Când eram copil, în serile când n-aveam somn, venea taică-meu lângă patul meu și-mi povestea isprăvile lui din „război pe timp de pace”. N-aveți idee cu câtă nerăbdare îl așteptam, ca să mă pot bucura iar și iar de luptele lui cu turcii, cu nemții, sau cu cine se mai bătea în poveștile inventate special pentru mine. Adormeam liniștit și mândru că am ca tată un așa erou.
A durat muuultă vreme până m-am prins și-am întrebat pentru prima oară: „cum adică război, dacă era timp de pace?”. Au râs mult și el și mama.
Nfine, treaba e că patruzeci de ani mai târziu, am preluat și eu tradiția „poveștilor din război pe timp de pace” și-am implantat-o la mini-fashioniste care abia așteaptă să audă aventurile mele. Măcar o dată pe săptămână, mă roagă să vin sa le povestesc faptele mele de vitejie, până adorm. Ele adorm, nu eu.
Abia acum, când eu sunt ăla care inventează poveștile, îmi dau seama cât de amuzant e că niciuna nu s-a sesizat încă să mă întrebe „cum adică război pe timp de pace?”. Dar, na, probabil o să mai dureze o vreme.
Chiar aseară a fost una dintre serile astea de povestit. Le-am stins lumina, m-am instalat lângă ele, încă mă gândeam dacă să fie o seară în care mă bat cu nemții sau una în care le dau papară turcilor, dar n-am mai apucat. Pentru că, de niciunde, a venit total suprinzător întrebarea:
– Ce facem de ziua ta?
Am ridicat din umeri:
– Nu știu. Probabil nu prea o să avem ce. Vedeți și voi că stăm numai în casă.
S-a lăsat așa o tăcere luuungă, după care Maria s-a culcușit în umărul meu stâng și m-a întrebat încet la ureche:
– Când o să treacă pandemia asta?
Brusc mi-a intrat niște praf în ochi și-a început să-mi tremure vocea, de s-au emoționat până și nemții pe care mă pregăteam să-i căsăpesc.
Mi-aș plua în covidul mă-sii.
Mai fac și copiii aroganțe d-astea de se lasă cu „praf în ochi” și ștersul ochilor cu mâneca, pe ascuns. Atunci realizezi că viața e chiar mișto, cu pandemia mă-sii cu tot.
Data viitoare bagă și tu un „contagion” în varianta cu coif de aluminiu. 😀
Da’ să fie d-ăla bun, nu care se rupe la prima ultrascurtă. 😀
Comentariu beton!26
Am unul întărit cu tungsten.
@MV: Am uitat că joci în altă ligă. Mă scuzi, ce sărăkie sunt. 😀 😀 😀
Comentariu beton!16
Tungsten – la prima citire mi-a ieșit „tungs-tu-te-n” și nu înțelegeam unde 😀
Frumos.
Nu, chiar frumos.
Adevarat, 10/10!
Au. Doare rău. Am scris aici la articolul @didinei că pe fiică-mea a apucat-o o chestie ciudată (eu i-am zis didactic depresie, deși nu cred că asta era) în starea de urgență. Da, copiii se uită la noi să ne „vadă”, să le dăm răspunsuri, să știe că viața va fi ok, iar, cu ce aveam înainte.
Eu, om mare, am avut o zi în care am înțeles că nu mai știu să-i răspund fetei mele în legătură cu pandemia. Eu am trecut prin diferite stări:
1. E o boală, precum gripa. Trece repede.
2. Stai că mor oameni, nu trece ușor.
3. Au, nu există tratament. Cu ce ne vor trata medicii????
4. Să………. Ce boală asta, bă???
5. Aoleu, nu mai pot pupa pe oricine când mă văd cu ei pe stradă.
6. Mami, da’ eu vreau să se dea evaluarea. Nu vreau să se blocheze anul școlar. (cu plâns, durere etc)
Aici mi-a dat restart. Mă uitam la ea și am zis în mintea mea: ce fac, îi spun că și noi suntem speriați mai rău ca ea (soțul are „comorbidități”) sau încerc să o ridic? I-am zis ce am înțeles eu despre boala asta și că nu cred că viața va mai fi în aceiași parametri pentru multă vreme.
Părinții trebuie să fie tari pentru ei înșiși și pentru copii, să știe lucruri, să aibă răspunsuri. Ori pandemia asta mi-a dat o lecție dureroasă: suntem oameni și tot ce trebuie să înțeleagă copiii de la noi e că luptăm, respectăm legile, suntem acolo cu ei. Asta putem face, le dăm lecția supraviețuirii. Cu iubire. În fața lor trebuie să fim supereroi. În rest, plângi când nu te vede copilul, discuți cu omul drag despre fricile tale. Acolo te întărești.
De zilele mele (naștere și onomastică) am făcut ce și-a dorit ea. Am comandat pizza de la cea mai bună pizzerie din oraș. Deși noi doi nu suntem fani pizza.
În rest, numai bine la toată lumea.
Poate greșesc, dar doi comentatori nu mai apar pe aici: @Toni Montana și @Constantin. Știi ceva de ei? Cu nebunia asta nu știi niciodată ce și cum.
Comentariu beton!60
Nu știu nimic de ei, dar sunt convins că sunt bine. Am așa un fel de bănuială că ambii s-au supărat ca văcarii pe sat.
@MV: Prefer varianta asta și să fie bine, sănătoși, cu ai lor.
Comentariu beton!17
greu de facut pe supereroul dupa atatea luni de pandemie si cu perspectiva inchiderii totale in viitor. Pana si copii au inceput sa sesizese ca ceva nu este de bine si in naivitatea lor puncteaza foarte bine temerile noastre. am trecut de intrebarea: cand se termina ? si am ajuns la afirmatia: tine si anul viitor, nu? am inceput cu: ura , nu mai merg la scoala, asta in primavara si am ajuns la: tati dar vreau sa scoala, nu mai vreau online, vreau sa ma intalnesc cu colegii si sa ma joc.
Comentariu beton!16
@Răzvan: Fiica mea a apucat, în acest an școlar, 4 zile de mers la școală fizic, în septembrie. Un coleg le-a pus zilele trecute pe grupul lor poză cu ei în clasă, cu măști, de atunci. I-au adresat răspunsuri pline de „iubire” pentru această faptă. Și lor le e dor de mers fizic la ore.
Posibil să greșesc, dar feelingul meu e că nu toți comentatorii care dispar, dispar și atât. Unii se transformă. De exemplu, când a dispărut Toni, un personaj pitoresc și deseori neverosimil, a apărut Costică Musulmanu… 🙂 Pe mine simpla vedere a cuvântului „Musulmanu” m-a dus cu gândul la Toni.
Hahahah Costicămusulmanu = Toni – cea mai bună glumă pe ziua de azi 🤪
@don’șoaradejățăl, zic să vă mai calibrați aparatu’ de dat cu părerea…îl știu pe Tony (mai mult de pe alte cîmpii de net, pe care le băteam în comun) și nu-mi aduc aminte cînd am fost, măcar pe jumătate, așa de…”abraziv” ca el…
plus că io-s mai smerit, puțin (sau mai mult?) autoironic; însăși nick-ul e ales pe principiul ăsta; hai că dau o cafea cui se prinde de la ce personaj istoric m-am luat!
Comentariu beton!15
Fatih dă la Țarigrad ?
@costicămusulmanu, nu am afirmat că ai fi la fel de…abraziv, să zicem, ca Toni! Dimpotrivă, ești o prezență spumoasă și înviorătoare! O persoană suficient de inteligentă încât să fi creat un asemenea personaj- eu tot cred că un Toni este făcut, iară nu născut.
Dar, dacă zici că am greșit, primește, rogu-te, scuze umile și întreaga-mi simpatie.
Fiorosul terorist Omar?
@costicămusulmanu,
Celebrul Ismail?
@MissPinky, please agree to disagree; dacă cineva l-a inventat pe Toni și nu are în vedere vreun nobel/goncourt, înseamnă că are puțin buba la cap…dimpotrivă, eu cred că personajul este cît se poate de real (că veața bate filmu’) iar devenirea sa se datorează mulților “bocanci în față” pe care i-a primit de-a lungul timpului…thank you for the nice words, you’ve almost made me blush…
@HM, deocamdată ai zahărul, că te-ai apropiat cel mai tare; cum, mă, să te cheme costică și să fii musulman?!
Ha! Deci a fost o coincidenta, eram convins ca te-a inspirat te-a inspirat teroristul din Banie, Luigi Constantin zis Omar al Faruq. A fost o stire care a amuzat lumea acum vreo patru ani.
@costicămusulmanu presupun că e vorba de vodă Brâncoveanu Constantin, boier vechi și domn creștin? Despre care legenda zice că a preferat să își vadă cei patru băieți uciși de turci, decât să se facă musulman?
Cousteau sa fie?
@George, name your coffee; sper totuși că nu bei kopi luwak…
Regina Maria, Constantin Brîncoveanu și Carol I, ăsta-i all time personal top 3 Mari Români…
Offf, sincer si eu m-am cam saturat….dar nu avem ce face…
Heiii .gasca capul sus .a iesit vaccinul vietii ,nu ati auzit?Scapam acu, doar putintica rabdare ….
„Acu” ăsta înseamnă minim 6 luni.
@MV
1. Șase luni sunt mai puține decât 6 ani
2. O speranță e mai buna decât niciuna.
Altfel, dacă ești trist în legătură cu ziua ta și oricum nu poți ține petreceri, nu te poți întâlni cu oameni, mai slăbuț cu cadourile … poți încerca asta: https://ziuata.galantom.ro/mystory
Facerea de bine ne face oricând să ne simțim noi înșine mai bine. Utili adică.
La multi ani! (Pentru când o fi, că am probleme și cu ținerea de minte până și a datelor de naștere ale copiilor mei, câteodată 🤪)
Având în vedere necesitățile ptr distribuție (lanț de frig, volumele de producție, etc) șansele ca să fie disponibil mass-market sunt minime ptr următoarele 12-18luni 🙁
0 0
Ăia care trăira in al doilea razbel și după el, când au trebuit să trăiască printre urletele văduvelor, a copiilor orfani, ar avea tot dreptul să ne dea la cârcă cu aia cu nouă cozi.Sunt unii care își strâng acum copiii în brațe sub urletul bombelor.
Cancerele îți schimba viata, pierderile premature, pierderea vreunui membru superior sau inferior, nu faptu că nu mai poți sta tu cu buca pe nisip. Sau în citibraic.
Pixdismele astea, insuportabile și jenibile, fac din pandemie un potpuriu vesel. Să cântăm un cânticel, cum spunea pe aici o memorabila doamnă.
Comentariu beton!80
de accord cu tine, dar cand te uiti in ochii copiilor, si nu stii cum sa le raspunzi la intrebari de genu:
„Tati, cat mai dureaza pandemia?”, te mai inmoi, oricat de strong ai fi.
Iar dincolo de citibreacuri si stat cu bucile pe nisip, unii au pierdut mult mai mult de atat, dar poate se jeneaza sa o spuna.
@edălvais, eram precis c-o să vii cu d’astea, merci; ia să plusez și io, zic: pentru cine are sînje-n instalație, în arhiva radio romania cultural, este un fel de piesă de teatru despre foametea din basarabia din ‘47 (cred), are de toate: trădare, omor, canibalism… recomandarea mea, dacă vă decideți să ascultați, este să nu aveți stomacul plin…
după piesa aia, ce-i acum, prin comparație, pare un vînticel de primăvară…
Comentariu beton!19
@Edelweiss
Apropos de comentariul tau, eu le am pe amandoua, si cancer si membru lipsa, de fapt, membre, ca am amandoua picioarele amputate. La al doilea picior nici macar nu am stiut ca au de gand sa amputeze, am facut sepsis, in cateva ore am intrat in coma, si mam mai trezit 6 zile mai tarziu in ICU fara al doilea picior. Si absolut totul din neglijenta medicala, ce mi s- a intamplat mie putea fi evitatat in totalitate daca se intervenea mai devreme. Asa ca, da, inteleg perfect ce zici. Ce mi-as dori si si ca singura mea problema sa fie ca nu-mi pot serba ziua de nastere din cauza de pandemie!
Comentariu beton!40
@cucurigu, te rog frumos și tu și alte panseluțe, uitați-vă la comentariul doamnei Gianina Lungu,asta făcând comparații între drame.Si mi-ar jenă să mai continui cu din astea cu strong, power și alte dramolete închipuite.
@Geanina Lungu, doamnă, jos pălăria și pun un genunchi jos în fața dumneavoastră. La propriu. Vă doresc tot binele din lume.
De fapt trebuia să mă adresez întâia dată doamnei Lungu. În funcție de nivelul respectului față de interlocutor. Iertați-mă doamnă. Dacă doriți puteți lua e-mailul meu de la Vasilescu, poate aveți vreodată nevoie de ceva. Vă mulțumesc.
Comentariu beton!23
@Edel, îmi pare rău, dar nu pot fi de acord cu tine. Respect suferința oamenilor, respect și suferința doamnei @Gianina Lungu și-i mulțumesc că a avut tăria să scrie aici despre ce trăiește. Dar nu pot fi de acord cu faptul că eu n-am voie să mă simt copleșit într-o seară pentru că fetelor mele le-au dat lacrimile din cauza pandemiei.
Nu putem să ne raportăm experiențele și trăirile doar la nenorocirile și bolile grave pe care le trăiesc milioane de oameni de pe această planetă. Pentru că asta ar însemna să nu mai putem fi sensibilizați de nimic altceva în afară de boli și situații extreme. Iar eu, în naivitatea mea, consider că e absolut normal să fim sensibilizați și de o carte bună, sau de un film trist, sau pur și simplu de copilul meu care suferă într-o seară oarecare, deși n-are vreo boală gravă. Să mă ierți, dar eu am plâns la Hachiko, fără ca asta să mă facă să mă simt ca o pixdă (ca să te citez) sau fără să mă facă să devin insensibil la drama pe care o trăiește doamna @Gianina Lungu.
Atât am avut de zis.
@Mihai,nu trebuie să fim toți la fel. Stai chill și eu am plâns la filme. Am plâns fiecare animal care mi’a murit. Cu toate că am tăiat pentru hrană o grămadă de animale, cu mânuțele astea două. Asta nu mă face un insensibil. Dar atunci când am trecut prin accidentul de motor și nemții erau rezervați in privința șanselor de a trai, apoi în privința șanselor de a merge, apoi în privința șanselor de merge normal.. etc., apreciez altfel chestiile.Cu recunoștință.
Eu nu spun că nu trebuie să fii copleșit de emoție. Dar nici să nu facem drame. Boss, nu este nici ciuma neagra, nici marea foamete, nici apocalipsa. Te duci la Mega, prietene. Ai fost în tripuri.Fii fericit că are cine să te facă să te simți copleșit. Puțină smerenie nu strică.
Și doamna Lungu a mai scris povestea. Nu mai țin minte dacă aici.
Comentariu beton!23
@Edel, dacă a scris-o aici, cu atât mai mult un mare bravo doamnei, că are puterea să revină și sa povestească iar.
Nu știu unde vezi tu c-aș fi făcut o dramă, pur și simplu am scris o poveste (care după capul meu e sensibilă și dulce), așa acum am trăit-o alături de fete. Cu asta mă ocup eu, de-aia intră oamenii pe acest blog, pentru povești de genul ăsta, indiferent că sunt vesele sau triste.
Știi, aș putea sa scriu în fiecare zi a vieții mele despre drame adevărate precum cea trăită de doamna @Gianina Lungu. În două săptămâni n-ar mai intra nimeni pe acest blog, nici măcar tu. Pentru că viața în sine este despre echilibru, și prea multă dramă strică. La fel cum strică și prea multă veselie și, în general, cum strică orice este în exces.
Aici a scris, țin eu minte 🤪 Și parcă e prin străinătățuri …
Dap, @HM,aici a spus. Parcă în Anglia este doamna.
A avut, doamna mai demult curajul să își spună povestea,aici, la tine.
@Mihai,nu trebuie să te justifici. Este o poveste bună. Tu întotdeauna vei fi omul cu primăvara și eu călărețul apocalipsei sau măcar calu lui. Ne putem porcai la telefon, acu hai, show me some love, baby. Oricum trebuie să te pup puțin în rect ca să nu îmi iau roșu direct.
Eu și dacă o să ajung să citesc la lampa de gaz a lu mamaia și mănânc din același blid cu familia sunt fericit. De aia pe mine pandemia mă lasă rece. Plus că am fost de prea multe ori în cacaturi mișcătoare și apreciez orice fel de pământ.
Comentariu beton!20
Edelweiss, pt o persoana inteligenta, ai ratat cumva substratul povestii autorului blogului.
cu toate explicatiile primite pare ca tot nu pricepi.
Tu crezi ca e doar despre tine si prin ce treci tu, din ceea ce ai scris asa reiese.
Un cacat de accident a avut oricine, unii chiar similar cu al lui teo peter, adica eu. Si am mai avut si altele si de masina si de sport. Ca am scapat e partea a doua. Asta nu ma face insesibil la trairile unui om care are copii si se gandeste cu ingrijorare la viitorul si fericirea lor.
Daca tu crezi ca esti mare scula pe bascula ca ai cazut cu motorul sau ai vreun drept sa judeci, nu mai avem ce discuta. Ai dreptate. Poate nu ar strica un CT.
🤣🤣🤣
Rmn 1,5 T sau 3 T cu substanța de contrast de aia bună, nu CT. Eu zic ca poți mai mult. Mai mult și mai rău.
Cum, dom’le, să nu faceți nimic? Păi n-avem covidu’ pe cap, război pe timp de pace? Nu înțeleg cum vă puteți apăra de el, dacă nu vă îmbrăcați în războinici și nu vă faceți fort în casă. N-aveți cutii, perne, pături și instalații de pom? Că la mine au stat înșirate toate zile în șir. 🙂
Comentariu beton!18
Cum să n-avem? Am avut ditamai cortul (în care se și dormea) până acum câteva zile.
Na, păi vezi? Aveți nevoie de un upgrade neapărat. 😁
E pe drum upgrade-ul. Pat supraetajat. 💪
Pfff, amatori.
Boss, dă comandă de niște prăjiturile cu răvașe. Și pe fiecare răvaș să fie scrise niște porunci.
Dacă n-ai idei de porunci, țipă aici.
@Eleno, dacă nici io n-am ideei cu ce porunci să scriu, apăi nu mai are nimeni.
Ce răvașe, @Eleno? Popa Prostu’ pe pedepse ce are? 😁
@Didino, am zis răvașe?!
Răvașe rămâne!
Da’ de ce țipi la mine, Eleno? Ți-au rămas niște porunci în buzunare și n-ai ce face cu ele? 😛
Mă pregătesc pentru ieșirea din casă.
😀😀
Anul asta cel mic a fost în două tabere sportive. Am avut curaj, vorba vine, că ne-am temut îngrozitor, dar am decis să meargă. Știam oamenii, au fost în locuri curate și erau izolați de lume…Nu au fost probleme.
Pînă ce a început școala, purtînd masti(condiție obligatorie pe care au și respectat-o, că i-am urmărit cumva de la distanta) copiii s-au întîlnit seara de seara în parc.
Dar acum in Timișoara explodează numărul cazurilor. Nici la kinetoterapie nu-mi vine să-l mai las sa meargă, cu toate că e musai.
Stoarcem sucuri, cumpărăm miere, polen, mai luăm ceva suplimente, dar no, cred că astea sint pt linistea noastra, de fapt habar nu avem ce facem…spălăm miinile, purtam măști, purtam măști, purtam măști, golim flacoane de spirt…e straniu. Și teama nu e neapărat pt noi adulții, cu toate că și asta contează că doar ne mai vor un timp pe lîngă ei…
Tot cel mic ar vrea la bunici, că online poate și de acolo, macar o saptamîna, sa facă mate cu tata și seara sa stea la povesti(fac echipa faina) și sa-i facă mama plăcinte cum ale mele nu ies.
Celălalt bunic întreabă ce facem de Crăciun…
Sa fiți sănătoși!
Comentariu beton!19
Duminică este ziua mea. După un an de kkt cu moartea bunicii, problemele medicale ale mamei și alte mărunțișuri enervante, nu îmi doresc decât să fim cu toții sănătoși. Mi-am făcut și test covid (negativ) în ideea în care poate mă întâlnesc cu ai mei în weekend. Prietena mea cea mai bună are ziua la 3 zile după mine (glumim uneori că eu sunt geamăna mai bătrână 😀) și în mod normal ne-am fi sărbătorit undeva în oraș..anul ăsta nu știu, ieșim pe malul Mureșului și bem ceai îmbunătățit 😁
Cu toții trecem printr-o perioadă urâtă, dar trebuie să încercăm să ne menținem speranța. Sunt convinsă că veți găsi ceva fain de făcut de ziua ta. Povestirile în care sunt implicate și micile fashioniste sunt adorabile și îmi topesc puțin inima de gheață 💗 La mulți ani!
Comentariu beton!17
Deci ceaiul ăla „îmbunătățit” nu-ți topește inima de gheață, ddar poveștile mele reușesc? Meam, sunt bun. 😛
Ne, ne, neh, n-o să pic în plasa asta.
Ieri mi-a zis un prieten că mă invidiază. Auleu, de ce? Că ai scăpat de kktul ăsta. Și câteva luni ești salvată. Acum poți să lingi toate barele din metrou. Oh, da, joi sunt la metrou, ești nebun?
Am râs, și după asta am simțit nevoia să beau ceva. Așa că am sunat o prietenă și i-am zis să-mi ia două cutii cu bomboane de ciocolată cu alcool. A venit cu cutiile, le-am lăsat pe blatul din bucătărie și m-am apucat de pregătit cină. I-am anunțat pe băieți că după cină mă fac muci. Eram in focuri cu masa când a sunat interfonul. Răspund. Deschide, sunt I. Imi zic în minte: ce-o fi uitat nebuna asta? A venit cu alte două cutii. De data asta Mon Cherry. Vezi ca mi-am luat și eu bomboane d-alea, că mi-ai facut poftă, și când am ajuns acasă am sărit în ele. Doar că sunt uscate rău și alcoolul s-a evaporat. Dă să le duc inapoi și ia-le p-astea. Venise și cu fiu-su. Al ei cu al meu se știu de la 3 ani. Sunt prieteni de 10 ani. Au facut grădiniță împreună și sunt și colegi de clasa acum. L-am chemat pe al meu din camera. Hai până la ușă că ai o surpriză. Nu vreți să știți cum s-au bucurat și s-au studiat unul pe celălalt de la distanță. Și nici nu vă povestesc.
Comentariu beton!27
I-auzi, @Eleno. Oare ce prieten ți-o fi zis așa ceva? 😛
Tu.🤗
Personal nu m-am lăsat prea impresionata de ziua mea de-a lungul timpului. Rareori am făcut câte ceva și atunci în combinație cu alți prieteni care sunt născuți prin preajmă cu mine. Cu atâta mai mult, anul asta nu am vreo dorință. Adică, am. D-alea cu sa fim sănătoși și să fie pace în lume.
În schimb, ziua copilului cel mic (4 ani) a fost pe 20 aprilie. În plină stare de urgență. Tot anul povestise peltic și l-l-l-it cum o sa facă el petrecerea de ziua lui în foișor în parc, la fel ca anul trecut și la fel că fratele lui mai mare (zeul suprem). Și o să cheme juma’ de grădiniță la ziua lui. Eh, well, m-a cam durut nițel sufletul pentru el. Ziua lui a fost în sufragerie, în 4. Noi 4.
Dar ghici ce. A fost o zi pe care și-o aduce aminte cu drag. Așa că, nu ceea ce ne pregătim ne produce neapărat super entuziasm. Mai e si cum se nimerește și iese memorabil.
Între timp copiii (și noi) am înțeles și am acceptat că așa arată viața acum. Stăm acasă, ne jucăm afară doar unde suntem singuri pe o raza de juma’ de km, mergem la bunica și la mamaia, rar spre deloc, facem ce trebuie. Și pentru că așa arată viața acum, pe perioada nedeterminata, nu așteptăm să ne întoarcem la „normal”. Pentru că, asta e normalul zilele astea.
Și e mai bine decât cât de rău ar fi putut să fie.
Cum era, oricât de rău ți-ar fi, tre sa îți fie un pic bine, nu?
@ametist, din greșeală am dat mânuță roșie, scuze.sănătate tututor, să vă petreceți cat mai frumos de zilele de naștere cu prietena.
Mulțumim frumos, nu-i niciun bai cu mânuța roșie, că doar nu se face gaură în cer 😊
La vita è bella
Mulțumesc că imi reamintiți de filmul ăsta minunat.
Unii dintre noi mai vechi, mai dedemult am ascultat povesti reale, cred ca am ma scris pe aici ca tatal meu a fost 3 ani pe front(al 2-lea) si sub un an prizonier la rusi prin munti tatra(cehoslovacia), nu era mereu in dispozitia de a imi povesti cu lux de amanunte insa uneori avea insa nu pentru lungi istorii
El zicea ca a fost norocos ca a scapat din lagar si a ajuns inapoi in satul lui, la familia lui
Comentariu beton!17
Cum adica un an prizonier la rusi in muntii Tatra? Poate a luptat 3 ani impotriva rusilor pe frontul de est si un an alaturi de ei dupa 23 august, ajungand prin muntii Tatra. Sau a stat un an prizonier prin Siberia. Dar prizonier in muntii Tatra, mi-e neclar. A refuzat sa intoarca armele si l-au luat rusii prizonier acolo, luptand alaturi de nemti?
Sunt ardelean, dictatul de la viena din 1940 nu ne-a fost favorabil, din 2 frati unul a ajuns in armata romana iar celalat in cea maghiara
Acum intelg, nu mi-a trecut prin cap posibilitatea asta. Multumesc.
Eu zic că tocmai pandemia asta a contribuit la legătura pe care au format-o minifashionistele cu tine.
Oameni buni, azi, sau mai bine spus in ultimele zile am ajuns sa apreciez “la adevarata valoare” situația noastra, sau mai bine spus țara in care trăim. Am spus “azi” pentru ca azi, după 3 luni jumătate, am ajuns acasă la iubiții mei (soția, fiul și nora). Asta in condițiile in care aici cazurile de transmisie comunitară au ajuns la “zero”. De fapt sunt plecat de acasă, din Martie, dar am mai fost acasă 6 săptămâni (cu 14 zile de carantina la întoarcere in WA in Iunie-Iulie). Aici viața este aproximativ normala, atâta timp cât nu circuli inter-statal. Singurele chestii deosebite apar in momentul când aterizezi pe aeroport. Formulare, filtre, întrebări, aplicații on-line, dar nu e ceva “de speriat”. Cu toate ca aici incidența este “zero”, ăștia nu “lasa garda jos”. Vorbeam cu “iubiții mei” cât de norocoși suntem ca trăim intr-o țara unde “le pasa de noi”!
Eu, efectiv sunt șocat de situația voastra!
Nimic nu mai este ca înainte, și nu cred ca va mai fi, de acum încolo! 😢
Comentariu beton!18
Băi, eu nu prea am nevoie să inventez „poveștile de război” fiindcă am multe destul de reale și de…războinice. Mă cam feresc, totuși, să le povestesc piticilor, ca să nu le dau idei și să nu încurajez comportamentul huliganic și rebel. 😜
Referitor la treaba cu pandemia… Eu sunt mare cititor și cinefil. Printre alte genuri, m-au fascinat întotdeauna filmele și cărțile în care se întâmplă chestii apocaliptice care duc la sfârșitul lumii sau diminuarea drastică a oamenilor din diverse motive. Întotdeauna mi s-a părut că suntem aproape de asemenea evenimente, Cernobîl, 9/11, tornada de la Făcăieni, Fukushima, pesta porcină și alte asemenea fiind doar un fel de preludiu la ce urmează. Mai în glumă, mai în serios, îi spuneam soției de fiecare dată când mergeam la cumpărături: „Mai pune acolo vreo două conserve și un pachet de șervețele în plus, că nu se știe ce apocalipsă zombie vine și tre’ să ne închidem în case.” Întrebarea venea instant: „La ce filme te-ai uitat în ultima vreme?” 🤣 Și apoi urmau mișto-urile.
„Ce ți-am zis eu în ultimii zece ani?” am întrebat-o eu în primăvară când cu primul lockdown, de se goleau rafturile cu făină, conserve și hârtie igienică. Bă, da’ cât de superior am pus întrebarea asta…! 🤣🤣🤣
Mă așteptam la treaba cu coronvirusul? Bineînțeles că nu. M-a surprins? Doar un pic, în sensul că mă așteptam la un „inamic” mai vizibil care să ne afecteze. Adică, na!, pe zombie sau pe alieni îi vezi,😁 explozia o auzi și o simți, la fel cu înghețul extrem sau cu inundațiile. Dar virusul ăsta parșiv…?!
Copiii sunt și ei afectați. Cel mic a avut un început de școală deosebit. Prima zi de școală din viața lui n-a avut loc cu ghiozdănelul în spate, părinți de mână și lacrimi în ochi, ci în fața laptopului online. Emoțiile primei zile de școală pe naiba! De cel mare nu mai zic.
Partea bună (mă rog, în mintea mea un pic sucită) ar fi că trăiesc și ei un eveniment major și șocant, că au ocazia de a observa că viața nu e doar aia fără griji cu care s-au obișnuit, că orice îți poate schimba drastic rutina zilnică sau te poate lipsi de chestii la care ții și care îți plac. Consider că omenirea, mai ales generațiile următoare, adică copiii de acum, fac acum un antrenament util pentru ce va urma. Bat câmpii, este? 😁
Comentariu beton!29
@Ioane, e posbil să bați câmpii. Dar asta înseamnă că suntem măcar doi care-i batem. M-am gândit la toate astea de nenumărate ori în ultimele luni.
Subscriu. Aia mici ai mei ma tot intreaba cand pielea lu’ tatu trece mizeria asta. La ambele.lor aniversari au fost putin tristi ca nu au avut invitati. F@#$ mama masii. Macar suntem sanatosi, cum zic batranii
Ziua mea a fost in timpul starii de urgenta. Mi-a trimis maica-mea un tort la tara ca nu a avut cum sa ma vada fizic… deci, oarecum inteleg situatia.
Auzi, @Vasilescule? Da’ rupe-ți, frate, o mână ceva. Aruncă-te și de la balcon, să îți împrăștii creierii pe jos. Păi tu vii la noi așa… ca o panseluță? Suferim sau ne prefacem? Ia, să trimiți și articolele la comiție, în avans, să fie aprobate. Ei drăcia dracului.
Băinenebă, lăsând sarcasmul la o parte, mie mi s-a luat. Cel mai mult, în pandemia asta, m-a dezamăgit cantitatea uriașă de hate, de lături și de ifose de superioritate. Mizerii care se resimt din plin inclusiv aici, pe blog. Oare ne-om reveni, o fi trecător, sau o să rămânem cu scrânteală la cap?
Comentariu beton!15
@Didina: vorba aia: s-o dus baba cu colacii, ciao bambina, ghinion de neșansă. Dacă n-ai, n-ai, ce să mai. 😀
Io zâc noi să fim sănătoși, că bere este destulă, păcat de vecine c-alea mai puneau pansamentu’ pe rană, dar de când cu bărbații acas’, nici d-aia nu mai am parte. No, spune tu dacă asta nu-i drăcia dracului? 😀 😀 😀
P.S. I-aș face o urare și lu’ covidel, dar cum n-are urechi bag samă că n-aude, da’ io tot îi doresc dispariția până-n ianuarie (mamă, o pușcat optimismu-n mine la faza asta).
@John, uite cum stă treaba, din punctul meu de vedere. Râdem, glumim, mai și exagerăm (ideal ar fi cu măsură), însă, de când a crescut cantitatea de hate pe blog, au cam dispărut dintre comentatori. Sigur, este posibil să fie o coincidență și să-i fi afectat prea tare semnalul ăla de la antena 5G. Deși înclin să cred că-i prima variantă.
S-a mai discutat și cu altă ocazie subiectul. Omul ăsta, pe plantația căruia aberăm zilnic, a muncit o grămadă pentru comunitatea pe care o are. Să-l îl lăsăm și pe el să mai respire un pic, că nu i-o fi ușor.
@Didina, io-s de acord cu tine. Oamenii or mai plecat, au venit alții șamd. Da, probabil cu toată mizeria asta de Covid-19 s-a mai încrâncenat lumea și e normală încrâncenarea pentru că, la urma urmei, omul este o ființă socială, iar lipsa interacțiunii cu semenii îl transformă inevitabil, fără să-și dea seama de asta.
A făcut bine Cetin. Oamenii care nu sunt în bisericuța de groupies sunt făcuți roșii mai ceva ca la ședințele UTC. Sau care sunt hateri. Sau care se uita pe dos. Sau cărora le iese blatu sau bezeaua tare. Și cei mai mulți nu sunt porci ca mine să dea cu râtul.De aia la el este atitudinea aia relaxata între comentatori. Pleacă și gata. Și nu Costicămusulmanu nu este Toni. Nu face el atâtea injecții ca să îi dispară dorința de a baga un dejt în cu. ru vreuneia.
@Edelweiss: amu’ te-ai încrâncenat și tu azi, să-ntâmplă. Nu că io aș fi scutit. 😀 😀 😀
D-aia mă are pe mine cetin permanent în moderare, indiferent ce zic? 😀 😀 😀
Mie nu,la Cetin. Și nici nicăieri. Dacă ai făcut comentarii din alea ca ăla de aici cu sapunu și eu tot așa as face. Nu am nimic cu Mihai și el știe asta.
@Edelweiss, boss și când vreodată te-au interesat pe tine mânuțele? Asta am apreciat mereu la tine franc, scurt și la obiect. Cine vrea să priceapă bine, cine nu, nu! Om practic… care vrea să facă și nu se lamentează că nu fac alții pentru el!
M-am regăsit cele mai multe ori în comentariile tale, au fost și dăți când nu am fost de acord cu ceea ce afirmai, dar de fiecare dată părerea mea este că tocmai asta este frumos aici -> se întâlnesc caractere diferite și dezbat idei în funcție de tema aleasă și nu numai!
Pe mine m-ați luat la pwlă acum vreo doi de și acum îmi vine să bag capul în pământ! Ce era să fac să mă dau la fund… nu! Am dat restart și am continuat! Lumea m-a înțeles și m-a acceptat gras, chelios și știrb așa cum sunt!
Una peste alta eu zic că noi să fim sănătoși că… viața merge înainte orice s-ar întâmpla!
Hai baftă și toate cele bune!
Cangrenele secolului trecut e musai sa ramîna în memoria colectivă și tocmai asta trebuie sa ne împingă spre schimbare. Sa nu uitam. Cred ca cei mai multi dintre noi avem în noi, prin moșii noștri, povesti dureroase. Tocmai de aceea cred că prin copiii noștri ne putem vindeca.
Putem percuta la o rîmă zdrobită pe asfalt într-o zi ploioasa, la pădurile făcute scrum cu toată viața din ele, putem sa adormim gîndindu-ne la copiii înecați in Mediterana, sau la cei ce mor de foame, sau la cei vïnduti ca sclavi, sau abuzati sexual, la cei cu boli incurabile, sau al cîtelea animăluț pe care tocmai l-ai ingroat, putem sa nu uitam urletele de durere ale unui om cu creierul la vedere și pt care nu se mai putea face nimic și ți-ai fi dorit să-i fie posibilă eutanasierea…
Toate au loc în noi. Cu costuri, e drept, dar putem sa le adunam pe toate și în același timp sa vedem ce creste frumos lîngă noi. Avem nevoie de asta. Copiii sînt surse incredibile de căldură, de inocenta, de curat, de inspirație.
Virusologii ne spun că astfel de epidemii dau imbold evoluției…
Ok. Avem răbdare și facem parte din ea.
Dar în timpul asta putem descoperi cît putem cuprinde.
Tot pe povești inventate și eroi din viața reală, știu pe cineva care-i spunea copilului seara la culcare povești de vitejie cu tentă istorică, cu însuși copilul și prietenii lui personaje-eroi. Un Vlad era ”Don Vladone de Napoli si Positano”, un alt Vlad -”Pane Vladimir de Cracovia si Varsovia” și un Alex – ”Sir Alex de Stirling si Manchester”. Fiu-miu -”Kir Kostas de Thessaloniki și Tzatziki”. 😀 Soția l-a sfătuit atunci să le scrie undeva, n-a făcut-o, poveștile s-au pierdut, copilul le-a uitat, în schimb a prins și are și acum super drag de istorie.
Ce vreau să zic – după ce nu mai rămâne neamț sau turc în picioare, parcă ar merge extinsă tradiția și cu ceva povești cu două eroine gemene. Și prietenii lor, desigur. Cei umani, dar și Suzana ca Neaua, Vasile Hoinarul sau Brusli Spaima Cartierului 🙂
Brusli n-a mai venit de multă vreme. 😔
Bunică-mea a prins foametea și v-am povestit aici pe blog ce psihoză a dezvoltat. Da, a supraviețuit și nu a fost puțin lucru, însă viața i-a fost marcată pe veci.
Așa că celor care compară mere cu pere, le spun că se înșală amarnic. Epuizarea psihică după lunile covid va lăsa semne. Nu e ca și cum unii se răsfață aiurea. Fiecare dintre noi încearcă să își găsească supape, iar copiii își exprimă teama prin nerăbdare, își agață speranța în chestii plăcute, controlabile, care altădată reprezentau lumea lor sigură și confortabilă. Așa că dacă nu simți pericolul din spatele unei întrebări naive atunci să îmi fie cu iertare, ești departe de a fi învățat ceva din toate războaiele din care, chipurile, ai ieșit victorios.
Comentariu beton!12
„Nfine, treaba e că patruzeci de ani mai târziu, am preluat și eu tradiția „poveștilor din război pe timp de pace” și-am implantat-o la mini-fashioniste care abia așteaptă să audă aventurile mele.”
Şi fetele le vor povesti copiilor lor poveşti din timpul „războiului” cu Covid19 şi cum s-au luptat cu un inamic nemilos şi perfid care a secerat milioane de vieţi…
Pff, cum tot se repetă istoria asta.
Băi, treaba e că chiar o să le rămână rahatul ăsta de pandemie în memorie pentru toată viața. 😔
Da, dar poate că generaţia lor se vor spăla mai mult pe mâini, vor purta o mască atunci când vor fi bolnavi de ceva virus viral ca să nu-i îmbolnăvească pe cei din jurul lor… chestii pe care noi le-am ignorat cu succes până acum şi ne era frică doar de ww3 cu bombe atomice.
Nu numai.
Eu nu știu dacă, în larg, în mintea tuturor, s-a conștientizat încă pierderea acestor 30 de ani, respectiv lașitatea & șovăielnicirea a noastră la pachet și, de ce să ne mintem, a părinților și bunicilor noștri față de viitorul nostru.
E a mia oară când ni se amintește de asta dar parcă încă nu vor oamenii să aprobe de asta, ignoră realitatea asta.
Dacă și după Covid nu se va întâmpla și dacă beizadelel partidelor și serviciilor vin la putere, cu vârf și îndesat, țara asta există doar ca să dispară irevocabil.
noi sintem de 3 sapt in uk , sotia e cadru medical NHS cei drept in sectie de cancer , dar tot stau cu sufleu putin ingrijorata .
citind randurile tale intantaneu mi s-a umplut ochii de lacrimi.
imi dau seama eu care sunt o persoana sociabila dupa un an greuu de munca , plus impachetat peste 70 de cutii sa ne mutam in uk , zona unde stam este in lock down deja .
self izolarea plus lock down-ul m-au cam pus in ”cap” iar de cateva zile oricat de puternica mental ca femeie sint o idee demoralizata , este ptr prima data cand as cere ajutor si nu am cui .
@Cinezee, nasul sus, trece și pandemia până la urmă, sănătoși să fim. Mai bagă nasul pe aici, schimbăm o glumă sau o vorbă bună dacă e. 🙂
Io mi-aduc aminte când citeam distopii în care toții adulții fuseseră șterși de pe fața pământului, de rămăseseră doar eroii YA din carte și mă minunam de fiecare dată: Ce pana mea de boală face așa ceva? Iacă-tă, m-a lămurit. Cu vârf și îndesat. Tot se spunea că civilizația noastră nu mai are de trăit decât cel mult 100 de ani…N-aveam nimic împotrivă, doar că n-aș fi vrut să fiu în primele rânduri la spectacolul de adio. Adică, nah, apocalipsa e mișto la TV dar it sucks când e pe viu…Și, vorba aia, măcar dacă era cu zombies, căsăpeam și noi ceva înainte să fim haliți. Așa…
Fără glumă, sunt absolut terifiată, aud de tot mai mulți cunoscuți care au avut ori au covid și la unii e chiar nasol, îmi vine să fug, dar nu pe Jepii Mici/Mari, ci la mare, Mare Serenitatis, mai precis.
Mai am speranța ca superstițiile să fie adevărate și că au dreptate ăia care leagă pandemia de anul șobolanului de metal, care ar sta sub semnul bolilor colective și că pe 12 februarie când începe noul an chinezesc, se va auzi un ”pouf” universal și gata, covidul va dispărea așa cum a venit. Dacă trece 12 februarie și nu se întâmplă minunea și auziți un urlet disperat, indiferent în ce punct al globului vă aflați, nu vă panicați, să știți că-s eu, dând glas frustrărilor…
Pandemia asta chiar e un “război pe timp de pace”.
Și unii dintre eroii ei sunteți chiar voi, cronicarii de emoții și “aventuri” care ne fac bine.
Mulțumim!
Nu exagera. Ne-am invatat cu viata buna din ultimii 20-30 de ani. Pana atunci a fost nasol. Parintii si bunicii au dus-o foarte rau.. de strabunici ce sa mai zic? Pe bune.. asta e de plans? Cum zic englejii.. Man up in plm 🙂 Pe bune?