Da, poate nu sună prea simpatic titlul, dar, având în vedere prezența la vot, care a fost foarte puțin mai mare decât cea de acum patru ani, cam asta ar fi una dintre concluziile logice.

De altfel, de asta a fost și bucuria atât de mare, pentru că mulți dintre noi nu mai speram când am văzut că doar 37% dintre bucureștenii cu drept de vot și-au mișcat fundurile la urne. Ce speranțe să mai ai, când înainte de alegeri specialiștii susțineau sus și tare că Firea va pierde doar dacă vom avea o prezență la vot care să se apropie de 50%? Iată că n-a fost nevoie, iar una dintre explicații este mai jos.

Nu am cifrele oficiale, nici nu știu dacă s-a comunicat deja prezența la vot pe grupe de vârstă, dar pot să pun pariu că de data asta au votat mult mai puține persoane în vârstă decât în alți ani. Și-o am ca etalon pe maică-mea și pe prietenele ei. Mama, care nu a ratat vreun vot din ’90 încoace, duminică nici nu s-a gândit să iasă din casă, la fel și prietenele ei. Vâlcea este unul dintre județele unde au explodat cazurile covid, prin urmare calculul a fost simplu: între să aleg primar nou și să aleg să trăiesc, parcă m-aș duce pe a doua variantă.

Extrapolând oleacă, probabil exact așa au stat lucrurile și în București, nu văd de ce bătrânii de pe aici și-ar fi făcut calculele altfel, mai ales că Bucureștiul este de departe pe primul loc în țară la numărul zilnic de infectări noi. Prin urmare, ma gândesc că pentru bătrăni, că doar ei sunt grupa de risc cea mai afectataă, a fost la fel de simplu ca pentru maică-mea să aleagă între palton de scânduri sau să piardă Firea. Nu pare prea greu să iei decizia, nu? O să caut pe site-ul Biroului Electoral dacă au comunicat statisticile demografice și dacă se pot compara cifrele din anii trecuți cu ce-a fost duminica trecută.

Să ne înțelegem, eu nu zic aici (și nici nu cred) că toți pensionarii ar fi votat-o pe Firea (dovada e tot maică-mea care n-a votat în viața ei vreun psd-ist), spun doar că este foarte posibil ca pandemia să-i fi ținut în casă pe mulți dintre cei care chiar ar fi votat-o pe dansatoarea de Voluntari.

Prin urmare, greul votului l-a dus grupa de vârstă 25 – 50 de ani. Or în grupa asta de vârstă se află oameni care merg zi de zi la muncă, oameni care au rate, oameni care au copii de crescut și familii de întreținut. Oameni care plătesc bani grei sub formă de taxe, iar în schimbul banilor plătiți se loveau zi de zi de un București aproape nefuncțional. Or pe ăștia era mai greu să-i faci din vorbe cu o catedrală și cu niște filmulețe penibile în care dansezi sau în care îți declară Pandele nețărmurita lui iubire, așa c-au ales normalitatea.

Și uite așa, dacă e cum cred io, se poate spune că si pandemia a avut un rol decisiv în alegerea lui Nicu Șordan.

Gata, a fost ultimul articol despre alegerile locale, promit. 😇