Sper ca articolul de azi să clarifice niște situații pentru care mă simt vinovat deși nu am de ce.

Trebuie să vă fac o mărturisire: nu mă simt în largul meu în casele altor oameni, fie ei și extrem de bine intenționați.

Și-acum să vă explic de la ce m-am luat.

De când am început să mă mișc mai mult prin Europa și să împărtășesc asta cu voi, îmi scriu foarte mulți oameni care se oferă să mă cazeze.

Când își dau seama că voi trece prin zona lor îmi scriu că pot să merg să stau la ei, că au nu știu câte camere libere, că nu e nicio problemă sau vreun deranj.

Voi vă dați seama cam cât de greu e să refuzi diplomat, și fără să faci pe nimeni să se simtă jignit, o astfel de invitație?

Și totuși le refuz pe toate. Elegant și cât pot eu de drăguț, le explic că nu pot să fac asta.

Moment în care oamenii se simt jigniți că le-am refuzat invitația și dispar. Da, da, da, ați citit bine, dispar. Oameni care înainte de invitația refuzată interacționau cu mine pe blog sau pe Facebook, dispar definitiv din viața mea digitală.

Oameni buni, trebuie să înțelegeți că nu vă refuz pentru că am ceva cu voi, ci pentru nu m-aș simți eu în largul meu la voi în casă. Da, da, cu toate asigurările voastre că n-am de ce să-mi fac griji și că mă pot simți la fel de relaxat ca la mine acasă, știu exact că nu voi fi relaxat deloc.

Poate am eu o doză de bun-simț mai mare decât ar trebui, dar în niciun caz nu voi fi relaxat, ci chiar foarte stresat. De fiecare dată când invadez spațiul privat al altor oameni, mă stresez să nu cumva să-i deranjez.

Cum aș putea să-mi fac cafea la 6:00 dimineața la altcineva în casă? Mai ales când călătoresc, din cauza excesului de adrenalină, mi se întâmplă des să nu pot să mai dorm la ore din astea care pentru alții sunt foarte matinale. Păi cum mă apuc eu de zăngănit diverse ustensile când oamenii ăia încă dorm? Niciodată!

Prin urmare, în loc să-mi beau liniștit cafeaua, o să aștept cu urechile ciulite până aud primele zgomote în casă, semn că pot în sfârșit să-mi fac o cafea.

Să vă mai spun că eu, ca majoritatea oamenilor, dimineața merg la budă? Iar acolo execut diverse chestii care pot lăsat în urmă mirosuri inconfundabile. Cu ce sunt de vină oamenii ăia ca să îndure așa ceva? Și cu ce sunt eu de vină să fiu nevoit să mă stresez pe motiv de „sper să nu intre cineva la budă imediat după mine”?

Acum înțelegeți de ce vă refuz? La voi m-aș stresa îngrozitor, în timp ce la hotel dacă vreau să defilez în cucu’ gol prin cameră și să mă cac cu ușa de la baie larg deschisă, în timp ce mă spăl pe dinți, fix așa voi face. N-am dat exemplul ăsta întâmplător, am pățit. 🤷‍♂️

Dacă ar fi doar cafeaua și golitul intestinului gros, ar mai fi cum ar mai fi, dar m-aș stresa ori de câte ori aș vrea să fac ceva ce îmi imaginez eu c-ar deranja gazdele. Nu știu, poate vreau să dorm la prânz sau să ajung acasă târziu în noapte.

Evident, aș alege să nu fac nimic de genul, pentru că mi-ar fi teamă că-i stresez pe oamenii ăia. Și uite-așa, în loc să mă bucur de călătorie și de experiența de a vizita locuri, aș trăi într-un stres permanent să nu dranjez.

Păi nu suntem toți mai relaxați dacă stau la hotel? Fiți fără grijă, dacă o să am nevoie de cazare pe undeva, o să vă rog eu să mă primiți.

Și dacă tot m-am apucat de subiectul ăsta, n-am cum să evit să vorbesc și despre cealaltă categorie de oameni care se supără pe mine și dispar.

Vorbesc despre cei care văd c-am ajuns într-un oraș care e pe aproape de ei și imediat îmi scriu c-ar vrea să ne întâlnim, să stăm la o bere. Oameni care au cele mai bune intenții, tocmai de-asta îmi este extrem de greu să-i refuz și mereu încerc să formulez refuzul cât mai elegant posibil ca să nu-i supăr.

Degeaba, că tot se supără. Nu glumesc, să știți, nu am păr pe cap (nu MAI am) câți oameni au dispărut de pe blog sau de pe Facebook după ce le-am refuzat invitații de genul ăsta.

Probabil au luat-o ca pe un afront sau ca pe: „ia uite și la arogantul ăsta, murea dacă ieșea la o bere cu mine?”.

Băi, nu, nu muream, dar este ceva extrem de complicat să ieși la bere și în general să interacționezi cu oameni pe care nu-i cunoști. Oricât de straniu vă sună, nu prea ai ce să discuți cu un om pe care-l cunoști fix atunci. O ieșire în compania cuiva înseamnă măcar un minimum de jumătate de oră de interacțiune cu respectiva persoană.

Or o jumătate de oră în compania cuiva pe care nu-l cunoști poate însemna o mini-eternitate. Vorbesc foarte serios, ce poți să discuți atâta amar de vreme? După saluturile inițiale și întrebările de curtoazie s-a cam terminat cu subiectele de discuție.

Prin urmare, după primele câteva minute tot ce-o să fac va fi să mă întreb în gând: „oare când pot să mă ridic de la masă fără să pară că sunt nesimțit? Cât timp să las să treacă?”.

În naivitatea mea, eram convins că toată lumea gândește la fel, că toți știm lucrurile astea. Dar ce să vezi, nici pomeneală, oamenii se simt jigniți că le refuz invitația și din momentul ăla nici că mai aud de ei vreodată. Repet, n-aveți idee cât de mulți au fost și vor mai fi.

Ăsta este principalul motiv pentru care am început să mint. Dacă sunt plecat singur, bag ceva de genul: „ah, dacă ziceai mai devreme ce bine era, acum am apucat să promit altcuiva că ne vedem”.

Dacă e și Mara cu mine, o bag pe ea la înaintare: „ah, ce mi-ar fi plăcut să ne vedem, dar azi mi-e imposibil, mi-a făcut distinsa program”. „Păi și mâine?”. „Mâine deja plecăm din zonă”.

De ce mint? Păi mi-am dat seama că minciunile de genul ăsta nu mai stârnesc reacții atât de nasoale precum un refuz obișnuit.

Oameni buni, știu că vi se pare că ne cunoaștem de multă vreme, din cauza faptului că eu povestesc pe-aici multe chestii personale, dar adevărul adevărat este că nu ne cunoaștem. Și că orice interacțiune mai lungă de câteva minute se va transforma în ceva forțat, cu multe pauze penibile. Pe care nu ni le dorim nici eu, nici voi.

Și-atunci de ce să ne expunem unui asemenea disconfort dacă putem să nu?

Ce bine mă simt c-am explicat toate astea. Poate așa se mai împuținează numărul celor care s-au simțit jigniți că i-am refuzat și înțeleg că n-am avut nimic personal cu ei.

Problema e la mine, nu la voi.

sursa foto: freepik.com