De ieri a venit și Mara, am fost la Bilbao s-o iau din aeroport. Bine ea a venit, dar tot pe cameră am stat, c-a plouat non-stop de când am ajuns în Lekeitio. Ieri seară s-a oprit ploaia și azi e prima zi în care am văzut soarele la față.
După ce s-a oprit ploaia, am zis totuși să ieșim din cameră să ne plimbăm un pic, dar asta s-a întâmplat târziu, după ora 10:00, pentru că fratele vostru a stat să vadă glorioasa pierdere de vreme care a fost meciul FCSB – Universitatea Craiova.
În mod normal, n-am mai fi ieșit la ora aia, dar ni s-a făcut un pic de fomică, mai ales mie, și-am zis să facem câțiva pași și să și mâncăm ceva.
Ce nu luasem noi în considerare este că spaniolii sunt celălalt popor, după greci, căruia nu-i place munca. Pentru că, la ora 22:30, când am ajuns noi în oraș, toate cârciumile aveau bucătăriile închise.
Ceea ce n-ar fi fost ceva rău dacă nu le-ar fi deschis la ora 8:00. Și nu glumesc: poți să mănânci între 8 și 10 seara. În rest, te duci la supermarket dacă ți-e foame. Problema e că nu există niciun supermarket în orășelul în care stăm.
Așa, revenind, ziceam că era 22:30 și, în toate cârciumile în care intram, răspunsul era unul singur: „cocina cerrada”. Aproape că renunțasem la gândul c-o să mai mănânc vreodată și mă gândeam cu groază cum o să mă roadă stomăcelul până dimineață de fomică.
Am mai făcut totuși o ultimă încercare, am mai intrat într-o cârciumă în care oamenii ne-au zis că bucătăria este închisă, evident, dar că putem să comandăm ce avem aici.
Și ne-au arătat vitrina aia unde se țin preparatele gata făcute (parcă pinchos le zic ei). Tote ce avem aici e la ofertă: 1 euro porția.
Am crezut că glumește, dar cel care vorbea cu noi a dat din cap foarte serios și a zis: „nu, nu, chiar e ofertă, orice la un euro”.
Acum, eu căutam ceva de mâncare, că pe lângă asta mai era și la ofertă, îmi suna a cântec de îngeri.
Și uite-așa ne-am luat tot ce vedeți în imaginile de mai jos și-am plătit pentru toate 9,50 euro, cu tot cu vin. Și nu glumesc.
Nu v-aș fi povestit toate astea dacă nu aș fi vorbit cu Mara, după ce am plecat de la oamenii ăștia, și amândoi am ajuns la concluzia că este o mișcare genială treaba asta cu un euro pentru orice pinchos.
Îmi pare rău că nu mi-a dat prin cap să fac și o poză sau un video cu vitrina în care erau expuse, ca să vă explic că s-a golit, au vândut tot, cât am stat noi și am mâncat.
Pentru că oricine intra în cârciumă primea aceeași ofertă. Evident că toată lumea își lua ceva de mâncare, la 1 euro porția.
O dată că ești în Spania unde oricum mâncarea e bună, și doi, pentru că de ce să nu profiți?
Și mă gândeam în câte cârciumi care închideau am ajuns eu în această viață și niciuna nu a avut vreo ofertă de genul. Mă refer, desigur, la cele care au și preparate gata făcute.
De ce nu fac asta toate? Mi se pare cea mai bună metodă să scapi de produsele pe care oricum, în mod normal, nu ai avea voie să le mai vinzi în ziua următoare. Dar la noi probabil preferă să le arunce.
Sau, nu știu, poate nu mă duce pe mine capul și știți voi ce se întâmplă la noi.
Acum vă las cu videoul de la fața locului.
Esti tendentios domnu’ 🙂
Ai zis greci in loc de italieni.
La greci mananci pana tarziu in noapte, cum sa inchida devreme, pe cand la italieni… cine a ajuns in Cinque Terre acum cativa ani si in prima seara am mancat la restaurant indian, caci in rest, „cocina is closed”? Eu 🙂
Comentariu beton!22
Grecia. Cafeaua aceea specială băută in dimineți liniștite si răcoroase, când toți din jurul tău încă dorm 😉
Cred c-ai greșit articolul. 🤭
Wowww!
Urasc cuvantul cârciumă. Sunt singurul cu parerea asta? Suna asa, ca un ultim loc unde ai vrea sa mananci sau sa bei. Cârciumă pt mine inseamna o bodega infecta, nu un loc unde sa iei masa. Prefer mai bine ”restaurant” sau ” local”. Poate o sa te superi pe mine, dar asta e.
Comentariu beton!22
s’teț prea sensibil, domnu’!
„hai să ne-ntîlnim sîmbătă seară,
într-o cîrciumioară la Șosea…”
și poți să-i duci niște semințe de cîrciumărese, o floare frumoasă și foarte rezistentă…
Comentariu beton!18
eu le zic la toate „bodegi”. Trebuie cel puțin un șoarec ambidextru să mă convingă să-i zic restorant.
Ce să-i faci, am crescut cu Joseph Porta, Obergefreiter din mila Domnului și mă interesează doar unde e haleala.
Comentariu beton!21
te și văd în pas de defilare și interpretînd „o moarte, dulce moarte”, ceea ce, în cazul stabilimentelor autohtone…
Comentariu beton!15
Ah, Sven Hassel, ce vremuri…
@Lucian, în dimineața asta Joseph Porta, Obergefreiter din mila Domnului, a gătit niște blini. Și visează ca următoarea masă să fie un borș.
n-ai cum! imi lasa gura apa!
Deliciu, știu ce zici! Și în Italia, in special in Veneția și anumite orășele din sud, găsești gustările astea delicioase la 1 eur, însoțite de câte un păhărel de „licoarea casei”.
Când e să ai noroc, ai! 🍷🥯
@Călimara
Şi…dumneavoastră beti ? 🙂
@Ananas: doar (de)gust! 🙃🤭
@Călimara, ah, deci umpique! Liqueuarea casei , ziceţi! Aşteptăm poze!
Venetia??? Unde??
Te rodea stomacelul si mai slabeai un kilogrămuț. Te urasc🙄. Arata asa de bine🤤.
Noi tot in aeroport in Stockholm de vreo 2 ore. Expressul nu circula din cauza unei defectiuni. Asteptam acum un autobuz special care sa ne duca la Stockholm. Macar ajunge pana la hotel. Jur ca nu il mai pun pe domnul sot sa intrebe la info ca mai mult ne invartim ca un c.oi intr-o galeata. Evident ca stam la o coada internala, si inca de 2 ori (nu ore) la aceeasi coada 🫣.
Asta cu cerut de informații îmi aduce aminte de pățania unor prieteni in exc’ursie la Stockholm. Nu găseau nu știu ce obiectiv turistic și au zis să întrebe un om de-al locului. Și au primit următorul răspuns: „Eu nu sunt Google!”…
@Mara, 🤣🤣🤣.
In contextul asta, koi se scrie cu k.
Cel mai prost moment să dau peste articolul ăsta! Sunt la muncă, mi-am uitat pachetul cu mâncare acasă, mi-e foame de aș mânca și scoarță de copac și mai am de așteptat vreo două ore 😭😭
Comentariu beton!13
Wow! Eu am salivat la ardei si masline, restul, recunosc, nu cunosc. Arata senzational si precis a fost foarte bun totul!
Exista si la noi oferte de genul: ieri, dupa tradiționalul peste (si altele) la gratarul de Florii, am iesit la plimbare cu “catzelul” din dotare. Are fo 30 de kile cand nu ploua. Altfel, e superba si
perfect iubibila, judecând cat se bucura curierii de mai vin pe aici si o cunosc de mica, care ma suna dupa ce se joaca bine-bine cu ea, daca e pe afara, ca altfel doarme cu noi in pat. In fine. Nu pot pune poze aici, incerc pe Facebook. Si legenda spune ca exista o gogoserie pe la noi prin cartier, pe traseul de plimbare clasica. Mica, obscura, dar cu gogosi adevarate, nu d-alea de mananca politistii prin filmele americane (nu ca nu-s bune acelea dar astea-mi plac mai mult). Si cum ne plimbam noi, digestia in miscare, ma trazneşte mirosul si pofta. Vad cu coada ochiului o gashka de domnitze si domni care in pas voios, tot mânatǎ de miros, acolo merge. Gentuțe la mâna fracturata, adica ținute aşaaaa, de zici ca au probleme medicale, cizmulitze cu toc, blanutze. Erau 17 grade, eu cu treningul si adidasii din dotare, pe care cand le vede cainele e happy: egal urmeaza plimbare. Altfel spus, homeless style. Astept afara in capul scarilor (e la un fel de subsol) dar strig de acolo, intreb daca mai ramane ceva, pentru ca deh: e duminica, si ora inchiderii trecuse deja. Gasca vesela vine inapoi plina cu pungi aromate de-mi lasa gura apa (mancasem temeinic, da? dar la gogosi nu rezist 😌). Ma vad cu cainele, cam amarate amandoua si toti se ofera sa-ne dea de la ei din portie. Or fi crezut ca a mea catzea papa gososi (bine, capata o bucatica bine curatzata de zahar, de pofta, sper sa nu citeasca doctorul ei pe aici ). Refuz politicos, plecam si la 3 pasi distanțǎ, ma striga o
doamna. Si-mi pune o punga plina de gogosi in mana: vi le-am pastrat, doamna, ca v-am auzit. Zic: vin sa le platesc. Zice: nu e nevoie ca am inchis casa dupa domnii. Miroseau gogsosile de nu stiu care dintre mine sau caine salivam mai tare. Da, da, a capatat si ea, aşa, pe drum, direct din punga dar puțiiiiin, ca nu m-a lasat inima insa cainii nu au voie nici dulce si nici sarat, zice doctorul. Oricum nu aveam cash la mine, doar cardul pe telefon insa doamna nu a vrut nici sa auda. Am fugit spre casa, sa nu se raceasca, ca am si altfelnde familie, bipeda. Deci au fost gratis gogosile, desi mamaia mea (care m-a crescut) mi-a spus toata viata ei ca nu exista nimic gratis pe lumea asta. E, uite ca punga asta a fost. Am sa le aduc niste dulceata de trandafiri doamnelor, ca tot ma duc de Paste la ai mei la țarǎ. Si mai gasesc eu ceva bun pe acolo prin camara. Intre timp, le urez de bine si sanatate. Am scris mult, ca sa scap de curǎțat covoare astazi. Telefonul e mic, ochii batrani, nu am scris chiar ca la carte si cu diacritice. Sper sa fiu iertata ☺️.
Altfel, numai bine, sanatate tuturor! Drumuri bune si soare din belşug sa aveti.
Comentariu beton!73
+100
M-ai rupt, bucati rostogolite si pierdute in cele patru zari m-ai facut cu gogosile alea! Simt mirosul, textura, zaharul pudra lipit de degete si prin jurul gurii…
De unde iau eu gogosi acuma, de undeeee?
Comentariu beton!15
Să vă fie de bine!
Știu că nu o să mergi niciodată la Costinești, dar există acolo Autoservirea Marea Neagră care la ora 20 are reducere 50% la toate produsele care au rămas de la prânz. Și nu mai rămâne nimic.
În plus, bucătarul șef trece și face inspecție la vitrine. Gustă, măsoară temperaturi etc. Mănâncă și el tot acolo după rush hour de prânz. L-am văzut cum a chemat un bucătar și a trimis înapoi la bucătărie un recipient cu mâncare.
Comentariu beton!11
E ceva tipic in Tara Basca „el pincho”.Ei seara prefera acest tip de cina,si nu numai in acea regiune.Pretul este normal,tinand cont ca la ora inchiderii nu pot fi pastrati pentru a doua zi.Aproape tot ce nu se vinde se arunca pentru ca a doua zi nu l-ar cumpara nimeni.In ceea ce priveste ora inchiderii, programul stipulat de lege este de 8 ore.Dand doua servicii,pranz si cina se incadreaza in programul legal.Nu e vorba ca nu vor sa munceasca,mai ales in perioada asta a Pastelui.
Ai găsit faimoasele pintxos ( pinchos in spaniola normala) ale Pais Vasco. Acolo barurile se rup de platouri cu diverse pinchos care merg de la gildas ( scobitoarea aia cu măslină și anșoa și ardei iute) până la castronele mici cu mâncare elaborată. Bilbao, San Sebastian sunt faimoase pentru barurile cu nemiluita cu ele, dar, găsești în orice bar de sat vasc. Obiceiul pe acolo este sa-ti iei o bere mica ( zurrito) sau un pahar de vin ( soiul vasc se numește txacoli ) , sa mănânci niste pinchos într-un bar , sa mergi in alt bar, alta bere mica ai alte pinchos până te saturi. În orașele mai mari sunt mai scumpe, de la 1.5 la 6 sau 7 eur pincho, clar depinde de ce îți pune. E superb in Pais Vasco, se mănâncă super bine și se trăiește și mai și sau, cel puțin așa zic eu când mă duc în vacanță pe acolo 🙂
Comentariu beton!16
Ai venit tu in vizita in extrasezon… Ca daca veneai vara, erau bucatariile deschise pana mai tarziu. Ca spaniolii se duc la cina de la 9 seara in sus.
In alta ordine de idei, daca tot te mananca in profundor sa faci nordul Spaniei, chestie pe care nu o recomand nimanui, si nu pentru ca nu are ce vedea, ci pentru ca exista realul pericol de a intra in depresie cand termina de vizitat si se intorci acasa, nu evita Luanco, Ribadesella, Cudillero… Si daca ajungi pana in Finisterre, si mai bine!!!!
Dar sa stii ca nu plangi pe umarul meu cand te intorci acasa si o sa intri intr-o depresie vecina cu sinuciderea… Eu te-am avertizat…
Pentru gramar nazi: nu am pus diacritice pentru ca scriu de pe un dispozitiv care nu are suport pentru ele.
Comentariu beton!17
cre’că n-ai mîncat și scobitorile sau ce-or fi fost bețișoarele alea…!?
auzi, da’ ce iesprimare e și asta? auzi la el, „a venit ȘI Mara”… de parcă i-ai făcut o favoare…
na, acu’ să văd io ce-o să mănînci!
cu plăcere…
Comentariu beton!13
Asta cu 1 euro am văzut-o la Ikea în Delft. Aveau meniu de 1 euro la micul dejun. Nu era vreun ospăț, dar aveai un ou, ceva brânză, ceva croissant sau chiflă și bineînțeles cafea sau ceai.
Era plin la ora 9 de pensionari din blocurile de lângă și de oameni nevoiași.
Cred că era doar între 9 și 10, până se deschidea magazinul mare, dar gestul mi s-a părut dincolo de orice încercare de ”cârlig” pentru vânzări.
Pe mine m-a costat dublu un suc de portocale luat pe lângă meniul de 1 euro.
Eu mușcam și din farfurie.
O fi si in Spania aplicatia care exista in Franta, „Too good to go”. Aceasta iti indica intr-un perimetru de X metri sau kilometri ce produse alimentare nevândute exista si la ce pret ti le dau. Evident ca nu toate brutariile sau supermarché-urile sau restaurantele fac chestia asta, pentru ca in prealabil comerciantii trebuie sa se inscrie pe platforma. Fiica-mea a recuperat de mai multe ori la brutaria de lânga ea (Lyon) pachete la 2-3 euro. In general avea 1-2 sandviciuri + 1-2 prajituri + 2-3 produse de patiserie.
Nu cred. Spaniolii nu-s prea prieteni cu online-ul iar sa stea cineva sa actualizeze stocuri manual (cum cred ca s-ar face intr-o carciuma) n-o sa vezi prea curand.
Nu actualizeaza ei nici la businessuri care s-ar preta excelent la vanzari online, d-apai in carciumarie.
Eu luasem, noi luaserăm 🙂
Să continuăm cu am stat pe cameră? Ce cameră? De bicicletă?
Am venit pe tren, avion etc…
Mor cu exprimările astea. 🙂
Comentariu beton!19
Tortilla arată misto rau. Bocadillo de jamon, acceptabil…. Ca întrebare, cu ce erau umplute empanadillas alea? Cu ton sau cu carne?
Distracție plăcută și nu rata Asturia și Galicia.
Cu carne. Nu pot cu ton.
Frate, cît noroc să aibă un om?
După camera aia superbă, cu peisaj fantastic, acum haleală bună la preț de nimic.
Plus Rafale ăla de un albastru fascinant (de Mara nu mai pomenesc).
Nu poți mulțumi îndeajuns Celui de sus…
🙂
Merci ca mi le bagi in nas acum, cand n-am nimic de mancare (ca trebuie sa ma apuc de gatit :)). Noi am avut o surpriza din asta de ieftineala in Bosnia, anul trecut. Am oprit in Visegrad sa mancam ceva (drum de 14 ore in total, ca asa conduce bezmeticul de mr. Dojo). Am gasit un fast-food cu pleskavita, din aia mare cat ecranul de 17 de la laptopul meu. Intreaba al meu cu glas languros, daca putem plati in Euro (ca astia au alta moneda), si doamna de acolo zice ca da.
Apropos la Mihai, daca eram numa’ cu cardurile, faceam foamea 🙂
Pregateste doamna 3 bucati pleskavita cu de toate, cred ca un kil bucata, si ne spune: 8 euro.
Blue screen … i-a dat barbata-miu 10, ca ne asteptam la cel putin de 3 ori mai mult.
Am mâncat noi la Shopping City Sibiu pe la 21 și un pic la un împinge tava care era singurul și avea resturi ambalate în caserole. Am luat ce era pe acolo adică ceva orez cu ceafă dă porc, pireu de cartofi cu aripioare. Totul la reducere. Patru persoane am plătit 230 de lei.
Bonusul, că am avut și ceva gratis, a fost o cufureală a doua zi.
@Shoric: măcar te-ai curățat pe mațe.
🤣🤣🤣
@MV: no, așe da! 🎉🎊🎉
Delicios pentru €9,50. 🤤🤤🤤
Am două vești pentru tine una bună una rea, cu care incep????
Cu cea bună da, e semana santa și de joi până duminică nu muncește nimeni toată lumea e liberă sunt niște procesiuni foarte frumoase în toată Spania cu costumații și formații care cântă imnurile procesiunii e splendid!!!
Vestea proastă e că in general în semana santa plouă aproape mereu și mai ales în partea aceea din nord, dacă tot ești în zonă nu rata muzeul Gugenhaim din Bilbao și fă un drum până la Santander unde poți face plimbări cu vaporașul pe una duntre cele mai spectaculoase plaje din Spania, am 20 de ani aici și cunosc Spania mai bine ca România nu vei regreta, cât despre mâncare nu te mira mult, la Granada de exrmplu dacă mergi să bei o bere la halbă îți intră in prețul berii și tapas, cu 3 beri ai plecat sătul și băut și mâncat iar lucruri la 1 euro găsești la lanțul „100 bocaditos” sau la „la boca te lia” sunt specializate pe chestia asta.
Pronosticul e că de joi seara se răresc ploile dar aici in zona Valencia, Murcia, Andalucía, in rest vă doresc o vacanță minunată și să profitați de toate frumusețile nordului!!!! 😜 😜 😜
La noi nu aruncă mâncarea,o servesc a doua zi sunt sigură. Amestecă ciorbele între ele mai bagă carne de la felul doi.
Nordul nu e sud…Pais Vasco nu este Andalucía 🙂 Acolo gasesti bucatarii deschise si la 12 noaptea.
Era prin 2 mai, la o autoservire, o oferta de gen. 50% reducere după ora 17, la tot ce rămânea. Să mai spun că ciorba de pui avea gust de laturi, iar ceafă de porc la grătar pe care am prins-o zici că era făcută alaltaieri?