Le-am pus aseară fetelor un documentar despre istoria, dezvoltarea explozivă și efectele nocive ale fast-food-ului.
Ce-i drept, în recomandări scria că filmul e pentru copii de peste 13 ani, dar am zis că meriă să fac o încercare, mai ales că ambele sunt mari fani mecdoanlds. Bine, sunt fani mai mult așa la nivel teoretic, că în practică au dezlegare la mec cam o dată pe lună. Iar de când cu pandemia, cred că a cam crescut spre două luni intervalul de așteptare. Na, la tăț ni-i greu zilele astea.
Nfine, am dat drumul la documentar și-am zis că ce-o fi o fi.
Și ce să vezi, efectul a fost cu mult peste așteptări. Amândouă stăteau cu ochii holbați la tv și tăceau (o, da, TĂCEAU) de mai bine de cinșpe minute. Uite, dom’le, mi-am zis încântat, mereu avem tendința să desconsiderăm copiii, sau să credem că nu înțeleg, să nu le acordăm credit, și când colo uită-te la ele cum sorb documentarul ăsta.
Mândru de mine, am dat să ies din cameră, să le las să-l savureze în liniște, fără augusta mea prezență. Numai că, exact când ieșeam, s-a auzit vocea uneia dintre ele:
– Gata, nu mai vreau, oprește-l că nu mai pot!
Aoleu, zic, să vezi c-am exagerat. Să vezi acum muncă de lămurire sa le conving să nu traverseze pe partea cealaltă când le apare un mecdonalds în drum. Să vezi ce-o să mă înjure fashionista când o vrea să ne mai facă burgeri d-ăia buni și-or să-i dea fetele cu ei în cap. Să vezi ce probleme vor avea în adolescență când toată clasa o să chiulească ca să meargă la mec, numai ale mele vor refuza cu obstinație. Ce să mai, parcă văd că din „tocilare” n-o să le mai scoată nimeni, nu le vor mai invita la petreceri, nu vor mai socializa, practic, le-am distrus viitorul pentru că n-am avut eu de lucru să le pun într-o seară un nenorocit de documentar.
Îngrozit de aceste perspective sumbre, tocmai mă pregăteam să mai dreg cumva busuiocul, dacă mai aveam cum, și să le explic că poate nu e totuși dracul chiar atât de negru, da’ n-am apucat să deschid gura să zic nimic, c-a venit continuarea sub formă de upercut verbal:
– Oprește-l, că dacă mă mai uit mult, simt că o să mor de poftă.
Well, cumva, nu știu de ce, dar trăiesc cu impresia că documentarul ăla n-a prea avut efectul scontat.
Poate era bine să pui o poză mai puțin apetisantă. Salivez încontinuu.
Comentariu beton!45
Păi io de ce-am pus-o? 🤣🤣🤣
Frumoasă poză, mișto colivă!
Ce-aveți, nene, cu mecu, ie fain capitalist, mâncare ieftină și bună, calorii multe, ‘ți bagă sanatate pură prin toate mitocondriile, mai basculezi o cola și ești gata să edifici noua societate multilateral transnațională și înaintarea ei spre comunism!
Mi-a plăcut mult aia cu: nu prea des, cam o dată pe lună, de parcă noi, fumătorii, am început cu un pachet pe zi, nu, nene, mergi la Mec, la 7 ani, o dată/lunar, la 10 ani de două ori, la 20 ani de trei ori pe săptămână, la 30 ani de două ori pe zi, ăsta-i viitorul stilului gastronomic pe plaiurile strămoșești, cum zice și o vorbă veche: cine n-are Mec, sa-și cumpere KFC!
Comentariu beton!30
@Radu: doar că nu-i chiar așa. Pot merge la Mc sau KFC zilnic sau o dată pe lună, dacă vreau.
Pot fuma o zi și apoi să nu mai bag un an. Ca și chestie, anul ăsta am fumat, până acum, 2 țigări.
E chestie strict de voință. Trebuie doar să vrei.
Comentariu beton!21
Păi da, e vina ta ! Le-ai pus documentarul color! Culorile fac poftă de mancare mereu !
Numai când vezi sălățica aia verde ți se umflă hipotalamusul!
Comentariu beton!28
Aiurea, prima jumătate e mai mult alb-negru. Că e pă istoria burgerului, pă astea.
Unde dai și unde crapă!
Și:
Naț -i-o frântă că ți-am dres-o!
Comentariu beton!30
Ceva de genul.
Domnu’ VictorR că dvs. sunteți specializat … berea îngrașă ? Berea … nu Tuborgu’ 🤭🍺🍻
Domni’ H: treaba îi relativă! Se știe cum că o bere, fie ea și Tuborg (😜), are echivalentul caloric a două ouă. Așa că e posibil să și îngrașe. Hateri domle, hateri! De la un cap la altul al listei, cu foarte puține excepții. Taciturne, bineînțeles, ca să îmi pună mie capac. Dar… Cât e roata de pătrată tot se-nvarte ea odată!
Comentariu beton!19
Apoi ,na….Asta e pe principiul ,unde dai si unde crapa ,ti ai luat o ,ti ai luat o,prea multa mandrie de sine strica.
Și? Ai scăpat fără să le faci burgeri? Io nu te-aș fi iertat 😁
Comentariu beton!16
Era cam târziu pentru burgeri. Să vedem azi ce va fi.
Duamne ajută la fete, că mâine o dai pe aia, că e zi de post!
Anul trecut au avut austrecii linia „Vintage” sau ceva de genul că nu mai știu exact cum îi zice, dar burgării au fost delicioși de numa’-numa’. Am băgat atunci la greu. Anul ăsta încă nu m-a tentat nimic.
Comentariu beton!14
Ai rezistat bine, că anul ăsta e deja pe ducă.
Anul trecut mergeam și de două ori pe săptămână. Bine, cum au scos linia respectivă, am încetat să merg.
La naiba-mi plouă-n gură și acum când mă gândesc.
Comentariu beton!15
Că mi-am adus aminte, linia respectivă de produse McDonalds s-a numit SIGNATURE. Nebunie curată-n delicii, fără să exagerez deloc.
Chiar m-am întrebat un pic de ce ar fi denumit cineva o linie de produse alimentare „Vintage”. Asta în condițiile în care termenul „vintage” (mie imi) cam inspiră vechime de cel puțin 20-30 de ani. Așa că m-am gândit că sigur o fi fost vreo ediție aniversară specială, poate chiar în cinstea începuturilor Mec-ului, poate chiar cu rețeta anilor ’40. Și, pentru extra delicioșenie, cu ingrediente tot de pe-atunci. 🙂
Comentariu beton!14
Da’ documentaru’? Care e documentaru’? Ca poate la ai mei are alt efect decât la ale tale! 😁
History 101, pe Netflix. E chiar primul episod.
Incearca super size me – e cu unul care a mancat doar McD si a facut analize inainte si dupa. https://www.imdb.com/title/tt0390521/
Dupa Supersize me, puteti cauta si „30 days” de acelasi autor. F interesant.
În Vaslui n-am avut Mc în adolescență, iar chiulitul preferat era fie pentru plimbări prin parcul Copou, fie pentru dezvoltat și exersat abilitățile motrice jucând biliard într-un local situat pe linia directă dintre liceu și mai sus-numitul parc. În schimb, o dată la câteva luni, mergeam cu verișoarele la Iași pentru cumpărături de țoale și, musai, la final de sesiune de shopping ne opream la Mc. De fiecare dată doar pentru deliciosul shake. Eu pentru cel de vanilie. Nu mai știu cum e acum, dar atunci mi se părea băutura perfectă!
Comentariu beton!24
Să te duci la mec doar pentru shake e ca și cum te-ai duce la Roma doar pentru Fontana di Trevi. 😛
Adică vrei să zici că e firesc. 😛
Sincer, m-aș mai duce la Roma doar pentru Fontana di Trevi. Dar să dea cineva înainte la o parte pe toți ceilalți oameni buluciți acolo. Să-i ducă la un Mec, ceva! 😀
Comentariu beton!27
E mec chiar lângă, pe o străduță. 😁
Parcul Copou e in Vaslui? Eu stiam ca e o țâră mai la nord.
Ăăă, ce am vrut sa te intreb, e adevarat ca in zona se bea apa doar in perioada scurta de cand termina vinul de anul trecut pana se face tulburelul de anul asta?
Muhaha.
Marius, apăi acum doar n-om avea pretenția să le știi și tu chiar pe toate. Știi bine, dar nu complet.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Copou,_Vaslui
Cât despre consumul de apă vs. vin în zonă, n-aș putea să-ți zic eu adevărul, ci doar ce-am mai văzut pe viu, la știri și prin ceva statistici, dar care sunt destul de interpretabile. Oricum, din experiența mea, aș zice că e cam ca peste tot în țară – oameni care exagerează (unii chiar serios) cu alcoolul, oameni care îl consumă cu măsură (unii cu măsuri mai mici, alții cu măsuri mai mari) și oameni care nu beau alcool deloc.
Comentariu beton!20
Pune-le sa vada Forks Over Knives si poate ai rezultatul dorit.
https://www.imdb.com/title/tt1567233/
Sau unul din documentarele din lista asta https://dailyburn.com/life/health/food-documentaries-change-food-industry/
Nu sunt chiar așa de croit pe ele. 😀
Lasa ca, una peste alta, tot ai reusit ceva: au tacut malc, 15 minute! Nu crezi ca e, totusi, o realizare?
Comentariu beton!28
E cam cea mai importantă a documentarului respectiv. :))))
Pui o lingură de sare, ca sa nu o dăm în glutamati, trei de ulei de palmier, trei de zahar, nu ne incurcam cu sirop de porumb și alte mizerii, și ceva carne tocata super procesata într-o epubreta și aia este asa la prima strigare fastfoodu. Sănătate curata.
Mai bine o slănină cinstita dimineața și ceva munca fizica după și ești piesă
Comentariu beton!33
E bună slănina…daca ai de dat la coasă sau ai de prășit. Da acum câți mai executa activități de astea? Și șunca cu Fortnite sau Overwatch nu se combină 😁
Comentariu beton!17
100 gr ulei peste 850 kcal vs 100 gr unt cu vreo 700 vs 100 gr slănină cu vreo 500-600 dar și cu peste 10 gr de proteină. 100 gr de ulei le ia ca buretele un meniu de fast food. O hrana goală de nutrienti esențiali.
Peste 4 milioane de români obezi.
Peste 3,5% copii obezi.
Boli cardiovasculare fără număr.
Diabet infatil in creștere.
Toate mizeriile pe care le mâncăm nu că se depun sub formă de colăcei, burți sunt transportate de sistemul sangvin. Acolo începe raiul afecțiunilor cardiovasculare.
Văd părinți grași cu copii grași balotand la MC, KFC și altele. Mă gândesc la copii că le este poftă, de minim două ori pe săptămână, te gândești o pl,dobitocule, îi otravesti. Și după găleata de suc. Și pc și telefon și consola.
Eu as introduce educația alimentara în școli, la modul serios. Și as suprataxa fast-foodul ca și țigările ca și alcoolul. Dar rău.
Pt mine este simplu, o alimentație echilibrata și sport zilnic, pe lângă muncă fizică, după accidentul de motor, este diferența între a mă da jos din pat și a nu mă mai da. Sau extrem de greu. Pentru mine nu există mâine, o să fac de mâine, îmi este lene. Și chiar și așa sunt mai in formă ca mulți care nu au trecut prin ce am trecut eu.
Comentariu beton!38
Mno, aș vrea să întreb într-un mod impertinent dacă îți vor face statuie sau te vor împăia 😋 Se poate întreba? Nu de alta dar vreau și eu rețeta 🤪
Cu drag și simpatie… io. Mi-o fo’ dor de comentariile tale 👍🇨🇭
asta cu împăiatu’ îi pentru vegani (i’ve been for 2 years…)
@Edelweiss, io-s de acord cu tine (mai puțin cu pusul sportului în practică, am o lene care mă doare crâncen), dar zău, nu te lua de unt! Nu te supăra (prea tare) pe mine. 🙂
Dacă n-am unt în frigider (d-ăla bunu’, 80% grăsime, să meargă și pe pâine și într-un aluat de tartă) io intru în sevraj. D-ăla cu bâzdâci. 🙂
Dacă am unt, ouă și brânză în frigider, o țâr de pâine și un borcan de ceva (dulceață, gem, miere) în cămară io nu mă agit foarte tare pt restul.
Hm, nu este vorba de statui, sfințeniei, este vorba în cazul meu de a face tot ce depinde de mine să fiu un sprijin cât mai valid și temporal, cât mai mult pentru, cei care depind de mine, familia mea și nu numai.
Din nefericire statistica pe tema obiceiurilor alimentare în familie și impactul lor asupra sănătății este nemiloasa.
Am spus ca untul sau slănina sunt opțiuni mai bune ca fast food ul sau uleiul.
Untul nu trebuie să lipsească din alimentația copilului.
Când făceam recuperare în Nuremberg, erau oameni care umplusera cisterne de transpirație pentru juma de pas cu dureri atroce.
De aceea eu nu spun niciodată că îmi este lene sau că mă doare puțin. Nu am nici o milă față de grași și leneși
Comentariu beton!27
Întrucât azi noapte pe la 3 făceam turul șaormăriilor … înțeleg cum e cu pofta 😋
Comentariu beton!14
Și? De unde ai luat?
Mă bucuram că nu salivez la poza din articol, pentru că nu mănânc Mc din principiu și hop! mi-a sărit saorma-n ochi și acum îmi plânge gura 😭, amintindu-mi ce bună e aia de la Piața Ion Mihalache, care e și non-stop parcă.
Nu fac reclamă … că nu merită 😊 Rar îmi e poftă de șhaorma. Eu prefer alte junk-food-uri. De exemplu :
Un produs fast food pe care îl mănânc cu plăcere este de la Dristor Doner : baghetă amestec pui/vită cu 7 cartofi, 5 castraveți murați, 3 felii de roșii și 1 ardei iute plus multă salată verde și pătrunjel, uneori varză, 2 linii sos dulce, 1 linie sos picant și puțin usturoi 🤪. Nu îmi place „cu de toate bossulică și să fie mult „😋
Alt produs din categorie pe care îl servesc este sandvich-ul cu snițel de la Chicken Stuff-ul de lângă Catedrala Mântuirii Neamului. Chifla face tot dacă e proaspătă. Are așa… un iz sfințit 😋, da’ trebuie să recunosc că acolo merg în miez de noapte pentru tort/ prăjituri😉
King Rolls cu curcan de la piața Vitan.
Azi am vinete în program … artistic … cum s-ar zice 😂
Mai zic?
Comentariu beton!22
HM, am leșinat, gata! Și vinete și șaorma… nu pot trăi cu atâta emoție 😂.
Comentariu beton!14
Mno, mă scuzi … da’ m-ai provocat🤪
2 palme antileșin și o limonadă la doamna/domnul Gabi.
Ps. Cei ce aveți nick-uri „comune” de ce nu vă puneți un gravatar ceva să vă identificați mai ușor, a ?
@Gabi e femeie, bărbaţii nu leşină. De emoție. 😀
@HM, sos chimichuri ai încercat? Pătrunjel tocat cu simț de răspundere, usturoi ca pt doamne, zeamă de lămâie, frecat bine cu ulei de măsline…. Aș mânca cu lingura.
@Ady mulțumesc dă rețetă. O să îmi fac cu prima ocazie. Îs și fan tabbouleh d’ăla 🤪
Trezit rupt de foame și îmi sare-n ochi poza lu’ mister Vasilescu! Și eu ce fac acum? Măcar de puneai o poza de la mc, nu așa ceva. Da’ e frumos ce faci? Mă duc să răscolesc frigiderul…🥺
😀 😀 😀
P.S. Ce pofta mi-ai facut!
Eu la ”mec” zic pas. Dar la ”colonelul” de la concurență nu pot să mă abțin.
In România nu știu dacă am mâncat de trei-patru ori la Mc. După ce am ajuns aici am avut o perioada de “negare” a burgerilor, “ce e aia, burger”, “americanisme”, etc. Pana intr-o zi când fiu-miu a venit acasă după o tura prin oraș, și îmi zice: “Am mâncat un burger la Grill’d, nebunie!”. Acum aproape nu exista data când merg acasă, sa nu mâncam la Grill’d un Wagyu burger. E orgasm curat. Nu are nici o treaba cu burgerul de la Mc.
@Mihai, tu chiar te așteptai ca micile fashioniste sa își renege marea plăcere? Pai ce-ai făcut tu, e ca și cum ți-as pune un film despre cât de dăunător este fumatul, și sa ma aștept ca de a doua zi tu sa te lași de fumat. Eh, ce zici, te bagi?
Comentariu beton!22
Si ca tot m-ați provocat, tocmai ce am ingurgitat un burger, comandat la Room service, ca sunt in carantina! Nu e ca ăla de la Grill’d dar e ok. Ah, si o bere pale ale, ca merge după!
La Mc recunosc că mă duc doar pentru cartofi prăjiți și cola 😛 nu există nicăieri cola mai bună decât acolo (din cauza bacteriilor de pe țevi or something 🤣). Țin minte când s-a deschis primul Mc la Brașov (aflat la 300 de m de blocul nostru, am ținut minte numărul ăsta și îl folosesc de multe ori pentru a aprecia o distanță). Ne-am dus cu bunică-mea, dar în a doua zi de la inaugurare, să nu ne înghesuim din prima cu tot cartierul. Am luat 2 cheeseburgeri parcă, cu cartofi, care au costat cam mult pentru gustul bunicii..eu am strâmbat din nas la burger după prima îmbucatură și am mâncat doar cartofii, iar săraca bunică-mea a trebuit să mănânce 2 burgeri deși nu-i plăceau nici ei, că doar nu e era să-i arunce după ce a dat atâția bani pe ei 😁
Și apropos de pofte inexplicabile (sensibilii să nu citească mai departe):
În anul 3 de facultate aveam materia de histopatologie, unde la lucrările practice participam uneori la autopsii. Iar mie după fiecare autopsie mi se făcea o foame că abia găseam drumul spre bufet. Noroc că era la același nivel..
@ametist: Știu și io pe unu’ care-n anul I la anatomie în laborator (cadavre mumificate mișto) și-n anul VI la medicină legală (laboratoarele se țineau la IML, parcă) avea sandvișurile-n buzunare. Avea două sandvișuri cu el, întotdeauna.
Am uitat de anatomie..anul 2 neuroanatomie, lucrare practică, pe masa de disecție o găleată de creiere. Am ajuns să dezbat cu colegii de grupă ce variantă e mai apetisantă: la tigaie cu ceapă (ca ficățeii) sau pane..
Fac ca ieri, când m-am adresat lu’ nenea ăla supărat, cu cafelele: ce-aveți bre cu noi, ăștia nedoctori? Nu se face naibii rău p-acia. Și nu ne mai resuscitează decât o blondă dotată corespunzător! (Nu, nevastă-mea nu citește pe aici; poate doar soru-mea, dar sper că e la muncă și n-are azi timp de blog).
@ametist: drept să spun, ce-i mai buni creieri i-am mâncat pane, dar merge-ncercată și varianta „fiartă”-n untură cu hrean.
Fri-ar…iar îmi plouă-n gură.
P.S. Creierii cu AVC trebuiesc spălați mai bine. 😀 😀 😀
Despre ce delicatese vorbiți voi aici? La tăiatul porcului venea bunica cu creierul animalului, îl punea pe plita încinsă pe o foaie de hârtie, arunca o mână de sare și…”Să-l mâncați sănătoși!”
Ionuț zice bine de fast food pă tradițional așea … mmmhmmm ce pofte s-au trezit în mine. Aș adăuga și Shoric proaspăt cu sare din buzunar ..mmhhm plus ficat fript pe plită … toate astea fresh & fast direct după sacrificarea animalelor. Mda, știu… un barbar 😋
Ps. Întru iertarea păcatelor trebuie să mărturisesc că mai haleam și câte un morcov „rărit” direct din strat. Csf, n-ai csf … cu pământ pe el că deehh n-aveam caserole și țiple ca la Mega 😉
Comentariu beton!12
@ametist, blocul, pe Saturn sau pe Calea București? 😊
S-a spart conducta cu brașoveni p’aci ? Pfff .. oare nu mecu de lângă Modarom ? Urșii băăaii 😋. Am fost acum ceva timp în blocul de pe Jepilor unde am făcut primii pași 😉🤭 Aveam niște emoții de zici că eram urs tomberonez 😊
Eu (si nu numai) mancam sistematic la orele de disectie, aveam seminar intotdeauna de la 13:30 la 15:30, cand foamea era in toi dupa 5-6 ore de curs. Era o placintarie exact peste drum de Uni, numai bine de insfacat o “branzoaica cu carne” si fuga cu ea la lab. de anatomie. In schimb la Med. Legala tre’ sa recunosc ca apetitul ne lipsea tuturor cu desavarsire. Acolo ne dadeau din fericire voie sa fumam la necropsii, sa mai acoperim chipurile miresmele de-a dreptul lesinatoare.
Fast food nu mananc din principiu, cred ca am intrat de 3 ori intr-un Mc Don. in toata viata mea. Prima data am luat un burger, de curiozitate, nu mi-a placut; alta data o placinta cu mere, a treia oara o cafea, pentru ca nu mai aveam alte variante (o gara i Hamburg la ora 1 noaptea, cand orice altceva se inchisese de mult, asteptand niste prieteni care trebuiau sa soseasca la ora 18, dar au ajuns pe la 4…).
@Emil- între 😁
@ HM- primul Mc deschis în Brașov a fost la ieșirea din oraș spre București. Cel din centru, de lângă Modarom, după vreo 5 ani
@Cornelia- culmea este că în afară de lecția de neuroanatomie descrisă mai sus nu aveam poftă de nimic la anatomie, dacă ne întreba ceva la cadavru sau ne lua conspectele la verificat ne trecea orice foame, sete, etc. La med legală ne-a dus o singură dată să ne arate încăperea în care se fac autopsiile și cam atât
Până acum câteva săptămâni, nu mâncasem niciodată de la Mc, KFC și restul, conștientă de toate ingredientele lor nesănătoase. Dar în contextul actual, am zis să nu mor proastă, fără să fi gustat din ”deliciile ” fast-food-ului de peste ocean. Doar Taco Bell m-a impresionat nițel, la prima degustare. La a doua mi s-au părut toate chestiile mult prea sărate. Rămân la shaorma și la gyros, n-am găsit nimic să le bată, deocamdată.
Cât despre documentare, am văzut odată Food Inc., aproape c-am renunțat definitiv la mâncarea de orice fel. Aproape. Dacă stau bine să mă gândesc, ar trebui să-l mai văd de câteva ori, am cam pus pe mine cu pandemia asta care te face să crezi că anul ăsta se petrece undeva în afara vieții normale, într-o realitate paralelă ori într-un coșmar…
Măcar ai încercat.
Deşi, 1 meniu la o lună e super. Adică puţin. Vara, pe drumuri, noi ajungem la 1 şi 2 jumătăţi pe săptămână uneori (adică de două ori îşi ia doar cartofii).
La un moment dat (am mai scris eu pe aici) găsise un video cam macabru despre chinul organelor interne din cauza mâncării în exces şi a fumatului. Apare pe la minutul 1:38 şi un McDolan’s (scris exact aşa, fără d, dar e foarte clar la ce anume se referă). După ce l-a văzut de n ori şi l-a analizat pe toate părţile şi în mare amănunt, impresionată de suferinţa bietelor organe interne (desenate ingenios cu ochişori trişti şi animate în diverse ipostaze chircite şi chinuitoare până în pragul colapsului final), o vreme nu a mai vrut mc. Apoi impactul a scăzut Dar nu de tot. Acum, când observ că are tendinţa să îi facă de prea multe ori loc în farfurie, ii spun doar: ‘organ sotry’ şi ispita îşi pierde puterea pe moment. Uneori sar calul şi folosesc cuvintele magice şi pentru dulciuri. Dar trebuie să am grijă să nu-mi cadă formula magică în desuet. 😀
Organ Story
https://youtu.be/y5rita8a9_E
Comentariu beton!13
Burgerul de casă nu are – sau nu ar trebui să aibă – nicio treabă cu bureții plastifiați de la mec. Dacă fashionista îi face atât de buni pe cât zici tu că gătește de bine de obicei, sunteți în siguranță.
Mie-mi plac burgerii mult, dar cei de restaurant, nu de la mec. Sau făcut de mine acasă, dar nu găsesc nicicum o chiflă ca lumea – nici prea fluffy, nici prea îndesată. La ultimul experiment, am pus chiflă doar la bază. Deasupra am pus… (sper să nu fiu arsă pe ceva rug al burgerilor)… frunze de salată.
@Rox, vezi dacă te coafează varianta asta*: https://www.cookedbyjulie.com/onion-rolls/
*Cu mențiunea că eu am micșorat mult cantitatea de zahăr (am pus doar câteva grame) și am folosit făină integrală. 🙂
@didina, mulțumesc mult, sună bine, s-a salvat. Clar fără atâta zahăr că nu vreau să o mănânc cu gem 😀
Cu plăcere, spor la burgeri. 😁
Nu consum nici Mc nici KFC…cred ca maxim de 2 ori primul si o data al 2 lea in viata asta.
Dar un burger bun sau o shaorma,gyros facute cum trebuie n-as refuza. O data la luna.
https://www.nwradu.ro/2013/08/turul-burgerilor-bucuresti/ avea Radu ceva referințe faine pe tema burgerilor. Gyros demn de ținut minte n-am mâncat încă în România.
Pizza cea mai gustoasă pentru mine este cea de la BlueViking din Brașov. Mbine … eu sunt genul de prost care mănâncă puțin dar pe gustul lui 😋🤭
Multumesc HM 🙋
M-ai nimerit cu burgerii,deja mi-adun limba de pe jos😀.mai ales c-o sa ma si relochez.o sa am sansa sa-i gust 🙂
Ia sa ma duc si-n Brasov unde iti place tie pizza.ca si fan pizza sunt.si fan Brasov.da ‘ sa mai treaca mizeria asta de virus.ca am sarit Brasovul vara asta 😞
Am uitat sa mentionez- ce ma fac eu cu vaca,ca nu mananc? 😌…nici curcan. Pui daca nu-l vad crud.si in orice caz maxim piept de pui. In snitel,facut de mama 😁..nu miel,nu ied,nu oaie,nu rata…
Long story shorter- somon,ca n-are oase sa ma inec si.porc slab,da’ sa nu miroase a porc😬
Si la burger vaca-i baza 😑
boss, pare rău la mine da’ asta-i pedeapsă divină pentru că nu crezi în ocultă și big pharma, îți rîzi de influensări și preafericite…cred că nici cărți de parenting și dezvoltare personală nu halești, este?
Ăăă… m-ai prins.
Io zic c-ai avut noroc că n-a văzut și Fashionista documentarul. Că sigur găsea pe net adresa unui drive in deschis non-stop și te trimitea atunci după burgeri. Indiferent de cât de în creierii nopții însemna „atunci”.
Zice Ady lingându-și buzele după niște pâine cu unt și gem de piersici acu’ 40j de minute luat de pe foc. 🙂
Doamne, ce pofte! Mai putin Mc, KFT, mai mult din astea, preparate acasa: shaorma, burger, nachos… Si ce buna e shaorma cu ficatei!!! Ficateii facuti in stil libanez, cu usturoi, lamaie! Mai rezist?!
Iar slanina, branza de burduf si ceapa verde, pentru mine, cura de slabire!
Din toate astea, am doar branza de burduf…No, nu e bine!
De azi Serbia a ieșit din zona galbenă a guvernului nostru, așa că de aici lumea va da buluc la pleşcăviţă preparată în fața lor de către vecinii sârbi. Care Mec aici? Cred că avem un mini KFC la care niciodată nu este coadă cum se mai întâmplă la Spartan sau Safteaua.
Pâinea de la pleşcăviţă e făcută tot tradițional, încă.
Fericitilor , la noi , la Tulcea , gasesti Mc la Constanta . Cel mai apropiat . In rest eventual buger cu aroma de malasolca
Nu sunt deloc fan al fast-food-urilor. A gust groaznic, de carton plasticat. Cred că în toată viața mea am mâncat de maxim 7 ori la un fast-food, doar prin forța împrejurărilor. Gyros bun doar în Grecia. Dar acasă fac hamburgeri din carne de vițel, crescut cu iarbă, nu concentrate furajere. Fac inclusiv pâinicile/chiflele. Apropo, @Didina, super rețeta de la tine, mulțumesc.
Off-topic! Ați observat că al nostru Wolverine (alias @Constantin) nu mai postează nimic? O fi bine? Ultima oară se plângea de ceva probleme cu spatele. Sper că este bine și că lipsește ”la apel” doar pentru că e în vacanță. Mie îmi lipsesc comentariile lui. Poate și altora.
Poftă mare, @ElenaF. 🙂 Musai să le încerci și tăiate pe jumătate, rumenite ușor, cu salată de vinete și ardei copți. 😁
Mă încadrez la … altora.
Ce este porcăria aia verde din mec ?
Salată. Ceva nasol.
Eu pe primul şi ultimul mec am încercat să-l mănânc în gara de nord şi doar pentru că fiică-mea era fascinată de jucăriiile oferite generos la meniul happy meal.
Apropo de asta. Prin anii ’90, când încă nu apăruse mec sau kfc cu spaţiile lor exagerat de frumoase şi curate, era un chioşc sau ceva rulotă în faţa gării de nord în care nişte băeţi făceau nişte chestii care semănau cu burgării de azi. Nimic sofisticat. O chiflă, un ou şi o chiftea din carne făcute pe loc pe o plită electrică, ceva varză şi maioneză. Era ceva dumnezeiesc pentru un călător care între două trenuri uita de slana şi ceapa pusă de acasă ca nu cumva să moară de foame prin Bucureşti.
Pune-le un documentar despre participarea României la Holocaust și crime împotriva umanității.
Ca sa fim in ton cu vremurile:caloriilenu exista, sunt interese mari la mijloc, ale nutritionistilor si antrenorilor de fitness!
0 0
Las’ca se putea si mai rău. Ce te făceai dacă rămâneau fetele vegetariene după faza asta? Sau, mai rău, vegane? Te apucai de mâncat tofu și beyond meat?
https://youtu.be/GXhJPey3i_A
acu’, pi buni, mec? noi, la Ieșî, s’tem nnorocoșî cî sî iegzistî Meat Concept; ci vrai din jitî/porc/oaii, băiețîi iștea au: bughier maturat, coasti, ciops, miși, chiebap, carni pientru sarmali, fripturî ori pîrjoali moldovinești, șiafî, cotliet ori tibuon…trebi doar oliacî di bunîvoințî ș-un braț di lemni di fag ori carpîn…
la miec n-am mai mîncat din 2000, di cîn’ o făcut iștia mecu’ la granița moldavo-muntianî; mîncam la buzău șî pîn’ la rîmnicu sarat urlam di foami…așa c-am trecut pi covrijii locali;
n-am io treabă cu meniu’ nimănui da’ am trecut prin toate experiențele; doi ani pînă s-o avem pe aia mică, am fost vegetarieni; a fost chiar ok dar asta pentru că atît io cît și nefasta am prefera oricînd o iahnie unei bistecca alla fiorentina, o salată de vinete unui grătar sau un tabouleh unei fripturi la cuptor; but it’s just what we are; am reînceput să mîncăm carne cînd a început asta mică diversificarea pen’că n-am vrut să riscăm să-i rămînă creierul la nivelul de dezvoltare de la 2 ani…
părerea mea îs două:
– bunica o fost cel mai bun nutriționist; o știut cînd îi di post, cîn’ di dulci, cîn’ ștevie șî cîn’ gugoșî cu brînzî sau magiun; cîn’ trebi un păhărel di jin șî cîn’ un șeai di pojarnițî; o trăit ș-o muncit fizic pîn’-n ultima zî a viețîi; ave nouîjdoidiani în zîua cînd s-o culcat pi lumea asta șî s-o trezît pi ailaltî…
– Dr. Simona Tivadar are cea mai corectă abordare cu privire la mîncare; totul este toxină, peste o anumită cantitate/frecvență; din ziua cînd ne naștem, începem să murim; depinde doar de noi lungimea și/sau calitatea „călătoriei”…
io mă bucur pentru mine (for now) pentru că aia mică preferă verdeața în detrimentul cărnurilor (era chiar să-i provoc un AVC unei cunoștințe cînd i-am comunicat, în supermarket, că m-a trimis fie-mea să-i cumpăr brocoli…i know!!!) și se pare că are ințelepciunea bunicii; bine, nu cînd e vorba de înghețată sau prăji, da’ astea-s limitate la duminici doar…
PS off topic, știe cineva de ce se insistă să se facă sicueluri proaste? poate n-o muri jeisonstetam după transporter-refueled…
Eu, Olanda, 2008, mâncarea de kko la cantina firmei pentru care lucram, mâncat masa de prânz 1 luna la McD-ul de peste drum, coroborat cu faptul că renunțasem total la orice formă de activitate sportivă, într-o lună am urcat de la 69 de kg până la 82 și ceva. După luat decizia să reîncep cu sportul… că altfel nu am nici o șansă. Balenă mă fac dacă o țin tot așa.
Mănânc foarte rar spre deloc fast food, excepțiile sunt să fiu prea grăbit, sau să îmi fie foarte foame.
Ce frumos/ firesc ai spus ” …ale mele” 🙂 (…numai ale mele vor refuza…)
Cu ani in urmă, când încă era proaspăt „Supersize me!”, l-am pus la clasa a 9-a, fix cu aceleași speranțe. Și când am văzut vreo 5-6 elevi concentrați la ecran, am fost foarte optimistă si imi făceam mustrări de conștiință că i-am subestimat. Apoi, in mijlocul filmului, o fătucă mi-a dat lovitura de gratie: „Teacher, așa poftă mi-ați făcut cu filmul ăsta, că-i musai să merg la Mac după școală!”