Articol scris de Iulia.

Azi am o nelămurire cu care am să vă rog să mă luminați voi, că știu că unii dintre voi sunteți mai trecuți prin viață cu treburile astea. Și pentru că știu cu siguranță că mulți dintre voi sunteți mai dăștepți decât mandea.

Să vă zic: demuuuuult, în epoca A.C. (ante-copil), citisem undeva pe net o chestie care zicea ceva de genul „nici o ființă pe lumea asta n-are mai multe treburi de făcut decât un copil la ora de culcare”.

La momentul respectiv am ridicat din sprânceană ș-am trecut mai departe. Ceea ce nu știam eu atunci (dar am aflat între timp cu vârf și-ndesat) e cât adevăr se ascundea în cuvintele alea.

Băi frați și surori, vă jur, nimeni și nimic n-are mai multe treburi, probleme, întrebări și nemulțumiri decât fi-miu când vine vremea să meargă la culcare.

Să vă dau un exemplu concret. Aseară. A fost cu tac-su în oraș, au venit acasă, ne-am pus la masă să mâncăm cina. Terminase cam trei sferturi din ce avea în farfurie, când a anunțat că gata, s-a săturat.

Îl întreb dacă e sigur că gata, nu-i mai trebuie nimic, îmi aruncă un „da” categoric peste umăr în timp ce se cărăbănește de la masă.

Îi spun că mai are 10 minute să mai facă ce vrea, cât timp strângem masa, și apoi trebuie să se ducă la el în cameră, să se pregătească de culcare. Mormăie ceea ce presupun că a fost un „Mhm” sau „Îhî” sau altă formă de aprobare.

Tac-su și cu mine ne vedem de treabă, strângem masa, facem ce mai aveam noi de făcut, după care anunț copilul – care între timp se cărase în birou la noi și desena foarte preocupat, cu limba scoasă p-afară, semn de maximă concentrare – că a venit vremea să-și trambaleze fizicul la el în cameră în vederea pregătirilor de nanificare.

Și atunci începe: „Da îmi mai e foaaaaaaameeeee! Mai vreau ceva de mâncareeeeee!” (totul, evident, pe cel mai miorlăit ton din lume, ton care sunt convinsă că are darul de-a scoate din pepei ș-un călugăr budist; sau poate numai pe mine, dracu știe…).

Îi explic frumușel că practic n-are cum mama supărării să-i mai fie foame, că n-au trecut decât 10 minute de când s-a ridicat de la masă și a susținut sus și tare că e sătul.

Își dă seama că abordarea asta nu merge, așa că încearcă altceva: ar vrea măcar ceva de băut. Îi ofer alternativele disponibile – apă sau lapte. Nu-i convin, ar vrea cacao cu lapte.

Îi explic că e târziu și cacaoa îl agită, așa că să-și ia gândul de la asta și repet alternativele: apă sau lapte. Cedează, alege apa. Cu bule. Îi pun un pahar cu apă.

Vă jur, i-a luat cel puțin 10 minute să bea paharul ăla de apă. Cred că a sorbit-o bulă cu bulă. Și le-a mai și numărat între timp.

Într-un final, termină. Îi spun să-și ia ce are de dus la el în cameră și să facă pași. Are de luat oaia de pluș cu care doarme, geaca cu care a fost îmbrăcat și rucsăcelul de grădiniță. Decide că sunt foaaaaarte multe lucruri și nu le poate duce pe toate, așa că se apucă să le ia pe rând și să le ducă. Ritmul în care se întâmplă asta e cam de un pas la 24 de secunde.

Deja simt cum îmi crește tensiunea. Îl zoresc oleacă, se uită la mine și-l văd că mai-mai ar da să dea ochii peste cap. N-o face, dar îmi aruncă un „Biiiiine, biiiiine, mă grăbesc cât pot…”

Reușește să care tot ce are de cărat, îi repet ce are de făcut: să se dezbrace, să se spele pe dinți, să se pună pe toaletă și apoi o să vină taică-său să îi facă duș.

Între timp, noi ne pregătim să hrănim potăile. Aud pe monitorul de la camera copilului ceva horbocăială, dar îl las în plata lui momentan.

Hrănim câinii, horbocăiala continuă. Terminăm cu patrupezii, zic să mă duc să văd ce naiba face. Fi-miu, în fundu’ gol și doar cu tricoul pe el, se joacă temeinic cu niște mașinuțe.

Îl întreb de ce nu e încă dezbrăcat, dacă s-a spălat pe dinți și a fost pe toaletă. Îmi zice că nu s-a dezbrăcat de tot pentru că s-a gândit mai bine și ar prefera să se dezbrace de tot după ce merge la baie.

– Ok, da la baie de ce nu te-ai dus până acum?

– Păi voiam să te anunț care e planul meu!

Minunat, îmi zic în sinea mea. Îi zic să execute rapid ce are de executat, că-n 2 minute vine taică-su pentru duș. Plec să-mi văd de ce mai am de făcut.

După zgomotele pe care le aud în continuare pe monitor, îmi dau seama că nu, în continuare nu s-a dus la baie, ci face cine știe ce drăcovenii pe la el prin cameră.

Mă întorc, îl găsesc la fel de în fundu’ gol și cu tricoul pe el, mutând niște piese de Lego de colo-colo.

– Ce faci? De ce ești tot aici? Ai fost la baie?

– Nuuuu, că trebuie să termin de făcut ordine mai întâi! Nu-mi spui tu mereu să îmi strâng jucăriile?

’Ți-ar neamu’ de râs, în mod normal mă rog de tine și câte juma de ceas să strângi trei lulele, trei surcele, și acu te-a apucat hărnicia…

Mă apuc iar să-l zoresc, reușește să facă ce treburi importante mai avea de făcut, pleacă la baie. Reușește să pună pastă pe periuță. Dar și pe chiuvetă și oleacă pe el. Evident, nu se poate spăla pe dinți în condițiile astea, așa că se duce să ia o bucățică de hârtie igienică, să șteargă.

Șterge tacticos, duce hârtia la budă. Se întoarce să reia spălatul pe dinți. Înainte să înceapă, își aduce aminte că are o nelămurire arzătoare legată de modul în care dorm flamingii. Simt că m-apucă pandaliile, trag aer în piept, îi spun să se spele pe dinți și apoi mai discutăm.

Termină cu spălatul pe dinți, facem schimb, i-l las lu tac-su să îl spele și plec să mai fac ce am de făcut. Izbutesc ei să termine procesul de spălare, vreun sfert de oră mai târziu mă anunță Fritz că plodul e îndesat în pijamale și pregătit să mă duc să îi citesc și să își ia somn.

Mă duc să îi citesc. Nu apuc să deschid cartea, că își aduce aminte că mai are niște întrebări foarte importante. Cum ar fi „De ce îmbălsămau egiptenii morții?” sau „Când vine primăvara?”

Încerc să tai cât pot din discuții, că deja e târziu tare. Reușesc să îi citesc câteva pagini, stingem lumina. Se face liniște. Treișpe secunde. După care copchilul își amintește brusc că-i e sete.

Se dă jos din pat, bâjbâie prin întuneric după sticla de apă. Bea. Se întoarce în pat. Se foiește. Se liniștește. Se foiește din nou.

– Mami, mă gândesc la ceva…

– La ce?

– Păi eu am băut apă.

– Așaaaa…

– Păi și cred că acum ar trebui să fac un pipi, să nu cumva să mă scape la noapte…

– %^$&(*)&&^#@@@/##. Bine, du-te să faci pipi.

Pleacă. Se duce la baie, stă vreo 2 minute. Evident, probabil că n-are cum să stoarcă vreun pipi din el, că a băut apă acu 2 minute și n-o trece aia prin el ca prin burete.

Când mă pregătesc să îl strig să lase naibilor pipiul și să vină la culcare, aud niște picături leșinate în wc, după care îl aud că trage apa.

Revine victorios în cameră. Dar, ce să vezi, are iar o problemă:

– Mami, să vezi ce s-a întâmplat!

– Aoleu, viața mea, ce s-a putut întâmpla în astea 2 minute?!?

– Păi eu după ce am făcut pipiul pentru care m-am dus la baie, nu am fost chiar atent și n-am scuturat putzica cum trebuie și acum am 3 picături de pipi pe pantalonii de pijama!

– Știi tu sigur că-s 3 picături?

– Daaaa, le-am numărat! Stai că aprind lumina, să vezi și tu!

Nu apuc să protestez, că deja lumina de la plafonieră inundă camera, iar copilul meu vine vijelios, cu nădragii în vine, să îmi arate cele 3 picături presupuse de pipi care îi distrug integritatea izmenelor.

Mă uit ca curca-n lemne, da jur dacă văd pe nădragii lui orice ar putea aduce măcar a picătură. Îi explic că nu e nimic nicăieri, pun mâna să mă asigur că nu se simte vreun strop de umezeală și încerc să îl conving că e ok și să se culce naibilui odată.

Ntz, ți-ai găsit. Nu și nu, picăturile sunt acolo, așa că trebuie musai să-și schimbe pantalonii. Oftez și mă las păgubașă, decât să mai pierdem cine știe cât timp cu parlamentările, îmi fac socoteala că schimbatul izmenelor o să meargă mai repede.

Ah, fraieră naivă ce sunt. Că vedeți voi, copilul meu era îmbrăcat inițial cu o pijama cu Spiderman. Iar acu tre să renunțe la pantalonii cu Spiderman. Și ar vrea să-i ia pe cei cu Batman. Dar aici intervine o altă dramă: dacă ia pantalonii cu Batman, ăia sunt cu negru și galben. Iar bluza lui e cu roșu. Deci nu se mai potrivesc. Și doar se știe că efectiv nu ai cum să dormi cu bluză roșie și izmene negru cu galben!

Trag aer în piept cu putere, număr în gând până la zece, îmi repet în minte „Noi nu credem în bătutul copilului, noi nu credem în bătutul copilului, noi nu credem în bătutul copilului, noi nu credem în bătutul copilului, noi nu credem în bătutul copilului, noi nu credem în bătutul copilului!”

Se schimbă așadar de toată pijamaua. Reușesc cumva, fără violență fizică și de limbaj, să îl îndes înapoi în pat. Sting lumina, se face liniște. După vreo 5 minute, pare că a adormit. Mă ridic de lângă el și dau să plec.

– Mamiiiii!

(păi normal, de unde să doarmă?!?)

Daaaaa?

– Iepurașul vine în fiecare an?

– Da. Te rog să te culci, e foarte târziu și mâine ai să fii obosit și țâfnos din cauza asta.

– Bine. Da mami?

– Daaaaa…

– Oare ce o să-mi aducă Iepurașul anul ăsta?

– Habar nu am, dar dacă nu te culci ACUM, n-o să-ți aducă nimic! (să vezi aci ce-mi iau roșii stricate că-i strivesc copilului corola de minuni)

– De ce să nu-mi aducă nimic?!?

– Pentru că o să vorbesc eu cu el să nu-ți aducă, că nu dormi și din cauza asta ești obosit și dacă ești așa obosit oricum nu apuci să te joci nici măcar cu jucăriile pe care le ai, așa că la ce să-ți mai aducă altele.

Pentru o clipă, e liniște. Apoi vine replica:

– Astea-s prostii! Iepurașul vine oricum și dacă zici prostii din astea, la tine n-o să vină!

Încerc cât pot să nu râd cu voce tare. Îi mai spun o dată să se culce și plec. Mă uit la ceasul din sufragerie. Nu ne-a luat decât aproape 2 ore să culcăm 90 de centimetri de ființă.

În concluzie: explicați-mi, fraților, e vreo rețetă secretă, ceva? E vreun manual pe care noi nu l-am primit? Sau ne-am luat noi țeapă cu modelul ăsta neculcabil?

sursa foto: freepik.com