Dacă n-ai auzit niciodată în această viață vestita formulare „dacă nu plătiți până mâine, să știți că intrați în Biroul de Credite”, nu pot decât să te invidiez și să te felicit. Înseamnă că ți-a mers ceas și că n-ai întârziat niciodată cu plata unei rate de credit. Ceea ce n-aș putea spune și despre mine, c-au existat momente când auzeam formula asta magică mai des decât o auzeam pe maică-mea la telefon. Ei bine, de fiecare dată reușeau sa mă sperie și mă lua capul când mi-o dădeau la ficat p-asta cu Biroul de Credite.

Ăsta ar fi și motivul pentru care m-am hotărât să scriu articolul de azi. Voiam să vă explic cam care e treaba cu Biroul de Credite sau, mai bine zis, cu scorul de creditare, ca să înțeleagă lumea că nu e nimic de speriat, dimpotrivă, și ca să fie mai clar cum funcționează lucrurile. Ca să nu vă mai poată speria nimeni cu intrarea în Biroul de Credite și ca să vă fac un pic de educație financiră, băi, de-aia. Și nu în ultimul rând ca să știți cum stați dacă aveți de gând să luați vreun credit în perioada asta.

Mbun, să purcedem, zic. Scorul ăsta de credit (FICO îi zice lui oficial) este doar un algoritm folosit de tot ce înseamnă instituție financiară, fie ea bancară sau nebancară, pentru a stabili care este gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut. Mai simplu spus, este doar un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 înseamnă „boss, e groasă”, iar la 850 ești printre premianți.

La ce folosește tot punctajul ăsta? Păi de fiecare dată când o persoană solicită un credit, toate datele lui sunt prelucrate la Biroul de Credit, după care obține un punctaj în funcție de care i se acordă sau nu împrumutul.

Dacă punctajul este mare, între 550 și 850, înseamnă că cetățeanul care dorește împrumutul are un istoric de plată bun și c-a demonstrat în timp că e respobsabil în ceea ce privește realția cu instituțiile financiare. Prin urmare, nu numai că obține cu ușurintă creditul, dar va beneficia și de oferte mai avantajoase pentru cardurile de credit sau chiar de împrumuturi rapide în situații de criză. Bine, ca să fiu foarte clar, ideal ar fi ca scorul să fie cât mai aproape de 850, nu de alta, dar 550 este minimum acceptat pentru ca băncile să-ți poată da creditul. De-aia zic, cu cât e mai mare scorul, cu atât e mai bine.

În schimb, dacă punctajul este între 300 și 549, există mari șanse ca împrumutul să nu se aprobe sau, dacă se aprobă, să aibă o serie de condiții dezavantajoase cum ar fi: perioadă de rambursare scurtă, cost mai ridicat și valoarea DAE mai mare (DAE este dobânda anuală efectivă).

Pe scurt, cam asta ar fi șmecheria cu punctajul pentru vestitul Birou de Creditare.

Iar acum vine partea pentru care am scris toată această prea-frumoasă introducere. Dacă vrei să afli cum stai cu punctajul despre care tocmai ai citit, cu alte cuvinte, dacă vrei să știi cât de ușor ai putea lua un credit la o adică, cei de la Ocean Credit tocmai au lansat o aplicație unde poți să faci asta. Gratis, evident, și extrem de lejer.

Dai click aici, pe aplicație, îți bagi CNP-ul și un număr de telefon valid, și asta a fost tot. Îți spune aplicația dacă ești mai aproape de zona de ”premianți” sau de ”e groasă, boss”.

Io zic că treaba asta e extrem de utilă și sfatul meu ar fi să verificați măcar o dată pe lună cum stați, pentru că scorul de creditare se modifică în permanență și nu știi când ai nevoie de un credit pe repede înainte.

În plus, iar asta e o chestie pe care chiar n-o știam, poți să verifici oricând și de câte ori vrei, fără a influența valoarea scorului. Spre deosebire de bănci, de exemplu, acolo unde interogarea poate să scadă valoarea scorului, deoarece banca poate să considere c-ai aplicat pentru un împrumut și n-ai îndeplinit condițiile necesare să-ți fie acordat. Din nou, foarte tare.

Mno, cam asta am avut pentru azi. Hai, jucati-vă un pic cu aplicația să vedeți cum stați. Curaj, că nu vede nimeni dacă ”e groasă, boss”. 😛