Am scris cu vreo câteva săptămâni în urmă despre cum li se adresează elevii din Finlanda profesorilor, la persoana a doua singular, și mi-a sărit lumea în cap pe motiv că nu e posibil așa ceva.

Cum își mai arată, domnule, elevii ăia respectul dacă se trag de șireturi și vorbesc la pertu cu profesorii? Pentru că, nu-i așa, fix în asta constă modul în care îți arăți respectul.

Paranteză. Ați văzut vreodată cum ajung reporterii în locul în care s-a întâmplat o crimă și stau de vorbă cu vecinii criminalului? Este imposibil să nu apară măcar doi-trei care să spună siderați:

– N-aș fi crezut așa ceva despre el, era băiat respectuos, dădea bună ziua la toată lumea...

Ăla tocmai o omorâse pe nevastă-sa cu 12 lovituri de cuțit, dar vecinii își vor aminti mereu că era un tip respectuos. Am închis paranteza.

Extrapolând treaba asta cu respectul, personal n-am crezut, nu cred și nu voi crede vreodată că adresarea la persoana a doua singular este lipsită de respect.

De altfel, știu c-o să vină ca o lovitură, eu vorbesc la pertu cu majoritatea oamenilor pe care-i întâlnesc. Fără să mă intereseze nici cât negru sub unghie dacă se simt jigniți sau nu. E problema lor, nu a mea.

Încă o paranteză. N-am să uit în vecii vecilor cum m-am dus la doctorul care tocmai o operase pe maică-mea, să aflu cum stă, ce mai e de făcut. Am intrat în cabinet și, pentru că nu știam cum arată omul, am vrut să mă asigur întrebând:

– Domnul Vlad Brașoveanu?

La care ăla s-a uitat la mine cu sila cu care te uiți la un gândac de bucătărie înainte să-l strivești:

– Domnul DOCTOR Vlad Brașoveanu, că nu ne tragem de șireturi.

Înțelegeți? Faptul că l-am „domnit” era mult prea puțin pentru așa o somitate. Era maică-mea la mijloc, că i-aș fi zis atunci, acolo, cam ce cred despre el. Fmm, de semi-zeu. Am închis și paranteza asta.

Așa, revenind, ziceam că eu vorbesc cu „tu” cu majoritatea oamenilor, indiferent că-i cunosc sau nu. De ce? Pentru că sunt convins că nu în asta constă respectul. Există foarte puține excepții în care folosesc „dumneavoastră”, oamenii în vârstă fiind una dintre ele. Prefer să nu mă leg la cap dacă nu mă doare.

Altă excepție ar mai fi când mă adaptez mediului în care mă aflu. Dacă sunt la o întâlnire unde toți își vorbesc la persoana a doua plural, folosind pronumele de politețe, voi face și eu la fel, că nu sunt imbecil.

În rest, n-o să mă auzi vorbind altfel decât la persoana a doua singular.

În același timp, absolut uluitor, să știți că sunt genul care dă „bună ziua”, care spune „mulțumesc” și „te rog”, în absolut toate situațiile care impun așa ceva. Sunt genul care e în stare să poarte un dialog civilizat și relaxat cu oricine, de la portari sau femei de serviciu până la manageri generali. Doar că fac toate astea la persoana a doua singular.

Mă face treaba asta nesimțit?

 

sursa foto: freepik.com