Cum era de așteptat, odată cu pandemia și autoizolarea, cetațenii de pe fostul teritoriu al dacilor liberi s-au împărțit în mai multe categorii distincte. Astfel, avem așa:

Cetățenii adepți ai teoriei conspirației. Îi știți, n-aveți cum să nu, c-au ieșit zilele astea ca ciupercile după o torențială d-aia zdravănă. Nu mai ai loc să te întorci fără să-l vezi pe câte unul d-ăsta aberând voios: ”E un virus fabricat artificial în laborator; vor să înjumățătească populația planetei; EI au vaccinul, dar deocamdată nu vor să-i dea drumul”. De aici, treaba se divizează în două. Pe de o parte sunt conspiraționiștii convinși că vaccinul o sa ne vindece de coronavirus, dar o să ne omoare din alte cauze, cum ar fi o dischinezie biliară peste care s-a altoit o tulpină de ebola combinată cu SARS.

Pe de altă parte sunt conspiraționiștii progresiști, adepți ai tehnologiei, care-s convinși că ne mai țin o vreme așa până ne infectăm toți și abia atunci EI vor da drumul pe piață vaccinului salvator. Vaccin care va plasa în fiecare dintre noi niște micro-particule pe care EI le vor controla cu ajutorul tehnologiei 5G. Frumos, nu? Dacă n-ați văzut așa ceva pe facebook de când a început treaba cu corona sunteți niște oameni fericiți.

Cetățenii adepți ai politicălului corectnes d-ăla bun, de prima mână. Nu poți să faci o glumă, nu poți să faci nimic, c-o să apară măcar un din ăsta ca din pământ cu o falcă-n cer și una în pământ: ”Dar, vai, cum îți poți permite să glumești cu așa ceva în astfel de momente, nesimțitule” , de rămâi cu gura căscată minute în șir. Nu, boss, hai doar să ne plângem, să ne văităm c-o să murim toți și să ne punem în pat, cu mâinile pe piept, așteptând să vedem cum ne-o fi norocul. Și toate astea pă tristețe așea, că nu se cade să mori vesel, ce căcat.

Cetățenii convinși că ”e doar o gripă-n plm”. Ăștia sunt cumva captivi în timp, au rămas cu informațiile de pe vremea când virusul încă nu ajunsese în Europa și repetă într-una placa aia cu „e doar o gripă mai ușoară, ce dracu”. Iar dacă le spui că-n Italia de pe o zi pe alta mor sute de oameni, vor veni invariabil cu răspunsul de necombătut: ”tu știi câți oameni mor exact acum de foame sau în accidente de mașină?” sau cu varianta de rezervă ”ai văzut că ăia din Anglia nu iau niciun fel de măsuri, da?”.

Cetățenii habotnici. Ăștia sunt de două feluri. Ăia care vor continua să se ducă la biserică, la slujba de duminică și în general la orice slujbă, ferm convinși că niciun virus nu are cum să pătrundă în lăcașul sfânt al Domnului. Și ăia care nu-s așa convinși cum e cu virusul ăsta, dacă ajunge sau nu și prin biserici, prin urmare au luat înțeleapta hotărâre să rămână în case, dar asta nu-i oprește din a posta peste tot, pe unde au ocazia, despre cum credința ne va mântui de cel rău (în acest caz, coronavirusul, desigur) și despre cum Tatăl nostru ceresc se va ocupa El de toate, în locul nostru, noi având doar datoria să-l ascultăm orbește. De parcă Bărbosul Suprem era plecat la budă sau repara o clanță la ușa raiului când s-a declanșat nebunia asta cu virusul, iar când s-a întors, na, că se declanșase pandemia și n-a mai avut ce-i face. Dăăă.

Cetățenii ”o să murim cu toții”. Ăștia-s cei mai periculoși pentru că nu-i poți încadra la nicio categorie. Ei sunt doar dramatici și solemni până-n ultimul atom al ființei lor. Indiferent ce au de comunicat sau cu cine vorbesc, vor începe conversația cu o sintagmă de genul ”în aceste vremuri grele” și vor termina cu ”români, trebuie să rămânem uniți”.

Cetățenii ”stăm și-acasă, dar mergem și la mall” (puteți să înlocuiți mall cu orice alt loc în care au nevoie să ajungă, gen, salon de beauty sau sală se forță). Sunt la fel de periculoși precum cei din categoria de mai sus. Pentru că e pandemie doar când le convine lor, când nu îți vor servi nonșalant un ”da’ mai potoliți-vă, fă, cu coronavirusul ăsta că m-ați înnebunit de tot”.

Cetățenii ”trebuie să scriu și eu ceva, orice”. Sunt cei care din cauza pandemiei și-au descoperit abilitățile de oameni ai literelor. Pe principiul ”când ai un ciocan în mână toate lucrurile ți se par cuie”, când ai un ecran și-o tastatură în față, musai trebuie să folosești tastele alea ca să scrii și tu ceva. Că, na, dacă tot stai închis în casă, ce să și faci? Rezultatul? Îmi spun de cel puțin cinșpe ori pe zi c-ar trebui să renunț la Facebook.

Din fericire, pe lângă toate categoriile de mai sus, există și cetățenii care se informează, care au înțeles că dacă ar fi doar o gripă mai ușoară n-ar fi decretată stare de urgență în aproape toată Europa și în State (asta după ce Trump acum câteva zile făcea parte din categoria ”is just a flu”) și mai fac haz de necaz, mai fac un mișto de situație, mai dau un share la informații reale și așteaptă să se termine mai repede cu toată nebunia asta.

Mno, cam pe ăștia i-am identificat în puținele zile de stat acasă de până acum. Dar cu siguranță în următoarele două săptămâni se vor mai rafina și-or să mai apară categorii noi, în funcție de cum evoluează și situația. Mai revenim pe subiect dacă e.