Habar n-aveam că și pe la vama Borș se iese din țară tot pe autostradă, amintirile mele despre vama asta fiind niște coșmaruri pe care nu voiam să mi le mai aduc aminte.
Dar nu mai e nimic din ce știam eu, acum e autostradă care se duce direct în cea a ungurilor. Iar în vama propriu-zisă am stat mai puțin de 10 minute. Mi-a plăcut, o să mai ies pe la Borș.
După ce-am intrat în Ungaria, am mers o vreme pe autostradă, după care am intrat în Slovacia și m-a scos navigația, m-a băgat pe drumuri naționale. Apropo de autostradă, am plecat de la Oradea pe ploaie și-am intrat în Ungaria pe ploaie torențială care a ținut-o așa până am ieșit de pe ea. Treabă care m-a amuzat extrem de tare, având în vedere că seara văzusem la știri cum Europa este până marți sub Cupola de Foc.
Revenind la Slovacia, atât vă spun: prieteni, n-avem nicio legătură cu Slovacia. Dacă aveți impresia că, fiind țară ex-comunistă, seamănă cu ce e pe la noi, ei bine, nu, nu seamănă deloc.
Ieri am mers prin Slovacia exclusiv pe DN-uri și pe drumuri secundare. Oameni buni, am trecut prin niște sătulețe atât de mișto, că nu-mi venea sa cred că sunt în Slovacia. Aș exagera dacă aș spune că-mi dădeau vibe de Elveția, dar cu ce-am văzut prin Slovenia se puteau compara la orice oră.
Pe scurt, pe lângă ce e la noi, aștia joacă în Liga Campionilor. Dacă nu mă credeți, băgați un drum la Cracovia și-o să va convingeți.
După care am intrat în Polonia, la fel, tot pe DN, tot pe drumuri secundare, doar ultimii 30-40 de kilometri i-am făcut pe autostradă.
Fraților, Polonia e din cu totul alt film. Polonia este, cu siguranță, cea mai șmecheră țară din fostul bloc comunist (nu pun la socoteală fosta Germanie de Est). La fel m-a dus navigația, tot prin sătulețe, sătucuri și sătuce.
Ei bine, dacă la Slovacia n-am putut să spun că aduceau a Elveția, în cazul Poloniei nu mai e așa. Am trecut prin niște locuri în care puteam să jur că dacă opresc mașina o să aud iodlere din pădure.
Am văzut inclusiv o poieniță în care erau minimum 50 de căprioare (deși eu zic ca erau mai multe). Ăla a fost momentul în care am tras mașina pe un drum lateral ca să încerc să ajung la căprioare, să le fotografiez. N-am reușit, că nu era nicio potecă, era doar hățiș curat.
Nu mai insist c-ați înțeles ideea: Polonia e din cu totul alt film. Iar treaba asta nu face decât să îmi confirme o teorie personală pe care o am în cap de ceva vreme. Teorie care spune că una e să te învecinezi cu Bulgaria și Moldova, și alta cu Germania.
Altfel, ieri după-amiază am ajuns la Cracovia și-am ieșit să mă plimb un pic prin centru. Nu m-am mai plimbat și nu pentru că n-aș fi vrut, dar cred c-am făcut o ușoară ruptură musculară la gambă, la stângul.
Acum vreo două-trei săptămâni am avut o întindere la mușchii de la gamba stângă. Dar pentru că-n perioada asta n-am ieșit la alergat, nu i-am dat importanță, am lăsat mușchiul să se refacă de la sine. Dar ieri, în Cracovia, am dat să fac un sprint lejer, de vară, pe o trecere de pietoni.
Ce să vezi, am plecat de pe loc apăsând tare pe stângul, moment în care ceva a pârâit scurt acolo, în interiorul mușchiului care deja mă durea, după care la revedere călcat pe piciorul stâng. Am șontâcăit până la tramvai și de-acolo până-n camera de hotel.
Nu știu dacă e întindere sau ruptură, dar dacă nu mă mai lasă cuiul ăla înroșit în foc pe care-l simt în mușchi, mâine mă duc la doctor.
Mâine, nu azi, că azi merg la Auschwitz, deci n-am timp de doctori și prostiile lor.
Mda, știu, a picat prost. Aia e, bunică-mea avea o vorbă: „cine sare pari mulți îi mai intră și câte unu’-n cur”.
sursa foto: freepik.com
Să știi că Germania de Est e muuuuult în urmă față de ruda ei mai procopsită. Cel puțin unele zone prin care am bântuit noi păreau rămase undeva în anii ’80.
De la clădiri, la drumuri, la case, la tot ce vrei. Foarte mare discrepanță, noi am rămas profund uimiți.
În rest, nu mai știu, am zis azi huo? 🤔
Comentariu beton!48
Nu, nici nu ai fluierat în biserică. Am fost pe acolo în fosta RDG. Luna trecută am fost iar. E recognoscibil aerul ăla socialist. Iese din asfalt, din zidurile caselor, din arhitectură, din sârma ghimpată. Şi omniprezența oamenilor de ‘Security’ din magazine şi bănci la fel de vârstnici şi burtoşi. Doar autostrăzile fac notă discordantă.
S-avem pardon, anul trecut am trecut pe acolo și e mult mai cochetă decât fosta Germanie de vest. Renovările, drumurile și facilitățile sunt mult mai recente.
O putem da la pace cu teoria că sunt zone și zone – zona în care am mers eu dădea clasă Germaniei capitaliste, dar e posibil să fie și zone gen Zlatna pe acolo, cum e cea pe care ai vizitat-o.
PS: Singura chestie unde am văzut să semene cu noi este refuzul la ”vaxxinare”. Case vechi de sute de ani, cu uși originale, sluțite de graffiti cu ”zonă liberă de vaccinare”. Proștii sunt la fel în estul Europei, csf.
Sper că ai luat la tine crema de cai pentru entorse și întinderi musculare. Eu sunt ca tine, mai mereu îmi sucesc ceva, așa că o cremă din aia de cai sau similar am mereu la mine.
Pune și tu poze cu mirificele sate/căsuțe din Slovacia & Polonia, să ne bucurăm și noi. Și cu mâncare, normal. 😋
Comentariu beton!19
Dar poze cu caprioare n-ai ?
Vorba Iuliei, am zis huo ?
Comentariu beton!18
Cum poate sa sune „Mâine, nu azi, că azi merg la Auschwitz, deci n-am timp de doctori și prostiile lor”…
Comentariu beton!36
Un antiinflamator,ceva unguent, că poate n-ai nevoie de mai multe.Drum bun și sănătate.
nush ce ai consumat inainte de intrarea in slovacia… dar „elvetia”???
Slovacia rurala e putin mai buna decat roamania rurala. Nici macar toata. Plus ca drumurile alea is inguste si soferii prosti
dar, cand te apropii de polonii treci prin statiunile alea montane si acolo e frumy. prietenul meu, care statea in Cracovia, isi facea vacanta in zona aia de slovacie. Cica e eftina si de frumoasa e frumoasa
Comentariu beton!21
Ti-am zis de zona rurala din Slovacia si Polonia!
Pe DNuri si DJuri intalnesti peisaje si satuce frumusele si cochete de uiti unde trebuia sa ajungi.
Nicio legatura cu tzigania de la noi.
Ai vazut cumva si fermierul slovac sau polonez in actiune pe hectarele proprii cu toata familia la munca, mecanizati pana in dinti?
Nicio legatura cu agricultura primitiva de subzistenta de la noi cu dansul ploii acompaniat de popi si cadelnite pe post de „program national de irigatii”.
Comentariu beton!46
De cand cu subventiile UEn s-a cam zis cu agricultura de subzistenta si pe la noin cel putin la asa-zisa cultura mare. Celelalte ramuri poate nu- legumicultura, pomicultura, nu stiu, dar pe partea de cereale s-au dezvoltat niste exploatatii si n8ste fermieri batosani de tot. Nu stiu si cat de justificat si echitabil, socialmente vorbind.
Nu-l băgați în seamă, c-o să treacă! Mâine după Auschwitz n-o să mai doară, nu mai e loc de durere după atâta durere…😪
O să vedeți!
Comentariu beton!36
Nu-l băgați în seamă, c-o să treacă! Mâine după Auschwitz n-o să mai doară, nu mai e loc de durere după atâta durere…😪
O să vedeți!
mda, io la fel ca tine, doar că nu; le urez succes celor care în programul de vară au de tranzitat Podul Prieteniei (ha, ha, va fi o dragoste intensă vara asta, mai ales cu niște mame), că i-a apucat hărnicia pe frații bulgarski, da’ nu noaptea, Tuamne feri! la 05,25 am plătit taxa de pod, la 06,19 am pătruns pe teritoriul vecin…
#numaidațicuhuo
măcar nu în cor, că-i intră pari în…
@MV, slovacia, hmm, hmm, da’ polonia…; unde mai pui că străzile alea de le vezi tu îs făcute preponderent pe paturi de nisip, că la ei piatra cică e la fel de frecventă precum apa în sahara; de aia vara, din cauza căldurii, se fac niște șanțuri în asfalt cărora ei le zic „autopilota” (mă rog, polacul meu cel puțin, vorbitor de italiană);
iar cu pădurile, să nu te împingă celcucoarne să depășești limita cu mașina, că vii la ia-mă nene acasă; autoturismele găsite în pădure SE CONFISCĂ! nu că „boss, doar trei ciuperci”, sau „brebenei pentru aia mică”! nimic! în pădure intri per pedes…
succes la Auschwitz, diseară nu mănînci, garantez!
Comentariu beton!20
@MV: am o veste proastă pentru tine: dacă-n mușchi ai senzația de arsură e oleacă de rupere acolo. Du-te iute la doctor.
Comentariu beton!11
Vezi că pe la Borș uneori se mai și stă câte o oră sau mai mult, depinde cum ai noroc.
Ti-am zis. Eu astept vizita ta la Auschwitz.
In rest insanatosire grabnica si atentie mare la calcat – ăăă- curatat ceacre.
Polonia de azi este, în mare parte, fosta Prusia. După al doilea război mondial URSS nu a restituit teritoriul Poloniei luat în 1939, ci a mutat-o cu totul spre Vest. Germania a restituit teritoriul ocupat și a pierdut o parte din propriul teritoriu. Varșovia era în partea de Vest a țării în 1939, acum este în partea de Est.
Comentariu beton!22
Caută o cremă antiinflamatoare și eventual o fașă elastică (sau o „fașă” gen gleznieră sau genunchieră). Până ajungi acasă o să mai doară. Încearcă să intri la un Decathlon de obicei au din astea (merge și o șosetă de compresie) și/sau o pungă din aia cu gel pentru a răci zona.
RICE: Rest (Odihnă, good luck în concediu), Ice (Gheață), Compression (Compresie), Elevation (Ridicare).
Gheață: Aplică gheață pe zona afectată timp de 20 minute, de mai multe ori pe zi, pentru a reduce inflamația și durerea. Asigură-te că folosești un prosop între gheață și piele pentru a preveni degerăturile.
Comentariu beton!19
Sunt 2 vami „Bors”: Bors 1 si Bors 2 – la vreo 10 km distanta una de alta.
Bors 2, da, e pe autostrada (A3/M4).
Bors 1 e pe DN: DN1/42
Despre Slovacia si partea de sud a Poloniei (pe care inteleg ca ai vizitat-o in drum spre Cracovia), se vede aici influenta Austro-Ungara, pentru ca au fost in aceasta zona pentru anumite perioade de timp. Dar daca mergi de la Cracovia spre Varsovia, Lublin, ai sa vezi ca peisajul se schimba. Lublin de exemplu mi-a lasat un gust puternic de arhitectura sovietica, prezenta in bulevarde, parcuri, zona industriala, zona de locuit.
Normal că îți inspiră Elveția. Ai ocolit munții Tatra prin est. Eu am fost acum muuuulți ani în Tatra (pe vremea comuniștilor) și erau atunci la ani-lumină de noi. Copii curățau în vacanță potecile de munte (unele pietruite) de gunoaie, pe vărful Gerlakowski nu puteai ajunge decât cu ghid angajat, nu urcau toți plimbăreții în șlapi să bea o bere. Nu că ar fi fost vreun traseu mai greu decât câteva văzute deja în țară, dar erau rămași pe principiul: Ordnung! Greaua moștenire a imperiilor care i-au subjugat. Și asta în condițiile în care se vedea cu ochiul liber diferența între Cehia și Slovacia, evident în defavoarea slovacilor… Am stat într-un camping atunci, unde m-aș fi mutat definitiv, cu viză de flotant. Încă nu am ajuns la nivelul lor de civilizație de acum 45 de ani…
Comentariu beton!16
@Tudor: aș fi preferat oricând subjugarea nemțească celei împuțite sovietice.
Și azi se vede-n Austria moștenirea sovietică în partea de est cu toate că au rămas aici doar până-n 1955. Inclusiv în Viena, zona ocupată de ruși arată ca un ghetou, iar cea ocupată de US-UK-Fr arată mai mult ca decent.
Comentariu beton!12
Daca tot nu poti sa te plimbi prin Cracovia (ce pacat!) incearca satul asta
https://discovercracow.com/zalipie-poland/
si Tarnow e foarte frumos.
In 2009 am fost prima oara in Polonia, sunt la ani-lumina distanta, dar si foarte muncitori, au profitat la maxim de banii de la UE, nu ca noi.
Așteptăm impresii de la Auschwitz. Unii zic că zac bolnavi o săptămână după ce merg acolo.
Am fost cu două luni în urmă prima dată în Polonia cu un mobilhome pentru 4-5 zile. Cracovia, Auschwitz și o mină de sare au fost locurile vizitate. Polonia este superbă, foarte curată și foarte dezvoltată ca țară. Nu am văzut diferențe când am trecut din Germania în Polonia (veneam din Belgia). M-am chinuit să caut două-trei mucuri de țigări aruncate pe jos prin Cracovia și nu am găsit. La fiecare sută de metri erau coșuri de gunoi cu scrumiere atașate. În afara orașelor sau satelor o grămadă de fabrici sau sau mici ateliere de producție. Nu am văzut case dărăpănate sau părăsite prin sate. Am mers și cu trenul (personal) din Auschwitz până în Cracovia. Toate gările sau haltele erau renovate iar trenurile erau noi.
Geniala vorba bunicii, nu o știam. O voi folosi de acum încolo :)))))))
Însănătoșire grabnică!
Mie mi-au placut localitățile pe dn-ul dintre Cracovia si Auschwitz, case bine ingrijite, vopsite, locuite, gazon, multa vegetatie, pe de alta parte ciculatia la intrare in Cracovia pe la 5-6PM mi-a amintit de Romania
Ti-am zis ca o sa iti placa 😉!Eu cand am vazut la sate ca au statie de autobuze, pista de biciclete si trotuare am oprit sa ma asigur ca-s la țara.Dipa ce am vazut in curti tractoare, solarii si gradini cu diverse mi-am revenit si am înteles ca sunt la țară, o țară altfel decat de unde am venit eu din sudul țarii Romanesti.
Comentariu beton!12
Nu am timp de mari comentarii, mă bucur pentru excursia ta!
Vreau doar să îți spun să cauți diclofenac preparat în farmacie, e cel mai bun unguent și sunt sigură că îți va ajuta.
♥️
Pe la cat ai iesit din tara ca s-ar putea sa fi fost in urma ta cu vreo 5 masini.
Da.o ma draq’… Te.a pedepsit Dumnezeul soferilor!!! NU SE ALEARGA PE TRECEREA DE PIETONI! Dupa atatia km, e normal sa nu.ti functioneze muschii in parametri…bine ca nu esti Puscas, ca ramaneam in pana…
Mare dreptate ai cu vecinii 😥
Noi la Auschwitz am zis ca nu o mergem, sunt prea mici copiii ca sa inteleaga, vor fi prea multe intrebari, nu stiu daca le pot povesti . Mai stiu cate ceva de pe la Teleenciclopedia, cand mai prindem la TV, momentan cred ca e suficient.
Imi pare rau pentru piciorul tau 🥺, sper sa te refaci repede ca sa te bucuri asa cum trebuie de vacanta.
Asteptam poze si recomandari.
Drumuri bune si multa sanatate!
Puteți la Dachau, nu e departe de München. Nu a fost de anvergura Auschwitz dar acolo s-au testat crematoriile.
Alibec la fel, din cauza faptului ca e supraponderal, face multe rupturi musculare.
Polonia, o țară despre care noi românii, știm foarte puține lucruri. Eu unul tot visez să fac o excursie acolo cu mașina. Cât despre durerea din picior, nu e de glumă. Probabil ai avut o ruptură musculară. Mergi neapărat la doctor să faci o ecografie Doppler sau chiar RMN. E risc de tromboză venoasă. Drumuri bune!
Am locuit 6 ani in gdansk, in timpul asta am vazut cu ochii mei in ce hal poate creste un oras, cum s-a ordinat totul forțat, cum se construia, cum cartierele de la marginea oraselor gen militari rezidenț erau ridicate si iti venea sa te muti maine, aduceau tramvaie, lac artificial, conexiuni rutiere, bulevarde. M-am reîntors in București, acelasi trotuar rupt de 20 de ani in fata blocului, aceleasi gropi. Golania,indolenta, corupția e la cote neimaginabile
Varsovia vs Bucuresti.
Dupa ce vezi orase ca Budapesta, Bratislava, Varsovia, Cracovia si te intorici in Bucuresti, Sector 1, nu ai cum sa votezi cu Plicusor sau cu „Oh mon Dieu”. Decat daca vrei sa faci rau.
pai da. trebuie niste pesedisti buni
aceasi senzatie am avut-o cand am fost la Cernauti prin 2018 in vizita de o zi, dar la intoarcere, in Romania. Europa de Vest gen. Ucraina si Moldova au ramas in anii 90, acum cu razboiul, cred ca e situatia e mult mai nasoala. 😦 Cred ca totul depinde cu cine te compari.
Expresia adevărată era urmatoarea: Cine sare garduri multe tre’ să-i dea un șteap în cur! 🙂