bune de gard, ba niște plăci OSB pe care trebuie să le taie nu-știu-cum ca să iasă rafturi.
Ei, așa și vaccinul se deghizează în meșter cu salopetă să nu se prindă celula că ăsta care a venit cu o listă de materiale și instrucțiuni e din alt film. Și angajații îi taie ăstuia scândura după modelul dorit, care ce să vezi, iese în formă de țepi, și la final aruncă foaia cu desenul, că nu i-o mai trebuie, a produs destui țepi.
Azi așa, mâine așa, sistemul imunitar se trezește cu tot mai mulți țepi d-ăștia făcuți din proteine și zice hopa, avem un intrus. Și începe să facă ce știe mai bine, adică testează toate armele până face țepii praf și la urmă le face și cazier.
Toate treburile astea durează câteva săptămâni, că nici sistemul imunitar nu se poate antrena instantaneu, cum nici noi nu devenim mai forțoși după o zi de mers la sală sau la sapă. Azi se antrenează un pic cu ceva arme, mâine mai mult, poimâine și mai mult, și tot așa, până ajunge să fie pregătit de cafteală cu adevăratul coronavirus, cam după 35 de zile de la prima injecție cu vaccin BioNTech/Pfizer.
Adevăratul coronavirus vine și el pe șestache, crede că nu-l știe nimeni în cartier, numai că vine cu proteinele alea în formă de țepi pe post de șperaclu, că fără ele n-ar fi coronavirus, ar fi ca Romică Țociu fără Cornel Palade. Și sistemul imunitar îl vede și zice stai așa, că pe-ăștia îi știu, sunt fraierii ăia de țepi, vin cu un acaret în formă de glob, dar acuma scot săbiile și praf îi fac, că-i am la catastif.
Și uite-așa coronavirusul nu mai are timp să facă ravagii, că sistemul imunitar știe din prima cu ce să-i dea, și-i dă, nu glumă, de-i face praf toată trusa de unelte de spart uși încă de pe holul blocului. Și acum, că a rămas fără țepi, coronavirusul nu mai are cu ce să intre și moare pe preșul de la intrare, unde stă până vine tanti care face curățenie și-l scoate afară pe făraș.
N-a fost simplu, dar a meritat.
Am citit și eu, faină prezentarea. Dar sunt convinsă că ăștia sceptici și virusologi nu știu nici mecanismul unui vaccin clasic.
Comentariu beton!66
Măcar am încercat.
E ca și cum vaccinul îți implantează o armată de super eroi precum căpitanul America, Spiderman, Iron man, Wolferine, Deadpool (pe ăsta nu prea l-aș fi pus dar mi-a zis cineva de el și a ajuns în echipă pe pile 😁), etc you got the point.
Faza e că trebuie să mai aștepți puțin ca ăștia să se antreneze âmpreună că până acum au lucrat separat și nu au ce se numește spirit de echipă.
Trebuie să aleagă dintre ei și un team leader care să îi conducă în lupta cu forțele răului.
Până când ăștia reușesc să fie o echipă, purtați masca și respectați regulile de igienă și distanțare socială!
Comentariu beton!62
Păi, da, zice și asta. 🙂
@BaGheRa hmm, oare cine? 🙃 ghici la ce film m-am uitat aseara pe Netlfix?
Oricum, misto cum ai legat doua conversatii, daca ai vazut ca la articolul ala nu ai mai putut raspunde:))
@Mihai am mai citit o explicatie tare postata la domnul Dr. Craiu pe fb, in care se facea paralela cu un card de memorie si instructiunile de asamblare de la Ikea. Si eu sper ca astfel de explicatii plastice sa ajute…
0 0
Comentariu beton!14
Poate explicațiile la nivel de „elev de clasa a cincea” mulțumesc pe unii dar dacă tot sunteți amatori de explicații (ceva mai elaborate), adaug și eu un link: https://www.rumaniamilitary.ro/reverse-engineering-vaccinul-sars-cov-2
Totuși, înțelegerea aprofundată a mecanismelor nu implică automat încredere mai mare în autorități si politicile de sănătate. Această încredere nu are legătură cu încrederea în știință ci ea se câștigă prin fapte concrete iar autoritățile (nu doar la noi) s-au împleticit constant în declarații și acțiuni contradictorii. Acest management al crizei (perceput ca nedrept și deseori părtinitor de foarte mulți oameni afectați în mod direct) a generat această reacție de respingere.
Gestionarea crizei este la nivel de „elev de clasa a cincea” dar asta nu și-o va asuma nimeni. Iar asta a înțeles (și resimțit) și populația afectată.
Comentariu beton!18
@Alexandra, hmm, nu știu oare cine, cred că am visat azi noapte în vis, mi-a șoptit o pisicuță.
Mulțumesc frumos pentru compliment… nu avea rost să mai răspund acolo deoarece la acel articol fiecare comentariu îmi intra în moderare.
Oare la ce te-ai uitat tu aseară pe Netflix? Era cu Will, cu Aprilie și cu Vară? Eu m-am uitat la un film și la un serial cu protagoniste născute în același an cu mine!
PS. Se pare că toate comentariile adresate ție intra în moderare 😜
@Gabi, man fiecare este destul de major și sper eu, de vaccinat, astfel încât să culeagă informații atât pro cât și contra despre acest vaccin și să își dea seama singuri dacă vor sau nu să îl facă.
Cunosc personal persoane care din non believeri au devenit adepți ai vaccinului după ce au făcut COVID și au văzut că nu e de glumă.
Cunosc personal persoane care sunt anti vaccin și cred că virusul ăsta este la mișto, dar care se vor vaccina pentru că li se va limita accesul la anumite chestii dacă nu sunt vaccinați. Spunea cineva pe aici că nu vor mai putea sta la coadă la shaorma… 🤣
@BaGheRa daaa, cred ca e un complot! 😅 Sau, daca am observat eu bine, doar la anumite articole cu subiecte mai sensibile se modifica linkul cu „moderation_sdhksfks”.
Asa este, raspuns corect. Si cu Maya!
Numele serialului e 1983? Asa usor? Sau provocarea e sa ghicesc filmul cu protagonistele nascute in acelasi an cu tine?
@Alexandra, nu e corect deoarece îmi știai vârsta, ți-a fost ușor 😁… dar nu 💪 nu doream să afli în ce an sunt născut 😜.
Provocarea era să găsești filmul și/sau serialul ale caror protagoniste sunt nascute în același an cu mine ca să te uiți si tu la ele 👀. Hint-uri:
1. Filmul este cu spioni – acesta îl recomand, chiar este hilar în anumite momente 😁
2. Serialul este cu droguri.
De unde sa-ti stiu varsta? Rationamentul a fost sa dau search pe Netflix cu „19”, era un film care se numea 1922 si unul 1983. 😋
1. M-ai pus la treaba, am identificat filmul: „The spy who dumped me”. Dar doar Mila Kunis (si de ea imi place) e nascuta in ’83, Kate McKinnon e in ’84. Asa ca data viitoare te rog sa pui hint-uri exacte :)))
2. Iar serialul este „Queen of the south” ?
La film sunt sanse mai mari sa ma uit, de serial nu stiu daca ma apuc. Am un obicei prost sa nu prea dorm daca ma apuc de un serial si ma prinde.
Dar mi-a placut jocul asta, de-a ghicitul si cautatul, multumesc!😊 Poate ii dam o idee lui Mihai, si face ceva similar intr-o zi. Altfel, cred ca ne-o luam amandoi, ca am transformat articolul despre vaccin intr-un mare chat off-topic. 😁
@BaGheRa, yeeeeey! 🥳 Multumesc!
Ai zis premiu? Ce premiu? 😋
@Alexandra, bravo, ai ghicit 100% atât filmul cât și serialul. Meriți un premiu! Felicitări!
Cât despre @Mișu, dacă îl deranjează trebuie doar să ne spună și vom înceta.
@Alexandra, tu cred că ești o vrăjitoare ceva… cu două ore înaintea mea ai ghicit ce aveam să scriu. Ești forță 💪💪💪
@BaGheRa, vrajitoare nu m-a facut nimeni pana acum 😅. O sa consider ca e un compliment, pentru binele tau 😋 Multumesc!
Si daca eram, as fi ghicit si care e premiul… deci?
Sau imi vad de treaba si ma duc sa ma premiez singura cu un pahar de vin?
@BaGheRa, vrajitoare nu m-a facut nimeni pana acum 😅. O sa consider ca e un compliment, pentru binele tau 😋.
Si daca eram, as fi ghicit si care e premiul… deci?
Sau mai bine imi vad de treaba mea si ma premiez singura cu un pahar de vin? Sper sa iasa tarta in aceste conditii.
P.S.: Magia e pe blog, nu la mine, ca mi-a disparut si mie un comentariu in neant 🙂 Daca apare intre timp, e aproape la fel cu acesta 🙂
@Alexandra, este un compliment cu siguranță… Mă gândeam la serialul Good Witch de pe Netflix, serial pe care îl voi începe imediat după ce o să termin de văzut Regina Sudului.
Premiul pe care îl aveam în gând și sper să nu fii dezamăgită… era o bombonică cu rom. Bombonica pentru tine și romul pentru mine… sau invers 😎. Your choise!
Magia… draga mea Alexandra, eu unul cred că este în fiecare din noi, transpusă uneori aici pe blog. Vezi cum se închide puțin cercul. Vorbeam în primul comentariu despre super eroi. Cine crede în super eroi? Nimeni altul decât… copilul din tine, cel care se gândeste la tărâmuri feerice, încărcate de mister, la poțiuni și la baghete magice. Foarte mulți dintre noi am uitat acel copil într-un colțișor al sufletului, atunci când am pășit spre adolescență. Vezi tu, omul matur pierde destul de mult din magia unui copil, uită să mai viseze, să trăiască autentic, natural.
Un om matur ca să fie fericit trebuie să i se scoată la iveală zâmbetul acela inocent de copil. Dacă cineva reușește asta… atunci apare magia 💥.
PS1. Hai că o dau în diverse și începe să vorbească vinul pentru mine 🥃. Noapte bună și vise plăcute!
PS2. Sper că ți-a iesit bună tarta!
@BaGheRa, sunt destul de putine vrajitoare bune la care ma duce gandul, chiar numele serialului subliniaza „Good… witch”. Ah ar mai fi Samantha si prietena lui Harry Potter, in rest zanele se bucura de impresia pozitiva. Nu degeaba m-am costumat in Tinkerbell acum cativa ani 🙃
La „Good witch” m-am uitat pe Diva, pe vremea cand mai aveam TV si sunt putin surprinsa de alegerea ta. 🤔
Cat despre premiu… romul imi place doar in prajituri, in schimb sunt fan ciocolata. So… romul pentru tine, eu raman la vin si ciocolata. 😊 Cum sa fiu dezamagita? Ar fi deja al doilea premiu, la care nici nu ma asteptam.
Apropo de magie si zambetul de copil, asta a fost primul premiu de ieri. A fost joaca si emotia asteptarii unui raspuns. Si eu nu sunt sub influenta vinului acum, cand scriu, si nici nu mi-e teama de cum o sa sune. Mi-am dat seama ca de cand avem mesageria instanta, nu ne mai bucuram la fel de un mesaj, ca pe vremea cand asteptam un semn, zile intregi. Si cand venea, citeam repede dintr-o rasuflare, treceam prin toate emotiile si apoi o luam de la capat si mai citeam de 2-3 ori. Am scris cateva scrisori, putine, si mai multe mailuri lungi, intr-o perioada in care nu aveam internetul la purtator, in buzunar. Si nici nu stiam ca mi-era dor de vremurile acelea! Asa ca, da, m-am si intors un pic in timp, si chiar m-am bucurat ca un copil ca am reusit sa rezolv puzzle-ul. Multumesc!
Tarta a fost gata pe la 4, dupa ce am distrus primul aluat 😅 si a fost nevoie sa-l dezghet pe al doilea. Noroc cu recomandarea de film, mi-a tinut companie cat am asteptat. „Thumbs up!” are un nou sens pentru mine =))))
@Alexandra, la mulți ani ani și să ai un an nou mai bun decât precedentul!
De ce te surprinde alegerea mea cu Good Witch?
@BaGheRa, la mulți ani! Sa te audă universul si mulțumesc asemenea! Asta cred ca e o dorința colectiva!
Good witch mi se pare un serial mai soft, si nu as fi zis ca te încadrezi in publicul tinta, fără sa generalizez, bineînțeles. E o combinație de supranatural cu povesti de dragoste, din ce-mi amintesc. Putini barbati se uita la genul asta de seriale, din proprie initiativa :))
@Alexandra, hai că m-ai intrigat puțin și m-ai făcut și puțin curios 🤔… cam ce părere ți-ai făcut despre mine așa din două cuvinte schimbate. Ce gen de bărbat păream? 😎
@BaGheRa, am rămas datoare si cu un răspuns legat de tarta. A ieșit bună si s-a mancat toata 🙈
Am prea puține informații despre tine, sa te incadrez la un gen de bărbați. În nici un caz nu asta a fost intenția mea cu comentariul despre serial.
De cand citesc eu blog-ul si din ce am observat din interacțiunea dintre voi, am rămas cu senzația ca ești apreciat si respectat si de Mihai și de comunitate. Ei toți cred ca se gândesc cu drag și grija la tine. Deci sigur ai făcut/spus ceva bun!
Din cele „2 cuvinte” 😋 schimbate de noi, pot sa-ti spun ca am identificat urmatoarele: iti plac jocurile de cuvinte (pentru mine asta inseamna ca ești smart si creativ), esti curios, ai umor, lași „copilul liber” sa zburde nestingherit (cum ar zice Magda, o doamna tare draga mie), ești atent si ai bun simt.
Mai multe detalii… în episodul următor! Imediat ce mai primesc informații noi, pot sa adaug/sa modific lista 🙃. Feel free to correct me if I’m wrong.
P.S.: M-ai ametit un pic cu răspunsurile, am văzut comentariul de aici, dimineata la 4 😅 si nu am mai fost în stare sa articulez un răspuns. Eu dădeam refresh la articolul de ieri, asa ca scuzati întârzierea :))
Mai bine scoţi şlapul din prima.
Auzi, șerif, pe cine ai alungat tu vreodată cu șlapul? 😁😁😁
O să râdeți probabil, dar acum câțiva ani am cumpărat un porc de la o vecină. Am legat porcul regulamentar și a trebuit să îl aducem de la câteva case mai încolo acasă. La un moment dat nu mai voia porcul să meargă neam.
Ce credeți, unul dintre noi scoate șlapul din picior și începe să îi dea porcului peste urechi. Am reușit să aducem porcul în coteț ghidat cu slapul 🤣🤣.
PS. Această poveste nu are nici o legătură cu userul ce comentează pe acest blog sub numele de @Shoric.
Comentariu beton!31
Hahhaha … Baghera … am râs de mi-o tremurat slănina pă burtă, pardon … pătrățele 🤪 welcome back … sportivule🤪
Recunosc, nu m-am documentat pentru că nu am nici o pregătire în domeniu şi aş fi dat de termeni cu care nu sunt familiarizat. Decât să caut explicaţii pe net care să îmi impună termeni asemănători şi să dau dreacu tot sistemul medical şi să mă facă reticent la orice din domeniul acesta, inclusiv la antinevralgic, mai bine nu.
Am un organism solid cu o imunitate clădită din copilărie, având acces la hrană naturală şi făcând baie de zăpadă iarna, de aceea nici nu m-am vaccinat împotriva gripei dar ăsta chiar e altceva. Parcă l-au făcut chinezii pentru mine, se pare. Probabil voi folosi vaccinul, mai ales că nu am uitat de cele din copilărie pe care ni le-au făcut la cabinetul şcolii şi care au fost ok.
Merge şi chestia cu şlapul, vezi relaţiile în unele căsnicii!
Recunosc, nu m-am documentat pentru că nu am nici o pregătire în domeniu şi aş fi dat de termeni cu care nu sunt familiarizat. Decât să caut explicaţii pe net care să îmi impună termeni asemănători şi să dau dreacu tot sistemul medical şi să mă facă reticent la orice din domeniul acesta, inclusiv la antinevralgic, mai bine nu.
Am un organism solid cu o imunitate clădită din copilărie, având acces la hrană naturală şi făcând baie de zăpadă iarna, de aceea nici nu m-am vaccinat împotriva gripei dar ăsta chiar e altceva. Parcă l-au făcut chinezii pentru mine, se pare.
Probabil îl voi folosi, mai ales că vaccinurile din copilărie au fost ok şi nu am uitat asta. Dar aşa sunt eu, ardelean, csf?…
@Habare, te salut cu drag bro’.
PS. Slabit 6 kg 😁
Draga guest, cu tot respectul si consideratia pentru bunele tale intentii, voi fi foarte sincer: ai metaforizat pana m-ai ametit (pe mine unul, cel putin). Cateodata mai simplu e mai bine.
Si chestia nu e ca scepticii nu inteleg mecanismul de functionare al unui vaccin. Cateodata suntem tentati sa punem semnul egal intre ei si prosti/retardati/analfabeti(functionali) etc. Si nu e neaparat asa. Vei fi surprins sa constanti pe parcursul anului ca ai conversatii placute si inteligente cu anumiti oameni ca apoi sa iti dea fatala pe subiectul asta. Ti se pune un nod in gaat efectiv..
Conspiratia e conspiratia si interesele dr la mijloc sunt mari, indiferent cum ai desena tu vaccinul asta….
A nu se intelege ca nu e loc de o comunicare muuuult mai buna pe subiectul asta. Si mi-e teama ca VV nu va reusi sa comunice foarte bine cu acesti sceptici. Pentru ca va fi foarte greu sa gasesti frecventa corecta.
Doar un exemplu: daca politicienii: ministrul, PM, presedinte, etc se vaccineaza maine, adeptii conspiratilor vor zice ca au luat d-ala bunul, nu ala nasolul menit sa omoare plebea. Sau ca sar peste rand, huoooo!!!
Daca nu se vaccineaza nici asa nu e bine ca alimenteaza neincrederea: daca nici ei domle, atunci e clar!!!
Cum o dai sa fie bine…
Man, dacă articolul ăsta lămurește UN SINGUR OM, care era nehotărât, cum stă treaba cu vaccinul, și-a atins scopul. De-asta l-am pus.
Mulțumesc pentru feedback. Trebuie să recunosc că nici eu nu pot urmări textele ultra-metaforizate, dar am observat că sunt oameni care pot. Pentru ei am scris, că dacă scriam pentru mine ori ieșea un text scurt și concentrat până la inutilitate, ori un text lung în care copiam din jurnale științifice. Așa a ieșit un mix: text lung, diluat, dar altfel decât în cărți.
Mulțumesc încă o dată pentru onestitate, mă ajută tare mult.
Comentariu beton!29
cu drag
1 om e un target realist man 🙂
E bine, da, iesi pe plus.
Aia zic. 😉
Ieși pe plus, dar cu ce (sa nu zic interes)?
Pe lângă asta, nu s-a spus niciodată dacă acest vaccin are efect permanent după sau daca va trebui făcut periodic (lunar, anual… etc) pe măsură ce apar mutații ale virusului actual (tulpini noi). Și apropo de asta, știu multi oameni care au făcut gripa și după vaccinare…
Să se consemneze, nu sunt contra vaccinării, dar nu m-aș încumeta acum sa fac un vaccin făcut în grabă, cu multe efecte adverse, netestat pe un nr semnificativ de oameni. Cine îmi garantează că acest tip de vaccin nu declanșează o reacție autoimuna?
In rest, sănătate.
Sunt dubii legitime Ovidiu, dar din ce am citit si eu, tocmai ca nu esti primul care il face, intreg procesul de autorizare care a durat aproape un an a presupus testarea pe foarte multi oameni. Deja ai multe milioane de oameni la nivel mondial care l-au facut, e un „sample” mai mult decat rezonabil.
Ca orice vaccin pentru virusi gripali, nu da imunitate permanenta, vor fi rappell-uri.
Suntem si vom fi mereu , noi organismele umane, intr-o lupta continua cu organismele virale. it is what it is, cum zice englezul.
Acele multe efecte adverse de care vorbesti, nu stiu cat de multe sunt si cat de severe.
desigur ca in presa vor aparea toate cazurile severe, dar daca sunt 3/1000000, iarasi cred ca e un procent rezonabil.
Cat priveste efectele pe termen lung.. asta cu termenul lung e asa o utopie 🙂 pe termen destul de lung e moartea, de exemplu 🙂 Vorba lui Mihai, nu il vad bine deloc prin 2070…
@Ovidiu,
Care sunt acele efecte adverse? Serios întreb, pentru că n-am citit nicăieri despre ele.
Vaccinul da dependenta de bucatarie, nu te poti abtine si gatesti zilnic. Il mai faci?
@Marius Mî,
Da, îl fac, dacă știu că o porție din mâncarea aia gătită zilnic ajunge și la tine.
Mă pot lipsi de un strop de cianură 🙂
@Ovidiu, ce interes, boss? Că scârțarul ăla de bilgheiț n-a mai virat nimic de prin iunie. Păi, e frumos?
Acum, dincolo de orice glumă, eu sunt fascinat de voi ăștia care aveți impresia că orice rahat, care apare aici pe blog, e plătit. Uite, aș vrea să știu si eu cam cum crezi tu că funcționează lucrurile în acest caz. Înțeleg ca bănuiești o posibilă cointeresare materială a mea, nu? Well, zi-mi și mie cum crezi tu că s-au desfășurat lucrurile, cine mi-a dat banii? Guvernul, Arafat, Soros? Serios, chiar mă interesează cum crezi tu c-ar fi mers lucrurile.
Băi, dar m-ați omorât cu plătitul ăsta. Care-i problema, nene, muncește vreunul gratis?
Guvernul olandez a plătit câteva fătuci din astea celebre în social media, care să propage informații corecte în bulele lor. Și au monitorizat să nu o ia pe arătură ulterior și să înceapă cu conspirații și alte tâmpenii. Informația cu „poartă mască și spală-te pe mâini” trebuia să ajungă la toată lumea, nu?
@Laura G
Buna intrebare, din pacate cred ca fara raspuns, cel putin deocamdata. Vaccinul a fost aprobat conditionat, pe baza cercetarilor efectuate in graba. Va fi reevaluat cel putin o data pe an, pe baza datelor suplimentare primite ulterior de la cei vaccinati sau in baza studiilor care vor fi finalizate mai tarziu. Efectele relativ cunoscute sunt cele imediate. Daca te uiti pe prospect vei vedea multe capitole unde este trecut: nu s-au efectuat studii, nu se cunoaste, sunt disponibile date limitate. Nu se cunosc eventualele efectele asupra sarcinii, in caz de alaptare, asupra copiilor, nu s-au efectuat studii legate de genotoxicitate sau cancerogenitate, dar e bine ca nu se anticipeaza riscuri, etc. Sunt sperante mari ca totul va fi in regula, deocamdata sobolanii injectati par sa o duca binisor.
@Ventidius
Eu nu inteleg de ce toată lumea spune ca a fost facut in graba. Studiile existau inca de la epidemiile Mers si Sars de acum 10 ani,s-au bagat extraordinar de multi bani si focusul a fost exclusiv eradicarea pandemiei. Nu am mai vazut de ceva vreme articole de genul „cercetatorii britanici….”
Legat de persoanele enumerate in comentariul tau nu intra nici in testele clinice pentru medicamente. Chiar si la banalul paracetamol, femeile însărcinate sau care alapteaza trebuie sa fie atente la administrare. Extraordinar de multe medicamente, suplimente si vaccinuri intra la categoria restrictii pentru ca niciun producător nu a efectuat in mod direct studii pe categoriile acestea sau pentru cele mai uzuale, nu sunt actualizate prospectele.
Insa, sunt cercetari facute de specialisti si, cu cateva exceptii, lista medicamentelor permise acopera o gama larga.
La vaccinuri, inclusiv anti-covid, vor urma actualizări pentru ca in baza mare de oameni vor fi si femei care nu stiu inca ca sunt însărcinate. Nimeni nu isi va asuma fara un studiu larg.
Si, cel mai important, beneficiile vaccinarii depasesc cu mult efectele imbolnavirii. Tinand cont ca, pana acum, in Romania, din 2800 persoane vaccinate, doar 7 au raportat efecte adverse minore, as zice ca au facut ceva bun.
@Laura,
Comirnaty prospect – https://i0.1616.ro/media/2/2701/33586/19828667/1/comirnaty-epar-product-information-ro.pdf
@Ovidiu, spui mai sus „știu multi oameni care au făcut gripa și după vaccinare…”. Da si vor mai fi destui care vor face gripa, nu-ti garanteaza nimeni ca nu mai faci gripa daca te vaccinezi. Efectul dupa vaccinare nu este imediat (minim doua saptamani de la vaccinare) plus ca protectia unei persoane depinde si de alti factori (varsta, starea de sanatate,ce virus gripal circula in comunitate). Mai sunt si reactiile adverse usoare si de scurta durata, gen febra usoara, dureri musculare. Multi confunda aceste reactii cu gripa si de aici pleaca toata nebunia conspirationista.
@ventidius,
Ok, înțeleg că e în studiu și vor mai apărea noutăți.
Ce știu eu (și știți și voi) este că orice banal medicament are o listă lungă de efecte adverse. Uneori exagerat de lungă, așa încât producătorul să fie complet acoperit.
Luați simpla aspirină: are 9 (nouă!) reacții adverse clare și vreo 30 (treizeci!) de atenționări. Și cu toate astea, lejer luăm o aspirină. Unele persoane o consumă zilnic.
Nu mai spun de alte medicamente: iei tratament pentru inimă și-ți afectează ficatul, apoi iei ceva pentru ficat și-ți bulește rinichii. Și tot așa. Și le luăm pe toate pentru a rămâne în viață (că altfel mori de inimă, ficat sau rinichi).
Pentru ce ai face acest vaccin? Pentru a rămâne în viață. Pentru a nu face covid-19 care îți poate afecta inima, plămânii, ficatul, rinichii și pentru a nu-i infecta pe alții.
Dacă îți asumi riscurile unei aspirine (sau ale unui alt tratament mai sofisticat), de ce nu ți-ai asuma și riscurile acestui vaccin? Asta i-aș întreba pe cei care sunt speriați de reacțiile adverse 🙂
Comentariu beton!14
@Laura G
I-ai da copilului tau cu lejeritate o supradoza de aspirina chiar daca are o varsta frageda? Nu cred! Acuma stim ca aspirina e periculoasa pentru copii, ca supradozele pot fi letale chiar si la adulti(mortalitate 2%). Cei de acum un secol habar nu aveau inca. Si au tratat la greu cu supradoze atat adulti, cat si copii. In timpul gripei spaniole, spre exemplu, in lipsa unui tratament eficient, s-a recomandat supradoza de aspirina ca tratament uzual, ceea ce nu a avut alt efect decat multiplicarea numarului de victime. De ce? Pentru ca presiunea era mare atat asupra industriei farmaceutice, cat si a medicilor si institutiilor publice. Trebuiau sa ofere ceva pacientilor speriati si au oferit. Din pacate, de multe ori leacul poate fi mai periculos ca boala.
@Laura G
I-ai da copilului tau cu lejeritate o supradoza de aspirina chiar daca are o varsta frageda? Nu cred! Acuma stim ca aspirina e periculoasa pentru copii, ca supradozele pot fi letale chiar si la adulti(mortalitate 2%). Cei de acum un secol habar nu aveau inca. Si au tratat la greu cu supradoze atat adulti, cat si copii. In timpul gripei spaniole, spre exemplu, in lipsa unui tratament eficient, s-a recomandat supradoza de aspiriana ca tratament uzual, ceea ce nu a avut alt efect decat multiplicarea numarului de victime. De ce? Pentru ca presiunea era mare atat asupra industriei farmaceutice, cat si a medicilor si institutiilor publice. Trebuiau sa ofere ceva pacientilor disperati si au oferit. Uneori leacul poate fi mai periculos ca boala.
Fiecare percepe in felul sau riscurile acestui vaccin. Si e normal sa fie asa. Intr-un fel o face un tanar de 20 de ani perfect sanatos si in cu totul alt fel un diabetic sau un batran de 85 de ani.
@ventidius,
Ce zic eu și ce ai înțeles tu…
Tot ce sper e ca ceilalți cititori să fi înțeles ce trebuie 🙂
Pentru Diana ( că nu pot da reply direct):
Da, eu consider ca a fost făcut și aruncat pe piata în grabă (poate pentru profit?), ca sa nu o iau pe panta conspirationista și să citez o reclamă de la TV in care se spune că se studiază acești viruși corona de multi ani (și poate era „la îndemână”), și de ce (apropo, tot spot-urile de la TV mi-au ridicat mingea la fileu):
– se face reclama că e o tehnologie noua, revoluționară (deci netestata pe termen lung, normal)
– se spune tot în reclama TV că vaccinul e (citez) „in faza de evaluare”. Opaaa…. Deci teoretic să înțeleg ca nu e aprobat (procedural, ca la carte) in UE, atunci cum s-au trecut direct la vaccinare in masa?
Citez:
„Înainte să poată fi aprobat în UE, vaccinul trebuie să treacă prin teste riguroase efectuate de fabricant și o evaluare științifică efectuată de autoritățile de reglementare. Printre acestea se numără Agenția Europeană pentru Medicamente și alte autorități de reglementare din UE/SEE.
Testele includ controlul de calitate a vaccinului:
puritatea;
ingredientele, inclusiv ingredientele inactive sau „excipienții”;
modul de producție.
Apoi, fabricantul vaccinului testează efectele vaccinului prin teste de laborator și pe animale.
Apoi urmează programul de testare clinică la om. Fabricantul vaccinului testează vaccinul în trei faze de studii clinice, pe un număr din ce în ce mai mare de oameni în fiecare fază. Acest program trebuie să urmeze norme stricte și procedurile și protocoalele stabilite de autorități.
Perioada de la conceptul inițial până la autorizare poate fi de aproximativ zece ani.”
Citatul e de aici:
https://vaccination-info.eu/ro/informatii-despre-vaccinuri/aprobarea-vaccinurilor-uniunea-europeana
Așa că, va rog să îmi permiteți să fiu sceptic cu privire la efectele benefice sau malefice (pe termen scurt sau lung) ale acestui vaccin.
Și încă ceva, tot dintr-un spot, se afirmă că a apărut din efortul comun al cercetătorilor. Atunci de ce sunt mai multe feluri de vaccin, în funcție de firma producătoare (despre care se afirmă că nu se recomanda a fi amestecate), și nu unul dezvoltat și produs la comun?
Sunt întrebări rezonabile (cred), ce mă fac să mai aștept puțin până să mă vaccinez (oricum deocamdată nu am unde, nu e disponibil pt un timp).
Mulțumesc.
Ce fain e scris!!!! Felicitări!
Cred că și aici e o carență a întregii nații: nu mai avem instrumente de popularizare a științei! Dar poate e ăsta un început.
Faină prezentare, numai că sistemul nostru imunitar ȘTIE de multe mii de ani de spike, proteinele cu formă de țepi” fiindcă iarnă de iarnă ne luptăm cu cele 4 corone de dau cam o treime din rinofaringitele de la zicem noi ba răceli, ba viroze.
Întrebarea pe care și-o tot pun virusologii, de-au ajuns de se ceartă între ei, este dacă anticorpii specifici care recunosc proteinele spike ale coronelor obișnuite sunt cei care ne apără pe majoritatea noastră să nu facem forme grave de boală la contactul cu SARS-COV2.
Șerif, altul e targetul acestui articol, nu virusologii.
🤣 Maestre, am înțeles, de-ai-am scris că prezentarea e faină, da’ nu m-am putut abține să nu mă dau cult la creierii capului.
Comentariu beton!16
@MV, boss, tu nu obosești niciodată? că m-a sunat Dalai Lama și mi-a zis că-și bagă…laissez-fairu’…
Te-a sunat pă fixu’ telesimpatiq ? Io te bănuiesc pe tine că ești fiert tot pă chackre 🤣🤣 Se vede în analiza pă auree … 😊
Am vazut pe undeva o discutie pe tema asta:
– Dupa ce fac vaccinul voi fi imun, nu-i asa?
– Nu, te poti imbolnavi din nou.
– Deci trebuie sa port masca in continuare?
– Da!
– Producatorul raspunde daca voi avea efecte secundare nasoale?
– Nu!
– Atunci de ce sa il fac?
– Ca sa arati ca-ti pasa!
Cica cercetatoarele britanice au descoperit ca atunci cand o fata isi da tricoul jos, il da de fapt in sus!!!
Se dezbate încă. Ce zici?16
Să știi că ești unul dintre puținii oameni care mă face să mă întreb, de fiecare dată când comentezi, oare cum s-o suporta omul ăsta pe el însuși? Și nu glumesc. Pentru că pe cei din jur mai poți să-i ignori, dar pe tine însuți nu ai cum.
„Cica cercetatoarele britanice au descoperit ca atunci cand o fata isi da tricoul jos, il da de fapt in sus!!!” … asta pare direct de la mama britanicelor, după ce s-o vaccinat. Him majesty queen coVIductoriaaaa
Oare trebuia sa pun la final un joke alert? Whatever!
Da, poate trebuia, deși nu știu cui mai folosește acum. E ca și cum ar face gigi becali glume despre cât de nasoală e religia, nu-l mai crede nimeni. Știi tu, Petrică și lupul, d-astea…
Ventidius, să fi văzut aici? https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3605969612823542&id=100002316153062 Majoritatea reacțiilor de acolo sunt aprobatoare, majoritatea comentariilor de asemenea, distribuirile destul de multișoare. Eu am văzut-o distribuită zilele trecute de o asistentă medicală din lista mea de FB și mi-a picat fața. Înțeleg din acel „pe undeva” că tu nu-ți aduci aminte contextul „discuției” , dar ai putea să faci un efort de memorie?
@Anduta
Nu. N-am facebook. Probabil ca am vazut-o la cineva care are. Nu-mi amintesc exact la cine. Mi s-a parut insa o gluma reusita.
Gluma fiind că sunt multe cadre medicale care nu știu/nu vor/nu pot să le explice rațional și inteligent pacienților la intrebări, glumă amară adică. Eu o văzusem altfel.
Aveam vreo 10 ani când m-am dus să iau de la bibliotecă o carte care se numea ”Vânătorii de microbi” și care avea mici povestioare, ca asta de azi, despre cum au fost descoperiți de-a lungul timpului viruși, bacili, bacterii și cum au fost găsite metode de tratament sau prevenție pentru bolile provocate de aceștia.
Mi se pare important ca de copil, să înțelegi mecanismele de funcționare ale organismului uman și cum se apără de ce-i face rău. Și dacă ar exista în sistemul de educație câteva lecții despre subiectul ăsta, poate n-ar mai fi atâția sceptici și conspiraționiști.
Comentariu beton!21
Super articolul! Macar de i-ar convinge pe conspirationisti. Dar, cum ziceai deunazi: daca nu-i convinge grija pentru semeni, ii convinge concediul in Grecia, la vara.
Stiintific sau metaforizat pe mine una ma lasa rece .Nu ma intereseaza absolut deloc cum functioneaza si ce face .Daca niste neni care sunt mai destepti decat mine si care se pricep la ce fac si la ce zic, imi spun …..trebuie sa l faci daca vrei sa duci o viata normala ,sa urci in avion ,sa pleci in calatorii,sa vii la munca si in general sa ti imbratisezi parintii si copiii ,il fac si gata ,nu o sa mi fie frica de un ac ,acum ,cat despre cipuri si alte bazaconii pot sa bage cate vor dar strica banii degeaba ca le zic eu singura ce vor sa stie ,doar sa intrebe, ca nu am secrete .Hai sa ne vedem mai repede vaccinati ca m am saturat.
Comentariu beton!28
Nu pot să mai citesc despre covizi, am ajuns la saturație, pur și simplu. Da’ am aruncat un ochi pe text, mai pe diagonală, e drept. E simplu și simpatic. 🙂
În general, sunt două probleme pe care le ignoră și guvernanții, și bula.
– Explicațiile trebuie să fie întotdeauna accesibile și foarte clare, cât să le poată înțelege oricine. Ah, și lipsite de „boala savantului”: frazele interminabile și întortocheate.
– Informația esențială nu ajunge acolo unde trebuie, e propagată tot în mediul care, de foarte multe ori, nu are nevoie de ea.
Comentariu beton!13
Am citit mult despre ARN mesager. De la datele de pe site-urile ştiinţifice, până la prezentările simple şi faine ca cea de sus.
Eu una sunt entuziasmată. Biotehnologia este pasul următorul, este viitorul. Şi deschide posibilităţi uimitoare spre vindecarea a ceea ce nu mai speram noi.
Medicamentele ARNm sunt seturi de instrucțiuni. Iar aceste instrucțiuni direcționează celulele din corp să producă proteine pentru prevenirea sau combaterea bolilor.
Sunt mai multe tipuri de terapii care utilizează ARN: ARN mesager (ARNm), ARN-uri de transfer, ARN-uri ribozomale (ARNr-uri), micro ARN-uri de interferenţă (miRNA) și ARN-uri mici de interferenţă (siARN)..
Trei dintre ele (două cu ARN antisens şi un ARN de interferenţă) au fost aprobate în 2004 si 1016 în SUA şi sunt utilizate pentru tratarea: distrofiei musculare Duchenne, atrofiei musculare spinale la copii și adulţi şi ultimul pentru amiloidoza ereditară la adulţi.
Provocările utilizării ARN: este instabil şi predispus la degradare şi necesită un vehicul de livrare pentru transport eficient şi specific către celule ţintă. Provocări ce au fost în mare parte depăşite prin modificarea chimică a moleculei de ARN şi utilizarea unor transportori pe bază de lipide sau polimeri sintetici.
Acum calea este deschisă pentru:
– Vaccinuri ARNm pentru cancer şi diferite boli infecţioase. Unul dintre ele este vaccinul ARNm împotriva sars-cov 2.
– ARNm transcris în vitro (IVT) pentru a înlocui sau suplimenta proteinele;
– ARN-urile antisens sau ARN de interferenţa (RNAi) prin miRNA și siRNAs, pentru a opri parţial său complet expresia genică;
– Aptameri ARN, sau „anticorpi chimici”, care se leagă de ţintele moleculare specifice și pot acţiona drept cărăuși de medicamente pentru a livra chimioterapice cu molecule mici, siRNAs, miRNAs sau nanoparticule în ţesuturile ţintite.
Etc.
Aici e momentul în care mă voi repeta şi voi spune din nou: eu personal simt entuziasm şi uluire. Ştiinţa se apropie de cea din filmele SF și medicina beneficiază din plin de asta.
E nevoie de prezentări simple în media şi toate locurile unde pot fi citite şi auzite de către oameni. Dar, evident, cei deja prinşi în conspiraţii mereu vor găsi ceva de distorsionat, întotdeauna cineva va vrea să îi omoare sau doar să câştige bani. Când, de fapt, în spatele oricărui medicament (care aduce într-adevăr bani companiilor farmaceutice care îl produc dar care au şi susţinut cercetarea lui) stau oameni de ştiinţă pasionaţi până la a uita de sine pentru a-și urma ideea încolţită în minte şi dornici de a o vedea realizată. Astfel, biochimista Katalin Karikó a trecut prin tot felul de greutăţi pentru a-şi finaliza ideea, iar în 2005 a descoperit o modalitate de a configura mesagerul ARN. Descoperire folosită astăzi la producerea vaccinurilor contra covid-19 de către companiile BioNTech, Pfizer şi Moderna. Un vaccin genial.
Comentariu beton!56
Frumos, inaltator, optimist! Desigur ca biotehnologia e viitorul, doar ca acum suntem la primii pasi, aia poticniti. Vom face o multime de greseli pana vom invata sa o folosim, la fel cum faceau felcerii curajosi din evul mediu atunci cand incercau operatii inovatoare fara a-si bate capul prea mult cu eventualele consecinte: interventii pe creier, pe cord deschis, transfuzii de sange sau de organe de la animale etc. Cumva insa trebuie sa incepi iar pentru asta trebuie sa iti asumi erorile inevitabile, mai mari sau mai mici, e pana la urma pretul progresului. E intr-adevar uimitor cat de mult se apropie stiinta de SF. Vom afla mai tarziu insa si de care tip de SF. Un singur lucru ma cam contrariaza. Cunosc atatia oameni s-au oripilat de riscurile „infioratoare” ale unei tehnologii care a fost studiata si incercata timp de zeci de ani si care nu era nici pe de parte atat de complexa si innoitoare ca editarea genetica, spre exemplu, ma refer la fracturarea hidraulica. Aceleasi persoane sunt azi entuziasmate, pline de optimism si de o seninatate neumbrita de urma de indoiala atunci cand vorbesc de aceste noi tehnologii genetice. Cine poate sa-i mai inteleaga pe oameni?
@ventidius,
Ăştia sunt altfel de ‘primi pași’, nu îi poţi compara cu cei ai vechilor felceri. Sunt alte trepte pe scara ştiinţei, ca să nu spun că, metaforic, deja aproape că putem vorbi de lift. În plus, acum există testele clinice şi alte abordări etice.
Iar strict legat de acest vaccin, nu a apărut din senin, odată cu cerinţa pandemică. Metodele folosite au ani de studii în spate, virusul acesta nu a făcut decât să atragă atenţia asupra lui şi să determine lucrul la un vaccin anume reunind toate victoriile ştiinţifice până la acel moment. Dacă intri pe site-urile celor 3 companii, vei vedea că au studii clinice în diferite etape şi pentru alte virusuri, nu a fost vorba despre un teren virgin. Iar rezultatele celor 3 faze clinice pentru vaccinul despre care discutăm azi sunt foarte promiţătoare şi optimiste. Ceea ce diminuează foarte mult temerile cu privire la eventuale efecte secundare pe termen mai lung.
În rest, nu prea înţeleg care este relevanța comparaţiei dintre fracturarea hidraulică în foraje şi tehnologia arn mesager.Şi mă lasă rece oripilarea nu ştiu cui faţă de prima, sau entuziasmul aciuiaşi faţă de a doua. Mai ales că nu văd nicio logică aici.
aciuiaşi* faţă de a doua = aceluiaşi faţă de a doua
Faină explicație! Poate îi ajută măcar pe câțiva să se răzgândească cu privire la vaccin..
Eu țin minte că orice discuție pe tema covidului se termina cu speranța vaccinului. Nici americanii pe timpuri nu erau așteptați așa! Și ni se părea o eternitate când specialiștii ne spuneau că va dura luni, poate ani. Acum că îl avem în poartă, dăm înapoi. Dumnezeu să ne mai înțeleagă!
Textul este foarte bine și frumos scris și sper să-i convingă pe fricoși căci în ultimă instanță despre frică este vorba. În mulți se va duce lupta între frica de covid și frica de vaccin.
Ascultam un preot ieri pe youtube care explica de ce este împotriva vaccinării. Zicea de varianta engleză. Vaccinul pregătește anticorpii pentru o variantă dar vine o alta și-i găsește complet nepregătiți. Mai zicea despre italieni, că au murit pe capete bătrânii. Și explica despre acești bătrâni că sunt bogați de-și pot permite badante și că s-au vaccinat înainte de covid împotriva altor boli- gripa de regulă dar mai există un vaccin împotriva pneumoniilor. În primul rând vaccinul este complet gratuit deci nu trebuie să fii bogat! Bătrânii au murit din cauza imunității scăzute și a prezenței altor boli. Da, s-a vehiculat și aici această idee a unor vaccinuri anterioare și da, a uimit și aici că Lombardia a fost crunt lovită- fiind cea mai bogată regiune a Italiei.
Apoi am văzut un alt filmuleț, alt preot…pro vaccinare. Cred că va ninge cu pro și contra în această perioadă de vom face milioane de oameni de zăpadă. Părerea mea e că se va rezolva cumva de la sine, convins ori ba omul se va vaccina. Nu vor medicii să se vaccineze ori profesorii? Foarte bine dar nu vor mai putea profesa. Deja se vorbește despre cei care muncesc în relațiile cu publicul. Vaccinul nu este obligatoriu dar este obligatoriu să-i protejezi pe ceilalți și să nu-i îmbolnăvești. Eu cred că multă lume nu a înțeles ce se întâmplă pe pământul ăsta…
Dacă s-ar inventa un vaccin pt cancer, cu efecte adverse asemănătoare cu cele date de covid (evident, fără deces), dar cu prevenire a tuturor tipurilor de cancer, ce credeți, s-ar vaccina conspiraționistii? Eu fac pariu că ar da și jumate din avere! Că cancerul e real, frate, nu ca răceala asta!
Am mai citit câteva analogii, dar asta cu meșterul chiar mi se pare foarte tare și la obiect. Mulțumesc!
Apropo, să știi că la vaccinare este recomandat să te îmbraci în mov. Cu puțin sclipici, neapărat. Chiar dacă pare de neînțeles 😂
Mulțumesc încă o dată!
Explicatie ce ajunge la un numar variat de cititori. Apreciez documentarea. Lipseste partea cu a doua vaccinare, adica atunci cand mai vine un mester din asta deghizat care rotunjeste mai bine scandurile si il ajuta pe primul si pe sistemul imunitar sa construiasca armamentul nuclear cu care sa-i dea din prima la moaca la carcalac.
P.S. Pentru cei din tabara adversa, io m-am vaccinat. Acu’ cand ridic mana cu vaccinul in sus, prind 5G fara telefon.
Comentariu beton!15
Foarte bine scris. Am distribuit și eu.
În vorbe mai puține, pentru mine e suficient să știu că vaccinul îmi antrenează corpul să lupte cu virusul. Nu mă va feri de infectare, dar mă va ține departe de formele grave ale bolii. Voi fi în continuare purtător de virus și posibil transmițător și de aceea va trebui să port masca și după vaccin, ca nu cumva, Doamne ferește, să transmit virusul unui apropiat sau unui idiot de coronasceptic sau antivaxer.
Ca de obicei, textul și comentariile sunt un deliciu!
Aseara am plans, m-a sunat o prietena care a inhatat covidul impeuna cu tot colectivul de la serviciu, l-a dus acasa unde a infectat sotul, copilul de 28 ani, nora, nepotul(fara intalniti in familie, la serviciu cu respectatea la maxim a masurilor, masca, dezinfectat zilnic suprafete in tot locul de munca, aerisit, masca o scotea doar cand manca). Primii trei au ajuns in spital,citez ,,in ziua 7, mi-a amortit brusc tot corpul, fața, fix ca la un AVC si desi saturatia era 96, nu mai puteam respira, horcaiam”. Povestea e lunga,ca un serial thriller bine facut, m-a cutremurat cand imi povestea cum ea, la etajul superior ,a auzit vanzoleala pe etajul de mai jos si cum a auzit (ca in filme) cum racnea pe hol un cadru medical ,, un aparat urgent, repede, ca moare copilul asta, x-ulescu (x-ulescu era fix copilul ei, si cand i-a auzit numele strigat, a murit o parte din inima ei) . Inainte de aceasta faza, copilul ei, grav dar fara aparat de oxigenare suplimentara, pt ca nu exista disponibilitate, isi impartea masca de oxigen cu tatal lui,la fel de grav, 10 min unul, 10 min celalalt, amandoi luptand sa-l convinga pe celalalt sa o tina mai mult . Au iesit varza toti 3, cel mai afectat fiind tanarul ( inalt, neobez, neslab, fara cormobiditati).Toate organele varza.Cand a ajuns acasa, ea prima desi la ea existau initial multe cormobiditati, a plans o zi intreaga. Nu ii mai tb nici casa, nici smart tv,nici masina, isi dorea ca cei dragi sa iasa vii din spital.
Nu ma intereseaza cum functioneaza vaccinul la fel cum nu ma intereseaza metoda de fabricatie a caramizilor din care e facuta casa. E treaba specialistilor din domeniu sa verifice daca e bun sau nu. La primul copil,la vaccinarea de la 2 ani, am servit efectele adverse urate cu ceva paralizie vreo 7 zile, si desi am fost extrem de speriata, asta nu m-a oprit sa imi vaccinez copiii in continuare. Daca ar exista posibilitatea , maine as fi la usa cabinetului pt noul vaccin. Regrete? Da, am fost reticenta la lansarea vaccinului pt fete, anti HPV, imi pare atat de rau , iar acum nu face parte din categoria de varsta la catece recomanda vaccinarea.
Comentariu beton!21
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-expanded-use-gardasil-9-include-individuals-27-through-45-years-old
A fost extinsă vârsta până la care se recomandă vaccinul anti-HPV (cel mai nou, Gardasil-9), având în vedere că poate proteja împotriva unor tulpini cu care femeia respectivă nu a luat încă contact. Dezavantajele ar fi costul ridicat (aprox 600-700 RON o doză și trebuie 3), nedecontate de stat și găsirea unui ginecolog/medic de familie updatat cu aceste informații
@ametist,multumesc!
Din toate prezentarile nu am inteles ceva: daca mRNA este schita iar celulele produc proteine pe baza schitei, de ce devin proteinele respective suspecte pentru sistemul imunitar ? Nu sunt „self” ?
Bună întrebare (de fapt ar trebui să ne obișnuim că toate întrebările sunt bune). Și îmi pare rău că doar acum răspund, când probabil că nu va mai fi observat și nu va ajuta pe nimeni.
mRNA este o componentă a vaccinului care trebuie să intre în celulă, iar pentru asta trebuie să arate ca fiind de-a casei, de aceea mRNA are un înveliș lipidic (grăsimos), care-i permite să treacă fizic de membrana celulară, și nici să nu arate suspect în timp ce se plimbă prin citoplasmă. Dacă ar arăta ca un corp străin, sistemul imunitar ar sări rapid la datorie să elimine intrusul. Învelișul lipidic e ca salopeta unui meșter care se plimbă prin magazinul de bricolaj, o vezi și nu-i dai atenție.
Acest ARN mesager are în el o serie de caractere, 4284 mai exact, care sunt aranjate sub formă de schiță: contează atât caracterele, cât și ordinea lor. ARN-ul mesager propriu lucrează la fel pentru a produce proteine pentru celulele noastre la fabricarea pielii, spre exemplu, și de aceea este esențial ca în schiță să scrie clar la final, „aruncă-mă la gunoi după un timp”, altfel am produce piele continuu și în exces. Așa și ARN-ul mesager din vaccin, are la final o serie de caractere ce codifică același mesaj, pentru că nu e util să producă proteine sub formă de țepi la nesfârșit, ci doar până când sistemul imunitar reușește să clasifice și să înregistreze în memorie proteina-țep.
Pentru că fiecare om are un sistem imunitar personalizat, creatorii vaccinului nu pot stabili câte proteine-țep trebuie produse de fiecare om în parte, așa că au luat în considerare producerea un număr de exemplare considerat satisfăcător după criteriile lor, bazându-se că cei mai mulți oameni vor fi clasificat deja proteina-țep până începe să se execute distrugerea schiței.
În cazul în care sistemul imunitar nu reușește să termine treaba cu clasificarea și memorarea, posesorul nu devine imun la sars-cov2. De aici eficiența de 95%, nu 100%. Deci un motiv în plus de a purta mască.
Și încă un motiv pentru purtat mască după vaccinare, și promit că mă opresc, nu-ți mai fac capul calendar, e că uneori sistemul imunitar nu e în formă atunci când se întâlnește cu coronavirusul, și chiar dacă îl recunoaște, nu reușește să-l elimine rapid. Până îl elimină, se poate ca virusul să-și facă de cap prin organism, inclusiv să dea simptome ca tuse și strănut, deci să fie contagios pentru alți oameni. Chiar dacă sistemul imunitar elimină virusul cu puțină întârziere, virusul nu apucă să facă distrugeri majore, ceea ce explică și eficiența de 100% împotriva cazurilor grave.
Uite aici detalii despre cod, este fascinant de-a dreptul:https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/
Multumesc, dar nu am inteles 🙂
Inteleg ca o dificultate a tehnologiei mRNA – care a luat a fost disimularea moleculei astfel incat sistemul imunitar sa nu o trazneasca inainte sa intre in celula si sa-i produca efectul.
Ma intereseaza partea a doua: molecula mRNA ajunge la tinta si celulele incep sa produca „tepele”. De ce ataca sistemul imunitar respectivele tepe, din moment ce ele au fost produse de celulele propriului organism (aka self)? Care este motivul pentru care sistemul imunitar nu considera tepele produse ca fiind si ele self ?
@Cip,
Făcând un rezumat al acestui articol: Reverse Engineering the source code of the BioNTech/Pfizer SARS-CoV-2 Vaccine. ( https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/ ), ceea ce întrebi tu îşi găseşte răspuns înpartea de început a codului ARNm şi anume, după cele două nucleotide de identificare (GA), de Regiunea 5′ UTR care are 51 de caractere.
GAAΨAAACΨAGΨAΨΨCΨΨCΨGGΨCCCCACAGACΨCAGAGAGAACCCGCCACC
În mod normal, caracterele care descriu un ARN sunt A, C, G, U, Dar în codul vaccinului U a fost înlocuit de 1-metil-3’-pseudouridil (engl 1-methyl-3’-pseudouridylyl), notat Ψ. Această moleculă Ψ liniștește sistemul imunitar și este acceptată ca o moleculă normală de diversele părți ale unei celule oarecare.
======================================================================
Ulterior, în codul vaccinului, urmează instrucţiuni pentru:
Peptida semnal a glicoproteinei S (Spike a virusului SARS-CoV-2).
Peptida semnal a vaccinului constă în aceiași aminoacizi ca ai virusului.
Diferenţele se găsesc pe poziţia 3 a fiecărui codon (grupare de 3 caractere), poziţie care nu prea contează pentru aminoacidul produs. Schimbările conțin mai multe C și G deoarece s-a observat că ARN-ul cu mai multe C și G este convertit mai eficient în proteine. Deci, Creșterea eficienței a fost realizată și în vaccinul ARN prin înlocuirea cât mai multor caractere cu C și G, oriunde a fost posibil.
======================================================================
Următoarele 3777 de caractere ale vaccinului sunt instrucţiuni pentru crearea Proteinei Spike (cârligul virusului). Al treilea și al patrulea codon reprezintă modificări foarte importante. Aminoacizii K și V sunt înlocuiți cu ‘P’ sau Proline. Fără această modificare, s-a văzut în laborator că proteina Spike se transformă într-o proteină cu o altă structură, deci vaccinul nu ar fi eficient când apare adevăratul cârlig al virusului.
====================================================================
Finalul proteinei
Îl reprezintă un codon ‘stop’, notat cu litera ‘s’.
======================================================================
Urmează apoi Regiunea 3′ netranslatată şi Finalul AAAAAA…A (120 de A) – care indică numărul de câte ori poate fi folosit ARN mesager. La fiecare utilizare pierde un A din coadă.
/////////////////////////////////////////////////
Cu alte cuvinte, începutul codului păcăleşte sistemul imunitar (cu ajutorul moleculei Ψ), iar restul codului va duce la producţia de proteine Spike în cantitate suficientă încât sistemul imunitar al omului să intre în alertă, abia acum descoperind păcăleala.Finalul va fi răspunsul imunitar al organismului şi producerea de anticorpi împotriva cârligului virusului.
Foarte bună prezentare! Felicitări autoarei! Am și distribuit rapid…
PS.Dacă nici așa prezentare nu pricepi înseamnă ori ca ai un “soft” învechit și la care trebuie să-i dai update urgent pentru că e grav de tot, sau clar, ești virusat rău… 😅
Foarte bună prezentare! Felicitări autoarei! Am și distribuit rapid…
PS.Dacă nici așa prezentare nu pricepi înseamnă ori ca ai un “soft” vechi și la care trebuie să-i dai update urgent pentru că e grav sau clar, ești virusat rău… 😅
Inainte sa ne aprindem daca ne vaccinam sau nu poate ar trebui sa avem vaccinul ala si sa se miste repede. Ca nu se poate acum nici macar pentru astia dornici, la ce viteza au acum ne prinde 2022 cel putin. Cel mai probabil o sa ajung sa platesc iar vreo suta de euro pe la ceva privat. Armata pluii.
Prospectul l-ai citit?
Sa ne spui parerea despre pagina 28 te rog
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf
0 0
Da, am citit prospectul. Dacă te referi la reacțiile adverse, nu știu ce valoare are părerea mea dat fiind că fiecare om își evaluează situația și decide cum îi este mai bine. Spre exemplu, eu evit medicamentele împotriva durerii sau care ameliorează durerea, și prefer să fac o plimbare până îmi trece.
Cu toate astea, există medicamente care tratează boli ce altfel ar deveni cronice sau letale. Deci dacă e vorba de o boală de inimă sau de ficat, din punctul meu de vedere prefer să iau medicamente și să trăiesc.
Când vine vorba de vaccinuri însă, trebuie să recunoaștem că în afară de cel pentru gripă (și uneori și acela), restul sunt toate împotriva unor boli care ori ucid, ori lasă urme grave și permanente. Da, mi-ar fi plăcut ca primul vaccin împotriva sars-cov2 să aibă și mar rar de atât efecte adverse pentru că așa-mi plac mie lucrurile, să fie cât mai sigure, dar trebuie să recunosc că și acestea sunt suficient de rare după criteriile mele, încât să consider că merită să-l fac.
Adică să fim serioși, înroșirea sau umflarea locului injecției ne sperie, dar nu avem nicio problemă în a ne urca pe bicicletă în România, unde știm cu toții cât e de riscant să mergi cu bicicleta prin oraș sau între orașe, și ce răni putem avea de la o căzătură de pe bicicletă. Sau stare de rău în 1% din cazuri, când eu am stare de rău o zi întreagă în ficare lună la început de menstruație.
Da, dacă aș fi avut reacții alergice la alte vaccinuri, poate aș fi stat să cântăresc avantajele și dezavantajele, și poate ar fi trebuit să aleg între riscul de alergie și riscul de a avea plămânii ciuruiți până la sfârșitul vieții, o decizie pe care fiecare om o ia pentru el în funcție de ce consideră mai important.
Din fericire nu am avut alergii la vaccinuri până acum, iar durerile și greața temporare nu mă sperie, deci nici nu stau pe gânduri. În clipa când va fi posibil, mă vaccinez cu siguranță. De-abia aștept să fim toți sau aproape toți protejați, că m-am săturat de mâncat acasă.