Da, poate nu sună prea simpatic titlul, dar, având în vedere prezența la vot, care a fost foarte puțin mai mare decât cea de acum patru ani, cam asta ar fi una dintre concluziile logice.
De altfel, de asta a fost și bucuria atât de mare, pentru că mulți dintre noi nu mai speram când am văzut că doar 37% dintre bucureștenii cu drept de vot și-au mișcat fundurile la urne. Ce speranțe să mai ai, când înainte de alegeri specialiștii susțineau sus și tare că Firea va pierde doar dacă vom avea o prezență la vot care să se apropie de 50%? Iată că n-a fost nevoie, iar una dintre explicații este mai jos.
Nu am cifrele oficiale, nici nu știu dacă s-a comunicat deja prezența la vot pe grupe de vârstă, dar pot să pun pariu că de data asta au votat mult mai puține persoane în vârstă decât în alți ani. Și-o am ca etalon pe maică-mea și pe prietenele ei. Mama, care nu a ratat vreun vot din ’90 încoace, duminică nici nu s-a gândit să iasă din casă, la fel și prietenele ei. Vâlcea este unul dintre județele unde au explodat cazurile covid, prin urmare calculul a fost simplu: între să aleg primar nou și să aleg să trăiesc, parcă m-aș duce pe a doua variantă.
Extrapolând oleacă, probabil exact așa au stat lucrurile și în București, nu văd de ce bătrânii de pe aici și-ar fi făcut calculele altfel, mai ales că Bucureștiul este de departe pe primul loc în țară la numărul zilnic de infectări noi. Prin urmare, ma gândesc că pentru bătrăni, că doar ei sunt grupa de risc cea mai afectataă, a fost la fel de simplu ca pentru maică-mea să aleagă între palton de scânduri sau să piardă Firea. Nu pare prea greu să iei decizia, nu? O să caut pe site-ul Biroului Electoral dacă au comunicat statisticile demografice și dacă se pot compara cifrele din anii trecuți cu ce-a fost duminica trecută.
Să ne înțelegem, eu nu zic aici (și nici nu cred) că toți pensionarii ar fi votat-o pe Firea (dovada e tot maică-mea care n-a votat în viața ei vreun psd-ist), spun doar că este foarte posibil ca pandemia să-i fi ținut în casă pe mulți dintre cei care chiar ar fi votat-o pe dansatoarea de Voluntari.
Prin urmare, greul votului l-a dus grupa de vârstă 25 – 50 de ani. Or în grupa asta de vârstă se află oameni care merg zi de zi la muncă, oameni care au rate, oameni care au copii de crescut și familii de întreținut. Oameni care plătesc bani grei sub formă de taxe, iar în schimbul banilor plătiți se loveau zi de zi de un București aproape nefuncțional. Or pe ăștia era mai greu să-i faci din vorbe cu o catedrală și cu niște filmulețe penibile în care dansezi sau în care îți declară Pandele nețărmurita lui iubire, așa c-au ales normalitatea.
Și uite așa, dacă e cum cred io, se poate spune că si pandemia a avut un rol decisiv în alegerea lui Nicu Șordan.
Gata, a fost ultimul articol despre alegerile locale, promit. 😇
De ce ultimul? 😀
Și mie mi-a trecut prin cap ce zici tu. Tot fără date oficiale, doar amintindu-mi cum la alegerile precedente oamenii cu părinți pesedisti se chinuiau să îi convingă să nu meargă la vot. Circulau tot felul de sfaturi😀
Iata cum poate servi covidu’ drept argument beton pentru a evita mersul la vot.
Comentariu beton!18
Exaaaaaact.
Hai cu parlamentarea … haidaaa 🤪
Păi dacă nu s-a mai dat găleata cu mâner anti-covid 😋 …
Comentariu beton!17
Da, bătrânii nu prea au ieșit la vot duminică. Se pare că nici PSD-ul nu a încurajat această acţiune, bazându-se fix pe considerentul invocat de tine: o prezenţă scăzută o ajută pe Firea. Numai că a fost altfel de cum și-au imaginat lucrurile strategii partidului.
Totuși, având în vedere prezenţa masivă a bătrânilor pe străzi, în magazine, în parcuri și chiar la mall-uri în ziua votării, mă gândesc că aceștia pur și simplu s-au plictisit să mai fie repere de moralitate civică. Bine că s-a trezit spiritul civic în cei tineri…
Comentariu beton!27
Eu chiar aș vrea sa văd dacă se face auditul ăla și ce găsește.
În altă ordine de idei, ați preluat vreodată ceva început prost de altcineva (un proiect, de ex)? Să nu poți da reset și să fii nevoit să repari/ îmbunătățești din mers? În timp ce ăla care l-a început prost nu a pățit nimic?
Comentariu beton!25
Iar am răspuns la un alt comentariu decât voiam.🤦♀️ Am o setare greșită pe neuron😀
Răspunsul trebuia să fie la comentariul lui @diabolic
Abia aștept să înceapă văicărerile „grelei moșteniri”
Se dezbate încă. Ce zici?15
Man, Firea practic a trecut primăria pe persoană fizică prin companiile alea municipale, sunt absolut convins că a lăsat dezastru în urma ei. Ca să nu mai vorbesc și despre toți ăia dinaintea ei. Deci, da, chiar vor avea o moștenire grea.
Dacă vor fi cu adevărat gospodari vor face, nu se vor văicări. Vreau să-ți dau dreptate dar, o să-mi dai tu dreptate.
Se dezbate încă. Ce zici?15
sincer, nu cred că va fi cazul; l-am urmărit puțin pe Nicu aseară labeunu și am constatat că e cu picioarele pe pămînt; singura lui armă redutabilă va fi transparența totală și, prin intermediul mass-media, cu ajutorul cetățenilor, va forța CMB să lucreze în folosul comunității; discuția (n-am prins de la început) era despre faptul că dacă se întîmplă o întrerupere de apă caldă, va comunica public data/ora/centrala/cartierul, imediat, iar jurnaliștii se vor putea informa direct la sursă asupra problemei; nu-și închipuie nici el că e vreun apostol nici pentru penele și nici pentru usere așa că sprijinul său real tot de la cetățeni va veni…
cît despre greaua moștenire…
reporter: credeți că vor fi condamnări (sau ceva de genul, în cazul celor care au făcut mișmașuri)?
ND (zîmbind larg): aș paria…
Comentariu beton!22
Mihai, de unde ai mai scos-o si pe asta, ca a trecut companiile pe persoana fizica?
@E.o., analfabet funcțional much?
Ai zis „Firea aproape ca a trecut primaria pe persoana fizica”. Sunt eu analfabet functional sau problema e la tine,?
@E.o., nuș ce să zic, eu n-aș pune virgulă înainte de semnul întrebării. Plm, așa sunt eu.
Scriu de pe telefon. In loc sa te legi de virgula mea, vrei sa raspunzi la intrebare?
@E.o., și eu tot de pe telefon scriu, plm, cred că am un telefon care nu e analfabet funvțional.
Ce plm să-ți explic dacă tu nu ești capabli să înțelegi ce citești? Eu am zis că „Firea practic a trecut primăria pe persoană fizică” și tu ai citit c-a trecut „companiile pe persoană fizică”. Cum pula mea să-ți mai explic când exact despre asta era vorba? Evident că Firea nu putea să treacă primăria pe persoană fizcă, dar prin înființarea companiilor municipale exact asta a făcut, a preluat total controlul „pe persoană fizică”, adică pe persoana ei, ea fiind cea care tăia și spânzura în comopaniile municipale. Cam asta am vrut să zic prin „a trecut primăria pe persoană fizică”. Dar, din experiență știu că dacă ai ajuns să explici ce-ai vrut să zici, mai bine n-o faci. Nu poți să convingi prostul explicându-i.
Mihai, ce dovada ai ca Firea taia si spanzura in companiile respective?
Si, apropo, esti in stare sa te abtii de la jigniri? Tu ma faci prost si analfabet functional, eu nu te fac in schimb nesimtit si meltean. Arata-mi aceeasi curtoazie, daca nu ti-e prea greu!
@E.O, boss, dacă nu-ți convine, dacă te simți nedreptățit, ai un internet întreg la un click distanță.
Plus că nu te-am făcut eu nici analfabet funcțional, nici prost, asta reiese din ce scrii. Eu doar scot în evidență evidentul.
Nici eu nu zic ca ai un iq redus sau ca esti un scandalagiu care nu isi asuma, dar reiese din ce scrii.
@E.O., sigur, boss, cum spui tu. Diferența dintre noi este că tu ești la mine pe blog, nu eu la tine. Iar la mine pe blog, fac ce vrea mușchiul meu. Prin urmare, dacă nu-ți convine, după cum ziceam, ai un internet întreg la un click distanță. Scuze, dar nu mai am răbdare cu idioții. Pwp, tai-tai.
Imi permit sa te contrazic aici. nu este vorba de coronavirus si sperietura seniorilor ( sau in foarte mica masura).
Fata de 2016, au votat doar cu vreo 6-7 mii de 65+ . Si probabil mai mult Doamna cu Coasa e de vina decat frica de virus.
In schimb, la categoria 35-44 si 25-34 sunt diferente notabile. Asa ochiometric, +50000 si vreo +30000.
Sa mai zica lumea ca nu s-a trezit tineretul si populatia activa 🙂
Comentariu beton!19
Ajut cu niste date 2016 vs 2020:
1. 2016 – 595k prezenta vot, 2020 – 670k prezenta vot (+75k)
2. 2016 – 175k voturi Dan, 246k voturi Firea
2020 – 281k voturi Dan, 250k voturi Firea (+105k voturi/+60.6% Dan fata de acum 4 ani in conditiile in care sunt doar 75k/+12.6% prezenta in plus la vot si Firea a luat un plus de 5k voturi)
3. pe categorii de varste:
+65 ani – 2016 – 23.6%, 2020 – 19,6% (-10k, -6,7% prezenta)
45-65 ani – 2016 – 39%, 2020 – 35% (+4k, + 1.8% prezenta)
35-44 ani – 2016 – 19.2%, 2020 – 23,5% (+43k, +37.5% prezenta)
25-34 ani – 2016 – 14%, 2020 – 16.2 %(+25k,+ 30.5% prezenta)
18-24 ani – 2016 – 4%, 2020 – 5.5% (+12k, + 48.2% prezenta)
Note: 1k = 1000; unele persoane au trecut in alta categorie de varsta; lipsa date categorii de varsta ptr context (prezenta pe categorii vs inscrisi pe liste); surse https://rezultatevot.ro/elections/95/turnout, http://prezenta.2016bec.ro/index.html; https://prezenta.roaep.ro/locale27092020/romania-stats
Mi-am mai revenit un pic din dezamagire, iar cand mai apar cifre de vazut context, unii zic ca generatia noua ar fi mai implicata, sunt mai activisti.
In Buzău și bătrâni și tineri l-au votat pe Toma. Îl cunosc binișor dinainte să fie primar,având bani, singura lui dorință este să fie ținut minte. A făcut chestii bune. Autobuzele alea sh din Suedia merg excelent, astea aduse acu, hibridele, bune.Sunt pesă fata de oktocaru lu zdreanta voluntarianeza. Vin și electrice anul asta. Se circula la 12 minute. A asfaltat la greu.Are proiecte de utilitate publică. Merge.
P. S este pesedist și știu și de ce.
Comentariu beton!25
De asta ştampila mea a mers la psd pentru a doua oară.
Aici se aplică zicala: nu judeci cartea după copertă.
Comentariu beton!26
pesedişiti-lor, #muepesede 🙂
De ce e PSD-ist?
Toma.
Edit: era răspuns pentru @Shoric care o întreba pe @Anduţa ‘cine e psd-ist?’.
Dar el şi-a şters comentariul iar al meu nu mai are sens singur aşa. Fără o explicaţie.
Nu e vorba de nicio #****PSD, doar mai sunt primari PSD care fac lucruri bune și cu cap. Dar am auzit motiv de genul ”e în partid doar ca să fie lăsat să-și facă treaba/să nu i se pună bețe în roate”. ”Este pesedist și știu și de ce”-voiam să aflu dacă e același gen de motiv și la Toma, sau e altul/altele.
Eu nu am mers la vot (pt prima oara in viata mea) din doua motive. In primul rand mi-a fost frica ca nu se vor respecta regulile , iar in al doilea rand mi-am dorit sa votez candidatul USR dar din pacate, cu vreo 3 luni inainte de alegeri , cei din USR au lansat un filmulet marsav atacand pe cineva , nu are rost sa dau amanunte, dar am considerat ca un partid care incearca sa se promoveze exact ca ailalti nu merita votul meu. Adica nu ma intereseaza atacul la persoana fix inainte de alegeri, e o placa fumata si sant scarbita de asa ceva. Nu trebuie sa imi repeti obsesiv si urat ,,eu sunt cea mai buna, ailalti fura”. Stiu si eu ca ailalti fura, nu asta ma intereseraza, nu ma interesaza nici promisiunile electorale, ma intereseaza sa vad un program bine gandit si ma intrereseaza sa vad bun simt, sa vad alta mentalitate la noul candidat. Adica nu pot pune stampila pe cineva pe care nu mi-l doresc, consider ca e normal sa iasa candidatul pe care si-l doresc cei mai multi dintre alegatori, chiar daca eu nu il doresc, il doresc ceilalti, si eu tb sa le respect dorinta. Daca as fi putut , duminica as fi venit in Bucuresti sa votez cu Nicusor Dan, acolo am simtit din tot sufletul ca vreau ca acest om sa fie primar, acolo am sperat sa zboare Firea de pe scaun, imi doresc din tot sufletul sa fie in carti si Vlad Voiculescu, m-am bucurat impreuna cu bucurestenii. Si da, cei din categoria 70+ au imbatranit, sunt prea obositi sa mai lupte pt PSD, cred ca undeva in sufletul lor pun pe primul loc sanatatea, asa cum ai spus si tu. De obicei ii duc pe toti la vot, ma duc cu masina si trag si de ai batrani si de ai tineri. Anul acesta frica de Covid si responsabilitatea mea ca eu ii duceam acolo, mi-a tras frana de mana.
@MAS, e un sfat prietenesc nicidecum vreun reproș: să-ți duci logica la reparat, că a suferit o fractură; adică pînă cu 3 luni înainte de alegeri votam catindatu’ usere pentru că proiecte iar de 3 luni încoace nu-l mai votăm pentru că filmuleț? nu înțeleg, filmulețul anulează proiectele, e ca la piatră-foarfece-hîrtie?
ăia puri, cavalerii dreptății, apostolii neamului pe care-i cauți tu…se numeau legionari; politica nu e pension de domnișoare și se face cu/de către oameni, supuși greșelii dar eu prefer oricînd să ies în piață contra lui cioloș/voiculescu/barna; măcar știu sigur că ăștia nu vor trimite la „dialog” jandarmeria; în plus, filmulețul (sau ce-o fi fost) nu era pentru tine ci pentru un alt nivel intelectual („a furat da’ a și făcut), cu care n-ai cum discuta altfel…
să nu mă crezi vreun fanatic userist; da, îi votez cap-coadă dar îmi doresc ca în decembrie să nu fie pe primul loc; să forțeze peneleu’ la guvernare dar să le revină 3-4 ministere, unde, sunt convins, usereplus va face treabă iar astfel îi vor forța și pe galbeni să se comporte corect;
dacă însă usere va ieși pe primul loc, s’tem ..tuți; vom avea cedere reloaded; părerea mea
Eu am o explicație puțin diferită și probabil mai fantezisto-optimistă, care nu are legătură cu grupe de vârste, cel puțin în cazul Bucureștiului. Duamna a pierdut din electorat din cauza atitudinii ei și a circului grețos pe care l-a făcut în acești 4 ani.
Vin iar cu barometrul meu personal din grupa de vârstă 60+: părinții. Ei au votat cu Firea în 2016. De ce? „E fată serioasă și deșteaptă, mamă, e ambițioasă, are prestanță etc.” O întreb acu’ câteva zile pe mama dacă votează tot cu ea la primărie. „Eh, votez cu aia pe dracu’!” Expresia de scârbă și lehamite de pe fața mamei a fost priceless.
Fata serioasă și ambițioasă s-a transformat în „aia”. Din cauza companiilor municipale sau a apei calde lipsă sau a traficului infect? Nu aș zice, fiindcă ai mei au destui bani, au centrală, circulă rar cu mașina, pentru ei corupția e ceva mai abstract care nu prea îi atinge direct, ci doar prin simpatie, fiindcă ne atinge pe noi. Scârba a venit în urma spectacolelor de neam prost făcute prin primărie, a chestiei cu sârma-n cwr, a filmărilor cu dansul și rugăciunile, a atitudinii de mahalagioaică și alte asemenea.
Sigur, oamenilor le plac treburile astea de cancan, dar vor să le vadă, cumva, la persoane pe care le consideră inferioare pe treapta socială și de care pot face mișto, gen Vulpița sau Floricica Dansatoarea sau alte personaje d-astea dandiaconesciene, nu la primarul general sau la președinte. De altfel, posturile de primar și de președinte sunt singurele unde oamenii mai votează uitându-se un pic și la om, nu doar la sigla partidului.
Poate prin alte orașe merge teoria asta cu covidul și grupele de vârstă. La Capitală aș zice că nu.
Comentariu beton!53
M-am gândit și eu la treaba asta și e posibil să fie o explicație.
Pe de altă parte, știu cum a votat maică-mea. Pentru prima oară și-a pus nepoții pe primul loc, a stat de vorbă cu ei, s-a gândit că viitorul este în primul rând al lor așa că ștampila ei s-a dus complet neașteptat pe USR. Posibil așa să se fi întâmplat și în județele în care baronii locali au înfrânt cu surle și trâmbițe.
Comentariu beton!16
Mona, bravo ei, ai o mama isteata! Soacra mea nu voteaza niciodata cu PSD. Ma rog, a votat in zorii „democratiei” noastre, cand toti il votau pe Iliescu. In ultimii 12 ani cel putin, ne intreaba de fiecare data cu cine sa voteze. Zice: voi va cresteti copiii in tara asta, voi sa imi spuneti cum sa fac sa le fie lor bine.
Comentariu beton!16
La secția de votare de care aparțin am întâlnit, în sfârșit, tineri din categoria 18-21 ani. Întâmplător, foști elevi. Erau și vârstnici mulți. De fapt, cred că la coadă erau din toate categoriile de vârstă. Ce mă doare e că, dacă la noi era coadă, probabil la alte secții bătea vântul. Altfel nu se explică acel 42% prezență la vot. La europarlamentare a fost mai aglomerat. Oricum, nu cred că i-a împiedicat covidul. Cine a vrut neapărat să voteze a ieșit cu mască și mănuși. Da, la noi la coadă și tinerii au avut mănuși, nu doar cei vârstnici. Eu m-am bucurat să văd că, totuși, țara asta mai are șanse.
Cred că astea sunt datele:
2020: https://prezenta.roaep.ro/locale27092020/romania-stats
Din păcate, pentru 2016 nu am găsit decât pentru parlamentare dar datele par oarecum similare:
https://prezenta.bec.ro/parlamentare2016/
Și o chestie care mi s-a părut amuzantă, primul om de pe strada mea care a votat a fost un securist.
http://prezenta.2016bec.ro/
Eu sunt pe la mijlocul categoriei 45-64. Jur ca nu înțeleg de ce tocmai aici le-a fost lene sa facă diviziunea tot la 10 ani – 45-54 și 55-64 adică. Mereu trebuie sa împarți la 2 pentru ca altfel pare ca grupa asta de varsta e foarte responsabila (aiurea… e cam la fel).
Așadar, mă apropii vertiginos (încă doua luni 🙂 ) de 55. Am votat însă și votez din ’90 încoace (anti-PSD). Și soția la fel. În concluzie, Nicușor și USR-PLUS au primit Dumincă încă doua voturi din zona 45-64 🙂 …
Comentariu beton!17
Nu sunt din Bucuresti, dar am urmarit cu mare interes ce s-a intamplat cu alegerile in capitala, speram ca Pandeloasa sa isi primeasca sutul binemeritat in locul de unde i-au scos sarma. Prezenta redusa la vot m-a pus pe jar, dar comparand pe la ora 20 felete celor de la Latrina 3 cu zambetele discrete ale invitatilor de la Digi24, am fost aproape sigura de victoria lui Nicusor Dan. Aceasta victorie este datorata, dupa parerea mea, unui cumul de factori. Au contat: prestatia penibila a Gabitei, faptul ca PNL a inteles ca trebuie sa isi calce pe orgolii si a renuntat sa nominalizeze un candidat propriu (pe care oricum nu il aveau, vezi ce s-a intamplat in 2016 cu nominalizarile esuate care au asigurat victoria facila a tzatzei dansatoare de Jerusalema), faptul ca USR a decis sa il sustina pe Nicusor, care nu mai este membru USR si faramitarea stangii. Candidatura disperata a viermelui Tariceanu, candidatura ofensata a lui Basescu, inclusiv candidatura lui Florin Calinescu, nestatornicia obraznica a lui Ponta, mobilizarea tinerilor, toate astea au contat. Calinescu a smuls doua procente de la Pandeloasa.
In alta ordine de idei: fiica mea a votat pentru prima oara. Sustine ca singurul lucru bun pe care l-a facut pandemia a fost amanarea alegerilor locale. E nascuta in septembrie si nu ar fi putut vota daca alegerile ar fi fost tinute la termen. E foarte inflacarata mai ales de cand a iesit cu noi in strada in fiecare seara cat au tinut protestele pentru infama ordonanta.
Oricum, ma bucur pentru Bucuresti. Incepe intrarea in normalitate. Sa ai o capitala administrata cum trebuie, o capitala civilizata, nu e un lucru important doar pentru bucuresteni.
Comentariu beton!20
Eu nu mi-am pus problema așa. Nu m-am gândit că pandemia i-a făcut pe unii să nu voteze. Pentru că am văzut în jurul meu mai multă mobilizare și mai multă implicare a celor tineri care până acum nu erau interesați de vot.
Apropo de alegerile locale de anul asta, eu cred ca intreaga paradigma politica se schimba, si se schimba nu in favoarea sau dezavantajul cuiva, ci in functie de ceea ce gandim pentru noi acum si de modul in care ne privim viitorul imediat si pe termen mediu. Eu sunt uimit ca, pentru prima oara de cand votez (in 1990 prima oara), un partid vine cu candidati care au terminat liceul la timp, au facut studii superioare de prestigiu si chiar au muncit de adevaratelea ca sa-si obtina titlurile academice. Adica am ajuns sa ma mire normalitatea. Asa cum vad eu lucrurile PNL si PSD sunt amandoua istorie. Nici unul dintre partide nu a performat intern si nu a schimbat nimic in structura interna care e depasita de vreo 10 ani cel putin. Si ca sa fim seriosi, modul de gandire feudal se regaseste in egala masura in fiecare dintre ele: au condus orase si judete pe principiul „v-am dat, sunteti obligati sa ne tineti pe viata pe functii”, cu alte cuvinte se poarta ca si cum bugetul de stat reprezinta banii lor de acasa, nu contributii ale tuturor. In locul Presedintelui nu as trambita victoria PNL, mai degraba este vorba de cantecul de lebada care ar trebui sa-l puna pe ganduri. Iar PSD va fi inlocuit mai repede decat credea de un altfel de partid, real social-democrat, iar nu medieval-feudal. Adevaratul castigator este USR care reprezinta fisura din baraj si acel momentum care invinge inertia sociala. Tineri, maturi sau batrani, ne-am cam saturat cu totii de miute fara miza.
Adieu PNL, Adieu PSD, Bienvenu USR! Sper ca vor intelege repede si se vor mobiliza si mai repede. Deja timpul nu mai are rabdare.
Comentariu beton!22
Cred ca explicatia e mult mai simpla. Bucurestiul seamana un pic electoral cu tara. PSD are un electorat numeros in capitala, dominant in unele sectoare, dar insuficient pentru a castiga Primaria Generala, unde electoratul anti-PSD depaseste cu mult electoratul favorabil PSD. Daca sistemul ar fi ramas in doua tururi de scrutin, PSD ar fi avut nevoie de o minune ca sa castige, la fel cum e situatia la prezidentiale. Cu un tur de scrutin, singura sansa a PSD e o opozitie puternic divizata. Daca PNL si USR ar fi avut candidati proprii, PSD ar fi castigat. In fata unui candidat comun nu are sanse reale, indiferent de pandemie, prezenta la vot sau context. In conditiile astea a fost o victorie usoara si previzibila a opozitiei, cu toate ca PSD a scos la votul politic din consilii un scor decent.
Haida de. Exact bătrânetu’ care îs toată ziua la plimbare şi iau toate magazinele la rând ca să vadă unde mai sunt reduceri s-au speriat acuma de covid şi de aia nu au mers la vot… îhî.
Io zic că au lipsit parangheliile obişnuite şi toată campania a fost mai mult în online unde penzionarii nu prea sunt prezenţi.
Comentariu beton!14
Sa mentionam si contributia Antenei 3, puse la cale de Firea sa tina oamenii in casa (pentru ca o prezenta mare la vot avantaja Nicusorul):
Slugile, obediente: „stati in casa, pericol de infectare, nino-nino”. Na poftim. In. Your. Face 😀
Comentariu beton!13
Adică Firea i-a plătit pe ăia de la A3 ca să-i convingă electoratu’ să nu meargă la vot ? îhî… nino-nino, roşu-albastru, roşu-albastru, duba neagră.
O prezenta scazuta la vot o ajuta pe Firea, dupa cum s-a vazut acum 4 ani. In mare parte ca urmare a prezentei scazute a castigat in 2016. Ea nu avea niciun interes sa se iasa masiv la vot.
Doar ca nu s-a gandit ca asta ar putea ricosa.
Desene nu pot face, dar esti baiat mare, sunt incredintata ca daca te intrebuintezi, vei izbuti sa intelegi.
Adevărul este că nu pot să contrazic un telespectator al A3.
N-am programe romanesti si sunt din aia pe care-i injurati voi ca va aleg presedintele desi „au fugit din tara in loc sa puna osul „:D
Ceea ce nu face decat sa demonstreze cum te repezi la concluzii. Ce spune asta despre tine e parte tot din desenele alea pe care nu le pot face. A bon entendeur, salut.
Dacă nu ai şi nu urmăreşti programe româneşti de unde ştii că A3 a făcut campanie pentru a ţine oamenii în case ca să nu voteze plătiţi fiind de de Firea ?. Hai pa.
Pentru ca am bunici, care la varsta lor (90+) se uita la Antena 3 si nu-i mai schimb eu. „A zis, mama, la TeVe…”.
Hai pa si tie. Vezi sa nu te loveasca usa cand iesi.
Hahaaa, păi dacă „sursa” ta sigură sunt bunicii de 90+ … fără supărare, multă sănătate bunicilor.
Băi, hai să terminăm. Eu sunt deranjat de oamenii care susţin certitudini şi care nu au nicio urmă de îndoială doar pentru că au „auzit” ei pe cineva că altcineva ar fi făcut ceva.
@Shoric-ule,
Ce-i cu tine de ești așa fioros azi? 🙂
Să știi că nu mă uit la A3 (de fapt, deloc la TV), dar aud și eu în jur ”a zis la A3 că…”.
Am vecini pe care îi pot ”citi” că-s anteniști doar dacă schimb 3 vorbe după un ”buna ziua” 🙂
–––„Pandemia l-a făcut primar pe Nicușor Dan”–––
😃😃😃😃😃😃
Ohohooooo ! Cât adevăr grăit-a gura păcătosului !!!!!!😉
No, uite că avem și o telenovelă la alegerile din București. Cea de la Sectorul 1. Diferenţa este atât de mică, încât este nevoie de mare atenţie ca să nu profite cei de la PSD (specializaţi în aranjamente).
Nu se putea să treacă nişte alegeri fără telenovele. Problema era că nu au existat până acuma nişte oameni care să „vadă” furturile alea pentru că era un blat între psd-pnl-pdl şi războiul era cine şmenuieşte mai mult.
Stai să vezi la parlamentare unde ăia de la usr vor trebui să fie cu ochii în 4 să nu-i fure toţi. Şi sincer, ăia de la pdl sunt mai jmecheri ca ciobanii de la psd.
Cred ca doua motive au contat (probabil si altele, da eu ma gandesc la doua):
– frica de covid la oamenii in varsta (oricat de conspirationisti sau de necrezatori de covid or fi, tot le e frica de fac pe ei, mai ales ca multi sint si bolnavi de alte alea)
– si al doilea (cel mai interesant as zice): fratilor, din cauza de pandemie nu prea s-au mai putut face petrecerile alea cetatenesti cu mici si iahnie. Io cred ca „vanghelioanele” astea mai aduceau ceva procente. Ia ganditi-va ce bine era cand ieseai in anu electoral la plimbare, si ba un mic, ba o fasole, ba o tzuica, ba un must. Concerte de pensionari (UB40, Rod stewart, muzica populara, plm). Era o minunatie. Da uite ca cu covidu nu au mai putut face. Din punctu asta de vedere, practic i-a egalat pe toti, ca pana acu faceai petrecerile (pomenile) din banii primariei daca erai jmeker. Daca erai sarac si neprimar, nu prea aveai de unde sa dai.
Deci da, Nicusor a fost ajutat de pandemie oarecum. Si nu numai Nicusor, ci si in alte parti unde s-a schimbat culoarea.
MaaaaicăăăLLL … vasăzică 🤪 Promit că îmi rup sutienu’ dă pă mine când l-o aduce ND pă king pop 🤪
Revin cu o adaugire, nici PSD, nici PNL nu stiu sa castige. Pun comprese unui bolnav de Ebola, trateaza HIV cu aspirina si frectii cu carmol, ofera variante din ce in ce mai machiate, pana cand machiajul devine atat de greu incat cade de la sine. Dupa machiaj, cladirile sunt doar structuri ramase in urma unui atac nuclear, si in ruine „inca oameni” care se incapataneaza sa traiasca. PNL a castigat ceva mai mult pentru ca a inglobat PDL-ul lui Basescu, si care PDL i-a dat structura teritoriala si disciplina de partid. PDL nu a fost absorbit de PNL, ci invers. USR nu are adversar acum, trebuie sa il caute.
Covid n-are nici o treaba cu alegerile. E latura pozitiva a ignorarii pericolului reprezentat de Covid. Oamenii nu se sperie de Covid ci de perpetuarea practicilor, ca daca epidemia mai tine un an, doi, practicile pot sa mai dureze 20 sau 30 de ani.
Singurii pensionari despre care știu dacă au mers sau nu la vot și de ce sunt părinții mei și cuscrii lor (părinții cumnatei mele). Respectiv, ai mei au fost ambii la vot, pe la ora 11, era foarte liber. Organizare ok, s-au respectat regulile anunțate (tata e foarte atent la genul acesta de lucruri), măști, dezinfectant, au avut pix propriu (spre deosebire de mine), totul ok până acum, în sensul că nu s-a schimbat ceva în starea lor de sănătate. La cuscri, ea a mers la vot (din convingere pentru partidul votat, iar el nu, ”de scârbă”, nu de frică de Covid. Nici la ei nu s-a schimbat ceva în ceea ce privește starea de sănătate. Și nici la Vaslui nu s-a schimbat ceva, în ceea ce privește odioșenia structurii rămasă la vârful județului, aka Buzatu&Co. Totul e la fel. Și, trecând peste vârsta și temerile unor seniori de infectare cu Covid, pe care le înțeleg, mă gândeam cât de des aud treaba asta cu ”scârba” invocată mai sus ca motiv pentru nemers la vot, inclusiv la persoane mult mai tinere. Și, sincer, nu pot să mă gândesc că procedează așa ori pentru că nu înțeleg cu adevărat ce-ar însemna să nu aibă această posibilitate de-a alege-fie ea și între două scârbe, pe scârba mai mică, ori pentru că, tocmai, știu, au trecut prin asta și, chiar și-așa, le-ar fi convenit mai mult să nu o aibă nici acum.
Apropo de Vaslui. Ştii cumva cum este poama anu’ ăsta prin zonă ? Mi-i dor de un pahar de vin de ăla negru prospăt scos din butoi ca de mama.
Cred că s-ar cruci tata dacă l-aș întreba cum e poama anul ăsta la Vaslui. Eventual, mai degrabă ar fi ”Și, n-ai tăiat via nici anul ăsta?” Glumesc, desigur. Un pic. Dar face vin alb și roșu (cel roșu e chiar bun), negru parcă nu. Deși cred că ultima oară am văzut 3 butoaie. Hmmmm, mă mai documentez și o să revin pe subiect. 🙂
Nu m-am dus la vot căci s-a mutat locul de votare la o scoală la ce nu mai fusesem, si era mai departe de mine dar…
Desi Nicușor este o speranță mă indoiesc ca va face vreo brânză… Nu că Firea ar fi fost mai bună. Nici ea nu era alesul potrivit…
Nicusor pare însă cam naiv și ușor de păcălit. Nu este o chestiune normală să iei cum a recunoscut chiar dacă a plătit impozit pe donatie, cum spune, vreo 50.000 euro ca să il sustii pe un alegător care vrea să își extindă proprietatea ocupănd si mai mult spatiu in parcul public unde deja se pare că s-a băgat cu aprobări dubioase…
Să ne ajute Dumnezeu dacă asta este democrație….
Să vă ajute Dumnezeu şi pe dumneavostră… Doamne ajută. Mare brânză şi Mucuşor ăla. Donaţiile advevărate sunt pentru sfânta beserică. Doamne ajută-i pe cei fără minte.
Nici eu nu cred că prezența la vot a fost influențată de (pericolul) Covid. Decât în cazul în care unii au înclinat urechea spre dezinformare (s-a pomenit mai sus).
Unde am votat eu totul a decurs perfect: distanțare, dezinfectant, mănuși pe care le primeai la intrare și o atenție de zbir din partea observatorilor din secție.
Poate faptul că în ultimele luni PNL (Orban) a avut o prezență mai pregnantă la tv? Poate unii chiar s-au săturat de PSD după ultimele eșecuri umane – Dragnea și Dăncilă? Poate mai mulți factori la un loc? Un pic azi, un pic mâine, se mai schimbă mentalitatea românului. Sper!
„Poate faptul că în ultimele luni PNL (Orban) a avut o prezență mai pregnantă la tv?”
Poate că televiziunile private au fost umpic mai docile pentru că „guvernul meu” a băgat bani pentru mesaje, umpic mai mult la ălea prietene… ehee, e mult de analizat şi de discutat.
@Shoric,
Nu mă uit la tv, dar îl aud. Și hai să recunoaștem că din martie, de când cu pandemia, Orban și Iohannis rulau zilnic la tv, îi auzeam. O diferență mare față de perioada (lungă) precedentă. De câteva ori am căscat și eu ochii la ceva discursuri legate de virus.
Dragnea nu m-ar fi făcut să mă mișc de la birou, decât, poate, dacă și-ar fi dat foc în direct, la oră de maximă audiență.
Și să știi că pe oameni nu-i prea interesează cine-ce-cui a platit sau nu ca să apară la tv. Aici e vorba de notorietate care se capată prin apariții dese, indiferent de mesaj sau plăți 🙂
Și apropos de plată: am lucrat mulți ani într-un radio privat. Radio și TV vinde timp de emisie și din banii ăia se plătesc salarii&altele. Că-l iubești sau nu pe ăla de la microfon, dacă vrea să se audă trebuie să plătească, că nu-i SRL-ul lu’ ta-su.
Mda. Nu mai dezvolt subiectu’ pentru că mă doare capu’
Renunţ la polemică pentru că ştiu că nu am nicio speranţă … : Da dragă, tu ai mereu dreptate :))
Vezi că știi? Așa te vreau 😂
Sa vedem rezultatele, zic si eu, ca promisiuni au avut multi si fapte, niciunul!!!
Fapte nu vorbe !!!
Ai mare dreptate! Nici maica- mean nu a iesit sa voteze, ca daca iesea vota PSD. Oricum, n- a pierdut nimic ca la Galati a iesit PSD pe toata linia🤔😣