Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este încă o dovadă că deși în aparență țara asta funcționează, în trista realitate înconjurătoare de fapt nu funcționează nimic cum trebuie și nu suntem pregătiți din niciun punct de vedere pentru absolut nicio situație gravă. Este încă o dovadă că la noi totul se mișcă pe principii greșite, din inerție, pentru că nimeni niciodată nu-și va asuma că dacă vrem ca țara asta să funcționeze cu adevărat, TOTUL ar trebui regândit de la zero, pe principii sănătoase.
Știți cum e? E ca și cum te-ai pregăti de un concurs de alergat deși ai ditamai rănile la picioare. Și în loc să te apuci să ți le tratezi, te prezinți la concurs îmbracat cu pantaloni lungi ca să nu le vadă nimeni.
Dar câtă vreme nimeni n-o să-și asume că țara asta trebuie reconstruită din temelii, o să rămânem așa, aidoma unui castel din cărți de joc, o să fim ca o contrucție ridicată pe piloni de lut. La o primă vedere pare ok, dar dacă te opintești un pic mai tare cu umărul în ea, se alege praful.
Și pe lângă toate astea, pe lângă că suntem vai de noi, mai avem și memoria peștelui de acvariu. Știți, chiar acum când citiți asta, Piedone, ACEL Piedone, este primarul ales al sectorului 5 al Capitalei. Da, locuitorii sectorului cinci s-au dus în cabina de vot și, fără să-i oblige nimeni, au pus ștampila cu mânuța lor pe numele unui om care, dacă ne aflam într-o țară normală la cap, la ora alegerilor putrezea de câțiva ani prin pușcării. Dar așa, o fi furat el, or fi murit oameni din vina lui, dar a și făcut. A făcut, da, și-o să mai facă. Că doar de-aia s-a ales primar.
Nu cred, nu mai cred că există speranță pentru țara asta. Nu atâta vreme cât nu se va schimba TOTUL din temelii. Nu mă încălzește cu nimic dacă vor câștiga alegerile oamenii ăștia pe care-i susțin eu, atâta vreme cât le vor câștiga doar ca să-i schimbe pe ai lor cu ai noștri. Cu alte cuvinte, vom schimba doar oamenii, nu și sistemul în care funcționăm. Pentru că de ce naiba mai câștigi alegerile, dacă nu-ți pui oamenii tăi peste tot? Unde mai e afacerea?
Și-atunci cu ce mă încălzește pe mine că directorii de spitale vor fi în continuare numiți politic și nu printr-un sistem de stabilire a competențelor? Cu nimic, repet, vor fi ai noștri în loc de ai lor.
Ca să închei, o să vă mai spun doar atât. Nici nu trecusem bine peste impactul și șocul știrii despre ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, c-am început să văd pe Facebook glumele oligofrene ale unor imbecili siniștri.
”P-ăia care au murit în incediu o să-i declare morți de covid, hă, hă, hă.” sau ”i-au omorât pentru că trebuiau să elibereze paturile la ATI”. Cam ce fel de individ trebuie să fii ca să poți să gândești sau să scrii așa ceva?
Și-acum explicați-mi voi cum nu se leagă astea două glume cretine cu tot ce-am scris mai sus. Pentru că mie mi se pare că se cam leagă, doar că nu toți vedem legătura.
Atât.
Ce sa se lege? Nu se leagă nimic! Asta-i tara, astia-s oamenii! De la Miorița-ncoace, lumea se poate prabusi peste noi si noi ori ne vaitam ori ne hahaim!
Se dezbate încă. Ce zici?18
Tocmai. Atunci cum poți să spui că nu se leagă?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.9
Băhăhăăă, acum am văzut și eu că patriotul de Dragnea putrezește nevinovat la închisoare. Bineee, Letiția, ești pixdă de pixdă.
Ne descurcam…. Fmm de viata
@Letiția, tu ai comentat azi doar ca să-ți asiguri un loc la un viitor concurs de pe blog?!
Dragnea patriot. Dă-te-n „colo” de haioasă 😀😀😀
Comentariu beton!34
@-Letitia- te înfierbănți degeaba, n-ai cu cine p-acilişea, Boc liber, Videanu liber, Codruța liberă,Portocală liber,Coldea liber, Berceanu liber,Livia Stanciu liberă, Cseke Attila liber (remember Giulești?), acest post e un fel de „a la long” a declarației Tatarului: toți suntem de vină!!
Iei , nu! Politicienii, nu. Procurorii, nu. Judecatorii, nu. Prefecții, nu. Managerii de spitale, de administrații, de deconcentrate, de organisme de control şi verificare,nu. Prim-miniştrii, nu. In afară de Ponta, evident, la Neamț, acum, n-a mai ucis corupțea, a ucis…..priza defectă.
Presedinții, nu.
Arafatu’, nu. Orban, nu.
Noi, populimea cu minte de gupi intrun acvariu suntem de vină întotdeauna, că Noi suntem alesi or numiți în funcții de comandă şi administrare de …….marțienii de pe Saturn, sau ceva asemănător!! Noi.
După Colectiv n-am auzit aşa ceva, acolo era cu Muie Ponta şi Muie PSD, când au murit nişte persoane, întrun spațiu privat, care erau pă culăreală şi pă dixtrație inconştientă-dementă! Acolo era cu riscuri asumate şi cu raşini maxime, şampănii şi artifice intrun spațiu total neadecvat.
Acum e cu totul altceva, de 1000 de ori mai grav. Niște persoane bolnave aflate in custodia Statului, mor arşi de vii!!
Dar să tăcem naibii din gură ACUM, eeee, drăcia dracului, nu mai aruncați cu pietre, vinovaților care suntem noi!
Se dezbate încă. Ce zici?22
Ce-ai făcut, boss, i-ai șters comentariul lui Cristian? Sau m-am tâmpit eu.
@Elena, nu, șefa, cum să șterg o asemenea minunăție?
Acum îl văd iar. Comentariul.😀
Că voiam sa-l întreb:
@Cristian, până la urmă care-s vinovații? Noi, ei, că n-am înțeles nimic.
@Elena P-care ei ? Ce n-ai înțeles din cuvântul „Noi”?
Hai că nu e greu, nu-i nici măcar un concept filozofic.
ps. important pt. România : in 2020 corupțea nu mai ucide, OK?
pps. la acel spital a fost manager câteva luni un patron de pompe funebre, profesionist desăvârsit se vede, şi-a asigurat „marfă proaspătă ” din timp!! Asta ca să fie bine să nu fie rău firmei sale.
Se dezbate încă. Ce zici?10
@apropitaru’ dă blog, boss, comment-urile astea proprietatea cui îs? pot prelua? e vreo limită de semne? tre’ să pun link/sursa?
așa ceva…
@EP, n-auzi doamnă? corupțea, care, este, la iei nu la Noi! și jupiterienii din neptun-olimp!!!!
care ai, bre, niște staniol d’ăla bun, că fără coif deja-i periculos pă stradă?
@costicămuslumanu, da, șerif, cum să nu poți să preiei aceste perle de înțelepciune?
O, dar se leagă! Și-ncă ce bine! Ața ce le leagă e fabricată din incompetență, nepăsare și bătaie de joc.
„Pleac-ai noștri, vin ai noștri”
Aseară discutam cu cineva cum s-ar putea schimba ceva-n România, iar în cele din urmă am ajuns la concluzia că, de fapt și de drept, românul neaoș nu vrea schimbare. El se va opune vehement unei schimbări educate. Pentru că nu va putea scuipa pe stradă, nu va putea ciordi portofele-n tramvai, nu va putea intra cu sabia-n spital, nu va putea apare cu mitraliera la TV și nu va putea spune: ciocu’ mic, acum suntem noi la putere.
Dacă totul ar merge bine-n România, oare ce-ar mai bârfi Tanța cu Costel și Floricica la ușa blocului sau la birtul din sat?
Oare ce-ar mai prezenta latrinele, prostv-ul și kakatD? Ce știri ar fi la „ora 5” dacă n-ar fi morți pe șosele, arși prin spitale, înjunghiați pe stradă?
Ar fi obligați să dea emisiuni de cultură, îți dai seama? Cultură???
Dar românul știe el, în străfundurile lui, cultura-i câh. Și nu se poate hlizi, nu poate să-și frece mâinile la încă un parandărăt, făcut din pix, iar apoi povestit pompos și cu emfază „mamă, ce i-am prostit pă fraieri”, în timp ce reviste de căcat, mă scuzați am vrut să spun can-can, ne prezintă acești minunați oameni de afaceri cu rădăcini modeste, care cu sudoarea frunții și mijloace proprii au trecut de la Dacia 1300 la Maybach S600 în doar câțiva ani.
Comentariu beton!74
Da, am și eu pe blog câteva povești emoționante ale unor antreprenori din ăștia de succes.
Da, le-am citit. Mi-a dat o lacrimă. >:-(
John, te aplaud inca o data . Am si ras citind ce scrii de-a lungul timpului si rezonat in aceeasi masura. Se si vede c-ai plecat de pe langa Miorita…
De ce crezi că sunt glume?
Unii chiar cred că așa se împlântă.
Și nici nu-i poți acuza prea tare, citește despre mega-afacerile covid, începând cu UniFarm-ul, ori gândește-te câți bani a dat sistemul pentru catedrala mântuirii de gândire, același sistem care se plânge că nu sunt bani pentru spitale, ia vezi lista donatorilor particoleri către magaoaia preoților Sătanei-Ban și ia-le interviuri despre masacrul de la Piatra Neamț.
Spitalele sunt așa cum suntem și noi, majoritatea.
Părerea mea.
Comentariu beton!23
Nu este nimic de zis in plus la articolul tau, insa am auzit azi la radio un comentariu in care zicea ca Papa s-a rugat pentru victimele de la Neamt. Sigur asta nu le mai ajuta pe victime , dar este un gest care denota compasiune si este un gest remarcabil cu atat mai mult cu cat Papa este complet de alta religie si din alta lume. Gestul lui este in totala opozitie cu raspunsurile guvernantilor care ne fac pe noi vinovati de tragedie, il fac vinovat pe PSD , au deschis o ancheta si alte povesti. Faptul ca respectivul doctor a fost trimis peste granita la tratament este prezentat ca o remarcabila victorie a guvernantilor, cand de fapt, victorie ar fi fost daca aceasta tragedie nu ar fi existat.
Comentariu beton!27
Eu nu cred in schimbarea asta din temelie, cu totul. Nu pot s-o văd, nu la nivel de țară. Dacă aș locui într-o casă dărăpănată, vai de capul ei, da, mă văd plecând din ea pentru o perioadă, dărâmând-o și reconstruind-o. Dar reconstruirea țării o văd doar pe bucăți, piatră cu piatră, zid cu zid, metaforic vorbind. Și, din păcate, cu noi înăuntru, cu deranj și disconfort continuu. Așa că m-aș bucura să existe și altă soluție, dar s-o pot vedea cap-coadă, cu proiect, cu faze de execuție, cu toate resursele implicate, ca în construcții. Să pot vedea cu ochii minții nu doar ce nu e și vrem a fi, dar și cum vom ajunge acolo.
Comentariu beton!34
@Anduța: nu există altă soluție decât cu voi înăuntru și cu disconfort continuu. Dar e de muncă, iar româmul fuge de muncă precum dracu’ de tămâie.
Oare olandezii au părăsit țara până au desțelenit și „furat pământ din mare”? Nu, au stat, au gândit ș-apoi au acționat. Nimeni nu s-a văzut cu sacii-n căruță, nimeni nu s-a gândit cum să ciupească ceva, ci toți au zis că fac pentru ei, pentru copiii lor și pentru nepoții lor.
Doar românul nu vrea deranj și muncă. El dacă se poate să fie-n „Hawaii all-inclusive”, iar când revine din „binemeritatul concediu” să se suie-n Maybach-ul primit gratuit în mod onorific să călărească autostrăzile patriei făcute cu simț de răspundere în timp ce el se relaxa, după stresul plictiselii de dat din gură aiurea.
Spitalele să fie spitale, școlile școli, educația educație, dar să nu le facă el, pentru că el se simte deranjat. Să vină alții să facă, să dreagă, iar apoi el să-și ceară parandărătul binemeritat: bine coa’ te-am lăsat să faci țara asta strună, totul merge brici, dar de-o cafea nu dai și tu?
Comentariu beton!42
Dar John, cum adică ”cu voi”? ”Cu noi” cred c-ai vrut să zici. De ce să te excluzi? Hai să stăm, să gândim și apoi să acționăm, ca olandezii ăia care n-au părăsit țara. :-))) De fapt, știi ce, hai să trecem direct la acțiune, că pare că tu deja le ai gândite pe toate. Doar explică-ne și nouă mai clar viziunea ta, proiectul tău, ca să știm unde se pot implica cei care nu fug de muncă. Sunt și din ăștia, să știi, doar că probabil nu-i prea vezi tu de la depărtare…
Oare inainte ca sa scrii ca romanul fuge de munca precum dracu de tamaie ai stat si te-ai gandit? Ca eu m-am cam saturat sa vina din astia plecati si sa-mi explice cum romanii sunt niste putori care stau la umbra toata ziua si cum muncesc ei unde sunt, ca au alta optica decat astia care au ramas in tara, care de fapt sunt niste lenesi si nu vreau sa faca nimic, doar sa le vina banii pe card. Te-ai gandit inainte sa scrii asta ca de fapt jignesti poate pe o mare majoritate a celor care scriu pe blogul asta? Sau ai tu vreo mare contributie acolo unde esti, s-a cladit sistemul ala pe umerii tai si cu contributia ta decisiva. Nu, tu ai mers acolo, ai intrat intr-un sistem functional si acum vii sa ne scoti ochii. De fapt in afara de faptul ca ai plecat acolo si ca te-ai adaptat mai mult sau mai putin unui sistem functional, n-ai nici cel mai mic merit, sistemul ala a fost pus la punct de altii , tu doar esti acolo si vii sa ne spui ca suntem niste putori.
Comentariu beton!41
Domnu’ Marius M,ce elegant ați fost în exprimare 🤐
Comentariu beton!17
@Marius M: am plecat pentru că mi s-a spus în față că am prea multe pretenții de la sistem și să fac bine să tac sau înfund pușcăria.
De aia am plecat. Pentru că până n-am avut „pretenții”, nimeni nu s-a sinchisit să facă ceva. Iar când s-a făcut, s-a făcut cu jumătate de măsură. Am avut „pretenții” iar, dar mi s-a spus: zi mersi sau părăsește incinta. Așa că am părăsit incinta.
Când am plecat eu din România, am lăsat în urma mea o parcare de domiciliu, care până la sugestia mea n-a existat și o stradă îngustă a fost făcută sens unic.
Și-s mai multe, dar blogul lui Mihai nu e locul să-mi pun CV-ul. Sau faci angajări?
Dacă te simți vizat, îmi pare rău.
Îmi cer scuze tuturor celor pe care i-am jignit fără intenție.
Te asigur însă că Dorel, Tanța, Costel și Floricica bârfind la barul din sat sau scara blocului sunt chiar mândri că România e așa cum e și n-ar schimba-o cu nimic.
La Dorel, Tanța, Costel și Floricica făceam referire-n comentariul anterior când spuneam că românul fuge de muncă precum dracu’ de tămâie.
Incă o dată, mea culpa, dragii mei.
Se dezbate încă. Ce zici?19
Păi si de ce te miri ca e nasol in tara daca toate valorile au emigrat?
Mie nu-mi pare mirare, ci tristețe, frustrare, poate chiar deznădejde că nu vede nimic ce se poate schimba în România.
John, ok, să zicem că ai dreptate, că Costel, Dorel, Tanța și Floricica sunt atotputernici și de neînvins. Ți-aș înțelege atitudinea dacă ai fi în țară, dar, având în vedere contextul tău, ceva nu mi-e clar. Adică știu și eu ceva expați, unii au plecat scuipând și fără să se mai uite în urmă, alții au plecat chill de la bine la mai bine și revin cu drag când pot, iar alții au plecat de la rău la mai bine, dar s-ar întoarce oricând, dacă ar simți că au la ce. De curiozitate, tu din ce categorie de emigranți faci parte? Care-i faza cu strofocarea pe subiect, cu ce te afectează că, din punctul tău de vedere, nu se poate schimba nimic aici?
@Anduța: i-am explicat mai jos lui HM.
Eu am plecat forțat de împrejurări, nu de bună voie.
Mi se confirmă cu amărăciune, încă o dată, că Bill Burr are dreptate. 🙁
Cu ce anume are dreptate domnul menționat? În cuvintele tale, nu cu link către vreun stand-up de-ale sale, dacă se poate, sunt un-watach-able pentru mine.
Și tot n-am ințeles cu ce te afectează așa tare, totuși, situația de aici. Aia e, ai plecat, fie și forțat de împrejurări, ai o viață și un viitor intr-un loc mai bun înțeleg. Sau ai vrea să te întorci, dar fără să-ți bați și tu capul cu deranjul și disconfortul?
Pai se leagă, boss! De asta a ieșit și Piedone primar, că se leagă. Nu știai că aia din Colectiv au murit că „erea sataniști”, nu din cauza lu’ dom primar?
Comentariu beton!16
da, încurajator articol pentru un început de săptămînă…
am stat azi-noapte pînă la 1, să revăd “Siera Nevada”; familia aia semihaotică, cu vecini disfuncționali, suntem noi ca țară; și la urmă ne pufnește rîsu’…că ce drac alta să faci?
io, am mai spus și ieri, mă duc pe 6 să-i pun pe unii care n-au mai fost; dacă nici cu ăștia…atunci australia scrie pe mine; ar trebui să mă adaptez ușor, dat fiind că-s dintr-o țară cu curu-n sus….
Se dezbate încă. Ce zici?17
@costicămusulmanu: degeaba afară-i vopsit gardu’, dacă înăutru-i leopardu’. Dar eu vă țin pumnii.
da, boss, știu ce zici dar, vorba lui Valeriu Nicolae (#nutotei), CV-urile useriștilor sunt o lumină prin comparație cu impostorii ăștilalți…
mi-ar placea sa am ceva de zis la articolul asta. din pacate din toata furia si frustrarea cauzate de neputinta, razbunate printr-o stampila, a mai ramas doar o dezamagire neagra.
0 0
Experimentul Pitești sau închisorile comuniste au reeducat eficient poporul nostru, numai așa îmi pot explica cinismul multor concetățeni care hăhăie la citirea unor drame reale, iar ca să fie completă hăhăiala lor ei o explică așa cum ai redat tu Mihai în text, cinic, repet, dar mai ales morbid. Din păcate le-a reușit „oamenilor noi” schimbarea backround-ului acestui popor care chiar era un popor blând, înțelept și extrem de dedicat. Spun asta pentru că eu așa mi-am cunoscut bunicii și familia, dar sunt convinsă că știți majoritatea despre ce vorbesc acum. Ca să dau un singur exemplu despre înțelepciunea lor mă voi raporta la opinia bunicului meu imediat după 1989. Dragul de el mi-a zis că de fapt nimic nu s-a schimbat, dar și că nu se va schimba multă vreme pentru simplul fapt că au plecat ei și la putere sunt tot ai lor, dar mai ales că sistemul lor de valori nici măcar nu le va permite să dea drumul la putere. El atunci mi-a mai spus încet despre schimbarea reală care s-a produs profund după alungarea regelui, schimbare care a alungat și valorile morale sau sistemul democratic. A mai spus că nu știe dacă mai putem reînvăța democrația.
Comentariu beton!30
Nu o sa fiu prea popular, dar noi suntem de vina. Cati din cei care citesc si comenteaza aici au un extinctor in casa ( ne-expirat) si au fost atenti/au luat in serios instructajele PSI la locul de munca?? (asta daca s-au facut).
Jale si amar, ne plangem ca nu se face nimic in tara asta. Cand de 30 de ani votam cu amandoua mainile fie pesdeul rosu fie pe-ala galben.
Dar vin generatii noi peste, progresul va fi totusi inevitabil, odata disparute generatiile astea emanate de comunism cu ” sa se faca” , „sa mi se dea si mie”, in ADN.
Eu am. Dar nu așa se pune problema. Problema este acest nenorocit de „las-o bă că merge așa” foarte iubit de toți românii. Iar asta se întâmplă deoarece legile sunt făcute de hoți pentru hoți și doar boii corecți se opresc în fața barierei lor. Odată ce autoritățile și-au pierdut încrederea cetățenilor acestea nu mai sunt crezute nici când promit dar nici când fac ceva. Iar asta cu „comuniștii – sovieticii” ce ne-au stricat ca nație măcăne rău de tot. Adunătura asta de indivizi într-o formă statală numită de 154 ani România nu a excelat niciodată la capitolele încredere/loialitate, muncă/dârzenie, ales oameni deștepți ca conducători (nu e greșeală!). Placa aia cu locația geografică nu ține au fost alții mult mai vitregiți în istorie dar care acum ne fac cu mâna de departe. Lăsând la o parte manualele comuniste în care tot timpul eram cei mai breji/viteji/aproape niciodată înfrânți se poate vedea în literatură și cronici ce breji am fost. Exemplul cu bunici și părinți iar nu ține deoarece pe vremuri existau constrângerile morale generate de colectivitățile mici. Odată cu dezvoltarea industrială (ca mers al vremurilor pe tot globul nu adusă cum cred unii de comuniști/ceașcă) și anonimizarea în comunitățile mari urbane toate metehnele ținute în frâu au refulat. Iar dacă vom întreba acum un copil din ăștea răsfățați ce în familie au văzut doar șmecherală/învărteli/nesimțire/pipi mare pe toate regulile o să constatăm că pentru ei normalitatea nu este ce credem noi că ar fi. Concluzie: ori ne educăm ca indivizi și încercăm prin implicare să educăm și pe cei din jurul nostru prin putere exemplului ori, mai rău, așteptăm „tătucul atotputernic” care să dea cu biciul pentru a ne fi bine. Tot se poartă în partea asta de lume curentul dictatorial.
Comentariu beton!21
„Ingerii mor in spitale, dracii danseaza in catedrale” parca asa era versul unei melodii vechi BUG Mafia. Numai ca „ingerii” sunt si ei draci, ca toti am pus umarul la mizeria, prin nerespectarea legilor, prin spagi si ” las-o ca merge si asa”. Nu vrem sa stam la cozi, nu vrem sa respectam, intotdeauna trebuie sa aratam ca noi avem 2 perechi si i-am facut pe fraieri. Tot noi donam celor care fac copii pe banda rulanta si ii invatam ca e OK sa traiasca din asta in loc sa munceasca.Toti suntem de vina. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie:
In loc de spaga in spitale, facem reclamatie. Am patit-o pe piele mea sa imi ceara bani ca sa isi faca meseria. Aveam bani la mine, dar nu am vrut sa ii dau, in schimb l-am trimis la dracu, i-am cerut o ambulanta sa plec la Bucuresti si i-am promis ca a doua zi, la prima ora o sa ii fac reclamatie la Colegiul Medicilor. A schimbat foaie si l-a consultat pe tata, care daca mai stătea 1 ora, murea( asta a spus-o doctorul care l-a operat noaptea la 12, fara sa stie ce are si fara sa pretinda niciun ban).
In loc de flori si cadouri scumpe la profesori, hai sa ii reclamam, sa le cerem demisia, nu sa ducem copii la meditatii tot la ei. Am avut o profesoara de franceza in generala care din frustrari personale, jignea si ponegrea in timpul orei baietii. M-am plans la directoare, a luat masuri. Nu am mai avut probleme cu ea. Ne-am reintalnit in liceu, s-a razbunat cu note mici, nemeritate. I-am promis ca o reclam la inspectorat si nu ma las pana nu o zbor din invatamant. S-a potolit.
Cand ai gafat-o si te-a prins politia, nu mai incerca sa ajungi la un compromis, asuma-ti consecintele. Au americanii o vorba ” don’t do the crime if you can not do the time”. Vorbeste frumos si cere acelasi lucru. Te trateaza cu superioritate, reclama-l. M-au oprit si pe mine de-a lungul anilor de permis cateva echipaje. M-au tratat cu respect, le-am raspuns pe masura. Mi-am asumat greseala si consecintele. Nu sunt ei ai naibii ca stau ” la panda ” cu radarul, sunt ai naibii cand accepta mita. Politistii care accepta spaga, care te trateaza cu superioritate, care fac abuz de uniforma, care te umilesc, care nu stiu sa scrie, aia nu au ce cauta in sistem, dar hai sa nu ii bagam pe toti in aceiasi oala.
Jandarmii care dezapezesc si cara saci cu nisip in timp ce „bietele victime” stau la crasma si se uita la ei, nu sunt la fel cu cei care fac abuz de functie.
Daca atunci cand mergi la oricare din institutiile statului, nu mai accepti ca functionarul din fata ta sa te trateze ca pe un nimic si iei atitudine, oare ce s-ar intampla?
Daca nu mai accepti sa stai la cozi infernale in supermarket si iei atitudine, oare nu s-ar schimba ceva?
Daca ii ajuti pe cei care au nevoie, fara sa astepti nimic in schimb, oare nu s-ar schimba ceva?
Daca preferi sa pici examenul pentru ca nu ai invatat, decat sa copiezi, nu s-ar schimba ceva?
Se cauta vinovati si se cere sa cada capete, dar noi toti suntem vinovati. Pentru ca acceptam mizerii.
Acceptam jigniri , cu scuza ca ” atat il/o duce capul” sau ” prefer sa evit un scandal”. Stiu ca intotdeauna vom fi tentati sa alegem calea cea mai scurta, dar sa nu ne mai plangem cand vine timpul sa platim consecintele.
Intotdeauna am „tipat” in fata nedreptatilor si uneori simt ca nu am facut destul. O sa continui sa respect drepturile celor din jur si sa merg pana in panzele albe ca sa mi se respecte drepturile.
What comes around, goes around…
Comentariu beton!72
Ai perfect dreptate doar ca oamenii,mentalitatile se schimba al naiba de greu sau nu se schimba deloc si atunci mai trebuie sa treaca generatii ….
@Claudia, da, mentalitatile se schimba greu, de cand eram mica am auzit mereu ca nu o sa schimb eu lumea. Nu vreau sa schimb lumea, vreau sa fac o diferenta in patratica mea, iar pentru asta nu ai nevoie de prea multe, doar de omenie si curaj. Daca toti am face o diferenta in patratica noastra, eu cred ca s-ar schimba si lumea si mentalitatile invechite, doar prin puterea exemplului.
Comentariu beton!26
@fetele: mentalitățile se schimbă extrem de ușor, dacă ai un cadru legal bine pus la punct și o infrastructură pe măsură. Să vezi ce ușor se schimbă mentalitatea oamenilor când amenda îi arde la buzunar.
Problema e lipsa celor două menționate anterior și a educației, deopotrivă.
Comentariu beton!19
@John si ce ne impiedica sa ne educam singuri? Avem acces la informatie, trebuie doar sa vrem sa o citim. Si sa scapam de frica si lasitate.
@Bia: lenea. Cu cititul și educația e de muncă.
Lenea îl determină pe om să fure, să dea-n cap, să aleagă drumul cel mai scurt în satisfacerea nevoilor imediate.
O sa distribui textul mai departe… Merita!
@Vlad…merci
Bia, asa e! Nici eu nu mai tac si accept de mult,dar am inceput sa ma tem. De cei carora le atragi atentia cand fac tampenii sub ochii tai si te iau la bataie. I s-a intamplat unui vecin, iata, am citit recent ca i s-a intamplat unei angajate a unei televiziuni. Sare cineva sa te ajute cand esti luat la bataie ca indraznesti sa spui ceva? Crezi?
@Silvia, nu stiu daca sare cineva, dar sper sa o faca. Ce stiu e ca e o mare minune ca pana acum nu mi-am luat bataie rau de tot. Pe langa ca nu tac, mai am si gura mare si doar 1.57. Dar in cazul meu, oamenii din jur, straini, mi-au luat apararea.
Bia, ceea ce spui este foarte frumos, insa nu este mereu posibil. Sunt medici care lasa sa moara oameni sau care nu aplica tratament corespunzator, tocmai pt ca nu le dai. E un risc enorm pe care ti l asumi ( de viata si moarte). Ca sa nu mai spun de faptul ca daca atragi politicos atentia unui om de lg tine ca a aruncat gunoiul pe strada, ca a parcat aiurea, etc, sunt sanse maxime sa o patesti. Intr-adevar, schimbarea incepe cu fiecare din noi, insa aceasta tare pare un izvor nesecat de coruptie, nepasare si lipsa de educatie si bun simt, in care pare ca suntem tot mai putini cei care am vrea o „tara ca afara”.
Nu ne mai facem bine…
Si ce e trist, este ca totusi se poate. Reforma statul. Administratia.
Ca s-a mai facut o data. Da, in Romanika noastra. Si da, 🙂 tot de-un neamt. Numai ca-l chema Carol. Intaiul.
Astia suntem. Cu astia jonglam… in 1 luna se uita si de ce e aici si gata..
Sincer, cu mana pe inima, nu e de vina guvernul. Oamenii de la conducere ne reprezinta. De ce? Sunt fix imaginea noastra, cei ce i-am ales… degeaba suntem astia aici pe blog care vrem ceva bun. Degeaba ma duc si ma leg cu lanturi de gardul guvernului… realitatea este alta si este cruda: oamenii sunt cei din afara bulei. Oameni care, daca lor nu le merge o chestie cumparata noua, zic ca mai bine cumpara alta decat sa apeleze la garantie… trist e ca si tineretul e instruit in aceeasi oglinda. Doar ca au internet…
am mai zis, se leaga cu cifrele de analfabeti functional, votanti psd, si oameni care declara ca nu s-ar vaccina.
Unde educatie nu e, nimic nu e.
Cum iti explici ca tari de emigranti si colonii de puscariasi sunt azi modele in lume?
Fara sa aiba traditie milenara, sa fie condusi de biserica etc?
Cum?
Poate ne punem singuri piedica, poate ne dam cu stangul in dreptul, poate aplicam percepte precum:
„Crede si nu cerceta”
„Capul plecat sabia nu’l tauie”
„Daca e sa se intample, se intampla oricum”
si alte idiotenii…pe care le aud chiar si la membrii familiei apropiate.
ce pretentii sa mai ai de la unu’ care merge la baie in fundu curtii si se informeaza de la popa, fix ca in 1700. Ce sa inteleaga el ca tre sa aleaga calea europeana? El nu are asfalt, apa si gaze, cine i le promite, ia votu’, chit ca nu le face.
Vezi alegerile din Moldova si votul covarsitor al diasporei, 95% au votat pt Maia Sandu.
Pentru a au vazut ce e in Vest si ce e la ei.
Omu pana nu vede nu crede.
Aia e.
Ar mai fi ceva.
Nici cei care fura nici cei care ii pun nu au vreo apasare legata de consecinte. onsecinte care ii ating si pe ei indirect. Copiii sau nepotii lor, scarbiti de ce vad in tara vor pleca afara. Si ramai cu furaciunea ta, singur, batran si cu sistemu de stat de la noi. Cu pensii speciale si favoruri speciale.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Din păcate nu am învățat nimic din tragedia de la Colectiv. Acum 5 ani oamenii au ieșit în stradă, au cerut și pînă la urmă au obținut demisia guvernului. Acum e liniște.
Arafat inca e acolo, mai e nevoie sa mai zic ceva?
Ai idee câte a făcut real Arafat pentru sistem?
Și io zic să îl schimbăm și să o punem pe Bia în locul lui 🤪
Se dezbate încă. Ce zici?12
@HM, m-am tavalit de ras. Cum era aia ” a furat da’ a si facut” ? Hai sa iti zic eu ce nu a facut: Analize SWOT. Nu imi pasa ce a facut, daca ceea ce nu a facut a dus la moartea oamenilor.
@Bia Ți-am citit comentariul de mai sus ( cel cu “Ingerii mor in spitale, dracii danseaza in catedrale”) și subscriu ideilor expuse, dar totuși …
Mno, hai să o luăm șvăbește și băbește.
Studiu de caz : Arafat.
Obiectiv: schimbarea lui ??? De ce ??
Dilemă : cu cine ??? În disperarea mea … cu cine !???
Sunt maxim 10 manageri competenți și relativ cunoscuți prin realizările lor în tot sistemul de stat la sănătate. Abia de puțin timp se studiază oficial în direcția asta http://www.snspms.ro. Cei care activează și au rezultate sunt câțiva inimoși implicați care zi de zi navighează prin mizeria din sistemul sanitar de stat.
Așa îs de sătul de sintagma asta cu schimbatul. Variante reale și valide văd doar în depolitizarea completă a sistemului ? Ai idee ce hățiș de interese este și cum își dau la gioale echipele de „ciolănoși” în majoritatea structurilor bugetare de rangul ăsta?
@HM, perfect de acord cu aproape tot ce ai scris. Ai auzit vreodata de Facultatea de Studii de Securitate? Scoate in fiecare an in jur de 20 de specialisti in analiza de securitate, adica oameni care 3 ani invata sa faca amaratele alea de analize SWOT de care ziceam mai sus. Pe toti astia nu ii angajeaza nimeni, ca noi nu avem nevoie in structurile de stat de specialisti. Uite ca eu cred ca in piscina asta mica, gasim oameni capabili si inimosi care sa ii ia locul lui Arafat si celor de teapa lui. Eu personal as face analize SWOT gratuit, desi implica o groaza de timp pierdut, si le-as da statului pentru a fi folosite, dar ghici ce: statul nu e interesat de voluntariat si de oameni competenti si implicati. Si fara sa ma chinui prea tare, mai gasesc cel putin 3 oameni care ar face exact acelasi lucru, pentru fix 0 lei.
Cunosc ceva profi universitari (vreo 7), da’ n-am auzit de respectiva facultate. Totuși nu m-ai lămurit de ce consideri că trebuie schimbat Arafat și mai ales cu cine ?
Felicitări pentru spiritul și intenția de voluntariat. Ce demersuri ai făcut pentru a pune la dispoziția statului capacitatea ta de analiză? Ai fost măcar într-o audiență la un consilier de stat, ai discutat cu parlamentarul pe care l-ai votat ?
Oricât de alb ar fi gulerul unui specialist când se implică în politică devine gri. Realizezi acest fapt ?
@HM
1. Sunt 3 facultati in tara: Sibiu, Cluj si Bucuresti.
2. „Totuși nu m-ai lămurit de ce consideri că trebuie schimbat Arafat și mai ales cu cine ?” : pentru ca e depasit de situatie, vezi mai sus cu cine.
3. „Ce demersuri ai făcut pentru a pune la dispoziția statului capacitatea ta de analiză? Ai fost măcar într-o audiență la un consilier de stat, ai discutat cu parlamentarul pe care l-ai votat ?” : Surpriza: chiar mi-am pus la dispozitie capacitatea de analiza. Chiar azi am discutat cu un consilier de stat referitor la faptul ca desi Crucea Rosie Sibiu are voluntari pregatiti sa ajute DSP cu anchetele si informarile catre cetateni, ne pierdem in birocratie. Mi-a raspuns, incercam sa gasim o sulutie.
4. ” Oricât de alb ar fi gulerul unui specialist când se implică în politică devine gri. Realizezi acest fapt ?” Da, sunt perfect de acord, tocmai de asta consider ca specialistilor ar trebui sa le fie interzis sa faca parte dintr-o formatiune politica.
Comentariu beton!14
@HM: poate tu ai uitat, dar în 2008, sub patrafirul PSD, Arafat promitea cu surle și trâmbițe 8 spitale regionale a 1000 paturi cu ambulanțe, elicoptere care mai de care mai dotate la standarde că și UE s-ar rușina.
CÂTE spitale a făcut în 12 ani? Aud?
CÂTE elicoptere s-au cumpărat din „2% pentru SMURD”? Aud?
P.S. Ca să te lămurești cine e Arafat îți spun eu: e un lache flaușat care a făcut pe pile facultatea de medicină, iar examenul de specialitate (ATI) și l-o luat tot pe pile și nu la Târgu Mureș că acolo comisia l-o trimis să mai învețe carte, puțin.
Scandalul Deltamed? Sau asta s-o uitat deja?
@Bia deși nu fac politică am observat cum se face, nu pierde speranța, poate există o șansă de urgentare a permisiunii implicării voluntarilor cu vreun consilier USRplus. INSISTĂ!!!
Totuși nu consider că un om precum Arafat, cu experiența lui de 30 de ani în domeniu, poate fi înlocuit de pe o zi pe alta cu un proaspăt absolvent de o facultate fără rezultate notabile și confirmate în formarea specialiștilor ( pe drept: Sorbona vs Pitești )
@JT scandal ? Ai vreun link cu vreo hotărâre judecătorească ? Ce draq mustește atâta ură în tine ? Ai uitat motto-ul acestui blog ? Dă cu hate în altă parte 🤪 sau voi începe să vorbesc pe limba ta ( stalker agresiv și hăituitor, hater arogant și lipsit de valori morale).
La draq, ajung să îl prefer pe venti 😋
Se leaga, se leaga. Traim in tara in care recorder.ro de abia a prezentat acum cateva zile o investigatie cu titlul „Regele pandemiei”, unde aflam cum, pret de cateva guvernari de diverse coloraturi a fost pastrat in functie un cetatean, despre care numai competent nu se poate spune ca era. Si care, este acum anchetat pentru un prejudiciu infim in comparatie cu sumele vehiculate pe mandatul lui. Asa ca…exact cum spunea alt comentator aici, romanul nu vrea schimbare. Pai daca nu ar putea sa mai fure nimic, sa mai dea o spaga ca sa isi rezolve diverse nevoi atunci cum si cand are chef, cum sa mai fie romanul ala multumit?!
Se leagă, toate se leagă..
Vrem schimbare, dar s-o facă alții. Vedem ce fain e peste graniță, dar acolo nu merge cu jumătăți de măsură.
Deocamdată o să continui să-mi văd de pătrățelul meu, să mă ocup cum trebuie de pacienții mei, să învăț cât mai multe în noua specialitate..dar tot am senzația că nu e suficient.
Dar apropos de PSI, am constatat totuși un progres. Față de prima încadrare (2013) când doar am copiat niște răspunsuri unii de la alții, anul acesta a fost un alt responsabil care ne-a explicat în detaliu cum trebuie procedat, extinctoarele cu apă vs spumă, care unde se folosește. Același spital. Schimbare există, dar nu e nici pe departe suficientă..
LMA!!! alea alea 👻
@HM-mulțumesc 💗
Este adevarat ca TOTUL trebuie schimbat din temelii, inclusiv noi insine; doar ca unii dintre noi se schimba greu sau nu se pot schimba deloc, din varii motive…
Poate ar trebui sa incepem cu copiii. Sa reformam procesul de educatie scolara, sa incercam sa ii invatam notiuni de baza pentru a fi mai intai oameni, nu specialisti in discipline, inca din clasele primare… Ma gandesc ca cei mici ar trebui sa asimileze mai intai notiuni precum empatie, generozitate, cinste, demnitate, responsabilitate, drepturi, obligatii, tot ce inseamna sa traiesti intr-o societate civilizata… Si, poate, abia atunci vom creste generatii care nu se vor mai manifesta sinistru in viata reala si virtuala, deopotriva.. Nu ar fi imposibil, doar ca nu stiu cine, in prezent, dintre alesii neamului, isi doreste cu adevarat sa aiba o populatie de acest fel… 🙁
0 0
Comentariu beton!16
Boss, cum mai spunea cineva pe aici, totul se leagă. In partea cu Piedone, treaba e simplă. Îți vine să crezi sau nu, eu sunt convins că există persoane care nici nu au auzit de Colectiv. Sau, dacă au auzit, nu cred. Sau, dacă cred, (și ăștia cred că sunt cei mai înspăimântători și josnici) zic „ce-au căutat în club? Ascultau muzica satanista! I-a pedepsit Dumnezeu”. Să nu îmi ziceți că persoanele astea nu există, pt că există, dar nu păcate. Se întâmplă să cunosc vreo câțiva din toate categoriile descrise. Și iată cum apare un bazin de potențiali votanți ai lui, și anume cei care cred – din diferite motive – că e nevinovat. Adaugă la asta niste contracandidați slabi, necunoscuți sau nepromovati, și o să vezi cum o parte din potențialii ăștia devin reali, oameni care merg la vot și pun ștampila. Că într-o țară normală era deja la închisoare, și avea interdicție sa mai candideze, sunt intru-totul de acord, dar, pe bune, mai crezi că țara asta e normală?
După umila mea părere, pentru a se schimba ceva, trebuie inceput cu o lege a răspunderii magistraților, dar și a funcționarilor publici. Cine isi asuma asemenea legi? Evident, nimeni (reacția lui Tătaru „toți suntem de vină” este edificatoare, „toți” are rolul de a dilua vina și înseamnă, de fapt, „nimeni”).
Hai să îți povestesc ceva la fel de halucinant, din fericire nici pe departe atât de grav ca în situațiile Colectiv sau Piatra Neamț. Într-o comună (nu dau nume, deocamdată, nu este relevant, dar este 100% adevărat, povestea nu e auzită, sunt implicat direct și cunosc părțile vătămate) s-au adunat, de prin toamna trecută, niște câini, in haită. Băbăiete, când zic „haită”, să ai in minte 15-20 de animale, de diferite mărimi, care colindă străzile comunei și împrejurimile, mai ales noaptea. Prin primăvară, au început să apară și pagubele produse de ei: de la gradini distruse (că na, unde găsesc o gaura in gard, intră), până la animale de curte omorâte (iepuri, păsări, mno, ce prind; unei vecine i-au omorât într-o noapte toate găinile; au atacat chiar și un pui de bivol, din fericire fara succes, a fost pe faza bivolița). Faza cu bivolița a fost văzută de către stăpână (evident că nu filmată, e femei bătrână, de la țară, nu se știe cu tehnologia), care însă nu a intervenit, pe de o parte de frică, pe de altă, pentru că a văzut că se descurca bine bivolița.
Am schițat cadrul general, acum incepe de fapt povestea. Ne-am adunat mai mulți și am făcut o petiție, pe care o semnau vreo 40 de persoane, și am trimis-o către primărie și prefectură. Asta se întâmplă prin aprilie-mai. E drept, pandemie, chestii.
Primăria nu a răspuns nici până în ziua de azi. Prefectura a dat un răspuns prin luna august (deci la 3-4 luni după, fuck cele 30 zile in care, conform legii, trebuia să răspundă).
Ce conținea răspunsul? Pai, în esență, nimic. Era un forward la un schimb de mailuri (care avusese loc în mai), între prefectură și DSV, prin care prefectura incerca elegant sa paseze problema, iar DSV o para abil, informând că „se numesc câini comunitari pentru că aparțin comunității, prin urmare nu sunt câini fără stăpân, stăpânul lor fiind comunitatea. De aceea, responsabilitatea este a primăriei, in calitate de reprezentant al comunității”. Intelegi, boss?
Între timp, prin luna septembrie, haita a atacat și un om, o femeie care se întorcea de la muncă pe bicicletă. Din fericire, s-a ales numai cu sperietura, era în comuna și au intervenit 2 vecini care au împrăștiat haită (sunt convins, prin metode neagreate de protecția animalelor, dar shhhh). Am revenit cu o petiție in care relatam și asta, între timp au fost localele, așteptam să vedem ce va face noua conducere. Un consilier local pe care îl cunosc mi-a promis că va aduce in discuție problema și cumva se va rezolva, momentan au mult de lucru cu „greaua moștenire”.
Mno…nu știu care ați avut răbdare, scuzele mele pt lungimea cimentului.
Comentariu beton!24
Credeți că Piatra Neamț e un caz singular?!? Nuuu,e vârful aisbergului!! Ce vede și aude toată lumea la știri. Credeți că doar acolo s-au schimbat 7 manageri in 10 luni?!? Nuu , e plină țara de spitale cu manageri schimbați pe bandă rulantă în ultimele 8-10 luni, după cine e la conducerea CJ și cine mai iese la alegeri, manageri care nu-și asumă nici o responsabilitate,doar se acoperă de hârtii, maldăre de hârtii.. În timpul ăsta,ce fac pălmașii? Trag la jug,de 9 luni, la început fără materiale de protecție, fără dezinfectanți, fără să știm nimic de capul nostru,n-am văzut un manager mai mic sau mai mare care să fie interesat de personalul din subordine.
Spitalele sunt mine de aur de niște ani buni,locul de unde se sifonează bani,nu glumă! Și nu vorbim aici de angajările făcute pe bani, vorbim de aparatură achiziționată prin firme de aparatură medicală, de renovări de spitale cu firme de construcții agregate,de achiziții și investiții supraevaluate. Găini cu ouă de aur sunt spitalele din România!
Nu are cum să nu fie”bătaie”pe posturile de manager când vin bani frumoși în buzunarele cui trebuie!
S-ar putea schimba sistemul doar când se schimba garda și vin cei tineri, cu altă mentalitate.Dar, până apucă să schimbe ceva , apucă și din năravurile vechi și împământenite și uite așa,noi n-o să ne mai schimbam niciodată…
Comentariu beton!20
Ca sa schimbi TOTUL din temelii, ar trebui o revolutie adevarata nu un simulacru din 89.
Vezi revolutia franceza. Au decimat in totalitate aristocratia veche. Tara a trecut prin mai multe razboaie. Asta a dus la schimbarea mentalitatii oameneilor.
Aceeasi poveste cu Rusia. Revolutie totalitara, urmata de un razboi civi si o epurare sistematica a populatiei. Acest lucru a dus la schimbarea in totalitate a societatii (chiar daca in sens neplacut, sa recunoastem).
Germania. 2 razboaie modiale pierdute. Un proces international de condamnare a nazismului urmata de o denazificare totala a natiunii germane.
Noi, la treizeci de ani, mai suntem cu mentalitate comunista, chiar daca unii s-au nascut dupa 90. Ce insemna comunismul pe vremuri. Ca partidul este cel ce decide si tu, ca om, esti un nimic, un graunte ce nu trebuie luat in seama. Asta a ramas si acum.
Doar dintr-un singur partid s-au desprin mai multe ramuri. In rest, aceleasi metehne.
Ca se leaga sau nu, are oare importanta?
Aici e o bula, 85% stiu raspunsul corect altii deviaza…Ce e de facut cu cei fara educatie, spirit civic, bun simt.. etc -din afara bulei ? ok.Vot. Dar cati stiu pe cine voteaza si de ce? Cum schimbi mentalitati? Scoli …educatori adevarati… cred..educatie civica..ar fi un inceput si umarul trebuie pus de catre toti care sunt constienti si capabili… minunat ar fii sa iesim din bule si sa ne punem capu’ la contributie …si sa facem concret ceva. Nu sa asteptam sa se schimbe.SA SE! O zi buna tuturor!
@siart: Ilie Bolojan în perioada 2007-2008 a fost secretar general al Guvernului. Printre cele mai semnificative schimbări produse ca urmare a inițiativelor lui Ilie Bolojan, se numără obținerea pașaportului, a certificatelor de cazier judiciar și fiscal sau a celor de înmatriculare auto în doar câteva ore.
Asta într-un an. Apoi a fost rugat frumos să meargă acasă că poate are treabă-n Oradea, iar Bucureștiul îl încurcă.
Sunt convins că oameni de calibrul său sunt peste tot în România, dar gunoaiele umane din „aparatul de stat” nu-i lasă să-și facă treaba. Țin minte cum mașina de propagandă a pesede urla peste tot că ungurii vor fura Transilvania pentru că Bolojan se apucase de centura Oradiei.
Comentariu beton!22
@MV – imi cer scuze daca link-ul incalca termenii postarilor aici dar cam asta gindesc dacii liberi despre faptul ca Papa s-a rugat pentru cei raniti si decedati la Piatra Neamt
https://www.cronicipebune.ro/cum-il-injura-multi-romani-pe-papa-care-se-roaga-pentru-ei/
@Adib…pai normal ca nu e bine, ca e catolic. In halul asta a reusit BOR sa indoctrineze oamenii, incat daca nu esti ortodox meriti sa mori. Chiar astazi vorbeam cu un amic musulman care imi spunea ca islamul e cea mai rea religie, si-a schimbat rapid parerea dupa ce i-am povestit de dobitocii ortodoxi si indoctrinarea lor.
@Bia: amicul tău are dreptate. Este și ortodoxia o mizerie, dar miroase a lavandă comparativ cu islamul care pute a sânge, mațe și căcat.
Încă mai am gust de sânge-n gură de la cei 4 morți și cei 22 răniți. Gestul „caritabil” a fost făcut de-un musulman. Pentru că așa a vrut.
@John, cred ca m-am exprimat gresit. Nu am vrut in niciun moment sa zic ca islamul e parfum, dobitoci sunt peste tot, vroiam sa evidentiez faptul ca si ortodoxismul se indreapta spre acelasi iad. Imi pare rau de ceea ce ai trait. Imi cer scuze daca prin ceea ce am spus ti-am trezit amintiri neplacute.
@Bia: sper, totuși, că BOR și BC nu vor genera criminali precum islamul.
Youtube e plin de musulmani la a doua, a treia generație-n occident care spun senin că Europa, UK și USA ar trebui să se-nchine islamului sau să piară.
Singura solutie e plecatul de tot. Stiu, is gramada cu idei gen „sa ne rugam, sa facem petitii, sa dam exemplu personal, amin”. Bullshit. Nu schimbi nimic la nivel macro si problema e ca iti cresc copiii si incep sa aibe de-a face cu mentalitate fanariot–comunista, servicii de kkt, strazi de rahat, sistem de educatie idiot, sistem de sanatate aproape inexistent etc. Si-o sa-ti para rau ca n-ai plecat cand se putea.
Inca odata, ceva scris de Radu Pavel Gheo, prin 2011:
http://tiuk.reea.net/index.php?id=1358
Normal, ori macro, ori deloc. Dar știi cum e, unii oameni sunt născuți să facă ei lucruri mici, să sfințească locșorul unde se află. Iar alții nu.
Daca dupa incendiul de la maternitatea Giulesti se dadea cauza clara a incendiului acum nu eram din nou in aceasta situatie.
Au ars oameni nevinovati din aceiasi cauza.
Oxigenul in concentratie maxima intr-o incinta inchisa favorizeaza combustia substantelor organice ( plastic, saltele, alcool dezifenctant, etc)
Desi imi e profund antipatic in cazul Colectiv nu Piedone a fost cel vinovat.
Cum sa scapam de hoti,criminali si alte lighioane cand noi ii alegem ca primari sau consilieri….
Ce să facă Arafat, decît să-și adauge nr. morților, ca spor de vechime, ptr. pensia specială😷
Mihai, tu te uiți la oamenii ăia, crezând că sunt bogați și nu săraci sau care trăiesc de pe-o zi pe alta.
Când vezi că cei care gândesc/vorbesc așa, uiți că au trăit cel puțin 30 de ani, în familii sărăcăcioase, care acum lucrează ori pe salariu mic garantat, fie pe un salariu oarecum decent dar aleargă cu bale la gură sau muncesc de dimineața până seara (mai mult de 8 ore + drumul/traficul casa-serviciu-casa) cu datorii la banca pe treizeci de ani.
În momentul în care ghicești de la întrebarea „Ce viață a trăit cutare dacă gândește/crede asta, de a ajuns sa devină așa?”, începe să iasă noima. 7 din 10, din cauza salariilor mici (+PPP inexistent + salariu alandala + credite în euro, dolari, franci…), restul cu alte necazuri.
E o chestie și aici.
Bosule, bunul simț și empatia n-au nimic de-a face cu cât ești de sărac sau de bogat. Bunică-mea avea patru clase și-a trait toată viața în săracie, dar n-ar fi votat în viața ei cu un individ care a contribuit la moartea a 65 de oameni.
A doua eroare pe care o faci: comparații alde „De de e X așa, dacă Y a fost altfel?”.
Nu fă comparații din ăstea pentru că sunt complet fără rost. „Știu eu pentru că am cunoscut eu la fel și nu a fost așa” – este ilogic, iar bunul simt & empatia chiar depind de viața (sorțile de izbândă purtate, văzute, auzite, făcute) omului în felul în care s-a format.
Totodată, tu o știi pe bunica ta din poziția de nepot. Tu, prin ochii altor oameni/anturaje, nu ai cunoscut-o pe bune (n-ai fi avut cum).
La fel cum nu toți (nu mă dau exemplu) am avut bunici cu care sa ne înțelegem, ori tu in cazul acela ai sări la comparații că tu nu, tu te-ai înțeles cu ai tai.
Bunica ta, în pofida greutăților, zici că nu ar fi gândit/slobozit glumele acelea. În regulă… dar bunica ta, ce vrei să demonstrezi cu ea? Că toți care au trăit/trăiesc în sărăcie, n-au voie decât să se modeleze asemeni ei, pentru că… ? Ilogic, îți spun.
Îmi pari genul de om care, ca regulă generală, caută în viață & pretinde că viața poartă nuanțe de gri, ori tu aici malformezi totul într-un punct de vedere maniheist. Taman aici nu vrei sa vezi nuanța de gri explicată, pentru că… „mamaie n-a fost așa”.
Zi mersi că n-au dat vina pe mort, cum se face de obicei.
Nu ne vom vindeca niciodata deoarece nu vrem