Și nu, nu mă întreb de ce nu e maică-mea Președintele României, ci la protestele pro-psd din fața palatului. Da, ați putea să-mi spuneți că stă la Vâlcea și de-aia, dar eu vă spun că n-ar fi fost printre protestatarii de la Cotroceni, nici daca locuia vis-a-vis.
Iar motivele sunt două.
Primul. M-am uitat la oamenii care au ieșit acolo, iar teoria mea este că în afară de cei cu interese în psd si de ăia plătiți ca să strige, cei care s-au dus din convingere sunt oameni care în fostul regim (ăla de dinainte de ’89) aveau o siguranță financiară pe care n-au mai regăsit-o niciodată după revoluție, pentru că n-au mai putut să se adapteze vremurilor.
Știți la ce mă refer? La genul „vânzătoarelor de la alimentara”, cele care în anii optzeci erau un fel de dumnezei (numai cine n-a trăit atunci nu știe cam care era treba cu vânzătoarele și gestionarii de la alimentara) și pe care revoluția i-a coborât rapid de tot printre muritori. Ei, ia imaginați-vă cam cum se simte o tanti din asta care în ’89 avea în jur de 30-40 de ani, 27 de primăveri mai târziu, timp în care i-a mers din ce în ce mai rău. Pentru că, să vezi ce, nu știa să facă altceva în afară de a vinde la alimentară. Exact! Și nu, n-am zis că la Cotroceni erau doar foste vânzătoare de la alimentară, ci am descris niște reprezentanți ai un stil de viață care nu mai există, dar ei încă n-au aflat sau nu vor să accepte.
Da, sunt convins ca oameni de felul ăsta au mers la Cotroceni. Și s-au dus din convingerea că „înainte era mai bine”, pentru că pentru ei „înainte” a fost și va rămâne treapta cea mai de sus a vietii lor. Nici măcar n-au trebuit să fie motivați financiar. Restul, toți care sunt acolo, fie au primit bani, fie au interese majore în psd, fie sunt părinții lui Mircea Badea. Ah, desigur, plus săracii cu duhul care habar nu aveau ce căutau acolo, exact cum este și cazul distinsului domn din imaginile de mai jos. Care domn, ce-i drept, nu protesta la Cotroceni, ci la Iași, dar tot nu știa pe ce lume se află (p-ăia de la București îi vedeți aici).
Al doilea. Care e mult mai simplu de explicat: mama are creier. Și, deși ar avea toate motivele din lume să susțină că „înainte era mai bine” (pentru că pentru ea chiar a fost mai bine), a înțeles că epoca aia a apus și nu mai are cum să se întoarcă, iar mersul unei societăti sănătoase este cu totul altul. Adică exact ăsta pe care încercăm să-l redresăm noi acum ieșind în stradă.
Atât. Restul sunt doar povești.
Mie, dacă aş fi lider PSD, mi-ar fi ruşine să mă mi se asocieze imaginea la manifestații cu oameni gen „dansatoarea Florica”. Pe bune, alți oameni nu am reuşit să scot în stradă/ sau nu au vrut să iasă în stradă pt mine?
De toată jena.
Comentariu beton!41
@Xenopol, man, și mie!!!
pai de-aia nici nu l-au revendicat, mitingul adica.
si aia cu milionul de sustinatori in strada a fost la oha, cine dracu’ sa iasa ptr astia, la nivel de-un milion zic.
ti se pare ca astia din PDS au vreo rusine? indiferent cine e, „dansatoarea Florica” sau altcineva, pentru PSD oamenii aia reprezinta doar niste numere, niste voturi..si un vot in plus e mai bun decat un vot in minus…
Din fericire nici parintii mei nu ar fi avut cum sa mearga la protestele de la Cotroceni.
1. Pentru ca macar telefonic si spiritual au fost cu mine in Piata Victoriei. (ei sunt la Ploiesti si prea batrani sa reziste)
2.Cum ai spus si tu, parintii mei gandesc. Si cred ca nici un om care gandeste cu mintea lui si are un dram de bun simt nu poate sa creada minciunile pe care ni le toarna astia zilnic.
Vorbeam la un moment dat cu tata care se minuna, cu un soi de mandrie ascunsa in glas, cum am ajuns sa gandesc si ce pareri am fara ca ei sa fi incercat vreodata sa ma influenteze.
Comentariu beton!21
@Anouk, e trist de tot ce se întâmplă acolo.
Mama nu are nici o treabă, nu merge la vot, ce plm, de ce m-ar interesa pe mine cine îmi conduce țara?! Total paralelă. Bunică-mea în schimb e un adevărat coșmar. Pesedista și (să mă ierte Dumnezeu) spălată pe creier. Oricât am încercat să-i explic cum stă treaba, ea o ține pe a ei. Să mai spun că atât eu, cat și nepoata unei vecine, suntem o rușine pentru că… am ieșit în stradă. Mno, dacă Soroș plătește bine.
Comentariu beton!27
@Mirabela eu cred ca depinde de noi sa gasim un limbaj prin care sa le explicam si celorlalti care e realitatea. Pentru ca mie mi se pare ca dincolo de nivelul de inteligenta sau de cultura, oamenii aceia sunt folositi.
@Anouk – explicarea realității nu funționează dacă realitatea lor aia e. E de parcă ai merge în galeria Dinamo să le explici că Steaua joacă mai bine și a luat mai multe cupe așa că ar fi bine să țină cu ea.
Comentariu beton!23
@Anouk, am încercat, i-am oferit argumente și recunosc în unele cazuri am văzut reticența din privirea ei și tendința de a-mi da dreptate. Dar apoi făcea iar un maraton de Rtv și Antena3 și încercările mele deveneau inutile. Nu prea ai ce să faci, cum să le explici. În fond, au un acces limitat la informații (și nu știu în ce măsură pot spune că posturile deja menționate oferă o informație) și au trăit o mare parte a vieții în comunism, cumva acest trai i-a transformat în ce sunt astăzi.
Comentariu beton!11
@Mirabela nu stiu ce sa mai zic. Mama e bolnava si sta aproape toata ziua singura, in casa, urmarind televizorul. Si ea si-a trait cea mai mare parte din viata in comunism, provine din mediul rural, dar nu ar putea sa nu vada dincolo de miciuna si ticalosia nemernicilor astia.
Sunt mandra de ea!
Saptamana viitoare merg la maica-mea in vizita si o sa-I sterg A3 si RTV din grila TV pe sustache;)
Niciun argument de-al meu (si I-am dat multe) nu a putut sa o convinga. Sa o convinga macar sa fie mai deschisa….
Comentariu beton!15
@MIRABELA, ce-aș putea să mai zic?
Explicatie simpla:mama lor e tigan.
@edelweiss, ahahahahaaaaaaaa. Ar fi bine, dar nu e atât de simplu.
Zici de nenea ăla că nu ştie de capul lui, şi sunt total de acord, dar de ăsta care habar nu are ce face el în viața lui şi mai este şi „mare lider”, ce mai zici?
https://m.youtube.com/watch?v=k9OxpgqwPYA
Zic să ne uităm în toate direcțiile, nu doar acolo unde ne convine.
@diabolic, evident că ne uităm. Io zic doar să comparăm procentele de idioți din ambele tabere.
Frățică, cu tot respectul pt Nicuşor, dar când eşti lider şi ai o astfel de prestație, eşti de x100 idiot față de nimeni în drum care este, probabil, manipulat/influențat de alții.
@diabolic, mă intersează de Nicușor puțin spre deloc. Eu n-am ieșit în piață ca să cer demisa guvernului, ci ca să nu mai fure!
Frățică, uite că Nicuşor, ăsta de care zici că nu te interesează, este în parlament cu un procent de 9% şi a îndemnat oamenii să scandeze să cadă guvernul, nu să nu mai fure. Deci…x100
@diabolic, e treaba lui, capitalul lui de imagine. E un om liber, poate să-și dorească ce vrea. Eu nu-s de acord cu el.
@Mihai, Nicusor asta e alternativa la ce avem. Si daca alternativa e in halul asta, peste 4 ani o sa stam cu buletinele de vot si stampila in maini si o sa ne uitam unii la altii ca prostii. Pe mine ma intereseaza al dracu’ de tare Nicusor. Nu de alta, dar mi-e din ce in ce mai greu sa raspund la intrebare: „Pai si eu cu cine sa votez daca nu cu psd?”
Comentariu beton!13
@Ionut, are timp să crească. Zic io.
@Ionut, sunt convins că are timp și Nicușor sa crească, e timp să apară și fețe noi.
Probabil ca mama ta, ca si mama multora dintre noi, nu ar raspunde la intrebarea reporterului asa:
„Rep: – Sunteti optimista?
Tanti X:- Nu, sunt croitoreasa”.
Si probabil ar scrie corect 2 cuvinte pe o pacarta…
Comentariu beton!20
@Mirela, m-am spart de râs. Cred că o dau pe Facebook.
@Mihai, si ai mei au fost „coborati printre muritori” dupa Revolutie. Nu grav dar….tata era ofiter, mama invatatoare, nasul secretar de partid, bunicul smecher in CAP si as putea continua. Dar nici ei nu s-au dus la Cotroceni. Probabil la ei se verifica partea cu creierul fiindca, desi urmaresc si posturile antena3 sau rtv, desi sunt oarecum „plecati” pe partea psd-ului, totusi nu ii consider indoctrinati pana la prostie. Tata, de altfel, mi-a marturisit ca ar fi votat cu altcineva in afara psd-ului daca ar fi existat altcineva. Pentru el USR-ul inca nu exista (si asta este vina USR-ului fiindca prea putini oameni ii cunosc), pnl-ul e o gluma proasta, iar sa-si anuleze votul nu e o optiune si nu a fost niciodata. Da, exact, exista multi oameni care vor sa voteze, isi exercita acest drept pe care il au, cu seriozitate, dar care nu au pe ce pune stampila. Asa ca pun pe psd. Trist!
Inca ceva: cred ca gresesti cand zici ca oamenii aia cred ca „inainte era mai bine”. Nu, marea majoritate nu cred asta. Le e teama de ce era inainte, dar li se pare ca asta incearca sa faca presedintele si serviciile. Sa aduca securitatea si comunismul inapoi. Practic, ei demonstreaza acolo pentru fix aceleasi lucruri pentru care demonstram noi la Victoriei. Doar ca, in functie de canalele de media pe care le urmarim, aceste doua proteste sunt indreptate spre institutii si persoane diferite. Asta e tot. „Jos Iohannis si DNA, care vor sa ne duca in comunism!” versus „Jos Dragnea si Guvernul care vor sa faca acelasi lucru!” As rade daca nu ar fi de plans. Revin mai tarziu, ca mai am ceva pe suflet in legatura cu protestele si nu stiu daca vei mai scrie prea curand despre politica.?
Comentariu beton!14
@Ionut, hai, revino, te aștept.
Hai ca am revenit cu „alta intrebare”. Are, cumva, legatura, cu tema de azi: de ce nu sunt adolescenti la proteste (oricare din ele)?
Am vazut foarte putini copii intre 12 si 18 ani in Piata Victoriei. Ma macina chestia asta. De ce nu ii educam civic si politic pe acesti aproape-adulti? Sigur, au fost la protest bebelusi si copii mici. Am vazut si la Cotroceni cativa. Foarte frumos, dar aproape inutil. Pentru ei a fost distractie, pentru parinti a fost satisfactie. Castig 0.
Sigur, au fost si tineri peste 18-20 de ani. Foarte frumos si util. Castig maxim.
Dar unde sunt cei care vor vota pentru prima oara peste 2 sau 4 ani? Unde sunt viitorul apropiat al tarii? Daca ai mei n-ar fi fost de gradinita, daca ar fi avut peste 12-14 ani, i-as fi scos cu forta din casa si i-as fi dus la protest. Le-as fi spus sa se lipseasca pentru 2 ore de pornhub, fifa, retele de socializare, teme, teza de a doua zi, giugiulit cu prietena/prietenul, plimbat pe cine stie unde, mall, film, si sa vina cu mine sa afle unul din motivele pentru care statul asta le da buletin la 14 ani si drept de vot la 18. Le-as fi explicat ce se intampla. La varsta de buletin ai capacitatea de a intelege chestii. De ce nu facem asta? De ce ii lasam in pace pentru ca apoi sa ne miram ca „tineretul nu voteaza”, „nu e responsabil” etc.?
Caz concret in piata: „Salut X! Ce faci?” El: „Uite la protest cu sotia. Bai, nu se mai poate cu hotii astia!” Eu: „Baiatul ce face?” (Baiatul e prin clasa a 12-a) El: „S-a dus la film cu niste prieteni.” Eu:” Nu l-ai adus si pe el?” „Bai, nu. Are Bacu’ anul asta, invata, n-are timp de pierdut, nu stie el cu politica si d-astea.” Eu (in gand): „Pisa-te pe el de Bac!” ?
Comentariu beton!30
@Ionut, este o întrebare bună, pertinentă. Nu sunt de acord cu parte „i-aș fi dus cu forța”, secretul e să înțeleagă SINGURI ce au de făcut. Și ca să încerc un răspuns la întrebare: pentru că nu-i interesează.
@Ionut nici eu nu cred ca sa-i duci cu forta e o solutie. Stii, copii invata mai degraba din ce vad la ceilalti decat din ce le spui. Asa ca daca ii duci cu forta vor invata ca e normal „cu forta”. Si noi exact impotriva acestui lucru protestam!
Eu iarasi pot sa spun ca sunt mandra, de data asta de fiica’mea care, desi nu se mai incadreaza in categoria mentionata de tine (are 25 ani), gandeste singura, discuta cu prietenii, se implica si intotdeauna de cand a implinit 18 ani a mers la vot. Iar cand mie mi-a fost rau ca am racit in Piata, a protestat ea si pentru mine.
@Mihai, nu ii intereseaza fiindca pe parintii lor nu ii intereseaza sau fiindca parintii lor considera ca nu ar trebui sa ii intereseze, ca in exemplul meu? Asta e intrebarea. Ii protejam de politica si de civism in mod excesiv pana ii „pierdem” si apoi asteptam cate 10 ani pana se „trezesc”. Din fericire, datorita parintilor mei, eu am fost tot timpul conectat la viata politica. Am inteles ce am vrut si cum am vrut, dar am avut habar de ce se intampla prin tara asta si la nivel macro, nu numai micro. Voi face la fel cu baietii mei, cu siguranta. Dar cel care, de varsta mea fiind, habar nu are cine e presedintele tarii sau primul ministru, si nici nu il intereseaza, va face la fel cu copiii lui? Ma indoiesc.
Nu prea-mi vine să-l citez pe CTP dar el a spus că după revoluţie oamenii respectivi (cei care acum sînt la Cotroceni) îşi doreau „comunism cu avorturi la liber şi desene animate şi banane”. Pe alocuri, îi dau dreptate. Frica de schimbare e uriaşă în rîndul celor ce nici n-o înţeleg şi nici nu sînt pregătiţi pentru ea.
Ca să-ţi dau un exemplu, mama a trecut prin război. E intelectuală şi a lucrat în cercetare. A fost şomeră în perioada comunistă şi nimeni nu le-a dat apartament gratis. A luptat şi a muncit pentru fiecare pas şi pentru fiecare lucru. Deci, să zicem că e oarecum mai obişnuită cu realităţile unei societăţi capitaliste, unde nu te bazezi pe stat să-ţi sufle şi-n ciorbă. N-a votat nici cu FSN-ul, nici cu PSD-ul şi nici n-o va face vreodată. Cu toate astea, de fiecare dată cînd mi-am schimbat locul de muncă sau, mai rău, cînd mi-am făcut o mică firmă a trecut pe distonocalm. Nu pricepea de ce să schimbi un loc de muncă, dacă ai un loc de muncă. Nu pricepea de ce nu m-am făcut profesor şi de ce mă avînt în domenii virtual necunoscute ei. M-a susţinut mereu dar mereu a avut emoţii şi mereu a trebuit nu să-i explic ci să-i demonstrez că îmi merge bine.
La ce poţi să te aştepţi la cei de la Cotroceni? Ei nu pricep ce-i aia capitalism. Nu pricep nici ce-i aia multinaţională, dacă mă intrebi pe mine. Nici cu libertatea nu ştiu ce să facă, că n-au avut-o niciodată. Şi să nu-mi spuneţi că protestele lor sînt semn de libertate. I-a mobilizat partidul acum, aşa cum o făcea şi atunci. Fie că era vorba de mitingurile tovarăşului sau de „Jos mîinile de pe Cuba” (să văd cine mai ţine minte 😛 ). De asta nu pricep nici că oamenii din piaţă au ieşit spontan. Ei au fost mereu conduşi, aşa că şi pe tinerii din piaţă clar îi conduce cineva.
În încheiere – nu cred că le poate cineva explica ceva. Lipseşte baza, substratul. Experienţa nu se mai întoarce. Nici cultura nu vine. Aşa au fost, aşa vor rămîne. Sper să mă înşel dar mă îndoiesc profund. Ar fi o mică şansă dacă ai lor copii şi nepoţi le-ar demonstra fizic că lor le merge bine în capitalism şi la multinaţională. Dar mi-e teamă că şi pentru asta e prea tîrziu.
Comentariu beton!23
@Stefan, cred c-ai explicat mai bine decât mine.
Pe langa cei cu interese in psd, cei platiti si cei pt care „era mai bine inainte” sunt si cei obligati/santajati sa fie acolo. Si nu vorbesc doar de bugetari din judete „rosii”, ci si angajati la privat din acele judete. Baronii au ceva de spus si asupra privatului.
@Ady, hmm… interesantă teorie și s-ar putea să ai dreptate.
sunt din Olt. mi-a povestit tata recent niște chestii din zonă de, dacă mi le spunea altcineva, nu credeam.
Bunica mea are 78 de ani si chiar am vorbit pe tema asta, desi stiam exact cum gandeste: a zis ca nici in ruptul capului nu s-ar fi dus acolo si are o pensie de mizerie dupa zeci de ani de munca pe santiere, deci nu strica o mica atentie. In plus zicea ca trebuie sa ii lase pe cei tineri sa decida. Si nu tine de scoli inalte ca ea nu are nici liceul facut, dar gandeste si mai are si simtul ridicolului, a propos de unii care se fac de ras prin comportamentul lor. Deci nu, cei de la Cotroceni nu sunt parintii/bunicii nostri, ai mei sigur nu.
@Diana, nici ai mei.
Socrii mei sunt antenisti si rtv-isti. Eu m-am socat, sincer, pentru ca nu ma asteptam, desi ii cunosc de 10 ani. Cand mergem la ei e stins tv-ul. M-am socat pentru ca sunt intelectuali, oameni cu scoala, cu cap – cel putin mie asa mi-au lasat impresia. Si totusi socru-meu voteaza cu psd-ul pentru ca i-au marit pensia. M-am enervat si l-am intrebat: „Dar stiti de unde va dau banii aia in plus? De la noi – ne mai pun niste taxe – noua si angajatorilor nostri ca sa aiba sa va mareasca dvs. pensiile” A zis ca vorbesc aiurea. S-a enervat si sotul si l-a intrebat ce-o sa faca cu banii in plus (in conditiile in care au in gospodarie aproape tot ce le trebuie si nu merg niciodata nicaieri, deci nu o duc rau). A zis ca ne ajuta pe noi. Ok, apreciez intentia, dar lasa-ma in pace sa muncesc si sa-mi tin eu aia 100 de lei in loc sa-i dau la stat ca sa aiba sa va dea voua. N-am ajuns la niciun rezultat in afara de ala ca sotul e suparat pe ei, iar eu stau pe afara cu animalele ca sa nu-l aud debitand tampeniile pe care le aude la tv.
@Rox, și cred că asta se întâmplă în zeci de mii de familii din România. 🙁
E socant tonul brutal al vocii acestor oameni.Se simte in glasul lor ura si un soi de superioritate de genul:plecati ma de aici,sunteti prosti,habar n-aveti de viata,noi am tinut si tinem pe umeri tara asta.Argumentul suprem e ca au dreptate pentru ca s-a spus la televizor iar ceilalti sunt manipulati pe facebook.Orice altceva nu conteaza,parerea lor e cea corecta ,ii dau inainte cu dezbinarea si lipsa de respect fata de un guvern pe care,,ei l-au ales” dar atunci cand presedintele vine sa vorbeasca cu ei il huiduie si-l fac nazist.
As putea sa bag mana in foc ca cei care manifesteaza la Cotroceni au pensii mult, mult mai mari decat multi oameni care lucreaza.Ce ma uimeste este ura din glasul si din privirile lor. Nu am auzit pe niciunul spunand, cand a fost intrebat, ca a iesit pentru binele copiilor sau nepotilor lor. EI ies doar pentru EI. De altfel te impiedici de ei peste tot. La farmacii, la medicul de familie, la urgente etc. Acum le-a disparut si reumatismul si toate bolile si stau in frig pentru ceva de care poate ca vor mai apuca sa se bucure putini ani. Trist.
@dede cati din pacate nu realizeaza ca ei sunt cei plini de ura impotriva celor din Piata Victoriei. Ca daca populatia este impartita este din vina celor ca ei, a celor care conduc acum tara si care arunca cu noroi in toti cei care nu-i sustin.
Am intalnit in Piata Victoriei zilele astea niste baieti care venisera sa ne ofere gustari. Le-am oferit si eu ceai cald, ca aveam termos la mine. Din Piata Victoriei s-au dus si la mitingul de la Cotroceni sa le ofere si lor!
@cati, pun pariu pe orice că n-a ieșit niciunul dintre ăia cu pensii mari.
@Mihai, tin pariul la orice ora, si oricand.
@cati, l-ai pierdut. Uită-te la fețele lor, oamenii ăia n-au mai văzut de decenii cum arată 10 milioane (1000 de lei).
La pariul asta ma bag si eu, insa de partea lui @dede cati
Mama e la Ghencea si tata la fel ,dar n-ar fi iesit in veci sa militeze pt psd-isti ,chiar daca pe vremea comunistilor erau cineva si o duceau bine.Tata era aviator, nu ne lipsea nimic, nici vizita periodica a securistilor.Au fost insa oameni cu coloana vertebrala si gandire corecta,o bisnita mica n-a facut si tata,n-a vrut,aveai nevoie de ceva iti aducea ,uneori pe banii lui insa n-ar fi facut un ban in plus.Dupa Revolutie se ocupa cu semnalarea derapajelor intr-ale democratiei,am gasit caiete intregi cu scrisori catre diferiti ministri si diferite institutii ale statului.Parintii mei cred ca ar fi urlat mai tare decat mine in Piata Victoriei,ca nepotul lor sa nu mai protesteze in Birmingham,departe si singur.
Comentariu beton!14
@Andra, băi, m-a impresionat comentariul ăsta.
Facand o comparatie intre oamenii din fata Guvernului, care isi spuneau pasurile pe un ton moderat, si cei care erau adunati la Cotroceni, am remarcat ura acestora din urma. Pentru generatia care se considera credincioasa si se duce in mod frecvent la biserica, m-a suprins urletele celor carora li se lua interviuri; vorbeau unii peste altii, tipau de le ieseau ochii din orbite si am inteles ca chiar au atacat o jurnalista cu pumnii, strigandu-i ca a gresit piata iar cand a venit presedintele, l-au scuipat si huiduit.. Urat, foarte urat de la cei care critica in mod constant “tineretul in ziua de azi”!
@Tweety, oamenii luaseră un ban și trebuiau să-l justifice.
Eu n-am reusit sa scot la protest „decat” spaniolul meu.
Si surorile mele cat si prietenii sunt din generatia asta, dar n-ai cu cine!
Am mancat un „i” de la prieteni, faci tu onorul, rogu-te! ☺
@lectorarumana, done. 😉
@lectorarumana, și cum au motivat?
Nu pot, sunt obosita, cu durere iti zic, traiesc in bula lor care da pe afara de ignoranta.
De aia nu au venit…
Simplu: pt ca gandeste. Ce sa mai spun despre „rosii”?! Nu au plecat niciodata din tara de cand au venit pe tancuri. Ai mei nu au votat niciodata cu javra de iliescu si cu toata sleahta lor. Doar ca si-au luat „tepe” cu toate celelalte partide. Daca mai vorbesc iar de bunicul, ajung la Nelutu, care se ineaca si moare. Nu vreau, pt ca as vrea sa-l mai intalnesc pana inchide ochii.
@Marius, nea Nelu ne îngroapă pe toți.
Sunt de acord cu tine 95%. Unde-s ălea 5%? În gura bunică-mii (Dumnezeu s-o odihnească!), care cum 27 ani când a auzit că avem iar liberali, țărăniști și alte feluri de ”politicieni” ar fi zis către maică-mea (eu n-am auzit, că eram încă militar în termen la Ploiești) ceva de genul: ”Fată, eu credeam că ăștia nu se mai întorc niciodată!” Ajungem la celebra vorbă: ”Niciodată să nu spui niciodată!”
@VictorR, și ceilalți 5%?
Nu toate mamele sunt la Cotroceni. 🙂
Din păcate probabil că vor pica 1-2 capete şi restul bine-mersi, la putere. Iar alternativa…îţi vine să plîngi: Nicuşor Dan, Raluca Turcan, chiar şi Clotilde se pare că nu e aşa neprihănită cum vrea să pară. Vorba lui Ionuţ, la viitoarele alegeri ne dăm cu ştampila peste mână.
@GabiI, eu unul sigur nu. 😉
GabiI, in patru ani poate apare ceva promitator din randul celor care protesteaza acum.
Ai putea crede ca oameni de genul celui atins de raza de 7 watti, sunt accidente izolate cu rezolvare simpla, psihiatrica. Din pacate, campaniile agresive din unele posturi TV si sursele sigure de genul: http://policam.ro/lista.html , sau http://psihotronica.ro/produse.html , spala pe creier tot mai multi batranei de genul celor numiti de tine.
@un sas, se numește selecție naturală.
Mie spectacolul acelor bătrâni protestând îmi pare cumplit de trist. Cred că pe lângă siguranța financiară era și aparenta stabilitate și faptul că nu trebui să-ți bați capul (ase citi a-ți asuma responsabilitatea) cu serviciul/ casa, etc. Se ocupa statul de toate. Cumva chiar era simplu, terminai o școală, ți se repartiza un serviciu, primeai o casă, te căsătoreai, făceai copii, puneai zacuscă, mergeai vara la mare și până să mori, cam știai care va fi viața ta – totul liniar și aproape nimic imprevizibil. Nu știu de ce mi-am amintit de Tanța și Costel 🙂
Mama mea e tare în parcare, gândește cu propriul creier și e relativ adaptată timpurilor actuale 🙂
Mă calcă pe nervi oportuniștii. Ăia care nici nu cred, nici nu au vreo nostalgie după vreun regim, ci doar profită de toate situațiile, fără vreun scrupul.
@lotusull, am fost de acord cu tine până la chestia cu „oportuniștii”, unde m-ai pierdut.
@Mihai, ăia de se învârt bine, egal de regim/ timpuri/. Cei care n-au principii și se adaptează din mers oricărei situații, extrăgând maxim de beneficii. Cameleonii, ticăloșii. Cam ceva în genul 🙂
Citeam articolul cu o mutra serioasa cand, deodata: „fie sunt părinții lui Mircea Badea”. :))
@Ioan, păi au fost acolo. AMÂNDOI!
@Mihai: pai doar nu erau sa-l lase pe ala micu’ sa iasa singur din casa 🙂
Nu ştiu dacă mi se va răspunde, dar vreau să vă zic ceva! Am 54 de ani, în. 89 aveam 26! Am fost pe stradă, am vrut să apăr televiziunea, dar s-au închis ușile chiar în faţa mea cînd am vrut să iau armă de la ei şi să ne urcăm pe Studioul 4! A doua zi am aflat că toţi cei care au apucat să intre şi să ia arme, au murit, ucişi de „terorişti” în noaptea aia! A rămas ca mărturie troiţa din colţul curţii TVR! A venit 90 cu alegerile! Am votat cu Raţiu! Şi mi-am dorit retauraţia! Gîndurile mele mi le exprimam în familie! Socri! Părinţii mei decedaseră cu mult timp înainte! Şi acum vă spun ce vreau să vă spun, AU FOST ÎMPTRIVA MEA, M-AU AMENINŢAT CĂ NU VOR MAI AVEA GRIJĂ DE FATA MEA, PRIMA, DACĂ NU RENUNŢ LA IDEE! N-am renunţat, dar am intrat în silenţio stampa, că de, interesul poartă fesul! Cu anii, le- a părut rău că au fost intransigenţi în 90! Apoi s-au stins şi ei! Acum eu sunt în postura lor din 90! Asta voiam să vă spun, nu-i condamnaţi pe părinţii voştrii că gîndesc diferit! Conflictul dintre generaţii! Trăiască Regele! Ăsta-i crezul meu!
@gheo, nu există niciun conflict de felul ăsta între generații. Există doar oameni care nu vor să se informeze.
erau si vanzatorii la alimentara in 89 dar vanzatori de tara au fost multi…si inainte si dupa 89….copiii lor au avut ce invata….din cafenelele si cluburile de fite Dorobanti si Primaverii direct in guvern….pe principiul ¨¨la vremuri noi tot noi¨¨…..am sa spun ceva…pana si corporatiile multi sau mini nationale s-au supus regimului corupt prin principiul +1…..ce e acest principiu ?….in toate birourile ¨¨head office¨¨ ale acestor companii HR, Comercial, financiar, protectia mediului etc a existat/exista cel putin un angajat +1…..unul sau mai multi angajati copiii sau nepoti, amante sau sotii….care atunci cand cand vre-un organ de control zelos,neinformat, ¨¨controlat de opozitie¨¨ se rataceste in control la companie….acest +1 este chemat brusc de CEO si pus sa rezolve rapid problema cu un telefon…in 99% din cazuri acesta rezolva si ii este garantata prezenta in board cel putin pana la schimbarea regimului…coruptie?lobby?…mai precis o companie de succes orientata catre rezultat…
@sorin, acu’ nu știu pe unde ai lucrat tu, dar dacă mie-mi arăți o multinațională care are angajatul ăsta „+1” eu o mănânc.
Dincolo de cultura, educația, apăsările avute înainte și după 89 – așa cum spune @Anouk – oamenii ăia sunt folosiți. Dar nu trebuie priviți ca niște victime, pentru ca ei VOR să fie folosiți – conștient sau inconștient. Se simt importanți acolo, refulează pentru diverse (nu neapărat probleme politice sau sociale). Pentru ei e o aventură, li se dă importanță și își dau importanță – ego-ul e în extaz. Plus apartenența la ”ceva” – apartenență pierdută cu trecerea anilor. Chiar dacă nu-i consider victime, îi compătimesc…Au trăit degeaba, cel puțin de la gât în sus.
@Laura, finalul e fabulos. Mulțumesc!