Mă consider un cetățean cu o inteligență medie, genul de individ care înțelege de ce au casele nevoie de acoperișuri, care știe rezultatul corect al complicatei operații aritmetice “7-5+2”, sau care poate să se deplaseze din punctul A în punctul B fără să aibă nevoie de prea multe indicații suplimentare. Pe scurt, cred despre mine că posed bruma de inteligență necesară pentru a supravieți pe aceste meleaguri greu încercate de-a lungul vremurilor, dar ieri mi-a dat șah-mat Alba-Iulia. Orașul Alba-Iulia, știți voi, ăla cu Unirea Principatelor Române supt Mihai Voievod Viteazul. Stați că vă zic imediat.
Am plecat dimineață din Cluj și-am vrut să le fac o surpriză fetelor, pe drum, să le duc să vadă cetatea din Alba-Iulia. Așa c-am pus waze-ul și i-am dat bătaie.
Doar că, ce să vezi, odată ajunși în Alba-Iulia, dacă era să mă iau după ce zicea waze, cetatea se afla fix în mijlocul uneia dintre cele mai aglomerate intersecții din oraș. Pentru că, da, exact acolo mi-a comunicat aplicația cum c-am ajuns la destinație.
Cum vagile mele amintiri din istorie, despre cetate, erau oarecum altele, și în plus, nu prea mi-l puteam imagina pe Mihai Viteazul descălecând în giratoriul ăla, am început oarecum să mă îndoiesc c-am ajuns unde trebuie, așa c-am renunțat la waze și-am băgat destinația “Cetate Alba-Iulia” pe maps.
Ei, da, pe maps era cu totul altă viață. Mi-a dat imediat direcțiile și un kilometru jumătate mai târziu, am ajuns la noua destinație. Adică exact în fața Spitalului Muncipal din Alba-Iulia. Drept să vă spun, de-a lungul timpului mai citisem că Mihai Viteazul, mai ales spre ultima parte a vieții, a suferit de diverse afecțiuni, dar cumva în capul meu asta nu era suficient ca să-mi imaginez că cetatea e pe undeva prin curtea spitalului. Nu de alta, dar nu prea mi-l imaginam pe Mihai dându-i ordine lui Baba Novac din fața blocului operator sau așteptând șarjele fraților Buzești din fața salonului cu suferinzi de dischinezie biliară.
Râdem-glumim, dar dacă aș fi fost singur în mașină, m-aș fi suspectat de prostie în stare cronicizată. Cum naiba să nu găsești cetatea nici cu waze, nici cu maps? Doar că în dreapta era fashionista care încerca și ea, de pe telefonul ei, cu aceleași rezultate profund descurajatoare.
Așa c-am apelat la ultima soluție: hai să ne orientăm după indicatoarele din oraș. Mda, ia ghiciți voi câte indicatoare „spre Cetate” am găsit? Nu ghiciți, nu? Unul singur, boss, un singur indicator. Nu zic, or fi mai multe răspândite prin oraș, dar pe traseul pe care încercam eu să ghicesc cam pe unde m-aș ascunde dacă aș fi o cetate, am găsit unul singur. Oricâtă bunăvoință aș fi avut, pur și simplu nu puteam să ghicesc unde e cetatea doar pentru că la un moment dat am nimerit peste un indicator care-mi arăta că e „încolo”.
În timp ce le comunicam fetelor că vizita la cetate se amână pentru o dată care va fi ulterior stabilită, că n-am chef să-mi petrec jumatate de zi căutând-o, mă gândeam că pe oriunde te-ai plimba prin Europa cea cu apă caldă, găsești indicatoare spre ce vrea mușchiul tău. Spre cum poți să ajungi la obiective lor turistice cu valoare istorică, nici nu mai vorbesc.
Pai dacă te nimerești printr-un oraș obscur în care există vreun pietroi pe care s-a odihnit cândva Napoleon sau vreo fântână lângă care a râgâit Franz Joseph după ce-a golit însetat o cană cu apă rece, apăi să fii absolut convins că n-ai cum să NU ajungi să vezi locul ăla. Toate indicatoarele din oraș îți vor arăta pe unde să ajungi la pietroiul lui Napoleon sau la fântâna lui Franz Joseph, indiferent în ce colț al orașului te-ai afla. Pentru că oamenii ăia înțeleg cât de important e și pentru ei, și pentru eventualii turiști. Nu și la noi, boss, la noi se face economie de tablă sau ceva. Sau o avea Alba-Iulia atât de multe obiective turistice mai importante, că pârlita aia de cetate nici nu mai contează. Ar putea fi o variantă, ar putea fi.
Doar că n-am mai stat să lămuresc această enigmă, și-am plecat frumușel spre Sibiu, că acolo nu-mi trebuie niciun indicator, mă descurc și singur.
Desigur, o să spuneți c-aș fi putut să opresc și să întreb un taximetrist sau un cetățean oarecare de pe stradă, dar am considerat că nu merită efortul. Dacă pe edilii orașului Alba-Iulia nu-i interesează să-ți arate cum poți ajunge la Cetate, consider că n-ar trebui să mă intereseze foarte tare nici pe mine.
P.S. Pun pariu că nici măcar Mihai Viteazul n-a găsit-o din prima. Mergea cu alaiul spre spre cetate, din când în când mai greșea drumul, și venea repede un aprod din spate să-i șoptească: “Mărite Doamne, nu pe-aici, că pe-aici ajungem la Spitalul Municipal, trebuie să cârmim pe prima la dreapta”.
Mihai Viteazu’ călare pă Breazu’ cu biciul dă lână : Cea, hoașcă bătrână 🤭 – așa îs faptele istorice. Degeaba a vrut MV să reitereze istoria că prea avea bidiviul Blue Cosmos și biciul digital😋
Da’ mâncarea și beutura, cum fu’ … stimate călătoriu’ ?
Comentariu beton!19
Păi dacă nici la Cluj nu e bună, unde mai e? 😉
H&M, MV, adică Mihai VIteazu, da?
Amu’ circulă o legendă urbană. Dacă tăt meri la Cluuuuuj, meri și mâncă la https://g.co/kgs/NU3nyz
@danezul: subscriu! Se zice că fulgerul nu lovește de două ori în același loc. Eu da! 😛 Am mâncat acolo și-n vara lui 2018 și-n iarna lui 2019. Recomand.
Pe vremea când puricele se potcovea cu șapte ocale dă fer, un orb a nimerit tomnai Brăila.
Pe vremea când miriade dă sateliți ne ajută până și să ne ștergem la kur, un clarvăzător nu înnemerește ditai cetatea!!
Te-ai zgârcit la sistemul Navi, este?? Halal megan…..
Comentariu beton!15
Am să fiu pe lângă subiect. Fiindcă am văzut cetatea dus de cineva care cunoștea deja locul. O să îți spun doar că îmi pare tare-tare rău că n-ați văzut-o 😢
Comentariu beton!24
Lasă că mai facem un drum la Cluj vara asta. Rezolvăm atunci.
Păi, se pare că poate „nește iubitori de istorie și fiare vechi” au avut o pasiune deosebită pentru aceste indicatoare. Ori că te-ai nimerit tu fix în partea aceea de oraș în care se pregătea montarea noilor indicatoare pe principiul bordurilor din urbea noastră capitală. Nu știu ce să zic de Waze, pentru că ieri nu era marţi, că așa se știe: trei ceasuri rele.
Altmiteri, nu știu ce să zic nici de oamenii ăia din vechime, de strămoșii noștri. Nu puteau să pună și ei cetatea pe un deal sau pe vreun dâmb mai acătării să-l vadă toată lumea?
P.S. De Maps nu am zis nimic, fiindcă ăștia de la Google știu că zilele astea, „toate drumurile duc la spital”.
Comentariu beton!14
E pe ditamai esplanada cetatea, și eu credeam c-o s-o văd de oriunde. Well, iată că n-am văzut-o.
Asta daca nu cumva erai deja in Cetate, ca atunci cand cauti lucrul pe care il tii in mana si ochelarii de pe nas.
Comentariu beton!20
Ei, da, ar putea fi o ipoteză. Doar că, vezi tu, vag știam cum arată, că mai fusesem. 😉
In giratoriu ăla de care zici ne-a lăsat și pe noi waze-ul, acolo era intrarea, dar pe jos, iar parcarea numără locuri cam pentru vreo 10-15 mașini, așa că am dat un ocol și am nimerit la o altă întrare, cu parcare nana, inclusiv pentru autocare, și fără plată… Era pe latura vestică a cetății. Nu-i bai ca nu ai întrat, dar tre să o vezi, e foarte mișto
Nu stiu ce sa zic…e mare, se vede, n-am ratat o. Bine, eu veneam pe drumul lu Mișu, dinspre Selimbar. Probabil, dinspre Sluj o fi mai complicat..
Comentariu beton!16
Îți zic io că și pe Mișu l-au dus ăia. Că se tot oprea dezorientat și întreba „Aici e?”.
Avem o țară frumoasă, păcat că n-avem cum să ajungem la ea! N-avem drumuri, n-avem indicatoare. Avem doar incompetenți puși să ne facă viața mai grea și nervii cârlionți.
Comentariu beton!30
Un singur indicator, jur. Pe al doilea l-am văzut când deja renunțasem și-o luasem la picior spre Sibiu.
@Ina, tara frumoasa zici…cam rustică da probabil ca si rusticitatea asta are farmecul ei.
Că nu sunt indicatoare inteleg și mi se pare plauzibil, da nu înțeleg de ce Waze. Mie mi se pare bun doar ca sa-ti arate radare si alte probleme pe drum, nu destinații.
Google Maps ce zicea despre cetate? Că nu a fost destinație să nu mi-o găsească indiferent prin ce cotloane geografice.
Păi am scris în articol ce zicea. Unde am zis „maps” despre asta era vorba.
Ca si in orice perioada de neliniste cand orice cladire accesibila era transformata in spital de campanie, asa s-au gandit si iulienii s-o faca spital covid. I-au dat apoi ceata lui waze ca sa nu o gaseasca dusmanii, dar nu au mai apucat sa-i dea si lui maps. Tu avand waze 2.0000011121314 nu ai gasit-o, dar cu maps beta 2.0 ai ajuns in curte. De acolo decizia a fost doar a ta, sa vizitezi sau sa pleci. Doar daca nu cumva reptilienii…..
Comentariu beton!16
Mda, așa-s bărbații. Nici picați în cap n-ar întreba ”unde e X obiectiv”.
La carte zice că tre’ să rătăcești bezmetic vreo 40 de zile și-apoi ajungi 🙂
Comentariu beton!49
Da’ noaptea ce zice la carte că tre să faci ?
@HM,
Ești bine? Pari ușor dezorientat, ți-ai băut cafeaua? 🙂
Comentariu beton!13
sau să ciocnească două farfurioare și să strige: cetatea, unde ești, cetateaaaa
Comentariu beton!50
@Mona, băhăhăăăăăăăă, am râs cu muci. :))))))))))))))
@Mona, ahahaaaaaaaaaa. Arde-l!!!
Comentariu beton!18
@Mona, îmi ești datoare cu o cafea. :)))))))))))
Comentariu beton!12
n-o sa credeti ca exact asa am patit si noi.
de ciuda ne-am oprit la o patiserie si-am mancat buseuri cu nuca, iar omul si-a spart o plomba de la o masea.
si cum asta-i incrancenat cand vine vorba de dinti, am cautat pe net un stomatolog din Alba Iulia care sa-i rezolve problema atunci, pe loc.
atunci pe loc a insemnat vreo 3 ore in care eu am vazut si citit tot despre cetate pe net.
Comentariu beton!19
Ahahahahahahaaaa. Cum era să aibă stomatologul cabinetul în buza cetății?
noo, era un cartier misto, numa’ cu vile!
Imi pare rau ca te dezamăgesc dar anul trecut am fost. Ne am luat dupa waze ne a lăsat pe un drum si acolo era biserica si catedrala Alba iulia.pe urma ca orice turist am luat o pe jos pe alea principală ce vine pe laterală la biserica si in capul străzii era cetatea. Deci dacă vezi catedrală pe dreapta o iei înainte si la stânga. 😉🤓
Comentariu beton!15
Ți-o parea ție rău, dar pe mine waze m-a lăsat într-o intersecție cu giratoriu. Nici gând de catedrală, că de acolo mă descurcam io.
Și … ? N-ai văzut intrarea în tunelul dacic ce ducea la cetate ? … vezi dacă te uiți tăt după avioane🤭
Comentariu beton!22
Te așteptăm la Brăila, oraș pe care îl nimeresc în general orbii. Că dacă n-ar fi fost orbi ar fi văzut în ce intră și, știi tu, fugeau mâncând pământul. La noi sunt indicatoare, dar de tranzit, să te ajute să pleci mai repede, eventual cu banii la tine. Iar cu waze si maps nu stiu cum te-ai descurca, antenele de-aici sunt 6G demult, și mai scot și un lichid cald și transparent, cu miros de tescovină.
Comentariu beton!26
Șefu’, la Brăila ajung cu ochii închiși pe faleză sau la sala de sport a liceului Murgoci. 😀
Hai ca un plan urbanistic asa de misto n-am mai vazut nicaieri. Sa vrei si nu te poti rataci. Iar bulevardele Cuza si Independentei sunt chiar frumoase si umbroase.
Dar, cel mai dor imi e de mirosul de Dunare…
Aloo, despre Brăila și liceul Murgoci numa’ de bine. Că-s ale (copilăriei) mele 🙂
Eu am vazut cam toata Romania, cu un Trabant, prin anii ’70. Erau, pe vremea aia, indicatoare spre orice iar de waze sau maps nu stiau nici aia de le-au inventat.
Acum, folosesc navigatia. Un Tom-Tom care nu e chiar cel mai ascutit creion din penar dar, nu m-a ratacit niciodata. Bine…si indicatoarele de pe drumurile teutone sunt suficiente ca sa ajungi oriunde vrea muschiul tau.
Cand am fost la Neuschwanstein, era navigatia in stare sa ne duca pana in curtea castelului daca nu aveam noi bunul simt sa ne oprim in parcare. Si castelul ala se vede de oriunde, pe o raza de 5 km.
De aia e mai fain Brașovul 😁. Ai indicatoare la tot pasul.
Nu-mi amintesc cum am ajuns acum 3 ani la cetatea din Alba Iulia, dar știu că n-am avut probleme cu orientarea, ci cu parcarea. Legenda spune că și cazare găsești greu în zonă. Nu le plac turiștii, ce să faci? Turism cu de-a sila nu se poate.
Cu stimă, îmi permit să vă spun că singura dată când nu se găsește cazare e de 1 decembrie. În rest, nu e o problemă. Dar când cineva e rău intenționat…
Să lași tu fetele fără plăcerea de a privi parada de schimbare a gărzii. Ce ți-o fi dat curajul ăsta, nu știu.
Păi eu făceam atunci pe loc un drum care să mă ducă la Cetate. Dar tu nu. Și pe urmă te plângi că toci varză, că te strigă cu nuș’ ce tonalitate.
Comentariu beton!31
Cu ce să facă drum pân’ la cetate, @Eleno, că doar nu și-a făcut bagaj pentru mare, să aibă lopățelele la el. 🤭
Comentariu beton!14
Cu voi două o să am io o vorbă. Deocamdată aveți noroc că olandeza nu calcă prin țară cât ie covidu’-n floare.
Vorbă, adică pulpă de rață și piure cu trufe de la Voilà? Pentru gagici, desigur, că băieții sunt la dietă și se tratează cu limonadă și ginuț cu trandafiri. 🤣🤣🤣
😶😶😶
Ne tot saboteaza olandejii astia, ceva de speriat. Nush ce au cu noi fmmm
No, d-aia nu-mi pare rău c-am dat banii pe Sygic (25 Euro la promoție) cu update lunar la hărțile „pă planetă”. Când am ajuns în Cluj-Napoca anul trecut de a trebuit să merg la Clinica Gastro IV, Sygic m-a dus exact unde trebuie, prin comparație, Waze și Maps băteau apa-n piuă prin centru pe la McDonalds.
O altă aplicație mișto e Navigon Europe, dar e 80$ licență pe viață cu update lunar gratuit.
@MV: știi, cum treci granița de vest, ai indicatoare spre ce vrei și ce nu vrei. 😀 😀 😀
👍 4 sygic … da’ cam scump … era și cu POI dă vecinătate ? 😋
@HM: Sygic e acum 20 Euro. Pentru „tătă planeta”. Ceea ce nu e deloc rău pentru o licență pe viață.
Vecinele vin ele la mine, io nu merg niciodată la ele, că…nu-i frumos. Nu-s spadasin de felul meu. 😀
Am un sygic de pe android-zone care rupe. Stiu, nu am dat 20€. L-am luat doar pt al testa si șterg repejor. Am vrut să zic doar că merita dar este inferior iGo-ului. Tot de acolo. In plus nu se poate sa nu-ti sară în ochii Tomtom care merita si el verificat. Dar e bun si ala, garantez eu, că-l tot testez la drum.
Eu,asteptand intr o statie un autobuz oarecare….Un nene ,cu nasul in telefon butonand de zor ,ff concentrat .Dupa vreo 10 minute,timp in care devine evident mult mai agitat ,ridica nasul din telefon si ma intreaba de unde sa ia el un anumit bus si daca nu stiu la ce ora e .In fata lui era afisat pe hartie tiparita ,mare ,colorat,orarul ,directia,autobuzelor din statia respectiva ,plus ca englezii au si afisaj electronic care ti indica exact cand ajunge nenea soferul.Ce sa zic ,poate ca obisnuiti prea mult cu afurisita de tehnologie uitam sa mai privim si in jur ,asa si tu ….privind in telefon, nu ai mai vazut indicatoare.
Comentariu beton!15
Pai dacă n-ai știut sa scrii pe google „Parcarea Cetății Alba Iulia”. Ia sa încerci data viitoare, ca ajungi direct la botul calului :))
Comentariu beton!14
Adică botul calului e în parcare ? Aha .. dăci masca mașinii e în grajd ? 😋
Habar n-aveti. Cetatea e ascunsa, ca de aia e cetate, doar nu e pusa ca …in mijlocul drumului s-o atace dusmanii. Plus ca daca retin corect are vreo 5 sau 7 intrari. Oricum, ai ratat ceva misto, sa mergi s-o vezi.
Comentariu beton!12
Zona unde ai ajuns aparține tot de Cetate, așa e denumită. De aceea te-a dus waze acolo.
Culmea știi care e ?!? Că eu când mă duc la Cetate (și mă duc cel puțin o dată pe an, că avem prieteni acolo),parchez mașina în fața Spitalului de Infecțioase din Alba Iulia( cel puțin așa scrie)
Așa că s-ar fi putut să fii foarte aproape de cetate,dar să nu știi, cetatea să fie la o aruncătură de străduță (alee) de tine…
Cu atat mai mult, aproape fiind, ar trebui sa fie indicatoare sa iti arate incotro. Ca asa, sa deduci…
Am bâjbâit şi noi anul trecut după ea. Am ajuns în final. În situaţii din astea, noi căutăm pe google zone turistice din zona x şi apar de regulă informaţii foarte utile.
Pentru data viitoare când mai mergi, am impresia că se numeşte de fapt Cetatea Alba Carolina.
Wikipedia zice că se află în cartierul Cetate.
Noi de rătăcit ne-am rătăcit de 2 ori în Braşov, cu toată multitudinea lui de indicatoare. Abia la ale treilea drum am reuşit să ne descurcăm cât de cât onorabil, să nu mai ne trezim că spunem des : ‘pe aici am mai trecut o dată acum 10 minute’. 😀
Crede-mă, am căutat și cu „Carolina”. Nada. Acu’, io sunt convins că dacă m-aș duce azi din nou, aș găsi-o și cu waze și cu maps, dar ieri nu s-au aliniat astrele sau ceva.
Sper că nu crezi altceva decât că ardelenii sunt niște melteni proști și fuduli peste care se dărâmă clădirile făcute de austrieci și unguri
Eu m’am lămurit de ardeleni și de prostia lor legendară de când a fost boc prim ministru și a cărui calitate era de a fi mai pitic decât pușcăria de băsescu, că la cât de prost și slugoi a fost s’a văzut
Acum vin tare din urmă orban bețivu și puțoiu de rareș bogdan
Că tot ai fost la cluj, cea mai veche stradă din oraș a fost renovată cu fonduri europene și vopsită în roșu, alb și verde, culorile de pe steagu ungariei:
https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-arata-strada-cluj-reabilitata-5-milioane-euro-ue-e-vopsita-rosu-alb-verde-1_5ef7550d5163ec4271619aa4/index.html
Se dezbate încă. Ce zici?6
:)))))) Tony, hai să fim funaroizi de dragul fricii de ungurii care ne ciordește Arghealul nostru drag.
Problema imbecililor de non-ziariști este că pistele de biclă din Kolosvar sunt văcsite în verde.
Ia să fi fost Gheorghe premare, cum făcea el trecerile de pietoni tricolore, nu alb-roșu, să se îmbucure conlocuitorii.
Băi ortace, pe mine secuii din harghita m’au ajutat foarte mult, eu iubesc ungurii
Problema e că putea să vopsească strada în alte culori în plm ca să nu fie interpretări
De boc știam de când a ajuns prim ministru că s’a vândut ungurilor lu viktor orban
@Toni, Se pare ca Ventidius avea dreptate acu’ vreo doua zile! 🤔😒🤫
@Toni,
Am vazut postarea dispărută de acum cateva minute…
Dacă îmi permiţi (observ că persişti într-o greşeală de exprimare involuntară), sintagma este:
analfabet funcţional
analfabeţi funcţional
analfabete funcţional (nu funcţionali)
La fel şi pentru:
retardat mintal
retardaţi mintal (nu mintali)
@solandi totuși ce părere ai despre urarea făcută la finalu comentariului șters de Stăpânu blogului? 😆
@Toni, pai de la urarea aia ți se trage că l-am șters.
@Toni,
În primul rând nu era urare (urarea e ceva de bine).
În al doilea rând cred că era scrisă corect, dar nu bag mâna în foc, mie îmi rămăseseră pe retină greşelile de mai sus, pe care le-am şi materializat într-un comentariu.
În al treilea rând – ţi-a răspuns Mihai.
Mulţumit?
Stăpânu blogului în apărarea mea scriu doar atât: Analfabeții ăia mintal au replicat la comentariile mele, ei m’au deranjat pe mine, eu inițial nici nu l’am băgat în seamă pe parazitu de @ventidius, doar i’am dat -1
Modelele mele pe acest blog sunt stăpânu lui, @ionuț și @elena
De aceea nu scriu urât decât în situații de maximă urgență și nu atac pe nimeni decât dacă sunt atacat
Doar lumea de pe aci știe că sunt inofensiv
@Solandi glumeam 🙂
Surprinzător. Abia am văzut un reportaj în care era lăudată administrația orașului care a implementat o mulțime de sisteme informatice pentru turiști. Probabil au uitat și cum să-i ajute pe turiști să ajungă acolo.
Eu am văzut Cetatea și înainte și după renovare. Am asistat și la spectacolul de schimbare a gărzii (este zilnic de la 11:30 la 12). Pentru fete ar fi fost deosebit. Merită să mai încercați.
Și eu știam același lucru despre digitalizarea orașului Alba-Iulia și mă bucuram, uite domle că se poate. Well, doar că nu mi-a folosit la nimic.
Cred ca digitalizarea lor n a fost compatibila cu digitalizarea ta.
Lui Mișu Caftangiu i-or fost GPS de nădejde secuii lui Moise, cu care de altfel, alături de tâlharii Balcanilor, conduși de Baba Novac, i-or caftit de le-o mers fulgii pe ungurii lui Andrei Bathori. Ca bonux la Alba Iulia, cu tot cu Transilvania, secuii i-or adus și capu’ la popa ungur.
Da, da, io măcar am scăpat întreg.
Puteai sa incerci cu google translate sa intrebi in ardeleneste „Unde este Cetatea?” Nu stiu de ce aveti telefoane daca nu le folositi .
„Cetate” este un cartier in Alba Iulia aflat imediat la vest de „Cetatea Alba Iulia”. Cand cauti pe maps „Cetate” Alba Iulia, vei primi cartierul ca rezultat, cu pointerul cam prin fata spitalului. Cand cauti „CetateA” Alba Iulia, vei primi indicatia dorita. 🙂
Vrei să-ți fac printscreen după istoricul de căutări să vezi c-am căutat „cetateA”? Șerif, am mers cu waze și maps prin juma’ de Europă, cred io că cam știu să le utilizez. Ieri nu știu ce s-a întâmplat, că n-am căutat numai după „cetate” și „cetatea”, am mai băgat și „Carolina”, am mai încercat în fel și chip, n-a fost să fie.
te cred, imi cer scuze, eu doar citisem cum era in articol:
…”si-am băgat destinația “Cetate Alba-Iulia” pe maps”
Asa am vazut scris si m-am jucat si eu cu „maps” un pic. Cu „Cetate” si mie imi arăta spitalul. Oricum, nu pleacă Cetatea de acolo, o vezi data viitoare.
Pe asta mă bazez și io. 😛
Majoritatea pierde din vedere treaba cu indicatoarele. Fiindca la noi, într-adevăr, multe indicatoare spre obiective turistice sunt puse fix în dreptul drumului care duce spre respectivele obiective. Nu există ceva de genul „vezi, bă, boule, că în 5 km faci dreapta/stânga spre castelul/cetatea/mănăstirea/peștera cutare”…4km…3km…2km…1km…etc.
La noi când vezi indicatorul, ori pui frână, generând înjurăturile gibonului din spate care merge „la aspirație”, ori treci pe lângă comentând ceva de genul „dă-o-n mă-sa, o vedem data viitoare!”, ori mai faci 15 km până poți să întorci cumva, se face târziu, se închide programul cu publicul, toată lumea e plină de nervi și nu mai are chef de nimic, drumul mai departe desfășurându-se într-o atmosferă tensionată, însoțită de replici acide gen ” mureai dacă întrebai! „trimise printre dinți.
E adevărat că avem waze, google maps și o grămadă de alte minuni ale tehnologiei, dar să ne imaginăm că pică net-ul la un moment dat. De tot. Ceva apocalipsă, catastrofă, nu știu, o chestie nasoală, care ne lasă fără. Și vrei și tu, ca omu’, să ajungi la Cetatea Alba-Iulia. De ce ai vrea să vizitezi obiective istorice pe timp de apocalipsă sau catastrofă n-are rost să mă întrebați. Avem experiența pandemiei când, în stare de urgență, tot poporul era însetat de cultură și dorea să viziteze muzee. O fi vreo chestie… 🤣
Dar, să revin. A picat net-ul, a murit waze-ul, vrei să vizitezi cetatea. Poți? Nu, că nu-s indicatoare. Am râs multă vreme de colecția de hărți a lu’ tata și de faptul că, în era smartfoanelor, el încă își bagă harta în torpedou când pleacă prin țară. Dar, iată…. Cetatea Alba Iulia nu a avut onoarea de a primi vizita familiei regale a lu’ Vasilescu, un fel de a doua descălecare a unui Mișu, fiindcă gipiesu’ și indicatoarele din oraș i-au dat țeapă. Era bună o hartă? Era. Erau utile niște indicatoare? Erau. 😜
Comentariu beton!23
Pfuuu, să mor dacă mi-a trecut vreo secundă prin cap treaba asta cu hărțile. Cred că la următorul drum bag și io în torpedou, așa să fie.
Am bătut toată țara-n lung și-n lat acu vreo douăzeci de ani lucrând la construcția unei rețele de telefonie mobilă. Aveam hărți. Foarte bune și, din păcate, nu făcute de români. Dar aveau colegii de la Intrakom Ghidul rutier Michelin. Am rămas cu gândul la el. Excepțional făcut!
Tatal tau ,Ionutz o fi de o varsta cu mine,in ceea ce priveste informatizarea cel putin.In timp ce al meu sot se lupta cu waze ul vietii ,eu nu plec fara harta , hartie ,pix ,repere notate …Cine l a scos de nu stiu cate ori la liman cand p…la net.Plus ca nu ar opri sa intrebe nici mort mai bine se plimba in cerc pana ma apuca pe mine dracii.
@Ionuț, am avut cândva plăcerea de a cunoaște un anume indicator rutier în Zimnicea pus dincolo de intersecția pe care voia s-o îndrume (dar dincolo bine, vreo 2-3 lungimi de mașină). și așa, nițel între pomi.
eu indicator ca ăla n-am mai văzut pe nicăieri.
De fapt Maps v-a dus destul de bine. Fix langa spital este una din intrarile in cetate. Din cate imi amintesc (am fost acolo acu vreo 5 ani) mare parte din cetate este pietonal, de aia te duce la o parcare in afara ei.
Șefu’, crede-mă, dacă lângă spitalul ala era vreo intrare în cetate, o vedeam, dar la acel spital unde m-a scos pe mine maps, nu era nici urmă.
Domnul meu, stii dumneata ceva. Exista acum multi ani un spital in apropierea intrării în cetate dar e spitalul aia gen spital 9. Mic si urât. Poate exista si in prezent, dar nu stiu. sincer trec uneori prin zona dar nu-l mai vad.
Dragilor .. da’ voi știți că MV e bucureștean prin adopție, a ? Și ăstora le place să parcheze până în … dormitor dacă se poate 🤭
Comentariu beton!11
Salutari tuturor (din Cluj Napoca)!
Mihai, ca orice cetate care se respecta (cel putin in Romania) si Cetatea din Alba Iulia are pe langa ea o strada care musai se numeste Strada Cetatii. Cetatea din Deva e fix pe Strada Cetatii, cea din Sighisoara e de asemenea pe strada Cetatii, in Alba Iulia, una dintre intrarile in cetate se afla… ai ghicit: langa Strada Cetatii din Alba Iulia. Venind dinspre Cluj Napoca poti sa dai ca destinatie pe google maps sau waze Hotelul Cetate din Alba Iulia. E exact la intrarea in zona cetatii, de acolo nimeresti la fix parcarea destinata vizitatorilor, accesul cu masina se poate face foarte aproape de cetate. Zi frumoasa sa ai si tu si toti cei care citesc sau comenteaza pe acest blog. Merita, zic eu, sa te reintorci la Cluj si sper ca data viitoare sa nu ratezi cetatea din Alba. Iar daca nu ai vazut pana acum cetatea din Sighisoara… rezerva cateva zile pentru asta, mai ales, daca poti, in timpul saptamanii.
Vai de mine, al nostru se afla pe strada Grivitei, zero respect.
@MV De ce nu ai lasat masina in giratoriu si ai luat-o pe jos?
„Âs mai ân față pe avari” 😀 😀 😀
Io zic că povestea asta cu GPS-ul aiurit e o făcătură, treburile au stat, de fapt, în felul următor:
MV: Doamna Flory, săru’mâna, ne deschideți și nouă poarta, vă rog? Am venit cu regina și cu prințesele, dar nu găsesc cheia.
D-na Flory: Mihăiță, de câte ori să îți spun că trebuie să mă anunți înainte să vii? Pfff, păcatele mele… nu am dat cu aspiratorul, praful e neșters, geamurile nelustruite și…
MV: Nu contează, doamna Flory, stăm numai puțin, în curte, cât să arunce fetele un ochi. Am vrut să le fac o surpriză.
D-na Flory: Nu contează? Cum să nu conteze??? Vede femeia aia praf pe aici. Hai, roiul, data viitoare să mă anunți din timp, să mă pregătesc cum se cuvine. Surpriză, auzi la el!
Bine, ar mai exista și varianta ca @MV să nu fie așa bun prieten cu GPS-ul pe cât crede el, e posibil să fie certați sau ceva și să nu vrea să recunoască în public. 🤭
Comentariu beton!14
Alooo, unde ai văzut tu ardelean care să aibă nume cu „y” în coadă?
‘Y’ ăla din numele doamnei Flory e de fapt praf în ochi, ca să nu vadă @Vasilescu ce scrie în ultimul paragraf. 😀
Ești bine, @Vasilescule? Păi tu i-ai scris numele cu „y”, nu l-am pus eu de la mine.
https://mihaivasilescublog.ro/2019/03/23/doamna-flory/
Păi da, șefa, dar doamna Flory din articolu’ meu e tot aia cu doamna Flory din comentariul tău?
Da, șefu’, tot aia, dar nu mai contează. Aveam chef de bătut câmpii, însă cred că-i prea luni pentru asta. Revin altă dată.
@didino, az’ e marți. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Iart o si tu, e cam aeriana in ultima vreme, viseaza tricouri.
@Vasilescule, te rog să nu-mi strici mersul zilelor. La mine în cap este luni, pentru că ieri a fost duminică bis. Iar mâine e vineri, că-i săptămână d-aia scurtă. Invidiosule, huo! 😎
Comentariu beton!11
Boss, e o ciudățenie la mijloc. Alba Iulia are un întreg cartier cu denumirea Cetate. Practic aproape
jumătate din oraș este Cetate, cealaltă jumătate aproximativă fiind Centru. Așa că si Waze si Google Maps și-au făcut datoria cu brio. Dacă căutai ceva de genul: „locul unde oficialii din alba au sifonat cei mai mulți bani europeni” atunci ajungeai exact la fix. Data viitoare baga un semn la emailul lui băiatu’ si te-ai lipit de un ghid cam afon cu istoria cetății dar ultra expert cu restul locatiilor. Pizza o dau eu.
Comentariu beton!11
Gata, boss, s-a notat. Vezi că în august trec din nou prin zonă.
Am răs tare la aia cu „locul unde oficialii din alba au sifonat cei mai mulți bani europeni”. :)))))))))))))))
Ia uite ce apare la cautare după: „locul unde oficialii din alba au sifonat cei mai mulți bani europeni”
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/economie/bani-afaceri/ciugud-comuna-care-arata-mai-bine-ca-majoritatea-oraselor-din-tara-925553&ved=2ahUKEwjcoYz-wMzqAhVilYsKHc8KB8MQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw3Qhz40g1zBPwXhEVZV-Zf6&cf=1
Deci nu 🤭
@Alina I. Ăla îi idealu’ meu dă primar comunal 😋 Știam dă dânsul … mai e demnă de menționat și Dumbrăvița dă Timiș și Corbeanca dă Ilfov😊 Gata, gata … nu vă urzicați 😉
@Alina am gresit formularea. Comuna Ciugud este un exemplu bun de urmat si departe de ceea ce am vrut eu sa exprim. Oricum s-a inteles ideea…
Maestre, august sa fie atunci! Va asteptam cu gps-ul închis ca știm noi zonele bune.
Ori fi avut si ei(cei din alba iulia) nevoie de un edil cam pe aceiasi lungime de unda cu funar si arunci probabil erau si inidcatoare cu cetatea 😉
Nu e totul ca si in cluj in ardeal, insa e un pic altfel, cum zicea odata un moldovean ramas pe meleagurile noastre dupa casatorie, cica voi sunteti mai aproape de granita, e altfel la voi, aerul din vest ajunge mai repede a zis moldoveanul scolit in capitala si ardenelizat prin casatorie
Pacat ca nu ati vazut cetatea, este unul din cele mai frumoase locuri de vazut intr-un oras, in Ro! Cred ca am vizitat-o de vreo 4-5 ori.
Ar fi bine sa va rezervati cateva ore bune pentru vizita, merita. Cu ani in urma, cand nu aveam telefoane inteligente cu GPS, am gasit Cetatea cu cateva intrebari si un pic de rabdare. Cred ca nu ar fi rau sa cautati pe maps “Cetatea Bastionara Alba Carolina”!
Consiliul local/primaria ar trebui sa fie direct interesati sa faca bani. Adica sa isi promoveze locurile de vizitat (si cetatea este unul dintre ele) mult mai intens!
@Emil, spre deosebire de alte locuri din Ro, orașul Alba-Iulia și obiectivele turistice au un site destul de bine pus la punct, uite aici: https://albaiuliaqr.ro/
La fel și Castelul Corvinilor, care merită văzut și el chiar dacă mai e ceva de mers până acolo: http://www.castelulcorvinilor.ro/
Comentariu beton!12
@didina Goagăl ieste pt. străinezi duar !!!
Pfff … uitasem că și Emil e diasporean precum didina. Câtă solidaritate .. uăi dom’le dragă 😊
MV e român adevărat !!! El nu întreabă și nu … GATA, mă abțin! Oare!??
@didina, “mea culpa”, nu am verificat site-urile, eu ma gandeam efectiv la “indrumarea spre cetate” (in oras), adica sa ajunga tot omul usor la obiectivul de vizitat. Eu am “batut” mult Alba Iulia cand eram in tara (mergeam lunar), si mi s-a parut chiar ok. Vazut si castelul Corvinilor, este ok, cu toate ca mi s-a parut un pic cam “saracacios” ca si exponate. In Hunedoara am avut una din cele mai bune cazari/mancare raportat la pret, din Romania. Undeva la 15 minute de mers pe jos, de castel. 😊
@HM, “corb la corb nu-si scoate ochii “! 😉😊
@Emil, așa e, mobilierul e pe undeva prin Germania, dar tot e foarte spectaculos, iar legendele sunt frumoase. Oricum, în România sunt enorm de multe locuri mișto de mers cu copiii. Au peisaje frumoase și castele destule, au salina Praid, au Delta, iar Maramureșul e o splendoare. Timp și nervi de alergat să fie, că drumurile-s puține și proaste din păcate.
Mi s-a intamplat si mie sa ratacesc drumul spre un obiectiv turistic, sa ajung prea tarziu, casa de bilete inchisa, etc si sa renunt. Bine, eu ma ratacesc aproape de fiecare data cand ajung intr-un loc nou, indiferent cat de clare ar fi indicatiile (uneori nici nu este o sedere placuta daca nimeresc din prima hotelul de ex 😜). Cat despre cetate, nu am fost in stare sa ajung pana acum, dar macar stiu cum sa nu ma ratacesc daca ajung pe acolo ☺
Iată, avantaje și dezavantaje. Cine știe ce pățeam la cetate, dacă reușeam să ajung? 😁
‘șa-i că ești … nestemată ? … flacăruia violetă 😋
Doamnee … ce căpitanu’ ievidență îs azi…
Oare a comentat doamna cu … ” la noi în Germania ” ?
Nestemata..poate adanc ingropata 😁😁
Nu stiu cine-i doamna din Germania, eu (momentan) sunt in targul de pe Mures
”Desigur, o să spuneți c-aș fi putut să opresc și să întreb un taximetrist sau un cetățean oarecare de pe stradă, dar am considerat că nu merită efortul.”
Recunosc că mi s-a ridicat ușor și întrebător o sprânceană la chestia cu ”efortul”. Nu în sensul de dezaprobator, sau ceva de genul, ci pentru că pur și simplu nu mi s-a întâmplat și nu m-am putut imagina stabilindu-mi să ajung undeva, să mă pornesc la drum, să ajung prin preajmă, să întâmpin acest gen de dificultate și, în loc să întreb pe cineva, să o las baltă.
După care mi-am adus aminte că mi s-a întâmplat, însă, să schimb planul pe parcurs cu altceva, că na,
toanespontaneitate 😁, să ajung la destinație și să renunț, fie pe motiv de prea aglomerat (Jeeez, să stau în aglomerație, sau la coadă, aia mi se pare mie super mega efort care mă stoarce de energie), sau de prea ridicat prețul biletului comparativ cu valoarea acordată de capul meu locului respectiv (nu la noi, în afara țării am pățit chestia asta), sau pe motiv de ploaie, în caz de vreun obiectiv turistic de exterior.Cel mai plin de renunțări a fost un weekend ploios în Amsterdam, în care la toate muzeele era coadă, iar prețurile de acces mai mari decât disponibilitatea de a le plăti. Dar am ajuns la toate la care mi-am propus, chit că doar să văd unde și cum sunt amplasate, ocazie cu care am testat din plin și transportul lor în comun (n-aș fi crezut că tramvaiele, sau autobuzele pot fi și neobositoare) și, ca să nu se ude telefonul cu picături de ploaie picate de sus, sau de pe gluga parpalacului protector, am jucat jocul ”ghicește, printre miile de turiști, localnicii care ar putea oferi indicații”. :-)))))
Comentariu beton!14
Și? Cine a câștigat la joc?
Solandi … se știe 😉🤭🤣
Mihai, eu zic că toată lumea a câștigat câte ceva. Eu am câștigat posibilitatea de a trăi mai bine orașul cela, prin oamenii săi, iar ei…ei au câștigat…hmmm…ei…gata, știu – au câștigat un frumos loc în top 3 personal de popoare preferate. Să știi că nu-i chiar de colea. 😀
Habar, și m-am gândit ieri dacă să închid cu ”răspuns” în loc de ”răspântie”. Îți dai seama ce ciudă mi-a fost când a venit ”ierarh”-ul lui Solandi. :-)))))
Băi, io cred că în urma succesului cu: https://mihaivasilescublog.ro/2020/07/09/iata-poate/, deja este trimisă petiţia şi în două, trei luni primăria din Alba Iulia o să monteze indicatoare cu două trasee prin tot oraşul :
traseul 1: Pe aici a trecut Mihai Viteazu spre cetate.
traseul 2. Pe aici îl aşteptăm să treacă pe Mihai Vasilescu, temutul blogăr din Bucureşti.
Comentariu beton!14
Îhi … și îl așteaptă cu franzelă dă la Mega și sare dă Himalaya în loc de pită și virșli 😉
Ai să râzi, dar mi-a scris chiar mai înainte un tip care este expert tehnic pe proiecte EU în primăria din Alba-Iulia. Omul pare foarte mișto și deschis la creier. Mi-a dat dreptate n ceea ce privește indicatoarele. Sunt 42 în tot orasul, dar cele mai multe sunt din alea mici pe care e foarte posbil să nu le vezi de la volan. Din alea mari, cum a u fost cele două pe care am reușit să le văd io, nu prea sunt. Exact asta mi-a scris, dar poate revin cu un articol pe temă.
@Shoric, se zvonește deja că vor face râuri de caramel sărat, care să-ndrume turiștii către muntele de ciocolată cu praline din mijlocul cetății. Bloggării cică primesc bonus la intrarea în urbe și pachețele cu răbdare.
Comentariu beton!13
Amin!!! Didino … u sHave the world today😉
Ia uite băi frate, cum încep blogării influenceri să-şi facă concediile prin România, mai reacţioneză pozitiv şi unii care acceptă lucrurile care-s greşite şi trebuie schimbate 🙂 Bun, aşa.
Cred că @zoso, a scris zeci de articole despre mizeria care o fac blogării sau vlogării de călătorii pentru bani şi scriu articole mizerabile doar cu chestii pozitive care nu ajută pe nimeni pe termen lung.
PS. Nu am râs.
PS2. Trebuie să scrii un articol, sau mai multe, despre oameni care acceptă critici şi vor să schimbe ceva, pentru că merită promovaţi.
Omul mi-a scris pe mesageria privată a paginii, că nu eram prieteni și dacă-mi scria pe contul personal erau mari șanse să nu văd. Discuția a fost destul de lungă și mișto. Poate revin cu articol. Cert e că, spre dezamăgirea celor care m-au luat cu „hă, hă, numai tu n-ai văzut indicatoarele”, mi-a dat dreptate sută la sută. Sunt puține și, pe lângă că sunt puține, cele mai multe sunt din alea mici pe care pe vezi mai degrabă când te plimbi pe jos, nu de la volan. Sunt făcute pentru localnici, nu pentru turiști. El a zis-o și-a zis-o perfect, că așa e.
didina, am avut o bănuială că olandejii vor să ne fure şi că sut invidioşi pe noi dar acum am o certitudine.
HM, io cu tine nu mai vorbesc pentru că vinzi ţara pentru nişte praline sau mai rău, caramel sărat.
Am fost anul trecut și nu am avut nici o problemă să găsesc Cetatea. Eu pe waze, doamna în dreapta pe maps, să fim siguri că nu e nici o problemă.
Și totuși, nu se putea ca doamna să stea pe google maps și să te dirijeze – old style- uitându-se pe hartă pe unde să mergeți?
Dacă rămânem fără semnal GPS sau fără net, ce facem, ne dăm cu capul de parbriz? Asta e, unii sunt prea importanți pentru a apăsa un amărât de buton, coboară geamul și întreabă un trecător unde e obiectivul x… Mult zgomot pentru nimic…
Idem și la fel 🤣🤣😋 pe vremuri ,acum 20 de ani ,am ratat drumul de centură de 15 km între Brăila și Galați, de am făcut 40 prin toate satele alea de romi ,cu casele cu turnulețe, care atunci se construiau ca ciupercile dupa ploaie..nu văzusem din 3,cel de la volan era cumnatul,sora mea și eu în spate ,că ăla era drumul de camioane, șoseaua de centură abia se inaugurase, din ce știam eu.
Și se mai laudă cică:smart city😂😂😂😂😂😂😂
Google Maps, vedere din satelit, un pic de zoom out… nu aveai cum sa nu o vezi. E cat un sfert din oras.
Brazil, nu știu dacă a mai scris cineva au ba, dar te-au dus bine ambele. Hi-hi.
Pentru că acolo e cartierul Cetate.
Data viitoare încearcă Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Hotel Cetate Împăratul Romanilor, Hotel Medieval, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, Catedrala Încoronării din Alba Iulia sau chiar Spitalul de Neuropsihiatrie din Alba Iulia.
Toate sunt în incinta cetății istorice.
Prin Tg Jiu ai fost? Giratoriu in giratoriu si numai pe interzis te baga waze-ul😂
Bre, ai fost la Cluj și nu ai dat un semn … La telefon nu răspunzi?
Alba Iulia are 2 parti. Partea de jos, la care toti locuitorii ii spun centru si partea de sus, la care toti locuitorii ii spun cetate. Deci ai ajuns in cetate, dar nu la „acea” Cetate. Data viitoare baga pe waze Catedrala Reintregirii Neamului si ajungi fix acolo unde trebuie, la „acea” Cetate.
@Mihai, cum dreac sa nu gasesti ditamai cetatea, boss? serios ca am ras :)))) pai e mega atractia turistica din orasul ala, sherif. s-au chinuit sa o restaureze timp de 20 de ani, si chiar au facut o treaba buna pana la coada, si acuma tu vii sa zici ca nu ai putut sa o vizitezi ca n-ai gasit-o? :)))) e ca si cum ai merge in Paris si nu gasesti turnul Eiffel, pe bune acuma.
aa, ok, ca te-ai enervat ca nu ai gasit indicatoare si nu ai vrut sa o mai vizitezi, inteleg, dar n-ai cum sa zici ca nu o gasesti, e jumate din fucking cartierul care se cheama tot Cetate. ai nimerit Alba Iulia, ai nimerit cetatea, boss.
uite, pt data viitoare, sa nu mai poti zice ca n-ai gasit-o 😀
https://www.google.ca/maps/place/Cetatea+Bastionar%C4%83+Alba+Carolina,+Alba+Iulia,+Roumanie/@46.0680609,23.5670525,16z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x474ea7de25aaeb41:0xeb66ea9250c4464c!8m2!3d46.0682065!4d23.5702587