Există două greșeli mari pe care le fac frecvent cei care se hotărăsc să țină dietă sau regim, spuneți-i cum vreți.
Prima, cea mai „mică” dintre ele. Te apuci de slăbit. Sub ce formă vrei tu, pentru că oricum ai proceda și orice dietă ai adopta, tot îți trebuie un munte de voință. Apoi începi să te lupți cu foamea zi de zi, ceas de ceas, minut de minut. Dar, sa vezi ce, din când în când muntele ăla de voință se duce naibii, dispare, nici el nu știe unde. Cert e că se transformă într-o bobiță mică de nisip pe care n-o mai vezi. Și asta se întâmplă pe fondul întrebării „cum adică, eu chiar n-o să mai mănânc niciodată ce-mi place?”. Moment în care cedezi, îti bagi pula în orice dietă de pe lumea asta și faci haos gastronomic. Bagi în tine tot ce-ți cade sub ochi și ai la indemână, bagi cantități industriale, bagi parcă de frica morții. Și te mai oprești abia când simți că dacă mai iei o singură gură de mâncare explodezi la propriu, te desfaci în bucăți.
Acesta este momentul psihologic în care foarte mulți cedează. Știu, știu prea bine ce simţi, mi s-a întâmplat de zeci de ori. Toate gândurile urlă „ce rost mai are să mă reapuc de dietă când și-așa m-am porcit îngrozitor?”. Și renunți. Renunți ca prostul, când singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este să ignori cu seninătate dezmățul culinar și să-ți vezi de treabă, de a doua zi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Pentru că așa și este. N-ai pățit nimic, doar te-ai injectat cu putină serotonină, te-ai reechilibrat, ca să poți merge mai departe. Well, nu se întâmplă așa. Dependența de mâncare își spune cuvântul și foarte mulți renunță. Sâmbata trecută am făcut orgie. N-am tinut cont de nimic, am înfulecat tot ce mi-am dorit. Duminică, ciuguleam liniștit keto, ca și cum nu eu eram ăla care se scăldase în haleală cu câteva ore mai înainte.
A doua greșeală, cea mare, este porcăria numită „efectul yo-yo”. Adică teoria aia care spune că degeaba ții regim, după ce reîncepi să mănânci normal, te îngrași și pui la loc dublu. Ceea ce este perfect adevărat. Și atunci care e greșeala? Păi e că nu mai există să „mănânci normal„. Ceea ce consideri ca fiind mâncare normală te-a adus în situația de a te apuca de slăbit. Atunci nu e limpede ca lumina zilei că nu era nimic „normal” și făceai ceva aiurea? Așa că ori accepți ca trebuie să schimbi modul de alimentație, ori mai bine nu te mai apuci de nicio dietă. Pentru că, da, dacă după ce ai dat niște kilograme jos, te reîntorci la „normalul” ăla dinainte, le vei pune la loc, cu surplus, într-o perioada de trei ori mai scurtă decât ți-a luat să slăbești.
Partea cea mai mișto este că „efectul yoyo” e scuza ideală pentru grași. De ce să mă apuc să slabesc dacă după ce reușesc mă îngraș la loc? Da, corect, n-are niciun rost, pierdere de vreme.
P.S. În imagine aveți o mica parte din dezmățul de sâmbăta trecută. Care a mai cuprins niște lucruri pe care n-aș vrea să mi le amintesc acum, că mă umflă plânsu’. Nu vă povesteam eu că la hamburgeri nu pot să rezist?
Pai nu mai exista mancare normala, ca normala la lume inseamna paste carbonara, pizza, painica cu unt si gem, cartofi prajiti. E clar normalitatea lor, ca toti am avut-o la un moment dat, dar e o normalitate eronata.
@Cristina, ce mă amuză că ai luat doua dislike-uri. Mă întreb ce greutate au cei care le0au dat. 🙂
Ceea ce nu a fost mentionata in acest articol este diferenta dintre impactul greutatii excesive asupra femeilor si evident impactul asupra barbatilor. La barbati este relativ simplu. Pe majoritatea barbatilor o doare in „cocar” daca „bate” cantarul cu 15 kg in plus, iar scuza e cunoscuta; barbatul trebuie sa fie mai frumos ca dracu’ desi zicala nu precizeaza daca trebuie sa fie mai slab sau mai gras ca dracu’ pentru a ramane inca futabil. Cum pe Pamant sunt circa 2.5 muieri pe cap (indiferent care) de barbat, este clar ca sansele de a gasi ceva pizdica sunt peste medie. 15 kg in plus la o femeie seamana insa extraordinar de bine cu o relatie pasionala intre aceasta si un vibrator sau chiar un castravete pentru cele care stau ceva mai rau financiar. Masculul este o fiintza vizuala, care se comporta instinctual (in general) cand vine vorba de sexul opus, motto-ul sau favorit fiind „vazut, placut, futut”. Femeile sunt mult mai cerebrale (fiindca n-au decat un cap; ala cu creier…. ma rog, mai sunt si exceptii la ambele sexe), ele fiind capabile sa ajunga in pat cu un flacau urat ca bau bau, dar care da pe gura ca un doctor inginer, academician si om de stiinta, facandu-le astfel nu numai capul mare dar si sa traga de pe ele chilotzeii si sutienul intru mari beneficii sexuale.
Asadar, ceea ce stimatul nostru Mihai Vasilescu nu clarifica este MOTIVATIA individului/individei atunci cand se ia decizia de a slabi. Unii (ca mine) care au practicat diverse sporturi la viata lor (sah in special) au aversiune fatza de slanina de pe burta, falcile de porc, curul cat portbagajul unui Fiat 500 si multe altele. Acestia vor fi motivati sa urmeze o dieta sanatoasa, care sa-i mentina „in shape” fara sa isi impuna restrictii absurde in alimentatie, dar nici sa dea in „haos gastronomic” permanent sau care sa-i duca la greutati cu 50-60 de kg in plus. Cu exceptia cazurilor de boli sau afectiuni fiziologice (tiroidiene), care conduc la ingrasare excesiva, mentinerea unei siluete decente, fara sacrificii alimentare ca cele facute de actrite, balerine, gimnaste, modele si alte femei aflate in domenii specifice de activitate, care le impun o anumita greutate (absurda dupa umila mea parere), este o chestie care tine de un elementar „bun simt” si un respect fatza de tine insuti/insati, care sa te fereasca de incursiuni mai scurte sau mai lungi si chiar „one way trips” in categoria oamenilor grasi. Caricatura lui Mihai Vasilescu imi certifica faptul ca in pofida unor evadari in lumea plina cu „hamburgers, double cheeseburgers and fries, small end ribs” si alte delicatese, care ating chiar si 3500 de calorii portia, el nu are probleme cu greutatea si nicvi nevoie de dieta, aratand mult peste rezonabil. Aici ma refer strict la greutate, ca sa nu creada ca ii fac avansuri. Nu sunt „gay” asa ca nu e „pericoloso sporgersi” faceam gaoaza ferfenitza. Revenind la oile noastre (Cioloș si Iohanis) vreau sa spun ca motivatia (a nu se confunda cu vointa) este mai importanta decat cea din urma fiindca ea creaza tzelul pe care subiectul doreste sa-l atinga. Sa luam cazul unei femei care s-a ingrasat in timpul casatoriei dar intre timp a divortat. In marea majoritate a cazurilor motivatia apare datorita faptului ca subiectul isi da seama ca pentru a reintra in competitia cu celelalte femei pentru o pula cat de uracioasa, va trebui sa arate „her fucking best”. Alte tipuri de motivatii sunt bolile cauzate de o greutate excesiva. Boli ale oaselor, nevoite sa poarte 40-50 de kg in plus, de inima, dermatologice, etc, etc. In aceste cazuri vointza de a continua programul impus pentru atingerea tzelului nu poate fi exclusa ca fiind inutila, caci ea este benzina care face motorul sa functioneze. In fine, se pot scrie romane de lungimea celebrului Jean Christophe a lui Romain Rolland pe acest subiect, dar o las balta, caci si asa am sarit peste 10 cai, nu doar unul. Nicio problema, d-aia aveti la dispozitie degetul ala indreptat in jos. Sho pa el !
@mihai o intrebare am si eu… Cand ai slabit acele multe kilograme ai avut cumva ceva probleme de sanatate, gen a trebuit sa te operezi de apendicita sau alta problema interna? Te intreb pentru ca incep sa vad ceva si as vrea sa stiu daca exista vreo legatura. Acum doi ani am slabit aprox 30 de kilograme iar in mijlocul dietei am facut apendicita. Alt prieten de al meu a vrut sa slabeasca doar 10 dar a facut din nou apendicita, iar mama mea dupa 3 saptamani de cura a facut o criza de fiere iar ieri s-a operat. Sa fie doar o coincidenta, sau corpul isi da seama ca e bolnav in momentul in care incepi sa-i arati ca-ti pasa de el?
@Radu, n-am avut nici cea mai mică problemă deși am auzit de mii de ori „ai grijă că ai dat prea mult jos într-un timp prea scurt”.
Merci, am inteles… Inseamna ca au fost doar coincidente.
@radu, eu așa zic.
Ieri am trăit BUCURIA. A adus un coleg la birou 2 cutii de bomboane din astea, nici nu auzisem de ele pana acum. O cutie din asta are vreo 36 sau 37 de feluri de bimboane. Pana nu „am testat” jumătate din ele, nu m-am oprit.
@Natalia, lapte de pasăre și masca, de la bucuria. Aș mânca o tonă. 🙂
Răspunsul la întrebarea “UNDE GREȘESC CEI CARE ȚIN “DIETĂ” PENTRU SLĂBIT” e chiar în titlu. Țin dietă pentru slăbit în loc să-și schimbe stilul de viață. Tu ai spus că la prima întâlnire cu o nutriționistă, asta ai băgat la cap: nu ții dietă pentru o perioadă de timp, ci schimbi stilul de viață.
Comentariu beton!26
Exact. Sigur, uneori facem tampenii, gen hamburgerul ala. Eu de exemplu daca vreau hamburger, il comand fara chifla, si e ok, pana la urma chiftelele alea dau gustul, nu chifla. Dar sunt alte alimente care au devenit exceptii si pe care le consum foarte rar, desi inainte faceau parte din „normalitate”.
@Xenopol, exaaaaaaaaaaaaact.
Aşa hamburger turn n-am mai văzut. 🙂
Căteodată te poţi slobozi la mîncare, numai să nu se întâmple prea des. În rest să încerci să mănânci echilibrat şi în cantităţi decente. 😛
@GabiI, da, doar că nimeni nu face asta. 🙂
Am intrat și eu pe situl keto dar am ieșit repede.
Din păcate nu toți își permit sa plateasca lunar consultanță pentru ce mănâncă.
Nici nu e nevoie sa dai bani cuiva să-ţi recomande să nu mai mănânci pâine, cartofi şi cărnuri prăjite, spălate cu 5 litri de Cola 🙂 Mai ales în „timpurile” astea când cei mai mulţi dintre noi au acces la internet, deci la informaţie.
Comentariu beton!14
@ion, în viață este vorba despre alegeri și priorități. Pot și eu să spun că nu toți își permit să care câte 20 de kilograme în plus.
Wow cum a venit asta exact la momentul potrivit. Adică tocmai azi când mă gândeam dacă să abandonez sau nu noul meu program alimentar. M-am trezit dimineață, m-am cântărit și eram oarecum dezamăgită. Și nehotărâta. Articolul tău a venit la fix. I’ll go on. Mulțumesc.
Comentariu beton!14
@Mira, cu plăcere. 🙂
N-am tinut dieta in viata mea. Am o greutate constanta de vreo 20 de ani. Nu ma intreba cum fac asta ca de fapt nu fac nimic. Problema mea e ca imi doresc sa am „forme”. Si am decis, acu’ 37 de zile sa ma las de fumat ca sa vad daca asa se intampla sa-mi apara niste solduri, fund si țâțe. Ei bine, n-a aparut nimic. Decat o stare maxima de nervi. Tip ca nebuna la copil. In replica, fiu-miu si-a pus ca ton de apel la telefon, cand il sun, melodia „Ma ucide ea”.
Daca starile pe care le am eu acum sunt similare cu cele ale unui om care se lasa de manacat, io va spun ca-l inteleg perfect. Babaiatule, vointa e ceva extraordonar. Iar eu sper s-o pot educa sa nu mai ceara fum. Desi cred c-o sa cedez ispitei. Ca asa-s io, ispititoare??.
Comentariu beton!20
Așa e!!! 🙂
@VictorR, asa e, ce?
Ăăă…Cu fumatul….Hmmm…Cu ispititul… Mnoh, csf, n-ai csf! 🙂
@Elena, și? Ai fumat?
@Mihai, da.
Cand ma apuca trilema „eu n-o sa mai mananc niciodata d-aia?!” apoi mananc fix d-aia, nu ma dezmatez cu de toate.
2. Eu incerc sa-mi fac „normalul” cat mai ok. Nu pot renunta la nimic, dar pot reduce cantitatile si manca rar anumite chestii. Nu slabesc cu asta (sau slabesc putin de tot), dar nici nu ma ingras. Am mai mult sau mai putin aceeasi greutate de cca 15 ani.
@Ady, pai zi și greutatea.
Oscilez intre 55 si 57, max 59-in cele mai dubioase momente. La 1,5 m.
Stiu ca e cam mult, dar asta e. Cand am sarit de 60 am luat masuri.
Hamburgeri am și eu în meniu azi! Yam!
Nu slăbești dacă sari peste o masă (la propriu și la figurat) și nu te îngrași dacă scapi în mâncare o dată…
@Anca, hamburgeri? Adică mai mulți???
Am avut 116 kg. M-am apucat de slabit fara reteta nu stiu cui, doar cu ce stiam eu, salate, fructe cat incape, paine cat mai putina, iaurt la greu si plimbari zilnice de 1-2 ore. Carne, pasare gratarita, ceva vita si eventual ceva peste, porcul numai in poze.Nu a fost un efort deosebit. Intr-un an s-au dus 24 kg! La 92 kg, parca prinsesem aripi. Si a venit inceputul lui decembrie. Cu porc cu tot. Am sarbatorit kilogramele ca un adevarat roman, astfel ca in ianuarie aveam deja 108! Cum sa poti da la o parte jumarile cu ceapa, slanina afumata tot cu ceapa sparta-n pumn sau raciturile? M-am suparat, am privit dispretuitor in jur si am decretat jihadul mancarii. Dar, cum nu sunt musulman, habar nu am cum se aplica chestia asta si acum am 114. Deci, pot spune ca in 2 ani am dat jos 2 kg, ceea ce e totusi un progres, mic dar progres totusi.
Greseala nu a fost faptul ca m-am luptat cu porcul, greseala a fost ca am tot amanat reluarea vechiului ritm de slabire. Puturosenie de motan, cam asta e starea.
@Gabriel, exemplu atât de potrivit nici că se putea. N-a zis nimeni sa nu onorezi crăciunul și porcul ăla sacrificat. Dar o zi, mă, nu două luni. :)))))
citindut-te, bat cruci si multumesc divinitatii. mi se rupe pe subiect. ba chiar gandesc sa merg la moaste. sa ajute si alea.
@picatura, musai să te duci, da?
Wow,hamburgerul ala este cvadruplu,si pe langa el ai mai mancat si altceva??:)))) Cinste tie ca poti:))))
Doamna Cati! Nu și-a luat cartofi prăjiți!!!
@Victor, aia vin intr-o alta farfurie:)))
@Cati, sâmbătă am mâncat toată ziua. 😀
Ne folosesc ca pe oi, cand tot anul scot „desteptii si stiinciosii” cateva retete noi de slabire, mereu miraculoase.Majoritatea cu acelasi scop: sa se imbogateasca sau sa capete renume. Si credem si incercam , ca de ,incercarea moarte n-are.Bull shit. Sa incercam sa mancam aceasi cantitate necesara in fiecare zi, sa o mai lasam naibii de ocoseala cu poze misto de ce mancam prin restaurante misto cu fuziuni de 10.000 de gusturi (si astea innebunesc stomacul), sa mancam de toate culorile (cat mai variat) atunci cand corpul ne cere si cu masura. Asta e cea mai buna si sigura metoda de slabire.Parerea mea umila.Si chestia cu poza nu e pt.poza pe care ai pus-o tu, ma refer inclusiv la mine care uit des ca mancam ca sa traim si nu invers….na asta a facut societatea din noi. :)Hai va pup!
P.S. Unde e facuta poza ???
@Ali, la South Burger.
Eu habar n-am cum sunt hamburgerii, n-am mâncat niciodată pentru că nu m-au atras. Pâine mănânc foarte rar. Cu dulciurile nu mă omor, tot ffff rar. Ok, se schimbă treaba dacă-mi cad ochii pe o înghețată, asta e clar. Prefer ceva sărat, dar iar, nu înseamnă că mă gândesc numai la asta. Când mi-e foame trebuie să mănânc, ca devin nervoasă, iar după, uit total de orice ispită culinară. N-am idee de ce, dar nu-s pofticioasă. Și dacă văd mâncare în cantități mari, nu mai pot mânca deloc, chiar mă dezgustă. Si-s destul de mofturoasă la mâncare și fixistă. Adică pot să am o lună același menu, până mi se ia și trec la altceva. Dacă îmi place ceva, nu îmi zboară mintea pe pajiștile gastronomiei. Cred că-s destul de anostă din punctul ăsta de vedere, dar mi se pare un efort inutil să-mi bat capul cu mâncăruri și gătit pentru mine, deși mă descurc ok. Pentru altcineva, e mai motivant să gătești, e oarecum plăcut să vezi că ceva gătit de tine e apreciat. Așa că nu prea am avut problema asta, cu slăbitul și dieta. Cu o singura excepție, odată am făcut o cura de slăbire, dar atunci, practic n-am mâncat, așa ca am slăbit fulgerător. Bine, cât să nu mor, gen să am ceva în stomac: o jumătate de roșie, sau câteva lingurițe de iaurt, sau o bucățică de grătar etc. Cam asta a fost ideea mea de dietă și eram conștientă ca nu e foarte inteligentă, dealtfel am și leșinat. Dar a trecut, na.
@Marisa, cred că ar merita povestită chestia cu leșinul. Și nu glumesc.
@Mihai, e cam horror, cumva 🙂
Să încerc.
Sunt inaltuță și am alură sportivă. Mereu am fost slabă, mereu am făcut sport și mereu lumea grăia doct că trebuie să mai pun ceva pe mine, fiecare cu argumentele lui. Care nu mă interesau, ca nu aveau nici un fundament logic și nici nu-și aveau rostul.
La un moment dat, am schimbat continentul, pentru 3 ani. Ceva studii.
Asta a însemnat automat că noaptea a devenit zi și ziua noapte, comparativ cu mediul în care m-am dezvoltat eu armonios. Plus ca era mereu vară (yeah!). După câteva luni, am constatat o chestie pentru care lumea ar plăti cu doua mâini ca să i se intample: nu mai era necesar să mă epilez, nu îmi mai creştea absolut deloc părul pe craci&co. Wow, super! Miracol! „Mă, ce înseamnă produse de calitate”, mi-am zis eu fericită. Și-am țopăit în continuare în mediul în care mă adaptasem perfect, nu mai eram invidioasă pe ăia care zăceau întinși pe câte o bancă în miezul zilei.
Eram plină de viață și zburdam. Din ce în ce mai plină, chiar dacă nu exista un motiv real. Pentru că niciodată n-am băgat în mine ca un copil lăsat de capul lui în McDonald’s. Dar creşteam și nu era tocmai rău, pe undeva îmi plăcea, că aveam niște atribute chiar sexy și mă măguleau giumbuşlucurile gen Halloween, cu capete întoarse la spate ale bărbaților. Feelin’ diva.
Numai că într-o zi, mi-a zis veselă „helău” o chestie ciudată din oglindă. Chestia zâmbea prostuț și voia sa-i spăl dinții și o cafea huge. Se uita la mine și nu întelegea de ce îi refuz așa o chestie mică-mică și i-au picat obrajii dolofani, îi dădeau lacrimile.
No shit. Nu cred că e posibil să explic cam cum e să te uiți la tine și sa vezi un străin cu care n-ai absolut nimic în comun. Nu știu ce m-a trezit, dar eram în alta poveste și nu aveam idee cum să ies din ea. Ok, mi-am zis, hai să parcurgem traseul invers. Programul NU. Nu dulciuri, nu pâine, nu chestii gata preparate, nu, nu, nu, toate nu-urile firești cu mult sport în coadă.
Nimic.
Analize, prima verificată a fost tiroida. Mi-a picat cerul în cap când doctorița mi-a spus că n-a văzut tiroidă mai normală. Imposibil, îmi spuneam. Şi eu ce naiba fac acum?
Am privit rușinată în pământ si-am mers la un nutritionist. În țară, că intre timp m-am intors și ai mei au făcut hora unirii ca să mă îmbrățișeze.
Am luat instructiunile de la nutriționist și la primul colț am mototolit gânditoare hârtiile şi le-am aruncat la un coș. Ce era scris acolo, depășea cu mult ceea ce mâncam eu și mă făcuse sa-i calc pragul. M-am calmat. Am băut apă toată ziua și m-am gândit. Am uitat sa mănânc, dar nu-mi era foame.
Din ziua aia, aproape n-am mai mâncat. Calm, tot calmul din lume pusese stăpânire pe mine. Am slăbit enorm, intr-un timp foarte scurt. Lumea mă trimitea sa-mi fac analizele. Atunci mi-au strălucit ochii de bucurie, a fost cel mai mare compliment primit vreodată. În câteva rânduri și situația se repeta tot mai des, totul se întunecă și-mi pierdeam cunoștința. În cele din urmă, am ajuns la spital. Când mi-am revenit, auzeam ca prin vis ca totul e mult sub pragul minim la mine și că e uimitor ca încă mai trăiesc. O să credeți ca-s innebunisem, dar am oftat ușurată, fericită. Am adormit mulțumită, în sfârșit.
Cred că un timp am fost o vitamina ambulantă. Până am ieșit din clinică cu o foaie pe care erau rezultate perfecte la analize, exact cum arătăm în ziua în care am plecat din țară, fericită.
Și nu, nu mi-a atârnat nimic, fac sport și fac și eu înapoi cu ochiul la câte o farfurie umplută cu mirajul american. Și ne vedem fiecare de drum.
So, asta-i povestea mea, de când am fost înghițită de un extraterestru și cum am reușit sa evadez.
N-am dat date concrete, pentru ca nu vreau ca cineva să-mi urmeze exemplul. Am știut mereu că nu e bine ce fac, dar cum nimeni nu părea să știe, am decis că trebuie sa fie drastic. Nu, nu au revenit kilogramele și nici nu vor reveni.
@Marisa, băi, am citit de trei ori și apoi mi-am scos pălăria imaginară.
@Mihai, poți să folosești asta ca să exemplifici ce înseamnă un om prost, eu sunt total de acord că e exemplificarea perfectă.
@Marisa, de ce să fac AȘA ceva?
@Mihai, pentru ca e greșit. Medicul mi-a spus foarte clar că am avut noroc şi o inimă zdravănă.
M-am alăturat şi eu de 16 zile stilului keto, mi se pare cea mai sustenabilă dietă ever. Doar că o ţin de capul meu, pentru că n-am bani şi de consiliere, dar voi face periodioc analize pentru a mă asigură că-s bine. Acum mă laud cu un minus de 4.5kg. Acum ceva timp, când am comentat iniţial, doar 1.9kg. Merge minunat, nu simt că ţin dietă, dar mai ales, am găsit şi o soluţie pentru nopţile în care mă teroriza foamea grav (am prostul obicei să stau până pe la 2-3 dimineaţa). Eu mi-am propus să am masa de festin după ce slăbesc cel puţin 11 kg, iar acea masă oricum va include ce gătesc eu, chiar mă gândeam să calculez cumva să nu am mult de suferit apoi.
Toţi greşim la un moment dat, important e să ne dăm pe brazdă.. până nu se duce tot pe apă sâmbetei.. Personal, acel hamburger îl poţi face cu succes şi într-o zi normală keto, pâinică fiind puţin diferită, dar aia e irelevantă. Am mare noroc că eu reuşesc să îmi personalizez foarte multe reţete (momentan mănânc doar invenţii, după ce rămân în pană de idei, caut reţete pe net :))). În câteva luni promit să revin şi cu foto, presimt o schimbare interesantă, poate mai inspiră pe careva.
@Mihaela, vezi că foto trebuie să fie nud, ca să vedem EXACT despre ce e vorba.
Ohoo, o să pun un avertisment mare înainte 😀
Nu-s complet nud, dar da, am făcut din a 3-a zi de dietă. Eu cu burtoiul am o problemă gravă, dar sper că de data asta voi reuși să o dobor.. Acolo se vede prima dată când slăbesc, zici că se dezumflă balonul :))) Sunt la a 3-a încercare de dietă serioasă, de fiecare dată am slăbit câte 30 de kg, avantajul de acum e că tura asta am pus doar 15kg înapoi.. deci o să ajung aproape normală cu încă 30 😀
@Mihaela, faci altele complet nud. :)))))
Toata lumea se entuziasmeaza cu primele 5-8 kile de slabejenie, dar nimeni nu realizeaza ca emitentii de diete supersofisticate, care si costa mult pentru ca sunt necesare tot felul de amestecuri-din asta casiga dieteticienii mult!-, nu spun nimic despre tractul digestiv si despre ceea ce se gaseste in matzul gros! Pai mai fratiorilor, sunteti ca iezii caprei in fata lupului, aia mari, pentru ca alea 5-8-10 kg date jos in cateva zile, sunt fecale, dragii mei, cantitatea existenta in stomac si intestin gros fiind foarte mare. Urmeaza apoi, apa existenta in exces in organism! Deabia dupa asta corpul incepe sa prelucreze grasimile depozitate in el!
@Gabriel, hai, frate, dă-le naiba de opt kile de căcat. Să nu exagerăm. 🙂
Imi dai voie sa te contrazic cu un aspect minor? Efectul yo-yo apare cel mai des in regimurile de dai jos 10kg intr-o sapt, gen balerina sau aia pe morcovi si castraveti. Da chiar merg, pe testate (de mai multe ori). Si ar fi cam imposibil sa nu apara daca meniul tau suna pe o saptamana cam asa „dimineata un ou fiert, la ora 12 100 ml suc de rosii la 2 o felie de sunca presata de pui cu paine prajita si cina la 6 o felie de cas cu nu mai stiu ce” da aia e tot. Ori e cam greu sa nu te ingrasi aproape instant dupa ce ai facut tampenia sa mananci asa una sau mai multe saptamani. Si nu ma refer la fastfood si rontanele ca mno. Asadar aviz amatorilor de diete fulger ca pe langa chinuiala pe moca, rezultate care nu tin( acu’ sincer nu stiu daca pui chiar dublu, eu aveam opritor natural si dupa 2 saptamani eram de unde am plecat) va treziti ceva mai incolo si grasi si cu ficatu zob. Asta o zic din experienta mea.
@Francesca, ce spui tu e înfometare.
Yup, dar ai fi surprins cate persoane merg pe infometare. :)) Pe langa mine mai stiu pe putin 10 tipe de varsta mea care au mers pe infometare si nu erau ca mine cu 30de kg peste( pe vremea aia), ci cu cinci-zece 🙂 . Numarul tipelor care merg pe infometare e destul de mare mai ales in randul adolescentelor. :)) In rest nu ma bag, ca nu inteleg. Nu stiu cum poti reveni la modul de viata care te face obez dupa cateva luni de dieta buna, d-aia de iti seteaza un stil de viata. D-aia n-am zis nimic de „efectul yoyo” survenit in urma „mancatului normal (indopare)”. Nu pricep nici cum nici de ce.
@Francesca, să știi că există înfometare și înfometare.
Sunt consternat de cati prosti exista de cauta diete miraculoase, cand in realitate se stie foarte clar, bagi in tine mai putine calorii decat consumi. Atat. Doar atat.
Dupa care ramai la nivelul de mentinere dorit.
E doar chestie de numere.
CE mananci conteaza putin spre deloc. Poti slabi enorm mancand ORICE, doar ca nu ORICAT.
Comentariu beton!17
@Mihai, absolut!
Eu m-am lovit de 2 probleme: cost si timp. E adevarat, nu am tinut dieta, ci regim alimentar, fortat de anumite afectiuni, dar ideea de baza era ca trebuia sa slabesc vreo 20 de kile.
E destul de costisitor sa tii regim, cumperi doar anumite chestii, care, chiar daca nu sunt scumpe, nu se „intersecteaza” cu meniul obisnuit al familiei. Sa ne intelegem, la mine nu a fost vorba despre cantitate, ci despre ce anume mancam si nu as fi avut voie.
Treaba cu timpul era in felul urmator – in perioada in care tineam regim, nevasta-mea „presta” urmatoarele chestii: mancare „de regim” pentru mine, mancare „normala” pentru ea si piticul cel mare, mancare de bebelusi pentru piticul cel mic (incepusem diversificarea, deh…). Nu ii ajungea o zi intreaga pentru astea. (aragazul are doar 4 ochiuri, ea are doar doua maini, iar eu nu stiu sa gatesc).
Avand in vedere chestiile de mai sus, m-am sacrificat, pentru binele familiei ?, si am „deraiat” de la regim. Acum am doar grija la cantitate.
@Ionut, te-ai sacrificat, ha? :)))))))
Am inceput „regimul” pe 14 aprilie 2016. La cei 27 de ani ai mei si 1.67m aveam 81 de kg. Mult prea mult! Au contribuit factori precum viata sedentara, 6 ani de stat prin biblioteci, munca de dimineata pana seara si mii de scuze pentru a nu slabi.
M-am hotarat sa slabesc si am slabit 18 kile. Cum? Scos dulciurile si rontailile de tot si apucat de sala. Sunt atenta ca un meniu sa nu depaseasca 400 de calorii si nu mananc intre mese. 2 sedinte de fitness pe saptamana si am slabit cam 10 kg in primele 4 luni. Am continuat sa slabesc desi am oprit sportul timp de o luna din cauza unei gripe cumplite. Nu mi-e foame intre mese, dar daca se intampla, mananc un iaurt, un fruct sau un biscuite din cereale complete.
Singurul risc este sa ma intorc la rontaielile dulci care imi aduceau mult mai multe calorii decat credeam.
Cum au spus si altii, porceala dintr-o zi de weekend nu te ingrasa pentru ca nu reprezinta regula in modul de a manca de zi cu zi.
@Delia, bravo, bravo, bravo!!!
Nimeni nu se ingrasa din o masa „porceasca”, sa nu fie mai multe, mai ales consecutiv. E bun principiul acela 80/20 (cel putin pentru mine). Daca in 80% din timp mananci si faci miscare corect, in 20% din timp ai voie sa „trisezi”. Si cum am mai citit mai sus,e vorba de stil de viata, nu de o dieta si gata.
@Lola, iar mă faci sa zic că tu ești slabă și n-ai de unde să știi. 🙂
Daca sunt slaba (sau ma rog, cum sunt) inseamna ca am liber la excese mereu? Poate ca sunt asa for a reason 🙂 Cu siguranta daca as manca ca vecina, de o varsta cu mine si de vreo 90 de kg, as arata ca vecina de 90 de kg. 🙂
@Lola, aici ai avut dreptate. 🙂
Nu știu cum să zic, dar dacă simți foame în timpul dietei, înseamnă că o faci greșit. Foame, nu poftă – că aia e eternă. Cea mai mare greșeală pe care o poți face e să începi să tai din mese. Mănânci sănătos, des și puțin și garantat nu simți foame.
@masonia, pentru că, desigur, toți suntem la fel și organismele ne reacționează la fel.
Nu e vorba de reacționat, că foamea nu e un efect advers. E vorba să-ți porționezi mâncarea într-un mod ok. Cam orice regim sănătos, care poate fi totodată un stil de viață, presupune să ai trei mese pe zi și cu gustări între ele.
@masonia, și atunci de ce nu mă crezi când îți spun că mi-e foame aproape tot timpul?
@Mihai, unde am spus că nu te cred? Am zis doar că faci ceva greșit și de-aia ți-e foame 🙁
Zilele trecute citeam într-o carte că dependența de mâncare pare a avea aceleași substraturi biologice ca cele ale dependenței de droguri. În condițiile astea, eu sunt binevoitoare cu mine când mai dau iama prin porcării, doară și drogații trebuiesc înțeleși când sunt în sevraj 🙂 Ideea e să nu transformi câte un exces din ăsta în obicei.
„De ce să mai slăbesc dacă și așa mă voi îngrăsa apoi” seamănă cu „de ce să mai trăiesc dacă și așa voi muri într-o zi” 🙂
@lotusull, nu vrei să știi de câte ori mi s-a servit „argumentul” ăsta.
Nimeni nu pare ingrijorat de cum sta pielea DUPA mult-dorita scadere ponderala. Nu inteleg de ce, dar toti pe care ii stiu sunt pe principiul „sa slabesc, ca vad eu dupa aia”.
Cred ca beneficiile estetice trebuie cantarite cu grija; personal, prefer o pufoasa decat una cu pieile cazute si botzite.
Anyway, exceptand cazurile de ingrasare in delta T relativ scazut, tuturor celor care scad in greutate o sa le atarne un sort de piele care va cere o abd-plastie. Ce faci cu aia fratiwere cand scrii prin comentarii „n-am bani de nutritionist”, „n-Am bani de dieta” etc.
din fericire multi grasi se opresc la careva kile plu minus si nu ajung la dilema sortului de piele
Macar mergi pe jos 1-2 km pe zi daca nu ai bani de sala, abdomenele acasa is moca si nu prezinta risc asa mare de deformare musculara daca nu sunt executate corect ca alte exercitii, iar pentru brate poti oricand sa folosesti sticle de apa umplute sau exercitii fara greutati. Pam-pam, a disparut sortul.
Gresim prin faptul ca tinem dieta in primul rand. Ideea de dieta este gresita, din punctul meu de vedere. Nu poti pur si simplu sa nu mananci sau sa tii cont de un program de slabit, dupa care sa te astepti ca, dupa ce slabesti viata ta sa fie ca inainte.
Trebuie sa iti schimbi stilul de viata si dieta zilnica, nu doar pe termen scurt. Cel putin asta e parerea mea.