Suntem în anul 2025 și încă mai aud pe la diverși cum clamează doct că „publicitatea negativă e tot publicitate”.
Nu există să se viralizeze ceva legat de vreo firmă sau companie și să nu apară specialiștii în marketing de canapea care să-ți explice că: „îi doare-n fund pe ăia, și-au atins scopul, toată lumea vorbește despre ei”.
Dacă le spui că toată lumea îi critică și-i înjură, îți vor răspunde cu infinită scârbă: „și ce dacă? Publicitatea negativă e tot publicitate”.
Noaptea fucking minții. Da, așa e, e tot publicitate, doar că e una pe care nu și-o dorește nimeni care are mai mult de doi neuroni.
Imediat vă explic de ce.
Azi, în era informației la un singur click distanță, în epoca Google, când orice lucru, care a fost consemnat măcar o singură dată pe internet, rămâne indexat până la sfârșitul www-ului, nu există tâmpenie mai mare decât să susții că publicitatea negativă e tot publicitate.
Poate nu știați, dar majoritatea brandurilor mari lucrează cu echipe de PR care au pregătite scenarii pentru eventualele situații de criză care pot să apară oricând, de nicăieri. De ce?
Pentru că știu exact că o singură chestie negativă, care se viralizează, le poate anihila toate eforturile și toată publicitatea pozitivă de până atunci. Iar ce e cel mai nasol este că se poate viraliza plecând de la informații false, doar trăim în epoca fake news.
Publicul nu stă să verifice dacă informația este falsă sau nu, oamenii o preiau și o răspândesc pe nemestecate. Iar știrile negative se răspândesc mult mai rapid si mai ușor decât cele pozitive, pentru că oamenilor le place scandalul.
Iar brandurile și agențiile de PR știu prea bine asta, de-aia au oameni pregătiți să facă față unor situații de genul. Oare de ce se complică în halul ăsta dacă publicitatea negativă e tot publicitate?
Mai țineți minte povestea cu puiul fericit „vopsit în galben” de acum câțiva ani? Să-mi spuneți și mie cum i-a ajutat pe oamenii ăia de la Agricola publicitatea negativă. Pentru mine e un soi de miracol că n-au pățit-o nasol de tot după povestea asta.
Ca să trecem și-n internațional, cei de la McDonald’s probabil că mai au coșmaruri și acum vizavi de mizeria aia cu burgerii care conțineau carne de om. S-a viralizat acum vreo câțiva ani cretinismul ăsta, dar, spre deosebire de puiul de la Agricola, s-a viralizat la nivel planetar. Și lor cred că le-a adus avantaje nemăsurate publicitatea negativă bazată pe o informație fake.
Sunt doar două exemple care mi-au venit în minte la prima strigare, dar dacă îmi chinui un pic memoria, sau dau un search pe google, mai găsesc imediat câteva zeci de exemple.
Oameni buni, există un singur context în care treaba asta cu publicitatea negativă poate funcționa. Atunci când se referă la o persoană cvasi-necunoscută dispusă să facă orice pentru ca publicul să audă despre ea. Vezi cazurile celor care ajung în paginile revistelor de scandal, ale „vedetelor” și „asistentelor” de pe diverse canapele din studiouri tv și în general cazurile celor care acceptă prezența în show-uri de calitate îndoielnică sau se expun unor situații conflictuale doar pentru a se vorbi despre ei.
Idem cazul celor care sunt dispuși să facă orice în mediul online, doar-doar vor viraliza și vor ajunge celebri peste noapte.
Dar și în situațiile de mai sus lucrurile sunt mai complicate decât par. De ce? Pentru că publicul țintă căruia i te adresezi este unul needucat, fără pretenții și neinformat, nicidecum premium. Caz în care la ce-ți mai folosește că devii cunoscut peste noapte?
Ideea ar fi să faci asta ca să te vinzi ulterior brandurilor, nu? Păi ce brand ar vrea să-și asocieze imaginea cu cineva care a devenit cunoscut plecând de la un scandal sau de la o situație cu conotații negative?
Atenție! Nu vorbesc despre cazul în care publicitatea negativă împarte publicul în două tabere, pro și contra. Cum ar fi cazul Oliviei Steer, de exemplu, care deși are parte de o grămadă de bad publicity, își păstrează publicul țintă care-i susține elucubrațiile, ba chiar își și mărește baza de fani.
De ce? Pentru că în cazul doamnei Steer, susținătorii ei vor crede în continuare că zeama de varză, bicarbonatul și mămăliga vârtoasă vindecă orice, inclusiv cancerul.
Nu, eu vorbesc aici despre cazul Buhnici, de exemplu, cel care, deși a avut parte de toată atenția online-ului câteva zile la rând, deci a beneficiat de tone de publicitate negativă, pur și simplu a fost desființat. Pe el de ce nu l-au ajutat viralizarea și publicitatea negativă? Nu știu dacă știți, dar la momentul ăla a pierdut multe dintre contractele pe care le avea în desfășurare și nu numai.
Și-acum am să vă rog un singur lucru, spuneți-mi și mie cunoașteți oameni care se numesc „Iuda” sau „Adolf”? Câți copii ați mai văzut botezați cu numele de „Dorel”? Oare de ce?
sursa foto: freepik.com
te gandesti sa devii influencer pe dezbracate pe tik-tok? cred ca e cam tarziu, nici nu ai sexul care trebuie si nici nu pare genul care se filmeaza cu nevasta prin dormitor. Nu de alta dar dupaia targetezi pe unii care habarnuau sa citeasca si o sa scrii degeaba.
Buhnici mai bine ramanea la masini si casa lui ecologica si era pe val.
Cred ca foarte curand dispare si Vladimir ,numele !
Comentariu beton!11
Vladimir nu, dar sigur va dispărea Gheorghe. Cine-i mai pune copilului Gheorghe în ziua de azi
Parașutele (aș fi zis boarfele dacă eram om mai rău) care se expun pe TikTok/ IG/ OF în diverse ipostaze și scandaluri (că modelul Capatos e cam fumat) se pare că au totuși un succes relativ, măcar unele. Concluzia e că sunt suficienți cretini care le apreciază stilul, iar unele branduri consideră că merită efortul.
Să nu mai vorbim de evoluția canalelor de YT în care unii sunt efectiv proștii sau panaramele satului și au milioane de vizualizări. Și unii mai primesc sponsorizări.
Foarte posibil să ne îndreptăm lejer spre un nou Ev Mediu întunecat, pentru un timp și cu unele jucării tehnologizate. Dezvoltarea spirituală și intelectuală nu că n-a ținut pasul cu cea tehnologică, a băgat nervos în marșarier.
Comentariu beton!22
Există un Adolf celebru. Și nu e ăla cu mustață. E Adolf Dassler, poreclit Adi.
O să mă întrebați cine-i ăla. Adi Dassler. Citiți primele șase litere la un loc.
Comentariu beton!14
Păi da, dar când l-au botezat părinții „Adolf” pe Dassler, Hiteler avea 11 ani, deci încă era ok să pui numele ăsta unui bebeluș drăguț.
Nenea Mișu, nu te contrazic, am dat-o numai ca fapt divers. Ca de obicei, ești excelent informat. 👏
Cunosc un Adolf nascut dupa razboi, in Belgia. Dar cred ca sunt cazuri rare. Omul respectiv a fost numit Adolf dupa fratele lui mai mare care a murit din cauza unei expolozii in 1945, la varsta 11 ani. Cum ziceam, o exceptie.
De cele mai multe ori nu mai poti sa scapi de publicitatea negativa. Uneori e de ajuns sa scrii cateva reviews negative si iti scad vanzarile substantial.
Eu personal nu știu nici un Adolf sau Iuda. Pe Facebook primul la căutarea cu ‘adolf’ a fost unul din Carei. Printre sudamericani sunt destui Adolfo. Mai sunt cativa Judas, însa Iuda evreiesc e Yehuda și acesta e e foarte răspindit.
să vină @Edelweiss și să ne zică de ditamai trupa!
Comentariu beton!11
Cred că nevasta lui Adi Sana dacă ar mai avea un copil poate i-ar da acest nume!
boss, nu’ș cum să zic de marile branduri românești și cu cine anume se asociază, că Prințesa Ardealului a zis cam tot pe subiect;
aș putea fi de acord cu tine (sunt, în forul meu interior), da’ la viteza cu care se imbecilizează lumea, estimarea mea îi că peste 10 ani îți iei bătaie cu articolul ăsta; din nou, nu cunosc direct persoane, dar am citit de nenumărate ori publicitari care se plîng de intelectul decidentului de marketing de la client; nu mă crezi? 2 exemple rapid:
1. OMV are un sandviș care se numește… „panini”! panini, nu panino, da?
2. bomboana de pe coliva publicității românești: ciobanul Ghiță! după ce l-a făcut celebru vodafone, l-a lăsat pă persoană fizică la telekom…; aici nici măcar virtualul nu cred să suporte ce/cum aș avea de spus;
așa că, da, ai putea avea dreptate, în cazul unui brand gîndit să crească și să poată fi lăsat moștenire copiilor, da’ e mai greu, că noi vrem banii azi; pe toți! de pe vii și de pe morți, de la dreptcredincioși și ghiauri deopotrivă; că omu’ are memoria unui caras auriu; și, că tot l-ai pomenit pe Dolfi (bănuiesc că așa îl alinta mă-sa, mînca-l-ar ea dă pictor ratat), vin și eu cu două exemple din areal (știu că nu e publicitate, mă refer aici doar la memoria populației): hugo boss (doamne, ce uniforme a mai făcut!) și basf (their zyklon b product killed in the 40’s; literally);
mai vorbim de ideile astea de bulă după ce omenirea se va fi întors deja la stadiul de nevertebrate, către care ne îndreptăm cu viteza sunetului (aș fi zis cu a luminii, da’ mai sunt niște mici comunități care frînează umpic procesul)
pwp
Comentariu beton!15
@costicămusulmanu: las că și tanti Chanel ș-o tras-o cu naziștii de top, dar asta nu mă-mpiedică să spun că Chanel 5 e unul dintre cele mai bune parfumuri de pe planetă.
Nu că vreau să fac apologia nazismului, da’ fără el ne uitam și azi la lună ca proasta la pulă, iar călătoriile civile cu avionul ar fi fost doar un vis umed.
Bayer, una’ din fostele componente BASF, azi ne dă medicamente eficiente (unele mai scumpe, altele mai ieftine), iar de 3M (o altă fostă componentă BASF) nu cred că mai are rost să pomenesc.
Și multe altele.
Nazismul a fost exact cum e pesedeu’ azi: a omorât, dar a și făcut. 🤷♂️
Sa nu ii uitam pe cei de la Krupp sau Volkswagen, masina foarte in gratiile Führerului.
Celebrul Boss e acum celebra Boss !
@AdinaE: Hitler se plimba numa’-n Mercedes. 😉
VW a fost făcut de Ferdinand Porsche la îndemnul lui Hitler care-și dorea ca germanul de rând să-și poată permite o mașină, așa cum făcuse Henry Ford-n USA cu Model T.
@JT, io nu prea-s de acord cu tine; poate tant șanel făcea spionaj industrial și de aia îi dezbrăca de uniforme; cît despre alelalte, discursul e la fel cu comunismu’ la noi „au electrificat/industrializat/construit etc”; poate, da’ nu știm (putem bănui) dacă n-am fi fost mai bine fără ei; la fel, listele de nobeliști îs pline de evrei; n-ai de unde ști cîți alți posibili au omorît naziștii și stalin
@costicămusulmanu’: să compari nazismu’ cu comunismu’ e ca și cum ai compara Mercedes-Benz cu Lada. Nu prea merge.
Comunismul a ridicat prostia la putere, dar nu poți spune asta despre nazism.
JT si unii si altii sunt criminali horror. Marea mea durere e ca nu a fost condamnat si interzis si comunismul ce a facut mult mai multe victime decat nazismul. Daca ar fi fost condamnat imediat dupa razboi, scapam noi, estul Europei, de 50 de ani de foamete si teroare. Sigur, intelegerile politice de atunci nu se impiedicau de mizilicuri din astea, ca unii isi asasinau poporul si se pregateau sa impuna acelasi regim criminal si altora. Azi nu mai este condamnat comunismul ca fortelor europene ce au castigat razboiul nu le cade bine sa apara alaturi de aliati (vorbesc de sovietici, bineinteles) considerati vinovati pentru genocid impotriva propriului popor.
@JT, tu crezi că dacă n-ar fi existat nazismul, lumea ar fi stat pe loc? Aviația civilă, industria farma sau chimică oare n-ar fi evoluat fără nazism?!
Nu vrei să faci apologia nazismului, dar o cam faci.
@Shobi: fie cum spui tu.
@Tia: pedofilu’ de Churchill a dat Europa de Est pe mâna rușilor, după ce-o stat capră la Stalin, iar apoi i-o cântat la taragot.
@JT, îți recomand puțină moderație în ceea ce-l privește pe gras; Thierry Wolton ar fi un bun început;
tătuca popoarelor a fost suficient de bun psiholog și l-a șuntat destul pe englez; pe Roosevelt l-a fermecat el…
Initial am vrut sa fac o gluma legata de Adolf. Dar, la cat de popular a devenit nazismul intre adolescentii din Romania, imi este ca nu ar prea rade multa lume …
bre, un’e-i commentu’!?
Nuș ce nu-i place filtrului, că de două ori l-a scos. E vreo combinație de litere acolo pe care n-o halește.
E de la popu-latie. De cate ori am scris cuvantul asta, imi intra comentariul la aprobare😁.
Filtrul ăla e cam idiot! Nu-i place popu£ație, dar n-are nimic cu popular.
@Shobi, nuș ce să zic, s-a trebuit să-ți aprob de mână compentariul ăsta. 🤷♂️ Deci ceva are și cu popular.
Problema e la mijloc😁.
În principiu ai dreptate. Dar la ce eminențe cenușii populează planeta nu mai contează mesajul, ci doar expunerea în online.
Apropo de Adolf, am văzut acum mulți ani un film francez cam tâmpițel cu un cuplu care dăduse un nume neobișnuit nou-născutului și prietenii erau oripilați. Destul de plictisitor, se tot certau între ei, abia la sfârșit a fost dezvăluit numele.
Nu-l voi uita toată viaţa pe domnul Adolf, sef de staţie în Dudeşti, Brăila! În 2002 am plecat la mare cu vagon de clasă. Eram singură în compartiment şi după ce am citit Caţavencu am adormit. M-am trezit brusc şi văzând uşa compartimentului deschisă, m-am uitat instinctiv în sus, unde blondă cum sunt pusesem rucsăcelul cu tot ce aveam valoros, mai puţin telefonul, care era sub mine. Nu mai era rucsăcelul! L-am trezit repede şi pe şeful de tren, am mers amândoi prin tren, dar nu am găsit nimic. La mare am mers la Mangalia la poliţia TF, am făcut reclamaţia de rigoare. Peste câteva zile m-a sunat mama mea ca să-mi spună că a fost contactată de Poliţia din Dudeşti şi că a fost găsit pe un câmp rucsacul meu şi să merg după el. I-am sunat şi eu, au zis că musai trebuie să merg personal şi că nu mi-l trimit. Cu două trenuri am ajuns acolo, am găsit secţia de poliţie, cu unele emoţii mi-am recuperat rucsăcelul cu ce mai rămăsese în el, se pare că îl găsise pe câmp chiar primarul. Ei, acum se punea problema să plec din acel sat, unde totul era încremenit sub soare, doar câte o căruţă trasă de măgăruşi trecea. Ca să scurtez, după ce am încercat în gară, de unde nu aveam niciun tren până seara, stând eu să fac autostopul, a trecut un domn impunător, se pare rudă cu scriitorul Anghel Dumbrăveanu, care m-a întrebat: „Ce faceţi aici, domniţă?” I-am spus că vreau să plec de acolo, mi-a spus că nu stau unde trebuie, i-am spus că la gară nu am avut succes. Mi-a spus să merg cu el, că nu am pus problema cum trebuie. A intrat în gară şi a strigat: „Adolf, opreşte un tren pentru domniţa!” Şi domnul Adolf într-adevăr a oprit un tren marfar care m-a dus până la Feteşti. Călătoria cu marfarul şi restul sunt altă poveste!
Comentariu beton!69
Superb 😁
Aoleu, ăsta e material de articol 🌹
Comentariu beton!18
Moamă, ce aventuri! Ai aici material de cel puțin o nuvela 🤭
Se pare ca e dovedit stiintific ca „a facut, a dres”-de bine sau de rau-intra mai usor si mai durabil in creiere decat un „n-a facut, n-a dres” ulterior. Iar cand circumstantele implica minti neinformate si/sau rauvoitoare… nu mai dezminti nici cu toti profetii!!
Am eu un exemplu, haios, într-un fel, apropo de ultima frază 😁. Lucrăm cu niște companii din Africa de Sud. Și e acolo un om al cărui prenume este… /Hitler. Și oamenii când scriu mailuri i se adresează, cum altfel, cu Hi 😄
Comentariu beton!14
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
superb!
Hitler avea un frate vitreg, dupa tata, Alois si asta s-a insurat cu o irlandeza. Traiau in Irlanda. Impreuna au avut un copil, William. Când a izbucnit al doilea razboi mondial, William a fost inrolat. Acolo, la vizita de control, subofiterul l-a intrebat care-i numele sau. „Hitler, sir!”. „Daca numele tau ii Hitler, io-s Churchill!”, veni raspunsul.
William was drafted into the United States Navy during World War II as a pharmacist’s mate (a designation later changed to hospital corpsman) until he was discharged in 1947. On reporting for duty, the induction officer asked his name. He replied, „Hitler.” Thinking he was joking, the officer replied, „Glad to see you, Hitler. My name’s Hess.
Asta cred si eu ca publicitatea negativa e exact negativa si nu invers.
Avem o gramada de exemple cu MeToo ce a distrus destine pe banda rulanta, antivaxxerii cu neincrederea lor in vaccin si in existenta covidului, lucru ce a dus la moartea a mii de oameni samd.
Cu bietul pui galben am si eu o problema! Ca i se spune fericit! Nu stiu cat de fericit poti fi traind doar cateva luni dupa care sa sfarsesti omorat si mancat! 😔
Fix asta a zis si fi-miu: cum sa fie fericit daca e mort? (8 ani) :)))
Ana, au copiii o intelepciune si o cunoastere speciala a lucrurilor pe care noi, adultii, le-am pierdut cu timpul. 🙂
„au copiii o intelepciune” au pe dracu. Au o intelepciune, lol.
Copiii nu inteleg metafore si iau totul literal. Si ca atare ni se pare fascinant cand un copil e naiv. „E intelept ca nu se lasa el pacalit”. Exceptand daca ii dai 2 bucati mici de biscuite in loc de un biscuite mai mare, ca inca nu au conceptul de calitate, doar de cantitate
cunoastere speciala – Unde „special” e eufemism de la retard
animaloo, sunt destui adulti ce nu inteleg metafora iar calitatea biscuitilor sta mai mult in ingrediente, in gustul lor si mai putin in marime, asta daca nu vorbim de biscuiti mari cu un gust excelent! 😅
Cunoasterea speciala nu poate fi retarda, daca ar fi, nu ar mai fi numita cunoastere.
Mna, dupa reactia ta e clar ca-ti scapa total ca mesajul meu adresat Anei este o forma de comunicare politicoasa si respectuoasa. Imi plac copiii si imi place sa-i vorbesc de bine si stiu ca si parintii se simt bine auzind lucruri frumoase despre copilasii lor.
Mai citeste si tu printre randuri, nu doar vorbe ci si ganduri! 🫡
Ha, ha. Corect. Spuneti-i si lui Ponta care se lauda cu reclama negativa. Dar si el e din categoria alaia cu zeama de varza si cu dungile de pe cer
„Azi, în era informației la un singur click distanță, în epoca Google, când orice lucru, care a fost consemnat măcar o singură dată pe internet, rămâne indexat până la sfârșitul www-ului,”
@MV – vezi că la Google ai opțiunea frece și sau contra cost de „uitare” și cam 99%din utilizatorii internetului îl folosesc. Deci asta cu indexarea cade …
https://decalex.ro/blog/cum-pot-sterge-informa-ii-din-google
Serios? 99% dintre utilizatorii internetului?
Ia caută tu pe google după „Marica prosop”. Sau după „puiul fericit vopsit”. Sau după „Mcdonald’s human meat”.
Crezi că i-am găsit fix pe ăia 1% care nu folosesc dreptul a fi uitați? E fix invers, dacă folosesc 1% opțiunea asta.
Primăvară, a doua jumătate a lui aprilie, orele 23.00 aproximativ, o apucă durerile pe viitoarea mămică. După cum era moda acum 50 ani, domnul viitor tătic merge la primărie, la unicul telefon din comună, dă din tot sufletul la manivelă și sună după ambulanță. Era necesar ajutor de specialitate fiindcă era copilul întors și moașa nu își asuma răspunderea.
Pe la orele 2.00 în noapte se îmbarcă viitorii părinți în ambulanță și purced spre maternitate unde, puțin după orele 11 la amiază, tanti devine mămică de fecior. Domnul tată ia la picior cei aproximativ 20 km. până la domiciliu, ajunge după masa și se înarmează cu sticla regulamentară de pălincă, apoi începe să bată ulițele și să se laude că are fecior.
Pentru cine nu știe, în 23 aprilie e sărbătoare, respectiv sfântul Gheorghe.
Ei, și povestea domnul tătic, 30 ani mai târziu, cum erau mai dese babele decât în ziua de azi, cam la fiecare casă era o babă. Când prima babă i-a spus: ,,No, măi Iuliu, apoi mâine e sfântul Gheorghe, să pui numele Gheorghe la fecior!”, el a aprobat. La a doua babă a aprobat, la a treia babă a aprobat… apoi l-a luat amocul. De la 5 babe în sus umbla prin grădini să-și cinsteasca prietenii și vecinii, sărind gardurile alergat de câini. La un moment dat a hotărât să pună nume nemaiauzit prin sat, doar să facă în ciuda babelor.
În concluzie, mă recomand Doru, chiar dacă în buletin scrie Dorel. 😁
P.S. La noi în sat nu e nimeni Adolf.
Comentariu beton!15
Eu, in adolescenta, am intalnit un Dorel de care m-am indragostit. Era venit de departe, din zona de munte, din Apuseni cred, sigur motz, era voinic, blond-roscat si cu ochi albastri. Era cuminte si rabdator si trist, nu avea nici una din caracteristicile de personalitate atribuite azi, Doreilor. 🙂
Pe când s-a nascut bunica-miu, adica acu’ mai bine de un secol, strabunicu’ a fost atât de fericit (si beat!) incât a declarat copilul la primarie Ion…uitând ca mai are unul acasa cu exact acelasi prenume!
„What is a name?”. Am cunoscut un Adolf (ar trebui să aibă cam 60 de ani acum) care este evreu. Nu știu cum au gandit părinții lui, probabil prin analogie cu finlandezii care au numit „Molotov” sticlele incendiare cu care încercau să oprească tancurile rusești.
Băieții răi de la noi s-au numit Ion, Corneliu, Nicolae. Nume absolut obișnuite, la care oamenii nu renunță. Îmi amintesc de un domn care și -a schimbat în acte numele din Laszlo in Vasile fiindcă românii refuzau sa-i patenteze un perpetuum mobile.