Articol scris de Iulia.

Disclaimer/precizare/whatever/cum vreți să-i ziceți: textul ăsta nu va conține înjurături la adresa litoralului românesc, atitudini indignate sau altele asemenea.

Am fost câteva zile la mare la noi și am ales să vă povestesc strict experiența noastră, din care fiecare e liber să își ia pur și simplu niște informații sau să își tragă niște concluzii.

Mai întâi, un pic de context: nu aveam în vreo formă în plan escapada asta. Pur și simplu, printr-un șir de evenimente, o prietenă m-a sunat într-o zi și m-a întrebat dacă n-am chef să mergem la mare câteva zile, numai noi două și copiii din dotare, că avem cazare asigurată.

Așa că pus-am dosurile în mașină și cap-compas: Marea Neagră.

Am stat la Năvodari, care, din câte am observat, nu mai e suficient de fancy să se numească Năvodari, așa că i se zice Mamaia Nord sau ceva de genul. Da vă spun eu pe românește, tot Năvodari e.

N-o să mă apuc acum să vă povestesc în detaliu fiecare zi petrecută acolo, că nu e nimic prea palpitant în a merge la mare cu un copil de 4 și unul de 5 ani.

Dar am să încerc să enumăr lucrurile pe care le-am experimentat, poate vor fi de folos cuiva.

În primul rând, ce m-a șocat odată ce am ajuns acolo – am stat într-un apartament dintr-un bloc de 9 etaje, cred, parcă așa țin minte, că în lift erau butoane până la 9 – a fost cantitatea enormă de blocuri existente.

Băi copii, nu știu cum să vă explic, era efectiv o pădure de blocuri. Cât vedeai cu ochii, în oricare parte te-ai fi uitat, blocuri, blocuri, blocuri, blocuri.

Și lasă că erau câtă frunză, câtă iarbă. Bănene, da erau și trântite cumva ca niște vome: fără nici o logică vizibilă, unul de 4 etaje lângă unul de 12, unul cu acoperiș plat, altul cu acoperiș în 4 ape, unul cu fațadă verde-praz, altul vopsit în 3 culori (cunosc pe lume, să vedem câți geriatrici suntem p-aici care o să se sesizeze la asta).

Efectiv, un haos total și complet. Pe lângă asta, vă dau cuvântul meu de onoare, erau blocuri printre care, ca să treci, trebuia să treci mergând lateral și sugând burta. Vă jur, erau unele care aveau printre ele niște alei pe care și un somalez s-ar fi chinuit oleacă să se strecoare.

Blocul unde am stat noi era super aproape de plajă – să zic la vreo 100-200 de metri. Din fața blocului până la faleză, pe partea stângă cum mergeai spre plajă, exista un trotuar. Fizic. De existat, exista el, însă de mers pe el nu prea se putea pune problema, pentru că el avea lățime cu totul vreun metru jumătate, să zic, iar aproximativ un metru, dacă nu și mai bine, era complet invadat de buruieni.

Și când zic buruieni, nu mă refer la câteva păpădii leșinate. Nu, nene. Erau buruieni d-alea sănătoase, de Bărăgan, ’nalte cât un stat de om și rășchirate cât vedeai cu ochiul. Așa că, circulai pe stradă, ca pieton. Cu tot cu copchil, lopățici, sacoșe de plajă și alte acareturi trebuincioase în astfel de situații.

În general, mașinile care circulau pe acolo o făceau cu viteză redusă, iar șoferii erau destul de atenți la pietoni, pietonii, la rândul lor – chestie care, mărturisesc, m-a surprins plăcut – fiind atenți când veneau mașini, dându-se la o parte și nemergând precum vacile în drum spre izlazul comunal.

Firește, din când în când mai apărea și câte un dac verde, cu un cazan de bemweu cu volan pe dreapta și înmatriculat în Bulgaria.

Cazan care își trăise zilele de glorie cel mai probabil prin vremurile când Tractorul Brașov producea 30 000 de unități pe an, și al cărui șofer simțea nevoia imperioasă să te claxoneze nervos și să îți indice frenetic cu degetul să te cari dracului pe trotuar, admonestându-te și verbal în același timp că ești o vită nesimțită care nu știe regulile de circulație.

Însă astfel de specimene au fost rare în cele câteva zile cât am stat noi acolo.

Acu, să trecem la partea care probabil ne doare pe toți: prețurile. Iarăși, n-o să mă apuc să mă plâng și să înjur și să comentez, ci vă povestesc pur și simplu ce și cum am experimentat noi.

Și simt nevoia să tot revin cu precizarea asta, pentru că văd în ultimele săptămâni zilnic cel puțin o postare pe net în care oamenii se plâng: că e scump, că e aglomerat, că e mizerie, că e manele, că e dracu ghem.

Băi, nu zic că toate chestiile astea sunt normale. Dar zic că, în anno domini 2024, când avem practic toată informația pământului la îndemână – la propriu, la vârful degetelor – poate ar fi normal să folosim dracului netul ăla și pentru a ne informa, pentru a vedea ce zic alții și a ne trage de acolo niște concluzii, nu numai pentru a da like-uri la poze cu pisici și a înjura pe oricine ne iese în cale.

Mi se pare fascinant că există în continuare oameni care pleacă, să zicem, duminică după amiaza de la mare și se uluiesc profund că sunt cozi kilometrice pe drum. Sau pe Valea Prahovei. Sau oriunde altundeva unde se mai fac cozi.

Sau că există oameni care se dau cu curul de pământ că e șaij de lei un șezlong în nush ce stațiune de la noi de la mare. „Păi în Grecia/Bulgaria/Albania [insert aici orice altă locație cu mare din lumea asta], de banii ăștia îți dau ăia, și-ți fac, și-ți dreg… Huo, hoție!!!”

Repet, nu zic că e normal ce se întâmplă la noi pe litoral. Dar zic că te poți informa, poți ști în linii mari cam la ce să te aștepți când mergi la mare încă dinainte de a ajunge acolo și poți să faci astfel niște alegeri. Pe care apoi să ți le asumi, fără să te mai dai cu curul de Terra apoi.

Gata, închidem paranteza asta enormă și continuăm. Unde eram? A, da, prețuri. Pe scurt – tot ce era de vânzare pe plajă și în apropierea ei, era la niște scoruri demne de Nisa, mai degrabă decât de Năvodari. Pardon, Mamaia Nord. Sau Sud, sau oricum rahat i-o mai zice.

Câteva exemple:

➡️ un șezlong: între 40 și 60 de lei pe zi;

➡️ o bere draft de la bici bar: 16 lei;

➡️ o pungă de pufuleți la supermarketul de pe faleză: 8 lei;

➡️ un coșuleț de zmeură pe plajă: 10 lei (cu precizarea că era pe jumătate plin, că după ce au halit plozii cele 14 boabe de zmeură, am constatat că de fapt nu avea cum să fie plin, fundul fiind „îngroșat” temeinic cu o bucată de plută – aia e, ești fraier, plătești);

➡️ o masă formată dintr-un șnițel generos, o frigăruie de pui generoasă, două porții de cartofi prăjiți, două sosuri: 80 de lei;

➡️ un suc sau o apă la jumătate la același supermarket de mai sus: între 8 și 13 lei;

Astea mi le aduc aminte acum. Per total – prețuri mari și foarte mari la capitolul ăsta.

Ce am făcut noi? Am mers cu încredere la Lidl-ul aflat la vreo 500 de metri de bloc, de unde ne-am făcut o aprovizionare temeinică. La prânz le făceam plozilor ceva rapid de mâncare, înainte să-i parcăm, iar seara le/ne luam ceva de pe ștrase.

Menționez că nu am fost în nici o seară cu ei la vreo cârciumă propriu-zisă, în sensul să mergem și să stăm la cârciumă să halim.

Și asta pentru că stăteam pe plajă până bine înspre 7-8 seara, așa că pe drumul spre casă ne opream pe unde ni se prea cât de cât ok, luam la pachet și îi hrăneam acasă, ca să putem apoi să îi scoatem rapid de sub straturile de nisip și alge care îi acopereau din capete și până în găurile fundurilor.

Ah, da, că mi-am amintit de alge: au fost destul de multe. Pentru referință, noi am fost în perioada 6-12 iulie, dacă nu mă înșel (și dacă mă înșel, mă înșel cu cel mult o zi în plus sau în minus). Am prins zilnic vânt puternic și valuri destul de mari. Într-una dintre după-amieze parcă au și arborat salvamarii un steag galben, care, din câte îmi amintesc eu din vaga mea cultură generală, înseamnă că înotul este permis numai celor experimentați.

În locul în care am fost noi era mai greu cu înotul (ceea ce nouă, fiind cu copiii, ne-a convenit de minune), pentru că apa nu depășea înălțimea genunchilor decât undeva la peste 50-70 de metri de la mal, iar apoi se „adâncea” până pe la buric. Să fim bine înțeleși – buricul meu, care am un metru ș-un șnițel.

Însă date fiind valurile destul de puternice, erau și alge destul de multe. Din fericire (pentru mine, cel puțin), nu din alea luuungi, maro-verzui și scârboase, ca niște viermi enormi, ci unele verde-praz, mititele de tot.

Avantajul ăstora era că nu erau așa scârboase, nici nu se adunau la mal cum am mai văzut în alți ani, să trebuiască să treci mai întâi peste o barieră putinoasă de alge în descompunere până să intri în apă.

Însă erau muuuulte și-ți intrau…well, peste tot. Când ne băgam la duș, arăta cada de la cabina de duș de ziceai că tocmai se spală un extraterestru d-ăla mic și verde și curge vopseaua de pe el – se făcea tăt numa verdeeee-verde.

Apoi, din categoria altele: nicăieri. Repet: ni-că-ieri pe plajă nu erau coșuri de gunoi sau alte forme de colectare a deșeurilor. Măcar un sac amărât agățat de-o bară metalică sau ceva. Nimica nimicuța. Zero.

Singurele coșuri de gunoi erau în capătul plajei dinspre șosea. Iar alea erau pline de dădeau pe-afară. Cumva, semn că oamenii totuși voiau să le folosească și o făceau.

Gunoaie pe plajă… așa și așa. Mucuri de țigară la greu. Pe alocuri câte o capsulă de la vreo sticlă de bere și câte un sâmbure de piersică.

În apa mării, slavă Bărbosului, nu am întâlnit nici OPN (obiecte plutitoare necunoscute), nici vreun tăcut 💩.

Manele sau alte soiuri de muzici de pe la terasele bici-barurilor, date la volume care să îți zdrăngăne creierii – nu.

Avea cam fiecare terăsucă d-asta niscai boxe, însă absolut toate le mențineau la un volum decent, dacă te îndepărtai câțiva metri nu mai auzeai altceva decât vocile oamenilor de pe plajă și sunetul valurilor.

Apropo oameni: aș zice că mi s-au părut civilizați. N-am văzut/auzit pe nici unul (zic acu de cei din imediata noastră proximitate, că n-am stat să spionez lumea pe plajă) să grohăie în telefon cu văru’ Sile d-acasă, să-i explice unde-i el și ce face, nu am întâlnit pe nimeni să asculte muzică din telefon sau boxă portabilă la volume dătătoare de draci. Per total, comportamente decente, aș zice. Lucru care, n-o să vă mint, m-a surprins plăcut.

Tot apropo zgomot: lângă blocul nostru era un bâlci d-ăla cu tiribombe, leagăne d-alea cu lanț, mașinuțe bușitoare, carusel și așa mai departe.

Inițial n-am știut ce e cu el. La ora la care am ajuns noi (pe la vreo 2-3 la prânz, parcă), dacă te uitai la el de sus, din balconul nostru, părea abandonat.

Apoi, spre seară, când ne-am întors de la plajă, am văzut că părea să fie ceva mișcare de oameni vii p-acolo. Și mai spre seară, când s-a mai întunecat cât de cât, s-a deschis. Moment în care ne-am cam temut că vom avea parte cât e noaptea de lungă de chiuieli și muzici bubuind.

N-a fost cazul. Îl deschideau undeva în jur de 8 seara și funcționa până pe la 23. Fără vreo muzică deranjantă, fără manele, fără nimic de genul.

Prețuri (că vă dați seama că a trebuit să ducem odraslele să vadă ce și cum): o tură de 2 minute în mașinuțele bușitoare mari – adică 2 locuri și a căror conducere le era permisă numai adulților – 30 de lei.

O tură de 2 minute în mașinuțele bușitoare mici, de copii – 15 lei. O tură în ceva tiribombă care se învârtea și la care putea copilul să aleagă, apăsând un buton, dacă să se ridice sau nu drăcia în care se afla, tot 15 lei. Ceva trenuleț imitație de roller-coaster – 15 lei. 20 de minute la saltelele/trambulinele/toboganele gonflabile – 30 de lei.

Concluzie? Dacă nu s-ar fi ivit ocazia asta absolut spontană și dacă nu ar fi fost situația în care cazarea nu ne-a costat nimic, cu siguranță nu aș fi călcat anul ăsta pe la noi pe la mare.

M-aș mai duce de bună voie și dacă ar trebui să plătesc cazarea? Cel mai probabil, nu. Regret că am fost? Nu. Copiii s-au bucurat și s-au distrat grozav și nu pot să mint, și nouă ne-a prins bine.

Cred că până la urmă – în afară de ce am scris la început – să te informezi și să îți tragi niște concluzii apriori, totul ține de așteptări.

Dacă te aștepți să mergi la Năvodari, la Eforie, la Olimp sau mai știu eu pe unde și să ai parte de condiții de Nisa, Thassos sau mai știu eu ce alte locații, nu vei găsi. Vei găsi probabil doar prețuri demne de aceste locuri și nu vei face decât să te umpli de spume și de draci.

Eu am pornit de la premisa că calu’ de dar nu se caută la dinți, așa că mi-am setat așteptările undeva mult sub nivelul mării, coroborat și cu ce am mai văzut/citit pe la alții și, pe de o parte nu am fost dezamăgită, pe de alta, după cum v-am scris, au fost chiar chestii care m-au surprins plăcut. Puține, dar au fost.

Dacă am ratat ceva și îmi amintesc ulterior, o să completez în comentarii, iar dacă aveți la rândul vostru întrebări sau sfaturi sau ați fost și voi și vreți să le spuneți altora cum s-au văzut lucrurile prin ochii voștri, băgați! Poate vreo frântură de informație îi va fi utilă cuiva.