Trebuie să vă fac o mărturisire care n-ar fi fost posibilă cu niște ani în urmă: nu mai pot trăi fără airfryer. Asta fiind denumirea cool pentru ceea ce cunoaștem cu toții sub numele de friteuză cu aer cald. Adică chestia aia cu care poți să prăjești chestii fără să le bagi în ulei încins.
Desigur, știți foarte bine că nu sunt vreun promotor al stilului de viață sănătos, n-o să găsiți în farfuriile mele rucola, măceșe și ienupăr salbatic, dar să știți ca până și eu dacă am posibilitatea să evit anumite treburi, atunci le evit.
Vă spun extrem de sincer c-am fost foarte circumspect când a comandat Mara airfryer. Dar cine eram eu să mă pun în calea fericirii ei? Mi-am zis că n-o să mănânc în veci ceva ieșit din interiorul drăcoveniei ăleia și mi-am văzut de treabă.
După care, când le-a făcut fetelor prima oară cartofi prăjiți la friteuză cu aer cald și-am gustat din ei, am ridicat o sprânceană a uimire. Dar nu m-am lăsat convins așa ușor, să știți.
A trebuit să văd cu ochii mei cum șmecheria aia scoate niște aripioare de pui fragede la interior și crocante la exterior, fără sa vadă vreo picătură de ulei, ca să mă declar aproape învins.
Armele le-am depus definitiv prima oară când am făcut mici. Nu-mi plac micii făcuți în casă, să știți, nu au același gust cu ăia făcuți afară pe grătar oricât ai încerca tu. Problema e că uneori mi se face poftă și mi-e lene să ies la cârciumă doar pentru niște mici, așa că-mi cumpăram o caserolă și-mi făceam acasă.
Lucru pe care-l regretam imediat după ce constatam c-am umplut casa cu fum d-ăla greu, de mici, care nu se lasă dus nici cu toate geamurile deschise, iar gustul nu e nici pe departe cel pe care-l așteptai. Mi-am luat țeapa asta de câteva zeci de ori, să știți.
De-aia surpriza mea față de micii făcuți în airfryer a fost imensă. Da, ok, tot nu sunt ca ăia făcuți pe grătar, că n-au cum. Dar cu siguranță sunt peste cei făcuți pe aragaz și, cel mai important, nu ai niciun pic de fum și miros în casă.
Și uite-așa se face că în numai trei ani de când a intrat la mine în casă, airfryer-ul a intrat în top cinci obiecte casnice fără de care viața mea ar fi mult mai grea. Știți voi, chestiile alea fără de care ne-am întoarce în epoca de piatră, dintre care se remarcă mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase (sper că omul ăla care a inventat-o are locul lui în rai), uscătorul electric de rufe sau televizorul.
Ei bine, acum la toate astea se adaugă si friteuza cu aer cald.
La voi cum stă situația? Care sunt obiectele de uz casnic de care nu concepeți să vă lipsiți?
sursa foto: freepik.com
„Care sunt obiectele de uz casnic de care nu concepeți să vă lipsiți?”
Soția. 😀
Comentariu beton!168
Atentie la intretinere, drace!
Maria spală haine în apa rece a Buzaului. Din munte se desprinde un bolovan uriaș care cade direct pe Maria și o „dizolva” în apa.
Ion, care privise scena, se gândește necăjit:
– La naiba!… încă o mașină de spălat distrusa de calcar.
Comentariu beton!106
@Sfinte, nu citește pe-aici, este? Sau dacă citește nu știe cine e Sfântu Dracu. 😛
@moatza, așa-i cu neprețuitele. Sunt niște scumpe. #inlove
@bazil, îi citesc eu. Mă știe și pe numele mic. #vai
popular cunoscut in familie sub numele de aer fraier.
cred ca aragazul ramane numarul unu in top, ca toate retele de paste care imi plac necesita aragaz, urmat de masinaria de facut cafea.
Comentariu beton!26
Cum să zic, la fel a ajuns și la mine în casă Air Fryer-ul, la fel de circumspect am fost și eu cu el dar mi-a făcut viața mai ușoară. Gândește-te că dimineața, eu bag la înaintare mâncare pe care mi-o iau cu mine la birou. Cine ar fi avut timp pe aragaz să facă asta? :))
Asta și ar mai fi aspiratorul de la Dyson. Iar, ce mama naibii poate face un aspirator d-ăsta vertical? Nu doar că aspiră de îmi trage efectiv pisicile pe tub, dar e așa de ușor și intuitiv de folosit. Atât de ușor încât nu mai am mătură în casă…
Comentariu beton!35
Dacă e vorba de pisici… vă rog să îmi spuneți ce tip/ model de aspirator folosiți?
Mii de mulțumiri Petru răspuns!
Am asa o dorinta de a investi intr-un Dyson. Am aspirator vertical, are hepa, luminite, tot tacamul. Dar vreau un dyson. Nu am animale, dar vreau unul sa aspire super, sa pot spala pe jos usor cand mai dau cu cafea pe jos. Am aparat cu abur ce l-as folosi in continuare, dar pentru o spalare rapida, ar fi minunat.
@Lorenina, să aspir pisicile nu prea pot. Nu de alta dar amândouă zic la iepure „Puturosule”, deci. Mă refeream la forța lui de a trage. Dacă vorbim de părul de pisică, în special la covoare, are niște perii care bat covorul în timp ce aspiră și adună tot. Pe parchet nu mai zic. Iar pentru curățat pisicile, tot @Mihai m-a învățat cu Furminatorul, de face minuni din punct de vedere păr.
@Deea M, Dyson-ul aspiră. Adică nu am încercat să bag și apă în el. Eu cu electronicele sunt un pic mai sceptic când vine vorba de apă, din experiență vorbind…
E un model de dyson ce are si functie de spalare, recipient pentru apa curata si murdara. Aspirare umeda, cum am citit prin descriere. Cred ca e relativ recent aparut. V15s Detect Submarine
Ce este un Furminator?
Eu am un model mai vechi se Dyson, V11, ales tot din cauze de motan. E cea mai bună și cea mai deprimantă investiție pe care am făcut-o vreodată (bună că aspiră super, deprimantă că mă ia capul când văd ce trage și deci ce am pe covoare).
@Ionut R: furminator e un model de perie pentru mâțe. Foarte bună cu condiția ca mâțele să o accepte.
Nu e fix ce pare. De aspirat, da! Dar la spalat nu imi place, impresia mea e ca e gandit mai mult sa curete sinunde e mizerie uda. In nici un caz nu face treaba pe care o face aspiratorul cu aburi! Si pretul e dragutel, ca sa zic asa.
Stefy, si eu stau si ma gandesc cat de util e cel cu spalare. Mai ales la pretul ala. Am oricum mop cu aburi foarte bun, de la Karcher. M-as orienta inspre un aspirator simplu Dyson, mai degraba. Nu cred ca merita pretul pentru a mai curata cate o pata de cafea din cand in cand, pentru mine.
Telefonul,masina de spalat rufe,frigider,leptopul,mixer,blender,cuptor electric…si alte jucarii de bucatarie.
Iau in calcul si friteuza cu aer cald,din septembrie cand vin pensiile marite…!
Ca să nu fac o investiție fără să știu ce e,am luat de la eMag pe cel mai ieftin,cu 280 de lei.,și carcasă xl ,la blackfriday… Diferă între ele carcasa și mărimea,Nr de programe e cam același .
Masina de spalat vase, uscatorul de rufe, masina de spalat rufe, aspiratorul. Mai trebuie unul pentru top 5 :))
Airfryer-ul și uscătorul electric de rufe m-au făcut,anul trecut, să gândesc că am trăit degeaba 50 de ani fără să știu că poate fi mai bine cu ele.Si dacă fără friteuză a mai fost într-un fel,apoi uscătorul mi-a dat reset total,am avut pereții calzi și uscați toată iarna, indiferent de ploile de afară.As spune aici până mâine ce mulțumită am fost de el .Dar, să fim corecți ,noi cu noi : consumă al naibii curent electric,se cunoaște la kw,dar rezultatul e incomparabil cu rufe uscate afară când e frumos și prin casă când era frig .Și zilele astea ploioase m-au făcut să îl pun iar în funcție, că n-am avut ce face.Da, trăiască ăla de a inventat uscătorul, airfryer-ul și să nu uităm orice filtru de cafea.
Comentariu beton!14
Uscătorul m-a scăpat de scame pe haine şi de asemenea de scamele depuse pe siliconul din băi când puneam rufe la uscat natural.
O sa-ti distruga hainele in timp. O sa devina rapid scamosate si alte cele.
@Ciocanul,de-aia nu mi-am luat până la 50 de ani uscătorul electric… că una, că alta;oricum rufele se strică cu timpul,nici o haină nu ține o viață.A, dacă vreți, dacă nu le usuci la setare corectă,ori nu sunt uscate de tot,ori îți rămân mai mici,am pățit cu un pulover de lână și mohair și cu blugii care nu ies uscați la betelie și buzunar.
Mașina de cafea și mașina de spălat vase.
Pe cea din urmă nu am cumpărat-o, ci a rămas de la foștii proprietari, care ne-au lăsat bucătăria complet utilată. Nu mai avuseserăm mașină de spălat vase până atunci și foarte probabil nu ne-am fi cumpărat. Dar acum că știm ce înseamnă să ai, nu am mai sta fără.
Comentariu beton!12
Toate cele de mai sus enumerate de tine plus grill ul electric de la Tefal care ma ajuta enorm cand vreau sa gatesc ceva rapid si nu am chef sa stau pe oale f mult timp si rapid sa ii fac pachetul de scoala fiului cel mare care nu mamamca decat grill cu orez fiert.Apoi mai este robotul de bucatarie Philips care imi toaca legumele de ciorba, doamne ce bine ca nu mai toc de mana toate legumele pe care tre sa le pun la o oala de ciorba.Astea fiind spuse sunt fanul progresului si de fiecare data cand aud unii si altii spunand ca maşina de spalat vase si uscatorul de rufe sunt mofturi asa imi vine sa le trag o palmă de ma aud din Patagonia.
Comentariu beton!23
AirFryer, cuptor cu microunde, milk frother (proteinshake-ul iese fără cocoloașe).
La AirFryer îmi place că pun cartofii congelați înăuntru și-n 15 minute-s gata (la 200°C).
Airfryer-ul l-am luat inițial pentru cartofii congelați, că oricare fel de prăjire de până atunci nu făcea să îi scoată ca la mc sau kfc…micii îmi plac maxim și am reușit și brioșe,in forme de silicon.
Eu inca nu am Air Fryer, dar cred ca am sa-mi cumpar, prea il laudati !
Ceva recomandari ?
Eu îl am pe ăsta, care are avantajul că face și pui la rotisor genial. E mai scump, dar îl am de 3 ani și nu știu cum am trăit fără el 😀 😀 https://www.emag.ro/friteuza-cu-aer-cald-breville-airfryer-2000w-capacitate-10-6-l-7-programe-display-digital-rotisor-negru-vdf127x-dim/pd/DM6PNNMBM/
Personal, imi place Philips. Mi se pare cel mai ok, are si accesorii variate, daca vrei. Dar cu ce vine din fabrica este indeajuns. Plus aplicatia, care iti ofera retete si timpi de preparare ajustate pentru tipul tau de aparat. Eu am airfryer de la ei de 4 ani si inca functioneaza excelent. Singurul motiv pentru care l-as schimba este ca vreau un model mai nou.
asta e mai scump? nu tati. scumpe is alde philipsurile si ninjaurile.
Eu recomand ninja. Au si varianta cu gatire la presiune. Eu am xxlu
Mi se par mai versatile decat philipsurile.
@Anon, modelul tau pare mai bun si mai incapator decat Philipsul la care ma uitam eu. Cred ca pe asta am sa-l cumpar.
Sunt la al 3-lea airfryer. Primul avea un capac chiznovat care pana la urma s-a rupt. La al doilea a crăpat rulmentul la ventilator. Astea au fost noname. Apoi soția a comandat un airfryer Xiaomi de 5l. E super, compact construit față de primele şi mai uşor de curățat.
Numai amatori pe aici de mi-e și rușine să recunosc că citesc blogul.
Scrumiera e cel mai util lucru la casa omului. Mai aveam eu 120 kile dacă tot la 15 minute mă ridicam să duc chiștocul la gunoi?
Nimic nu știți.
Comentariu beton!56
Robo pe locul 1! Face ce mie nu îmi place, adică aspiră singur.
Am descoperit și eu friteuza acum câteva luni. Micii spre excelenți! Cu cartofii e un pic problemă, că nu prea îi nimeresc. Dar am luat o punga de aia scumpă, la 10 lei kilu (nu știu ce mi-a venit), iar ăștia se fac ok. Recunosc că îi și pulverizez cu puțin ulei de măsline.
pai trebuie pulverizati sau macar amestecat acolo cu o lingurita de ulei (foarte putin, numai cat sa fie manjiti) ca altfel de unde coaja crocanta?
„Care sunt obiectele de uz casnic de care nu concepeți să vă lipsiți?”
În ordinea priorităților: ceva de gătit ( plita cu inducție mi se pare cea mai bună), frigiderul, mașina de spălat rufe. Și… cam atât, dacă mă gândesc bine. Restul sunt opționale pentru mine.
Bine, dacă televizorul e băgat la obiecte de uz casnic, atunci, clar, un desktop (sau laptop) intră în top de asemenea.
Problema mea în clipa asta fiind că, tot citindu-vă despre mici și cartofi prăjiți, le simt aroma în nas și mai multe nu.
Inutil de precizat, n-am nici cartofi, nici mici. Și nici Air Fryer.
Niște broccoli n-ați fi gătit 🙄
PS: am uitat să menționez mai sus mașina de spălat rufe. Am învățat s-o apreciez în studenție, când spălam hainele la duș.
Comentariu beton!24
@Greta: prefer să mor de foame decât să mănânc verzătura aia cu pretenții de conopidă. 🤣
Comentariu beton!17
Broccoli 😋
iese bine brocolliul la fraier
@John Temple eu citisem un puşti francez decretând că broccoli e kkt verde de extraterestru verde.
@AleBlaga: io cred că puștiul are dreptate.
🤣🤣🤣🤣🤣
Aspiratorul vertical de la Dyson e pe primul loc. Am 3 in casa.
Masina de spalat rufe si vase sunt cam pe acelasi loc. Cuptorul electric e minunat. Si sa nu uitam frigiderul si congelatorul. Deci cam un top 6.
Nu-i o idee rea cu airfryer-ul asta – mi-am pus un Philips la favorite, sa vad…
Dar sa stii ca micii ies foarte bine la cuptor electric: in tava cuptorului pui o hartie de copt, ca sa nu se prinda amicii de tigaie, apoi torni o bere in tava si-i dai la cuptor, dupa care urmaresti sa nu se arda. Am colegi care nu concep sa manance mici facuti in alta parte decat pe gratar cu carbuni – dupa ce au mancat la mine mici facuti la cuptor, au recunoscut ca sunt foarte buni (plus ca scapi de fum, de intretinut focul, etc. – te concentrezi doar la mici, intinderea lor in mustar, mancat si baut bere :), ca altfel merge mai greu).
@Bobses: io fac micii la AirFryer. Ies delicioși. 10 minute la 180°C și-s gata.
Aș putea să-i fac și la cuptor (care-i tot electric), da’-s prea comod.
Te cred. 🙂 Trebuie sa comand si eu unul, dar sa vad ce aleg din multimea de pe eMag. Cred ca merg pe mana unui Philips, dar sa citesc si reviewurile.
@Bobses: io mi-am luat o marcă fantomă cu €35,00. Pe cutie scrie doar XL 4,5 SmartFryer. Deocamdată merge strună.
In bucatarie sunt 2 lucruri esentiale: AirFryer si chopper.
Masina de spalat vase, cuptorul cu microunde, plita pe inductie si cuptorul electric sunt incluse in toate bucatariile moderne.
Avem AirFryer Philips XXL dar am inteles ca au o varianta moderna Combi XXL. In AirFryer aterizeaza multe: ceafa de porc, mici, carnati de toate soiurile, ciuperci umplute, cartofi prajiti, dovlecei, morcovi ”pai”, pak choi cu un pic de unt, briose dulci si sarate… E bine cu accesoriile de la Philips (cam scumpe) pt grill, formele de briose, tepusele de frigarui…
Chopper-ul e no name de la Lidl, primul a fost de la Moulinex. Am avut diverse marimi, ultimul e mai mic si se potriveste mai bine cerintelor noastre.
Ceapa, morcovi, pastarnac, varza, crema de branza, toate trec prin chopper…
Fierbatorul electric – kettle – este de nepretuit pt ceai si cafea, Electrolux cu indicator de temperatura.
Adaug si masina de curatat cartofi noi dar nu o folosesc prea des.
Ma limitez la bucatarie, restul e relativ…
Am luat pana la urma un Philips XL Essential, cu WiFi. Luni cica ar ajunge, asa spune eMag. Acum sa-l vad ce poate face, ca prea sunt laudate friteuzele astea cu aer cald. 🙂
Philips Combi XXL e prea mare si prea scump.
@Bobses, zici aici când faci primii mici la el? 😛
@Mihai, da, am sa scriu! 🙂
Am facut primii 5 mici la airfryer: au iesit buni. Cum nu exista presetare pentru mici pe aparatul meu (de ce ar fi existat? 🙂 ), a trebuit sa testez durata si temperatura – i-am lasat 17 minute la 180 de grade – daca ii scoteam dupa 15 minute, cum am intentionat initial, ar fi fost foarte buni. 🙂
Mai am 2 cutii pe care trebuie sa le fac tot azi, dupa ce-mi vin musafirii. 🙂 Acum doar am testat, ca nu mai aveam rabdare. 🙂
De ce ai mai incinge gratarul, sa te afumi si sa-i faci la carbuni, care se stie ca numai sanatosi nu-s?
Sunt mai mult decat incantat de Philipsul meu. 🙂
Mulțumesc. 💛
Masina de spalat rufe, masina de spalat vase, cuptorul electric, uscatorul electric, aspiratorul fara fir.
espressorul de nici 50€ cumpărat acum 6-7 ani din cauflendu’ bulgăresc;
și paharul pentru cognac basarabean, că mai am de la mama numa’ 3; vinul îl pot bea din orice, borcan included
Masina de spălat vase/rufe, uscătorul de rufe, aspiratorul robot, espressorul automat și ultima achiziție, Thermomix. Sunt casnic, nevasta se duce la muncă, le folosesc la maximum.
Mașina de spălat rufe, aspiratorul sunt top, nu am air fryer dar și-a achiziționat o amică și se jură că nu știe cum a trăit fără Ninja ăsta până acum 😂 în 30 minute maxim are gătită orice fel de mâncare și nu este o tipă moartă după tehnologie. Pentru mine mai este în top și mașina de făcut pâine, uitasem de ea.
Nimeni n-a mentionat ROUTERUL !!!
Ca fara asta nici iarba nu creste, nema Shogun, nema eMag sau Tazz, nema Vasilescu every morning, nema liniste din partea fetelor.
Comentariu beton!51
Amin! Așa e.
Tabloul electric 😉
Masina de vase, airfryerul, masina de rufe, aspiratorul vertical cu acumulator, aparat de spalat cu aburi pentru podele, robot de bucatarie (pentru framantat aluat), mixer vertical. Toate imi sunt utile. Imi fac treburile mult mai usoare si am mai mult timp liber. Fara masina de vase nu as mai putea trai, cand ma gandesc la timpurile negre ale istoriei in care pierdeam o ora pe zi la spalat (imi place sa gatesc), realizez ce norocoasa sunt acum. Mancarea la airfryer e excelenta, cartofii prajiti, cei mai buni. Se face rapid, nu umpli casa de fum, vorba ta. Se pot spala cuva si cosul si la masina. Inventii pentru care toti care le-au gandit merita viata vesnica :))
@Deea M: io pun foaie de copt (mototolită-n prealabil) în cuva de la AirFryer și nu mai trebuie să spăl nimic. 😉
Ei, pai si cum imi mai circula mie aerul daca pun hartie de copt? Am pus odata cand am facut chiftele la el, ca sa nu se prinda, nu mi-au placut. Acum le mai invart prin cos pe masura ce se fac ca sa evit asta si e perfect.
@DeeaM: io am încercat ambele variante (inițial fără, apoi cu foaie de copt) și n-am sesizat nici o diferență. 🤷♂️
Șmecheria cu foaia de copt am aflat-o de pe youtube.
Ce sa zic, John. Pentru mine, e. Airfryerul meu are un cosulet cu gauri in ele, nu e ca o tava de cuptor. Prin gaurile alea circula aerul. La modelul meu, sa pun foaie de copt face diferenta si nu iasa ce trebuie 🙈 Daca as face gauri in ea, ar fi altceva, dar nu vreau, ca am deja gauri in cos. Traiasca masina de vase :))
Am o întrebare please, pt. cine are o astfel de friteuză – dacă are în componență teflon. N-am găsit pe nicăieri prin specificații. E important 🙂
da. majoritatea au
@Alexia: da, toate au teflon. Mai bine nu cumperi, că am înțeles că de la teflon mori și cică moartea n-are tratament.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@John , nu fi nesuferit, poate femeia e alergica la teflon, mai știi?
Mulțumesc. Am papagali și teflonul încins e foarte toxic pentru ei. În sensul că îi omoară direct.
@JT – cred că nici răutatea gratuită n-are tratament.
@Alina I: ghinion de neșansă la AirFryer, există oale și cratițe fără teflon. 😎
@Alexia: de ce nu ne spui că vrei să gătești papagali la tigaie? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
P.S. Vorbind serios, nu-ș ce-ar căuta papagalii-n cuva de la AirFryer, da’ tu știi ce papagali ai.
Dacă mă iei cu „vaporii de teflon încins”, mă scuzi, ești la un nivel avansat. 🤷♂️
Am primit cadou de casă nouă un air frayer. L-am pus direct în debara și când mă mai lovea de el îl alintam “fraierul”. Cine ar folosi așa ceva, cea mai inutilă invenție. Asta până soția a avut o problemă de sănătate și nu avea voie să mănânce nimic prăjit, picant, etc, și avea poftă de chiftele. Am făcut l-a cuptor dar au ieșit cam uscate, după care mi-am adus aminte ca avem un fraier ascuns în dulap de 1 an. De atunci i-am găsit un loc permanent pe masă din bucătărie. Happy end!
Comentariu beton!16
În ceea ce privește gospodăria, menajul și traiul casnic, viața mea se împarte în două ere:
Înainte și după uscătorul (ăla) de rufe de la LG.
La noi cred că încă se bat pentru primul loc Air fryer-ul și plita cu inducție. De Air fryer nu am ce spune decât că e o minune, am făcut ouă, mici, coaste, cartofi prăjiți, ciuperci cu brânză burduf și toate au ieșit foarte bune. Chiar și cotlet am făcut și se știe că nu poți prăjiți cotletul că se usucă și devine sec, ei în Air fryer iese perfect daca e marinat înainte. Ce-a mai tare chestie e că după un grătar la iarba verde, de obicei mai rămân cate 4 mici și un cârnaț și după când sunt reci nu mai sunt buni. Încălziți în Air fryer sunt din nou că și atunci luați de pe grătar, nu se usucă și nu își schimba gustul sau textura că și dacă sunt încălziți în microunde de exemplu. Plita cu inducție e deosebita, reglaj fin de temperatură, nu se artlde nici mâncarea și nici oala sau tigaia, totul merge mult mai repede și mai curat.
Soup maker și multi cooker electric.
Mereu glumesc că soup maker-ul e fast food-ul meu, pun legumele în el și în 25 minute supa e gata. Înainte toate supele mele sfârșeau în tocănițe. Multicookerul care are și funcție de oală sub presiune e foarte bun pentru fiert chestii care în mod normal necesită mult timp (am făcut sarmale în 45 min).
Air fryer am avut și l-am dat, îl foloseam doar pentru cartofi prăjiți și în general pentru chestii pe care în mod obișnuit le-aș fi prăjit în tigaie, dar eu nu sunt fan cartofi prăjiți, carne, când a dispărut ex-ul din viața mea, a dispărut și air fryerul, că era nefolosit cu lunile.
Eu gătesc cel mai mult în cuptor electric, îmi place că are programe prestabilite și nu mai trebuie să-mi bat capul cu timp de gătire, și pe plită cu inducție.
Sarmale fierte 45 minute? 🤔
Ai făcut gem de sarmale sau ai folosit vita păscută de Krishna-n pruncie? 🤣🤣🤣
La mine-s fierte-n 30 minute, în oală normală, nu d-aia sub presiune.
cand naiba fierbe frunza aia-n juma de ora? varza/vita de vie, egal.
daca nu zac molcom trei ore-n cuptor, alea nu-s sarmale. howgh!
Comentariu beton!16
Sub presiune, fierb în 45 minute (aproximativ, nu știu fix cât e programul respectiv) exact cât trebuie
bineinteles ca s-ar fierbe in 45min la presiune.
dar sarmalele au alt gust daca sunt „coapte” la o temperatura mai mica, timp mai indelungat si macar juma de ora neacoperite, ca sa capete fata aia auriu-maronie atat de apetisanta.
clar mi-e foame.
@moatza: io fac sarmale numai cu varză murată. Amatorii folosesc varza nemurată sau frunzele de viță de vie (🤮🤮🤮).
Da, da și io am auzit vrăjeala cu „fierte molcom 3 săptămâni între cracii unei virgine”. 🤣🤣🤣
De când avem multicooker și air fryer, mai folosim aragazul doar pentru omletă sau ovăz cu lapte. Atât!
Top 5, in afară de aragaz mașină de spălat rufe, frigider, microunde:
1. Mașină de spălat vase
2. Multicooker
3. Air fryer
4. Chopperul
5. Kettle
0
Mașina de spălat vase pe locul 1. Și 2!
” Dar Cristina, ești puturoasă, iți trebuie mașină de vase pt 2 persoane??”. Da, sunt o vacă puturoasă. End of story.
Air fryerul e my looove. Aș renunța la soț pentru a păstra air fryerul.
Pe locul 3 e Kirby, pe care recunosc că-l folosește doar soțul, dar e suuuper.
Ultimul loc îl păstrez pentru uscătorul de rufe, care e încă pe listă din motive financiare….
La distanta fata de orice alt aparat sau gadget este „toaleta japoneza” (bideul electric, ala cu telecomanda atasata 🙂 ). Nu ai cum sa-ti imaginezi cat de util este pana nu-l incerci, insa din momentul in care l-ai incercat, te vei intreba cum ai putut supravietui pana acum fara asa ceva!
Har Domnului încă reușesc să-mi șterg curu’ fără emoții că mă japonizez-n chiloți dup-aia.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Subscriu, chiar si fara sa fie electric e lifechanging, daca vacantele’s mai lungi am ajuns sa cautam bai cu bideu, sau sa ducem lipsa lui.
1. Mașina de spălat rufe
2. Cuptorul electric
3. Uscătorul de păr
4. Mixer
Airfryerul a apărut atunci când lumea a uitat să mai deschidă ușa cuptorului.
Așa ziceam și eu. Dar nu are nicio legătură. Eu nu făceam cartofii prăjiți la cuptor. Nici micii. Nici aripioarele crocante.
a aparut cand a realizat ca nu ai nevoie sa incalzesti 70l de aer pentru o mana de produse.
La consum de energie, durată, izolație termică, cuptorul bate airfrayerul. La comoditate, nu. Iar cartofii prăjiti sunt nimic în comparație cu legumele la tavă în cuptor. Cât despre mici, cred că e un panaceu comparabil cu ” burgerul” vegan.
P.s. Am airfrayer și uneori gătesc și la el. Porții mici, de 1 persoană.
M ai convins când ai băgat o pe aia cu micii. Pana acum nu eram convinsa de utilitatea unui „aer-fraier” dar acum ma apuc de shopping, la altex și la carmangerie, am eu una unde face o pasta de mici „ca odinioara”. Și merge si o cola lângă. 🤤 și sa i dea Dumnezeu sănătate la ala de a inventat robotul aspirator
Posed Tefal Actifry Genius.
Sunt misto chestiile facute acolo, e mai comod putin decat cuptorul, dar lasati asta cu „fara miros” ca nu e adevarat. Fara fum, da, dar fara miros, nici pe departe.
Si n-am stat sa studiez cartea de retete … in general ce vreau sa iasa prajit si nu vreau sa pun in baie de ulei, pun acolo. Adicatelea cam orice carne, ca nimic nu poate fi mai bun decat ceva crocant si prajit 🙂
În urmă cu câțiva ani era pe cai mari Thermomixul. Acum fără friteuza cu aer cald nu mai poți scoate nasul în lumea bună. A venit copilul acasă: tati, tati, hai să ne luăm și noi air fryer, că și X și-a luat și își face cartofi prăjiți acasă în fiecare seară. Am avut puțin de furcă să liniștesc copilul după că s-a plâns că numai noi nu suntem la modă. S-a liniștit când i-am promis că vom fi primii care vor cumpăra, când va apărea, noua invenție: un robot de bucătărie cu inteligență artificială, care, după ce trage cu urechea la conversațiile din casă, va ști singur ce vrem să mâncăm, va da singur comandă pe Bringo, va recepționa comanda de la celălalt robot care se va prezenta la ușă, se va apuca apoi singur de gătit și, nu doar atâta, va și digera în prealabil mâncarea și ne va servi niște fiole care vor conține strict substanțele nutritive, ca să facem economie nu doar la ulei, ci și la hârtie igienică.
@Adi: dă-l-n sânge de Thermomix că-i €1399. Aia-i prostie curată.
asa Adi. Tine-te bine impotriva chestiilor care iti fac viata mai usoara. Daca e la moda sigur sigur nu e bun
@animaloo Păi mă țin, că noi încercăm să nu virăm prea mult spre prăjeli, fie ele chiar și cu umbre de ulei. Ce să-ți prezint în apărarea deschiderii mele spre modernism? Că avem mașină de făcut pâine, pe care o folosim săptămânal pentru pâine, chifle și patiserie? Că încălzim mâncarea la cuptorul cu microunde? Că gătim în cuptorul electric? Că folosim zilnic mașina de spălat vase? Că întreținem curățenia cu un Roborock? Dacă astea nu se pun, accept cu plăcere statutul de neanderthalian.
@John Da, așa zic și eu de Thermomix. O prietenă de familie, mândră de achiziția Thermomix, ne-a prezentat recent o altă ofertă imbatabilă. Un aparat de câteva mii de euro, ca să beneficiem de apă alcalină Kangen. Pot să-i zic cum zici tu? Nu, că nu mai vorbește apoi cu noi. Fiecare cum îl duce capul.
pai, „gatim la cuptorul electric” e fix air fryeru, numa ca nu mai tre sa incalzesti, in prealabil, 70l de aer
plus ca fiind acolo mancarea se face mult mai repede si ai mult mai mult control pe ea.
acu, daca ai familie mare, 4+, nu prea are rost
Roborock, friteuza cu aer cald, uscatorul de rufe, statia de calcat…. Si multe altele indispensabile intr o casa…
Şi eu am descoperit air fraieru’ târziu, abia anul trecut. Minune, maică! Puiul – adică aripioarele şi pulpele – ardeii copți – dada! – şi cartofii prăjiți! Absolut remarcabil ies toate. Mici nu am încercat încă. Tocmai aseară am fript 6 pe grătarul de fontă, exact cu acelaşi efect descris de tine. Data viitoare, îi fac la air fryer. În rest topul tău e super! La mine:
1. Maşina de spălat rufe
2. Maşina de spălat vase
3. Aspiratorul
4. Cuptorul electric
5. Robotul de bucătărie.
Folosesc fraierul zilnic, practic fac cam orice la el. Tot asa, mi-am dat ochii peste cap cand l-am vazut in casa, ma si vedeam cu inca un acaret in bucatarie. Niciodata nu m-am inselat mai tare.
Masina de spalat vase ar merita si unic upgrade: sa se inventeze ceva masinarie care si scoate vasele din masina si le pune la loc.
Aspiratoul vertical Dyson. Am si robotel, e bun, dar zau asa cine ridica scaunele de la masa si le pune iar la loc plus multe alte chestii de pe jos? Cu Dyson dau zilnic in bucatarie fara sa ridic nimic, doar imping chestii.
Uscator nu am, ca am zis ca daca am supravietuit cand era iarna si eu intindeam in casa body-uri mici mici de bebelusi, pot si acum cand hainele au mai crescut.
0
Mare dreptate ai! 🥰 Trăim vremuri frumoase și ca adulți avem jucăriile noastre care ne fac viața mai ușoară 🎉
Am un multicooker Ninja și un Grill, evident tot Ninja, și-am trecut la nivelul următor cu gătitul 🤩 am pus lacătul pe aragaz și pe cuptor 😂😂😂
Atât de mult le iubesc încât am făcut și un grup unde oamenii învață și se inspiră in fiecare zi. ✨
Caietul cu rețete Ninja pe Facebook și pe YouTube.
Cu plăcere 🥰
Me too 🙂 Avem un Ninja 14 in 1 si un Woodfire Grill, care sunt folosite zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. In alta ordine de idei – care e grupul de FB?
eu, fiind programator-bucatar, cam is bolnav cu tehnologia. Mai repede pe bucatarie decat pe programareala 🙂
asa ca in bucatarie am si fraier (Ninja Foodi Max). Am robot mare Ankarsrum, ca face doamna paine. Si, acum am pe balcon grill pe gaz. Si rad tare de toti cu „eu mananc numa facut pe carbuni”
ca zicea cineva mai sus. Carne facuta la ala cu gaz. Ce ramane pusa la coneglator si reincalzita cu fraieru. Practic, mananci numa gratar 🙂
Aspiratorul robot. Programat zilnic sa stranga nisipul lasat de motani prin casa
1. Masina de spalat rufe / vase.
2. Aspiratorul vertical cordless.
3. Plita cu inductie.
4. Espressorul.
Etc.
Urasc prajitul in ulei, totul se arunca in cuptor sau pe grillul cu gaz de afara (ala cu carbuni doar cele 2 zile pe an cand nu ploua). Am tot cochetat cu ideea unui “fraier”, dar ma ratacesc in padurea de oferte. Are cineva o sugestie pentru unul nu prea mare, de gatit doar pentru doi mosnegi?
Am scris vreo necuviinta? Ca vad ca-s trimisa la aprobari…
@CorneliaA: ia-l pe cel mai ieftin de pe amazon și n-o să regreți. Io așa am făcut.
Vezi că săptămâna aceasta este în ofertă și la Lidl, la 200 de lei, marca lor, volum util 1,5 litri. Tot la Lidl au în ofertă și un aparat ceva mai mare, de la Philips.
Bună dimineața!
Prea lăudați aer-fraierul ăsta, aproape m-ați convins și pe mine 😁
În rest nu pot trăi fără:
Cafetieră!!! În primul și primul rând ❤️
Aragaz
Aspirator
Mașină de spălat rufe
Blender vertical
Perfect de acord, fără filtru de cafea nu vad butoanele de la celelalte. 🤣
Nu ca ar fi cu sutele, mașina de spălat, aspirator, plita, cuptor.
Aaaa, da, mai e un robot intr-un dulap, il folosește fiica odată la doi ani, deci se poate trai si fără.
Air fryer ul m-a scăpat de ditamai cuptorul de încălzit. Încercasem și înainte de el să fac la cuptor cartofi “prăjiți”, chiftele sau șnițele pe foaie de copt dar nu ies deloc ok. Pe lângă ce s-a spus pe aici îmi mai place și mașinuța de înghețată, m -a salvat de multe e-uri și calorii din înghețata din comerț. Nici nu mă mai uit la vitrinele cu înghețată în supermarket.
Eu aștept o mașină de îngețată care să bage prin ea inserții de caramel și să tragă porțiile în crustă de ciocolată.
Cred că aș putea renunța la toate produsele pline de e-uri mai puțin la îngețata din comerț care are măcar 2-3 componente.
@Rox: Häagen-Dazs e înghețată fără E-uri.
No, m-ai făcut să caut că e printre preferatele mele (la egalitate cu Magnum), dar sincer n-am citit niciodată eticheta. Când văd pe ambalaj și sos și bucăți de brownie sau de altceva și nu-mai-știu-ce ciocolată, nici nu vreau să știu. Și-mi place că fac cutiile alea cu câte 4 sortimente mici toate diferite. Love it!
Într-adevăr după ingrediente pare mai „curată” și mai naturală decât altele, încă un motiv în plus să nu mă apuc de făcut înghețată acasă.
Este super masinaria! Eu sunt deja la a doua! E drept ca prima era un no name mai ieftinut dar tot a tinut vreo 2 ani. Acum am luat una mai pricopsita, mai mare, cu programe prestabilite si cu tava patrata. Am facut si prajituri in ea. Am luat si un pachet de foi de copt pentru ea si se pastreaza mult mai bine. Adevarat, micii si aripioarele ies foarte bune. La fel cartofiorii noi si ciupercile umplute cu unt si cascaval ras.
Noi am avut unul și ne-a plăcut ce am gătit la el, dar nu la nivelul de entuziasm pe care îl văd pe aici.
În primul rând mi s-a părut mic chiar și pentru 2 persoane. Abia încăpeau 3-4 pulpe dezosate așa întinse, ceea ce e ok în principiu la o masă, dar eu aș vrea, când gătesc, să iasă o cantitate din care să mai rămână și pe ziua următoare. Când am făcut pulpe inferioare cu cartofi a durat câte jumătate de oră la fiecare fel și până când a fost gata al doilea produs, a trebuit reîncălzit primul. În ora aia se faceau deodată în două tăvi separate la cuptor și încă pentru două zile. Probabil e ok să faci cartofii în el și în paralel carnea cu altă metodă ca să fie gata cât de cât deodată.
Aripioare nu mâncăm, mi se par o adunătură de piele și oase cu urme vagi de carne.
Mi-ar plăcea să am unul, dar doar dacă aș avea o bucătărie mai mare, altfel în condiții de spațiu limitat pentru noi nu e o prioritate. Și nu pentru cartofi l-aș vrea în principal, ci pentru inele de ceapă sau de calamar, gogoși, papanași – toate astea cumpărate congelate care altfel ar trebui prăjite în ulei (ceea ce nu fac).
A mai fost întrebarea asta aşa că nu mă mai obosesc, citesc aceleaşi chestii la toți, doar bag o completare:
Fierbătorul de orez. Orice noname e super, face şi linte şi altele, în general vin cu rețetele la pachet.
Pentru cine vrea cu adevărat orez de vis căutați fierbătoarele sud-coreene, încep de la 200 eur. Din cele europene, nimic nu prinde nemțescul Reishunger.
Expressorul.
Cuptorul electric.
Oala sub oresiune
Mașina de făcut pâine.
Mașina de spălat.
M-ați pus serios pe gânduri să cumpăr un fraier🙂
Viata fara Ninja e pustiu. Asa pustiu ca am 2 (cu functii diferite-ish ca nu sunt chiar asa cu capul).
Aragazul nu mai e folosit. Cuptorul rar.
Timpul in bucatarie s-a redus. Mirosurile de mancare din casa (care recunosc ca pe mine ma scot din minti) si ele.
Repet – viata fara Ninja e pustiu :))
Mare dreptate ai, pe mine m-a convins o prietena care tocmai isi luase un „aer fraier” de la Phillips de 2,5 kg sau ceva de genul. Eu insa am dat afara din bucatarie minicuptorul electric de la Tefal si am luat friteuza cu aer cald de la Breville de 10 L ( https://www.breville-romania.ro/produse/airfryer-friteuza-cu-aer-cald-fara-ulei-2000w ). Pentru doi baeiti adolescenti e minunata, pregateste repede sanatos carne, cartofi, peste, coaste de porc, burgeri, chiar si minipizza sau sandvis de dimineata. Am facut chiar si minibriose si cookies.E foarte versatil, eu il folosesc ca si cupotor , incalzec repede doua portii de mancare, ca sa nu mai pun la munca cuptorul mare de 70 l. Cand pun mai multe feluri in el, setez la jumatate timpul de gatit si apoi inversez tavile, (care se spala in masina de vase ). Plus ca acel cos de cartofi care se invarte face toti banii, nu mai stai sa prajesti 2 tigai cu cartofi :). Plus ca e oferta acum, se poate cumpara in rate.
Saptamana trecuta i-am prospus husbandului sa luam. El…nuuu, iubire, ca iar ne aglomeram de lucruri…etc. ook. Ieri ii zic asa mai hotarat…stiu ca nu vrei air fryier dar io m-am gandit mai bine si vreau ca ne-ar fi foarte util. El…bine, iubire, cum vrei tu. Ieri seara ne-am luat dracia. E ceva marca locala elvetiana, cred, Fust. 4 litri super ok. Azi mi-am facut aripioare si lui cartofi prajiti. Singura treaba e ca nu prea corespund timpii de gatire. Adica pt cartofi mi-ar fi trebuit mai mult. Posibil ca cu aia congelati merge mai repede. Prin urmare…habemus fraier :))))
Multicooker all in one Philips – de aproape doi ani gatesc exclusiv cu el, fierbe, coace, face friptura (slow cook etc) si air fryer – stiati ca cele mai ok oua „fierte” tari ies la air fryer? Nu crapa coaja, galbenusul nu se rascoace, nimic din alte neplaceri. Singurele trickuri sunt 3 – ouale sa nu fie reci din frigider, ci lasate afara la temperatura camerei vreo jumatate de ora; air fryer, 120 de grade, 16 minute; scoase si scufundata in apa rece (eventual cu cateva cuburi de gheata, pt cateva minute. M-am gandit ca ar fi util sa spun asta, mai ales ca vine Pastele si exista si vopsea de oua la rece – adica albusul nu mai pateaza neam coaja prin minusculele fisuri care pot aparea la fiert.
Robotul de bucatarie – cam toate retetele incep cu el intr-un fel sau altul.
DA, Airfryer, oala electrica sub presiune Tefal One Pot si Nesspreso Cityz Platinum.
Pt mine e Termomixul, aspiratorul ( nici nu am matura in casă) și mașina de spălat haine!
Eu chiar am ras cativa ani de fraierii care pot sa dea mii de lei pe un Thermomix. Anul trecut am cumparat si eu unul si de atunci il folosesc aproape zilnic, il luam si cand plecam de acasa la munte, la bunici. Daca ne sparge cineva casa poate sa ia orice, dar nu Thermomixul :)).
Subscriu! E adevarat ca-s fan Cosori, dar si la mine merge Airfryer-ul de zici ca sunt Kaufland grill ;))
De curand sotul a descoperit ca matul poate fi aspirat cu Dyson 🫣 V8. Asta, dupa ce l-a imprietenit cu aspiratorul, daca se poate spune asa, adica l-a lasat sa il vada/miroase. Foloseste aspiratorul pe viteza minima si doar intr-o directie, de la cap spre coada.
Dyson are si o perie speciala pentru parul de animale.
p.s.: inainte foloseam Furminatorul.
@Lorenina
Legat de intrebarea de astazi: aparatul de cafea, masina de paine, cuptorul electric, uscatorul de rufe.
cred ca-s singura de pe aici care a returnat Air fry-eru’ dupa o saptamana. Nu m-a convins. De ce? cartofii prajitipt doua persoane imi luau o vesnicie. Pt o persoana ii faceam in 2 ture, f subtiri taiati ca altfel nu se fac, si in cam 30 de minute-35. deci imabtraneam si-mi crestea barba pana faceam pt 2. Husbandu nu mananca carne, iar io din an in paste ca nu gatesc de doua ori. Prin urmare am zis ca-l returnam. Si dadusem pe el 110 franci. asa ca… ramanem la cuptorul clasic :)))) Serios, nu m-a convins. Asta e experienta mea cu el.