Știu că aveți probleme mult mai importante de dezbătut, e posibil ca însăși soarta planetei să depindă de două-trei certuri pe rețelele sociale, dar nu pot să mă abțin să nu vin cu nimicurile mele.
Oameni buni, care e faza cu roșiile de anul ăsta? Suntem în luna august și eu n-am reușit să găsesc roșii cu gust de roșii, indiferent de unde le-am cumpărat. Că de la piață, că de la supermarket, că online, roșiile de anul ăsta pur și simplu nu au gust.
Am încercat toate soiurile și culorile posibile. Inimă de bou, d-alea crețe, d-alea lunguiețe, d-alea galbene, d-alea cu cioc, d-alea mov aproape negre, cherry de toate felurile, nimic, nimic, nimic.
Ok, poate nu sunt chiar atât de fade ca iarna, dar să dau de roșii din alea zemoase și dulci, de-ți vine să muști din ele să ti se scurgă pe piept, nici pomeneală.
Da, chiar, că uitam, pe lângă că n-au gust, nu sunt nici zemoase. Păi până anii trecuți, când făceam salată de roșii pentru patru persoane rămânea zeamă de puteai să mănânci o pâine întreagă muind în ea, și tot n-o terminam. Acum ne batem pe zeamă, nu lasă nici cât să chiorăști un șoarece.
Deși nu par genul, să știți că de la început de mai până pe la sfârșit de septembrue, roșiile sunt aproape nelipsite din meniul meu. Uite că s-a făcut august și eu tot n-am reușit să găsesc nicăieri roșii din alea bune. Or dacă nici în august, atunci când?
Singurele roșii care aveau ceva gust le-am mâncat la micul dejun de la hotelul din Kecskemet. De m-am și speriat când mi-am dat seama că așa ar trebui să fie niște roșii măcar decente. Roșii de mic dejun de hotel, da? Bănuiesc că nu cumpărau cel mai șmecher soi de pe piață.
Știe cineva de ce la noi nu au gust?
Sau te pomenești că sunt eu foarte ghinionist și voi, de fapt, găsiți roșii d-alea bune la discreție.
sursa foto: freepik.com
Acelasi lucru ma intreb si eu de la inceputul verii. Am gasit o singura data in iunie unele cu ceva gust, dar apoi deloc. Si acum, in Grecia, au gust, dar acasa, nu prea.
ori eși tu ghinionist, ori eu norocos. Că am în Alba Iulia vreo 4 surse de roșii bestiale, uneori nici nu mai apuc să le mănânc cu ceva, le halesc în timp ce le tai. Bine, în piețe am vreo trei surse, dar, șoc și groază, a patra este un aprozar din cartier. Am înțeles că ia de la localnici și numai daaă-i plac patronului. Să-l ție Dzeo! Dar e drept că doar 4
Comentariu beton!30
P.S. NU iarna, doar vara, Dacă mai sunteți din Alba pe aici, apelați la https://www.facebook.com/plantearomatice.florianhada
Nu exportă niște roșii și prin București? Că p-aici zici că mănânci Dunlop…
Comentariu beton!18
Eu nu mai cumpăr roșii tocmai de aia. 🥺 Maxim iau roșii cherry și le mănânc cu sare și piper din belșug.
Nu mai sunt ce au fost…
Nici eu nu am dat de roșiile cu gust de roșii. Inclusiv cele de grădină au dezamăgit. Fratele meu, agronom de meserie, are mai multe soiuri în grădina sa, nu folosește chimicale, dar niciuna nu are gustul atât de căutat. Posibil să depindă și de sămânța folosită.
Sincer, de câțiva ani am redus consumul de roșii chiar din cauza asta.
Comentariu beton!19
Eu am găsit roșii cu gust, la Galați 😁.
Poate e o conspirație, sa nu aducă roșii gustoase la București. Sau nu le cauți tu unde trebuie. Eu ma duc la piață în zona producătorilor, în fundul pieței Centrale. Numai acolo au loc, în fata stau bișnițarii 😏 Ai putea încerca și tu sa cauți o piață mai la periferia Bucureștiului, unde ajung mai ușor cei de la țară. Și mie îmi plac roșiile, în asa hal încât iarna mănânc roșii la conservă, pentru ca alea mi se pare ca au gust.
Comentariu beton!12
poate ca ai covid si ai ramas fara gust. 🙂 si tu dai vina pe bietele rosii
Comentariu beton!27
e stiinta si asta, sa gasesti producatorul corect dupa care sa te duci.
eu i-am gasit, sunt doi, veri intre ei si au sub o panza, acoperite, cateva rosii exemplare.
le tin acoperite nu pentru ca n-ar vrea sa le vanda, dar pt soiul asta sunt doar cativa doritori.
drept e ca-s mai sensibile, au o coaja f subtire si ele-s f zemoase, de-aia le si protejeaza cum pot.
si la inceput, cand erau 3lei rosiile obisnuite in piata, pe-astea cereau 12. acum, ca-s pe final, cer 15. aia e, de-alea iau, ca si-asa nu le prind decat 2luni pe an.
Comentariu beton!11
Nu prea mai exista soiurile vechi. Au fost inlocuite cu soiuri noi mai productive si mai rezistente la daunatori, In plus nu mai sint lasate sa se coaca in aer liber la soare, e prea riscant pentru productie. Or mai fi ele si alte motive.
Comentariu beton!23
în aer liber nu prea au șanse de supraviețuire. noi am început sa grădinărim pentru copii, sa mănânce sănătos. anul trecut am scos gazonul și am plantat roșii, ardei, varză, vânătă. etc. producția a fost jalnică, abia ne-a ajuns pentru noi, de conserve pentru iarna nici nu ne-am gândit 😆
în primăvara aceasta ne-am făcut un solar micuț, plantele sunt mai ok, producția ok
roșiile sunt destul de zemoase, dar nu foarte dulci, cred ca depinde de soi.
Comentariu beton!12
asa e, in aer liber si doar udate, nu se fac mai deloc.
am incercat vreo 5 ani la rand, rosii din soiul ala bun se fac doar primul rod, apoi le ataca fel de fel de gandaci de care nu scapi decat daca bagi chimicale la greu.
ardei si vinete – au iesit niste scovergi uscate.
doar cu apa au mers bine rosiile cherry, dovleceii si castravetii.
am incercat, am vazut cum merge treaba, de-aia nu cred in nicio bio. nu se fac daca nu le faci tratamente la greu. iar cine traieste din legumicultura, nu-si permite sa culeaga scovergi. asa ca, Doamne-ajuta ce fel de legume mancam.
oricum, de anul asta am renuntat la a mai face incercari de-a avea gradina, frustrante la final.
Comentariu beton!15
Eu , in grădina am dovlecei , ceapă și fasole la greu. În solarul micuț am roșii, vinete, castraveți și ardei (gras și capia). Pentru solar am udat cu cana, la cele 70 de fire de plante, cu apă de la râu tot sezonul, am roșii multe și gustoase. Adevărat, cele de acum 3 săptămâni nu erau la fel de zemoase ca cele de acum și erau și cam tari. Pentru roșii, deoarece anul trecut s-au mănat, anul acesta am stropit o singură data cu zeamă bordeleză, un fel de praf albastru pe bază de cupru, în rest nu le-am făcut nimic. Și într-adevăr vecinilor mei cu solarii ( vreo 3 la număr) nu li s-au făcut roșiile sau unele abia acum se coc. Naiba mai știe dacă e de la climă sau de la răsad (soiuri diverse).
Cât despre piață, tocmai de aia am ales să cultiv, că cele de cumpărat erau groaznice și pline de chimicale, plus că îmi fac și roșii pentru iarnă la pungi, congelate, cât și ketchup de casă.
P.S Nu sunt vreun expert în agricultură, am făcut doar pentru mine și familia mea și învățăm și noi din mers.
Comentariu beton!14
Nu sunt chiar la discretie dar am mancat rosii dulci anul asta de la mama si matusa-mea (cultivate de ele si unele au si peste 600g= rosie). Chiar si cele pe care le cultiv eu in mini sera mea sunt dulci. Atata doar ca nu cresc mai mult de 0,5 -1 cm in dimensiune. Rosiile din comertul „socialist” sunt in schimb fade.
tldr: Canicula [t diurne peste 33C] a blocat asimilarea de cationi de K, Mg & Ca si a copt fortat fructele; de-aia sunt fade si albe in interior.
Daca nimeresti rosii crescute in sistem hidroponic, ai sanse mai mari; dar si acolo, trebuie corelat cu umbrire &the works.
Comentariu beton!45
io nu zic că n-ai dreptate, da’ noi pe blogu’ ista vorbim frumos, da?
Comentariu beton!71
Subscriu la ce zice Costică. M-am apucat sa citesc despre asimilarea de cationi…
Comentariu beton!20
Gata, acuma-s cult în cap…. Omu’ cât trăiește-nvață…
scuzatz’ c-am blocat asimilarea de cafeina 🙂
ieste prea cald shi nu vrea ionu’ de potasiu sa paraseasca solu’ si sa se mute in fructu’ de tomata, in lipsa lui scade cantitatea de zaharuri & gustul dulce.
my bad.
Comentariu beton!47
L-ai pus și pe Musulman sa tragă pe dreapta….
Și nu ziceai asa din prima? L-ai făcut și pe Costică sa tragă pe dreapta😁
Comentariu beton!34
@hori, am cunoscut și eu un ion care tot așa, nu părăsea solul…dar nu de la potasiu, ci de la etilic.
Comentariu beton!68
defect profesional 🙂
a amintit Deea in comentarii de Serele Super – ei cultiva in sistem hidroponic [fara sol].
acelasi sitem il folosesc si serele Dalin.
@Hori, n-are nicio treabă, asta se-ntâmplă de foarte mulți ani, nu de ieri de azi. Problema este multiplele tratamente la care sunt supuse. Dacă apare o pată pe roșie, hai s-o tratez, zice producătorul…
Înainte o mâncăm juma’ afectată juma’ bună, dar aveau gust. Bine, au dispărut și soiurile tip Dacia, Romec, acum avem Reyana. Da, Reyana, ce, nu știați?
Anel, cultiv acelasi hibrid de tomate de 7ani; nu folosesc pesticide, doar pradatori pentru controlul daunatorilor si incerc sa tzin imunitatea sus din nutritie;
dar rosii atat de fade ca anul acesta nu am avut niciodata: insolatia este prea puternica;
in loc sa aiba loc metabolizarea nutrientilor lent si tihnit in pas cu colorarea fructelor, am avut colorarea fructelor in lipsa asimilarii de zahar, din cauza excesului de UV&caldura.
tu de ce crezi ca sunt pline solariile din Almeria de plasa de umbrire albe? or, asta e putin mai greu de facut in .ro, pentru ca insolatia & valul de caldura au venit brusc: dupa 7zile la soare direct, s-au colorat, fara sa se coaca.
Nu totul se rezuma la pesticide, chiar daca sunt multi producatori lipsiti de etica in .ro.
un fan porodici.
Comentariu beton!38
asa e, Hori, formularea stiintifica a raspunsului meu sinonim de tzaranca incepatoare, numa alora stropite cu zemuri chimice le-o fi mers mai bine anul asta. Ale mele abia acum incep sa aiba fatza si gust de rosii adevarate.
@hori cred ca ai dreptate cu caldura excesiva. Fratele meu sta la casă cu o mică gradină la nord de Barcelona. Deci inutil să precizez ce cald e p’acolo. Ca sa ajungi acolo porneşti de la coasta si drumul trece prin terenuri agricole. Foarte multe solarii cu folie albă, mă tot mir ce trebuie solarii în năuceala aia de soare, iar unde nu-s solarii pe sol e folie neagră din care răsar plantele. În colțul lui de grădină fratele meu are permanent acoperiți aracii pentru roşii cu um soi de folie verde perforată şi striată, seamănă cu unele ambalaje pentru cartofi. Roşiile lui chiar au ceva gust, zeamă hm … şi eu şi el preferăm consistență în loc de zeamă.
Hori e de la Horia sau de la Horticultor !!! 😁
Și io credeam că fermele hidroponice sunt SF-uri de prin Civilization sau Tropico 6. Am mai învățat ceva azi.
Cel mai tare comentariu pe ziua de azi, ancorat perfect în sinergia faptelor…
Mai pe românește, ai cationi asimilați, halești roșie. N-ai, papi matale anvelopă.
Referitor la castronul cu zeama, anul ăsta „muind” are complet alt înțeles😪. Pe mine m-a răsfățat soarta acum aproape 30 de ani, când m-a dotat cu una pereche socri pe care i-a plasat strategic la vreo 300 m de mine, cu grădină cu tot. Așa că în această perioadă am tot mâncat Roșii (majuscula nu e greșeală). Anul ăsta însă, nici ei n-au fost mulțumiți de calitate. Nici roșiile din solar, nici cele de afară nu s-au ridicat la standardele anilor trecuți. O explicație n-ar prea avea. Nu zic că nu au gust dar parcă nu ca în alți ani.
Vedem la anu’.
Comentariu beton!17
Din cauza tratamentelor. Nu există roșii care să nu fie tratate. Chestia cu Bio e un fâs
Comentariu beton!11
Chiar am tot incercat si sa le las sa se mai coaca…nimic ! Coaje tare,miez cu fibre verzi si samanta tare, de toata greata ! Ultimile rosii bune le-am mancat vara trecuta la tara,la o prietena. De la ea din curte .
Nu stiu de ce nu au gust.Din cauza caldurii nu cred,pentru ca ar trebui sa se strice,sa cada de pe vrej. Probabil tratate cu oarece ca sa arate bine,gustul nu mai conteaza ca deja le-am platit !
Am in bucatarie un mar(fruct nu pom) de aproximati 5 luni ! Astept sa vad cand se strica. Asa si rosiile au stat cam o saptamana pana m-am plictisit sa mai astept…
Comentariu beton!15
Sunt niste rosii bune de la Serele Super. Se comercializeaza in Mega si Lidl. Cel putin, in Timisoara. Nu stiu daca sunt si in Bucuresti. Sunt rosii la ciorchine, mai mari decat cherry si ambalate la 500 g. Si rosiile de la Mega, Gusturi Romanesti, vrac, mi-au placut. Am facut si bulion din ele anul trecut, tare bune.
Comentariu beton!11
Exaact, am citit toate comentariile doar ca să văd dacă spune cineva de Serele Super de la Biled, sunt ză best.
Chiar din acelea am lasat sa se coaca ! Aproape la fel de fara gust !
Ești și ghinionist și mai … în vârstă. Asta fiin’că ai cu ce să compari gustul roșiilor.
Eu nu prea mai am noroc la pepeni. Și asta de mulți ani. M-am resemnat.
Comentariu beton!11
PS. Odata pe an am chef de salata de fasole verde cu usturoi si otet. Nu numai ca nu am vazut toata piata,dar am luat de la o vanzatoare la „suprapret”,de sub tejghea,o mana de pastai asa de ciudate,ca am mancat cu teama ! La un capat al pastaiei erau normale,dar la celalalt pareau ca au „cicatrice”,ca si cum fusesera retezate si s-au uscat !
tot din cauza caldurii excesive s-au uscat. sunt mici, subtirele, dar pline de pete si oarecum seci.
am luat juma de kil sambata, 20lei/kg, din care am ales jumate si au fost digerabile.
pastaile au fost f bune la inceput de sezon, mai-iunie, cele late, galbene, erau un deliciu.
si la 20lei au aparut, la 20lei au disparut.
proasta vara!
Un fel de… „Vesti bune, s-au copt rosiile romanesti …din Turcia, acum se ambaleaza”
Eu iau rosii taranesti de la lidl. E drept ca mie imi plac foarte coapte, ca le dau coaja jos. Ei bine, au si zeama, si gust. Sunt mai scumpe, dar merita.😁 Dar cred si subscriu la explicatia stiintifica a lui Hori. 😂😂😂
Eu pun rosii in gradina ca hobby de mult timp si, sincer, rosiile de anul asta sunt mediocre si la mine. Dar totusi, nu se compara cu ce iei de la piata. Cred ca vina principala au avut o temperaturile de anul asta, a fost f frig pt rosii cateva luni bune, ardeii afara i am pus abia in iunie, pentru ca mai a fost rece. Nici iunie nu a fost chiar ce trebuia si apoi PAC a venit iulie cu temp de 40..bietele mele plante s au adaptat, dar cu greutate si vizibil stresate.
Acum, ca sa ti dau si o mini solutie, nu doar pareri, incearca Piata Altfel, o gasesti pe facebook. Cei de acolo sunt minicultivatori si sincer, ce rosii am incercat si de acolo au avut gust. Okay, nu fantastic, dar bun, bun! Am facut sos marinara cu rosiile lor si aveau destul de mult sos/lichid, deci macar treaba asta o acopera.
Am câteva roșii în grădina de la țară. Habar nu am de soi sau altele. Le udă ploaia sau noi când ajungem pe acolo (nu săptămânal, din păcate).
Pentru a păstra apa mai mult timp în sol și o temperatură mai scăzută, am învelit tulpina la rădăcină cu fân. Deocamdată pare ok.
Zona e montană, mai spre Întorsura Buzăului. Și acolo e cald pe timpul zilei.
nu vorbi de Intorsura Buzaului! ati facut focul zilele astea? 😆
stiu, stiu de Nehoiu, e altfel pe-acolo.
avem niste prieteni la Patarlagele, si-au comandat si ei AC.
Cultiv de vreo 5 ani cateva rosii in gradina de langa casa, nu mult, vreo 60 de fire. Majoritatea sunt dintr-un soi pe care il are taica-miu de zeci de ani, el e maestrul in pastrat seminte si pus rasaduri, eu doar pun rasadul in pamant si ud.
Da, anul asta nu prea au gust, s-au copt fortat si mai dau si ceva daunatori iama in ele. Cele doua saptamani de temperaturi 35+ le-au cam rupt. Explicatia stiintifica este probabil cea de mai sus.
Apropo, ieri am facut deja primul must pe anul asta, cam cu 2 saptamani mai devreme decat de obicei (vorbim de nordul Moldovei). E totul dat peste cap
Să știi că am observat și eu la mine la țară struguri care se coc deja. Ori la mine la țară, mustul iese la sfârșitul lui septembrie. Tare mi-e că cu căldura asta, bag mustul la damigene pe la jumătatea lui septembrie…
Pt. că majoritatea plantelor sunt hibrizi sau semințe olandeze ! Plante făcute să reziste la condițiile meteo nasoale ,gustul e bifat la coada listei ! Gândește.te că sunt legume care nici nu iau contact cu solul ,sunt crescute in sistem hidroponic ( in bazine cu apa) ! Să nu mai zic cu ce sunt hrănite și tratate !!!! Ce pățești tu acum cu roșiile ,am pățit eu anu’ trecut cu lubenița : din 10 pepeni, 9 erau efectiv acri ! Eu tot mă mai uit prin grădinile bătrânilor sa vad ce legume au în speranța că o să pot face rost de semințe de roșii că pe vremuri !
La sfârșit de mai și toată luna iunie sunt în piete niște roșii cu țugui care sunt chiar bune, tipul de unde le iau eu zicea că sunt din zona Corabia.
În iulie dispar roșiile țuguiate, dar au apărut cele din grădina alor mei, deci nu-mi pasă 😀
Eu am găsit în Berceni, la un magazin de cartier. Roz spre roșu, bune rău! Aud că soiul s-ar numi „Rugbi”. Am apucat să cumpăr doar de 2 ori, că nu au mai adus la fel.
Bonus mi se par si scumpe. Au fost la un moment dat 4-5 lei, acum vad ca s-au dus iar spre 6-7 lei ?!?! Vorbesc de rosii romanesti.
Eu am in gradina proprie, nestropite, puține, dar bune, doar apa le dau!
Îți trimit eu roșii cu gust dacă vrei. Săptămana trecută am pus 5 kg la congelator ca să fac pastă de roșii si după ce le-am tăiat a rămas un lighean de zeamă. Sunt delicioase.
Merg să iau două din grădină și să le consum cu niște brânză de burduf că m-a apucat foamea.
Eu am luat anul ăsta roșii bune şi cu zeamă de la piață de la Crângași. Ori nu mai știu eu ce gust ar trebui să aibă, ori chiar le-am nimerit.
Am găsit roșiile perfecte în mai anul ăsta la piață, în București, le ziceau roșii de Olt. Sau de Comana. Apoi din ce în ce mai rar roșii acceptabile. Acum, în Grecia, sunt bune, au gust, dar nu prea zemoase.
De ani de zile iau seminte la plic si imi fac singura rasaduri, nu multe, cam 40 fire dar din 5 soiuri diferite. Pentru diversificare in acest an am luat si 2 soiuri bulgaresti, cele mari roz gigant si un alt soi. Nu am dat gres in nici un an, nestropite, fara ingrasamant, neumbrite, udate prin picurare. In acest an am observat o alta caracteristica, daca fac salata imediat cum sunt culese sunt zemoase. Daca le-am pus in frigider sa am si zilele urmatoare si fac salata din ele, canci zeama, zici ca sunt alt soi. Idem si cele bulgaresti (chiar si cele luate de control de la marginea satelor la ei). Cele bulgaresti sunt belea, imi pare rau ca nu am facut poza una coapta avea cred 1 kg. Poze cu ele pe vrej am si sunt in 5 etaje de ciorchine (celalat soi bulgaresc) foarte buna productia. La cele romanesti nu am mai ajuns sa mai consumam, le strang ptr bulion.
Eu am noroc ca mai poate socrul meu sa cultive si sa ingrijeasca rosiile in gradina. Te invit la Goranu pt rosii adevarate 😏 Pe mine ma enerveaza ca sunt prea mari si prea zemoase 😆🤭
Din experienta mea, conteaza mult soiul si vremea binenteles.
Noi cultivam rosii, doar pentru noi, cam de 20 de ani de cand am cumparat terenul unde ne-am facut casa.
In fiecare an plantam cam 70-100 de fire de rasaduri de rosii. Cumparam din locuri diferite, 20 de fire din sat, 40 din satul vecini, restul de la piata de rasaduri, incercand sa luam de la producatori diferiti. Daca ii intrebi, toti au seminte din soiurile vechi. Realitatea este ca nu mai exista seminte din soiurile vechi.
Ce am observat anul acesta, unele rosii s-au facut, sunt cu gust, zemoase, altele nu, zaharisite, si fara zeama asa cum spui si tu. Dar pentru noi sunt ok. Pacat ca sunt invadate de plosnite, de care nu putem scapa nicicum.
Noi nu putem stropi cu chimicale, avem cativa stupi de albine, asa ca nu avem incotro. Ce se face bine, ce nu, asta e. Incercam cu plante aromatice, menta, cimbru, craite, care cica ar trebui sa tina departe daunatorii.
Locuim intr-un sat cu traditie in solarii unde se cultiva preponderent rosii si castraveti.
Am mai povestit cred, pe aici, cum cultiva taranii nostrii rosiile si castravetii, seara stropesc pentru daunatori, fortare coacere, etc. si dimineata devreme culeg si le trimit la piata.
Cum imi explica mie vecina mea, posesoare si ea a 3 solarii, ea mentine productia numai cu azot si stropiri periodice cu tot felul de chimicale. Lucru explicabil de altfel, cum sa ai aceiasi productie cultivand an dupa an in acelasi teren, doar rosii si castraveti? Din punctul meu de vedere(am lucrat la inceputuri ca si contabil la CAP-ul unui sat specializat pe culturile de tomate in solarii), lucrurile sunt total scapate de sub control. Asta apropo de cumparat de la tarani. Nu mai exista tarani care cultiva pentru ei si surplusul il vand la piata, nici macar cei pe care ii vedeti vanzand produse pe marginea drumului in sate.
Da, și părinții mei și foștii socri au grădini, mai mult de hobby, niște păsări, la pensie. Pe vremea când încă eram în Ro și aveam și copil mic se lăudau cu producțiile lor bio din care îmi trimiteau/conservau cu zor. Doar că am și stat de vorbă cu ei și am aflat că stropeau cu diverse, “că altfel nu se fac”, după ureche, dădeau antibiotice și tratamente păsărilor, “că altfel mor”, tot după ureche. Efectiv inocenți, ei nu realizau ce fac, credeau și susțineau în continuare producția lor bio (nu vând nimic, nu e nici o rea intenție, atâta știu ei). Încrederea mea în băbuțele din piață și micii producători necontrolați de nici o lege a fost mereu zero. Prefer supermarketul.
Dar clar se poate și fără porcării. În Olanda am aflat căutând variante că există pixel farming, îți alegi tu un lot pe care să-l cultive fermierul și fac rotația culturilor astfel încât să nu folosească îngrășăminte, dar na, nu o să ai roșii în ianuarie. Culturile hidroponice sunt de fapt foarte curate, că nu folosesc îngrășăminte sau ierbicide, nu au dăunători în mediul respectiv.
Eu cumpăr roșii de la supermarket și au gust. Le miros. Dacă miros a roșii, au și gust. Altfel sunt fade. Și nu le țin la frigider, își pierd complet gustul. Țin foarte bine la temperatura camerei și 4-5 zile.
Cultiv rosii de patru ani, pentru consum propriu, in spatiu neprotejat! Doua soiuri si-au pastrat gustul: Lacrimile fecioarei si Rozov Blyan, dar, anul acesta (caldura excesiva prea din timp si seceta) au facut ca rosiile sa se coaca prea devreme si sa nu poata asimila multe elemente nutritive de care aveau nevoie. Daca sunteti din Bucuresti aveti posibilitatea sa luati legatura cu Dan Gherghina de la Balaceanca (are canal de Youtube… Gradina lui Dan) si cu siguranta puteti achizitiona rosii cu gust.
Acum ai sesizat că sunt pe cale de dispariție? 😂 E vorba de soi. Soiurile de roșii cu gust de roșii se strică mai repede și dau mai puțină producție. Soiurile de roșii cu gust de corcodușe sunt mai rezistente la dăunători, țin pe rafturi și tarabe mai mult decât lădițele și fac producție mai multă. Cât despre roșii netratate cu Etrel sau nestropite cu diverse nu există decât la oameni care își cultivă pentru ei, in curte. Indiferent ce zice unul sau altul, care știu ei vreo băbuță prin piață, nu există. Am văzut cu ochii mei ce se întâmplă cu roșiile nestropite cu diverse: jumătate din cultură e compromisă de dăunători. Dacă cei care au făcut experiența asta și-au permis să taie locul stricat sau găurit și să arunce roșia la bulion, cel care face agricultură pentru profit nu-și permite treaba asta. Indiferent ce cai verzi pe pereți visați de la roșii, netratate cu nimic nu există. În comerț cel puțin, fie el de piață sau de supermarket. Gustul…mda, ăsta depinde de soi, iar soiurile ca Inima de bou sunt din ce in ce mai rare. În piețe, că din supermarket au dispărut deja. Când o să dispară și micii fermieri din cauza taxelor uriașe, monopolul va aparține supermarket-urilor. Atunci va trebui să iei judetul Giurgiu din poartă în poartă, să-ți cauți roșii de care vrei tu.
Am dat copy/paste la comentariul pe care ți l-am scris pe Facebook. Mi-a fost lene, dar ideea e aceeași. Acolo am uitat să-ți spun că aceeași chestie e și cu căpșunile. Acum ceva ani mă documentam și pe la viața satului, printre altele. Fermă de familie, cu copii (ai familiei), școliți in agronomie prin alte țări, axată pe căpșuneală. Au spus că pentru ei au păstrat o tarla de căpșuni din ăia vechi, care miroseau de la un kilometru de piață, restul pământului e cu căpșuni din ăștia de poză. Diferența de 0,800-1kg pe vrej, cei vechi trebuiau vânduți până seara (pentru că ce rămânea mai era bun doar de gem), cei noi țineau mai mult. Și alte avantaje pe care nu le mai țin minte. Avantaje pentru cei care cultivă, bineînțeles. Și știi ce? Am vorbit cu o persoană, vreo 30 ca vârstă. Crescută în străinătate de pe la 13 ani. I-am spus că astea nu sunt căpșuni (luasem de la un Lidl din UK, neinteresant de unde). Că ar trebui să amplifice de zece ori (blabla, am dat și eu o cifră), gustul și mirosul pentru a înțelege ce-i aia căpșună. Astea seamănă doar la imagine. Bineînțeles că m-a socotit un bătrân care exagerează. Ce-i nebunia asta!? Dacă pe etichetă scrie căpșuni, înseamnă că asta sunt. Ce plm delirează ăsta aici? Cred că pe ăștia de 15 ani nici nu mai este necesar să-i întrebi dacă au mâncat căpșuni „adevărate”. Dresajul e complet.
Au mâncat copiii căpșuni în primăvara de m-am plictisit de ele. De alea cu un vag gust, dar lor le plac. Șmecheria e că noi nu mâncam căpșuni și diverse în afara sezonului și eram doar cu gustul ăla în cap. Acum luăm când ii pofta, deci dacă a prins gust de decembrie, ăla ii gustul.
@Madd, exact ce spuneam: dacă au apucat… Soiul nu mai e același. Nu e vorba doar de „suntem obișnuiți să mâncăm o dată pe an”, iar acum mâncăm când vrem. Mare lucru că mănânci când vrei, ceva care nu are gust de ce vrei să mănânci. Repet, că văd că nu prea se înțelege: asta cu soiurile nu e de la mine din burtă, ci de la oameni care făceau agricultură. Mă documentam pentru că am vrut să mă asociez cu cineva și să facem o afacere pe segmentul ăsta. Ne-am interesat de roșii și căpșuni. Cu soiul vechi nu faci treabă. In altă ordine de idei, prefer să mănânc o dată pe an și să fie căpșună, decât la orice minut vreau și să fie căpșună cu gust de corcodușă. Dresaj.
din piata ai mari sanse sa gasesti producatori locali, ii vezi dupa haine dupa palme.. eu mereu iau rosii bune de la o tanti
Noi am mincat rosii bune de gradina in ro, ne-au dat toti cei pe la care am ajuns.
Nici in Franta rosiile nu mai au gust. La bio si mai putin decit la nebio.
Pt prima oara am instalat solar, am pus seminte din supermarket, cumparat rasaduri, primit rasaduri de la prieteni. Toate rosiile au gust senzational. Nu mi vine sa cred!
Exista in piata 16 Februarie o doamna cu rosii care nu tin mai mult de 5-6 zile si care sunt suuuuperbe