Ca să n-avem vorbe, de la început vă spun c-am văzut cam tot ce se poate vedea din Europa cu apă caldă și nu numai (în sensul c-am ajuns și la Sofia, Tiraspol sau Chișinău), dar nu cred c-am mai fost vreodată în vreun loc care să-mi fi rămas în suflet cum s-a întâmplat cu Portugalia în general și Lisabona în special. Nu-mi dau seama exact ce e cu orașul ăsta, dar are o energie aparte și un vibe pozitiv pe care le simți de cum ai pus piciorul pe străduțele înguste din centru și nu te părăsesc nici măcar după ce ai plecat de acolo. Am să încerc mai jos să explic, haotic și cum îmi vin la mână, de ce cred că se întâmplă asta.
Nu știam aproape nimic despre Portugalia înainte de a pleca. Doar mă uimea că absolut toți cei care fuseseră deja acolo nu aveau decât cuvinte de laudă, cu atât mai mult cu cât statisticile și nivelul de trai plasează Portugalia la coada Europei civilizate (vă rog nu mă luați cu România și Bulgaria, am zis Europa civilizată). Acum m-am lămurit de ce. Pentru că vizitând Portugalia realizezi cum ar fi putut arăta România dacă nu-și băteau toți joc de ea atâția zeci de ani. Serios vă spun, pe toată perioada cât am stat acolo, asta a fost senzația care m-a lovit de cele mai multe ori: că Portugalia este o Românie upgradată și că dacă vrei se poate. Ei au vrut și vor.
Au o infrastructură la care noi putem doar visa și cred ca nici în visuri nu avem tupeul să ne-o imaginăm în totalitate. Și când zic infrastructură mă refer la tot ce poate observa un turist, chestiile de care te izbești și de care îți dai seama că lipsesc sau că nu-s puse la punct, abia când ai nevoie de ele: transportul în comun, șosele și prețuri. Le-am testat pe toate.
Să începem cu Lisabona. Lăsând la o parte faptul că este o poezie de oraș, cred că e mai important de știut că rețeaua de transport în comun este perfectă și concepută în așa fel încât să te ajute, nu să-ți vină să ucizi pe cineva în timp ce te întrebi dacă mai vine vreodată tramvaiul sau în ce direcție s-o iei după ce-ai ieșit de la metrou. Totul e atât de limpede și simplu că s-ar putea descurca până și Olguța. Bine, ca să fie clar, orașul trebuie bătut la picior ca să-l simți, dar mai ai nevoie de transport în comun sa te deplasezi dintr-un cartier în altul sau dacă vrei să mergi la Oceanarium sau să vezi turnul din Belem. Și-atunci vei descoperi că metroul și rețelele de tramvai au fost concepute de indivizi pe care nu i-a durut în cur de cetățenii propriei capitale sau de turiștii veniți să lase bani acolo.
Să vă mai spun că au o linie specială de tren de la Lisabona la Cascais, adică 40 de kilometri de litoral (vă sună cunoscut?) cu gară separată de gara centrală, cu trenuri din sfert în sfert de oră și al căror preț este sub o călătorie cu metroul? Dap, oamenii chiar știu să facă turism.
Pentru că da, nu este o destinație scumpă. Atenție, n-am scris că e ieftină, dar dacă v-ați tocit măcar un rând de adidași prin Roma, Paris, Geneva, Madrid, Viena sau Trafalgar Square o să înțelegeți exact ce zic. Prețurile sunt mai mult decât rezonabile și pot să vă spun că este primul meu concediu în care de fiecare dată când mi-a fost foame m-am așezat liniștit la restaurant și mi-am comandat de mâncare fără nicio strângere de inimă. Lucru pe care oricât mi-aș fi dorit nu prea mi l-am permis orașele enumerate mai sus. Da, știu, sunt sărac.
Ah, și dacă tot a venit vorba de mâncare, cred că Lisabona este de departe patria restaurantelor. Practic, oriunde te învârți dai peste câte o cârciumă sau cervejaria. Dar cel mai tare este că se gătește incredibil de bine. N-a existat să dau greș sau să mănânc ceva prost indiferent ce și unde am încercat. Și, repet, prețurile sunt decente chiar dacă iei decizia să mănânci la terasele din centru, teoretic cele mai scumpe. Dar nu faceți asta decât dacă vă ia foamea și n-aveți încotro. În rest, pentru haleală vă recomand să vă așezați la orice cârciumă cu două-trei măsuțe ce vă iese în cale în timp ce colindați pe străduțele din cartierele vechi. Cum ar fi Alfama, de exemplu, unde la fiecare cincizeci de metri o să dați peste o terasă unde se mănâncă beton și se ascultă fado. O să-mi mulțumiți, gătesc ăia fabulos.
Iar pentru o experiență deosebită, la doi pași de centru, găsiți Cervejaria Ramiro. Dacă vă plac fructele de mare și tot ce ține de ele, ăsta e locul în care TREBUIE să vă duceți. O să înțelegeți după ce mâncați de ce e coadă în permanență. Da, în patria restaurantelor, la oamenii ăștia e coadă și va trebui să așteptați minim 20 de minute. Merită fiecare secundă de așteptare.
Tot pentru o experiență deosebită, dacă ajungeți la Lisabona și vă săturați de plimbat prin oraș (ceea ce nu cred că e posibil, dar zic și io așa), luați trenul pentru litoral despre care vorbeam mai sus și dați o fugă la Cascais, dar coborâți și la Estoril (cu două stații înainte). Nu stau să vă explic de ce-ați face asta, sunteți deștepți și vă prindeți singuri. La Estoril eu mi-am epuizat provizia de holbat ochii pentru următorii doi ani. Vedeți voi acolo de ce.
Dar ce vă recomand să faceți neapărat în Lisabona este să căutați cazare în cartierul Baixa (practic e centrul orașului și sunteți aproape de orice), după care să-l luați la pas și pe el și pe celelalte două care vă vor lăsa cu gura căscată: Alfama și Bairro Alto. Lăsati hărțile, lăsați orice și mergeți la întâmplare pe străduțe. Este imposbil să vă rătăciți, în schimb este foarte posibil să nu mai vreți să plecaţi de acolo. Ah, și indiferent că aveți sau nu aveți treabă la metrou, coborâți în subteran măcar o dată să vedeți cum arată stațiile. Poezie pură.
Gata, nu vă mai țin mult. De la Cascais la Porto și înapoi la Lisabona, am fost cu mașina. Practic am mers numai pe autostrăzi în orice direcție am avut nevoie. M-am amuzat când mă plimbam prin Porto și dintr-o parte în cealată a orașului m-a bagat waze-ul pe două autostrăzi și printr-un tunel care nu se mai termina. Well, după cum ziceam și mai sus, ăștia au vrut.
N-aș vrea să povestesc prea multe despre Porto. Pentru că am stat doar o zi și jumătate și probabil aș fi nedrept când aș spune că mi-a plăcut, dar sufletul meu a rămas la Lisabona, fiind evident că n-am avut timp suficient să-l cunosc. Acum să nu vă imaginați că e nasol, mulți dintre cunoscuții mei (care au apucat să le vadă bine pe ambele) susțin că Porto e mai frumos decât Lisabona. Mno, ce pot eu sa vă spun este că, deși și aici toate erau puse la punct, vibe-ul ăla mișto nu se mai simţea. Nu mai erau nici crâșme din zece în zece metri, parcă nici mâncarea nu mai e ca dincolo și nici oamenii atât de calzi. Chestie de gusturi, probabil, nu trebuie să vă luați după mine.
Cam asta e tot ce-mi vine în minte acum. Mai întrebați voi dacă mai vreți să știți ceva sau dacă vă pregătiți de concediu pe plaiuri lusitane.
P.S. Am un fix să mănânc la McDonalds în toate locurile în care ajung. De data asta la Lisabona efectiv mi-a fost imposbil să intru în vreun mec, simțeam c-aș comite o blasfemie, iar la Porto m-am îndurat s-o fac doar ca să nu zic c-am plecat din Portugalia fără să-mi satisfac curiozitatea. Bref, n-am mâncat McDonlads mai prost în viața mea. Încă un motiv pentru care în țara aia trebuie să vă așezați liniștiți la cârciumă și să comandați ce vă poftește inimioara.
Heeeeiii! Și la Sibiu m-a băgat waze-ul pe autostradă ca să ajung în alt cartier!
Cred că am înțes perfect cum te-ai simțit în vacanța asta. Și după ce povestești înțeleg că îți plac cam aceleași lucruri pe care le-aș căuta și eu.
Așa că mi-am stabilit…..următoarea vacanță o fac în Portugalia!
Comentariu beton!11
@Anouk, pe care? Pe autostrada soarelui? 🙂
Promit sa beau si mai putin si merg in Portugal ! Chiar daca imi e cam greata de cr7…
Mersi !
@Ananas, da’ ce treabă are cr7? 🙂
@Mihai: l-au bagat la nationala…chestie de balon rotund
@Ananas, :))))
Inghețata ai mancat?
@Lucky, da. Dar dai rar peste ceva de-al lor, în general nu gelaterii italienești care nu m-au dat pe spate. În schimb, am mâncat în Aveiro ceva de-al lor. Senzațională.
Pasteis de Nata? Cand am fost acolo cred ca am mancat in fiecare zi si nu mai saturam. Elevatoarele, tramvaiele care urca dealul, Castel Sao Jorge si oamenii foarte draguti. In special cei mai in varsta. Sunt in stare sa te ia de mana si sa te conduca unde ai nevoie.
@Ioan, dacă am mâncat pasteis de Nata? Am adus si acasă. 🙂
Am gasit in Bucuresti , pe Calea Victoriei nr 2, un 5 TO GO,care oferea dimineata la ora 9 minunatele Pasteis de Nata…cica le facea cineva din Portugalia, modicul pret de 5 lei/buc.Uite asa am pus vreo 2 kg, ca nu trecea dimineata fara un capucino si 2 bucati .Am renuntat de vreo cateva luni , dar am sa trec sa-i intreb daca mai aduc…pt voi.
@elena, mulțam de pont. 🙂
In serbia e un oras kotor se numeste. E un orasel mic,port la adriatica. Aici toate strazile sant inguste. E o minunație sa te plimbi si nu stiu cum dar nu te ratacesti. Nu stiu de ce mie strazile alea mi.au dat sentimentul de intim si familiar. Așa ca te ințeleg perfect la capitolul strazi inguste.
@Lucky, fix așa.
Kotor e in Croatia. Si da, e o minunatie medievala ?
Vedeti ca s-a mai schimbat geopolitica Balcanilor. Kotor e in Muntenegru. Si da, e foarte misto zona veche.
Comentariu beton!15
@Lucky, ai urcat și cele 1400 de trepte spre cetatea aia? Că io am crezut că-mi rămân oasele pe-acolo urcând 🙂
Și da, Muntenegru.
Am fost in Portugalia (la o conferinta) anul trecut. In Lisabona, doar in trecere, dar am vazut Oceanorium (nu puteam sa ratez)… o incantare!!! Am mancat la McDonald, porcarie curata.
Apoi am luat trenul spre Coimbra. Un oras exceptional. Universitatea din Coimbra, biblioteca Joanina, gradina botanica… da oamenii stiu sa faca turism. Transportul facil…aeroport-metrou-tren, legaturi directe si rapide.
Tinerii sunt ok in Coimbra, in schimb la cei in varsta se vedea saracia si frustrarea.
In concluzie, mi-ar placea sa merg in concediu in Portugalia. As alege Aveiro. P.S. Pentru mine portugheza e cea mai sexy limba (de ascultat).
Comentariu beton!11
La fiecare sesiune de poze trimise de Mihai am pus concertul de la Lisabona al Marizei……ca să fie atmosfera potrivită…
@Corina, da, da, și mie-mi place cum sună.
Iar daca auzi portugheza din Brazilia… incredibil ce diferenta intre cele doua accente (brazilian si portughez), daca le putem nunmi accente. „Braziliana” e mai cantata, mai incitanta, „portugheza” suna ciudat dupa ce i-ai auzit pe brazilieni.
Cel putin asa a fost la mine, primul contact cu portugheza a fost in Brazilia si apoi m-am minunat cand am auzit cum vorbesc portughezii, parca nu suna la fel de interesant.
Ce tare, luna viitoare sunt în Porto și mi-am ales să petrec 2 zile în Coimbra. Bag seamă că am făcut bine. Acum am o singură dilemă: să mă complic să închiriez mașină sau e ok trebul Porto – Coimbra – Porto? Rămâne de văzut dacă ajung și la Fatima.
Neata,
M-a demoralizat tare rau ce-ai scris. In tramvaiul de Pipera visam ca-l iau de gat pe ministrul de Finante, pe ala de la Transporturi, ala de la Turism si le fac o spalare pe creier si o reconfigurare a sinapselor. Eu nu mai am sperante ca o sa ne ridicam din cacatul in care am intrat singuri.
Are ceva pamantul asta romanesc de ia mintile celor de la conducerea oricarei institutii? Cred ca undeva prin cretacic, a blestemat careva pamantul asta, sa fie condus doar de oameni fara spinare, fara de vlaga, fara de minte.
Ne mai trebuie un an si o sa intram in colaps financiar.
Nu suntem in stare sa scoatem nimic din turism, din agricultura (nu mai zic), din munti, din ape. Nu stim sa lucram deloc cu ceea ce avem, dar mereu ne miram de ce au altii, ce capre vesele si curate au altii, ce gradina plina de flori au altii.
Dar capra noastra moare de foame, gradina nostra e uscata si plina de ciulini.
Scuze, dar sunt suparata, ministrul pulii finantiste a mai dat niste stiri bomba. Mortii masii de idiot.
Bine ca ma uit la Games of Thrones, ca mai ard aia cate o bucata de pamant si niste aur. ceva dragoni si niste white walkers ne trebuie.
Niste prieteni vor sa se mute definitiv in Portugalia, ca s-au saturat de rahaturile de aici, oameni cu educatie aleasa, cu business aici. Le dau dracu pe toate si pleaca, le-a ajuns. Le-am urat bafta si sa nu se uite inapoi.
Îţi place sau nu: 0 0
Comentariu beton!34
@Kitty, n-am glumit cu chestia cu România upgradată. Exact așa mi se părea.
Indiferent de cum arata tara mioritei, bine ai venit acasa 🙂
Gata, am intrat pe mode optimism impus+sarcasm +ironie. Sa vedem cat ma tine…aia cu optimismul, ca sarcasmul creste exponential.
Auzi, crezi ca avem vreo sansa cat de cat sa ne upgradam?
@Kitty,
Părerea mea: NU! 🙁
@Kitty, sunt de acord cu @Laura G.
Nici o sansa!
Am fost pentru prima data in Lisabona in Iunie anul acesta. tot auzisem povesti, am crezut ca se exagereaza. Am avut si o mega bafta sa prind ceva sarbatoare (Sf Anton parca). Pe mine ce m-a frapat e cata viata au in ei portughezii, cum danseaza ei oriunde, oricand, muzica sa fie. Ce mi-a placut si mai mult e cum sunt mereu cu zambetul pe buze, inclusiv politia cand vine sa iti spuna ca ai taiat linia dubla continua. Soferita noastra a zis, toata un zambet, „Ai, desculpe” si aia a fost. Politistul a zambit inapoi si gata. Trebuie neaparat sa ma intorc acolo, neaparat.
Comentariu beton!13
@Ela, și eu!!!
După ce am fost la Barcelona m-am întrebat de ce naiba nu putem să inchiriem pentru București pe primarul Barcelonei?! Măcar așa, pentru câțiva ani…..
Comentariu beton!11
@Anouk, well… 🙁
Welcome back. Mi-era dor de ceva scris de tine cu suflet. Frumos, mi-ai trezit curiozitatea, pus pe lista pentru la anu. Aum deja ma asteapta un check-in la Istambul.
@Lucky zice bine, crede si mergi sa cercetezi
@Syl, și aș putea să mai scriu trei articole despre Portugalia.
Eu sunt fan Amsterdam pentru vibe-ul ala pozitiv, oameni zambind si chestii culturale moderne, dar cu mare drag as vrea si o varianta low-cost, ca NL nu e chiar accesibil.
@Syl, mult mai fain decât Amsterdam mi se pare Utrecht. Atmosfera este aceeași, dar orașul e mai cozy. O vacanță în NL e accesibilă dacă nu stai în buricul târgului. Un apartament închiriat într-un oraș mai mic rezolvă problema cazării, iar transportul în comun este impecabil. Există aplicații pentru mobil care te ajută să stabilești ruta optimă și ora de plecare. Alternativ, poți închiria mașină / bicicletă.
@Mihai, chiar te rog cu articolele! si sa fie pana pe 15 septembrie 🙂
incurajator tot ce-ai zis, abia astept s-ajungem.
nu prea m-am documentat si nu stiu ce sa intreb punctual. dar sigur o sa ne placa.
noi avem cazare cateva nopti si-n Porto, asa ca exploram si pe-acolo imprejurimile. dupa, atacam Lisboa.
Pai le așteptăm cu drag!Bine ai revenit in dulcea noastră Romanica!M-am bucurat pt tine…si…am plans pt noi…pt dezastrul nostru…e clar ca trebuie sa facem ceva…
Stire de ieri 🙂
http://edition.cnn.com/2017/08/07/arts/lisbon-cultural-scene/index.html
@Alin, ehhh…
Adevarat Lisabona si in general cam toată Portugalia are acest vibe pozitiv! Trebuie să ajungi si la Sintra si la Cabo Roca! Dar Lisabona asta babaiatule? ee…Wow! Sa bei un pahar de vin Porto pe malul Atlanticului să mănânci în Time-Out Lisabona o hală imensa cu zeci de restaurante de toate gusturile si preturile.. nu mai spun de celebrul lor lichior de Beirao!! Nu te mai saturi de Lisabona! Clar anul acesta trebuie să ajung din nou! Baftă!
@Paul, la Cabo da Roca am fost. 😉
Intr-adevar, cine ajunge in Lisboa trebuie sa viziteze si Sintra, e un loc de basm (la propriu, acolo e casuta „de turta dulce” a lui Andersen care a locuit acolo). O excursie de o zi, la 30 min cu trenul de Lisboa, foarte recomandabil sa luati un ghid din gara Sintra, ca va costa tot atat cat autobuzele (cam 25eur/pers), dar de obicei fac un tur mai larg, cu castelele din Sintra, apoi Cabo del Roca, eventual si Estoril.
Pe mine m-ai convins. Iar gagica abia asteapta sa zica „Hai unde a zis Vasliescu!”.
@robetino, fată deșteaptă. 😛
Vacanțele astea bătute la picior sunt cele mai mişto. Pentru mine Moscova rămâne cel mai interesant loc văzut până acum. Am ajuns acolo în urma unui concurs câştigat împreuna cu alți 12 colegi.
Praga iarăşi mi-a plăcut. Am prins oraşul în forfotă mare. Se pregăteau pentru un campionat de fotbal. Nu mă întreba că nu-s microbistă.
@Elena P, și realizezi că ambele sunt foste țări comuniste? Și la ăștia s-a putut.
Daaa, vibe-ul ala de care povestesti a ramas si la mine in suflet. Minunat in Lisabona. Hai ca mi ai facut pofta de vacanta si abia am revenit din CO. ?
@Eliza, aș pleca ACUM din nou.
Sincer mihai, pe mine stii ce m.a frapat de fiecare data cand m.am intors din micile mele escapade in afara? Sentimentul de țara din lumea a treia. Si nu ma refer la strazi,transport,etc. Ma refer la comportamentul oamenilor. Pai nene cand vamesul roman se comporta cu tine ca un babuin in calduri ce zici? E minunat! Sau cand ceri o cazare si incepe una sa urle ca nu mai au locuri. Ce mai in cateva ore te trezesti. Sant convinsa ca tensiuni de genul celei pomenite apar si in alte țari,sant altfel trecute nu stiu.
Tocmai ne-ai spus ca esti frumoasa. 🙂
Muhahahahahaha!
Fără poze, nu „se există”. 😛
@Lucky, cred că @robertino are dreptate. :)))
Eu am mereu dreptate si suport consecintele. :)))
Așa m-am simțit și eu când am văzut Malaga.
Și nu am stat la hotel, ci într-un cartier obișnuit pe numele său Palo Alto.
E superb.
Iar autostrăzile…de vis.
Să-i ia dracu’-n chinuri de orhiepididimită cuplată cu litiază renală bilaterală pe toți miniștrii transporturilor din 1990 încoace care n-au vrut să facă autostrăzi.
Comentariu beton!13
@John, stai, man, că noi am mai avut și vreo 50 de ani de comunism. Ce, crezi că ăia nu și-au bătut joc?
Așa e, dar la noi e prea de tot.
Stiu ca ma repet, dar ma bucur pt tine si pt vacanta aleasa. Imi vine sa plang dupa descrierea ta, deci nu vreau sa ma gandesc cum te simti Cum ti-am mai zis fa in asa fel si mergi inapoi definitiv. Oricum bine ai revenit cu forte proaspete si te astept la trafalgar pt cateva zile.
Misto, misto, dar misto rau.
@Marius, n-am zis întâmplător de Trafalgar. Ăla mi se pare locul cu cel mai bun vibe din Londra.
@Mihai m- am gandit eu ca asta ar fi motivul. eu inca descopar si alte locuri. dar tot la pas descoperi cel mai bine orice loc. eventual mai iei cand sicand un autobuz.
Cu câțiva ani în urmă am facut un curs (opțional) de portugheză – din care nu mai știu nicio boabă. Dar profesoara fusese în Portugalia și ne mai povestea una-alta. Ce m-a șocat și n-am uitat: cică portughezii nu consuma roșiile coapte, ci le aruncă. Consumă gogonelele verzi, iar când încep să se înroșească deja nu mai sunt bune pentru ei. Tipa zicea că i se rupea sufletul văzând atâtea roșii faine aruncate. Așa e? 🙂
@Laura G., ăăă… io n-am văzut așa ceva și-ți dau în scris că am mâncat acolo NUMAI roșii coapte. 🙂
Bine si frumos zis! Eu insa am mancat la McD de la gradina zoologica (unde ai ce face o zi intreaga, doar zic nu ma alungati ca incurajez animalele chinuite) supa crema de dovleac. O gasesti si in restaurante dar m am intalnit cu ea prima oara acolo ai era buna!
@razvan, să ma duc la mec să mănânc supă cremă e ca și cum m-aș mastruba cu prezervativ.
Sau…
‘ Sa te duci la Mec pt salata e ca si cum te-ai duce la curve pt o imbratisare’
Sa pretinzi ca te uiti la Suleyman Magnificul pentru ca este un film istoric este ca si cum ai sustine ca te uiti la filme porno ca sa inveti anatomie.
Te înțeleg mai bine decât oricine! Si cred ca acum intelegi si tu de ce mi-a fost atat de usor sa plec din țară la 57 de ani si sa ma mut in Madrid, intr-un cartier -Tetuan- care este exact cum spui tu, cu strazi pline de baruri, restaurante si oameni veseli, cu case de maxim 3 etaje, cu terase pline de flori….oricat de supărată as fi, orice probleme de sănătate m-ar preocupa, cand ies din casă incep sa zâmbesc! Atmosfera, starea de bine pe care o simt, este exact ce ai simtit tu in Lisabona…faptul ca de ani de zile mananci la restaurantul din colțul străzii, ca esti primit ca un membru al familiei, ca toata lumea e veselă…e ceva ce nu pot intelege cei rămași in țară, rude, amici, de la care aud si acum ” esti nebuna?, ce iti trebuia la anii ăștia?, in loc sa iti vezi de pensie acasă? , esti egoistă! , cine mai merge la mormantul parintilor?!…” wtf?!!! Aceasta mentalitate spune totul…sunt condamnată ca mi-am dorit si Dumnezeu mi-a ajutat sa traiesc intr-o tara civilizată. . acolo ma simt ACASA mult mai mult decat in Bucureștiul in care m-am născut si am trait 57 de ani….
Comentariu beton!15
@Angela, și te doare undeva pe tine de ce zice lumea. Să fii sănătoasă și să te bucuri de Madridul ăla cât mai mult!
Pfoaai, ce tare!!! Imi si imaginam cum arata in timp ce citeam. Viata lunga si linistita acolo unde-ti doresti sa traiesti! „Gura lumii” mananca rahat. Tot ce trebuie sa asculti e glasul inimii – vorba poetului 🙂
Miștooo! In septembrie avem 10 zile cură de Portugalia. Tnx pentru ponturi!?
@Ecaterina, enervanto! 🙂
Cu plăcere.
Ca să citez din Guess Who :”…Nu ne-am născut în locul potrivit…”
Ne-am născut în locul potrivit, buba e că suntem conduși de lichele.
@John Temple, lichelele alea nu au picat din cer. Sunt dintre noi, de la noi, pentru noi.? Suntem noi.
@didina, da, mă, dar nu vreau (încă). Vreau ca aici să fie locul potrivit. Și încă mă lupt, așa cum pot, pentru asta.
@Mihai, nici locul nu e bun. Știi bancul ăla arhicunoscut cu Sf. Petru și Doamne-Doamne. Aș fi preferat să avem doar oleacă de sărătură, dar oameni potriviți, decât forme de relief variate, bogății și frumuseți diverse pe care să se pișe cu grație toți nepotriviții.
@Ionut, da, da. 🙁
@Ionut, chiar dacă acum mă afectează ceva mai puțin, și eu îmi doresc să se schimbe lucrurile în bine în România. Sper să vă țină nervii și să reușiți.
Dacă e să privim partea plină a paharului… despre ce ar mai fi scris Vasilescu? Ne-ar fi intoxicat în fiecare zi cu experiențe deosebite și pisici balerine 🙂
@Ionut, Guess What… poți schimba locul cu unul potrivit 🙂
@Ionut, locul e bun, oamenii nu sunt ăia potriviți.
Eu stau aici liniștit și aștept cu un un zâmbet discret pe buze următorul tău articol ,după ce îți va trece,,mahmureala” și te vei trezi că te-ai întors în România.Departe de mine gândul să fiu răutăcios,dar să vezi când te lovește amocul și o să îți vină să îți bagi picioarele sau ce parte a corpului vrei tu și să o iei la fugă unde vezi cu ochii.
@paco, știu exact ce zici.
Portugalia e pur și simplu minunată! Prima dată am ajuns în Porto prin 2006 și mi s-a părut un oraș captiv în trecut, dacă nu era metrou aș fi putut spune cu ușurință că suntem în secolul XIII-XIX.
Lisabona este o încântare pentru toate simțurile de la pastéis, la azulejos, muzica fado, străduțe întortocheate, etc. Prețurile mi s-au părut semnificativ mai mari ca în Spania, de exemplu, cel puțin la obiectivele turistice. Față de 2009 de la prima vizită până în 2015 la cea mai recentă mi se pare că prețurile au crescut fff mult.
Ahh și data viitoare musai să ajungi și în Sintra dacă nu ai fost acum. Toate palatele, în special Quinta da Regaleira, sunt nemaipomenite.
@Bookish, la Sintra n-am apucat să ajung. Dacă închiriam mașina cu o zi mai deveme, aș fi ajuns.
Mie mi s-au părut prețurile mult mai mici decât în Spania.
Cred ca a fost o excursie minunata.
Dude, uneori am impresia ca mi-ai bagat un virus in creier si-mi copiezi ideile, dar si frustrarile 🙂
Am fost si noi in Portugalia acum o luna, o sapt. in Lisabona si inca una in Algarve. Am mers aprox. 20 km pe jos in fiecare zi, am cunoscut fericirea aia pura, am picat lati in fiecare noapte, in asteptarea urmatoarei zile. Am fost asa fermecati de Lisabona, incat, dupa ce am ajuns la ocean, 2-3 zile am fost in depresie. Imagineaza-ti sa pasesti pe cel mai fin nisip posibil, sa asculti valurile lovindu-se in stanci, sa te mangaie soarele, iar tu sa lacrimezi dupa un oras care mirosea a pipi mai peste tot :))
Ne-am revenit din depresie usor, usor, dar pentru scurt timp, pentru ca la intoarcere am nimerit in avion langa cei mai mari melteni posibil.
Ne-a marcat asa tare vacanta asta, incat am inceput sa ne cautam joburi si cazare acolo. Nu stiu daca vom merge pana la capat, ca deh, nu-i usor sa iesi din bula, dar daca nu o vom face, cred ca asta va fi regretul vietii noastre.
@Rox, atât te rog, dacă o faceți să ziceți și aici.
Trebuie să ne mai povestești, că nu m-am săturat de citit. Noi clar nu vom fi niciodată la nivelul lor, am mai spus asta deși sunt optimistă de fel. Rămâne să ne bucurăm noi cei care ne mai permitem să vizităm o țară civilizată. Măcar atât. ?
Mihai, ma bucur cu adevarat ca ti-ai umplut sufletul si mintea cu lucruri frumoase din care ne hranim si noi…Dar as vrea sa fiu umpic mai profunda: ti-ar placea sa TRAIESTI acolo? Prin traire inteleg tot: gasire job, mentalitate, mintea si sufletul impartite cu ai tai unde vor fi- in tara sau acolo cu tine sau in alte tari, socializare zilnica cu oameni care da canta si danseaza dar gandesc si simt in un anume fel ,divers de al tau. A fost CONCEDIU si in concediu lucrurile le traiesti ca in concediu, simplu, lejer, cu bucurie. Am citit cu atentie un articol dintr un blog unde ne-ai trimis tu intr-o sambata: unde am plecat sau cum am plecat cand nu am mai stat…sau ceva de genul. Multe comentarii au curs , multa lume a tot plecat si pleaca in tari straine, fiecare cu parerea lui. Un comentariu mi-a placut acolo, ca tare ne mai plac lucrurile facute de altii, cucerite de altii , suferite de altii dar noi sa nu fim in stare sa le facem . Doamna de acolo de pe blog plecase din Ro ,scarbita, in Spania si altcineva a sfatuit-o sa astepte ceva ani ca sa-si exprime entuziasmul. Caci Spania – ca si Portugalia, Italia etc- trece printr-o criza profunda economica si nu numai. Ca sa intelegi bine o natie e musai sa traiesti ceva ani in ea, sa fii profund si inteligent ca sa intelegi de ce unii canta, danseaza, rad si sunt pozitivi mereu. Zic si eu, nu dau cu parul.
@Doamna GMT, am scris clar că-mi exprim opinia de turist și că apreciez modul în care oamenii ăștia știu să facă turism.
În Barcelona am stat într-o garsonieră într-un cartier mărginaș. Am văzut că e criză, am văzut că sunt mulți care nu mai aveau unde să muncească, multe cârciumi închise……Totuși în fiecare zi șoferul de autobuz ne saluta când urcam, la fel și restul călătorilor chiar dacă ne apropiam de centru.
Am fost conștientă ca sunt doar în vacanță, dar mi-ar plăcea să trăiesc într-o lume în care vezi că o față se înseninează când dai bună ziua.
Anouk, eu locuiesc in Italia de ceva ani. Salutul si multumescul sunt obligatorii, fac parte din ADN ul natiunii asteia, oriunde intri , cu oricine te intalnesti esti salutat si saluti. Orice ai cumpara si de oriunde si orice mic gest de politete ai face , ti se multumeste. Eu daca ies pe terasa casei de 10 ori pe zi, de 10 ori ma saluta vecina daca ma vede si eu o salut pe ea. Ciao, grazie, buongiorno, buona serata sunt cuvintele pe care le auzi/ rostesti neincetat. Este frumos . Fetele oamenilor simuleaza seninul si binele . Dealtfel la intrebarea tutto bene se raspunde mereu cu tutto bene chiar daca nu e asa. La inceput ma poticneam in ipocrizia asta si in civilizatia asta aparenta , acum m-am obisnuit. O cunostinta mai in gluma mai in serios spunea ca ti-e greata de atata grazie…
@Doamna GMT, înțeleg foarte bine ce spui.
Cred că există un loc pentru fiecare și cu cât reușim să umblăm mai mult cu atât avem șanse mai mari să-l găsim pe ăla potrivit pentru noi.
Laura, nu n.am urcat nici o treapta. Am preferat sa ma plimb pe straduțele alea minunate. Mi.au mers la inima efectiv. Scuze pt raspunsul cam tarziu dar eu acum am venit din gradina.
Bine-ai revenit! Clar că de-ar fi să-mi fac vacanța afară, la Lisabona voi merge. Și mulțam de informații!
@Iulian, du-te și-o să-mi mai mulțumești o dată după. 🙂
De cativa ani imi doream sa vizitez Lisabona, insa nici prin gand nu mi-ar fi trecut ca voi ajunge sa locuiesc aici. Intamplator, sotul meu a aplicat la un job aici si din luna iunie a acestui an Lisabona ne este casa adoptiva. O prietena mi-a trimis link-ul catre acest articol, ati reusit sa redati atat de bine atmosfera de aici! Nu stiam mai nimic despre aceasta parte a lumii, insa am ramas impresionata de bunatatea oamenilor, dornici mereu sa te ajute, sunt foarte prietenosi in special cu copiii, transportul este foarte bine pus la punct, bucataria este de vis, peste tot gasesti mancare proaspata, simpla,dar foarte gustoasa. Este un oras ce merita cu siguranta vizitat!
@Ioana, mă bucur că-mi confirmă spusele cineva care chiar locuiește acolo.
Nu pot, trebuie sa o fac:).
Sunt inca in Lisabona, pana joi seara. Pot sa confirm tot ce ai spus.
Astazi am fost si in Ericeira.
Am lasat pentru maine Oceanarium si turnul din Belem. Iar cine spune ca nu este de venit in luna August in Portugalia din cauza temperaturilor ridicate nu are hanar despre ce vorbeste.
@Mihai, da, da, vremea a fost beton.
Istoria spune ca voi vorbiți despre o tara care la 1500 împărțea Terra în doua cu Spania! Pai normal ca ai ce vizita în Italia, Portugalia, Spania, și alte tări care la un moment dat au avut cartierul general acasă și battlefield-ul peste granițe! În Olanda sau Belgia, care deveniseră locuri virale după ’44 ce poți vizita?
@Gigi, sper că ai văzut că am vorbit strict despre infrastructură si preţuri, da?
Mda, am ignorat faza cu preturile! Ai dreptate!
@Gigi:
Pă bune?
Ia să comparăm Amsterdam sau Bruxelles cu București. Poți?
Nu, nu poți.
Istoria spune că ăia or avut coaie ș-atunci. Românii…nici acum.
Mda…
Îţi place sau nu: 0 0
Nu stiu ce istorie ai citit tu John Temple dar aia mai plauzibila spune ca pe aia nu i-a frecat nimeni la icre deci s-au dus ei peste altii care acum le cam pun bombe si formeaza enclave.
Dupa 50 de ani de comunism dement si 2 milioane de detinuti politic iti dau dreptate ca n-a mai ramas sange in noi dar sa spui ca nici inainte e deja rautate combinata cu prostie
Cat de bine surprins pt cineva care a venit ca turist. Eu locuiesc aici de 7 ani si iti dau dreptate cam in tot ce ai spus. Stiu ca sunt unii care au teorii ca porto e super etc… Eu am fost de multe ori, ii recunosc calitatile, dar nu e lisabona… O recomendare daca mai vii si nu ai fost inca, aproape de Cascais e alt orasel superb, Sintra. E de poveste, trebuie bifat ?