Nu, că trebuie să vă povestesc asta.

Am mai zis pe aici, ne-am mai și contrazis pe subiect, că eu nu plec niciodată cu cash la mine. Mă bazez pe faptul că am colindat toată Europa și peste tot am putut plăti liniștit cu cardul.

De-aia niciodată nu mă complic să-mi iau cash la mine. Prin urmare, după cum vă puteți imagina, nici la acest drum n-am plecat cu vreun euro cash la mine. Să fac ce cu ei?

Acum, c-am făcut această introducere, o să vă spun că ieri am plecat de la Toulon spre un micuț orășel aflat undeva între San Sebastian și Bilbao, pe numele lui Lekeitio.

N-auzisem în viața mea de el, l-am descoperit absolut întâmplător când căutam locuri care s-ar putea preta pentru „hidden gems”.

Inițial am vrut să-mi iau cazare în Bilbao, după care m-am gândit eu mai bine și-am zis să caut cazare într-un oraș mai mic din zonă. Când am dat click pe Lekeitio ăsta n-am mai stat pe gânduri: aici caut cazare.

Și nu doar c-am căutat, dar am și găsit un hotel absolut senzațional. Sau, mă rog, cel puțin din poze și din review-urile de pe Booking, arăta senzațional.

Paranteză. Mi-am mai luat țepe cu hoteluri care arătau bine în prezentare, în poze și-n review-uri, dar la fața locului găseai leopardul din spatele gardului vopsit. De-aia eram relativ circumspect.

Dar s-a dus naibii orice urmă de îndoială când am ajuns. Da, hotelul chiar e senzațional. Vă las la final un video ca să vedeți exact despre ce e vorba. Am închis paranteza.

Revenind. Ziceam că am plecat de la Toulon spre acest oraș complet necunoscut pentru mine, până ieri.

Toate au mers bine și frumos până am intrat în Spania. Mai precis, până am ajuns la prima stație de taxare auto. Știți voi, cașcarabete din alea unde plătești ca să ai voie să mergi cu mașina pe autostradă.

Ce nu știți voi e că la spanioli, spre deosebire de francezi sau italieni, majoritatea cașcarabetelor ăstora sunt cu om în ele. Adică e un cetățean acolo sau o cetățeancă care să-ți ia banii. Nu înțeleg de ce, dar așa e la spanioli.

Ei, ajung la prima stație de taxare și-mi zice femeia aia că am de plată 5,03 €. Perfect, scot cardul și îl întind.

Aici mai trebuie să fac o paranteză. Urăsc din tot sufletul meu locurile unde cineva îmi ia cardul din mână. Coaie, nu vreau să-ți dau cardul! Nu vreau să ajungă la tine, vreau să pot plăti eu cu cardul, nu vreau să mi-l iei tu din mână. Din minți mă scoate de fiecare dată când se întâmplă treaba asta. Am închis paranteza.

Ziceam c-am scos cardul și i l-am întins femeii, să-și ia de pe el cei cinci virgulă zero trei euro. Îl ia, îl pune pe aparatul ăla ai ei și mi-l mi-l întinde înapoi: „no funciona.”

Mi-a picat lejer fața, pentru că era cardul cu care plătisem absolut tot din secunda în care am plecat de acasă. Și nu numai, era cardul pe care-l folosesc de fiecare dată când plec undeva. N-a existat să nu funcționeze vreodată.

I-am zis să mai încerce o dată, să nu fi fost vreo eroare. A mai încercat o dată și mi l-a întins sictirită înapoi: „no funciona.”

Acum, nu sunt nici eu complet imbecil. Tocmai pentru situații de genul ăsta, mai am un card la mine, dar pe care nu-l folosesc decât dacă e groasă situația. Cum în cazul de față situația deja era grosuță, i-am dat femeii și celălalt card. L-a pus pe aparat, mi l-a întins înapoi: „no funciona.”

Băbăieți, ăsta a fost momentul în care m-a luat panica. Deja mă vedeam lăsând mașina trasă pe dreapta, lângă cașcarabetă, și plecând pe jos de-acolo. Pentru că de întors nu aveam cum să întorc, eram pe drum cu sens unic. Nu era ca și cum aveam cum s-o iau înapoi dacă femeia nu mă lăsa să trec.

Și nu mă lăsa, că n-avea cum să ridice bariera fără să încaseze. Prin urmare, oricât mă străduiam, nu reușeam să găsesc nicio situație în care eu să mai pot să plec cu mașina de acolo.

Vă dați seama că am încercat să explic femeii că sunt cardurile mele, că funcționează, c-am plătit peste tot cu ele. O interesau explicațiile mele cum vă interesează pe voi dacă plouă acum în Buenos Aires. Femeia a ridicat din umeri și mi-a zis că nu are cum să mă ajute.

Bă, voi înțelegeți ce zic eu aici? Eram cu mașina blocată în barieră, în spatele meu se făcuse coadă, iar eu nu vedeam vreo soluție prin care puteam rezolva să plec naibii de acolo.

Vă zic, nu că m-a luat panica, eram căcat pe mine cu totul.

Noroc că reacționez bine sub presiune. Pentru că în momentul ăla, printre toate gândurile care mi se învârteau năvalnic prin creier, mi-am adus aminte că am în portbagaj rucsacul meu cel de toate zilele, iar în el am un portofel vechi plin cu carduri expirate și alte chestii care nu mi-au folosit vreodată la ceva.

Dar printre toate rahaturile alea inutile am și niște bancnote rămase de prin locurile pe unde am fost. Am lei moldovenești, am dinari, am leva, am trei hârtii de un dolar și încă vreo câteva feluri de bani.

Dar tot acolo, din ce țineam minte, știam c-ar trebui să am o bancnotă de 5 euro.

O să vă mai spun o dată că în spatele meu era coadă, că stația de taxare avea doar trei cașcarabete și la una singură se putea plăti și cu cardul, cea la care eram eu. Cât am stat la discuții cu femeia aia, coada s-a tot mărit și se mărea în continuare.

Ei, în aceste circumstanțe, fratele vostru a coborât de la volan și s-a dus la portbagaj unde a început să cotrobăie într-un rucsac sub privirile pline de compasiune ale spaniolilor din spate, care se uitau la mine și le puteam citi în ochi ce gândesc.

Dar ce să vedeți? Hârtia de 5 euro chiar era acolo!

I-am întins-o femeii din cașcarabetă cu gestul triumfător pe care l-a făcut Mihai Viteazul când s-a prins că a câștigat bătălia de la Călugăreni.

Și uite-așa am reușit să plec de la stația aia de taxare nenorocită.

Doar că lucrurile nu s-au oprit aici. Pentru că, după ce am plecat, m-am gândit: și dacă mai e vreo stație de taxare pe drum? Ce naiba fac dacă nu-mi funcționează cardurile? Că nu mai am niciun ban cash.

Am tras pe dreapta în primul refugiu, am scos telefonul și am căutat „cajero automático”, adică ATM. Cel mai aproape era la 37 de minute. Vă dați seama că l-am pus pe navigație și fix acolo m-am dus. Că nu puteam să risc să merg pe autostrăzile spaniole cu zero euro în buzunar și două carduri care nu funcționează.

După care am avut emoții și la ATM. Mă gândeam că dacă n-au mers cardurile la femeia aia sunt șanse bunicele să nu meargă nici să scot cash. Mi-a tremurat mâna de emoție când am băgat pin-ul, vă zic.

Dacă nu reușeam să scot cash, apăi chiar era groasă rău, nu vedeam cum aș mai fi putut să ies din această situație. Singur, la mama dracu’ în Spania pe dreapta, fără niciun chior în buzunar. Aveam puls 180 când am băgat pin-ul.

Cred că mi-a dat și-o lacrimă când am văzut că merge. Pișa-m-aș pe cititoarele lor de carduri de la stațiile de taxare.

Gata, atât pentru azi.

Mai jos aveți cum arată senzaționala cameră de hotel în care voi sta trei zile.

@mihai.v73 Să te tot trezești așa dimineața. #hotel #spain ♬ sunet original – Mihai Vasilescu