În perioada 10 octombrie – 4 decembrie, publicul pasionat de istorie și fotografie va avea ocazia să viziteze expozițiile temporare ale fotografiilor din colecția Costică Acsinte, organizate în 8 orașe din țară, în cadrul proiectului ACSINTE.100.
Expoziția cuprinde 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte cu scene de război, portrete de militari români și frânturi din viața de zi cu zi a orașului Slobozia de la începutul secolului 20 și va fi itinerată la Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, și, în final, la începutul lunii decembrie, la București. Fotografii în format print și digital vor fi expuse într-un spațiu expozițional al cărui concept original îmbină elemente de multimedia cu lucrările fotografice semnate de Costică Acsinte.
ACSINTE. 100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.
Proiectul va debuta la Pitești, unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 și 13 octombrie la sediul Fundației Culturale Ilfoveanu (Strada Armand Călinescu nr. 2).
Cine a fost Costică Acsinte?
Constantin C. Axinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieți din județul Ialomița fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria.
La vârsta de 18 ani a absolvit Școala de Pilotaj de la Cotroceni, în București, dar fără a obține licența de pilot. În 1913 România avea doar 20 de piloți licențiați.
Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi și ruși din grupurile 1 și 3 Aviație. A făcut parte din Secția Foto a Escadrilei 1 Aviație.
A fost demobilizat pe data de 15 iunie 1920 cu gradul de sergent.
După retragerea din armată a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit „Foto Splendid“.
În iunie 1920, cu titlul „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“, publica un album ce conținea 84 de pagini și 327 de fotografii de pe front, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată. Printre cei fotografiați se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Pințul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot și mulți soldați și ofițeri.
În 1930 a deschis un studio foto în centrul orașului Slobozia numit „Foto Splendid Acsinte“ unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.
S-a pensionat în 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii prin împrejurimile Sloboziei, plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea orașului.
A murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.
Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproape 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.
Frumos! Am niste poze cu tataie in razbel…i sa le caut pe spate.
Ps. Peste 100 de ani va astept sa vizitati expozitie cu poze vechi pozate cu telefon samsug…pe toti va astep..sa nu de-a drequ sa muriț
Eu vin, dar să zici la ce oră!
Interesant. Parfum de alte vremuri. Văd că Redoo a fost caustic, deci e voie: era atât de slab calul ăla de m-am speriat! În rest…. E interesantă tehnologia de atunci!
Mulțumim frumos.
Vedeți, băieți? Unul n-avea burtă pe vremea aia. Văd și-o poză-portret cu un tip și-o tipă în uniforme militare. Pare a fi femeie, da’ io știu…