Sâmbătă, la Krapets, erau valuri din alea imense care ar fi făcut orice salvamar de pe lumea asta să arboreze steagul roșu și să nu lase pe nimeni să intre în apă. Doar că, ce să vezi, plajă sălbatică fiind, nu era nici picior de salvamar prin zonă.
Cu toate astea, nimeni nu intra în apă mai mult de până unde atingeau cu picioarele sau, hai, câțiva metri cât să dai de câteva ori din mâini, să te dezmorțești. Până la un moment dat când exact, dar exact în locul unde ne puseserăm noi prosoapele a apărut un cavaler pus pe înotat. Omu’, sărit binișor de 40 de ani, a făcut câteva mișcări de încălzire, după care s-a aruncat în valuri, a început să dea gospodărește din mâini și să se îndepărteze bine de tot de mal.
Băi, repet, vorbim despre o mare extrem de agitată, că altfel nici măcar n-aș fi observat c-a intrat un cetățean să înoate. Sau, dacă aș fi observat, nu i-aș fi dat atenție. Și eu mă duc în larg când e marea calmă, nu cred că e vreo mare șmecherie. Dar acum marea era departe de a fi calmă, iar omulețul ăla n-avea nicio problemă să se îndepărteze până s-a făcut un punct mic de tot pe care nu-l mai puteam vedea decât cu greu și doar dacă mă ridicam în picioare. No fucking joke.
Nu știu dacă sunteți la curent cu faptul că de obicei se îneacă oamenii care știu să înoate. Da, da, chiar așa, pentru că ăia care nu știu să înoate nu se duc la sute de metri în larg, ci rămân și se bălăcesc la mal. Ori îți trebuie un ghinion teribil să te îneci la mal, dar se mai întâmplă și d-astea, tocmai de-aia am zis „de obicei”.
Dar regula e că se îneacă tocmai cei care știu să înoate. După care vin cunoscuții stupefiați și încep să se plângă: „Doamne ferește, n-aș fi crezut una ca asta, Titi înota atât de bine”. Da, boss, așa e, până să se înece, toți înotau foarte bine.
Chestia e că odată cu mine a observat mișcarea și fashionista care mă întreba ce putem să facem dacă are ăla probleme. Am ridicat din umeri și i-am explicat că dacă i se întâmplă ceva la distanța aia de mal, fără o barcă în jur, fără un salvamar, fără nimic-nimic, practic nu are nicio șansă. Sunt un înotător mediu spre bun, dar nu cred că aș fi ajuns la timp la el, și chiar dacă aș fi ajuns, existau șanse mari să ne înecăm amândoi, nicidecum să-l salvez.
Nfine, după ce ne-a ținut în suspans vreo oră, până la urmă omul s-a întors cu bine pe mal, toate bune și frumoase, m-am liniștit. Moment în care fashionista îmi zice să mă duc să-i spun că nu e în regulă ce-a făcut. Am crezut că face mișto, dar nu făcea deloc, era cât se poate de serioasă.
Deși nici eu nu credeam că e ok ce-a făcut ăla, am refuzat. Din simplul motiv că nu mă vedeam spunându-i „boss, știi că nu e ok treaba cu înotatul pe valurile astea?”. Nu de alta, dar era extrem de posobil să primesc vreun răspuns de genul: „Cine plm ești tu și ce vrei de la mine?”. Răspuns pe care, de ce să mint, l-aș fi dat și eu într-o situație asemănătoare. Păi, ce, vine unu’ de pe plajă să-mi spună că puteam să mă înec, când cu toții știm că „mie nu mi se poate întâmpla”? Haida de.
Ca să nu mai spun ce dialogul surzilor ar fi început dacă cumva era vreun bulgar care nu știa engleză. Iar șansele să nu fi știut erau cam pe la 70%. Cum îi explicam io din gesturi că „șerif, mai las-o-n plm de treabă, c-am stat cu emoții sa nu te îneci”?
Râdem-glumim, dar întrebarea mea rămâne și e cât se poate de serioasă. Cum naiba se procedează în situații de genul ăsta? Tu neavând practic nicio autoritate să-i spui omului că e de kkt ce-a facut. Doar că, dacă se îneca, probabil m-aș fi simțit vinovat toată viața, deși singura mea vină era că mi-am pus prosopul pe nisip exact în locul pe unde urma el să intre în apă.
mda, anu’ ăsta nu l-am văzut pe siren dar știu de existența lui…
despre întrebarea ta, pentru mine ca înotător mediu spre foarte deloc, specialist în stilul „ca toporul la fund”, răspunsul e foarte simplu: treaba lui; mai ales că nu era un puștan de doojdeani (ăstora, are dreptate feișonista, trebuie să li se spună);
pe ăsta, pe de altă parte, de unde știi tu că nu l-a provocat chiar nevastă-sa, cu gîndul la milionul din poliță sau, poate pur și simplu era văru’ lu’ cumătru’ lu’ un vecin de stradă de-al lu’ maicăl felps…?
sal’tări la toți evribazii! azi am 2 ore de valuri și 10 ore de condus…
Comentariu beton!54
Problema e că nu părea să fie venit cu nimeni acolo. Avea prosopul lanag noi.
Valurile mari nu sunt o problema decat pentru incepatori, un inotator mediu isi poate face eventual probleme daca sunt stanci prin preajma sau curenti. Valurile mari, daca nu sunt cu adevarat exceptionale de tsunami sau ceva, sunt mult mai comode decat cele mici si dese, care te pot epuiza.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Vasilesq, evident nevastă-sa era într-un bar/mall, cu multă lume, camere de supraveghere etc…pentru alibi, gen;
@Ventidius, așa am auzit și eu de la prietenii „pești”, ăia născuți pe la brăila…mai ales curenții
Deci, ce zici tu, Ventidius, de partea inotătorului, nu a observatorului, e că, în astfel de situații se lasă certificatul de înotător mediu pe prosop, plus o analiză a condițiilor de mediu, să stea liniștiți oamenii de pe mal că nu te vei îneca, sau cum?
Comentariu beton!23
@costicamusulmanul
Am zis de stanci doar pentru ca mai sunt cate unii care nu sunt obisnuiti sa faca snorkeling printre ele pe mare agitata, altfel nici ele nu sunt o problema. Cred ca riscul cel mai mare e pe mare calma, esti tentat sa te ineci de plictiseala.
@Anduta
Observatorul nu are decat sa scruteze cu ingrijorare, care e treaba lui? Ce ai vrea, ca un inotator sa se duca sa ceara voie de la toti de pe plaja inainte sa intre in apa?
Comentariu beton!30
Ventidius, eu n-aș vrea nimic în mod special de la nimeni, mai ales în calitate de observator. Doar de curiozitate, așa, în cazul înotătorilor care s-au înecat, unii de înotători medii, chiar buni ce se credeau ei, aș fi vrut să aflu dacă s-ar fi putut, totuși, face ceva de către cei din jur, pentru a le fi slavată viața. Din ceea ce zici tu, se pare că nu, îngrijorarea e maximul acceptabil.
Dar la 112 în timp ce (să zicem) se îneacă, sau măcar după ce s-a înecat, e ok să sun, sau îmi depășește atribuțiile de observator?
@Anduta
Eu nu raspund pentru toti inotatorii care nu isi cunosc limitele. Daca il vezi pe unul ca tipa si da din maini disperat sigur ca e normal sa incerci sa il ajuti cumva, e chiar recomandabil. Eu prefer sa inot pe plaje pustii, pentru a nu panica pe nimeni, dar nu e tot timpul posibil. Cei din familie s-au obisnuit de mult, incearca sa ii linisteasca si pe cei care se ingrijoreaza.
@ventidius cum înotați dvs pă plajă ?
Io înot uneori în pat că în piscină n-am voie. Pun o pernă solidă în mijloc, mă sui pi dânsa și execut mișcările specifice 😋 kineto & derma recomanded.
Aahh … iarna execut snow angels 😈 …
Comentariu beton!21
Nu e vorba dacă îți asumi vreo răspundere sau nu. Ci doar dacă îți pasă de viața altuia, sau nu. Să nu fiu înțeleasă greșit, nu zic că trebuie să ne pese, zic doar că e bine să știm cum stăm.
@HM
Poti sa te iei la intrecere cu fiica-mea. Si la stilul perna si la cel snow angels. Cat despre plaje, ai dreptate! E dificil. Pe nisip mai merge, dar sa vezi cum e pe alea cu bolovani sau pietre ascutite!!!
@Anduta
Nimeni nu zice sa nu iti pese, dar e o limita. Nu poti incalca libertatea celorlalti. Altfel ajungi sa intri la Mc Donald doar ca sa smulgi hamburgarii de la gura oamenilor. Mai ales ca ce ti se pare tie a fi un pericol s-ar putea sa fie o simpla iluzie, hranita de propriile frici.
Comentariu beton!24
Ventidius, nu era vorba nici de respectarea libertății celorlalți. Ci despre disponibilitatea noastră de a vorbi despre emoțiile negative provocate de acțiunea unui om străin (și) cu omul în cauză. Atâta tot.
@Anduta
Nimeni nu il intrece pe MV la astfel de false dileme. Poate sa umple pe baza lor sute de articole. Problema e ca noi, ceilalti muritori de rand, nu avem cu totii talentul lui inascut de snowflake. Asa ca, desi nu putem lua in serios toate aceste fleacuri, ne bucuram totusi, pentru ca constituie pretexte bune de discutie pe teme diverse, uneori chiar incitante.
@ventidius, psss, bosule, șerif, vezi că e „înnăscut”. Că pe lângă talent, mai trebuie să știi și să scrii corect. Știi cum zic?
Am observat dupa, chiar voiam sa-mi fac mea culpa, dar ai fost mai rapid, bravo! Si multumesc.
Hai că prinzi repede.
Ventidius, de fapt, la acest articol, tu ești cam singurul care n-a luat în serios ”aceste fleacuri”. Mai mult, dacă ne-am teleporta mental toți cei de aici la Krapets, tu ai fi înotătorul despre care s-a scris, iar noi, restul comentatorilor, cei de pe plajă, care-ți observăm acțiunea. Din fericire pentru tine, se pare că majoritatea te-am lăsa să-ți execuți liniștit înotul în valuri și nici nu te-am deranja ulterior cu vreo reacție, chiar dacă mulți am fi mai mult sau mai puțin îngrijorați. Fie pentru soarta ta, fie pentru perspectiva umbririi propriei vacanțe. Adică na, oricât de conștient ai fi că poate exagerezi dimensiunea pericolului observat, gândul că (dacă, totuși) se îneacă omul acela sub ochii tăi, e greu să te lase indiferent. Ei bine revenind la lipsa de reacție, m-am mai gândit și cred că am putea face și altceva. Că la urma urmei, cu toată îngrijorarea, revenirea ta la mal ne-ar provoca cel puțin ușurare, poate chiar bucurie. Deci emoții pozitive. Pe care nu văd de ce le-am ține doar pentru noi și nu le-am împărtăși și cu cel care le-a generat. Cu tine, în acest caz. Să te aplaudăm, să te felicităm, poate chiar să venim la tine și, precum fulgii de nea acoperă pământul, să te acoperim cu îmbrățișări, pupături și lacrimi de fericire. Ce zici, cum ar fi? 😁
A, stai, pandemie. Bine, bine, fără îmbrățișări și pupături. Deși, dacă o fi printre noi vreunul care crede cu adevărat în libertatea sa de a-și manifesta astfel bucuria, cine am fi noi să i-o încălcăm?
Helău mistăr siren! Du iu hev a fiu miniț tu toc ăbout COLIVA ?
Comentariu beton!86
Mmm… bulgar trecut de 40 de ani care să știe să răspundă la asta? Nuș ce să zic. 🤔
Atunci îi ziceai că îl trage curentu’n copârșeu 🤪
Comentariu beton!43
Nu spune nimic. Ia un bat si scrie mare pe nisip: „Darwin was here!”
Comentariu beton!17
Dupa e prea tarziu… trebuia sa-l abordezi cand ai observat ca intra in apa:
„– Coconut fresh, señor? Only two euros.”
Comentariu beton!90
zis mins 4 leva … i’ll meic it 5 for iu 😋
Comentariu beton!20
„șerif, mai las-o-n plm de treabă, c-am stat cu emoții sa nu te îneci?”
Ai întrebat cum ar fi trebuit să explici asta?
Păi, arătai spre cap și făceai semne care să indice o pălărie (vezi să fie cu boruri strâmte, de șerif, altfel crede că zici ceva de vreo pălărie de mexican sau, mai rău, de una de rrom), apoi spre piept și trasezi în mod imaginar o stea. „Plm” este ușor de mimat/indicat, mai greu cu emoţiile, dar, din moment ce vrei să fii erou, atunci o faci pe asta. Scoţi puţin plt și execuţi un pipi mic (sau mai intens, în functie de cât de mari au fost emoţiile), apoi îi arăţi marea, dai din mâini și pui mâna la frunte ca și cum te-ai uita în larg.
Dacă nu vrei să faci toate astea ori, pur și simplu, vrei să te faci înţeles pentru multă vreme, îi execuţi doar partea de final (de la mâna la frunte) plus un picior în zona cu care a gândit atunci când s-a aruncat în marea zbuciumată (și vezi că nu mă refer la partea dorsală).
Dacă nici ăsta nu este limbaj universal, atunci care o fi?
Zic și eu…
Comentariu beton!42
Ceva similar imi imaginam si eu 😂
Cum să se procedeze….scoți telefonul și filmezi. Eu am văzut făcându-se asta și la accidentele de mașină, no fucking joke. Dacă scapă, he s a hero, dacă crapă, unul care și a căutat o.
Comentariu beton!18
iaca, la fel era și-n sat la mine dar necunoscîndu-se engleza se spunea ceva de genu’:
de-oi muri, să-mi porți căciula…
de-oi trăi…cum zice tizu’ mai sus!
plus că neexistînd telefoane cu cameră, se folosea „baba surveillance system”
Comentariu beton!20
doamna/ tanti baba … că n-aț bocit împreună la grădiniță 😋 puțân r3$peKT 🤪
@Tizule
La noi în sat vorba asta este mixată: „de vrei să-mi porţi căciula, nu mai bine ************”?
@HM
La noi la sat a căzut sistemul de „doamne observator” pe motiv de colivă în exces într-un interval foarte scurt de timp. Acum se fac recrutări. Partea nasoală este că s-au înscris mulţi bărbaţi.
Comentariu beton!13
Tipul avea vreo 40 si era inotator experimentat , miscari de incalzire , distanta mare parcursa . Sigur stia de interdictii in caz de valuri mari , eu nu mi-as chinui constiinta
Dap, exact ce zic. „Vai, dar Titi era un înotător așa de experimentat…”.
Oamenii nu se ineaca din cauza valurilor mari. Poti sa inoti o zi intreaga pe valuri mari fara probleme. Daca se ineaca, o fac din cauza panicii sau a problemelor de sanatate. Si nu are neaparat treaba cu experienta. Cunosc inotatori foarte buni, sportivi legitimati, care fac terapie pentru ca ii apuca o panica isterica daca simt ca au pierdut pentru o clipa pamantul de sub picioare. Ca urmare toata viata lor nu s-au indepartat de mal si au fost terorizati de valuri si de gropile de la Mamaia. Teama de mare e o fobie destul de comuna. Pentru cei care sufera de asa ceva, nu e deloc recomandabil sa riste sa se indepateze de mal, indiferent de conditii. Altfel, a inota pe valuri mari e la fel de riscant ca a te plimba printr-un lan de grau cand bate vantul.
@ventidius, boss, am și eu o curiozitate, dar mi-ar placea să nu mă minți: tu știi măcar să înoți? Te întreb pentru că citindu-te, cum înoți tu din fața laptopului de parcă te plimbi prin lanul de grâu, pare totul extrem de simplu. După care îmi comentează oameni de meserie, care zic cu totul altceva, și asta mă dezorientez cumplit. De-aia aș vrea să aflu dacă măcar știi să înoți, c-aș fi dispus să te cred pe tine, pentru ca tu pari un tip care se pricepe la absolut tot pe lumea asta.
@MV Îmi pari tendențios, bine că nu ești și licențios, pă limbaj … așea 😋
@ventidius scrie iute 3 domenii unde ești habarnist total 🤪 … gen patinaj artistic, fizică nucleară și înmulțirea afidelor în mediul urban 😉
Comentariu beton!20
@MV
O fac de pe la 5 ani, de cand m-a aruncat taica-meu intr-un bazin, lasandu-ma sa ma descurc. M-am descurcat atunci inotand pe la fund, scotand capul din cand in cand sa respir. Incredere in mine am capatat abia mai tarziu, cand am traversat, tot cu taica-meu lacul Pantelimon. El are o pasiune pentru lacuri, inoata si acum zilnic, din primavara pana toamna tarziu, prefera lacul Vacaresti. Are si un grup de mosi cu care imparte pasiunea. Ca sa raspund la intrebarea ta, cred ca stiu, dar ma pot insela. Nu mi-a trecut prin cap sa intreb un om de meserie.
Comentariu beton!21
cred ca adevarata problema a fost faptul ca inota fara masca. daca-l ataca covidu’?
Daca era bulgar, sigur il tinea ceafa la suprafata.
Comentariu beton!17
Specific pe situația asta, nici eu n-aș fi făcut nimic în ceea ce-l privește pe omul respectiv, mai ales post acțiune soldată cu happy end. Dar, dacă sunt si copiii de față, pe mine mă interesează mai mult să înțeleagă ei de ce nu e ok ce fac(em) uneori noi, oamenii, fie că suntem copii mici, adolescenți/tineri, adulți în toată firea sau chiar oameni bătrâni și, cel puțin teoretic, foarte înțelepți și conștienți.
Deci aș fi folosit situația asta pe post de lecție/ studiu de caz cu ei.
Comentariu beton!17
Adevarul e ca m-ar fi mustrat constiinta daca ala o mierlea in larg, dar o linisteam cu ceva cu grade si se calma. Selectie naturala se numeste chestia asta si daca ala e destul de dobitoc sa-si riste viata in halul ala, eu nu.
Comentariu beton!17
Băi, dă-mi voie să nu te cred că stăteai așa pe plajă sorbind dintr-un cico în timp ce ăla se îneca și tu ridicai din umeri. Pur și simplu nu te cred, e ușor să spui asta din fața laptopului, dar atât.
Nu. Nici n-am zis asta. Cred ca ma cocotam pe ceva si-i strigam: inoata, ‘mnezeii ma-tii, ca nu te-am pus eu sa te duci acolo. Hai, da din maini sa nu te ineci, sa vezi ce omor iti dau eu cand iesi de acolo, morții si răniții…, ca eu n-am venit pe plaja sa te vad pe tine cum spurci apa.
Alta alternativa n-aveam oricum.
Comentariu beton!13
Da’ și-așa suntem mulți…coliva să iasă bună!
PS. Te făceai și cu-un prosop… 😉
Comentariu beton!13
nevăr!!! auzi? nevăr evăr!
prosop fără lumînare, păi ne batem joc de tradiții?!
Comentariu beton!28
Las uăi că avea led la brichetă 😋
Comentariu beton!16
Când eram mai tânăr și mai neliniștit m-am certat cu un salvamar în Neptun fix din această cauză: a venit el să-mi zică mie că sunt valuri mari și n-am ce căuta în apă. Adică mie, marele înotător, fost legitimat la polo la Dinamo, cu câțiva ani de înot p-acolo și prin alte locuri periculoase gen Dunăre etc. Mi-am dat seama că am fost idiot două zile mai târziu după ce l-au scos pe unul mort din apă. Unii ziceau că s-ar fi sinucis, dar cine știe? Pentru cine știe, configurația apei la Neptun era un pic ciudată, adică erau porțiuni unde mergeai vreo 2 metri prin apă până la genunchi apoi brusc se adâncea până nu mai atingeai fundul. Habar n-am cum o mai fi acum că n-am mai dat de 13 ani p-acolo.
De partea cealaltă a baricadei n-am fost niciodată fiindcă recunosc că sunt cam miserupist, nesimțit și nepăsător. Nu e treaba mea și nu mă simt responsabil pentru deciziile altora, cu excepția celor apropiați mie. Vrea careva să se sinucidă în valuri mari? Cine sunt eu să îl opresc? Știu că nu e o atitudine potrivită, dar, din păcate, am învățat treaba aia cu facerea de bine…
În cazul discutat aici, dacă totuși m-ar fi dat conștiința afară din casă, m-aș fi dus la cetățean să-l întreb cum e apa și dacă nu e prea periculos cu valurile astea mari. Și, în funcție de răspuns, îmi dădeam seama dacă omul e neatent, teribilist sau bulgar. 🤣
Comentariu beton!53
Exact aceeași părere o am și eu.
Facerea de bine… Plus că fiecare e responsabil de alegerile făcute. Strict problema lor.
Dacă nu mi mamă, tată, soț sau persoane foarte apropiate… nu mă agit, cu atât mai puțin nu am remușcări.
Ce își face omul cu mâna lui se numește lucru manual?! Sau ceva de genul.
@Ioane, uite că asta nu mi-a trecut prin cap. Să mă duc să-l întreb cum e apa, dacă se simt valurile.
@Cristina, după cum îi ziceam cuiva și mai sus, pur și simplu nu cred că dacă omul ala pățea ceva, și tu ai fi fost de față, te-ai fi uitat la el cu o pungă de popcorn în mână. Mintea mea nu concepe așa ceva.
@Mihai Vasilescu
Este că nu-ți vine să crezi? Mie, cam da. Cicatricea pe care o am pe cap îmi amintește să nu fac NICIODATĂ ce au făcut prietenii mei când eu a trebuit să mă lupt cu niște tipi cu bâte: să ignor problemele celui din jurul meu. Cu tot respectul pentru oamenii de aici care au păreri diferite în această privință, chestia asta cu „nu mă privește, nu mă bag/și-o face cu mâna lui/ treaba lui, nu l-am pus eu, etc” se cheamă „durere în c*r” pe românește. Știu că suntem responsabili pentru ai noștri și că un act din asta poate avea repercursiuni asupra familiei, dar, să stai cu mâinile în sân echivalează cu a nu te respecta pe tine ca om. Oricum, fiecare este liber să procedeze așa cum dorește. Până la urmă, decizia de a face un lucru/de a nu face un lucru care ne expune este personală și trebuie asumată în întregime.
Comentariu beton!23
faci ceva daca iti pasa. in rest ce isi face omul cu mana lui se cheama lucru manual. daca bucucria omului este sa sfideze marea asta nu este si problema altora. sa ramana numai a lui.
” Bulgarul și marea ” de Mihaiest Vasilecuway 🤪 … cică se face și film / tiktok după asta
Comentariu beton!28
Dat fiind ca avea prosopul langa tine erai direct raspunzator pt el. Nu avea ce comenta.
BogdanL, nu cred că era Marica😉
De când aveam 1 an am mers la mare cam două luni în fiecare vară. Și locul ăla, plaja aia, a devenit ca o a doua ”acasă”. Acolo am învățat marea, am învățat s-o cunosc, s-o respect. Acolo am învățat singură să înot.
De când îmi amintesc era pe plajă o tipă, n-o cunoșteam foarte bine, care anunța, o zi pe sezon, că se duce să înoate. Înota o zi întreagă. O urmăream de pe plajă până nu se mai vedea nici cu binoclul. Se întorcea seara. La început mă îngrijoram, dar calmul celorlalți mă liniștea. După ani m-am obișnuit cu ea.
Fostul consort înoată foarte bine. Foarte bine. Dar cumva îmi era puțin teamă când pleca să înoate ore în șir. M-a liniștit când am văzut cum a învățat-o pe fii-mea să inoate în mare. Cum i-a explicat valurile. Cum i-a arătat că valurile te ajută. M-a liniștit când am văzut-o pe fii-mea pe la 10 ani înotând calmă, pe mare agitată, kilometri întregi.
Marea are grijă de tine dacă o respecți. Dacă nu te crezi mai puternic decât ea. Dacă nu încerci să bravezi. Altfel…….selecție naturală.
Comentariu beton!54
Asa zic și eu. Și Titi care înota atât de bine, o fi fost înotător de piscina. Una e sa faci 3 km de piscina și alta e sa știi sa folosești forța valurilor în favoarea ta.
Cine învață cum se înoată în mare (atenție nu toți cei care învață să înoate în mare știu CUM se înoată în mare), știe ce face și pe valuri mari și pe valuri mici. Știe cât sa se bage și cât nu.
Altfel, dacă inotatorul inotatorul „tău” nu e dintre ăștia de mai sus, ghinionul lui! Cum ziceau colegii pe aici, accidente se întâmplă.
Bai, numai raspunsuri gresite pe aici. fiecare se lauda cat de mare inotator e, ce e fix irelevant. Am si io 2 ani de polo in copilarie si vreo 5 ani de inot minim 5 zile pe sapt, cu zilnic minim 1km fara pauze, dar asta nu inseamna ca ma simt mare scula in fata marii agitate, din contra sunt convins ca o pot mierli desul de usor daca e curentul puternic si te duce spre stanci sau alt pericol. Nu ai nici o sansa sa il scoti pe unu care e bolonav obosit in voia curentului, la o adica. doar sa te inneci cu el de gat.
Ca sa iti raspund. Stii povestea cu japonezul care statea la trecere cu semafor si astepta sa traverseze, si nu circula nici o masina? Intrebat de un strain de ce face asta, raspunsul e, daca ma vede un copil ca traversez pe rosu si face la fel? Asta trebuia sa ii zici prostului. Daca il doare in pix de persoana lui, poate nu vrea sa fie un exemplu prost pt viitorii copii inecati in valuri.
SAMD.
Comentariu beton!32
Am vazut chestia asta si in Germania, in anii 1990, la prima vizita acolo … o strada luuuuunga, pe la mijlocul ei, era rosu si toata lumea astepta. Mi-am intrebat rudele de acolo ce se intampla de-s asa tampiti … Stiti care-i treaba ? DACA TRECI PE ROSU CA PIETON SI AI CARNET DE SOFER, TI SE SUSPENDA CARNETUL DE CONDUCERE !!!
Comentariu beton!15
Nici eu nu trec pe roșu chiar dacă sunt singura pe strada. Am mustrări de conștiința dacă o fac.
Vezi ce bine e, în general spus pentru noi toți, când nu te minți singur?
Așa da.
Dacă ai un fișier cu un document, în care ți-ai salvat fragmente sau texte, acesta ar fi bine să-l salvezi. Chestie de reflecție, de conștientizare…
@Rilache
Nu știu, am așa o senzație că pe tine te-ar lăsa @Vasilescu să te îneci dacă ai intra în mare. Sau, eventual, ți-ar trimite o sticlă cu un mesaj în ea:
Am vrut să te ajut, dar n-am putut/Reflectăm în sinea mea
Să intru în mare sau mă p*s în ea?”
Comentariu beton!14
Mă Costi, tu nu l-ai înțeles pe Mihai.
În loc să-și riște viața, sănătatea, dând peste un nebun potențial, mai bine-ți zici să nu sufere dacă pățește ceva. O dată la mână.
Doi, Mihai a fost onest și, de ce nu, eu aș fi făcut la fel. Nu e război, protest, te ții de un fir de iarbă deasupra unui hălău fără fund – it’s the fucking sea, it’s leisure, fair game to whomever happens to get it (unfortunate as it may be).
Trei, tu te piși piscină că e mai comod.
@Rilache
Îți răspund la fel de onest: nu mă pot pi*a în piscină că se colorează apa. Doi: corect, merg în locurile unde au piscină. Privată. Trei: N-ai apreciat poezioara. Asta înseamnă că nu prea știi de glumă.
Viața lui, treaba lui ce face cu ea. Vinovăție? Nu. Nu e treaba mea ce face altul h viața lui.
Am văzut de curând un filmuleț în care niște oameni de pe un vapor au cules din largul mării o fetiță de 3-4 ani, aflată într-un colac. https://www.facebook.com/watch/?v=602880260427299&extid=t8qUAeYqQxF7JEQy
Din ce am înțeles, povestea din spate e că fetița pur și simplu le-a fost luată de un val, de un curent, părinților care se aflau lângă ea.
În special pentru cei care declarați nonșalant cum vouă nu vă pasă decât de ”ai voștri”…serios?
Comentariu beton!17
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Alan_Kurdi
Cam asta se întâmplă atunci când nu ne pasă…în general…la o scară mai mare…
Sunt două lucruri diferite. Cazul prezentat de Mihai era despre un tip care voia să-și riște propria viața pentru a-și satisface o plăcere. Era major, așadar era 100% responsabil pentru viața lui. Cazul fetiței în colac e altceva. Acolo e vorba despre responsabilitatea părinților. Despre altceva e vorba și în cazul lui Alan Kurdi
Nu prea. Este vorba despre ignoranță și nepăsare raportat la cazuri individuale și de grup.
Ce ziceți de cazul tipului care era să se înece pe litoralul românesc (Saturn) și s-a făcut un lanț uman pentru a-l scoate din apă? Este că se poate și să ne pese?
https://www.libertatea.ro/stiri/video-interventie-dificila-pe-litoral-lant-uman-la-saturn-pentru-salvarea-unui-barbat-care-a-ignorat-steagul-rosu-3087825
Lucian, de cazul specific prezentat de Mihai am zis mai sus. Aici m-am referit la genul de atitudine principială „dacă nu mi mamă, tată, soț sau persoane foarte apropiate… nu mă agit, cu atât mai puțin nu am remușcări.” Poftim, copil și bărbat de 40 de ani, ambii in largul mării involburate (în zile diferite, să zicem), niciunul nu-i mamă, nu-i tată, nu-i persoană apropiată, deci, conform acestei teorii, s-ar aplica procedura „nu mă agit”. Sau nu? Că asta întreabă Mihai „Cum se procedează în astfel de situații?”
Anduța, scuze, cred că mi-a scăpat răspunsul anterior. 🙂
Legat de atitudinea principială în situațiile de viață și de moarte, mie tot mi se pare că vorbim despre două cazuri diferite. Unul e cel în care persoana face prostia cu bună-știință, celălalt e cel în care se află în momentul nepotrivit la locul nepotrivit.
În primul caz, doar pentru persoanele foarte apropiate o să mă dau peste cap – dar și acolo cu o limită; dacă omul chiar vrea și vrea neapărat să-și riște prostește viața, îi respect alegerea, chiar dacă mă mâhnește. La restul persoanelor, chiar dacă-mi pare rău, consider că e problema lor, pentru că și-au făcut-o cu mâna lor.
În cazul al doilea (adică omul nimerește într-o conjunctură proastă, n-a căutat-o cu lumânarea), modul meu de a acționa este:
– dacă mi-e persoană foarte apropiată, sunt în stare să-mi risc și viața pentru a o salva;
– dacă e o persoană cunoscută, voi încerca s-o ajut în măsura în care asta nu-mi pune viața în pericol;
– dacă e o persoană necunoscută și nu e nimeni altcineva prin preajmă care să-i ofere ajutor, i-l voi oferi eu, dar cu lipsa de empatie care mă caracterizează (adică te-am trecut peste punctul nașpa, dacă s-a putut, după care nu mă mai interesează persoana ta).
Poate era un român priceput la toate, bine că nu l-ați întrebat, că sigur primeați răspunsul nedorit
Eu sunt înotătoare slabă spre deloc, așa că mai mult mă bălăcesc în zona malului, cam până unde pot atinge fundul apei cu picioarele. Am fost în ultimii ani pe diverse plaje, la unele dintre ele coborârea în apă se făcea treptat și aveam loc destul să mă desfășor în siguranță. Cu toate astea într-un an când erau valuri relativ mici tot am ajuns (rămânând însă în zona de siguranță) în capătul celălalt al plajei de abia am găsit drumul înapoi la șezlong fără ochelari 😁 (călcând în pietricele ascuțite pe care nu le vedeam).
Într-un caz ca cel prezentat nu știu dacă aș atenționa persoana respectivă, dar nu aș rămâne nici indiferentă. Anul trecut erau unii nu foarte departe de mal, dar care nu știu ce făceau că nu mai apăreau la suprafață (și nu făceau snorkeling sau ceva). Deja îmi recapitulam în minte pașii de resuscitare. Când au ieșit m-am bucurat că n-a trebuit să intervin și nu mi-a venit să le zic/întreb nimic. Așa că m-am dus să îmi iau o bere să mă relaxez în sfârșit 😥
Valurile nu te imping de la un capat al plajei la celalalt, sunt doar o ondulatie a suprafetei marii. Deplasarea lor e o iluzie. Apa ramane pe loc. Ele nu fac decat sa te impinga un pic inainte si inapoi, in functie de inaltimea lor. Ceea ce poate fi periculos daca ai o groapa langa tine. Daca te-ai deplasat de-a lungul plajei, ai facut-o fie singura, inconstient, fie impinsa de vant sau de un curent, in nici un caz de valuri.
InconștientooOoo 🤪 Maree, flux, reflux alea alea … știe el ventidius ce știe. Le are pă heităreală 😉 meditații daț, dom’ profesor!?
Q: un siren poate provoca un curent transcendent?
Sincer, cum nu am nici un mijloc sa îl împiedic sa facă ce vrea cu viata lui și nu pare ca încalcă vreo lege și nu pune pe altcineva în pericol (am dedus ca nu existau salvamari pe plaja) l-aș lăsa sa iși încerce șansele cu valurile. E adult, așa ca răspunde de faptele lui.
În plus, având în vedere ca sunt un înotător destul de slab (lent, ineficient, dar nu mă panichez atunci când trag din greșeală apa pe nas 🙂 ; a și sa fie clar, în larg mă duc și eu, dar când e marea calma – mă bazez exact pe stăpânirea de sine) nici nu m-aș duce după el. Pentru ca n-aș face decât sa îngroș statisticile cu încă un înecat.
De asta îmi place sa merg la mare oriunde nu în România, nu se găsesc salvamici din ăștia care sa încerce sa îți strice distracția. Sunt major îmi asum ce risc consider ca merită și asta e. Numai în România am văzut retardeala din asta în care vine salvamarul după tine cu barca fiindcă ai trecut cu 3m mai încolo de ingramadeală sa te balacesti liniștit, cu vesta de salvare pe tine ca să nu comenteze nimeni. Mai infecți decât salvamicii romani nu am văzut, niște interlopi ai plajelor inutili.
Se dezbate încă. Ce zici?4
Da, boss, știu. La fel ne fac proștii ăștia și cu măștile, nu ne lasă să hotărâm singuri si ne țin cu botniță. Altfel, îmi place de tine, nu te dezminți, ești consecvent. Ca toți… ăăă… oamenii inteligenți.
Nici eu nu mai merg la mare in Romania de vreo 15-20 ani, salvamarii fiind una din cauzele principale. Cat am fost, pricipalul pericol de care trebuia sa ma feresc era sa nu-mi iau o vasla in cap de la unul din ei. Dezgustatoare specie.
Pmk, proști salvamarii ăștia că nu vă lasă. Eu v-aș lăsa, iar dacă simți pericolul și începi să strigi după ajutor, v-aș face cu mâna și ți-aș răspunde „du-te Dică, du-te”, poate e mai bine și pentru națiune
@Anel
Pai sa ma lase, nici nu cer altceva. Doar nu crezi ca mor de dragul injuraturilor si amenitarilor. Ii evit cat pot. Plec si din tara numai sa scap de ei.
La noi daca unul e ciung se simte insultat daca ceilalti refuza sa vada ce beneficii ar avea daca si-ar taia cu totii o mana. Slava domnului ca pe afara oamenii mai fac si surfing si nu sunt atat de indobitociti de frica. Macar ai de unde alege si poti ocoli linistit plajele pe unde isi fac veacul spurcaciunile alea de salvamari.
@Ventidius
Io vă las, da’ dacă aș fi salvamar nu mi-aș risca viața pentru voi, adică atunci când sunteți în pericol aș desface o bere😄😄
@Anel, e aici o micaaaaaaaaa problema… ca salvamar, esti angajat si ai in fisa postului salvarea inclusiv a sinucigasilor… E ca si cum ai spune :” Politistii se uitau la aia de se injunghie, considerand ca sunt majori si vaccinati si daca ei au ales asta … ” si asta este un raspuns colectiv pentru multi cei care au comentat aici !!!
@Anel
Daca ai fi salvamar as prefera sa-ti vezi de treaba ta, poti sa-ti bei berea linistit. Daca sunt in pericol ma descurc si singur, nu-mi arde insa sa mai am si grija vreunui salvamar nepriceput dus cu pluta.
@Șerban
Da, știu, era o glumă! Voiam să-l anihilez pe Ventidius, pentru că el mereu e „Gică contra”😉 și știu că nu se supără, are simțul umorului
Îi aduni prosopul și ce mai are pe acolo, așa finuț. Dacă se întoarce, îi spui că erau niște dubioși prin zonă. Dacă nu, le arunci undeva, cât mai departe. Mergi la somn și te consolezi că ai avut șansa să cunoști un câștigător al Darwin Awards.
Glumesc, dar…
Stai piano acolo o oră – două. Dacă nu revine, suni la 112 și povestești întâmplarea. Asta dacă vrei să te implici, dacă nu, bagajelul și te cari mai încolo – aici aplici ultima parte a pasajului de mai sus.
Dar poate omu’ ăla avrut să se sinucidă și… ghinion, l-au adus valurile la mal. Viu 🙂
Cand am fost in august, era salvamar si tot pe valuri foarte mari fluiera si-i scotea din apa pe „curajosi”. In septembrie cand am revenit, ramasese doar cosmelia salvamarului, dar interesant, probabil cei de la bar postasera steagul galben.
Mai este o problema, plaja este mult prea lunga … ar trebui angajati cred 50 de salvamari !!! Probabil solutia era sa fie anuntati cei de la bar…
Acum 100 de ani, cand eram prin liceu, in timpul vacantei la mare, tot pe valuri foarte mari s-au aruncat in apa vreo 12 vlajgani. Salvamarul i-a fluierat si-a venit unul si i-a spus:”Lasa-i domle, sunt componentei echipei de innot a Marocului, veniti la o competitie in Constanta”… Sa vezi treaba, s-a innecat jumate de echipa in mica mare Neagra, aia probabil nefiind invatati sa innoate decat in Mediterana sau in Atlantic. Au murit cred 6 ! Fiind pe timpul lui Ceasca, treaba nu a fost facuta publica.
Si ultima chestie, pentru familisti in special, va recomand Kaliakria Resindence la Topola, la 10 km de Balcik.
Înotul in ocean e diferit de cel in piscina chiar presupune ceva cunostinte de navigatie,curenti marini,etc. In valuri e mult mai mishto daca stii cum sa te folosesti de ele si e un antrenament mult mai bun-nu doar fizic.
Ca sa fac o comparatie ar fi ca alergatul pe pista versus alergatul pe munte. Acum faptul ca in general romanii isi supraapreciaza calitatile in cazul asta nu e prea sanatos pentru ca nu prea ai cum sa faci din vorbe oceanul. 😉
Mi-am dat seama că nu am răspuns la întrebarea pusă, care nu era retorică.
Având în vedere obișnuința mea cu oamenii care merg să înoate în mare cu orele, indiferent de valuri, nu stau să urmăresc pe fiecare. Dar dacă aș vedea pe cineva care are probleme, bineînțeles că aș suna la serviciul de urgență.
Având în vedere că zona despre care povestești nu are reguli clare, nu văd un exemplu negativ în atitudinea omului care a întotat în valuri. Deci, din moment ce a ieșit ok din apă, nu înțeleg pentru ce i-aș atrage atenția că mie mi se pare riscant ce a făcut el.
Fix cum faci când vezi pe unul făcând banging-giampig.
Sau pe altul :))))))) fumând.
Atâta tot că doar pe primul merită să-l filmezi, poate ai noroc de milioane de vizualizări.
Și înjurături că n-ai salvat sinucigașul.
Dar de ce trebuie sa-i spui lui ceva ? Cred ca trebuie sa-ti spui tie…” de ce m-am îngrijorat asa de tare pt o situație pe care nu o pot controla, si nu am nici o responsabilitate pt ea ? De ce m-a deranjat atat de tare nesăbuita acelui om ? ” … De la mine stii cum se vede? Si eu m-as supara pt o observație făcută de un necunoscut pt o situație pe care mi-am asumat-o si a căreia responsabilitate o port…si sa-mi strice cheful după ce m-am simțit atat de bine în apa. Gestul lui de a înota în condițiile descrise ii aparține, nu are legătură cu cei de pe plaja.
Sigur că da, cum zici tu. Mai are rost să te întreb cum recționai tu dacă omului ăluia chiar i se întâmpla ceva nasol? Bănuiesc că nu mai are, doar a fost alegerea lui să se înece, dă-l în plm.
Cred ca ne jucam cu cuvintele…ar fi fost alegerea lui sa mearga intr-un loc peste puterile lui , este exprimarea mai corecta , daca se ineca .
Si apoi sincer , ce as fi putut sa fac daca i se intampla ceva rau ? Nu am pregatire de salvamar , nu am pregatire medicala, de ce ar trebui sa ma simt raspunzatoare sau vinovata pentru nesabuinta cuiva .
Si apoi, tu singur ai spus ca omul din cazul de fata chiar a stiut ce face …ca a tinut cu sufletul la gura pe cei de pe mal…asta este deja alta poveste
@luiza asa de ce mai tinem SMURD si alte structuri ??? Aia care fac accidente si au peste viteza legala n-ar avea nici o responsabilitate pentru raniti, sinucigasi, covidisti care n-au purtat masca corect, fumatori etc …
0 0
#toti suntem SMURD si alte structuri
Daca as fi fost obligat sa vorbesc cu el l-as fi intrebat ce tehnica a folosit sa se intoarca printre curentii aia. Din pura invidie. Altfel, cel mult, sunam la 112 sa-l adune din apa. Nu as intra nici la 5m de mal ca sa salvez pe cineva care ma poate ineca si pe mine.
Sorry, Florr, am vrut să dau laic, fută-l de telefon.
Nu era pe la noi prin presa unu care, dupa ce a fost scos din apa de salvamari, a luat bataie de la ta-su?
La inceput ma uitam si eu cu mirare la oamenii care se baga in apa in conditii neprielnice (pentru un om simplu, ca mine).
Dar am vazut scoli de inot care in ocean care antrenau adolescenti iarna in decembrie la 5 grade, pe valuri mari si vant foarte rece. Am colegi care fac triathlon si inoata in mare/ocean in conditii dificile, asa ca nu mai sunt asa mirata cand vad oameni ducandu-se in apa cand eu nu m-as duce. E valabil si pentru alte activitati, precum alpinismul: te bagi daca esti in stare si esti pregatit. Evident ca este un risc, dar adultii ar trebui sa si-l asume si sa isi cunoasca limitele.
Daca as fi fost in locul vostru nu i-as fi zis omului nimic. Daca i-as fi urmarit evolutia in apa (ceea ce nu garantez) si as fi remarcat ca ar fi fost in dificultate, as fi incercat sa alertez pe cineva care ar fi putut sa-l ajute. Dar nu m-as fi stresat ca se indeparteaza sau ca ar fi in pericol.
Acum 20 de ani, când încă nu arătăm că un taur comunal:))( sau Relu din umbre) adică la 1.9m și 100kg, am intervenit între doi copii care se băteau, să îi despart. După 2 minute apare mama sau mătușa lor să mă ia la unșpe metri că ce ma bag Io sa pun mana pe copiii ei. Eram într-un loc unde lumea mergea cu corturile, la coada unui lac, la Tarnița langa Cluj. Atunci nu am zis nimic, dar acum cred că o umpleam de respect, după 10 ani de conversații esențiale prin București :)). Am alte skilluri.
În aceeași seară, câțiva s-au îmbătat și făceau piruete cu un BMW ursuleț printre corturi. Eu dormeam in cort după o apa plata și o simfonică, cum era moda in 2000, nu i-am auzit. Câțiva au încercat să îi oprească sau sa le atragă atenția că e periculos. Dimineața ce sa vezi? Făcuseră baie in coada lacului băieții cu BMW, unde apa venea cu 3 grade printr-un tunel de pe fundul altui lac, și, in unu din cei 4 bețivi, a crăpat inima de la socul termic. L-au scos mort. Avea cam maxim 20 de ani.
Mihai, inotul in larg pe o mare agitata este o activitate care implica un risc.
Riscurile sunt obiective si subiective. Riscuri obiective in cazul asta ar fi forta valurilor, directia si puterea curentilor si mai stiu eu ce. Riscuri subiective ar fi supraevaluarea abilitatilor, conditia fizica, distanta de mal sau timpul petrecut in apa.
Riscurile obiective nu sunt in controlul tau insa cele subiective da. Practicarea unei activitati cu sanse reale de a-ti pierde viata este insotita de o analiza a riscurilor. Unii fac aceasta analiza constient si continuu, cu sanse bune de a lua decizii corecte, altii nu o fac constient si pot lua mai usor decizii fatale.
Nu cred ca in situatia data (plaja fara salvamar, inotator adult) aveai ceva util de facut: daca era vorba despre un „inconstient” greu de crezut ca l-ar fi „desteptat” cuvintele tale. Daca era cineva cu capul pe umeri atunci probabil ca analizase riscurile si faptul ca s-a intors teafar la mal i-a confirmat corectitudinea deciziei. Un risc pe care tu il consideri prea mare altcineva il poate considera tolerabil, mai ales daca vorbim despre riscuri subiective.
In plus, exista persoane care cauta riscul pentru senzatia oferita iar explicatiile pe care le dau sunt de multe ori de neinteles pentru cei care nu practica „sportul extrem” respectiv – si oricat de aiuritoare ar parea le consider cat se poate de „acceptabile” cata vreme nu pun si viata altcuiva in pericol.
Sunt convins ca daca ar fi disparut in mare sub ochii tai ai fi avut „sufletul greu” insa de aici pana la vina eu zic ca e cale lunga. Nu vad de ce te-ai culpabiliza… ca nu ai facut ceva sa impiedici un comportament pe care tu il consideri prea periculos? De ce analiza ta de risc e mai buna decat cea a unui (posibil) inotator cu foarte multa experienta pe mare?
Comentariu beton!17
E adevarat: marea nu-i ca piscina ca sa parafrazez un clasic in viata.
Daca as fi fost in locul tau l-as fi observat pe individ si, probabil, mi-as fi dat seama daca este obisnuit cu acele conditii, ca probabil nu e la prima incercare si nu o face din teribilism ci din placerea de a inota in mare. Iarasi e foarte probabil sa fi obtinut raspunsul pe care l-ai anticipat, in cazul in care nu te-ai fi abtinut si te-ai fi dus sa-i spui ceva.
Libertatea este de obicei definita prin aceea ca poti sa faci ce vrei atat timp cat nu incalci libertatea altuia.
Ce s-ar intampla daca la tine ar veni o persoana si ti-ar spune: stii fumatul dauneaza grav sanatatii, te poate ucide, stiu ca tie nu ti se poate intampla una ca asta dar nu dai un bun exemplu copiilor care te vad cu tigara in gura.
Stiu raspunsul pe care la-i da pentru ca este acelasi pe care l-as fi dat eu in urma cu ceva mai mult de cinci ani.
Totodata mai stiu ca ti se poate intampla caci life is a bitch! Am pierdut, acum doi ani, un bun prieten care, culmea, zicea: mie nu mi se poate intampla. Un an dupa ce eu m-am lasat el a primit diagnosticul si in doi s-a dus pe vesnicele plaiuri ale vanatorii, cum iti place tie sa spui.
Cand mi-a spus ca are cancer m-am simtit intr-un fel ca si cum mi-ar fi trecut glontul pe la ureche si da am resimtit o urma de vina ca nu am insistat mai mult sa se lase, dar a trebuit sa ma impac cu gandul ca fiecare avem dreptul de a alege.
Revenind si la subiect, statistic vorbind, sunt mult mai putini oameni care mor inecati decat cei care mor din cauza unor boli legate de fumat (cancer, infarct, AVC etc.) dar nu te vad foarte agitat sa previi asemenea tragedii, probabil pentru ca nu se intampla indestul de aproape ca sa simti iminenta tragediei asa cum ai resimtit-o intrebandu-te daca omul respectiv va iesi sau nu din valuri.
P.S.: Cine?! Titi, era sanatos ca un taur, cum sa faca tocmai el …. (alege tu din cele enumerate mai sus).
Comentariu beton!18
Dragul meu,ai uitat zicerea din bătrâni cu facerea de bine?
Că uite mai e unul care comentează și după amiază, ia și eu că acum am timp:mămică, cui i se face de riscat viața cu propria voință, lasă-l și nu-l opri din drum ,dacă avea 18-20 de ani ziceam că e un copil fără minte dar după 40 …mă iertați, sunt niște ani în care a făcut școala vieții aia bună, i-a copt mintea ceva.Si apoi nici doctorul nu mă invită să mă opereze dacă nu sunt de acord ,dacă îi zic că mi-e frică de bisturiu zice și el:domne, ti-am spus o posibilitate de ajutor fiindcă te simți rău dar nu te oblig, când poți decide singur ce vrei.
Io nu înţeleg care e faza cu înotatul spre larg, adică ce, nu poţi înota paralel cu ţărmul ? E apa mai caldă sau mai puţin sărată sau îs sirenele mai aţâţoase pe la adâncime mai mare ?
E mult mai greu să iei valurile din lateral decât frontal, de-aia.
Io nu știu cum e cu „sirenele mai ațâțoase”. Îs alea de sunt ațâțate în zilele de miercuri ? 🤪
Aaa, da, corect. Dar totuşi nu înţeleg ce-i mână pe unii să înoate mult în larg ca şi pe cei care urcă pe munţi singuri pe trasee sălbatice, tot aşa, oameni cu experienţă, şi au crăpat tocmai pentru că erau singuri pe acolo.
Sunt pline cimitirele de oameni care au vrut să-şi afle limitele în plină solitudine care au pufnit la sfaturile unui „novice”.
@HM, de obicei sirenele aţăţoase se apropie de malul mărilor doar în uichend.
An de grație 2000. Cutremur în Turcia. Apa mării avea niște valuri de chinotecă. Lângă mine o mamă disperată striga în gura mare că copilul ei era tras spre larg. Nu am stat pe gânduri și nu m-am mai gândit la mine. Am plecat. Împreună cu mine și alți 2 compatrioți au dat lopeți să aducem copilul înapoi la țărm. Am ajuns al doilea la kinder. Împreună, pe rând, luam copilul, dădeam copilul, și ne-am chinuit destul de mult să aducem copilul teafăr. Ne-au trebuit ceva eforturi colective ca să aducem copilul înapoi.
Când am ajuns la țărm eu am fost cel care a adus copilul în brațe și l-am pasat mamei disperate! Am reușit! Numai eu știu cât m-am luptat cu mine să nu îl las baltă. Eram toți… morți când am ajuns pe mal.
Altă dată am plecat nesăbuit ca să salvez un colac. Era un copil care plângea după el. Sincer spun că după ce am recuperat colacul ăla… dacă nu îl aveam, la întoarcere… nu cred că mă mai întorceam… Muream ca prostul pentru un colac!
Comentariu beton!17
@Alin, felicitări! Ai (ați) salvat doi oameni în ziua aia: copilul și pe mama lui (de la o disperare cruntă care ar fi bântuit-o toată viața).
9 zile am fost in vara la mult laudatul Reina del Mar din Obzor. Toate bune si frumoase, mai putin faptul ca steagul rosu a fost permanent arborat la punctele salvamarilor. Valuri am mai vazut la viata mea, dar asa mare turbata niciodata. Vantul, gropile din apa, intrarea abrupta in zone adanci accentuau senzatia de disconfort. Din ceea ce vedeam, insa, nu multi pareau deranjati. Ignorau cu buna stiinta avertismentele insistente ale salvamarilor si se „balaceau” de parca ar fi fost ultima oara cand vedeau marea. Pe 6 august, dupa ora 18, cand se termina programul salvamarului, am asistat la o salvare dramatica a unui tip. Tanar, atletic, abia a reusit sa reziste pana au intervenit cativa turisti si angajati ai hotelului. Nu acelasi noroc l-a avut o romanca a doua zi, a intrat pentru o baie tot pe seara. La nenorocire au asistat si cei trei copii ai femeii, sotul si alti membri ai familiei. Intamplarea i-a marcat pe toti cei prezenti, a doua zi lumea mai mult se plimba pe plaja, nici cei mai curajosi nu mai erau atrasi de mare.
@Ioana, săr’na, acum fix o bere ne-am întors la Iași de la Obzor și da, marea acolo e foarte capricioasă, atît cît pot să-mi dau eu seama; am prins doar marți, pe 7, o mare cît de cît calmă așa că am făcut o baie cumsecade; de miercurea trecută, pînă azi, valurile au sporit exponențial în intensitate; ieri seară curentul era atît de puternic încît nu reușeam să ies, după 10-15 minute, în locul pe unde intrasem ci aprox. 20-30 metri mai la sud și asta fără înot ci doar stînd la 5-6 metri de țărm;
dar am și o curiozitate, pentru că n-am fost niciodată la all inclusive (am fost alt gen de turiști) și din cauza copilei (5 ani la vară) ar cam trebui să încercăm, cum ți-a plăcut Reina?
merci
Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia.
Cam exagerata grija voastra. Mai ca trebuia sa-si ceara scuze omul ca v-a stresat.
Mai e o vorba: pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.
Live and let live!
Personalitatea feminină a lui Radu?
Constantin, sa stii ca nu eu ti-am dat dis-like. Nu-l cunosc pe Radu. Poate o fi dat el?
E o personalitate atent selectionata pentru ca am vrut sa vad cat hate imi iau 🙂