LATER EDIT
Cu scuzele de rigoare pentru întârziere (aseară n-am avut timp nici să mor), în sfârșit avem un câștigător. El este comentatorul „paul„. Îl aștept să-mi dea datele pe adresa de la „Contact”. Cu restul mă revăd la următorul concurs, da?
Nu știu cum stătea situația pe vremea „cealaltă” prin orașele de unde sunteți voi, dar în Vâlcea mea natală singurele lucruri pe care le găseai când intrai într-o Alimentară erau cutiile alea de „creveți” vietnamezi. La raionul de „carne și mezeluri” era gol întotdeauna, bătea vântul prin galantare.
Și spun asta pentru că am tot auzit povești despre vestitul salam cu soia. O fi fost la alții, la noi vă dau în scris că nu se găsea nici picior de salam. Fie el cu soia sau fără. Ce să mai, când reușeau ai mei să se descurce și să mai facă rost de câte o bucată de parizer sau salam de vară, era sărbătoare.
Uite, mi-a rămas întipărită în minte o chestie pe care n-am s-o uit toată viața. Nu știu de unde produsese maică-mea o bucată de mușchi țigănesc. Cine n-a gustat mușchi țigănesc, făcut pe vremea aia, n-o să înțeleagă de ce am rechiziționat toată bucata și le-am zis alor mei că dacă îndrăznesc sa se atingă de ea, fug de acasă. Săracii s-au conformat și mi-am păstrat-o pentru micul dejun. Și-am tot mâncat vreo câteva dimineți din ea, până am observat că bucata mea de mușchi țigănesc a pierdut considerabil din lungime. Practic, mai rămăsese cam la un lat de palmă.
M-am panicat ca naiba. Ce să fac, ce să fac? Că nu voiam sub nicio formă să se termine. Așa că am adoptat soluția de criză. Tăiam feliile cât de subțiri puteam. Practic, dacă te chinuiai oleacă puteai să vezi prin feliile mele de mușchi. Știți cum arată prosciutto crudo? Ei, feliile alea sunt groase pe lângă ce izbuteam eu cu cuțitul „ăla bun” păstrat pentru ocazii speciale.
Într-una din diminețile astea în care mă luptam eroic pentru prelungirea vieții bucății mele de mușchi țigănesc, era la noi cea mai bună prietenă a maică-mii. Ele bârfeau și-și beau cafeaua, iar eu haleam înainte să mă car la școală. Probabil se amuza terbil asistând la încercările mele disperate de a tăia căt mai subțire, dar cine-o băga în seamă? Toate forțele mele erau concentrate pe mânuitul meșteșugit al cuțitului.
Cert e că la un moment dat femeia n-a mai rezistat și mi-a zis râzând:
– Auzi, să știi că indiferent cât de subțiri le tai, bucata aia tot atât rămâne.
N-aveți idee ce m-am enervat când am auzit-o. De parcă eu nu știam că mușchiul meu țigănesc e pe ducă și nici nu se mai întoarce.
Ei bine, v-am povestit toată șmecheria de mai sus pentru că am avut un flash când am văzut că Cris-Tim va lansa o inovație tehnologică care va rupe gura târgului.
Well, pentru o secundă m-am gândit „cum ar fi?”. Cum ar fi ca inovația asta tehnologică să fie legată cumva de mușchiul țigănesc al copilăriei mele? Să facă oamenii o minune și să nu mai fiu nevoit să tai felii prin care poți sa te uiți lejer la tv. Ei, cum ar fi?
Ce voiam să zic. Este imposibil să nu fi avut și voi vreun mezel preferat. Și este imposibil să nu fi zis măcar o dată de-a lungul timpului „frate, nu se mai fac azi mezeluri de calitate”. Mno, despre mezelul ăsta vreau să vă întreb. Cum ar fi ca inovația asta tehnologică a celor de la Cris-Tim să de refere exact la mezelurile preferate ale fiecăruia dintre noi? Dacă ar fi așa, vouă ce v-ar dori mușchiu’ (he, he, ce potriveală). Care ar fi salamul, parizerul, șunca, pastrama sau ce mai vreți voi, ce v-ar lumina micul dejun?
Hai, dau un premiu baban pentru niște sugestii bune. Mă rog, o să trag la sorți (am jurat că nu mai jurizez răspunsurile voastre, aveți prea multă imaginație pentru creierul meu), dar unul dintre voi tot o să primească un coș d-ăla mișto de picnic plin cu produse Cris-Tim.
Deci? Care ar fi mezelul pe care l-ați vrea din nou pe o felie de pâine caldă cu coaja crocantă?
P.S. Strâng sugestiile voastre până pe 15 mai la orele 23,59 trecute fix. Iar pe 16 voi face un later edit prin care o să anunț cine e norocosul.
Muschiul ala tiganesc era ma-sa si ta-su mezelurilor.Uscat si aromat nu ca acu îmbibat de nitrat de sodiu,daca-l storci cu apa aia pui de o masina de spălat.Si salamu victoria cu bucati mari de carne in el,acum are un el meniscu porcului.Nu ma baga in concursul sufletului ca nu ma interesează.
Comentariu beton!24
@edelweiss, nu te bag, man. Da’ când o veni invitația aia la pește, vin io cu un coș pregătit. A, plus berile alea. 😉
Parizerul. Încă îi caut gustul. Degeaba. Mai scap câteodată la ăla țărănesc de porc. Neapărat cu muștar și pâine caldă. Dar tot nu regăsesc gustul ăla din copilărie.
P.S. Și eu tot fără tragere vreau să fiu. Dacă aveai ceva cu bere mă băgam.
Comentariu beton!24
am vazut la tv cum un nene explica care era retea parizerului ala gustos : 70% carne de vita , 30% slanina , sare , piper , boia de ardei , si ceva condimente . o reteta simpla , dar care era obligatorie pe vremea aia .
Comentariu beton!13
@Shoric, nu ştiu, frate, ce puneau atunci, dar gustul ăla rămâne pentru mine cel mai tare.
Elena jur ca o sa iti trimit parizer ca pe vremuri. Am descoperit o firma locala, formata de tineri care se feresc de E-uri, si-l fac exact ca pe vremuri!!! Cand am gustat, m-am trezit prin anii ’90!!!!
Comentariu beton!19
@Radu, dacă nu faci asta… n-o să fie bine. Mi-e frica să mai deschid gura ca să nu-i ia viitura pe colegii mei.
P.S. şi eu tot in anii ’90 vreau să mă trezesc?
@Radu, nu-mi mai trimite. Văd că ai supărat pe cineva deja :))))).
vreau și io detalii!!!!! vreau și io ‘napoi parizerul ăla!!!!
Salam de vara mancat, asa cum ii spune numele, vara cu un gogosar dulce si gras… Ce amintiri! Pacat ca acum salamul de vara nu mai are gust de carne si gogosarul e plin de pesticide.
Comentariu beton!12
Una din dezamagirile vietii mele cand am aflat ca parizerul este nesanatos. Dar tot mai iau din an in paste ceva felii din ala de Tulcea. Mi se pare singurul care aduce cu ce era pe vremuri.
Stiu ca e off-topic, dar mi-am adus aminte si de BemBem… a inceput sa imi ploua in gura.
BTW – nici eu nu ma bag in concurs…
Comentariu beton!14
Parizerul şi muşchiul ţigănesc, într-adevăr. Fără concurs. Fă şi tu concursuri cu bilete la concerte. 😛
Comentariu beton!12
Șunca de Praga. Era extraordinară. Poate și pentru că era felia pătrată și nu rotundă ca la un salam obișnuit.
Eu mă înscriu la concurs. Și dacă o fi să câștig, găsește un om amărât pe stradă și fă rapid o donație din partea mea
Comentariu beton!14
Era salamul ala de Sibiu, uscat… Avea un gust inconfundabil… La fel si eu, taiam subtiiiire subtire felia, ma uitam intai la ea,o ridicam in dreptul ochilor sa o vad mai bine, o miroseam ca pe sticluta maica-mii de parfum….dupa aceea o lingeam bine pe ambele parti sa se lipeasca si o puneam intre 2 felii de paine… Sa fie mai mult de mancat… Si savuram incet, nu cred ca imi scapa macar o firmitura de paine
Si era parizerul… Felie maare, rotunda, moale si culoarea aia de roz perlat…
Pe aia o puneam pe o felie calduta de paine de casa… Ungeam apoi felia de parizer cu mustar si era ma-sa sendvisului, zici ca muscam din soare…
Am incercat multe mezeluri cautand gustul copilariei… Nu l-am regasit in nimic…
Comentariu beton!34
Nici n-o sa le mai gasim. Chiar daca s-ar revenii la retzetele vechi carnea de acum nu mai e cea fost. Alte rase si alta furajare la animale.
Salamul de vara, uscat si uns cu untura pe exterior, ca sa reziste. Parizerul, „au naturel” sau prajit, dar prajit astfel incat sa se stranga precum un cosulet. Sau salamul pe care-l numeam „oribil” si-l mancam cu mare pofta, ala care mirosea de traznea a usturoi. O fi gustul lor sau gustul copilariei cel pe care mi-l amintesc si de care mi-e dor?
Parizeeeeeer! 🙂 Din ala afumat…
Mie îmi plăcea tare mult salamul Victoria, dar, mai nou, nu mai e rețeta (cred eu) aceea. Oricât am încercat de la diverse firme de mezeluri, pun ceva condimente diferite sau în plus și nu iese ce trebuie… Soțului meu îi plăcea parizerul, care pe atunci era de un singur fel, nu ca acum… Am încercat chiar și la un mic producător din Cluj-Napoca despre care se vorbea că face mezeluri ca pe vremuri… nici nu se compară… Niște chestii fără gust sau aromă… dar… keep trying încă 🙂
Pentru mine cel mai bun era salamul de Sibiu. Mi se părea o minune și in rarele dăți când am mâncat (doar de vreo doua ori la o mătușă din alt oraș) mi se părea că am murit si am ajuns in Rai.
Imi place ce se găsește acum si când mi-e poftă mănânc până nu mai pot.
Dar parizerul…….parizerul ăla e de neegalat! Am încercat diverse variante…..niciunul nu e ca atunci. Și aș include și cremvurștii in categoria asta.
P.S. Las concursul pentru altcineva. Nu pentru asta citesc blogul tău.
Hallo,despre acel parizer,fin si aromat,pot sa -ti dau un tipp,cauta in magazine parizer de Cristuru Secuiesc,in anii2000 se vindea i tr-o alimentara din piata Domenii,avea cam 150/200 mm diametru si era in darm fund de vaca si avea cam 800 mm lungime,deja 10 felii cantareau cam 500 g,acelasi gust il regasesti in Fleischwurstul din Baden W. dar in Metzgerei nu la Kaufland oder Real,secretul ar fi ghimbirul si chimenul dar si tipul de malaxare in Kutter,cu toate acestea cred ca mezelarii nu pot face minuni cu orice carne de porc , vita e si aici cam ca in Ro.,calitatv vorbind.Viel spass .Apropos,mi-am petrecut acea mininunata copilarie in anii 60 intre mezeluri si de toate la intrarea intr-o Alimentara alaturi de o sleahta de copii,nu saraci, dar pofticosi
Porcul lu Odin ?
sau asa ceva…salamul antistres…http://odditymall.com/stress-sausages
https://www.smuff.ro/2015/10/01/Carnati-Antistres-Da-cu-un-Frankfurter-de-pereti
Am vazut si eu asa ceva la smuff.ro, dar din cate vad nu se mai gaseste.
parizerul pus bucatele in omleta din oua de tara…
Daruiesc masa cu oarece crenvurşti din aia ca in anii ’80 – cu mustar – fara pretentii la cadeau!
io nu-mi aduc aminte de nici un salam, doar de ceva parizer scarbos pe care refuzam sa il mananc, mai ales prajit. Bleah! mi-e dor in schimb de gustul mezelurilor facute de bunicu’ de la tara, din porcul propriu. nu le-am regasit nicaieri.
in general cred ca ne e dor de gustul copilariei.
Eu am avut o perioada (pe la începutul anilor 2000) când luam parizer de porc, din ala cu felia cât roata de tractor), luam o pâine rotunda pe care o tăiam pe mijloc și făceam un „sandviș” pe care abia îl țineam in mana. Dupa care stingeam cu bere. Pentru diversificare mai făceam și șnițele. Tot din parizer. Cu cartofi prăjiți și oua ochiuri. Astăzi m-a sunat maica-mea și mi-a spus ca îmi trimite babic de Buzau. Ofer jumătate prin tragere la sorti, înscrierile se fac sub accest comment.
babic de Buzau am primit si eu duminica. 3 buc le am congelat
@malina, eu ca fraierul am renunțat la mai multe bucăți ca sa nu fiu calic asa cum sunt de obicei. Deci se poate congela, ha?
@Georgian, sârbarule!
@moatza, asa le spuneam în Buzău celor care aveau solarii si se ocupau cu grădinăritul. :). Se ocupau cu asta pe vremea ailaltă și aveau întotdeauna bani. Ai mei cunosc pe cineva care au o ferma si primesc tot timpul babic si ghiudem.
Parizer, frate! Pe care îl prăjea mama. Și nu doar mama, că erau zile când aveam impresia că tot Sebastianul miroase a parizer prăjit. ? Am încercat să repet figura de vreo câteva ori în zilele noastre dar fără succes. Nu știu ce puneau sau ce nu puneau în parizerul ăla, dar avea alt gust si arăta altfel în tigaie decât cel de acum.
Mai țin minte că mi-a adus tata (nu mai știu de unde) o bucată de salam Pick, un fel de salam de Sibiu al ungurilor. Atunci am devenit fan salam de Sibiu (+ chestii similare). Nu trec prin Ungaria fără să cumpăr macar o bucată de Pick. Parcă și-a păstrat gustul de-a lungul timpului mai bine decât Sibiul nostru.
Bagă-mă în concurs că am cui să dau produsele. În familie nu prea ne omorâm cu mezelurile, dar vreo 2 felii de ceva o să-mi opresc și eu pentru sendvișuri pe avion când plecăm în concediu.??
Nu mănânc mezeluri. 🙂 Nici nu am amintiri legate de ele. Așa că nu prea am cum să te ajut.
Sunca de Praga….Dumnezeu stie ce era in ea,mai gasea bunicul meu pe la restaurantele din Olanesti de 2-3 ori pe an,ca in rest la Valcea batea rau vantul
dupa cum stii….avea gust de ceva,acum nu pot defini,dar atunci copil fiind ma gandeam ca asa trebuie sa fie gustul bogatiei,al indestularii….
Toata lumea isi aminteste de gustul parizerului si asa este , nu mai exista si niciun produs nu mai aduce la gust cu el dar eu imi amintesc de crenvurst si de sunetul emis la ruperea lui… nici el nu mai exista… Este acum o reclama TV la crenvursti care se bazeaza (si) pe sunetul respectiv dar produsul in sine nu are nimic din gust , miros, aspect si nici chiar sunetul nu e acelasi…
Dragii mei și în mod deosebit, dragul meu Mihai,
Eu am crescut într-un oraș de munte, cu câteva exploatări miniere. În astfel de orașe pâinea nu era raționalizată, conserve de pește și chinezești găseai, lapte și unt idem. Bonus, mama a fost asistentă la ginecologie, așa că avea trecere la vânzătoarele din oraș. Ce ne placea nouă și nu știu dacă om mai mirosi măcar, era salamul „mistreț”, cu bucăți zdravene de muschi de porc, lucioase și marmotate, parizerul acela țărănesc cât roata carului și crenvuștii.
S-au dus vremurile alea…
Btw, Mihai, nici eu nu vreau în concurs.
Sunca de Praga! Divina! Inainte de a pleca la scoala, luam o bucatica mica de sunca in gura si o tineam ca pe bomboana pana la pauza mare cand mancam sandwich-ul! Imi amintesc si felul in care se rupea fasii, fasii, urmand fibra carnii!
Dar de pateul de ficat va amintiti? Daca avea cineva sandwich cu pate, saliva toata clasa, atat de puternic si de placut mirosea!
Eu am prins si vremea in care erau galantarele pline de mezeluri si lactate!
Parizerul. De aceea imi cumpar, ocazional, parizer si il mananc cu mustar pe paine. (am o curiozitate: unde au ascuns retetele mezelurilor de alta data? De nu mai reuseste nimeni sa le reproduca).
in beamveuri si vile
Eu pana sa vin in Italia nu am mancat niciodata pe saturatelea astfel de bunatati. Cumparam dar pentru altii si ma bucuram. Am ajuns in Italia si am dat de magazinele romanesti respective. Am cumparat DE TOATE si m-am pus pe mancat pentru tot trecutul. Parizerul. Un panino facut cu parizer proaspat in paine calda, mustar picant , salata verde, ardei gras si carnos, eventual un ou fiert taiat felii…este minunat. Totusi in trecut mancam pe saturatelea untura pe paine cu ceapa sau jumari sau mai rar kaizer. PS. Particip la concurs. 🙂 PS 2. Buni si crenvurstii mici fierti , cu mustar de Tecuci.
nimic nu era mai bun decat sandvisul cu salam de Sibiu pe care-l mancam in tren, cand plecam in tabara la Navodari.
sau cabanosii aia subtiri si crocanti, inveliti in hartia groasa de la Complex – asa-i ziceam magazinului de unde-i cumpara bunica, acu’ patruj’ de ani.
Iar ajungem la mancare. Daca mergem pe aleea amintirilor culinare mentionez parizerul si sunca de Praga. Exceptionale, nu stiu daca doar datorita gustului, s-ar putea sa fie implicat si dorul de copilarie si adolescenta.
Era pre vremuri „sunca de pui” asa ii zicea mama si ne-o aducea tata direct de la amicu’ cu Abatoru’… Mah… avea un gust buuunnn… Aceea era preferata mea. Cand am vazut in comert, in noua epoca :), m-am repezit sa o cumpar cu atata entuziasm pana in clipa in care, nerabdatoare, am ajuns acasa sa pap… Aoeluuu ce dezamagireeee… Zici ca mancam plastic amestecat cu cu mama naibii… Asa ca… azi ma limitez la Salamul de Sibiu si chorizo super picant si am renuntat la orice alt fel de mezel. Ne mai vine pofta dar ne trece repede dupa ce le gustam…
Trăiesc intr-o zona cu tradiție culinara bogata, la categoria mezeluri, Buzău, și chiar avem de unde alege, sunt și mulți mici producători autohtoni, cârnații de Plescoi și babicul de Buzău sunt un picuț celebrii! :)) As molfăi un parizer bun și afumat, că asta e mai rar…Da Doamne! :))
Îţi place sau nu: 0 0
Va rog frumos sa-mi dati o adresa de unde sa cumpar mezeluri traditionale , la Buzau Trec prin Buzau ocazional. Multumesc!
Ati pomenit si despre pastrama. Exista, rar, e adevarat, la noi, in Baia Mare, o pastrama de pui absolut DEMENTIALA. Era un pui intreg intr-o plasa de sfoara. Din acea pastrama as fi taiat si eu cate un milimetru, dar nu am rezistat niciodata. Infulecam pe nerasuflate portia care imi revenea. Prin anii ’90 si ceva am gasit din nou in magazin o pastrama la plasa, dar nici pe departe cu acelasi gust. Apoi a disparut definitiv.
@Barbu Camelia, exact la asta ma gândeam si eu. Cumpăra taica-miu pastrama de pui întreg la plasa, eram înnebunit după asa ceva! M-a învățase cineva sa pun puiul într-o tigaie, sa torn smântâna si sa-l pun la cuptor…
Acum se mai găsește pulpa si piept de pui pastrama, am cumpărat dar nu mai are nici o treaba. Se simte foarte tare gustul chimical, am citit ce conține și m-am îngrozit.
In timpul facultatii bani de buzunar putini spre deloc; cartofi, morcovi, castraveti murati, oua primeam pachet de la parinti iar o data la 2-3 luni gaseam la Alimentara salam de vara- puteam cumpara 1 buc din care gateam cu legumele primite „salata de beuf” – mancam 4-5 zile pe saturate din acea „salata”. In restul zilelor eram „la dieta”!
Să fie clar: Parizerul cu muștar e sfînt pe-acest pămînt! Și cred că, doar dintr-o eroare impardonabilă a cercetătorilor, de lîngă barză, varză, viezure, mînz și bulz lipsește strămoșescul PARIZER.
Comentariu beton!14
Daca vrei mezeluri de calitate fara aditivi baga un Dumbraveni de Vrancea la Macelaria lui nea Gica la intersectia cu Bogza.Sunt cele maifaine pe care le-am mancat in ultimii 20 de ani.Numai buna mea mai facea asa minunatii.Si nu-s nici exagerate ca pret.De aceeiasi bani din supermarket nu iei nici jumatate din cat cumperi de aici.
Salam uscat de vara dar cel de prin anii 85-86 nu cel de acum.
@ Radu Sibiu, esti din Sibiu? 🙂
Daca da, zi-mi si mie te rog firma aia locala care face parizer bun ca eu n-am descoperit-o inca.
Batranul sas. Are parizer cremvusti ai salam de vara woooow. Plus de asta nu folosesc substante bizare.
Salam Victoria . Era cel mai bun. Dar eu cred ca ni se parea totul asa bun pe vremuri pt ca nu existau prea multe si nu prea aveam cu ce sa facem comparatie.
Pe vremuri majoritatea componentelor amintite prin comentarii se produceau la o uzina numita Comtim.Care producea in pentru export iar pe plan intern mergeau la coioșii de pe vremea respectivă,prin magazine cănd se mai îndura vreun secretar de partid.
Aceleasi produse ajungeau pe mese insa obtinute pe căi diferite.Repet aceleași produse,nu altele pentru cu se mai faceau in mai multe părți.Deci nu se putea vorbi despre mai multe termene de comparatie.De aici si chestia cu gustul ăla ca pe vremuri.Căutati de curiozitate pe gogule salam de sibiu iar apoi numarati cate firme il produc.Unde se producea de fapt Salamul DE Sibiu?Cei care il produceau pe vremuri mai exista?Care dintre ele se apropie de gustul original?Probabil cel care are reteta originala…..In concluzie sunt atati de multi factori implicati in pastrarea autenticitatii unui produs,incat să revii dupa multi ani cu un produs identic este aproape imbosibil.De aceea exista numai un moet chandon,doar parmegiano regiano si jamon de pata negra.Pentru ca sunt produse cu traditii de zeci de ani,produse la fel cu retete stricte.Doar de curiozitate,am in frigider o ruda de salam,o bucata de parizer si niste carnati afumati produse de o firma romaneasca in Spania.Exceptionale…
Si mie mi-e dor de parizer si eventual salamul Victoria. Eu mâncam parizerul cu unt pe pâine.
Îţi place sau nu: 0 0
Parizer.Clar.Luam 1 paine,scobita,umpluta cu parizer si mustar,alaturi o sticla de lapte batut.
Salivez in timp ce scriu
Salamul de Sibiu;
Parizer de porc, gros de Tulcea. .. îmi vine poftă adeseori. ?
Deja îi simt mirosul.
Misule nu stiu daca stateam bine cu gustul pe vremea aia sau ca la foamea si lipsurile de atunci orice mancam si mirosea cat de cat a carne ne provoca orgasm….am ramas si azi cu amintirea placerii acestor orgasme….dar poate cauza era totusi foamea…
Salamul Poiana imi placea pe vremuri si Sunca de Praga,Muschiul Tiganesc…eee… ce mai vremuri!
Îţi place sau nu: 0 0
Muschi haiducesc, muschi tiganesc, salam de vara, salam de sibiu, parizer, cremwursti… cam in ordinea asta cu oscilatii intre primele 2 ca nu erau amandoua in casa in acelasi timp…
Salamul de sibiu, parizerul, salamul de vara mi-ar placea sa le mananc ca in copilarie, dar imi raman doar amintirile
Nu vreau la concurs dar salamul de Sibiu era D-zeu pe pamant, plus ca mai existau si ceva cremwursti care aveau un gust pe care inca nu l-am reantalnit.
Mușchi țigănesc, pui afumat (Picarom?), parizer. Mi-e foameee…
Parizerul de atunci – nu am mai gasit altul la fel.
PS Acum am vazut ca sintem muuuulti care vrem parizerul ALA!
PPS Fara tragere la sorti, multumesc 🙂
Pana acum vbreo 20 de ani nu existau atatia inlocuitori. Pe timpuri, parizerul era moartea mea, cu mustar iute si corn proaspat. afumaturi si carnati aveam acasa, in pod. Doar cabanos mai imparteam cu bunica mea, sau ea impartea cu mine. Dar nu eram mare amator de carnuri. Apoi, tarziu, ca io-s ma vechi un pic, au inceput sa dispara din magazine carnea si mezelurile. Aici ne mai descurcam, ca era Comtim-ul si se mai gasea, dar in tara era jale. Veneau oameni de la dracu-n praznic de seara si seasezau la rand pentru a doua zi.
Acum, se gasesc de toate soiurile, de la o gramada de firme. Insa, eu nu mananc cremwursti, polonez, parizer, muschi file, costita si mai sunt. Amlucrat in sistem si am vazut ce se baga si cum se injecteaza produsele. Totul se bazeaza pe aroma pe care o dau fabricantii produselor.
Deci, nu bagati la matz daca e prea sarat, sarea ascunde intotdeauna ceva. Nu bagati produse decat daca sunt uscate. Eticheta si aspectul vinde in primul rand, apoi gustul!
Clar parizerul pentru ca nu se gasea altceva. Salam de Sibiu si Victoria am mancat dupa ’89, nu stiu care era gustul inainte.
Cremvursti… de cremvursti mi-e tare dor… si sunca de praga in cutie metalica. Aia era fix ce trebuia!
Iti scriu azi pt ca sunt ” f suparat” pe tine. Asa ceva nu se face. Esti om serios si tu „lovesti miseleste” cu un asemenea articol?! Sa ma explic: ieri mergeam spre un interviu discutie intelesesem eu. apucasem sa mananc cate ceva dimineata, dar nu prea mult sa fiu in forma la discutie. mancat, calcat o camasa, lucruri de genul si zic te citesc pe drum. fratica zis si facut. intalnirea pusa sica dracu la ora 12.45 plm aproape de pranz sicam la 50 de minutede unde stau(ce e sub o ora e parfum pt londra). Prima reintalnire cu muschiul (ti- ar muschiul tiganesc sa- ti fie ca tot cu el in gat, m- am trezit) in autobuz. Zic hai ca inca e bine si inca nu da semne balaurul din mine, dar balele mi se formasera. Schimbat rapid catre un metrou/ tren sau ce plm mai au astia ca inca nu am merscu toate si incepe fratica balaurul sa dea semne de trezire asta cu cat inaintam cu cititul si imi aduceam aminte exactca in descrierea ta cum taiam myschiuletul si o lungeamcu el iar atunci cand nu mai era, era o tragedie pt mine, nici la fotbal nu mai ieseam. Dar eram prins la subsol si pana la destinatie canci sa pot ingurgita rapid ceva, nu mai zicva voiam si ceva anume, macar un „mic” burger. Problema e ca ajung exact la ora stabilita la intalnire si pauza sa mai mananc ceva. Acolo frumos cu cafea, mai o prajiturica, mai un/o „pein diu socolat” dar pauza ceva mai consistent. Eu cu gandul la muschiulet, plusca am mai cititsi comentariile deci ce sa mai eram rupt. Cum stateam la socializare aflu ca va fi un interviu, unul la unul, exemple, studii de caz, plm direct assessment day. In gandul meu zic am pus- o ca eu am foamea in glanda si astia pauza sa inceapa. Atunci le- am zis direct daca nu cumva im afara de „dulcegarii” mai au si altceva de mancare ca eu am calatorit pana la ei. Fratica m- au dezumflat rapid, ca cica doar dulcinee au. Dupa 5 ore de stat cu astia, tot doar muschiuletul tau il aveam in cap si in glanda. Nu stiu cum sa- ti spun, dar cand ne- om intalni muschiulet te faci si tiganesc.
1. Paine calda cu unt si cu sare(grunjoasa)
2. Paine calda cu parizer (ca pe vremuri, inainte de ’89)
Parizer de vita – fara discutie! Se mai fac pe undeva prin Ardeal d-alea de calitate, dar sunt mai greu de procurat!
PATEU B0$$ ! NU se mai face ca inainte, nu stiu daca se incadreaza la categ. mezeluri si nici nu-mi pasa.
Sunt intr-un tren regional(a se citi „prea lent”!) intorcandu-ma de la Gallipoli la Lecce, dupa un pranz abundant cu fructe de mare(de astea am gasit in zona asta?) si citesc articolul asta despre mancarea de suflet a romanilor pre ’89…pai mi s-a facut un gol in stomac,in care ar cam intra un sandviș cu parizer(nu îmi prea plăcea,îl mancam ca se lua maica-mea de mine daca îl mai dau la porumbel(apropo de alt articol despre animale „normale ” de casa!!) sau niste crenvurști sau niste salam de Sibiu,luat pe sub mana…evident cu un strat bun de mustar…dar micii sunt sau nu la categoria mezeluri??!!…si problema mea acum e ca nu am de unde lua nimic din cele de mai sus ca sunt la cuca macaii prin sudul Italiei si astia le au pe ale lor,dar nu pe ale noastre! Cosul de produse chiar ar fi bun de dat unora care nu au nici bani de pâine,dapai de mezeluri!
Sună cam ne-la-locul lui dar mie în copilărie (am copilărit în anii 90) nu îmi plăcea salamul. Mi se părea scârbos și că miroase prea tare a carne. Anyway, îmi amintesc de crenvurștii de altădată și de parizerul ușor afumat care la prăjit nu sărea în toate părțile, se prăjea frumos și avea gust de friptură. Am și o întâmplare cu crenvurștii așa cum îi știu eu și cum nu am mai mâncat de atunci. Era o sâmbătă dintr-un week-end oarecare. Plecasem în vizită la niște neamuri cu trenul (doar cu trenul am călătorit în copilărie, ai mei nu aveau mașină) dar înainte să ajungem în gară ne-am oprit la un chișc din orășelul nostru să luăm câte ceva să avem pe drum, niște eugenii, biscuiți etc. La chioșcul ăla începuse să aducă și mezeluri nemaiîntâlnite până atunci, gen crenvurști, piept fiert, polonezi, ceea ce la alte chioșcuri din oraș nu se găseau. Ei bine, mama a cumpărat și câțiva crenvurști. A fost prima dată când am mâncat și eram puțin nedumerită de tipul ăla de cârnați. Mi-a explicat mama că nu sunt tocmai cârnați și mi-a luat ceva timp să memorez cuvântul crenvurști. Am mâncat crenvurști tot drumul, așa, fără pâine, încât nu mi-a mai trebuit mâncare toată ziua. Erau atât de buni încât nu meritau să le strici gustul cu pâine. În una din gări (am schimbat 2 trenuri până la destinație) era un amărât (homeless), dormea pe băncile din interiorul sălii de așteptare. Ni s-a făcut milă de el și i-am lăsat 3 sau 4 crenvurști câți au mai rămas în pungă pentru că noi eram deja sătui. I-am pus punguța lângă el și în următoarele minute s-a trezit și a mâncat. Mânca cu o poftă … ori era nemâncat ori nu mai mâncase nici el crenvurști până atunci. Nu a aflat niciodată cine l-a hrănit, noi ne-am continuat drumul. Acum când mă gândesc, să mănânci crenvurști prin gară și pe tren …
Cred ca ar fi sunca aceea imbatatoare cu arome de copilarie:fumoasa ca roua florilor,atragatoare ca o iubire noua,gustoasa ca petalele de trandafir din gradina mea..
Apoi…toate celelalte bunatati de la Cris tim…imbietoare …bucuria reantalnirii cu prietenii mei,de fapt o petrecere sub marul meu ponic de la tara…!
ce mi-a ramas ca gust deosebit de pe vremuri e salamul de sibiu autentic si cirnatii de medias. cel puti de ei nu ma saturam niciodata
Mai are curaj um medic sa prescrie regim cu parizer si crenvursti????
Erau alimente minunate ptr. regim.
Cum se justifica acum producatorii???
Îţi place sau nu: 0 0
p.s. mi-am amintit inca de ceva extraordinar de cirnatii oltenesti subtiri ca degetul si cu ardei iute taiat marunt
Mezeluri? Orice reteta mai veche de 100 ani (fara glutamat, fara apa injectata etc).
M-ai facut sa visez cu ochii deschisi.Nu vreau sa lungesc vorba,dar sincer sa indoiesc ca azi cineva ar mai putea produce muschi tiganesc,parizer,salam italian si salam victoria si sunca de Praga ca in anii 1980-1985.Ca punct interesant,vreau sa spun ca pentru muschiul tiganesc s-a folosit un tip de sare procurat din Germania. Ca fapt divers,cu vreo luna in urma am cumparat un produs pe care scria „muschi tiganesc” de la Cris-tim.Arata frumos in ambalaj,dar vai..dupa ce l-am deschis si gustat cred ca a fost o guma de mestecat ceruita si colorata.De gust nu mai vorbesc. Repet…nu cred ca cineva ar mai putea produce mezelurile din acele timpuri.
N-am mai gasit gustul de salam de Sibiu de pe vremuri la nici unul din producatorii de azi, poate cel de la Angst sa semene cat de cat.
Toate si tot ceea ce se facea si se face din animal dar curat , cum spune romanul , ca la tara FARA chimicalele alea oribile , dezgustatoare si criminale As dori ca toate produsele ce se vor face , sa-mi aduca aminte de mirosul de neuitat al tineretii ………………si sigur asta va fi si reteta sigura a reusitei producatorului roman
Îţi place sau nu: 0 0
Salam de Sibiu (adica, de Sinaia – ca, pe eticheta, era marcata localitatea inspre care se indrepta si cum vama era la Sibiu, pe vremea aceea, s-au trezit sibienii trecuti drept „apropritari”, da’ nu e corect…).
In calitate de munteanca, subliniez ca transilvanenii nu au alt merit asupra salamului in afara de faptul ca si lor le place.
Am fost la Timisoara dupa Dacia noua si intr-o alimentara am gasit si cumparat 400 de grame de salam Victoria si paine , in viata mea nu am mai mancat asemenea delicatese , gustos si condimentat !
Îţi place sau nu: 0 0
Rulada din piept de pui un pic afumara,ghemotoace la plasuta si rulada de cascaval afumat pe care nu le-am mai gasit niciodata! Sa mai spun de salamul cu un pic de gust de usturoi cum imi spune sotul meu de fiecare data cand il intreb ce vrea sa-i cumpar? De parca ma lasa sa le gust in magazin!
Îţi place sau nu: 0 0
Micul dejun- parizer si paine ca pe vremuri, da , gustul copilariei . Cu soia sau nu avea gus
Îţi place sau nu: 0 0
Recunosc, sunt fan parizer. Din cand in cand, ma rasfat cu un sandwich format dintr o jumatate de paine calda, taiata pe de a lungul, cu cateva felii de parizer si cu mustar. O delicatesa! Imi amintesc astfel de perioada studentiei! Deh, amintirile…
Îţi place sau nu: 0 0
Ce mezel, dom’le? Slanina! Slana din aia fiarta bine in zeama de varza, apoi topita la foc molcom si unsa pe paine prajita cu usturoi. Bate toate mezelurile din lume, oricat de sofisticate ar fi.
Clar parizer cu paine cu unt si ardei kapia. Sau Salam Victoria.:)
Cris-Tim sunt pregatiti sa ne incante papilele gustative cu mezeluri care pot fi incluse fără teamă în alimentație, inclusiv în meniul acelora care țin la silueta pe care o au și își doresc să urmeze un stil de viață sănătos.De la parizer si pana la traditionala sunculita, toate vor fi la fel de curate ca pe vremea bunicii.
Cris-Tim va inlocui conservantii si aditivii daunatori cu condimente naturale.
.Deci,mamici și tăticii cu copii sau bunicii cu nepoței,Cris-Tim va lansa pe piata produse delicioase fara E-uri,produse gata preparate numai bune de pus in sandwich-uri!
Ce e de necrezut??Crs-Tim va lansa Salamul Deosebit un mezel afumat, in compoziţia căruia conţine un amestec de carne de porc şi de vită. La fabricarea lui se folosesc doar condimente naturale care contribuie la îmbunătăţirea însuşirilor cărnii tocate în procesul de maturare timp de 24 de ore.Astept cu nerabdare sa-l degust!
Hey, imi astept cosul cu bunatati! Ziceai ca ieri faci L.E. 🙂
Bine c-ati scos glutamatu’.Vai ,ce linistita o sa dorm!Ne credeti tara de prosti?Cum ramane dom’le cu nitritul de sodiu?Ha?
@monica, păi ia zi-ne tu cum rămâne.
@monica, cel mai si cel mai mult mă amuză oamenii ca tine. Jur. Eu cred că aveți prea mult timp liber la dispoziție. Ai dat un răspuns de zici că ar fi obligatoriu prin lege să mănânci produse de la Cris-Tim. Da’ mănâncă femeie ce vrei matale, fără nitriți și fără ce-ți mai trece prin cap, că până una-alta nu te-a obligat nimeni să cumperi meseluri de la Cris-Tim.