Azi sunt exact cinci luni.
Acum cinci luni, pentru șaizecișipatru dintre noi timpul s-a oprit în loc. Șizecișipatru de inimi, de gânduri, de dorințe, de speranțe, de iubiri, de idealuri și priviri au încetat să mai existe. Au rămas în urma lor câteva lumânări aprinse, flori multe flori, crucea unui dumnezeu ironic, lacom și nedrept și un banner negru ce abia-i cuprinde pe toți. Plus amintirile și durerea. Amintirile c-au fost și durerea celor meniți să poarte această povara pentru totdeauna.
Cinci luni sterile ca bandajele de pe rănile celor rămași, care se vindecă la fel de greu precum cele din suflet.
Cinci luni de întrebari ale căror răspunsuri nu vor veni niciodată.
Cinci luni în care pașii m-au purtat aproape zilnic prin locul acela ucigaș de visuri. Nu mi-am dorit, așa a fost să fie. Și mi s-a părut din ce în ce mai pustiu și mai trist, pe măsură ce intervenea uitarea.
Cinci luni care par să fi trecut degeaba sau aproape degeaba. N-au murit doar ei, au ars și speranțele noastre că moartea lor n-a fost în zadar. Dacă nu mă credeți, uitați-vă în jur.
Cinci luni, șase luni, un an. Deja totul se transformă în cifre. Statistică abstractă și rece, mult prea rece față de căldura focului care i-a ucis. Și nu merităm. Nici noi, dar mai ales ei!
Timpul ne transformă , din păcate , in cifre și statistici.
Important e dacă in urma acestor evenimente invățăm , sau nu , ceva.
@Florin, dacă mă uit în jur…
Știu , nu am invățat nimic. Din păcate
@Florin, am învățat. Dar noi prindem greu și uităm repede.
Te contrazic putin…ceva, o mica schimbare a avut loc, chiar daca la general nu se vede, individual ceva e altfel.Nimic nu se schimba peste noapte si de nu ma crezi, te rog sa te uiti la tine si sa incerci sa vezi cu ce te-a schimbat pe tine evenimentul din Colectiv.
@Redoo, de-aia am zis „aproape degeaba”.
Din pacate nu s-a schimbat nimic din punct de vede institutional. Copii batuti in continuare in gradinite si scoli, politie care doarme in post, politie rutiera care sta tot la panda, localurile sunt la fel de nesigure.
Uite ce raspuns da primaria Cluj unei sesizari privind autorizatiile date de ei: http://domnuleprimar.ro/95356-Buna-ziua-rog-investigati-cum-primit-autorizatie-functionare-restaurantele-din-centrul-Clujului-Cum-putut-primeasca-autorizatie-ISU-restaurante-caror-usa-deschide-spre-interi.htm . evident, ISU au un site de tot rahatu si nu poti ajunge la ei decat sunand la 112 ca sa primesti amenda pentru ca ai sunat.
A parut ca este mai bine, o luna, doua.. apoi a inceput campania electorala si lumea uita, vor fi votati aceeasi penali in continuare
@shutzu, păi stai să-i dam cc lui @Ionut.
@shutzu si @Mihai, o intrebare: imi puteti arata o asemenea sesizare, cu acest subiect, trimisa inainte de „Colectiv”? Interesa pe cineva? Eu habar n-aveam de norme ISU, autorizatii, nu mi-am pus niciodata problema ca as putea muri in vreun subsol de carciuma sau prin vreun bar cu usa cu deschidere incorecta. De ce zic ca s-a schimbat treaba un pic? Pentru ca am inceput sa ne punem intrebari. Ca sa rezolvi o problema, trebuie intai sa ii cunosti enuntul. Aaa, ca la partea cu rezolvarea inca stam foarte prost, e altceva. Dar incepem sa cunostem problemele. Una cate una. Recititi comentariul meu. Nu poti sa te transformi din Romania in Germania sau Olanda in doar 5 luni. Dar, macar acum, tot prostu’ stie cu ce se ocupa ISU, ce norme trebuie respectate, dupa ce sa se uite cand intra undeva ca sa nu sfarseasca ca cei din „Colectiv”. Asa ne trezim din somn. Nu va fi usor si generatia noastra probabil nu o sa prinda Romania normala si civilizata. Dar, oricum s-a spus ca noi suntem generatia de sacrificiu, nu?
@Ionut, frate, m-am cam săturat de atâta sacrificiu.
@Ionut, eu imi puneam des problema cu existenta hidrantilor, a cailor de iesire si a modului de deschidere a usii in primul rand pentru ca am fost atent la instructajul pt protectia muncii sau cum se cheama..
si hai sa iti mai spun una, in teorie noi ii platim pe ISU ca sa isi faca treaba, pentru linistea noastra. Nu sunt specializat ISU ca sa stiu ca o anumita crashma are nevoie de 3 iesiri, pentru aia ii platesc pe ISU, ca in momentul emiterii unei autorizatii, sa se asigure ca are 3 iesiri!
si inca una, ISU functiona si inainte, se dadeau foarte greu autorizatiile daca nu dadeai spaga. la blocul in care in 2012 mi-am cumparat apartament, nu au vrut sa dea autorizatia, pentru a putea fi declarat finalizat pentru ca usa de la intrare in scara se deschidea spre interior. guess what, in 2016 usa se deschide tot spre interior, si blocul este declarat terminat, intabulat, tot ce se face, nu’sh, pentru ca si pentru aia platesc niste oameni sa stie (inspectoratu de stat in constructii cred).
ca sa rezum, as prefera sa nu imi incarc eu mintea cu toate detaliile, ci sa isi faca treaba cei pe care`i platesc. si nu si`o fac! zici ca s`a schimbat in sensul ca suntem mai atenti, nu m-ajuta, din contra, le vad si nu am cui sa le raportez, ma stresez si ma frustrez inutil, voi merge oricum acolo pentru ca nu pot sta in casa de frica sa nu mor, e absurd
@shutzu, pai hai sa ii „ajutam” sa-si faca treaba. De ce sa nu reclami? De ce sa nu ne stresam? Daca nu ii tragem de maneca, nu se vor apuca de treaba. Sunt 3 posibilitati pentru romani in momentul de fata: atitudinea ciobanului din Miorita, si astfel devenim girantii hotiei, prostiei si lenei; plecatul „afara” si „mai da-o in pizda ma-sii de tara si natie”; proteste, reclamatii, sesizari, zbateri, de multe ori in zadar. Eu prefer ultima varianta. Partea proasta e ca majoritatea o prefera pe prima si iau la misto reactiile „tinerilor frumosi”, oricat de absurde sau inutile ar fi.
@Ionut, fix acolo e problema,incercam sa ii ajutam, facem sesizari, reclamatii, tot ce trebuie, dar comunicarea interinstitutionala ramane in continuare 0. se arunca pisica de la unu la altu, si nu ai ce face
exemple in ultima luna, patite de mine:
1. mutat PFA dintr-un judet in altul, sun la onrc noul judet, imi zice ca n`or trimis aia de la onrc judet vechi ceva acte, si sa sun eu la onrc judet vechi. serios, sunteti colegi, da un telefon, rezolva, ma pui pe mine de bou pe drumuri
2. am vecina o cretina care urla toata ziua la copiii ei. sunat la protectia copilului, raspunsul a fost ceva de genul „pai daca nu`i bate, sau nu`i omoara, noi nu ne miscam cwrw, sunati la politie s`o amendeze pentru deranjarea linistii publice, si apoi politia ne cheama pe noi.
Si ar mai fi multe da deja incep sa ma enervez iar si e prea de dimineatza
S-au schimbat chestii, @Mihai. Poate nu asa de repede cum am fi vrut. E totusi, greu, sa scoti din incremenire o natie care a dormit 26 de ani. Un „Colectiv” nu e de ajuns, din pacate. Mai trebuie vreo 26 de ani si inca vreo cateva tragedii pentru asta. Pentru ca „dinozaurii” cu reminiscente comuniste se conserva mai bine decat tinerii. Dar lumea parca a mai prins curaj. Si unii s-au desteptat. Si niste ciobani au sarit un gard. Si niste unii l-au „defaimat” pe Dragnea. Si un prim-ministru se lupta cu mafia politica si cu propriile stangacii, dar mi se pare cel mai bun prim-ministru pe care l-am avut pana acum. Si avem si politist blogger (degeaba, faptul ca nu i-a fost frica de sefi si n-a pus capul in pamant i-a atras admiratia mea). Si DNA-ul inca functioneaza. Justitia, inca nu. Deocamdata. Si avem infectii intra-spitalicesti. Le aveam si inainte, dar macar acum, lumea a aflat de ele.
Aaa, si avem si legea anti-fumat. O lege necesara, dar gandita prost de niste prosti. Poate vom avea si legea anti-pisat pe strada. Si alte legi anti. Cine stie? Dar lucrurile s-au schimbat dupa „Colectiv”. Si vor continua sa se schimbe. In ritm de melc. Ca asa suntem noi. Dar si nenorocitul ala de melc ajunge pana la urma unde are nevoie. Daca nu-l striveste ceva.?
Comentariu beton!12
@Ionut, să nu ajungă în cuptor, cu unt. Melcul.
Draga, da-mi te rog untul ala..
@Redoo, ahahahaha
Singurele schimbari au fost la nivel politic. Schimbari platite la fiecare grup care striga. Au dat jos tinerii un Ponta si un Piedone. Cam atat… Si inca imi spune lumea ca eram paranoica. Ca tinerii obtin schimbari majore iesind pasnic in strada… Ce gluma…
@Sandra, 🙁
A fost Colectiv, a mai ieșit puțin puroi, dar rana deja s-a închis și va coace în continuare cu și mai multă putere. Cînd va izbucni, cît de tare, cine știe. S-a mai văzut puțin circ, s-a mai spus cîte ceva, au mai apărut cîteva cătușe și …. cam atît. În rest, rămîne același „colectiv” dezbinat, care uită repede, care-și vede de rutina zilnică precum un roboțel,
@Roxana, trist e că noi izbunim doar când se întâmplă chestii de genul ăsta.
Viața mi-a arătat că cea mai grea schimbare este schimbarea mentalității. Încearcă să schimbi mentalitatea unui singur om și ai să vezi cît efort trebuie. Sau încearcă să schimbi mentalitatea proprie și ai să vezi acolo rezistență….
Și după ce timp de două generații (în comunism) oamenilor li s-a inoculat ideea că au drepturi, spune-le tu acuma că au și obligații pe lîngă drepturile alea. Unui popor învățat să gîndească cu mintea altuia, să i se dea, să i se spună, să i se facă, cîți ani îi trebuie ca să găndească cu mintea proprie și să învețe că doar munca proprie e soluția? Unui popor învățat să primească ajutoare de tot felul, cum să-l faci să priceapă că cineva muncește pentru „gratuitatea” aceea? Cum să-l faci să priceapă că bugetul statului e un sac peticit, limitat și pe măsura muncii lui? Cum să-l faci să-și asume răspunderea pentru acțiunile lui și să nu mai paseze răspunderea cu „așa a vrut Dumnezeu”?
si eu zic ca s-a schimbat ceva, ceva care pare mic, ceva ce poate nu „sare in ochi”, dar s-a schimbat, cred eu, in fiecare din noi, cei care eram dispusi sa schimbam ceva. eu am vazut la mine si la oameni din jurul meu. am vazut cum una din bunicile mele, cea pentru care preotul si biserica sunt pe primul loc ca importanta in toata lumea asta, am vazut cum se schimba la fata cand am intrebat-o ce parere are despre inalt prea fericitul, sau cum i-o zice lui, si reactia lui fata de ceea ce s-a intamplat. eu nu am crezut ca ceva ar putea-o determina vreodata sa zica ceva impotriva vreunui preot, cu atat mai mult impotriva preotului „suprem”. am avut surpriza vietii mele cand a zis ca e un om fara suflet si nu e un bun crestin, ca a putut sa zica asa de bietii copii.
am mai vazut cum oamenii, si eu, le spunem copiilor ca e important sa faca ceva cu viata lor, sa isi puna amprenta pe societate, ca nu tot ce zboara se mananca si ca este dreptul si datoria lor sa ceara socoteala pentru orice, si ca nu hotaraste pentru ei cineva undeva sus ci chiar ei insisi. nu o sa se schimbe ceva „saritor in ochi” in 2 minute, dar daca noi ne educam copiii si ei ii vor educa pe ai lor si tot asa, candva va fi mai bine.
nu i-am uitat pe cei care au sfarsit acum 5 luni. dar este natural ca suferinta sa se atenueze pe masura ce trece timpul. e natural ca viata sa mearga inainte, asta nu inseamna ca nu ni-i amintim sau ca nu avem respect.
Suferinta nu trece. Doar înveți să trăiești cu ea.
nu trece. nici nu am spus ca trece.
@Bogdana, eu aş vrea să demoleze „Pionierul” şi să facă în loc ceva de relaxare.
cum ar fi ce?
@Bogdana, nu ştiu. Un parc. O chestie unde cei care au pierdut pe cineva acolo să poată veni să îşi amintească.
Felul cum ai scris acest entry m-a dus cu gîndul la altă mare tragedie, și la călătoriile Elenei Filatova
http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/chapter1.html
@Drakiula, 🙁
@Amintiri si durere si statistici si mama ma/sii, Mihai! Suntem un neam la lasi amortiti care stau si/si ling ranile si arata cu degetul „vinovatii”….asteptam miracole si sa ne salveze Arsenie. :((( vai de curu nostru de cacaciosi!
Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte e LEGEA
Odihneasca se in pace amaratii aia. Refacere scurta celor ce au supravietuit. iar celor ramasi fara copii…nu stiu ce sa le spun. Nu-i legea firii sa-ti ingropi copilul.
@Alina, nu e, deloc nu e.
În plus, un detaliu FOARTE important: unu’ n-ar zice: „Da, dom’le, pe felia X, s-a ratat din vina MEA!’ E de vină altcineva (sau altceva) ÎNTOTDEAUNA!
@VictorR, exact.
Mda, chiar ieri citeam un articol despre una dintre victime. Și exact la asta mă gândeam … au rămas doar niște statistici și un motiv de plimbat pisica de la ISU la Guvern și înapoi. Nimeni nu a fost de vină… Soarta… zic ei din birourile lor călduțe.
Eu atunci mi-am închis blog-ul. Era un blog de beauty și nu am mai putut scrie nimic. Mi-am dat seama că frumusețea vine din altceva și că pentru supraviețuitorii din Colectiv frumusețea este în fiecare zi în care vad soarele sau cerul sau florile sau aud muzică. Și eu am început să realizez că viața e frumoasă dincolo de make-up și de creme. Ca e mișto că am copilul lângă mine și doar Dumnezeu a făcut să nu fiu acolo împreună cu ea… Pentru că ar fi trebuit să fiu.
Știu că e nerelevant pentru mulți, dar mie Colectiv mi-a schimbat viața…Și pentru asta aprind lumânare în fiecare zi pentru cei disparuți și pentru cei care au supraviețuit.
Restul e deja can-can. Rapoarte, comentarii, etc ….Statistică
@Liliana, m-ai lăsat fără cuvinte.
Eu am fost fără cuvinte atunci, vreo câteva săptămâni…
Cîinii, lătratul, caravana…
Şi peste toate, uitarea. Visul oricărui politician.
@krantz, şi caii. Care nu mor.
Nu-ș cum se face, întotdeauna, da’ întotdeauna, mortu’ e de vină. Că a vrut să-și trăiască viața. Restu’, curați ca lacrima lui… Ovidiu. Nici nu vreau măcar să mă gândesc ce e în sufletul părinților care și-au pierdut copiii. Dreptate nu se va face, exact așa gândește optimista din mine. Schimbări? Hhhmm…. „ce-i aia?”
@fata veselă, uffff…
Nu vreau sa par eu impotriva tuturor, insa toata lumea vorbeste de schimbare, dar foarte putini sunt cei care chiar schimba ceva, in rest, teorie. Ne place ideea de schimbare dar schimbarea propriu zisa e a naibii de grea!
Ce s-a intamplat la ~Colectiv~ a fost, este o adevarata tragedie. Au trecut 5 luni si parca s-a intamplat ieri :(… iar oamenii s-au mobilizat ABIA dupa aceia, dupa ce au murit 65 de oameni! Aceasta mobilizare nu a durat prea mult… si probabil ca nici nu trebuia. Doar nu vom trai intr-o revolta perpetua doar sa simtim ca schimbam si noi ceva!
Nu trebuie sa existe tragedii sa ne trezeasca din continua adormire sau, mai bine spus, ar trebui sa ne trezim fara a fi nevoie de o astfel de drama!
Eu nu vorbesc de schimbare la nivel national ci mai degraba o schimbare la nivel individual!
Sa schimbam noi cate ceva, cat de mult sau putin putem. Sa alegem noi schimbarea in fiecare zi! De la a nu arunca gunoiul pe geamul masinii direct in parbrizul celuilalt participant la trafic, pana la a scrie propuneri de lege (in cazul in celor care au o asemenea optiune)!
Alegem schimbarea in fiecare moment sau…nu!
@Livia, schimbarea începe întotdeauna la nivel individual.
@ VOI TOTI!! http://m.b1.ro/stiri/eveniment/monumentul-dedicat-victimelor-de-la-colectiv-va-fi-construit-in-parcul-lumea-copiilor-intr-o-zona-rezervata-gratarelor-video-145036.html
I REST MY CASE. Nu inainte de a declara. SUNT PROASTA CU RAMURI. Am stat 5 ani la New Zork, am acte si eu vreau sa stau ACASA.
Cam asa:
http://expresuldebuftea.ro/wp-content/uploads/2015/12/B7Ijkb2IUAAt0CQ.jpg-large.jpg
@Adina, exact așa. 🙂
Din păcate învățăm atât de puțin, sau atât de puțini.
@GabiI, ah, ce mișto ai spus.