Prieteni, nu vă întreb la mișto, chiar mă interesează dacă uscătoarele electrice micșorează lucrurile, pentru că, ce să vezi, mie mi-a micșorat niște tricouri și hanorace.
Sau așa cred eu, că uscătorul mi le-a micșorat.
Scot din calcul mașina de spălat care e dovedit că micșorează lucruri dacă speli la peste 40° de grade. Ori la mine nu mai e cazul, pentru că sunt pățit, toate lucrurile mele se spală la sub 40°.
Așa că vă întreb cât se poate de serios: e posibil să micșoreze uscătorul electric lucrurile?
Da, da, știu gluma cu caloriile, scârbele alea mici care îți intră în șifonier și-ți micșorează hainele, ca să nu vă mai obosiți să-mi explicați că e posibil să fi scăpat câteva dintre ele și prin uscător.
Nu e cazul, pentru că vorbim despre niște lucruri noi, abia cumpărate, aflate la prima spălare, ca să zici că aveau timp caloriile să se ocupe de ele.
Mai mult de atât, eu am slăbit în perioada asta, nu m-am îngrășat. Ei, cu toate astea am niște tricouri noi care acum îmi vin până deasupra buricului, deși când le-am cumpărat erau lungi până la jumătatea buzunarului de la pantaloni. Și nu glumesc, aș putea să-mi fac o poză, să vedeți că nu glumesc, dar nu vreau să rămâneți cu traume.
E posibil să se fi întâmplat asta de la uscător? Pentru că eu n-am vreo altă explicație.
Și dacă tot vorbim despre uscătoare electrice, mă tot contrazic cu Mara, care zice c-a citit ea pe nu știu unde că uscătoarele electrice trebuie curățate periodic.
Și nu se referă la filtrele alea care se umplu de scame, pe care le cureți oricum la aproape fiecare utilizare, ci la modul că trebuie desfăcute nu știu ce șuruburi cum și curățate PE interior de scame care se adună acolo.
Or eu nu cred așa ceva, știți de ce? Pentru că foarte mulți oameni suspendă uscătoarele deasupra mașinii de spălat. Ei bine, ăștia toți cum și le curăță? Se apucă să le dea jos de unde le-au cocoțat, ca să le curețe, după care le urcă la loc? Doamne apără și păzește, chiar există cineva care face așa ceva?!
De-asta sunt extrem de circumspect la faza asta cu curățatul pe interior al uscătoarelor.
Așa că dacă aveți vreun sfat și pe acest subiect, îl aștept cu cea mai mare plăcere.
Vă foarte mulțumesc!
sursa foto: freepik.com
Daca respecti eticheta produsului, nu se va micsora la uscator.
Apoi, uscatorul meu are o usita in fata, o deschid, mai e una cu niste protectii extra, o deschid si pe aia, si cu o perie curat ceva care arata a rezistenta. Nici eu nu am stiut pana nu mi-a aratat sotul. Dar nu o dau jos, nu o desfac.
Acum vreo luna am avut un necaz la masina de spalat (si istorii cu mesteri dorei, dar asta e alta discutie). Am luat in calcul sa cumpar alta, cu uscator incorporat, gandindu-ma ce chestie desteapta fac eu si cat timp economisesc.
Numai ca citind recenzii am vazut cativa oameni scriind exact ce ai scris.
Bonus, cand am gasit intr-un final un mester sanatos la cap care a reparat masina mi-a zis exact ce ai scris (fara sa aduc eu vorba).
Desigur nu e o regula, nu toate uscatoarele micsoreaza toate hainele, dar aparent se intampla si nu rar.
La faza cu curatarea, nu ma pronunt pentru ca n-am uscator. Dar ma indoiesc, daca e vorba de surubareala si migaleala, electrocasnicele nu-s proiectate sa aiba mententata mai avansata, facuta de utilizator.
Mașinile cu uscător incorporat au viață scurtă. Am înțeles că în timpul procesului de uscare, folosind temperatură mare, în timp, topește o chestie de plastic de la mașina de spălat.
Cred că se micșorează hainele care nu suportă temperaturi înalte
A mea e cu uscător incorporat. Nu m-am gândit că poate face diferența..
O am de 10 ani și bag frate, de 3 ori pe săptămână… Nu s-au stricat niciodată (până acum)
@Minaosi zi ne soro, ce marcă e.
am eu un LG cu uscator incorportat de 7 ani, merge brici.
Da! Uscătoarele de rufe electrice micșorează hainele! Chestie care mă umple de nervi!
E drept că nu toate le micșorează la fel de vârtos (pe acest motiv eu mi-am schimbat uscătorul după nici un an de când l-am luat), dar iacă, îți certific eu că ”trupul tău de Adonis” este pus la grea încercare de uscător 😀
Produsul are eticheta, acolo sunt informatii despre spalare, uscare, detergenti, inalbitori, balsam de rufe, calcat, etc
… si programele de uscare sunt mai multe…
Dăjaba… Cu tot cu respectarea a ce scrie pe eticheta, mi le micește (mie cel puțin).
Poate nu pun programul de uscare bun, nu m-am gândit la asta…
Da, anumite haine se micșorează la uscător, in special bumbacul. Am pățit să se strângă cusătura după uscare.
În privința curățării, nu știu de ceva șuruburi. Am descoperit eu, că se aduna scame in niste gauri din interior, in jurul ușii, acolo bag bete de urechi și mai scot, cred că pe acolo captează scamele ca sa le stranga in filtru.
Raspunsul scurt e da. Uscatorul de la masina de spalat, fie ca e si masina de spalat si uscator intr-un singur anasamblu, sau ca uscatorul e separat, le micsoreaza de ajungi sa nu le mai vezi 😀.
Cred ca sunt anumite programe care totusi baga o temperatura mai mica la uscare si nu le afecteaza asa tare, dar tot e riscant.
Am observat fenomenul ăsta la bumbac și mai ales la lână, dacă folosești programele rapide care au temperaturi mai mari. Norocul nostru este că suntem șase oameni în casă și când se întâmplă așa ceva, le pasăm de la unul la altul 🤣. Necazul este că eu fiind ăl mai voluminos, rămân cel mai golaș 🤦. Sfaturi concrete nu am, din păcate 🤷.
Comentariu beton!23
Depinde de uscator. Cel pe care il am acum nu pare sa micsoreze. Legat de scame, are un sistem extrem de usor care se curata dupa fiecare folosire.
Băi, nu știu, serios, mai clar de atât nu am cum să scriu:
O fi și cum zice Mara, dar eu nu le-am curățat niciodată și sunt la al doilea uscător electric. Pe primul l-am avut aproape 20 de ani, o marcă italiană, foarte fiabilă, care avea evacuarea aerului prin tub, ca la hotă. Mi s-a părut mult mai eficient decât cel pe care îl am acum, cu condensare. La primul uscător nici nu se șifonau prea tare așternuturile, așa cum pățesc la ăsta de acum. Dar la ambele am stricat niște haine pe care nu aveam voie să le pun la uscător.
Da. Uscatoarele micsoreaza hainele.
Sa vezi ce interesant este cand bagi pantalonii juniorului si se scurteaza un crac cu o plama si celalat cu 2 degete 🙈
Mai corect ar fi spus ca hainele care nu sunt adaptate programelor alese, au un risc mare sa se micșoreze!
Și eu am acum maieuri cu buric, dar și eu le-am dar super hot. E bine să cumperi haine un pic mai mari, dacă știi ca le vei usca la uscător.
Uscatoarele sunt foarte faine. Și da, au doua filtre, unul se curata după fiecare uscare (altfel nu pornește un nou ciclu, cel puțin la a mea), iar un alt filtru se curata periodic, când da eroare 🙂.
Iar ca să vezi cât de deteriorata e o haina sau cât de prost e materialul unei haine, te uiți la scamele ramase in filtru.
Da, clar! Dar cititi dom’le eticheta, ca nu toate hainele sunt recomandate pentru uscare in uscator :))
Am oprit uscătorul în timp ce mergea la viteză maximă și s-a blocat nustiuce. Am chemat pe cineva să îl repare, și când l-a desfăcut era plin de scame și în interiorul carcasei (nu în recipientul special). Mi-a zis ca așa fac toate uscătoarele și e bine ca dacă pot să il curăț și pe dinăuntru, dar când i-am zis ca nu ma apuc sa scot carcasa toată ziua, a zis ca nu e chiar așa grav, e ok.
Nu am pățit dacă respect eticheta…Am un Beko de vreo 8 (??) ani…
Al meu, în dreapta jos, este o ușiță pe care o deschizi și prin care scoți al doilea filtru/grătar. Trebuie curățat bine, cam o dată la 2 luni…Jurassic Park ce am găsit pe acolo.
Depinde foarte mult de regimul de uscare pe care îl folosești. E bine să nu le usuci complet. Am și eu o colecție de tricouri pe care le-a uscat complet colega de cameră și care au ajuns slim fit. Și da, depinde mult de compoziție și de tipul tricotului.
Cu cât e mai de calitate (mai gros și mai fin) cu atât se micșorează mai mult.
Ca regulă generală am învățat-o să le scoată imediat după terminarea programului scurt de uscare, încă aburinde și să le scuture foarte bine pe ambele direcții. Revin la forma inițială și se pot purta în maximum o jumătate de oră. Și arată ca și cum ar fi călcate.
Cred că da. Chiar daca respect eticheta, mi se pare și mie că unele tricouri mi le_am micit așa. Chair săptămâna trecută mă gândeam că poate din cauză că le-am uscat la uscător.
Deci nu ești singur și sunt și eu mai liniștită, fiindcă văd că nu doar eu îmi pun întrebarea asta. Daca suntem mai mulți sa suspectăm treabă asta, cu toata respectarea de etichete, atunci sigur așa e.
Am un HotPoint cu uscator incorporat de vreo 5 ani si singura duda pe care a facut-o vis a vis de „haine” a fost sa imi strice 3 perechi de adidasi pe care i-am bagat la spalat si am lasat si programul de uscare pe on negandind ca o sa se strice lipiciul si pielea:))
In rest, daca respecti programele de uscare in functie de ce rufe bagi acolo, nu strica absolut nimic. Mi le mai scoate sifonate cand le tin prea mult la uscat dar mai reglez asta selectand „uscare pentru calcat” si le scoate foarte putin umede doar cat sa se usuce daca dai cu fierul pe ele.
De curatat de scame o fac doar pe chederul ala de la hublou, acolo se strang la greu. La cealalta usa de scurgere cu filtru de scame nu am umblat de cand am masina.
Eu recomand cu incredere astfel de utilaj. M-a salvat de la a intinde rufe prin casa/pe balcon. Consider ca asta, asipratorul robot si masina de spalat vase reprezinta un must have si usureaza viata la maxim.
Le micsoreaza pe unele, da. Mai ales sosete :))
Eu am de 16 ani asa ceva, sunt dependenta de uscatorul de rufe si m-am obisnuit cu acest aspect nefast. Dar imi place ca ies pufoase si, daca le impachetez imediat, nu mai e nevoie sa calc nimic.
E bine ca al tau le micsoreaza. Al meu cred ca le mananca. Masina de spalat da vina pe uscator, si uscatorul da vina pe masina de spalat.
Ce mă bucur că nu am înnebunit eu! La tricourile de bumbac uscate la program pentru bumbac am observat că s-au micșorat.
Cât despre filtre, în afară de cele normale, din cuvă, mai curăț filtrul de la condensator care la Beko e în partea stângă, are niște „sârmulițe” verticale, nu se scoate și avem o perie cu „peri” de metal, specială pentru acest filtru. Dau cu peria și apoi cu aspiratorul.
Am uscătorul pus peste mașina de spălat și nu am facut asta niciodată, dar am văzut că la spate uscătorul are un capac din plastic care se poate scoate și scoți niște scame de acolo. După 7 ani s-a scos cam cât scot eu din filtrul normal la o spălare.
Da, uscatoarele electrice iti micsoreaza hainele daca nu tii cont de ce e scris pe eticheta si de programul masinii.
De exemplu hainele care contin lana nu se baga la uscator. Nici cele din matase sau cele supra elastice cum ar fi tricourile termo. Eu verific toate hainele si le triez pentru uscatorul electric sau de uscat afara. Evident ca pe vreme buna nici nu folosesc uscatorul electric.
Da, se curata. Nu e dificil. Filtrele se curata dupa fiecare folosire, aici cred ca nu e cazul sa discutam. Tamburul (sper ca asta e cuvantul corect) se spala si el sau se aspira.
Micsoreaza. Certific.
Bine, nici nu pre aleg eu lucrurile dupa ce scrie pe eticheta si nici programele nu le prea aleg. Cert e ca miscoreaza, deformeaza… bune la vreme de iarna si umezeala, dar zau ca tambalul ala intins pe terasa, mai ales acum cu caldura, se dovedeste de preferat.
Sfat, insa: a nu se uita pe tambal lucrurile la nesfirsit. Stiu de la un prieten.
Da, le micșorează dacă se folosește programul de bumbac. După ce m-am ars o dată, am învățat să folosesc programul de „mixt” inclusiv pentru lenjeria de pat, prosoape și pentru tot ce avea etichetă de „bumbac 100%” și n-am mai avut probleme.
Cât despre curățat, în afară de clasicul filtru de scame, mai are o ușiță în partea din față jos, foarte ușor accesibilă, cu nush ce chestie de curățat de care îmi aduc aminte o dată pe an.
Eu folosesc un program pentru țesături mixte, indiferent ce pun la uscat, si hainele nu s-au micșorat. Cred ca este cel mai lung (pornește de la 1h 52min, se mai ajustează pe parcurs, în general se termina în mai puțin de 1h), și blugii ii lasă ușor umezi la betelie, dar dacă sunt pe faza și ii scot fierbinți, se usucă imediat.
Da, micsoreaza… sunt unele articole pe care nu le pun in masina de uscat. Gen colantii de sport, articolele din lycra, jeansii subtiti elastici. Am pus din greseala un cardigan cu compozitie partial lana, l-am scos bun de imbracat nou nascuti. Si articolele foarte delicate, nu vreau sa fac experimente.
Referitor la curatat, pe langa sita aceea care se curata la fiecare utilizare, exista o usita frontala jos, de unde scot un filtru (ceva agrenaj, nu stiu exact cum se numeste) plin de bucati compacte de scame ude, pentru care oricat am incercat sa gasesc o schema de curatat, cea mai eficiena e cu jetul de dus. Cu grija, sa nu intre mazga aceea pe teava de scurgere… dar se aduna destula… Ah, si in interiorul masinii, curat tot ce se poate din spatiul de unde am scos mecansimul acela.
Cu precizarea ca stiu cand e cazul sa curat in profunzime, intrucat masina nu mai incalzeste la capacitate maxima si rufele ies umede. Sau spre finalul ciclului e cu aer rece.
Da micsoreaza daca eticheta indica sa nu fie uscate la uscator electric sau nu alegi corect programul.Dupa ce am stricat niste haine am invatat sa sectez cu atentie ce usuc ce nu si la ce program.De curarat la mine e simplu ca e 2 in 1 adica masina de spalat cu uscator, un Samsung, si e simpla treaba.
Da, se micșorează și se răresc.
E un prost ca îți dă senzația ca ești un gras nesimțit și abia când te uiți mai serios in oglindă îți dai seama ca are dreptate 😁
Dar prosoapele ies absolut perfecte, așternuturile nu mai stau cu zilele atârnate, scoate parul de pisici și scamele.
Pentru oamenii de apartament, e foarte bun, te îndeamnă și să urci naibii pe scări 😁
Da, hainele se pot micșora în uscător . Da , uscătorul trebuie curățat. Depinde mult de modelul din dotare. În general, majoritatea cer periidic curățarea schimbătorului de căldură. Dacă este dat în folosință de mai mult de 3 ani , se recomandă desfacerea aparatului și curățarea în detaliu , deoarece scamele se aduna peste tot.
Dacă nu vrei sa faci asta, cu timpul va ceda. Și vei cumpăra un nou uscător, dar nu înainte de un research. Iar în căutarea asta vei descoperi ca Boch sunt singurii de pe piața care dețin și au implementat tehnologia de autocuratare a următorului . Da ,da , ai citit bine. Uscatorul este atât de deștept, că, în timpul ciclului de uscare întra în self-cleaning. Personal, chiar dacă, financiar vorbind, este un efort , achiziția unui astfel de uscător merită și ultimul leu.
Si LG are un astfel de model, cu self cleaning. Curata filtrele si ce o mai avea pe acolo cu apa rezultata din uscare. Nici nu are usita aceea tipica uscatoarelor, pe unde se poate curata, doar filtrele de langa cuva se pot scoate. Il avem de multi ani si inca merge foarte bine.
Și uscătorul meu e pe mașina de spălat. Nu știu ce să zic, eu am un pic peste 1,7m și ajung f ușor la filtre. Chiar cred ca cele protejate de ușița de jos, sunt mai ușor de curățat “la etaj”, decât ar fi dacă ar trebui să stau pe burtă 😜
Am un Electrolux, de vreo 10 ani cred
Da, cu siguranță le micșorează sau le schimbă forma. Contează mult să respecți indicațiile de pe eticheta produsului ( multe produse au indicații foarte clare dacă îți aloci timp să le citești și pe multe apare chiar indicația sa nu fie uscate în uscătorul electric) – dar cine stă să facă treaba asta? Am făcut-o eu o perioadă scurtă -inclusiv stabilirea timpilor de uscare corecți, inclusiv scoaterea haileir la timp din uscator- după care am constatat ca viața e prea scurtă și singura regula respectata a mai fost: dacă rezistă la uscător are loc în dulapul meu, dacă nu, renunț. E prea scurtă viața să stau să aleg după etichete sau să respect alte indicații de la uscător decât mutarea butonului pe “mix” :)))))). Și am observat ca mai contează la fel de mult calitatea materialului și în mod clar H&M, Berska, New Yorker, și alte “branduri” la modă printre adolescenți nu au multe puncte la calitatea materialului, tricourile de la ei ies minuscule și deformate :)). Hainele de la branduri serioase rezistă, cu excepții și acolo bineînțeles. În ceea ce privește curățarea în amănunt a uscătorului, așa am auzit și eu ca îi crește durata de viață. Am decis ca o scurtează pe a mea să stau să îl pigulesc de scame mai mult decât standardul oficial deci nici aici nu pot fi de mare ajutor 🙂
Și eu am aceeași problemă. Observ că uscătorul meu micșorează hainele, mai ales tricourile, pantalonii și cămășile în zona burții. Nu știu, există un program care să nu micșoreze hainele în această zonă? Mulțumesc anticipat!
Băi, ba da, există un program, dar e pentru frigider, nu pentru uscător.
@Mihai
Nu ma pricep la electronice, nu inteleg ce legatura are uscatorul care incalzeste cu frigiderul care imi raceste berea. *sunet de bere deschisa pe fundal*
are, are. 😀
ha ha ha ha!!!
auzi, da’ de unde ai luat poza cu mine?
În loc de atâtea diete ai încercat să te dai o tură în uscător?
Comentariu beton!14
Da, daca nu ai uscator cu autocuratare condensator, trebuie curatat condensatorul macar o data la doua luni. Altfel, nu mai usuca cum trebuie si ii creste si consumul.
În ceea ce privește curățatul uscătorului pe interior, vei fi surprins ce o să găsești acolo după ce desfaci șuruburile și dai jos carcasa. Am asistat la operațiunea asta prima dată când a venit cineva de la service sa îl repare (cineva a uitat un șurub in buzunarul unor pantaloni și după ce a fost spălat corespunzător a intrat și la uscător, blocându-l). Ca să scoată șurubul năzdrăvan a desfăcut lateralele, apoi a dat jos capacul. În cei 3 ani de folosire se strânseseră o grămadă de scame. Se ia frumos aspiratorul și se curăță peste tot (cu grijă la cablurile de pe acolo).
Am repetat anul ăsta operațiunea și era la fel de plin de scame
uscătorul de rufe electric micșorează hainele, dar nu pe toate. trebuie sa citești atent eticheta.
eu am uscătorul de 4 ani și a „beneficiat” de 2 curățări interioare, ambele pentru ca se stricase ceva piese prin el.
Am avut încă de la început în Germania un uscător Gorenje. Nimic extraordinar, dar îşi făcea treaba. Am primit anul trecut un AEG şi soția a înlocuit pe loc, vezi că e marcă germană străveche (bine, eram şi în oraşul în care apăruse AEG). Doar că de atunci mi-se tot micşorează tricourile şi pantalonii. Cred că de la lipsa manualului.
Sigur le miscoreaza, patit cu mai multe tricouri de la Fruit of the Loom, Puma si Nike(deci nu chinezisme), care din XL, sa nu imi vina lipite pe corp, s-au transformat dupa un nr de spalari in xs sau ceva de genul, in sensul ca abia mai acopera buricul. De atunci doar tricouri de bumbac 100% si nu neaparat de firma. 👍
Dap. Eu avand 60kg iar sotul meu 130kg, am reusit performanta de a face un bluzon de-al lui pe masura mea. Trist moment. De atunci mai bag la uscator doar lenjeriile, prosoapele, sosetele si chilotii(si chiar si cele din urma, mai rar). Ca sa nu avem discutii ca de ce s-au strans si ma saturasem sa stau sa trag de ele cand le scoteam. Daca le las cum sunt ele pe program de bumbac sau mai stiu eu ce, mi se pare ca nu le usuca bine, iar daca le bag suplimentar le miscorez. Daca a descoprit cineva vreunul misto care nu le miscoreaza, ar fi dragut daca ne-ar spune marca si modelul. Cumnatul meu a gasit o solutie si mai si….isi cumpara haine cu un numar mai mare.
Eu am un Miele (model basic, nu varf de gama). In afara de spatiul ala din interior unde se aduna scame, mai are un burete care absoarbe doar praf („filtrul plintei”). Cand se imbiba – se aprinde un buton rosu si trebuie curatat si ala. E undeva jos la baza, cam unde sunt filtrele la masina spalat rufe. Scrie in manual despre asta. Poate alte marci au suruburi pentru ceva asemanator
. Cat despre micsorat, da, dar nu pe toate si nu predictibil. In general bumbacul o pateste.
Da, mai ales la bumbac. Si eu, ca sunt luuuunga si slaba, imi iau mereu pantaloni de trening un pic mai largi (macar sa nu fie scurti) cu ideea ca oricum vor intra la „apa”. Intra, PE LUNG, asa ca arat ca o tampita cu pantaloni aproape 3 sferturi, dar largi 😀
Da, uscătoarele micșorează hainele. Și nu doar la prima uscare, ci la fiecare uscare. tricourile mele normale XXL au ajuns în cîteva cicluri M, blugii (drepți și clasici, nu izmenuțe pentru gleznuțe) nu-i mai pot inchide, mînecile cămășilor ramîn între cot și încheietura mîinii, șosetele scad de la 45 la 38 și aș mai avea exemple. Enervant și frustrant.
Balsamul de rufe este al doilea vinovat, pățit cu bumbac, woolmark, cașmir. Urmărită problema, făcut teste pe haine de plimbat cîinii și lucru pe lîngă casă, confirmat.
Cum eu îmi găsesc greu îmbrăcăminte pe motiv de dimensiuni (190cm/120kg), am instituit regula ca hainele mele să nu pățească nici balsam, nici uscător. Doamna mea în schimb, care ți-a urmat sfatul ducîndu-se la nutriționist, ocazie cu care s-a reîmprietenit cu cîntarul, este încîntată, cele 12kg pierdute de la începutul anului (încă) nu au forțat-o să își schimbe garderoba, hainele țin pasul cu unealta diavolului.
Mie nu mi s-a întâmplat, dar am auzit de la veterani ca se poate intampla daca usuci la temperaturi prea mari pentru materialele respective. Soluția e sa respecți eticheta produsului, iar unde ai dubii sau nu ai instrucțiuni, să folosești programul ala pt rufe delicate (diferă in functie de brand), sau cel cu timp mai lung si temperaturi mai mici. Pt mine personal uscătorul de rufe e minunat. Nu as renunța niciodată. Mi se luase sa tot intind si uneori sa nu se usuce .