Articol scris de Iulia.
…
Disclaimer/precizare/whatever/cum vreți să-i ziceți: textul ăsta nu va conține înjurături la adresa litoralului românesc, atitudini indignate sau altele asemenea.
Am fost câteva zile la mare la noi și am ales să vă povestesc strict experiența noastră, din care fiecare e liber să își ia pur și simplu niște informații sau să își tragă niște concluzii.
Mai întâi, un pic de context: nu aveam în vreo formă în plan escapada asta. Pur și simplu, printr-un șir de evenimente, o prietenă m-a sunat într-o zi și m-a întrebat dacă n-am chef să mergem la mare câteva zile, numai noi două și copiii din dotare, că avem cazare asigurată.
Așa că pus-am dosurile în mașină și cap-compas: Marea Neagră.
Am stat la Năvodari, care, din câte am observat, nu mai e suficient de fancy să se numească Năvodari, așa că i se zice Mamaia Nord sau ceva de genul. Da vă spun eu pe românește, tot Năvodari e.
N-o să mă apuc acum să vă povestesc în detaliu fiecare zi petrecută acolo, că nu e nimic prea palpitant în a merge la mare cu un copil de 4 și unul de 5 ani.
Dar am să încerc să enumăr lucrurile pe care le-am experimentat, poate vor fi de folos cuiva.
În primul rând, ce m-a șocat odată ce am ajuns acolo – am stat într-un apartament dintr-un bloc de 9 etaje, cred, parcă așa țin minte, că în lift erau butoane până la 9 – a fost cantitatea enormă de blocuri existente.
Băi copii, nu știu cum să vă explic, era efectiv o pădure de blocuri. Cât vedeai cu ochii, în oricare parte te-ai fi uitat, blocuri, blocuri, blocuri, blocuri.
Și lasă că erau câtă frunză, câtă iarbă. Bănene, da erau și trântite cumva ca niște vome: fără nici o logică vizibilă, unul de 4 etaje lângă unul de 12, unul cu acoperiș plat, altul cu acoperiș în 4 ape, unul cu fațadă verde-praz, altul vopsit în 3 culori (cunosc pe lume, să vedem câți geriatrici suntem p-aici care o să se sesizeze la asta).
Efectiv, un haos total și complet. Pe lângă asta, vă dau cuvântul meu de onoare, erau blocuri printre care, ca să treci, trebuia să treci mergând lateral și sugând burta. Vă jur, erau unele care aveau printre ele niște alei pe care și un somalez s-ar fi chinuit oleacă să se strecoare.
Blocul unde am stat noi era super aproape de plajă – să zic la vreo 100-200 de metri. Din fața blocului până la faleză, pe partea stângă cum mergeai spre plajă, exista un trotuar. Fizic. De existat, exista el, însă de mers pe el nu prea se putea pune problema, pentru că el avea lățime cu totul vreun metru jumătate, să zic, iar aproximativ un metru, dacă nu și mai bine, era complet invadat de buruieni.
Și când zic buruieni, nu mă refer la câteva păpădii leșinate. Nu, nene. Erau buruieni d-alea sănătoase, de Bărăgan, ’nalte cât un stat de om și rășchirate cât vedeai cu ochiul. Așa că, circulai pe stradă, ca pieton. Cu tot cu copchil, lopățici, sacoșe de plajă și alte acareturi trebuincioase în astfel de situații.
În general, mașinile care circulau pe acolo o făceau cu viteză redusă, iar șoferii erau destul de atenți la pietoni, pietonii, la rândul lor – chestie care, mărturisesc, m-a surprins plăcut – fiind atenți când veneau mașini, dându-se la o parte și nemergând precum vacile în drum spre izlazul comunal.
Firește, din când în când mai apărea și câte un dac verde, cu un cazan de bemweu cu volan pe dreapta și înmatriculat în Bulgaria.
Cazan care își trăise zilele de glorie cel mai probabil prin vremurile când Tractorul Brașov producea 30 000 de unități pe an, și al cărui șofer simțea nevoia imperioasă să te claxoneze nervos și să îți indice frenetic cu degetul să te cari dracului pe trotuar, admonestându-te și verbal în același timp că ești o vită nesimțită care nu știe regulile de circulație.
Însă astfel de specimene au fost rare în cele câteva zile cât am stat noi acolo.
Acu, să trecem la partea care probabil ne doare pe toți: prețurile. Iarăși, n-o să mă apuc să mă plâng și să înjur și să comentez, ci vă povestesc pur și simplu ce și cum am experimentat noi.
Și simt nevoia să tot revin cu precizarea asta, pentru că văd în ultimele săptămâni zilnic cel puțin o postare pe net în care oamenii se plâng: că e scump, că e aglomerat, că e mizerie, că e manele, că e dracu ghem.
Băi, nu zic că toate chestiile astea sunt normale. Dar zic că, în anno domini 2024, când avem practic toată informația pământului la îndemână – la propriu, la vârful degetelor – poate ar fi normal să folosim dracului netul ăla și pentru a ne informa, pentru a vedea ce zic alții și a ne trage de acolo niște concluzii, nu numai pentru a da like-uri la poze cu pisici și a înjura pe oricine ne iese în cale.
Mi se pare fascinant că există în continuare oameni care pleacă, să zicem, duminică după amiaza de la mare și se uluiesc profund că sunt cozi kilometrice pe drum. Sau pe Valea Prahovei. Sau oriunde altundeva unde se mai fac cozi.
Sau că există oameni care se dau cu curul de pământ că e șaij de lei un șezlong în nush ce stațiune de la noi de la mare. „Păi în Grecia/Bulgaria/Albania [insert aici orice altă locație cu mare din lumea asta], de banii ăștia îți dau ăia, și-ți fac, și-ți dreg… Huo, hoție!!!”
Repet, nu zic că e normal ce se întâmplă la noi pe litoral. Dar zic că te poți informa, poți ști în linii mari cam la ce să te aștepți când mergi la mare încă dinainte de a ajunge acolo și poți să faci astfel niște alegeri. Pe care apoi să ți le asumi, fără să te mai dai cu curul de Terra apoi.
Gata, închidem paranteza asta enormă și continuăm. Unde eram? A, da, prețuri. Pe scurt – tot ce era de vânzare pe plajă și în apropierea ei, era la niște scoruri demne de Nisa, mai degrabă decât de Năvodari. Pardon, Mamaia Nord. Sau Sud, sau oricum rahat i-o mai zice.
Câteva exemple:
➡️ un șezlong: între 40 și 60 de lei pe zi;
➡️ o bere draft de la bici bar: 16 lei;
➡️ o pungă de pufuleți la supermarketul de pe faleză: 8 lei;
➡️ un coșuleț de zmeură pe plajă: 10 lei (cu precizarea că era pe jumătate plin, că după ce au halit plozii cele 14 boabe de zmeură, am constatat că de fapt nu avea cum să fie plin, fundul fiind „îngroșat” temeinic cu o bucată de plută – aia e, ești fraier, plătești);
➡️ o masă formată dintr-un șnițel generos, o frigăruie de pui generoasă, două porții de cartofi prăjiți, două sosuri: 80 de lei;
➡️ un suc sau o apă la jumătate la același supermarket de mai sus: între 8 și 13 lei;
Astea mi le aduc aminte acum. Per total – prețuri mari și foarte mari la capitolul ăsta.
Ce am făcut noi? Am mers cu încredere la Lidl-ul aflat la vreo 500 de metri de bloc, de unde ne-am făcut o aprovizionare temeinică. La prânz le făceam plozilor ceva rapid de mâncare, înainte să-i parcăm, iar seara le/ne luam ceva de pe ștrase.
Menționez că nu am fost în nici o seară cu ei la vreo cârciumă propriu-zisă, în sensul să mergem și să stăm la cârciumă să halim.
Și asta pentru că stăteam pe plajă până bine înspre 7-8 seara, așa că pe drumul spre casă ne opream pe unde ni se prea cât de cât ok, luam la pachet și îi hrăneam acasă, ca să putem apoi să îi scoatem rapid de sub straturile de nisip și alge care îi acopereau din capete și până în găurile fundurilor.
Ah, da, că mi-am amintit de alge: au fost destul de multe. Pentru referință, noi am fost în perioada 6-12 iulie, dacă nu mă înșel (și dacă mă înșel, mă înșel cu cel mult o zi în plus sau în minus). Am prins zilnic vânt puternic și valuri destul de mari. Într-una dintre după-amieze parcă au și arborat salvamarii un steag galben, care, din câte îmi amintesc eu din vaga mea cultură generală, înseamnă că înotul este permis numai celor experimentați.
În locul în care am fost noi era mai greu cu înotul (ceea ce nouă, fiind cu copiii, ne-a convenit de minune), pentru că apa nu depășea înălțimea genunchilor decât undeva la peste 50-70 de metri de la mal, iar apoi se „adâncea” până pe la buric. Să fim bine înțeleși – buricul meu, care am un metru ș-un șnițel.
Însă date fiind valurile destul de puternice, erau și alge destul de multe. Din fericire (pentru mine, cel puțin), nu din alea luuungi, maro-verzui și scârboase, ca niște viermi enormi, ci unele verde-praz, mititele de tot.
Avantajul ăstora era că nu erau așa scârboase, nici nu se adunau la mal cum am mai văzut în alți ani, să trebuiască să treci mai întâi peste o barieră putinoasă de alge în descompunere până să intri în apă.
Însă erau muuuulte și-ți intrau…well, peste tot. Când ne băgam la duș, arăta cada de la cabina de duș de ziceai că tocmai se spală un extraterestru d-ăla mic și verde și curge vopseaua de pe el – se făcea tăt numa verdeeee-verde.
Apoi, din categoria altele: nicăieri. Repet: ni-că-ieri pe plajă nu erau coșuri de gunoi sau alte forme de colectare a deșeurilor. Măcar un sac amărât agățat de-o bară metalică sau ceva. Nimica nimicuța. Zero.
Singurele coșuri de gunoi erau în capătul plajei dinspre șosea. Iar alea erau pline de dădeau pe-afară. Cumva, semn că oamenii totuși voiau să le folosească și o făceau.
Gunoaie pe plajă… așa și așa. Mucuri de țigară la greu. Pe alocuri câte o capsulă de la vreo sticlă de bere și câte un sâmbure de piersică.
În apa mării, slavă Bărbosului, nu am întâlnit nici OPN (obiecte plutitoare necunoscute), nici vreun tăcut 💩.
Manele sau alte soiuri de muzici de pe la terasele bici-barurilor, date la volume care să îți zdrăngăne creierii – nu.
Avea cam fiecare terăsucă d-asta niscai boxe, însă absolut toate le mențineau la un volum decent, dacă te îndepărtai câțiva metri nu mai auzeai altceva decât vocile oamenilor de pe plajă și sunetul valurilor.
Apropo oameni: aș zice că mi s-au părut civilizați. N-am văzut/auzit pe nici unul (zic acu de cei din imediata noastră proximitate, că n-am stat să spionez lumea pe plajă) să grohăie în telefon cu văru’ Sile d-acasă, să-i explice unde-i el și ce face, nu am întâlnit pe nimeni să asculte muzică din telefon sau boxă portabilă la volume dătătoare de draci. Per total, comportamente decente, aș zice. Lucru care, n-o să vă mint, m-a surprins plăcut.
Tot apropo zgomot: lângă blocul nostru era un bâlci d-ăla cu tiribombe, leagăne d-alea cu lanț, mașinuțe bușitoare, carusel și așa mai departe.
Inițial n-am știut ce e cu el. La ora la care am ajuns noi (pe la vreo 2-3 la prânz, parcă), dacă te uitai la el de sus, din balconul nostru, părea abandonat.
Apoi, spre seară, când ne-am întors de la plajă, am văzut că părea să fie ceva mișcare de oameni vii p-acolo. Și mai spre seară, când s-a mai întunecat cât de cât, s-a deschis. Moment în care ne-am cam temut că vom avea parte cât e noaptea de lungă de chiuieli și muzici bubuind.
N-a fost cazul. Îl deschideau undeva în jur de 8 seara și funcționa până pe la 23. Fără vreo muzică deranjantă, fără manele, fără nimic de genul.
Prețuri (că vă dați seama că a trebuit să ducem odraslele să vadă ce și cum): o tură de 2 minute în mașinuțele bușitoare mari – adică 2 locuri și a căror conducere le era permisă numai adulților – 30 de lei.
O tură de 2 minute în mașinuțele bușitoare mici, de copii – 15 lei. O tură în ceva tiribombă care se învârtea și la care putea copilul să aleagă, apăsând un buton, dacă să se ridice sau nu drăcia în care se afla, tot 15 lei. Ceva trenuleț imitație de roller-coaster – 15 lei. 20 de minute la saltelele/trambulinele/toboganele gonflabile – 30 de lei.
Concluzie? Dacă nu s-ar fi ivit ocazia asta absolut spontană și dacă nu ar fi fost situația în care cazarea nu ne-a costat nimic, cu siguranță nu aș fi călcat anul ăsta pe la noi pe la mare.
M-aș mai duce de bună voie și dacă ar trebui să plătesc cazarea? Cel mai probabil, nu. Regret că am fost? Nu. Copiii s-au bucurat și s-au distrat grozav și nu pot să mint, și nouă ne-a prins bine.
Cred că până la urmă – în afară de ce am scris la început – să te informezi și să îți tragi niște concluzii apriori, totul ține de așteptări.
Dacă te aștepți să mergi la Năvodari, la Eforie, la Olimp sau mai știu eu pe unde și să ai parte de condiții de Nisa, Thassos sau mai știu eu ce alte locații, nu vei găsi. Vei găsi probabil doar prețuri demne de aceste locuri și nu vei face decât să te umpli de spume și de draci.
Eu am pornit de la premisa că calu’ de dar nu se caută la dinți, așa că mi-am setat așteptările undeva mult sub nivelul mării, coroborat și cu ce am mai văzut/citit pe la alții și, pe de o parte nu am fost dezamăgită, pe de alta, după cum v-am scris, au fost chiar chestii care m-au surprins plăcut. Puține, dar au fost.
Dacă am ratat ceva și îmi amintesc ulterior, o să completez în comentarii, iar dacă aveți la rândul vostru întrebări sau sfaturi sau ați fost și voi și vreți să le spuneți altora cum s-au văzut lucrurile prin ochii voștri, băgați! Poate vreo frântură de informație îi va fi utilă cuiva.
„Trei Culori cunosc pe lume”-i imn ca lumea, nu mizeria asta cu morții ei. Asta ca să fim înțeleși.
Mie mi-o plăcut să cânt imnu’, dar după ’89 mi-am dat seama că cineva-și bate penisu’ de poporul român cu mizeria aia de imn.
Ultima dată când am fost io-n Navodari, în vara lu’ 88, încă o fost fain.
Apoi am tot schimbat locația până-n 2004, când am abandonat litoralul românesc cu totu’.
Da’ am rămas cu amintiri faine.
Comentariu beton!55
Tre să mărturisesc, asta a fost prima dată când am călcat în Năvodari.
Sincer, aș fi tare curioasă să aud de la cineva care mergea și mai demult, cum i se pare că a „evoluat” (sau involuat, eu știu? 🤔).
Comentariu beton!13
Pai Mamaia Nord era un câmp cu bălării până acum 15 ani. De atunci încearcă să egaleze New York cu al lui Manhattan. Între Mamaia și Năvodari nu era mai nimic. Sălcii mici și buruieni. Plajă sălbatică până în Năvodari Tabara unde începea zona taberelor și corturilor. Totuși din ce îmi amintesc parca lărgirea deșănțată a plajei nu a ajuns și acolo. E un mare plus.
Comentariu beton!39
@ (altă)Iulia: comparând amintirile mele cu povestirea ta, io aș spune că s-o dus-n cap, nu înspre mai bine.
Comentariu beton!19
@ovimar, nu, din cum am văzut eu plaja, a scăpat de lățire.
@JT, dap, cam așa sună. Cel puțin dpdv al dezvoltării imobiliare… 🤮
Comentariu beton!13
Noi am abandonat in 2005, cand am fo’ ultima data. Nu a fost chiar nasol (au fost niscaiva inundatii inainte si noi am prins exact faza cu 20% ocupare. Dupa aia i-am trimis pe cumnati si ei au prins aglomeratie ca la nebuni, ca si acum cred ca ne injura de mama 😀
Dupa aia am trecut la varianta Croatia (undeva langa Dubrovnik), unde am fost de 8 ori pana sa emigram. Anul asta este prima data ca ne ducem acolo dupa 6 ani. Este locul nostru de suflet, asa ca suntem incantati. Mai putin de preturi, am dat 2800 de dolari pe 14 zile la nus’ ce vila (ultima data a fosy 710 dolari). Dar, inflatie, pandemie, asta cica e o vila mai cu schepsis etc.
Noi sa fim sanatosi. Vom recupera din costuri ca e apartament normal (cu bucatarie) ceea ce inseamna ca micul dejun si cina le-oi face eu. Plus gustarile. Nu neaparat de fite, dar cu un diabetic in casa, e mai complicat sa puste si mancarea mereu si disponibilitatea restaurantelor de a presta imediat ce o cere glicemia.
Sa va fie de bine. Las’ c-am fost eu în Bulgaria. Gălăgie și aglomerație mai mare ca pe faleza din Sunny Beach n-am văzut de mult. Ca să înțelegeți, dacă ma opream să-mi iau o clatită, se oprea odată cu mine juma’ de faleză. Mai ca așteptam să mă aplaude vreo 200 de oameni că-mi plac clătitele. Da-n Vamă mi-a plăcut. Așa prafuită și demodată parcă are totuși farmecul ei, același în fiecare an… De preturi nu comentez. Fiecare le simte după buzunarul lui.
Comentariu beton!31
Serios, așa sardineală și la vecinii cu castraveciorii? 🫤
În Vamă n-am mai fost de prin facultate, cred. A, ba nu, mint, am mai fost de câteva ori pe vremea când stăteam la București, dar numa așa, „în vizită”, n-am fost cazată acolo. Nu pot să zic că mi-e dor 😁 Cred că toate au farmecul lor, la vremea lor. Strict din perspectiva mea.
Comentariu beton!25
O sardineală multiculturală. Bine, poate și faptul ca erau toți cu burțile aproape de punctul de explozie în urma preaslăvitului all inclusive dădea senzația de overloaded.
Despre vamă? Probabil nostalgia vremurilor de mult apuse….
Comentariu beton!27
😂😂😂 burți overload 😂
Comentariu beton!16
De aceeasi parere sunt si eu! Anul trecut mi-am petrecut concediul in Sunny Beach. Destul de aglomerata statiunea, dar plaja curata, nisipul fin si apa linistita cu intrare lina. Am prins cateva valuri intr-o zi sau doua, dar in rest nimic de reprosat.
Vama este de suflet si pentru mine, are un feeling aparte. Nu cred ca o sa isi piarda din farmec niciodata, tocmai pentru simplitatea de acolo.
Preturile sunt cum sunt mai peste tot in ultima vreme, cu mentiunea ca un Lidl nu este o idee rea deloc pentru cateva cumparaturi rapide, o apa, o bere…
Bună!
E cea mai sănătoasă gândire.
Ai ales ceva, îți setezi așteptările și bugetul și scoți ce poți din situație.
Nu suport oamenii care se duc într-un loc și apoi fac pe surprinșii.
Găsești informații și recenzii gârlă.
P.S. Trei culori cunosc pe lume
Comentariu beton!38
Amintind de-un brav popor
Comentariu beton!19
Ce-i viteaz, cu vechi renume 😂
Comentariu beton!18
În luptă triumfător
Comentariu beton!20
… celețincaaaa sfîntodooor… așa auzeam io pe la 5-6 ani și mă gîndeam „ce naibii o fi celeținu’ ăla!?”…
am citit articolul din curtoazie, că io pe litoralu’ românesc ultima dată am fost acu’ 8 ani și nu mă trage ața să repet prea curînd experiența; că era soția însărcinată și gășcuța nașilor a zis „haideți cu noi 3 zile la 2 mai”; cea mai mișto zi din alea 3 a fost cea cu excursia la Balcic…
din articol înțeleg că lumea s-a (mai) civilizat, că „hai să-i ardem pe fraieri” a rămas politică de vînzări, că administrația e fiartă pe bunăstarea oamenilor…; glumesc, evident!
da’ asta cu prețurile la mîncare nu e doar la noi; toți care mergeați în grecia vă aduceți aminte de satul Zlatna Panega din Bulgaria, ultimul înainte să urci pe autostrada către Sofia, nu? ăla unde erau niște cîrciumi pe partea dreaptă? ei, a rămas una singură, mare, Dobrenski parcă, cu niște prețuri (la carne sunt afișate la suta de grame)… un bolișor cu fasole, 250 g de coastă de porc (nefăcută bine, semicrudă), o lipie și 3 ardei iuți… 38 de leva!? aproape 95 de lei…
Comentariu beton!28
Recunosc, de prețuri sunt și eu curioasă cum au evoluat și pe „dincolo”. Dar nu mă aștept să fi scăzut sau să fi rămas la fel 🤷♀️
A propos de celeținca, era versul ăla din Plugușorul ” S-a sculat mai an bădica Traian”. Mereu am crezut că pe bădica respectiv îl chema și Marian și Traian. Că „mai an” nu îmi suna a nimic logic.
Comentariu beton!45
@Alis „mai an” e versiunea românească a „d’antan” a lui Villon. E latinescul „ante annum”, adică anul sau anii trecuți.
Comentariu beton!23
„Celeținca” -ul meu era la” Vulpe tu mi-ai furat gasca/ Da-mi-o inapoi/ Ca de nu eu vin cu pusca si cu 3 cocori”. Mi se parea mie ciudat ca merge omul cu 3 cocori, dar imaginea era interesanta si oricum adultii is ei mai ciudati.
Comentariu beton!27
Nu e „mai an, badica Traian”.
E „Mayan Badik Traian”. Acum vezi sensul? 🤣🤣
Comentariu beton!22
@Tom Mersi, acum mi s-a limpezit imaginea!🤣🤣
Am ras cu lacrimi citind discutiile despre “celentinca” si “Marian” si …
Dar am plans cand am citit articolul…
Am fost anul acesta fix in aceeasi perioada la mare chiar in celebra Mamaia (printr-o intamplare, am primit si noi o cazare la hotel Siret si ne uitam pe plaja spre tiribombele despre care se povesteste in articol. Acum am aflat ce erau si ce preturi erau)
Hotel Siret, trist. Are doar camere de inchiriat si un restaurant fara aer conditionat.
Dar… “calul de dar nu se cauta la dinti” ne-am bucurat din plin de cazare langa plaja (e oarefum aproape de plaja).
Mamaia ni s-a parut mai scumpa de la an la an. Pana si la impinge tava la “Butoaie” a ajuns f f scump. Am apelat si noi la LIDL ul cu pricina (doar ca pt noi era la 4 km :))) adica chiar ca e Navodari si nu Mamaia Nord) si in rest am preferat sa luam o masa seara prin Constanta la cate un restaurant sau pizzerie, care erau mult mai ieftine decat cele din Mamaia (si erau deschise si dupa 21.30-22.00 – bucatariile)
In Mamaia (zona la Butoaie… Vega…) pe la 21.00 nu mai primeau comenzi comenzi pt mancare… “bucataria s-a inchis” . Asta in contextul in care fiind foarte cald, ramaneai pe plaja pana pe la 20.30 (ca nah… ieseai mai pe la 16 cu copiii) si porneai la plimbare dupa 21… aaa si sa nu uit ca era si campionatul de european de fotbal.
Ne-am bucurat in acest context de liniste. :)) plaja nu era aglomerata iar terasele linistite.
Ce am inteles de la alti colegi care au ales Mamaia anul acesta… se poate comanda mancare gatita prin Bolt si se evita in acest fel prretul enorm gasit la impinge tava sau la restaurantele locale.
In rest… trebuie sa va bucurati din plin de zilele de plaja si profitati la maxim de pretul platit pe un sezlong. Daca dai 40-60 ron pe un sezlong… apoi stai acolo all day… :)))
P.S. in contextul in care ai familie si copii si gatesti mancare aproape zilnic, uneori ai nevoie si de un all inclusive de ala la pret ok cum e la vecinii bulgari. Pur si simplu sa stai 1-2 saptamani la cum ar zice maica-mea “dar voi copchii numa pun-te masa, scoal-te masa?”
Sanatate maxima va doresc!
Am păţit… Noi ne opream acolo mereu, ca să luăm miere şi dulceaţă de tot felu’ de chestii montane mai ciudate. S-a porcăit total, cine ştie de ce? Păcat! Era un loc pitoresc, cu mâncare foarte bună. Poate găsim altul! Plecăm în septembrie pe ruta aia. Vom vedea.
Ai ales cea mai bună variantă, mă refer la cea cu setarea așteptărilor. Cred că asta e valabil pentru orice loc în care te duci ca să te simți bine, e cea mai ușoară variantă.
Despre litoralul românesc nu prea mai știu mare lucru, mai ajungeam în urmă cu ceva vreme, cu serviciul, dar altfel nu mă prea pasionează. Și nu din cauza prețurilor, până la urmă e funcție de fiecare buzunar cum a zis și @Adorian, pur și simplu nu-mi place.
Păi așa mi se pare normal – te documentezi oleacă și îți faci o idee cam la ce te poți aștepta.
D-aia cumva mă fascinează cetățenii care se uluiesc de ceea ce găsesc (indiferent că vorbim despre prețuri, condiții…) și se dau cu dosul de pământ că huooo, hoțiiiiiii! 🤷♀️
Trei culori…tananam, cum să nu îmi amintesc 🫣 Năvodari cu taberele școlare îmi amintesc și asta era în „70 deci alt nivel de evaluare, în schimb am pățit o chestie ciudațică acum trei săptămâni: ofertă interesantă (cunoșteau prietenii ăștia locul și îl lăudau) caut recenzii și găsesc și ceva deranjant dar trec peste că garantau amicii, la plajă mergem la mama naibii că nu le place în apropiere, plus a fost o pescărie/ tavernă unde am mâncat pește bun bun și cam atât. Nu am putut reclama lipsurile pentru că proprietarii prieteni cu amicii, nu mai repetăm. Am zis că probabil vârsta e de vină la mine dar totuși cred că nu.
Pfoai, nici nu știi cât de tare îi invidiam pe copiii care mergeau în tabără la Năvodari.
Mi se părea așa, un tărâm magic, cumva 😁
Pe mine ai mei nu m-au lăsat niciodată – din motive legate de sănătatea mea, nu din răutate, dar asta nu mă făcea să fiu mai puțin invidioasă pe cei care mergeau.
Comentariu beton!26
Păi nu avea așteptări mari și nu vei avea dezamăgiri…. eu stau mai la vale , la Constanța și pot spune ca plaja fac doar la prosop , cumpărături doar de la magazin gen Lidl și doar doar așa de poftă să zic cumpăr câte ceva …. Da s-a aglomerat de blocuri haotice de parcă arhitectul ar fi orb da până la urmă e alegerea ta dacă mergi sau nu …
Comentariu beton!14
Vacantele pentru care nu ai asteptari, de multe ori se dovedesc a fi cele mai frumoase. Nu esti dezamagit de nimic si te bucuri din plin de toate oportunitatile.
Tot la prosop imi place si mie sa fac plaja, asa simt ca sunt la mare! Cel mai mult la Constanta mi-a placut plaja de la Neversea. Orasul este superb, faleza, iar cand ajung in Piata Ovidiu imi place sa servesc cina la cate una din terase si sa ma incarc cu vibe-ul fain al orasului.
Am fost în mai într-o excursie în Deltă și în ultima zi am trecut prin Constanța. Nu mai fusesem în zonă de 21 de ani, așa că n-am recunoscut nimic în zona Mamaia. Blocuri după blocuri după alte blocuri.
Cred că aș merge doar un weekend la marea noastră, cu trenul și nu cu mașina.
În altă ordine de idei susțin „trei culori”. Mi se pare un imn mult mai potrivit, că de deșteptat pare că nu ne vom deștepta vreodată..
Comentariu beton!26
Uite, și Delta e un loc unde nu am fost niciodată, spre rușinea mea. Dar oi apuca la un moment dat în viața asta.
Comentariu beton!14
Iulia, Uzlina, pensiunea lui Mihai! Și nu fac reclamă! Dacă vei vrea și cnp-ul te ajută să îți amintești de această info și dacă mai trăiesc, dau detalii!!
Săr’na, nu mă bazez pe 🧠, am notat 😅
Anul asta am fost in Creta la un hotel unde 80% din turisti erau nemti. Oameni civilizati 🙂. Pe plaja hotelului toata lumea vorbea in soapta. Daca auzeai pe cineva vorbind mai tare, erau ceva natie slava. A fost ok, dar la un moment dat ma cam apasa linistea. 😅
Anul trecut, la insistentele sotului, am cedat si am mers in sudul litoralului nostru. La Saturn/Mangalia. Mai mult ne-am plimbat decat am stat la plaja si cum spunea cineva mai sus, cel mai frumos a fost in excursie la Balcic 😃
Comentariu beton!20
Vezi, deci nici prea multă liniște și civilizație nu-i bună 😅
Comentariu beton!12
Așa suntem noi, nu suntem obișnuiți cu liniștea, ne place (unora), dar cu limită.🤣
Eu s dintre optimistii carora le place în vacanță oriunde și se amuza de orice. Chiar nu i înțeleg pe cei care se plang că televizorul nu are programe în limba română sau camera este prea mică sau știu eu nu e balcony In fond nu merg în vacanță ca să stau în cameră,dacă e un pat curat,apă caldă și aer condiționat sunt ok.Am fost în Costinesti în anul covidului că nu știam dacă reușesc să ies din țară. Prețurile erau super ok. Acum să fim serioși, ne plangem acasa că e sezlongul 40 de lei dar afară ni se pare ieftin 10 euro. Mâncarea a fost chiar foarte bună,portile mari,chelnerii super ok,chiar ne am simțit bine.Curatenia pe plaja ridica niște probleme dar…..în Albania când am fost mai târziu era mai nașpa deși toți cad pe spate cu ce frumos e acolo. Mi a plăcut cum ai pus tu problema,balanta între asteptari și ceea ce găsești. În general porniti de acasă cu gândul wtf sunt în vacanță și nimic nu mi strica starea de zen. Vacanță frumoasă tuturor
Comentariu beton!67
Da, jur că nici eu nu pot să îi înțeleg pe ăia care se plâng de ce zici tu.
Wtf, dacă voiai să stai în camera, să te holbezi la tv, puteai să faci asta pe bani mult mai puțini, la tine acasă 🤷♀️
Comentariu beton!17
Nu stiu aici cum e cu sezlongurile, per bucata 60 de lei? La greci pe unde am fost noi am platit intre 8 si 12 euro 2 sezloguri si o umbrela. 🤔
Am citit cu mare interes o parte din comentariile articolului, pentru ca anul asta am ales si noi sa mergem la Costinesti la mare. Nu am mai fost de vreo 6-7 ani si sincer nu mai stiu prea bine cum arata, dar imi amintesc cu nostalgie toata distractia de acolo an de an cand mergeam.
Nu am nici o asteptare legat de cum o sa decurga saptamana, dar e statiunea cea mai plina de viata si distractie, nu are ce sa fie rau.
Concediu placut tuturor!
Anul asta am fost in Creta la un hotel unde 80% din turisti erau nemti. Oameni civilizati 🙂. Pe plaja hotelului toata lumea vorbea in soapta. Daca auzeai pe cineva vorbind mai tare, erau ceva natie slava. A fost ok, dar la un moment dat ma cam apasa linistea. 😅
Anul trecut, la insistentele sotului, am cedat si am mers in sudul litoralului nostru. La Saturn/Mangalia. Mai mult ne-am plimbat decat am stat la plaja si cum spunwa cineva mai sus, cel mai frumos in excursie la Balcic 😃
Ma bucur ca ati avut o evadare cât de cât plăcută.
Am fost la Năvodari o singura data, în 2021. Atunci blocurile alea erau în construcție, dar chiar și asa nu mi-a plăcut foarte mult.
Cel mai mult la noi îmi place la Neptun-Olimp. Sunt stațiunile copilăriei mele, sunt mai mult nostalgica în privința lor. Si nostalgia îmi este satisfăcută, pentru ca arata exact ca în copilărie. Nu s-a schimbat nimic, cu excepția unor construcții noi. Insa cele vechi sunt jale. Dau aici exemplu Prichindel, pe care l-am vizitat anul trecut cu copilul. Aceleași jucarii vechi care scârțâie din toate încheieturile, aceleași clădiri nerenovate care dau un aspect mizerabil și deplorabil.
Având un copil neprietenos cu masina în primii ani, am mers la noi la mare. Insa acum s-au schimbat lucrurile. Anul asta am luat calea Bulgariei (a fost superb), la anul probabil Grecia (am păstrat locul pe care l-a recomandat Mihai), si mai vedem.
Dar vreau sa subliniez ca regret. Ca am putea avea o bijuterie de litoral, chiar și cu preturile lor mari. Dar sa ofere pe masura lor. Insa nimeni nu se agita în sensul asta, ei doar renovează niște hoteluri (unele arata frumos, nu spun nu). Insa nu este de ajuns. Oamenii mai ies din camera, si au nevoie de atracții.
M-am întins, dar vreau sa mai spun ceva. Acum câteva zile, la complexul Phoenicia din Olimp, a fost plin de ambulante. Oamenii s-au intoxicat cu clorul din piscine. Scria cineva ca fetita de 1 an a fost diagnosticata cu pneumonie chimica. De curiozitate am intrat pe pagina lor și nici urma de explicații, scuze sau ceva de genul. Ei cheamă oamenii la mare, la relaxare și distracție. Phoenicia fiind un loc care are preturi de Turcia. Atitudinea lor definește exact litoralul romanesc, bătaia de joc și disprețul pentru clienții care le umplu buzunarele. Boicotul ar fi singura soluție, dar nu pare a se intampla prea curând..
Trist…păcat…
Comentariu beton!29
Eu nu m-as baga in piscina vreunui hotel unde sunt atatia oameni nici sa-mi dai bani. Apa marii e cea mai buna. Evident cand nu are e-coli cum s-a intamplat anul trecut cand am fost pe plaja fix 1 zi din cele 5 petrecute.
Comentariu beton!13
@Alina, aia voiam să zic – nici cu apa mării nu știi ce naiba riști să pescuiești… Am intrat zilele trecute în vorbă cu o tanti, cât stăteam la o coadă și zicea că anul trecut a ajuns cu ambii copii la urgențe la mare, din cauză de ceva carcalac luat din apă 🫤
In clasa a zecea am miorlăit săptămâni bune la mama să mă lase la Costinești. Opoziția a fost acerbă începând cu argumentul forte că acolo nu sunt profi să ne supravegheze și că „fata doamnei X, fiica doamnei Y se duc la Năvodari unde există ordine și disciplină” . Doamnele in cauză erau profesoare, la fel și mama. După amenințări cu „o să iau 5 la examenul de treapta a doua și o să râdă doamnele de tine” am interceptat o discuție pe șoptite între părinți „nebuna e in stare s-o facă”. Așa că biletul a fost achiziționat. Urma să-l primesc dacă iau cel puțin 9 la examen. 9,90 am luat că deh, eram motivată. Deci am deraiat de la subiect. Fetele cuminți de la Năvodari stăteau noapte de noapte la noi, exasperate de regulile din Năvodari. Treceau pe acolo pe la prânz să facă prezența și să-și schimbe hainele. Noi le primeam cu „salut voios de pionier”
Mai aproape de Năvodari n-am fost veci.
Comentariu beton!23
Pfff, aute, și Costineștiul e o destinație pe care am dat-o la vremea ei. Oare acolo cum o fi acum?
Baga-ma si pe mine in grupul de geriatrie. Cunosc cele 3 culori😉.
Articolul m se pare foarte bun. Daca stii la ce sa te astepti, nu ai parte de dezamagiri.
Dau si eu un exemplu de 2 expozitii din Bruxelles. Amandoua bune. Dupa ce ai vazut Tutankamon, clar ca a 2 a despre Titanic nu are cum sa fie de acelasi calibru. La cea de la Titanic a fost intai vecina cu copiii si mi-a zis ce si cum. Asa ca asteptarile au fost pe masura si nu am fost dezamagita. Dar multi au fost dezamagiti. Cum spuneai si tu. Nu poti compara litoralul românesc cu cel grecesc🤷♀️.
Exact – dacă ești adult, cu capul pe umeri, folosești naibilor toată informația la care ai acces și îți faci o idee, să știi la ce să te aștepți. Măcar așa, în linii mari.
Dacă ai noroc, poate o să fii surprins plăcut. Dacă nu, măcar ai pornit cu niște așteptări realiste și aia e 🤷♀️
Cred că mai geriatru decât mine nu e niciunul dintre voi (80)! Pe vremea mea era moda cu bilete de la sindicat, alea dacă aveai p.c.r. (pile, cunoștințe și relații), așa că eu (noi) am mers pe cont propriu și ne cazam la „particulari”! Nu ne oboseam cu bucătăria, cel mult prăjeam seara niște guvizi cumpărați pe plajă. Altfel era convenabil la „împinge tava”!
Aveam „relația” noastră de cazare la Eforie Sud și doar de două ori am preferat hotelul: odată în 1976 când a fost epidemie de holeră pe litoral (cred că a fost mai mult o chestie de „marketing”, că prea se cazau mulți la „particulari”) și a doua oară in1980 când am luat bilete prin ONT și am fost la Venus, cazați la „Egreta”.
A fost frumos, că ne permiteam bere „Budweiser”, țigări „BT” și cocktailuri „Cuba Libere”!
După 90 mi-am permis o singură dată să merg prin 2008 la Eforie Nord, unde am stat tot la „particular”.
Dar era altă lume, toți și toate cu burți pe care și le etalau mândri, spre deosebire de anii de dinainte când toată lumea era siluetă și nu-ți făcea greață să-i vezi!
Nu fac apologia traiului în perioada de dinainte de ’90, dar am pus și eu aici niște amintiri.
Probabil că i să iau niște injuraturi5, dar sunt obișnuit, că suntem în „democrație” și se poartă!
In fiecare dimineață cântam,,Trei culori cunosc pe lume” înainte de începerea orelor de clasă, cu ochii la tabloul tovarășului atârnat deasupra tablei.
Și învățătoarea cânta și ea cu noi. Cred că era în fișa postului. Am senzații amestecate despre amintirea asta. Adică nu îmi displăcea să-l cânt, dar cu ochii la tovarășul și în poziție de drepți, mi se pare acum o impunere exagerată pentru niște copii la 7,8,9 ani.
Legat de marea noastră, am fost acum 2 ani, după mulți ani, și mi-am propus sa nu mai revin prea curând.
Vânt puternic, alge, aglomerație pe plaja, apa rece, preturi mari peste tot, mizerie și delăsare oriunde te uitai.
Am rămas cu un gust amar. In loc sa te relaxezi, vezi mereu toate motivele pentru care nu reușim să ne depășim condiția de privitori prin garduri la bunăstarea altora, așteptând să ni se întâmple și noua, fără să facem nimic că să ne fie mai bine.
Comentariu beton!16
Dadada, exaaaact! Cântatul ăla în picioare, cu ochii beliți la tovarășu, gizăs! 🤢
În rest, au punctat cam tot ce era de zis. E păcat 🤷♀️
După 3 ani la rând la Marea Neagră (cu mașină și Airbnb, pentru că nu suntem fani all inclusiv și ne place libertatea de a vizita și a merge oriunde ni se năzărește), nevastă și 3 coptii la purtător, am avut norocul anul ăsta să încercăm altceva. Timp de aproape o lună am colindat plajele de la Croația la Muntenegru și Albania. În Croația am bifat Trogir și Dubrovnik, Muntenegru aproape tot ce e la mare căci e mică mititică țărișoara, respectiv golful Kotor, Budva, Bar și ce mai e, iar în Albania am stat în Sarande. Avem obiceiul de a merge pe câte o plajă diferită în fiecare zi, tocmai din dorința de a experimenta cât mai mult. Pe scurt, nu prețurile sunt cele mai deranjante la noi, ci raportul de calitate pentru acele prețuri. Înafară de vreo două zone cu plajă, în întreaga călătorie, peste tot a fost mult peste ce oferim noi, aici, în țară. Și mă refer la toate aspectele. Probabil vom mai merge cândva la Marea Neagră acasă, când ne-or năpădi dorurile, dar cu siguranță nu va fi curând.
Ce fain! Am auzit de la toată lumea care a fost că Albania și Macedonia sunt super faine pe partea de mare. Cred că va trebui să încercăm și noi într-unul din anii viitori.
Eu mergeam pe vremuri la Năvodari, și în copilărie și în tinerețe, cum eram săracă mi se părea și atunci scump.
Mie mi se pare că au luat-o razna prețurile peste tot, sunt în Croația la mare și prețurile sunt mai mari decât în Olanda la supermarket. La restaurant e la fel.
Anul trecut am fost în Franța, acolo mi s-a părut un pic mai ieftin, dar groaznic de aglomerat peste tot, făceam un drum de 5-10 km în jumătate de oră, dacă îi alergam ieșeam mai rapid.
Cred că de anul viitor voi merge în vacanță în afara vacanței școlare. Copilul meu e adolescent, stă și la tatăl lui, nu am o vară întreagă de acoperit, o să-mi iau concediu, eventual mergem un weekend undeva și în rest day trips în diverse locuri.
Ah, o chestie am observat, localnicii lasă câte 10 euro bacșiș, mie mi se pare mult! Mă îndoiesc că sunt salariile mai mari în Croația decât în Olanda. Sau m-am dereglat eu
În Croația mie mi se pare că au luat-o razna prețurile încă de acum ceva ani.
Noi ultima dată am fost în epoca AC (ante-copil) la marea lor, deci acum cel puțin 5 ani. Și încă de pe atunci mi s-a părut că săriseră în aer nejustificat.
Bună de dimineața, și eu pe lume cunosc cele trei culori! 🤟 Așaaa, cum facem noi cu mersul „la mare”. Il facem da, prin Grecia, uneori Bulgaria. Și pe acolo căutăm mai alese plaje mai pe sălbăticie, chiar și când era copilul mic. Dar executăm, aproape în fiecare vară, o scurtă incursiune pe la noi, să ne facem safteaua și așa de nostalgie. A mea.
Dar am mers doar la Corbu/Vadu. De multe ori cort, anul ăsta o căsuță, de lemn, în satul Corbu. Recomand așadar Corbu. Cazare în sat și mers cu mașina la plajă sau camping lângă plajă. Plaja foarte ok (înainte de Capul Midia Năvodari e alt tip de țărm, mai neamenajat, fără diguri, dar cu un grind natural de protecție care vine dinspre deltă, nu sunt mai niciodată valuri mari periculoase sau curenți și nici tone de alge). Oamenii sunt în general mai civilizați pe plajele astea, vin și cu copii și cu câini, se așează la distanțe respectabile și e liniște. Nu vezi blocuri, și e și câte un beach bar ceva ici colo. Am și mâncat respectabil și nu foarte scump pe la pescării.
Apropo de Năvodari, recomand La Hamsie, pentru hamsii adevărate pescuite de pescarii din Corbu. Mereu trecem și pe la La Hamsie pentru că sunt bune bune.
In restul litoralului în ultimii ani am fost așa:
Vama Veche în drum spre Bulgaria pentru că nu fusesem niciodată si nu se face. Am stat niște ore la o terasă, că cică așa se face. Copilul s-a jucat în nisip, nisipul foarte ok. Stațiunea încă adormită după petrecerile de seară. Nu se putea face baie, valuri imense, ciudate.
Eforie Sud sau Nord, nu mai știu exact unde am nimerit. De data asta la întoarcere din Bulgaria am vrut musai să mai fac o baie și acolo am oprit. Am nimerit plaja aia nouă, am mers km până la mal, am stat pe nisip ca pe pământ, aglomerat, murdar, iar țărmul/marea păreau/erau … false. N-am simțit nicio conexiune și ne-am cărat km ăia înapoi până la faleză.
In Năvodari de care zici tu, cu blocuri, lângă Lidl am stat o noapte în extrasezon, primăvara, după o tură prin Dobrogea/Măcin. Plimbat un pic pe plajă, picioare în apa rece și concluzionat că nu aș putea veni vara acolo la plajă să am pădure de blocuri în spate, nu e de noi. In aceeași tură de primăvară am stat o noapte și la Jurilovca în ideea ce de pește bun vom mânca. Nțț, greșit, nicăieri nimic de mâncare (aprilie, într-o miercuri). Abia am găsit să mâncăm o pizza… tristuț.
Iaca informații aici, trăite de noi.
Bonus: litoral năbădăios ca la sud de capul Midia (curenți, valuri, alge, abrupt mal uneori) este și în Bulgaria până la Capul Kaliakra. Imediat după se schimbă radical, plaje largi, mare liniștită, puține alge. Iar „la noi” de când cu plajele noi, mult s-a schimbat în mai rău că au schimbat țărmul artificial și fără cap, acum sunt curenți periculoși, gropi, vârtejuri, de parcă nu era destul de rău oricum.
Comentariu beton!13
Chiar vorbeam zilele trecute cu o prietenă și zicea că anul ăsta vor merge la Corbu din motive de prea puține zile de concediu.
Ei s-au mutat din Buc la Bv de vreo 2 ani, însă zicea că, pe vremea când stăteau în Buc, mergeau des și le plăcea tare mult.
Așa că asta parcă aș testa și eu o dată 🤔
Când ajungi la corbu te rog sa ne faci o recenzie în stilul tău. Ca am vrut și eu, dar m a pleostit ce am citit pe net… ca drumul din sat pana la plaja e super nașpa și ai toate șansele sa ajungi cu mașina în service după întoarcerea din concediu. Pe de alta parte, sa știi ca eu am plecat de la mamaia cam când ai ajuns tu. Am avut cazare mai pi șentru, la stația terminus a telegondolei. Mi a placut: cazarea pe malul lacului, am admirat apusul din telegondola, am făcut plimbări lungi pe malul marii. Mi a mai plăcut autobuzul care circula foarte des din nordul stațiunii pana în Constanța și nu a mai fost nevoie sa scoatem masina. Asa am vizitat și constanta, și plajele nelargite din nord. Ce nu mi a plăcut: apa la 750 ml costa cât un meniul zilei 🫣. Noroc ca am luat de acasă 2 baxuri de apa, ceva bere și sucuri, altfel dadeam faliment. Am fost în timpul săptămânii și era destul de lejer, fără aglomerație și gălăgie. De joi seara a început incet-incet sa se schimbe treaba. Parcările s au umplut brusc și asa nu mi a mai părut rău că tre sa plec acasă 😂
Acuma, daca io vin si spun ca din 2004 incoace, an de an maninc la aceeasi terasa(care a devenit mai intii terasa cu etaj, apoi hotel cu 2 etaje, acum hotel cu 4 etaje peste restaurant 🙂 ) si fac plaja in fata acestui hotel mic si dragut din Mamaia, fix in buza marii, unde baiatul care se ocupa de plaja ma intimpina cu zimbet si cu „bine ati venit, doamna, va aduc ca de obicei?”, nu-i asa ca-s anormala? Acolo mi-am dus si copilul, de cind a binevoit sa vina pe lume, acum are 16 ani si e catir ca ma-sa, tot numai acolo vrea. Adevarul e ca de 20 de ani, ciorba de vacuta cu smintina si ardei iute, cu o foccacia cu de toate alaturi si papanasii cu smintina si dulceata de afine sint neschimbati, la fel de gustos totul, cu atentie la detalii. E drept ca si preturile au crescut an de an, dar decent, dar stiu asta si prefer sa ma duc intr-un loc in care am incredere cu ochii inchisi, nu mai am virsta si rabdarea sa fac experimente 🙂 Este foarte adevarat ca, din cauza unei situatii speciale acasa(mama foarte in virsta, care nu poate fi lasata cu altcineva mai mult de trei zile) nici nu am optiunea plecatului, ca tot romanul, in insulele grecesti sau pe alte coclauri.
Comentariu beton!32
Dacă locul a rămas la fel dpdv al raportului calitate-preț (chiar cu creșterea prețurilor, că mna, asta e tendința) și ești mulțumită de ce primești acolo, nu văd de ce să nu mergi.
Mai ales dată fiind situația de care povestești.
@(alta) Iulia, exact asa e, singurul lucru deranjant a devenit plaja aia interminabila si panta abrupta de coborire in mare, care pentru genunchii mei zob inseamna primejdie curata, dar asta chiar nu e vina hotelului; doamne, si ce bine era inainte de imbecila largire! abia astept septembrie <3
Trei culori cunosc pe lume… si eu. EXACT ca tine, avem si noi locurile de suflet unde mergem cu drag si suntem intampinati ca unii de-ai casei. Frecventam Neptun-Olim SI DOAR ATAT. Iar acolo tragem cu mare drag la hotel INSULA (vi-l recomand cu drag – aripa veche, ca sa zic asa, inclusiv restaurantul hotelului). Familia Marin, patronii, sunt genul de oameni care au grija de orice detaliu – domnul Marin, dimineata la ora 6-7 tunde iedera – domana Marin are grija de tot ce inseamna restaurant iar fiul tine pe mana receptia. De cand avea fiul meu 8 ani (cred) am mers in primul an al hotelului… si de atunci in fiecare an. Plaja o facem doar la Daytona (singura plaja din neptun care a scapat de excavatoare si marire, probabil ca se ivecineaza cu presedentia). Tot la Daytona, cu inimca cat un purice, poti incerca terasa, anul trecut mancai portii babane la preturi decente, anul asta cred ca dintr-o cratita de varza voiau sa hraneasca toata plaja. Berea draft 10 lei (doar timisoreana) si sezlongul 50 (60 in week-end) dar cu bonulete de la nea Marin beneficiai de 50% reducere.
Al doilea loc de suflet (asta cand vrem plaja privata si liniste totala) este hotelul Popasul Pescarilor, din Olimp. Tot asa, incercat de la inaugurare. Recomand si restaurantul dar sa aveti grija la tren, daca va chercheliti. Sa concluzionez. de vreo 10 ani frecventez aceste doua locatii. Cu mici exceptii am calcat prin Mamaia (la un hotel cu lei la intrare, de ma credeam faraon) si O SUNGURA DATA in Bulgaria (de un 1 mai muncitoresc) la OBZOR, in plin camp, inconjurati de padure si unde parcarea arata ca parcarea de la Auchan titan iar ambientul sonor… aveai de ales, in fata hotelului Guta, minune canta pe latura de sud iar in nord era Vijelie… mancare ca la ALL INCLUSIVE (multa si proasta, cu ghertoi care umpleau farfuriile cu varf). Nu m-as mai duce, poate doar in sudul Bulgariei, unde am inteles ca nu ajung beemveurile cu numere de bulgaria, ca sa zic asa. La greci… daca ai noroc de o plaja cu pietre, o sa plang dupa alegele din romanica.
Să fie vreo 8-9 ani de când am fost ultima dată la Năvodari. Blocurile alea trântite cu furca erau doar șantiere. Am stat, mai multe familii, la singurul bloc comunist existent în tabără, un fel de mini-garsoniere unde patul suplimentar pentru copii a ocupat tot spațiul liber existent în coteț. Jos era o terasă unde mâncăm seara, doar că intr-o seară accesul nostru a fost interzis, își serba primarul ziua acolo, cu gurişti și tot tacâmul. I-am urat în gând „La mulți ani cu executare”, citisem în presă că e cercetat penal, fiind arestat după câteva zile. Taberele păreau aproape abandonate, așa că am revăzut cu nostalgie tabăra Delfin unde, ca pionier destoinic ce eram, fusesem cazat prin clasa a Il-a. Erau toate așa cum le lăsasem cu vro 40 de ani în urmă: dormitorul comun, cantina, careul detaṣamentelor de pionieri, inclusiv vechea poştă de unde trimiteam celebrele vederi cu „Salutări de la mare”. Plaja era neschimbată, lume puțină, un beach bar decent și un miros puternic de benzină de la rafinăria din apropiere. Ca o paranteză, la terasă ne servea o fătucă careia i-am explicat cum se folosește verbul „a servi”. A părut să înțeleagă, apoi ne-a intrebat: „Mai serviți ceva?”
Comentariu beton!14
Eu sunt curioasă de ce ai simțit nevoia să îi faci educație unei fete care îți aduce mâncarea.
Comentariu beton!14
Pentru că îmi zgâria urechea. Am gândit atunci că duc o mică luptă pentru limba română. Între timp acel „Mai serviți ceva?” a devenit normă, deci mă declar invins. Promit să nu mai fac 😀.
Și eu am încercat-o p-asta cu servitul 🤦🏽♀️🤦🏽♀️
Eu am ramas surprinsa de litoralul romanesc, cu 2 bucati de copii, din care unul mic si pe alocuri isteric, caut all inclusive, aproape de plaja. Si am gasit in Jupiter, desi statiunea in sine nu ofera mai nimic, hotelurile sunt renovate, curate, mancare buna, sezlonguri incluse in pret, plaja curata, piscina curata. Pret si conditii de Bulgaria doar ca acilisea. Repet, eu merg la mare sa ma plimb intre hotel si plaja, sa avem unde sa mancam si o piscina. Plus ceva magician pt copii seara, acces la un loc de joaca cu gonflabile si tot felul de programele
De astea all inclusive am auzit și eu în principal de bine.
Ai mei au fost săptămânile trecute la ceva de gen, pentru niște tratamente, kineto, chestii din astea, plus, cum zici tu – drum cameră – plajă – masă și retur.
Ziceau că locul în sine, cu plajă privată și tot ce trebuie – brici. Însă dacă treceai de porți și te avântai prin preajmă… Jale, hepatită și suedeji peste tot 😐
Primo: nu mai merg la mare la noi pentru ca tin si la creieri si la buzunar, in afara de faptul ca nu mai pot sta la soare nici cu protectia vietii!
Secundo: anno domine 1977 (reminder pentru tinerei, cutremurul cel mare), intru la facultatea de geologie si in septembrie in loc sa incepem cursurile ne trimit la “ munca patriotica” o luna de zilisoare! Unde? Tabăra internațională de pionieri Navodari! Lux la cazare, mancare naspa, sector de lucru fabrica de conserve Ovidiu. Aia nu isi modificau fluxul de lucru ca veniseră jde sute de studenti, asa ca lucram la banda 12 ore cu 24 libere, 6 dim – 6 seara si 6 seara – 6 dim. Nu vreti sa stiti ce compot de struguri a iesit in acel an pe piata. De fapt de atunci nu mai mananc struguri, pentru ca mancam struguri cu paine pentru ca mâncarea era oribila. A trecut; atunci ne-am distrat; acum cand spun Navodari; spun inceput de viata!
PS mulțumesc Iulia pentru ca mi-ai adus în memorie aceste amintiri și scuze dacă nu au legătură cu tema articolului!
PS 2 scriu de pe telefon și nu văd prea bine ca să corectez greșelile de scriere!
Comentariu beton!18
Eram cumva sigură că multora le va trezi amintiri și nostalgii Năvodariul.
Îmi pare rău că nu cred că le mai poate oferi celor de acum amintiri prea frumoase.
Sunt de 3 zile în Vilamoura, Portugalia. Algarve e provincia. Nu am reuşit încă să bunghesc ceva să semene a locuință pentru localnici. Se construieşte deşănțat peste tot, totul e nou. Atăt de compact se construieşte că străzile şerpuitoare nici trotuare nu au. Găseşti aşa ceva doar pe străzile mai vechi, nici Google Map nu a dibuit numărul străzii unde ne-am cazat. Alt lucru frapant e cum se dau de ceasu’ morții să mențină impecabil fiecare petec de gazon englezesc, dar nimeni nu calcă pe ele, e ucigător soarele aici. Şi-ți trebuie maşină cu suspensii zdravene, am plantat voioşi şicane de limitare a vitezei şi unde nu trebuie.
Fost la Albufeira şi acolo e jale. Nu e nici pe departe aşa prezentabilă.
Ah da, în 3 zile doar un număr francez am văzut la maşini. Restul portugheze. Am închiriat în Faro o maşină nouă, de la o firmă apărută în România, Klass Wagen. Închirierea e ieftină dar urcă în sus funcție de câte asigurări eşti dispus să plăteşti.
Am uitat de plajă. Impecabilă, căte 4 containere pe căprării unde începe plaja, nici un pic de alge dar nici apă albastră ca-n Grecia.
Vacanță plăcută în continuare!
Mă io nu știu ce să zic despre litoralul ăsta al nostru, dracu’ știe, adevărul e undeva la mijloc. 3€ o bere pe plaǰă e mult. Dacă ieși afară 5€ e OK ( am băut și cu 10 pe Coasta de Azur). Deci …. na, de fapt noi vrem prețuri aliniate cu salariile, că marea e obligatorie.
Așa, ca fapt divers, acum vreo 3 ani când am fost în Mamaia ( extrasezon) am mers să bem bere în OMV că era mai ieftin. 😀
Cu civilizația ….. mai greu! In Vamă acum vreo 7 ani pe Plaja de Carte fumam si veneau copii să ne dea scrumiere improvizate. M-am mirat, dar mai mirați ca mine au fost ei când au văzut că aveam deja scrumieră (am dat repede o bere peste cap să am în ce să scrumez🤣) Însă nu este peste tot așa, din păcate! Până și pe acolo se auzeau manele în depărtare.
Plaja, ce să zic? E bine că la Năvodari încă mai e. În Mamaia în unele locuri e geamandura la 5m de mal în urma lucrărilor inginerești. Cică se repară cu timpul. Pnm, n-au trecut decât 2-3 ani. Poate peste 10.
Algele alea scârboase, alt subiect discutabil. Au venit specialiști la televizor să ne explice că se fac din cauză că e apa caldă. La bulgari pesemne că e altă Mare Neagră, mai rece.
Una peste alta, când ne ducem la noi pe litoral, ne asumăm riscurile. N-avem decât să ne distrăm si să ne simPtem bine.
La Mamaia am auzit că de la mizeria aia cu plajele, cică sunt locuri unde intri în mare, ai apă până la genunchi și dup-aia brusc, fără vreun semn, sare de 2 metri adâncime. De intri cu plodul și te miri unde naiba dispare de lângă tine 😳
Nu știu dacă chiar e așa, nouă asta ne-a povestit cel care a venit să ne dea cheile și la plecare ne-a întrebat dacă a fost mega full pe plajă, că cică din cauza asta, mulți care sunt cazați în Mamaia, mai ales cu copii, vin la plajă la Năvodari.
În rest, ce să zic mai mult decât am zis deja în text? Dacă ești capabil să fii realist, îți asumi și aia e. Nu vrei să ai parte de astea, mergi altundeva 🤷♀️
Moaaa, tabăra Navodari – Lebăda 1 (sau 2?), la corturi – dintre cele 10 tabere în care am fost, asta a fost cea mai varză 😂
Litoralul nostru? Doar in iarnă sau la început de Mai, poate. După ce am vazut peste 20 de insule grecesti (și n-am ajuns în Corfu sau Kefalonia încă), plus multe locuri de plajă din lumea asta, n-am cum să-mi bat joc de mine sau de bani, in halul ăsta. Decât o săptămână la noi la mare in sezon, mai bine o săptămână in Zanzibar in ianuarie, la același preț 😂
Ceva de gen zicea un prieten care a plecat în concediu acum vreo 2 săptămâni – l-am întrebat unde merge și a zis „la bulgari. Am fi mers la Mamaia, că e mai aproape, dar nu ne permitem” 😅
Comentariu beton!12
Padurea aia de blocuri este construita cam la jumatate din distanta Mamaia-Navodari, intre mare si lac, pe locul fostului camping Popas Mamaia, alintat de cunoscatori ‘Sahara’.Era cel mai mare camping situat direct pe plaja, pana la cca 50m de apa, cu zone separate-pentru rulote si pentru corturi.Avea cantina, terase „discoteca”, promenada comerciala, aqua park, grupuri sanitare grupate pe sectoare si un mare balci propriu si o atmosfera de sat de vacanta. Fusese proiectat de niste arhitecti destepti si intretinut chiar bine pana prin 2002-2003.
Dar ce sa vezi? Nijte bajeti smecheri l-au pus pe butuci sa ia terenul si sa faca blocuri sa aiba apartamente direct pe plaja. Fara autorizatii, evident, pentru ca ala nu e teren de fundare cum nu sunt eu popa.
Poate o sa ziceti ca nu e mare paguba, ca nu mai merge lumea la cort, dar totusi cand am mai trecut prin zona, camping-urile de langa erau mereu pline.
Personal am amintiri foarte frumoase din „Sahara” de prin ’99-2002. 🙂 Mergeam mai multe familii si noi, adolescentii ne ‘pierdeam’ toata ziua pe acolo pe plaja, prin apa, seara ‘balci’, ‘discoteca’, chitari pe plaja, dormeam 4-5 ore si o luam de la capat.
Asa ca ma cam intristez cand aud cum s-a stricat zona 😔
Ma bucur insa ca a fost o vacanta neasteptata. Astea mereu ies cel mai bine 😁
Comentariu beton!11
Să știi că am observat și eu că zona de camping se dezvoltă tot mai mult și la noi.
Anul trecut am căutat și noi unul, tot la noi la mare, am fi vrut să mergem câteva zile cu rulota, așa, spontan.
Crezi că am găsit loc în vreunul de pe azi pe mâine? Ntz, canci. Deci mi-e clar că dacă ar fi fost păstrat, cu siguranță ar fi avut succes.
Dar mna, dintr-un camping clar nu poți „mulge” cât dintr-o imobiliară 😐
Eu îs mare amator de camping , și după ce o crescut oleacă mucoasa ai mica am inceput iar sa campam. Am căutat anu’ trecut un camping fain pe litoral … Vreo 2 în Năvodari… Unul între 2 șantiere, celălalt între niște blocuri de și gps-ul a zis că își bagă cucu și n-am decât să mă descurc pe cont propriu.departe de plaja , nici un petec de verdeață/ umbra condițiile( gen dus, toalete etc) destul de precare iar preturile cerute erau cam cu vreo 100 de lei mai ieftin decât la hotelul de 3 stele de alaturi. Ar fi ceva mai acceptabile in Ef. Nord , dar de obicei sunt pline. In final am mers la o pensiune știută , a fost ok. La plecare am vrut sa vad cum e la Corbu… Mi s-au părut ceva fain . La anu’ acolo ajungem.
La marea noastră am fost ultima dată înainte de pandemie, deci acu’ vreo 5 anișori. Nu pot sa zic că am fost foarte nemulțumit (pentru că nu am avut așteptări înalte), dar nici mulțumit. Dacă nu ar fi atât de scump, ar fi ok, pentru cei fără pretenții și fără venituri mari. Preturile nu sunt justificate prin nimic, aici e problema, nu neapărat că sunt mari. Dacă condițiile ar fi bune, preturile mi s-ar părea ok. Restaurantele și plaja sunt un pic la noroc. La hotel nu mi s-a părut niciodată rău, dar nici wow. E drept, nici nu am stat mai jos de 4 stele. Acum stelele alea… diferă grav. Dar, neavând setate așteptări ridicate, nu am avut nici de ce să mă plâng. O notă bună totuși, cel puțin în Mamaia, erau coșuri de gunoi destul de multe. Ceea ce nu prea era cazul in Bulgaria (singurul minus al unei vacante acolo – coșuri rare și, din cauza asta, veșnic pline de dădeau pe afară).
Noi locuitori de Constanta! Nu am mai calcat de ceva vreme (oricum vara asta nu) prin Mamaia pentru ca ma intristeaza cum s-a construit haotic, fara un plan urbanistic coerent, blocuri peste blocuri, spatiile verzi rase. Si asta incepand de la intrarea in Mamaia si pana la Navodari. Nu se mai vede lacul din sosea de constructiile de pe marginea lacului. Nu mai recunosti unde erau debarcaderele de unde plecau vaporasele spre insula Ovidiu, Hanul Piratilor, campingul, zona de la tunuri.
Aseara, pentru ca „caldura mare, monser”, am iesit la o terasa in portul Tomis unde am stat pana dupa miezul noptii la racoare si briza. Am fost 4 persoane si: 3 portii de mancare pui + ceva garnitura, 4 beri din alea la sticlute mici (mai unpic si le fac in fiole de parfum bulgaresc), 3 cafele, un cidru tot la sticla mica, o apa plata si o limonada + 10% bacsis a costat 385 lei. Mult, putin? Asta e dar vorba Iuliei te duci in cunostinta de cauza si iti asumi costurile.
Surpriza serii a fost la Uber. Am comandat un UberX spre casa pentru ca nu erau taxiuri in zona. M-am uitat la pret, 32 lei (am zis, deh, weekend, tarif de noapte), si la timpul de sosire inainte de a da „confirma si achita” (am plata cu cardul in cont). Venit in 4 minute, masina curata, sofer tinerel cu care am conversat placut tot drumul. Cand mi-a sosit pe email sumarul cursei, surpriza-surpriza, m-a taxat 77 lei! Bai, 77lei pentru 5Km!? Nici Uberul nu mai e ce a fost 😒
Apreciez sincer viziunea echilibrata si povestea relaxara – este echivalentul unei recenzii din aia oneste de 3/5 de pe emag (isi face treaba, dar n-as mai cumpara).
Am vreo doi in lista care urla ca litoralul e nasol de vreo 7 ani si continua sa se duca anual acolo ;))
Înțeleg ce zici, e o provocare și pentru noi localnicii sa plătim taxe și sa nu avem ,,pretentii”. Eu din fericire, locuiesc mult mai în sudul litoralului și cam știu unde sa merg sa nu fie japca pe care o trăiesc turiștii. Am avut și surpriza ca pe plaja 2 Mai, o apa sa fie 4.5 lei cu tot cu garanția de 0.5 bani iar la o terasa nou deschisa în Mangalia, cu servicii de toată jena (ospatara își dadea ochi peste cap la propriu, dacă doamne ferește am mai cerut o apa după ce consumasem destul înainte iar apa 11 lei). Asa ca atunci când e vb de o baie, închid ochi stânga-dreapta. Dacă am o zi întreaga aleg o bucata de plaja mai sălbatică, mai pe la vecini asa!
Deci din această cauză ai lipsit sâmbăta trecută? Ești scuzată🤣! Mie, îmi este dor de valurile de la Marea Neagră. Ultima oară am fost acu vreo 6 ani. Ne-am cazat la un hotel drăguț dar care, pe site zicea că e pe plajă. Da, vedeai plaja de pe terasă dar, trebuia să mergi destul, ca să ajungi la ea. Am preferat să mergem la Saturn, la plajă. A fost super ok. De mâncat, mergeam la o terasă între Venus și Neptun. Bine, noi așa suntem, mai plimbăreți. Ai dreptate când spui că trebuie să îți setezi așteptările după locul în care mergi. Mie, în Bulgaria nu mi-a plăcut, aveam așteptări mari, după atâtea laude. All inclusive, nu îmi place, doar cu mic dejun, în rest vreau să îmi pot alege unde, când și ce mănânc. Acum doi ani am fost în Grecia, la o pensiune fără pretenții, doar cu mic dejun, dacă vroiai prânzul sau cina, trebuia să te anunți, cu o zi înainte. A fost prima dată când am fost doar cu soțul, din dotare. După 30 de ani de mers cu copchii, nepoți, prieteni, a fost nemaipomenit. Deci, ți-ai dat seama că cunosc “trei culori”😂. Scuze, m-am întins ca, pomana țigănească.
la noi mergem la mare doar la Eforie, e cel mai decent, parerea mea. In rest vecinii Bulgari si anul asta Spania. Cat despre preturi.. vai mama :))
Anu’ asta am incercat Ef Sud … O vila efectiv la mai puțin de 5 min de plaja, o plaja destul de curățică, nu tu alge , ne-au lipsit manelele și bici- crâșmele. Mâncare … După buzunarul fiecăruia , sunt de toate. Ce m-a incantat? Frate , nu trebuia să mă lupt cu nimeni pentru 2 metri pătrați de plaja, nu tu pădurea de șezlonguri pina la limita apei , și în general parca oleacă mai calma lumea acolo , mai rarute impresiile artistice și fițele.
Nu ai mai facutără matale o schemă dintr-asta anu’ trecut?
Nu contează, bine că ați luat o țâră de vitamina D. Ceea ce doresc la toată lumea!
Well, la marea noastra, neagra si romaneasca, nu ma mai pot duce decat, eventual, din pura nostalgie pentru tinerete si pentru ce a fost si a insemnat odata.
Costinesti, my love…
Cand am intrat la facultate ( anii ’80 ), ai mei m-au „lasat” sa-mi fac de cap, ca o „rasplata” la moda, pentru reusita si efort.
Un prieten mai calit si harsit intr-ale marii, a facut rost pentru noi, prin BTT, cu inghesuiala, pile si relatii, in ultimul moment, de cateva bilete studentesti, in tabara din statiunea tineretului. Nu prea stiam eu pe atunci, ce inseamna cu adevarat, marea. Si nici distractia printre studenti plini de nonconformism si dornici sa sparga limitele impuse.
Caci in acele vremuri triste si cenusii, vacanta in acest loc, insemna altceva decat oriunde in Romania. Insemna putina libertate, putin teribilism asumat, putina ( sau mai multa ) sfidare a normelor sociale ale regimului, pentru ca acolo, lesa era mult mai lunga…
Pentru ca pe atunci, Costinestiul era cu totul altul, decat cel de azi. Iar azi sunt cuprins de o dulce-amaruie nostalgie, stiind ca nu-l mai pot ( deocamdata ) revedea.
Cand faceai rost de bilete pentru vreo cincisprezece zile, in tabara de acolo, simteai ce inseamna tineretea, inteligenta, spiritul, prietenia si – poate chiar dragostea. Ma rog, dragostea de-o vara…
Plecai cu bani putini in buzunar si daca aveai norocul, te intorceai inapoi cam tot cu atat. Pentru ca totul era ieftin, cheltuiala prea multa – nu prea era, dar camaraderie si spirit de solidaritate – din plin !
Dupa o noapte dormita greu, in fund, in vagonul ce te ducea vreo 12 ore spre mare ( azi face 16, de la mine din urbe ), faceai coada de cateva ore la cazare, unde iti primeai bonurile de masa la cantina si-un tichet de cazare, apoi erai repartizat la una dintre casutele de piatra ( sau de lemn ), unde aveai norocul ( si privilegiul ) sa dormi cu inca vreo 5-6 alti colegi, la comun.
Asta daca dormeai…
Eram studenti saraci – mergeam in gasca la mare, in trenuri mizere si aglomerate, cu o chitara dupa noi, un casetofon portabil si cateva walkman-uri cu hiturile preferate.
Dormeam inghesuiti, la clasa a 2-a, o noapte intreaga si poshteam sticle de votca. Dimineata, dupa ce trenul pleca din Baneasa, ne trezeam buimaci si mahmuri, ne repezeam la fereastra si deschideam geamul rapidului, sa simtim aerul rece al Baraganului. Vedeam pe geam solul ( kastanoziomul ) negru, uscat si aspru al Dobrogei si colinele ce se iveau intre Cernavoda si Medgidia, dupa ce treceai Dunarea.
Dupa Murfatlar, spre Valu lui Traian si Palas, trenul mergea paralel cu Canalul si la fereastra trageam aer adanc in plamani, pentru ca parca incepeam sa simtim in nari, aerul sarat al marii.
Ori, doar asa ni se parea, prin autosugestie.
Atunci intram in sevraj. Abia asteptam sa vad marea. dupa ce trenul parasea Constanta, mare care se ivea in albul cetos al diminetii, imediat dupa Port.
Intotdeauna am prins-o linistita, ca un lac, fara valuri. Soarele ne orbea mereu, caci era imediat dupa rasarit si ne batea direct in fata, reflectandu-se orbitor, din luciul marii.
Vedeam in larg – si le priveam fascinat – vapoare, barci pescaresti ce aduceau pentru cherhanale, pestele proaspat, cu pescari slabi si maronii la piele.
Pentru ca pe atunci, fiind tanar, timpul nu iti ajungea. Dupa plaja si baia de dimineata, infulecai o gogoasa, un covrig sau un langos, stropit cu bere, iar apoi mergeai la Disco Ring, sa bei alta bere si o cafea si sa tragi un dans costumat sumar, fara pretentii – doar in slip, sort si slapi.
Apoi, dupa plaja si baia obligatorie in mare, te duceai cu cartela de masa, pentru pranz, la cantina studenteasca, sa halesti un copan de pui cu un pireu apos, sau acelasi macou marinat full de oase, care ti se dadea invariabil, pe considerentul: „nici o masa fara peste, nici un peste fara oase”. Si tin minte cum odata, m-am dat „strain”, vorbind in sarba cu prietenul meu, ca sa ne creada turisti straini si sa fim serviti mai bine…
De mancat – nu conta, mancam cand ne aduceam aminte si daca aveam ce. Peste sa fie. Si aveam, in principal guvizi prajiti, cu mamaliguta si mujdei dobrogean. Sarmuzac !!! Iute, da’ bun al dracu’ !…
Cand si cand, delicatesa ! – cate o bucata de crap, cu pielea crocanta si grasime fina, „dulce”, placuta la gust, alaturi de-un Murfatlar alb si rece. Parca niciunde nu are pestele un gust atat de bun, ca la mare. Sau, iarasi, poate doar mi se parea …
Dupa pranz – o noua tura de plaja pana ti se inrosea pielea si aveai nevoie de iaurt de/pe spate, bateai plaja dintr-un capat in altul, de la Golful francez, pana la nudistii de langa epava ajunsa simbol, apoi incepea cu adevarat, distractia de seara: dupa cina luata in fuga, la aceeasi cantina, trageai un dus rapid, te aranjai cu freza si fason, la tinuta ta cea mai misto si mergeai la vreun spectacol la Teatrul de Vara, unde mereu era ceva de vazut: fie Divertisul, cu Gyuri Pascu ( avea si o piesa misto, Gyzzy, prin 86 ) si Toni Grecu in forma maxima, fie un Andries cu versuri subversive, fie un Mircea Vintila, fie un Johnny Raducanu cazat la Forum, fie o Vacanta Mare la inceputurile ei cu bun gust, fie vreun Doru Octavian Dumitru la inceputuri, fie vreun spectacol de teatru studentesc, un stand-up comedy, un concert rock, sau gala de jazz.
Dupa asta, ajungeai inevitabil la discoteca de seara – tot la Ring, sau, daca erai in bani, la uluitoarea si fitzoasa Vox Maris ( cu dotare de top, pentru sunet si lumini ), unde ti se dadea o consumatie obligatorie, in pretul biletului – un 50 de Cinzano, un Martini, sau o Riccadonna, ori macar o bere, fumand important si plin de impresii, un Kent sau un Marlboro strans cu greu si pregatit cu grija, de acasa, doar pentru mare…
La Vox, cam toti baietii veneau cu camasi albe, pentru ca luminile de cuart ale instalatiei, sa straluceasca puternic pe camasa, in contrast strident cu pielea bronzata.
Fetele se aranjau cu cate o ora inainte – faceau coada la baie, ori in casuta, in fata oglinzii: se machiau, se aranjau unele pe altele, isi puneau rochite si bluze sexy si indraznete, blazere de seara, pantofii erau cu toc cui, sau cu talpa ” de crep ” ( devenise o moda pe atunci, nu stiu de ce ) si isi dadeau cu sclipici pe piele. Iar acela lumina feeric si hipnotic, in bataia multicolora a neoanelor discotecii.
Seara, tarziu, o sfarseai in gasca, la discoteca saracilor, aproape de plaja, cu o sticla de alb de Murfatlar, sau chiar pe plaja, la Obelisc, ori la lumina vreunui bec chior, langa unul cu chitara, cantand hituri pana spre dimineata…
…
Insa spiritul Costinestiului, l-au tinut, fara indoiala, blatistii, care mancau pe sest, intrand pe la iesirea cantinei, unde primeau un rest de ciorba de la bucatarese, sau vreun copan de pui ramas de la altii si doarmeau pe blat, in camera cu colegi si prieteni, sau pe casute, sus, pe acoperis, la adapostul Militiei care facea razii. Sau chiar pe plaja, in saci de dormit improvizati, ori chiar pe patura, inveliti doar cu lumina lunii. Ei au fost inima statiunii si ei formau atmosfera propice aventurii si nonconformismului sfidator, nu cei cuminti si regulamentari.
Ei erau cei mai simpatizati si cei mai curajosi. Si cei care dadeau tonul, in toate.
Ii invidiam, pentru ca pareau cei mai indrazneti, aveau un sejur plin de aventura, adrenalina, pericol si – inevitabil – puneau mana pe fetele cele mai frumoase…
Nu se facea sa nu ajuti un blatist, asa cum puteai, dupa posibilitati: cu un bon de masa, sau cu o portie impartita pe din doua, cu o gazduire pe sestache, cu o tigara, sau macar o bere. Era in codul de onoare al statiunii, sa fii solidar cu suferinta lor, iar ei erau priviti ca niste temerari, care pacaleau autoritatile comuniste. Era, fara indoiala, un spirit de fronda…
Costinestiul, pe atunci, era plin de spirit. Era o stare de spirit ! Spirit pe care nu l-am mai regasit niciodata, nicaieri. Si o provocare a mintii intr-o oaza de tinerete si nonconformism.
In plus, era plin de un farmec anume, aparte, inteligenta si de bun gust, toate adunate laolalta. Era o oaza de noutate si libertate, mult mai multa libertate, decat in cenusiul cotidian de peste an, al localitatii de unde erai. Era un loc tolerat si chiar incurajat, al tineretii, distractiei si veseliei. Pentru ca era format din elitele recunoscute ale generatiei tinere de atunci.
Acolo se glumea mult, se radea, se facea misto, se faceau schimburi culturale intre studenti, se formau gusturi, se tranzactiona muzica, discuri sau casete, benzi de mag, albume, se aflau noutati in materie de muzica, tehnica sau moda, se schimbau opinii despre gusturi muzicale si tendinte si in general acolo se dadea tonul topurilor muzicale de mai tarziu. Iar daca erai ascultat pe plaja, la Radio Vacanta, promovat si popularizat de un Andrei Partos, acel guru al muzicii libere, succesul iti era garantat.
Cam tot ce era mai bun in materie de artisti, sosea vara, la Costinesti, ca sa-si faca reclama. Ca sa fie ascultati, dar mai ales, vazuti si (re)cunoscuti. Eventual, a se lansa…
Tineri actori, poeti, scriitori ( era si o Gala a tinerilor scriitori, alta a Filmului pentru tineret, un festival de jazz, o gala Folk si alta de blues, incat nu stiai unde sa te mai imparti ), cantareti, pictori, caricaturisti, umoristi – cu totii soseau invariabil, vara, in acel taram al tineretii.
Acolo, la Teatrul de Vara, am prins lansarea albumului Holograf III ( pe care i-am vazut, uluit, la Teatrul de Vara, in rest ei cantand la restaurantul de la Forum ) si concertul lui Gyuri Pascu, cu noul hit – Ghizzy, acolo l-am vazut pe Cristi Minculescu abtiguit, sprijinit de o boxa si ascunzandu-si sticla de votca in spatele tobei mari, la Perla Marii, unde canta Irisul, iar la Terasa Tineretului, Fata din Vis facea furori, alaturi de un Compact cu un Paul Ciuci in forma.
Si tot acolo o puteai vedea pe Nina Cassian facand plaja la nudisti, departe, spre epava.
Am prins a doua tura de august, perioada cea mai „plina” in evenimente – dupa 15, pana la sfarsitul lunii. 15 zile de uitare si abandon, in statiunea care nu dormea – un loc devenit in timp, foarte drag mie…
In aceasta perioada, era cea mai mare distractie, totul culminand cu concursuri de Miss, jurizate de Malaele, sau ( mai ales ) cu mult asteptatele Serbari ale Marii, unde Neptun sosea din mare insotit de trident si alaiul de vestale, deschizand o saptamana de ras si voie buna.
La acele Serbari, care durau cateva zile bune, se faceau concursuri si jocuri, care mai de care mai nevinovate, mai ciudate si mai haioase, incepand de la concursuri de catrene, calambururi sau poezii ( scrise, uneori, pe frunze, ori pe foite de tigara ), de literatura, de imitatie, de inot, ori maratoane de table, de stat in barna si par ( cu premii ! ), de alergat in sac, de tras coarda, sau fotbal cu prietena in carca, apoi prietena cu baiatul in spate, iar amfitrion era Toni Grecu in verva si spirit.
Se faceau glume cu subinteles si substrat socal-politic, se bagau soparle inteligente si se juca, mereu, la doua capete.
O avalansa de buna dispozitie si haz nebun, totul pe muzica misto, mixata la Radio Vacanta…
Sigur, azi toate acestea pot parea naive si caduce si sunt cu siguranta, depasite, pentru ca traim intr-o alta lume si-n alte vremuri, insa pe atunci faceau deliciul celor tineri, iar fetele se prindeau si ele in joc si antren, in hazul si glumele tuturor.
Insa acolo se faceau cunostinte, se construiau si se legau prietenii, sau chiar relatii de iubire, unele mai lungi, altele… doar de o vara, traite pe plaja, sau in plimbarea de seara, pe faleza, inspirand aerosolii marini in compania celui drag, cunoscut atunci.
Am mai povestit asta, dar o repet: rasaritul cu raza lui verde, ne prindea intotdeauna pe stabilopozi, in brate cu o fata fara chip si nume, doar cu miere pe buze…
Comentariu beton!86
Superb! Mulțumim pentru aceste amintiri! 🤩
Ăsta ar merita să fie un articol de sine stătător 😍
Comentariu beton!12
Da, ar fi fost bine să fie articol separat comentariul ăsta, să-l poată citi mai multă lume!
Superb, multumesc mult pentru aduceri-aminte pictate frumos in cuvinte.
Mulțumesc Stafida pentru aceste amintiri din Costinești. Am împlinit in aceasta vara 60 de ani. Am fost o singura data in vacanța la Costinești 2 săptămîni și toate amintirile le-am retrait citind articolul.
Citesc și mă minunez. E clar, am crescut ca un copil sărac într-un cartier al Constanței. Mergeam la plajă cu copiii de la bloc, la Modern, că era cel mai aproape, sărind gardul pe vremea când se plătea intrare. La Eforie Nord mergeam cu autobuzul, cu părinții. Stațiunile sunau exotic, iar Mamaia era prea departe și, cu timpul, prea scumpă.
Nu aveam, în afară de slip, nimic special de mers la plajă. Un cearceaf mai vechi, hainele cele mai decolorate, vreo pălărie de cârpă, niște fructe sau biscuiți, completau „trusoul”. Bine, înghețata la cornet venea pe urmă, o bucurie.
Acum, după tinerețea în capitala patriei, m-a aruncat viața pe lângă o plajă la Mediterană.
Știi când este cel mai frumos? Din octombrie până în mai, în extrasezon, când au dispărut comunitățile tribale venite să facă tabără pe plajă când este soarele mai arzător.
Dacă vreau o baie, dimineața devreme, înainte de 10 când se trezește poporul spaniol, sau pe seară, când sunt toți la cină și apa este mai caldă.
Când văd poze de la Marea Neagră, promoții cu plaje pline de șezlonguri de nu se mai vede nisipul, mă întristez. Asta nu mai este plajă. Este speculație. Se vinde pachetul cu șezlong, umbrelă, palmier, briză, băutură servită de un semizeu etc. Treaba este că are cine să cumpere.
Pentru mine plaja este cu alge, meduze, pești, nisip, scoici, pietricele, uneori păsări sau plante care găsesc resurse să crească și pe nisip pentru că da, plaja este un ecosistem iar noi – niște invazori.
Comentariu beton!21
Subscriu la tot ce ai scris, aceleasi conditii erau si acum 1 an si acum 2 ani, tot in zona Alezzi am stat. Ma mai duc o data la sfarsit de august pt ca anul asta in Grecia juniorul a facut o pneumonie de toata frumusetea cu care inca are de tras si azi la 3 saptamani dupa prima doza de antibiotic. O sa ma duc tot la cineva, asadar nu platesc cazarea, doar ca am gasit cazari si autoserviri decente la intrarea pe strada care da in alezzi, anul trecut am mancat bine fel 1 si 2 cu 50 de lei.
Nu a luat juniorul Legionelle din apa calda de boiler?
Bravo, din nou s-a muncit fratilor ! 🙂 Asta imi place la voi, faceti o poveste nu doar arunci 3 randuri aiurea sau … vreo plasa la gunoi ca si altii. 😀
Cred ca si buticurile din zona tot de la lidl o sa cumpere si o sa revanda, s-au mai vazut cazuri.
Pare un episod mai putin reușit din seria ”Wives on Vacation”.
Ați prins preturi decente pentru că e Năvodari. În Mamaia Nord e mai scump, adică cu 4 km mai spre Mamaia. Acolo la Summerland unde e fratelli etc. Anu trecut era 45-55 lei o ciorba. Și vreo 27 o bere.
Și în portul Tomis e mai scump sa iei masa. Dar și condiții ceva mai decente și mâncare foarte buna de exemplu la On plonge. Au loc de joaca de copii înăuntru și meniuri de copii.
In zona aia de Năvodari se duc ăștia mai pe buget redus ;)). Și de obicei stau cazați dinsus de drum ;))
Io acolo merg doar la Lidl.
Năvodari e un sat cu blocuri nu are infrastructura nici de oras nici de stațiune.
Acu că a murit regele fițelor tre sa ne luam alte repere sa aflam și noi pe unde e barossneala pe litoralul românesc.
nu trecut am fost la bulgari și m-am costat 2500 cazarea cu masa 6 nopți. Euro. Și nu am stat la 5 stele sau in camp la Reyna.
La mare la noi in extrasezon și minim 1000 lei pe zi, 500 cazare și 500 masa. In sezon e prea aglomerat, evit.
Ați prins preturi decente pentru că e Năvodari ; in Mamaia Nord e mai scump, adică cu 4 km mai spre Mamaia. Acolo la Summerland unde e Fratelli etc.
Și în portul Tomis e mai scump dar iei masa. Dar și și condiții ceva mai decente.
In zona aia de Năvodari se duc ăștia mai pe buget redus ;)).
Io acolo merg doar la Lidl.
Năvodari e un sat cu blocuri nu are infrastructura nici de oras nici de stațiune.
Acu că a murit regele fițelor tre sa ne luăm alte repere să aflăm și noi pe unde e barosaneala pe litoralul românesc.
Anu’ trecut am fost la bulgari și m-am costat 2500 cazarea cu masa 6 nopți. Euro. Și nu am stat la 5 stele sau in camp la Reyna.
La mare la noi in extrasezon și minim 1000 lei pe zi, 500 cazare și 500 masa. In sezon e prea aglomerat, evit.
Iulia & cititori!
Am fost si eu la mare…la Costinesti! Perioada Beach Pls-festival!
2 copii, unul personal+amicul si baiatul prietenei mele…
Am stat 3 zile la CT cu munca…si apoi, intr-un moment de gandire, am zis, ca sa fie mai usor sa ne intoarcem acasa, ma mut in Costinesti ptr sambata duminica, ca luni dimineata, eventual cand se termina festivalul sa iau copii si pornim!
Fiind undeva peste 45 ani…si mai degraba “a morning person”…
Asadar, caut cazare in Costinesti de vineri pana luni dimineata!
Booking ma trimite …la 800 lei 2 nopti! Costinesti RO
Zic ca imi asum…
Citesc descrierea, coments…ma uit la poze! Aleg!
Am rezistat 1 noapte…chiar in camp, cu plase de tantzari dar fara aer conditionat!!!
Nici nu imi amintesc sa fi dormit…dar oricum, la 6-7 eram in masina cautand sa ma mut…o fi fost contribuit si faptul ca langa cazare, pe campul de vis a vis…era un cort…baldachin?! Cu o masa si multe scaune…care pe timpul zile nu mi-a trezit nici un semn de intrebare…insa au fost neobositi ocupantii…care s-au schimbat sau au evoluat stragatele/mugetele de la rock la manele…sa nu excludeti alcolul si gratarul va rog!
Asadar, dupa 3 h de cautari, am mutat baza!
Cazare stradal, in centru Costinestiului…inca 1100 lei! Sambata-duminica si duminica-luni!
Mancarea…am mers dupa aglomeratie si m-a costat 1 persoana (cioba+apa) 80 lei
Ghiros la farfurie+apa (1 copil a vrut sa mancam impreuna) si o ciorba+apa+capucino 280 lei
Sezlong Costinesti 70 lei
Lipsa cosuri gunoi pe plaja si strazile adiacente! Am dus gunoiul in masina/camera!
Chiar si festival fiind…mi s-a parut cam scump – weekend-ul in Costinesti!
Drumul?!?!?
Plecat de la cazare la 5:20 …luni dimineata
La 6:12-6:15 eram la 500 m de cazarea mea si la 800 m de cazarea copiilor! I-am rugat sa nu se culce..sa-si i-a bagajele si sa vina la masina!
La 9:45 ieseam din Costinesti!
La 10:50 …cautam stradute laturanice sa evit blocajul de la Eforie SUD si Nord!
La 15 am intrat in casa! La Bucuresti!
Ca sa stiti ca in general citesc stirile…si la BV de cand s-a inchis V Oltului fac delegatiile cu trenul!
Si la CT vara…merg cu trebul in delegatie cand weze arata ca fac pana acolo…cat as face pana la SB sau AB cu masina in mod normal…chiar si cand doresc o escapada cu copilul fara dl sot…care e prins cu cate o tr we ba!
Asadar, e frumos la mare la noi, zona mea preferata, de cand faceam escapade cu copilul din doare si era mai mic, ramane Navodar sau Mamaia Nord…ptr ca dc merg cu trenul, un taxi ma lasa la o plaja cat de cat decenta si o cazare aleasa sin Buc de la Booking era decenta!
Blocurile…bine spus, Manhattan …dar daca alegi cu grija e ok!
Festival…preturi pe “hai fratilor ca acum e momentul de japca maxima”….testat! Functioneaza!
Deci, sper ca a fost de ajutor un comment atat de lung!
Sunt patru ani de cand am renuntat la zona cautata a Marii Negre,orientandu-ma spre Sulina.Costurile sunt destul de mari(transport,parcare,mancare,cazare)
Plaja e un vis.Liniste si curatenie.Nepotii s-au indragostit de oras,de excursiile din Delta.
Anul asta am renuntat la cazarea cu pensiune si am optat pentru inchirierea unui apartament pe faleza-350 lei pe noapte,doua camere.
De 20 de ani nu am mai fost pe așa-zisul litoral romanesc, să se ducă cei carora le place, eu unul le-am lăsat și locul meu! 😉😁O țară tristă și pe dos!
Drăguța descriere! Eu nu mai merg de vre-o 2 ani la noi pe litoral , am încercat Mangalia, Eforie( totul in dezvoltare), Costinești nu ai unde sa arunci un ac, Năvodari sau Mamaia Nord betoane … am fost in trecut atâta in Tabara Năvodari ca însoțitor unde dacă lăsai geamul deschis de la camera te mâncau Hoții spun ca am fost pățită , am fost la spectacole cu copii la teatru de vara din Mamaia , apropoo mai exista? Am fost cu cortul când eram de-o șchioapa ,ani la rând , câte 3-4 săptămâni in fiecare vara și eram vecini de campare cu polonezi nemți suedezi … frumoase vremuri … ce a fost frumos a distrus dezvoltarea haotica bloc in bloc și noapte buna …sa nu zic astfel … și vinovații de acele imensități de blocuri sunt la IBIZA …
Toalete si dusuri pe.plaja?
Dooomne,că bine mai zici!
Eu am un apartament in constanta, ca na ca mulți romani cand nu am mai avut ce face cu banii am luat un apartament. Merg doar la plaja de 3 papuci, faleza nord alea, rar prin mamaia ubde e plaja largita fiidnca e gol. Mi.am cumparay sezloange usoare, nu voi plati niciodată pe sezloange, am apa alea de acasa. Stau cate o săptămână doua, mai plec, mai vin etc.
Oricum ar fi turisti sunt, si saraci si mai avuti, nu recomand si nu as plati niciodata hotel, sunt multe locuri de mers in vacanta, nu ridic nici grecia aia in slavi, in afara de apa aia nu are nimic, na chiar mi se pare in urma romaniei cu minim 10 ani, totul e incremenit in timp.
Încearcă Mangalia – e oraș,nu stațiune – plaja curățică,buna pentru copii.Mancare ok la terase,preturi la fel.Piata,multe supermarketuri.Cam slab la distracții,dar mai liniștit .E o idee.Eu de3 ani vin aici
O , DA , MANGALIA.
Fost , vazut , placut. Mai venim.
Este in piata o patiserie tatarasca de te lingi pe buze o ora dupa ce ai terminat șubereku ..
Plaja copiilor recomand super sigura , salvamari responsabili SI fundul marii f lin , cu nisip f fin, zici că i la Mamaia pe vremuri..
Am fost după 10 septembrie , apa f calda , fara insolații , radiații SI alte prostii.
Azi 22.07.prima zi. Navodari/mamaia nord..
Cazat lipit de allezi fix pe faleza cu vedere la mare, 400/noapte,sezlonguri fix vis a vis incluse. Saltea 2/2 *****, curățenie *****, parcare gratis.
25 un frappe făcut corect la „bici bar”, 15 cola, 10 apa, 10 expresso..
De mâncat am fost la scoică n constanta nord. Imposibil de dovedit porțiile. Cu midii n vin(1kg),paste cu creveți, pollo parmigianno, limonade, ape, etcetc, papanași.. 300 lei.
Marea neagra curată, plaja curată, zero alge. Ce i drept am văzut o meduza moarta.
Când ai 5 zile la dispoziție și faci 2h din București alta varianta n am găsit.
Fără manele, cancan, boxe și alte romanisme.
Dacă ocolești împinge tava sau alte cosmelii dubioase eviți surprizele.
Ce i drept, marea neagra nu i Grecia, dar atât avem. Și n bulgaristan nu mai vreau sa aud în veci
Eu de când am pățit-o în 2013…mi s-a luat de litoralul românesc. Mâncat la un restaurant decent din Neptun. 2 zile pe wc și apoi la urgență. Apoi în 2015 am fost invitat la Mamaia, nunta unor prieteni. Deci, nu mai calc pe litoralul românesc nici bătut. Bătaie de joc ca aici rar găsesc. Prețuri mari, calitate proastă, batjocură și dispreț. Mă duc pe Sudul Franței. Nisa, Cannes, Monaco. Păi scuze, am văzut prețul de Mamaia, și prețul Monaco. Cine are prețurile, cum ? Litoralul românesc de Sudul Franței sau Sudul Franței de Litoralul românesc? An de an mă duc acolo, la Nisa, Menton sau Antibes, sau Cannes. Îmi permit să mă distrez, să mă odihnesc, să fac baie în apă curată, să nu mă îmbolnăvesc, să mă duc cu prosopul la plajă fără să mă întrebe nimeni de sănătate. Și cu 2 copii. Soția mea, din păcate are antebrațul drept amputat din cauza unui accident și infecție și nimeni nu se uită la ea ciudat pentru asta. Nu am avut probleme cu nimic și nimeni acolo. Aici, în România, inclusiv la un restaurant de 2 bani, s-a luat de ea că e infirmă, că nu are voie în maghernița lor. Deci, eu am spus adio litoralului românesc. Pe perioadă nedefinită. Prefer calitatea .
Mergeam la mare in fiecare an in August, fara asteptari mari, fara pretentii, fara comparatii cu resorturile all inclusive din Turcia unde mergem in luna Mai …..luam totul asa cum este si ne bucuram de zilele libere, de soare si chiar de drumul spre mare, noi mergeam cu trenul la cuseta, asa preferau copiii.
In 2016 mi-am dat seama ca imi bat joc de mine pe sanatatea si banii nostri, ai familiei. Am spus stop!
Cel mic avea 1an, am ajuns la spital cu o enterocolita serioasa, mancasem la un resraurant, ……spitalul jale, personalul nu mai spun. Parca era selectat pe sprinceana sa se potriveasca cu spitalul.
Baie / Toaleta fara lumina si fara apa , tineau apa intr-un butoi in baie si toata lumea turna de acolo in wc si tot de acolo trebuiau sa se spele pe maini. Evident sapun nu era si nici hartie igienica, aparent trebuia sa stiu si sa vin cu ea de acasa, eu toanta cand am chemat salvarea la ora 1 noaptea nu am gandit cu ce o sa-mi sterg …. Nu, nu era magazin sa cumperi si sotul nu avea voie sa intre sa aduca . Lenjeria plina de sange de la pacientul anterior nu putea fi schimbata pt ca ,,nu sunteti la hotel, asta e spital donsoara” . Apa de baut nu era ….doar daca vroiam din butoiul din baie 😥 . De tratament nu mai spun, am refuzat sa ies din salon si sa le las pe ele singure cu copilul sa ii puna branula si de acolo sa declansat iadul. Aparent sunt iresponsabila si inconstienta si nu le las sa isi faca meseria pentru care au invatat ani de zile.
Peste toate pot trece cu vederea, dar mancare stricata la restaurant, nu la cantina impinge tava sau pe plaja la vreo dugheana ( stiu, o sa spuneti ca oriunde poate fi mancare stricata, dar eu clatite cu mucegai nu am primit nicaieri) si asa spital municipal sau nemunicipal sau oricum vreti sa il numiti nu am intalnit si sper nici sa nu mai intalnesc.
Nu ma plang de aglomeratie, de preturi, de atitudinea localnicilor, de mizeria de pe plaje, de muzica, de gustul mancarii sau de iarba crescuta peste masura, la astea nu am pretentii deloc, dar mancare fara mucegai si spital fara apa nu pot sa nu comentez nimic.
Cu parere de rau, eu nu mai ,,partikip” la turismul pe plajele Romaniei.
Ca sa-mi dau cu parerea si sa fiu in ton cu stilul povestii , pai sorela daca te duci la mare cu 2 plozi si oi fi sarita de 30 ( expirata ) concluzia e ca te-ai orientat bine ! Daca aveai 20 cotolani si arati si bine solo iti gaseai un sponsor ,ieseai mai ieftin cu papica si primeai si-un tratament anti stres !
Ca sa-mi dau cu parerea si sa fiu in ton cu stilul povestii , pai sorela daca te duci la mare cu 2 plozi si oi fi sarita de 30 ( expirata ) concluzia e ca te-ai orientat bine ! Daca aveai 20 cotolani si arati si bine, solo iti gaseai un sponsor ,ieseai mai ieftin cu papica si primeai si-un tratament anti stres !
Noi mergem de 6 ani la Olimp si vom merge in continuare.
Nu ne cazam la cel mai scump restaurant, dar cei de la Pheonicia Blue View au program deosebit in fiecare seara – concerte, spectacole, spuma party, evenimente pentru copii..se aduna sute de oameni seara la program, de prin toate hotelurile din Olimp, uneori si din statiunea Neptun.
Avantaje:
– Curat, ingrijit, anul acesta eu refacut plajele, arata ca afara!
– Preturi accesibile: 40 lei un hamburger cu cartofi pai si sos, 43 lei o pizza medie, 50 lei paste cu creveti etc. Ne-a luat ceva timp sa invatam restaurantele accesibile. De exemplu, hamburger am gasit si la 65 lei… Dupa un tur lung de seara prin restaurante sa cautam un fel specific de mancare, am ajuns tot in zona principala, unde am fost uimiti sa gasim cele mai bune preturi.
– Anul acesta apa marii a fost de 28 grade, mai calda decat in piscina hotelului! Si nu am mai vazut alge (iulie 2024).
– Seara e WOW. Dincolo de programul artistic, hotelul imens luminat confera o atmosfera de neuitat.
– Se poate diversifica programul cu o vizita a lacurilor din Statiunea Neptun. Se afla la o distanta mica de Olimp, iar de curand au deschis in Neptun si un parc de dinozauri.
– Lidl la 5 km. In general oamenilor nu le place sa recunoasca ca fac cumparaturi si in supermarketuri cand merg la mare, dar sa fim seriosi, e plin… Cui ii place sa plateasca un pret dublu pentru o crema de soare sau un colac de inot, sau orice? Si daca dorim un pepene racoritor pentru 4 persoane nu are sens sa cautam prin restaurante…
In concluzie, solutii exista. Si e mai mult decat accesibil!
Eu de când am pățit-o în 2013…mi s-a luat de litoralul românesc. Mâncat la un restaurant decent din Neptun. 2 zile pe wc și apoi la urgență. Apoi în 2015 am fost invitat la Mamaia, nunta unor prieteni. Deci, nu mai calc pe litoralul românesc nici bătut. Bătaie de joc ca aici rar găsesc. Prețuri mari, calitate proastă, batjocură și dispreț. Mă duc pe Sudul Franței. Nisa, Cannes, Monaco. Păi scuze, am văzut prețul de Mamaia, și prețul Monaco. Cine are prețurile, cum ? Litoralul românesc de Sudul Franței sau Sudul Franței de Litoralul românesc? An de an mă duc acolo, la Nisa, Menton sau Antibes, sau Cannes. Îmi permit să mă distrez, să mă odihnesc, să fac baie în apă curată, să nu mă îmbolnăvesc, să mă duc cu prosopul la plajă fără să mă întrebe nimeni de sănătate. Și cu 2 copii. Soția mea, din păcate are antebrațul drept amputat din cauza unui accident și infecție și nimeni nu se uită la ea ciudat pentru asta. Nu am avut probleme cu nimic și nimeni acolo. Aici, în România, inclusiv la un restaurant de 2 bani, s-a luat de ea că e infirmă, că nu are voie în maghernița lor. Deci, eu am spus adio litoralului românesc. Pe perioadă nedefinită. Prefer calitatea .
De vreo 7 ani am renunțat la vacantele pe litoralul bulgaresc/grecesc. Bulgaria nu mi se pare mult diferita de România, Grecia are o clima pe care varsta și sănătatea mea o fac imposibil de suportat.
După câteva incercari la Eforie Nord, ne-am orientat spre Navodari-Mamaia Nord. Nu am fost niciodată dezamăgită, din contra, am fost atât de încântați încât anul trecut am făcut un efort și ne-am luat un apartament aici.
Când vii an de an în același loc înveți sa te gestionezi cu preturile.
Noua ne place plaja și accesul în apa. Apoi având bucatarie, putem fenta masa la restaurant. Nu sta nimeni sa facă oale de ciorba sau sarmale în concediu, dar putem încropi o masa rapida și sanatoasa la orice ora. Data fiind tipologia spatiilor de cazare de aici (aparthotel), toți turiștii care vin aici pot face la fel.
Exista și varianta Glovo. Poți comanda mancare ieftina și buna de la diverse restaurante. Sa ma iertați, nu mi se pare exagerat o ciorba la 22-25 de lei, o pizza la 38-42 de lei, un meniu cu ceafa de porc / piept de pui și cartofi prăjiți/piure la 42 de lei sau o porție de sarmale cu mămăliguță la 35 de lei. De obicei comandam de la restaurante din Năvodari, fiindcă mâncarea ajunge repede și fierbinte. Sigur ca sunt și restaurante scumpe, ideea e însă că ai oferte pe toate gusturile și pentru toate buzunarele.
Ca peste tot pe litoral, cu cât te apropii de plaja, cu atât sunt preturile mai mari. Asa ca noi ne aprovizionam din oras: Kaufland, Lidl, piata. Adică facem o data sau de doua ori pe vacanta un drum de 2,5 km pentru o aprovizionare serioasa la preturi normale. Noi evitam Lidl de pe D 10, e mic, aglomerat și prost aprovizionat. Cel de după pod, din Năvodari, este mult mai bun.
Mai sunt de încercat brutariile și patiseriile din jurul Pietii Centrale ( noi am testat 2 și au fost wow!).
Cat privește jucăriile, dacă le iei din piciorul marii, te arzi. Dar dacă mergi în capătul stațiunii, spre ieșirea către Navodari, în zona de camping, ai o strada plina cu tarabe cu de toate, la preturi mai mici ca în Eforie.
În zona Alezzi este totul foarte scump, aglomerație ca în Eforie Nord și cam multa mizerie. Mergând pe Promenada în partea opusa, lucrurile se schimba: lume putina, plaja aerisita, preturi ceva mai mici.
Cum nu este vacanta fără câteva iesiri la restaurant, avem și noi preferințe intrate deja în puterea obișnuința. Un prânz complet pentru 3 persoane ajunge la 350-400 de lei (sau mai mult, dacă vrei sa stropești totul din belșug cu alcool sau mananci cine stie ce specialitati). Dar pentru noi nu masa în sine constituie motivul ieșirii, ci atmosfera. Iesim la un cocktail, la o placinta americana cu mere, la o prajitura și un suc, fie de dragul unui anumit fel de mâncare, fie pur și simplu ca să ascultam muzica și sa admiram marea.
Toti vrem „idealul”.Am fost la Nisipurile de Aur,hotel Pliska. E multa asemanare cu ‘capatuiala’ din Romania dupa comunism.Nu mi-a placut faptul ca pana la apa nu puteai sa ajungi decat dupa ce faceai un ocol zdravan. Astfel, coboram,pe niste trepte din tabla , mergeam mult spre N, coboram alte trepte jumatate din scandura ,alta jumatate din tabla apoi spre S dar mai urcam un parleaz din BCA si in sf dupa 500m ajungeam unde vroiam. Ca s-o iau pe de-a dreptu” nu se putea pt ca exista un gard din plasa lung de cel putin 1000 de metri ce strajuia niste constructii, relicve ale comunismului ,relicve pe care ,cine stie care pusese mana pe ele ptr ca intretinerea lor era inexistenta (asa cum se intampla pe la noi cu fostele vile a UGSR-ului. M-am consultat cu cateva persoane care mi-au spus ca sunt private . Mai fratilor ce e de neinteles ,eu vreau sa ajung la apa nu la vile nu la plaja ;ori e cumparata si apa?