[Ziua 15]
Prima parte: aseară
Cred că mi-am stricat ciacrele, că altfel nu-mi explic. Ia fiți atenți.
M-am oprit să dorm la Genova, unde sunt opt grade afară. OPT.
O să ziceți, desigur, că ce importanță au gradele de afară dacă m-am oprit doar să dorm?
Da, corect, așa e, teoretic n-ar trebui să conteze, dar, practic, există o micuță problemă: în hotelul unde am rezervat nu merge instalația de încălzire. Gen, deloc, în tot hotelul.
Credeam că e doar la mine în cameră problema, așa că m-am dus la recepție în secunda doi. Ce să vezi, nu era doar la mine în cameră, ci în tot hotelul.
Când am întrebat de ce, mi-a zis omul ăla de la recepție că este o dispoziție a autorităților locale și nu au voie să pornească instalația hotelului. Cică nimeni din Genova n-are voie.
I-auzi, dar ați avut voie să-mi luați banii pe cameră știind c-o să stau în frig?
Personal, eu cred că e vrăjeală. Nu se aștepta nimeni să fie OPT grade în Genova la sfârșit de aprilie și ori nu vor, ori nu pot să pornească sistemul de încălzire.
Mi-au zis că dacă am nevoie, îmi mai dau o pătură. Știți, în cameră la mine nu sunt mai mult de 12 grade, le-am simțit de cum am deschis ușa. Prin urmare, pot să iau pătura aia și să fac focul cu ea, de dârdâit tot o să dârdâi până dimineață.
Ah, să nu uit, dacă aveți impresia că stau la vreo magherniță și de-aia am pățit-o, ei bine, hotelul Mercure San Biagio din Genova are PATRU stele. Prețul fiind pe măsură: 136 euro. Da, atât am plătit (cu tot cu parcare, care e 12 euro) pentru noaptea asta în care voi dârdâi la greu. Niște bani care par extrem de bine investiți. 🤦
Vedeți? De-aia cred că mi s-au stricat ciacrele sau ceva.
Partea a doua: dimineața asta
Băi, oameni buni, nu doar c-am supraviețuit, dar cât de bine am putut să dorm în frig. Probabil nu sunt chiar 12 grade în cameră, sunt vreo 15-16, cert este că am dormit bine de tot.
Nu știu dacă a fost de la oboseală (am adormit în secunda în care am pus capul pe pernă), dar m-am odihnit.
Ce-i drept, m-am trezit de vreo două ori peste noapte și mi-am simțit urechile un pic înghețate, dar am tras pătura peste cap și-am adormit la loc. Mă credeți sau nu, dar când m-am trezit am constatat că tricoul în care am dormit era transpirat.
A strâns un pic doar când am ieșit din dușul fierbinte și-am intrat în ghețăria din cameră, dar, ca un viking adevărat am clănțănit din dinți și-am îndurat.
Hmm, poate implementez asta și acasă. 😊
Epilog
Reclamație la booking și review prost pe google tot am să le fac celor de la Hotel Mercure San Biagio. Ca să nu mai spun că vor avea o supriză și când va începe Google să indexeze acest articol.
De ce? Pentru că este un fel de țeapă cum au procedat. Nu mi se pare normal să-mi iei banii fără să mă avertizezi că în cameră e frig. Lasă-mă pe mine să decid dacă vreau să ți-i dau, după ce mă informezi corect despre cum stau lucrurile.
Mai mult de atât, când am mers la recepție să le spun că nu merge încălzirea din cameră, tipa care era acolo se prefăcea că nu înțelege ce vreau. Că ce număr de cameră aveți? C-o să verificăm, căcaturi din astea.
Noroc că erau doi în recepție, ea și-un tip. Tipul a avut coaie suficient cât să-mi spună în față despre ce e vorba. Bine, nici el n-a mers cu curajul până la capăt, a dat-o p-aia cu autoritățile locale.
Poate n-a mințit, dar tot mă lasă rece. Cu autorități sau nu, înainte să-mi ia cei 136 de euro de pe card, cineva trebuia să-mi spună că-n cameră e frig. Decideam eu dacă vreau să le plătesc sau nu. Plus că nu mai aveam ce comenta din momentul în care mi-am dat acceptul.
Greșesc?
P.S. Poza e fix din recepție. L-am rugat p-ăla să se dea la o parte, ea nu era în zonă.
Așteptăm ziua în care îți cumperi autorulotă. 😇
Comentariu beton!32
Cred că e puțin mai complicat. Pentru hotel. Da, dintr-o dată, prin multe zone din Europa a venit frigul. Oamenii ăștia, la final de aprilie, au oprit încălzirea centralizată. Normal. Sunt câteva zile mai ciudate ca temperatură. Azi la București sunt 12 grade mâine sunt 21. Ce faci, ca hotelier, pornești căldura in tot hotelul azi că să o oprești maine? Nu e chiar totuna cu a porni centrala intr-un apartament de două camere
Problema este că, la Genoa, și nu numai, nici nu este sezon. Sigur sunt multe camere goale. Dar, de pornit, căldura, trebuie pornită pentru tot hotelul. Eu zic că ar trebui puțină înțelegere. Sigur, puteau să spună înainte să plătești. Astea-s condițiile. Dorești, bine, nu, caută în altă parte.
Comentariu beton!25
zgarciti italienii astia. trebuie sa iti zic ca prin austria/italia in pensiuni, iarna la schi, este considerat absolut normal sa nu dea drumul la caldura in timpul zilei.
Comentariu beton!12
Prin case in Germania nu de da drumzubinden kann caldura in Dienstort
Cand am fost in Malmo acum cativa ani, prin ianuarie, de la hotel ne-au dat o aeroterma micuta. Aparent si la ei se practica 15 grade in camera, dar macar sunt pregatiti si pt fitosi ca romanii 😆🤭
Comentariu beton!26
Somnul cel mai bun este la 15-16 grade as zice. Doar in Romania cred ca duduie caldura noaptea in case. Cel mai probabil traume din comunism cand erau și 5-6 grade in unele case 🙁
Comentariu beton!50
Mie mi-e frig sub 20 grade.
Am încercat. Sper să nu apuc vremea când centralele vor avea reglaj din fabrică să nu dea mai mult de 19 grade, pentru salvarea planetei desigur.
Comentariu beton!59
Ai încercat o dată și ai zis ca nu merge?
In comunism am avut o medie de 15 grade in casa, si asta m-a motivat del mai tare sa ies in strada in 1989. Foamea nu o simteam asa acut, avand familia la tara unde se mai practica agricultura de subzistenta, dar FRIGUL ere insuportabil in casa. De ce 15-16 grade in capitalism ar fi aspirationale daca erau horror ca amintire in comunism? si acum tin minte cum umbram rulata intr o patura ca un pinguin prin casa, prinsa la mijloc cu un cordon?
Cum poate fi dorinta de confort termic trauma din comunism, cand fix in comunism aveam 15 grade? ma intreb daca va uitati in oglinda cand aruncati cu fatarnicii de astea eco-progresit- new capitaliste. Toti occidentalii ne indvidiaza cand vin in Ro si vad ca ne petrmitem peste 22 gr in casa, iar cei din occident cu adevarat bogati (nu prea ajung roamnii in casele lor) stau tot la peste 23 grade.
https://www.g4media.ro/aproape-jumatate-dintre-romani-prefera-temperatura-in-locuinte-intre-22-si-24-grade-celsius-si-chiar-peste-studiu.html
Comentariu beton!53
E absolut normal prin vest pe la 16-19 grade. Prin Franta, Belgia, Germania casele aveau incalzire doar in camera de zi. In dormitoare se doarme in frig, fara incalzire. Povestea cineva de o babuta care doarme tot anul cu geamul deschis. Am o colega din Valencia care povestea ca nu au incalzire de loc. Cam asta e standardul si cateva saptamani pe an rabda frig la 5-10 grade afara, atat e si in casa.
La hoteluri cel putin de 2 ani e normal sa fie intre 16-19 grade noaptea pe unde am mers (cu un maxim de 21 unde e blocata centrala). Singura tara unde am intalnit hoteluri unde poti sa cresti temperatura peste 21 de grade in camera e in Romania. Hoteluri de 4-5 stele.
Comentariu beton!12
Da sam bpl în alea 16 grade. Dacă am 18 grade în casa nu pot sa dorm. Dacă scot mana de sub pătură și e rece, s-a dus naibii somnul meu. Și nu înțeleg trendul asta, ca vai, tre sa stam la frig, sa ne călim, sa economisim, sa plm. Da pentru ce trăiesc? Sa stau în frig? Nu, mulțumesc. Sa ma lase lumea in pace, eu stau la 22 grade și asa mi-e cel mai bine. Îmi plătesc singura gazul, nu am nici o subvenție, asa ca da. Vreau sa-mi fie bine. Cat despre hotel, cred ca plecam instant. E de foarte mare porc sa ții 16 grade în camere. În industria ospitalității nu cred ca trebuie sa-ti educi oaspeții sa fie cum vrei tu, ci trebuie sa-i acomodezi cum vor ei. Chiar dacă asta înseamnă cost suplimentar. Ti-l asumi
Comentariu beton!57
Nu stiu daca e cu fite sau nu, dar NU POT SA DORM daca mi-e frig. Deloc. Am avut in viata asta cateva nopti in care nu am inchis un ochi (si eu adorm in 2 minute in general si dorm 10 ore, daca sunt lasata), doar ca simteam asa un fior. La noi sunt acum 8 grade, cica se mai incalzeste spre final de saptamana. Merge caldura in camera non-stop, am vecini care inca mai fac focul.
Cel mai nasol frig din viata mea l-am tras in 2012 in Spania, in ianuarie. Afara erau +14 grade, din pacate atatea erau si in casa. Iar afurisita aia de marmura sau ce au multi pe jos chiar nu a ajutat.
Comentariu beton!20
Alina I, iubesc mesajul tău! Nu îmi pasă ca vor să stea în “frig de 2cm”, ca așa spun cei care nu vor să îți dea gaz ca salvează planeta! Trebuia să fie un disclosure când book hotelul, cum ca nu se oferă caldura sau aer condiționat în perioada cutare, și atunci e decizia ta sa îți asumi riscul . Este nesimțire și jaf , numai bine sa îți f concediul! Niște ipocriți ticalosi.
Comentariu beton!13
somnul cel mai bun e la 18 grade. la 16 e puțin prea jos dar e mult mai bine decât la 23 de grade, așa cum dorm mulți români.
Comentariu beton!30
Am stat mai multe ierni la temperaturi mici. Unele de zgarcenie una ca stateam deasupra casei scarii.
19-22: interval normal. Vara dai aer conditionat sa ajungi aici. (Acasa am avut toata iarna intre 21-23. Am zone in care am oprit caldura ca nu avea rost)
18: se doarme normal
Sub 18 e belirea plii
Romanii sunt bolnavi la cap. Citeam 27de grade. Plm bah. Afara -15 in casa 27 dar vaxxu e problema. Fix din zona „pune-i la copil un fes”
Comentariu beton!25
Eu vara dau pe 26 in casa, iar iarna 23-24 e ideal. Prefer sa platesc si sa pot sta in pantaloni scurti.
+aroganta x2: mi-am pus boiler, ca sa nu ma spal dimineata cu apa rece pe fata si pe dinti, o las sa curga pana vine calda (adica vreo 5-10 secunde).
Ce sa zic. Comunismul probabil m-a calit. Nici frigul, nici lipsa apei, nici lipsa alimentelor nu m-a afectat la fel de tare precum griul murdar din orase si din sufletele oamenilor si senzatia de trai in colivie.
Revenind, daca temperatura urca peste 20⁰ noaptea nu dorm bine sau chiar deloc.
Cel mai bine 18-19⁰C si 20-21⁰C ziua. Facturile mele la curent electric pe timpul verii cauzate de A/C supradimensionate si care mergeau aproape 20 ore/zi in fiecare zi erau de 3-4x mai mari decat costurile de incalzire din cea mai a dreaq iarna.
La hotel ma enerveaza cele unde termostatul din perete nu permite sa pui A/C pe 14⁰ turbo ca sa aduci temperatura rapid la un 17-18⁰ care oricum urca spre 20⁰ din cauza geamurilor si a peretilor care radiaza caldura.
Aici in Tenerife e ok: noaptea e racoare 16-18⁰, ziua fie bate putin vant, fie A/C din greu, fie urc pe mobra si in 40 min sunt la 2400m la 10-16⁰C, deci variante sa te echilibrezi termic exista. 😄
De cand a fost criza energetica treaba asta e valabila si la 5 stele, nu doar la 4 stele.
Am stat la zeci de hoteluri în ultimii ani. Nicăieri n-am pățit așa ceva. Deci nu știu unde e valabil..
5 stele 5 grade, 4 stele 4 grade, ce nu înțelegeți:))))
Comentariu beton!69
Criza energetica a petrolului a inceput in occident in anii 1970. De atunci se vehiculeaza fatarniciile astea cu temperaturi la 19-20 grade. In anii ’90 am avut un prieten francez, expat in Romania, cu un salariu pe masura. Avea o locuinta inchiriata intr un cartier f bun din Bucuresti, o vila veche cu sobe cu gaze (da, in 1994 nu prea aparusera centralele pe gaz). Cum gazul era extrem de ioeftin atunci (mai ales raportat la salariul sau de expat, enorm pt Romania) stateam iarna in 25 de grade sau peste, duduiam sobele, ca nu ne costa mai nimic. Cand mergeam in Franta la parintii lui nu ne scoteau din 19 grade, rar puneau 19.5 grade termostatul (pt mine, ca sunt romanca si ne place caldura). Ambii ne scurtam cat puteam vizitele la ei din cauza frigului. Avea o alta locuinta in alt oras din Franta, a lui, in care stateam, unde evident punea la 23 grade termostatul. Radea si el de parinti, spunea ca cei in varsta au zgarcenia sta in sange, sa nu cheltuie bani cu incalzirea locuintei. Sunt doar fatarnicii ale occidentailor, toti prefera 23 in casa sau peste dar nu-si permit, si atunci elaboreaza teorii incredibile, cu somnul sanatos la nu stiu cate grade sub 20.
Comentariu beton!38
@MAYA cand e vreme rece trebuie să trec înainte de culcare pe la copii mei să fiu sigur că au închis geamul. Sunt convins ca e şi mai puțin de 15 grade la ei. Au desprins asta de la un pui de rusoaică, tatăl neamț.
Nu-mi amintesc de când nu le mai curge nasul, dar mie şi soției măcar o dată pe an.
@Maya, pot să te contrazic, dar nu voi face efortul. Mai bine citește ce a scris @AleBlaga!
Săptămâna trecută am fost cu serviciul in Dusseldorf. La hotel, mi-am reglat temperatura ca acasă: 24 C. M-am dus să-mi fac treaba pentru care eram acolo iar când am ajuns seara în cameră am văzut că imi reglase doamna care făcuse curățenie temperatura la 19C. Am dat iar pe 24C iar dimineața următoare cănd m-am dus la muncă am pus semnul pe ușă să nu deranjeze 😁 Așa că a fost bine când m-am întors în cameră 😁
PS: chestia asta cu temperaturile scăzute în casă e ceva comun prin vest dar dacă eu mă simt bine la 24C, csf n-ai csf. Am rude în Belgia & Anglia care țin 19C. Mie îmi place să stau în casă în pantaloni scurți iarna așa că sincer, dar sincer, atâta timp cât pe mine nu mă deranjează să plătesc facturi mai mari iarna, nu văd care e problema.
sfarsit de octombrie in Roma.
peste zi, cald si bine afara, dar seara si dimineata cam strangea.
hotelul tot numai marmura, si-n camere la fel, era ghetarie.
le zicem alora de la receptie de caldura, se uita cam stramb la noi si balmajesc ceva de Natale, Natale!
Comentariu beton!13
Neața de la Paris, dintr-un hotel din La Defense unde camera e 280,00€ pe noapte și unde e frig în cameră 😀 Dormit bine, că e plapuma groasă. Frigul în cameră o fi the new black 💪
Comentariu beton!27
Pot să confirm că în Italia autoritățile locale decid perioada din an în care se poate folosi încălzirea.
Comentariu beton!26
Hotelul ăsta se încălzește pe bază de aer condiționat. E valabil și așa ce zici?
Legea se referă la instalațiile termice și de climatizare, deci e valabil și pentru aerul condiționat. La Genova perioada e 1 noiembrie – 15 aprilie, 12 ore pe zi.
Comentariu beton!14
Știi că suntem în 23 aprilie, da? 😁
Ah, până pe 15 e voie. Ok. Înțeleg. Măcar nu m-au mințit.
Doamne fereste, si ziceam ca la noi a fost rau!
Daca sunt cu masina si am de umblat in perioade din astea de primavara sau toamna cand vremea o poate lua razna si te poti trezi cu diferente de 20 de grade de azi-pe-maine, in general iau o mica aeroterma cu mine. Sa fie acolo, ca nu se stie niciodata.
Ce zici tu eu am patit in Germania – iarna (decembrie, Munchen unde e frigul vietii si vara daramite iarna, temperatura in camera abia daca se apropia (cu mine in camera, dusul pornit sa faca abur) de un 17-18 grade si instalatia nu vroia/putea mai mult. Mi-au explicat ca ala e „normalul” … normalul lor, poate. Partea proasta e ca aveam ceva de mers pe jos de unde aveam treaba (eram cu munca acolo) pana la hotel si alta varianta nu era – taxi era cursa prea scurta si nu venea nici dracu’, transport in comun ar fi trebuit sa schimb doua mijloace si dura mai mult decat pe jos – asa ca timp de o saptamana da-i si ingheata de la munca pana la hotel. Siti senzatia aia, cand ajungi de afara de la frig si abia astepti sa intri in camera de hotel ca sa te incalzesti … ei bine, fix asa doar ca NU! Dupa 5 minute in care organismul incerca sa se incalzeasca si nu putea, se instala o „incordare” de la frig de nu mai puteam nici sa dorm.
Ce-i drept asta a fost acum niste ani, nu credeam ca se mai poate intampla o treaba din asta. Oricum, de la 3* in sus este IMPARDONABIL sa fie conditiile altfel decat vrea clientul PLATITOR. Iar asta cu luatul banilor FARA sa zica ce si cum … inca esti amabil cand zici „tzeapa”.
Comentariu beton!32
Ceea ce o să fac și eu de acum. Mulțumesc.
Am patit exact la fel in Roma, de Craciun in 2021. Se putea incalzi de la aerul conditionat, dar batea doar deasupra usii si huruia, l-am lasat asa. Oricum era numai seara pana ma bagam in pat. Si-am constatat la fel, ca dorm mult mai bine, asa ca acasa mi-am redus termostatul cu un grad. Nu cred totusi ca scria de asta cand am rezervat, da’ nici n-a fost criteriu, eu cautam mai degraba zona.
Eu dorm fara probleme intre 15 si 17 grade. N-am nici un stress. In afara de azi noapte cand la 17 grade am transpirat. Cred ca se apropie vremea sa scot pilota si sa dorm doar cu cearsaful.
Cat despre nenii de la hotel, ar fi frumos sa spuna care e politica hotelului sau a orasului. Mie imi place sa aleg ce temperatura vreau in camera de hotel. Cel putin in baie vreau macar 20 de grade sa nu inghet cand ies din dus.
Să știi că se doarme bine la frig. Eu, cel puțin, când mă duc la țară, adorm instant pe la 16-17 grade. Dar și când alimentez soba, peste noapte sare-n 31… mai dormi dacă poți :))
Tricky soba asta, de 40 de ani o practic și tot nu reușesc sa prind echilibru perfect 😅😅😅
Exact cum zici
Ăia-s jeguri. Ar fi trebuit să-ți spună din start care-i treaba. Fie iarnă, fie vară io dorm cel mai bine la 20°C. Dacă-s sub sau peste dorm aiurea.
P.S. Acum când scriu asta, afară-s 4°C, iar la mine-n casă-s 18,3°C, fără să meargă căldura.
@John, știm că la tine este cald lângă doo țâțe, da’ gândește-te și la cei „abandonați” pe traseu.
@Anel: să dea Johannis 2 tâțe la tătă lumea.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Pai eu cand va spun ca la 16 C noi ne mai gandim daca aprindem focul sau nu, voi ziceti ca sunt nebun.
Comentariu beton!17
Nicio reclamatie (tot tu iti faci nervi), dar le trimiti pe email in attn general manager cum ca doresti partial refund pt ca ai dormit in frig.🤞 Si ii recomanzi ca pe viitor sa avertizeze oaspetii despre gradele din camera, ca fiecare sa decida daca se cazeaza sau nu. Constructiv!
[email protected]
Comentariu beton!24
Am intrat doar să scriu că are Arhi un articol ”interesant” azi. Mai ales finalul. 😁
Cam asta e diferența dintre Spania (unde nu au vrut sa te lase sa plătești parcare pentru ca erau suficiente locuri fără plata) și Italia :))
Am fost de multe ori in Italia și ce m-a șocat pe lângă starea jalnică a unor hoteluri de 3,4 sau 5 stele este cât de mizerabil este micul dejun. Daca nu știi unde ești ai impresia ca a înviat Ceaușescu. O pâine amărâtă, niște branza topita felii, o șuncă amărâtă și niște oua fierte. Plus niște patiserie de care pana și Luca s-ar rușina.
Comentariu beton!13
Subscriu la partea cu italienii cam sarakuți… Nu înțeleg nici eu, pe de o parte au chestii super mișto, pe de alta zici ca s-a instaurat pâinea pe cartela…
Italia e singura tara unde mi-au oprit vreo 5e pentru ca am coborat din camera cu 5 minute mai tarziu decat checkoutul oficial 🙂
Asta cu micul dejun am invatat-o devreme la Venetia. Credeam ca-i hotelul prost dar de fapt asta e norma. Si mai nou iau apartament, nu hotel, prefer sa iau micul dejun in capot, si-mi cumpar ce vrea muschiu meu, si chiar mi se par preturile mai mici decat la noi. Dar in ultimele apartamente aveau cafea, lapte, niste biscoti si o sticla de prosecco.
In italia si franta cam asta e meniul de breakfast la majoritarea cazarilor ieftin-mediu si care nu-s parte din vreo retea.
Nu are treaba cu pretul ci asta e componenta mic dejunului local, uneori se mai numeste Continental, axat mai mult pe patiserie dulce, toast, unt, gem, cereale, lapte, o branzutza si iaurt, decat pe salamuri, sunci, carnati, omlete si fara niciun fel de legume (rosii, castraveti, ardei, etc) care la ei nu se poarta. Mai apare rareori in oferta si cate un fruct, doua. Diferenta (care e data de pretul cazarii dar si de regiunea si tipul cazare unde stai) vine nu din varietate ci din calitatea ingredientelor ce compun mic dejunul care pot fi uluitor de bune sau tip „Metro”.
American/international full breakfast il gasesti de regula doar la hoteluri parte dintr-un lant mare.
Dar si astea locale pot fi rupere: am mancat la niste pensiuni fara pretentii prin Toscana si in Emilia Romagna niste breakfast cu unt, pecorino, dulceata de piersici, lapte, paine, suc de portocale, cornuri si niste piscoturi facute de familie in casa (!) cu ingrediente de la ferma proprie si un prosciutto facut in sat de un vecin de nu te mai dadeai ridicat de la masa! Ce full american buffet breakfast tip Four Seasons, mic dejunul astora cu nu mai mult de 7-8 chestii pe masa a fost unul dintre cele mai misto ever!
Uneori in roadtrips prIn italia, franta, spania si chiar croatia, serbia si slovenia prefer sa stau in pensiuni rurale. Unele au ferma si restaurant propriu cu traditie, renumite local. Iar familia gazda include uneori un personaj interesant, de regula ownerul, care face experienta de 10+ (daca mai e si motociclist, nu mai zic!)
Ziua 15…eu am zis 12, s-a dus draq premiul meu:)))
Fiecare cu ce-l doare
Pai cred ca nimeni nu ghiceste !
Probabil de aceea ni l-a si propus ! Zgarciti oltenii…
@Nicoleta, greșit. Poți să zici orice, și 12, și 18, și 365…nu contează, cineva va nimeri. Io am câștigat ceva aici, dar nu pot fi mii de premii…
@Anel, eu am zis 13 și nici eu nu am nimerit.😅😅 Erau câțiva cetățeni cu 14, 15, 17. Unul tot a nimerit.
@Maricik, de-asta au fost 12 grade azi-noapte în cameră, că nu am nimerit eu😄 Deh, ciacrele
Era doar o gluma !
Sper ca nu a fost deplasata.
Titlul corect era „Ce bine se doarme în frig cu doar 136 de euro” .. 😂
Comentariu beton!24
Adevărat
Numai valorosii arunca 130 de euro ca sa doarma in frig! 🙂
Pe mine articolul tău m-a motivat să ies din casă să iau chifle proaspete de la mega. Că am ieșit pe balcon și era groaznic de frig și am zis că azi nu scot nasul din casă (București, 10 grade 🥹).
Dar am o întrebare pentru cei care preferă în casă 18-20 de grade mereu. Ce faceți când afară e cald, iar în casă se fac în mod natural 26 de grade? Dați drumul la AC? Deși e abia martie/aprilie? Cam costisitor, aș zice.
Este. Sau dai drumul la ventilatoare, cu sau fără umidificare.
Feciorii mei trag şi jaluzelele exterioare, tot se vede aşa mai bine pe monitor.
Da, absolut. La mine functionarea A/C n-are nicio treaba cu sezonul ci cu temperatura din casa. Daca trece de 22⁰ intra A/Cul. In RO am avut zile de Martie si de Noiembrie cand a mers. Daca ramaneam in RO, cu iernile supercalde din ultimii ani, probabil ar fi mers si in Dec si in Feb… si in RO si aici la primavara-vara continua cea mai mare cheltuiala lunara pentru casa e tot factura la curent. Dar in RO compensam cu facturi de gaz/incalzire microscopice pe timpul iernii. Aici sunt pe cale sa compensez cu fotovoltaice.
Nu-i Ok ca nu aveau incalzire si nu te-au avertizat, eventual chiar sa-ti ofere un discount de pret. Data viitoare cere sa vorbesti cu MD (Manager on duty – chiar daca directorul hotelului nu e prezent la ora la care incerci tu sa vorbesti, intotdeauna exista un responsabil desemnat sa ia decizii in locul lui. Clar nu iti dadeau drumul la caldura, dar obtineai un discount).
Separat de asta, se doarme cel mai bine in frig, asa este, dealtfel asa si este recomandat, sa ai in dormitor cu 3-5 grade mai putin decat in restul casei. Eu spre ex, am dormit toata iarna (bine, nici nu a fost chiar f frig iarna asta in Bucuresti) cu geamul deschis sau cel putin intredeschis. Incearca sa ai mai putine grade in dormitor, o sa vezi ca dormi mult mai bine.
Da, cred că ai dreptate să faci review, pentru că da, ar fi putut să spună cum stă treaba și sa propună ceva mai mult decat o pătură. De obicei au si radiatoare mici, daca e chiar frig.
Pe de alta parte, dormitul în frig est benefic, cel mai bine am dormit în deșert, intr-un cort. Era atât de frig că am dormit îmbrăcați si cu gluga de la hoodie pe cap. Patul era destul de mare și avea o plapumă atât de grea, că o dată ce ne-am băgat sub ea, am rămas acolo, placați, si nu am mai mișcat până dimineața 😅. În viata mea n-am dormit un somn bun și profund. Nu știu cate 0 grade or fi fost, oricum se știe că noaptea in deșert e foarte frig. Ăia care fac dragoste in cort in ținute vaporoase, ăia există numa în filme hahahahha.
Anyway, somn mai odihnitor decât noaptea aia nu am mai dormit niciodată. Totusi, nu aș instaura asta la mine acasă, un 20 de grade noaptea imi e de ajuns 😁
Ieri a fost Ziua Pământului. Aceasta este explicația.🤗 🌍💪
Hello Mihai! Sunt curioasa ce recenzie o sa le scrii…Adevarul este ca in tarile astea „calde” poti avea ocazia sa faci turturi..hahaha. Anul asta, pe 1 ianuarie seara, ne-am cazat in Valencia , intr-o camera cu baie dintr-un apartament. Totul foarte curat, ok. Daar… pregatirea pentru nani, adica defilarea in sosete , vreo 3 m de langa pat pana in baie, la ora 22.00, in loc sa ma ajute sa il caut pe mos Ene, mi-a dat un kick-start de toata frumusetea. Podeaua sloi . Ziceai ca e un bloc de gheata. Si vorbim de sudul Spaniei. Dar se pare ca gazdele mai avusesera parte de ceva „mofturosi” din asta veniti din tari nordice gen Germania, si preventiv instalasera un calorifer din acela micut pe roti, discret, in spatele usii.
Mihai, zici ca l-am vazut pe Dumnezeu in momentul ala! Evident ca l-am indesat cu naduf in priza , gandindu-ma ca la cat e de minuscul, nix randament. Spre surprinderea noastra, a inceput sa radieze caldura cam la 5 minute dupa punerea in functiune. L-am lasat pe „mediu” toata noaptea. Avea termostat, cunosc sistemul. Am supravietuit noptii, asta dupa ce mi-am auzit inainte boscorodelile portughezului care NU pricepe cum o brasoveanca moare de frig in Valencia, ca doar fiind romanca(!!???) ar trebui sa rezist la frig. I-am explicat ca pentru anumite temperaturi s-au inventat blanurile, fularele, manusile si puloverele de lana. Nici mie nu mi-a venit sa cred, astia chiar nu au sisteme de incalzire montate in case!
In Portugalia la fel, in Algarve au doar aer conditionat ,doar daca vrea proprietarul sa monteze calorifere are sansa sa nu daradaie cand scad temperaturile. Am trait si niste zile in august, la nord de Porto, und a trebuit sa mergem la cumparaturi de pantaloni, pulover si jachete a doua zi dupa aterizare. Am plecat din Germania de la 28 de grade,ca sa ajung la 12 in Portugalia ! Si 6-8 grade noaptea! O saptamana a fost frig. Asa ca locuinta de vacanta este prevazuta cu 2 calorifere mobile , 6 paturi groase, o cutie mare plina cu haine izolante .
Asta e, nevoia te invata!
p.s. nu e de la ceakre! Cred ca si prapaditii aia doi de la receptie clantaneau cand nu erau vazuti … Drumuri insorite ,Mihai!
Comentariu beton!11
Se stie ca genovezii sunt zgarciti 😀 .. italienii au o gramada de glume pe seama lor.
Si noi dormim la 18 grade iarna iar cateodata sunt nopti cand temperatura coboara si la 16, dar odata bagati la nani nu ne mai deranjeaza. Precizez ca dupa ora 9 seara inchidem caldura (economie, protectia mediului, obisnuinta).
Economie, clar. Facem un experiment, caldura gratis de la energie verde (fotovoltaice). Brusc populatia europeana va scrie articole intregi despre ce confortabil e sa stai la 23-24grade in casa. Idem dormitul.
Comentariu beton!15
Imi aminteste de Lisabona la sfarsit de octombrie (plouă mult, nu recomand), bine era ieftinache si Bed&Breakfast dar complet fără încălzire!). Si din cauza asta un pic umed, aeriseam si se îmbunătățea clima in cameră! Asa ca dormeam cu puloverul peste pijama, 3 nopti a mers dar never again mi-am zis, si asta venind din Germania unde termostatul e baza si dorm la 18 grade fără probleme. Dar nu in umezeala.
Pe de alta parte Craciun in Barcelona, hotelul NH, superb, fără probleme la încălzire, mai merg 😉
Drumuri bune si camere calde si da, fa reclamatie scrisa si cere refund, probabil îți dau parțial.
La fel am patit in Coreea de Sud la Hilton, camera era cumplit de rece cand am ajuns, seara, discutii la receptie, negocieri, pana au gasit o camera calda. Marele soc a urmat cand m-am asezat pe buda ca era incalzita de am sarit in sus de surpriza. Nu mai spun de panoul de langa unde aveai optiuni de aer cald, jet perpendicular sau lateral da spalat dosul sau restul, jet puternic pentru sado, mai bland, in fine, aveai cu ce te juca.
Primavara ca si toamna, vine cu una calda si mai multe reci. Serviciile par si ele a urma aceeasi regula. Acum cativa ani, intr-un octombrie auriu si mieriu, plecam spre Italia. Am ajuns seara, tarziu, si desi sunt calita serios la frig, in prima noapte nici nu am reusit sa dorm. Camera cu gresie si pereti lustruiti era rece si neprimitoare. Picioarele imi erau sloi de gheata si respiratia iesea ca un abur. Degeaba am rugat gazdele sa faca ceva, sa aprinda ceva, macar un chibrit, ca nu s-au indurat. Au zis ca regula e sa nu porneasca caldura numai prin noiembrie. Am rabdat cateva zile si nopti dupa care ne-am luat catrafusele si ne-am carat de-acolo spre ceva mai cald si care semana mai mult a ceea ce stiam eu despre Italia.🙂
De aia eu caut numai hoteluri cu mocheta pe jos.
Pe mine m-a cam speriat invazia plosnitelor din Franta, de anul trecut, si daca e sa aleg intre camera de hotel cu mocheta sau fara, aleg fara.🙂
De fel nu sunt mofturoasa cand plec pe undeva, camera de hotel e doar un adapost peste noapte pentru mine, pot dormi si pe o saltea, pe podea, dar sa fie curat si sa nu fiu chiar tinuta la frigider.😅
Am avut delegatii in zone de munte unde noaptea erau 15 grade in camera. M-am trezit de frig si de cateva ori am dormit îmbractă. Nu, nu m-am putut obişnui.
Stii cum se spune, cand iti e frig, tremura si te incalzesti!
Experiența asta mi a amintit, când ati fost la Munchen si ăia v-au dat o căciulă.
Ceea ce este ciudat este ca desi comunistii ne tineau in frig in case (15 grade era bine, am avut si 7 intr un dormitor pe colt), deci faptic rau, scriptic scriau in toate cartile de „Cunostintele naturii” ca temperatura normala la interior este 23-24 grade.
Diferenta este ca in capitalism ti se spune ca tu poti alege, daca muncesti mai mult, primesti mai mult, incalzest mai bine. Adica >22 grade. Dar esti cam ca in comunism, vine o reglementare pe oras/zona si tremuri fix ca n comunism.
un viking adevărat făcea și duș cu apă rece 🥶
🥸
Am aruncat si eu o privire la hotelul asta. El se vinde ca avand climatizare. De multe ori hotarasti si in functie de aspectul asta daca te duci acolo sau in alta parte. Daca hotelul stie ca intr-o anumita perioada opreste instalatia de climatizare, ar trebui sa o scoata din descriere si din lista de dotari. E nashpa pt 4 stele, da cred ca e mai nashpa sa mergi pe burta gen, „avem da nu ne lasa sa o pornim, si poate ne ajuta taicutzu cu vremea sa nu fie nevoie”. Bullshit.
Daca te-ai zgârcit și nu te-ai dus la un hotel de 5 stele, așa îți trebuie.😎
Acolo avea internet de mare viteză 🙂
Trăiesc de 33 ani in București și îmi placea căldura în casă iarna. Cu ani în urmă când aveam copilul mic, făceam 27 grade iarna. De vreo doi ani am redescoperit ce bine este să ai răcoare în casă, noaptea. Am fost 2 săptămâni în Ardeal toamna, in octombrie și acolo se dormea la 17 grade. Când am văzut ce bine dorm, am implementat și la mine acasă. La 19 grade ai și confort mental, nu numai fizic.
Eu am incercat sa implementez experimentul asta cu 15-17grade in casa (somn) vreo 18 ani in comunism. Nu mi-a reusit, si tinand cont ca sunt cateva milioane ca mine carora nu le-a reusit (vezi linkul cu articolul de mai jos), consideram ca tu, @Mihaela, esti o exceptie si noi, cei multi, regula.
Temperatura de confort umana este de zeci de ani reglkemantata la 22-24 grade, asa a fost dintotdeauna pentru om. Mai nou, si veterinarii indica sa nu-ti tii pisica in casa sub 21 grade, si ea are blana.
Restul sunt trenduri, oameni zgarsciti care se ascund sub diverse teorii sau avarii Radet
https://www.g4media.ro/aproape-jumatate-dintre-romani-prefera-temperatura-in-locuinte-intre-22-si-24-grade-celsius-si-chiar-peste-studiu.html
La 18 ani dormeam si eu bine la 15 grade noaptea. Pana in 1989. Problema era cand ma trezeam si ieseam de sub plapuma, ca trebuia sa ma imbrac in cateva secunde, ca la armata. Acum, de la 40 de ani peste, crede-ma, daca am 19 grade in camera, si cu pilota de puf si tot ma trezesc peste noapte, nu mai e ca la tinerete. Asa ca prefer sa fie minim 21 grade noaptea.
Iar cu italienii, am si eu o experienta, prin 2005, decembrie, eram in Sardinia, motel, aia iarna au 15 grade ziua, noaptea, nu stiu, oricum, nu ingheata; dimineata cand plecam din camera lasam aparatul de aer conditionat sa mearga, sa gasesc si eu cald in camera cand ma intorc! De unde! Gaseam oprit aparatul! Asa ca…
N-avem căldură dar uitați ce recepție frumoasă avem.
Eu asta cu 15-16 grade în cameră mai pățeam pe la ai mei la țară, iarna, unde făceam focul la o sobă care deservea două camere despărțite de o ușă și tot timpul io trăgeam paiul scurt să dorm în camera fără sobă. Avea mama plapume de alea groase dar parcă mi se lipeau mucii în nas din cauza frigului pe la 3-4 dimineața și singura soluție era să bag capul sub plapumă. Se mai spăla zdrulea dimineața pe față și pe dinți cu apa aia rece din rezervorul ăla din marchiză unde erau cam câte grade erau afară.
Prin 1999-2000 stăteam într-un bloc ce fusese debranșat de la încălzirea centralizată. Cartier de șomeri, foști muncitori la o uzină ce falimentase…sărăcie lucie, mizerie, lumea a treia…
O iarnă am dormit făcând căldură de la aragaz, cu o plapumă din lână ce mă turtea sub greutatea ei…și am dârdâit până în primăvară, parcă trăiam în peșteră.
Am vândut apartamentul pe mai nimic. M-am mutat în centru, mi-am pus centrală iar de atunci nu dorm la mai puțin de 22-23 C. Și când mă cazez pe undeva și e frig, cer să fie mai cald; dacă nu, a doua zi plec.
Pentru mine, frigul în casă înseamnă sărăcie și neputință. Nu confort, nu teorii despre salvarea planetei…
0
Comentariu beton!12
Felicitari, asa e, pt orice om care a fost „victima” frigului, aceste nu poate inseamna decat saracie, precaritate. Nu voi putea accepta niciodata teorii cu „incearca,s a vezi ce bine e la atat sub 20 grade’. Pentru mine, iesirea din neputinta comunista =>22 grade in casa, 23-24 ideal, 25 excelent!
Eu am pățit vara să fie pusă clima pe o temperatură la care nu stau nici iarna, vreo 18 grade. Şi atunci nici măcar nu poți vorbi de salvarea mediului, pură risipă. Am putut schimba setarea, dar când am intrat prima dată în cameră m-a izbit gerul. Afară erau vreo 30 de grade.
Fix asa am patit o la Berlin in noiembrie anul trecut. Hotel de 4*, am ajuns printr un viscol la ora 10 seara, gandidu ma numai ce o sa ma culcusesc la caldura. Am schimbat camera ca am zis ca nu merge rahatul ala de ac ca baga numai aer rece.am schimbat o si pe a 2 a. Imi clantaneau dintii efectiv. 12 C in camera, puteamsa jur. Mie la 13 imi ingheata deja nasu. Barbati miu zice, pune-ti caciula in cap si vedem maine, zic bai pt 130 Euro nu mi pun nicio caciula! Am cautat pe booking, am gasit un singur hotel free la 40 min cu metroul si m am carat cu pijamalele.pe dedesubt la 12 noaptea. Nu era prima oara cand am imghetat la Berlin. Mai nou e legea aia ca nu trebuie sa depaseasca 20C in camera sau cam asa. Sa fie sanatosi! La ei acolo.
Apartamentul în care stau este legat la sistemul centralizat, dar nu am repartitoare. Mai sunt 7 în scară fără centrală și nu prea vor repartitoare. OK, așa facem. Toată iarna am stat cu căldura dată la maxim peste tot.
Sincer, nu știu dacă aș putea dormi la 12-16 grade. La 20 am dormit, dar îmbrăcat bine. Cel mai bine mă simt la 22-24.
Nu numai Google maps pentru recenzii, ci si Trip Advisor!
Oamenii care o tot dau inainte cu „la altii” se poate cu temperaturile alea uita cateva lucruri:
1. La „aia” nu sunt amplitudini termice de-a lungul anului de 50-60 de grade!!!!! de la -20 si ceva la +40. Deci organismul alora nu se adapteaza si rasadapteaza de la un sezon la altul.
2. Germania, Fanta, etc au diferente mari dar acel „real feel” e diferit pentru ca au influente oceanice in clima si conteaza enorm! Eu sunt friguroasa de fel. In Canada, la aceeasi temperatura la care la noi stau cu un hanorac pe mine, stateam in tricou si imi era bine.
3. Cautati putin sa vedeti care sunt tarile cu cele mai multe probleme pulmonare si respiratorii in general si ne auzim dupa.
Daca intr-adevar le-a impus guvernul asa ceva, e tristut si din pacate este vant propice in velele celor anti-UE, pe sistemul: uite ce ne asteapta.
Ca sa fac o paralela… Prin 1980 Ceausescu a interzis ca restaurantele sa mai stea deschise pana dimineata..Romanii mergeau la nunta sambata sau duminica noaptea si nu mai puteau da randament la infaptuirea planului cincinal. A venit democratia si locuiesc in Canada. Pe la ora 23.30 ti se cam da de inteles ca trebuie sa te pregatesti de plecare. Sa mai zic de regulile stupide referitoare la SAFETY impuse de companiile de asigurari? Sau de lozincile penibile gen WATCH ME FOR SAFETY. Am trait copilaria la tara,sobe cu lemne,la munte. Nu stiam cate grade sunt in casa.Daca era frig mai bagam un bustean in soba. Nu prea mai vreau o tara ca afara…No,thanks.
0
Am stat in Berlin odata asa prin Noiembrie, 176 euro camera , frig de 12 grade, cand faceam dus, de la abur curgea apa pe pereti in camera de frig. La receptie cucoana s-a ratoit la mine ca nu s-a dat drumul la incalzirea centrala din oras care la nemti e la data fixa fara sa conteze temperatura de afara ca-n Bucuresti. In timp ce mi-a spus asta receptionera statea cu un calorifer electric langa ea. Am stat 3 zile pentru ca venisem la un targ cu firma dar n-o sa uit niciodata ce frig am indurat, am dormit in trening si cu fes pe cap. De atunci cand ma duc in vest iau o aeroterma de 2kW cu mine, una nu prea mare.
Unora nu le place in frig, cu sau fara greaua mostenire. Sunt oameni care se simt bine la 16 grade in casa (iarna-vara) eu nu pot. Mi se opreste creierul pur si simplu. Aia e, o sa moara planeta fix din cauza confortului meu.
E aberant sa vina unu’ sa-ti explice cum ar trebui sa te simti bine intr-o situatie inconfortabila la nivel personal.
Am si eu doua patanii pe subiectul asta:
1. Copenhaha, 1 noiembrie. Frig, ploaie usoara, vant. Ne grabim spre hotel sa ne incalzim un pic, doar ca nu, caldura ioc in camera. Coboram la receptie si ni se explica ca tot orasul are incalzire centralizata, care nu este pornita, caci e abia a doua zi cu temperaturi sub 5 grade (deci zi, nu noapte). Ne-au mai dat un fel de pilota calduroasa si aia a fost.
2. Colegii din Olanda sunt obisnuiti la 19 – max 20 de grade. Asa ca daca ai o sedinta intr-o sala de conferinte dupa ei, iti danseaza dintii ca la Calusarii. Dar macar ei recunosc ca e prea scump sa tina mai cald in case, desi le-ar placea.
Bun, deci concluzia e ca pentru a petrece o vacanta reusita oriunde in emisfera nordica, trebuie sa pleci fie in decembrie-ianuarie, ca sunt camerele de hotel incalzite, fie in iunie, iulie sau august, ca merge AC-ul.
0