N-am citit mai nimic săptămâna asta. Nu că n-aș fi vrut, dar nu prea am avut ce.
- Tot în criză, tot în criză;
- Școala nu e loc de joacă;
- Câini fără oameni în lesă;
- România se apropie de marea resetare (aici vreau să vă aud părerile);
- Justițiarii șoselelor;
- România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria și Bulgaria (i-auzi, cine s-ar fi așteptat la una ca asta?);
Neata!
1. Nu, nu sint de acord ca ar fi criza cea care da peste cap organizarea pusa la punct de catre esticii nostri. Nu. Sint doar neorganizati. Au fost obisnuiti sa li se spuna ce si cind sa faca. Nu stiu sa isi spuna singuri chestii de-astea.
2. Da si nu. Scoala trebuie sa ramina un loc in care se invata temeinic, dar asta se poate face si ludic, nu doar cu sula-n coaste. Problema nu e doar a reformelor. Problema scolii ro e ca sint putine cadre didactice cu „chemare”. Multi sint pe-acolo din lipsa de alternative mai bune. Iar cei care ar fi fost buni ca dascali functioneaza pe alte posturi mai bine platite, ca, n-ai ce face, in viata ai nevoie si de niscaiva bistari.
4. Da. Va fi un mare dezastru in momentul in care va trebui sa functioneze tara fara sa fie pompati in ea bani din afara. Poate se va trezi lumea din somnul cel de moarte?
Comentariu beton!16
1. 🤷♂️
2. Învățământul e special făcut muci, tocmai pentru a scoate tâmpiți pe bandă rulantă. E mult mai ușor să manevrezi o masă de tâmpiți, pe când o masă de oameni educați nu prea. 🤷♂️
3. Câinii agresivi trebuie împușcați, preferabil împreună cu stăpânii lor. 😈
4. Tipul e un oligofren care trăiește-n lumea lui. Dacă ar muri, lumea ar fi cu 1% mai bună. Dar înainte să moară sper să-i ia Joe Biden (un pedofil cunoscut) împreună cu fi-su Hunter copiii sau nepoții-n penis. Ca să moară resetat. 🖕😈🖕
„Marea Resetare” e un concept al agenției pedofile WEF (Klaus Schwab, unul din fondatori e un cunoscut pedofil) care promovează distrugerea Europei cu orice preț și transformarea ei într-un căcat.
5. –
6. Ah, agenția penisului care scoate sondaje după cum e marcat banu’. Acel sondaj nu-i bun nici de șters la cur. 🖕
Comentariu beton!16
La 2 ai descris perfect . Fix asta se vrea an de an cu toate căcaturile din acest sistem. Și au reușit. Din păcate.
@JT, cum le spui ‘mneata boboculeeee… mai rar; da’ tot mă-ncearcă o curiozitate, de unde știi tu atîția pedofili?
Comentariu beton!21
@JT Nu că zici rău sau greșit, dar cumva am impresia că proprietarul blogului se referă la altceva când scrie asta: ”aici vreau să vă aud părerile”.
@anukoi: n-am o părere mai bună despre subiect, așa că n-am de unde s-o scot. 🤷♂️
4. Eu ma întreb o chestie: când vor ieși decreteii la pensie, cine va mai susține pensionarii de 45 de ani cu pensii de doua ori mai mari decât salariul mediu.
6. Mi-a plăcut ideea cu legislația care da la gioale corupției. Pai legislația are așa de multe portițe încât nu face nimic sa combată corupția. Dimpotrivă.
Comentariu beton!13
1. Suntem un popor care a stat cu genunchiul pe grumaz, sute de ani, probabil ca de aia suntem așa năuci acum, de nu știm pe unde sa o luam. E greu si cu libertatea asta!
2. Ce bine era înainte! Am prins si eu 7 clase in comunism, lăsați!
3. Hate much? Eu merg cu unul in lesa, cu unul fără, ca așa ne place. Rahatii ii strâng amândurora. In 3/4 din parcurile bucureștene (ca am plăcerea asta de a duce câinii in fiecare zi in alt loc), nu am văzut câini care sa facă scandal, cu sau fără lesa. Dar probabil sunt o vaca bipeda, un animal prin patul căreia s-au plimbat alte animale, or whatever…
5. Italienii sunt doar foarte prosti șoferi, n-are legătură cu limitatoarele de viteza. Si eu le urăsc din suflet! Mașina mea cu suspensii sport, mă arunca in tavan la fiecare bumper, e o plăcere sa le sar, câte 3-4 pe fiecare străduță. Foarte eficient, pe o strada de câteva sute de metri, din sectorul 1, sunt 7.
Comentariu beton!14
K, eu am un caine cat o vaca (55kg) din ala cu reglementari legale. Daca cainele tau vine la al meu sa se miroasa ca asa fac cainii, literalmente are forta sa il faca bucati, cu sau fara botnita. Ca in lesa il tin oricum nu doar din cauza legii, ci spre binele lui si-al meu, e plin de anunturi de caini cuminti si draguti care au fugit lelea de langa stapan ca au simtit o domnisoara maidaneza in calduri. De aruncat pe sub masinile de pe sosea nu mai zic.
Tine naiba cainele ala in lesa cand iesi afara daca nu vrei sa ramai fara el inainte de vreme
Comentariu beton!75
1. Interesant. Totuși, mai e o variantă la rusul (sau alți estici – vezi și ultimul articol) cu bani: acei bani nu sunt obținuți pe căi tocmai cinstite, deci trebuie ”folosiți” la ceva. Poate și de aceea suntem tot timpul ”în criză”
2. De acord, mai puțin cu ”școala de pe vremea mea”. Multe anomalii din vremurile alea au pornit. Inclusiv egalizarea tuturor. Îmi aduc aminte că, în ultimii ani, profesorii erau penalizați dacă aveau elevi repetenți, deci toată lumea trecea clasa. Programa era încărcată și pentru că aproape 2 luni pe an mergeam la munci agricole, multe activități erau dedicate partidului/conducătorului, plus istoria care ne învăța de ”marii noștri înaintași”.
4. Nu văd să avem politicieni capabili să realizeze și să acționeze în consecință, mai ales cu alegerile de anul acesta. Probabil că se va înăspri discursul naționalist și anti-occident, cu rezultate nu tocmai bune. Plus alte împrumuturi.
Comentariu beton!12
Word! Intr-adevar, banii „nemunciti” (ilegal sau picati din cer) trebuie cheltuiti. Numai noi luam oameni cu genul asta de mentalitate si-i punem sa conduca judete sau tari ;))
2. O voce lucidă in avalanșa de idei care de care mai crețe care pregătesc groapa învățământului. Mai mult timp liber, fără teme, ba chiar fără note, cât mai multe hârțoage și pretenții, drepturi fără număr, obligații ioc. Responsabilitatea părinților redusă la minim ( școala să-l învețe să se șteargă la fund, să-și lege șireturile, să se imbrace etc). Viitorul e roz bombon.
Comentariu beton!26
Altă descriere perfectă a ceea ce se întâmplă azi.
Groapa e deja săpată, doar se adâncește continuu.
cel mai toxic articol despre educație scris în ultima vreme.
incredibil cât de tare achiesează românii la toate datele factual false și cât de tare își urăsc copiii
Comentariu beton!18
Deloc.
Amestecă wokisme ce știe că vor indigna – „mămici cu penis” – cu nostalgii comuniste.
Mulți dintre foștii mei profi ar fi fost încântați – câte cheștii depășite a trebuit să învățăm noi. Nu se mai foloseau de nu știu câți ani, dar, hei, ne „formau”. Sau poate trebuiau să aibă ei destule ore cât să-și facă norma.
Dacă învățământul de acu 120 de ani era așa de performant eu zic să băgăm și niște ore în care să ni se explice că tre să-i fim supuși loiali lui Franz Joseph. Doar așa se făcea pe vremea aia și uite ce rezultate faine a avut.
„Mie mi-ar fi plăcut …”. Păi și mie mi-ar fi plăcut să avem o langoșerie la parter, nu să ne cățărăm peste gard și să traversăm bezmetici în pauza mare. Asta nu înseamnă că fiecare elev de azi trebuie să ingurgiteze zilnic un langoș cu mujdei sau cu cartofi rântăliți. Așa, că mie mi-ar fi plăcut …
Eu am avut timp liber foarte puțin spre deloc tocmai din cauza cantității imense de cunoștințe inutile ce trebuiau asimilate.
Ne-or fi precedat niște generații cu neuroni mai performanți de aveau timp – pe lângă școală – de munci agricole, lecturi obligatorii, sport și „Cântarea României”. Și le mai și rămâneau o grămadă de ore în care să se distreze.
Doamne ferește să se predea ceva util, mai bine să formăm niște oameni universali predând filosofii scolastici. Apoi un dialect papuaș la alegere. Și examenele să se dea din clasificarea eucariotelor.
Efortul e firesc, destul de puțin probabil că vei obține prea multe rezultate doar jucându-te. Dar una e efortul pentru ceva ce vrei tu – să înveți să înoți, să gătești, să conduci mașina etc. Cu totul altceva e efortul ce trebuie depus pentru că un nene din minister a decis asta, că așa i se pare lui fain să se învețe ca pe vremea lui.
Iar tu te alegi doar cu o diplomă inutilă.
Când diploma va avea valoare pe piața muncii elevii se vor strădui.
Și gata.
Poți să-l aduci pe Selly să predea sau să trimiți elevii în Coreea de Nord să bage disciplină adevărată în ei tovarășul Kim. Dacă diploma înseamnă tot zero cu ciucuri i-ai deranjat pe Selly și pe tovarășul Kim degeaba.
„Inutile tocmai științele care stau la baza uimitoarelor tehnologii de azi”.
Cum să zic, lumea s-a mai schimbat de la cultura Cucuteni până acuma. Oamenii au început să se specializeze într-o muncă sau alta.
Pot să folosesc tableta fără să am habar cum se fabrică nanocipurile. Și întind brațul să mi se facă vaccin fără să am pregătirea și intelectul lui Katalin Karikó.
Nu mă interesează cum funcționează centrala. Absolut deloc . Ce mă interesează foarte-foarte mult e cum să ajung la venitul care-mi permite să dau liniștită centrala pe 23-24 dacă am chef.
Și iar ajungem la valoarea diplomei …
Comentariu beton!11
1 M-am hotarat prin octombrie sa vizitez Timisoara in puntea 30 nov 1 dec. Doream de mult sa vad orasul. Dupa ce am rezervat camera, prima chestie a fost sa cumpar bilet pentru Brancusi, chiar m-am mirat ca se vindeau si pentru 1 dec, l-am luat totusi pe 2, chiar primul slot dimineata la deschidere. Cand am ajuns la muzeu m-am mirat de coada mare pentru biletele pe loc, dar a fost mic copil fata de ultimele zile ale expozitiei.
2 Bun articol, l-am distribuit
3 N-am avut probleme de astea prin Sv, avem inca destui caini comunitari, chiar daca numarul e sensibil mai mic. In schimb m-am obisnuit sa merg cu ochii pe jos, ba o groapa, ba un rahat, cred ca nici cei care plimba cainii in lesa nu strang dupa ei.
4 Am citi articolul de cand a aparut, si pe el l-am distribuit, va fi o veselie. Strang bani, investesc in pilonul 2 si in fonduri la banca, am asigurare de viata cu capitalizare, ma tot gandesc sa-mi fac si pilonul 3. Ca PFA platesc minim la stat pentru CAS, parintii mei au contribuit 30 de ani si-au murit la 50, familia mea deja si-a platit din plin contributia. N-as avea nimic impotriva impozitului progresiv daca banii ar merge unde trebuie, si am avea educatie, sanatate si protectie sociala de calitate. Dar ca s-ai vad furati de altii…
5 Unii chiar nu inteleg rostul radarelor si al limitatoarelor de viteza.
6 Cred ca la noi coruptia va disparea cand va disparea ultima generatie care a prins comunismul, dar ce va fi in locul ei, mama-mama! De aia mi-as dori sa ma pensionez la o mare calda.
Comentariu beton!16
articolul lui ilișoi e o mizerie, distribuit într-o veselie. trăiesc în țara în care adulții urăsc copiii și nu înțeleg de ce.
Comentariu beton!22
@Berenger, Ilisoi un băiat simpatic, dar trăiește inevitabil și frustrările copilăriei proprii.
2. Exercițiul gândirii… la clasă am învățat teoria, iar „în spatele blocului” am aplicat practic. Între a da pagina la o carte-cozonac și un scroll la o chestie de 1min (că se plictisește privitorul), se cam alege scrollul că e mai simplu. Mie mi-a plăcut școala (gen 1980), au fost materii la care am învățat de drag și la altele pentru că a trebuit. Acum, când plăcerile mele au rămas doar hobby-uri, îmi pare rău că nu am avut oportunitatea informatică de acum. Mi-a plăcut lingvistica, iar în 1999, anul 1, învățam după un „manual” din 1980, singurul din toată biblioteca centrală a Galațiului. Dar acum? Sau istoria care nu este în manual sau compilații comunistoide, singurele care se găseau. Îmi aduc aminte când a apărut Keith Hitchins la biblioteca, era cartea rezervată pe luni înainte, doar la sala de lectură. Ce ne folosește în viață? În liceu am făcut „limbi străine-turism” (EN, FR), apoi istorie-engleză (prima generație de Erasmus din facultate, în Aachen pe istorie). Și? Am lucrat 7 ani pe vase de croazieră ca crupier (yeah, baby…matematică și formule de calcul la greu), apoi alți 7 ani în corporație pe meleaguri băștinoase (excell, dragostea mea) iar de 4 ani sunt pe servicii financiar-contabile și „cercetare și analiză” pe chestii legislative. Dacă nu aș fi avut exercițiul gândirii și al învățării….
4. Suntem deja în război. Da, în RO nu e cu tranșee sau bombardamente, dar este informațional, economic, ecologic…hibridul în toata splendoarea lui. UE așa cum o știm probabil că nu va mai fi. (O probabilitate implică o posibilitate, dar o posibilitate nu implică o probabilitate). Sunt 3 factori majori care sunt pe cale de izbire: agresiunea rusiei asupra Europei, invazia migranților și politicile „coadă de topor” din vest, și factorul eco-demografic. Fonduri UE sunt și în Austria sau Franța, dar reprezintă o sumă infimă pe care nimeni nu se mai înghesuie să o ia. Grosso modo, dacă pică Ucraina, pică Europa până unde îi va durea pe UK si USA. (O chestie superficială… nicio armată Europeană nu a fost implicată intr-un război amplu în ultimii …insert here. Pe când rusia… Apoi, este și fibra umană. Ciolovecii pot să crape cu milioanele, vor primi o medalie și titlul de Erou și gata, pe când dincoace….)
Comentariu beton!12
O să comentez numai la 2, că dacă comentez la 4 mă linșează spălații pe creier care repetă de pensiile „speciale” ce au auzit ei la tv, că să gândească singuri nu-s capabili.
So: la 2, am reușit, cu greu, să citesc până a zis de cum încap toate manualele pe o tabletă care încape în buzunar. Am avut un prof la facultate, o mare somitate, care zicea că în ultimii ani se scrie mai mult decât se citește. Inclusiv în presă se aplică asta. Dovadă e nenea ăsta care a scris articolul. El e fix exemplul idiocrației despre care vorbește. Mi se pare de noaptea minții să sugerezi faza aia cu tabletele când o foarte, dar foarte mare parte a copiilor din țara asta merg la școli cu buda în fundul curții, merg pe jos la școală kilometri întregi, merg la școală o zi un frate, o zi alt frate că împart copiii încălțămintea. O grămadă n-au curent electric în case, n-au ce mânca, n-au ce îmbrăca, cer de la Moș Crăciun biscuiți și piure cu carne. Să vii tu, din fotoliu, din București/Cluj/Timișoara, într-o pauză de Netflix și în timp ce aștepți să vină curierul Glovo, și să sugerezi că, în țara în care 250.000 de copii se culcă seara flămânzi, soluția pentru ghiozdanele de 15 kile e tableta pe care încap toate manualele, denotă faptul că ești total rupt de realitatea socială. Sau doar imbecil.
Comentariu beton!35
Nu-i chiar asa, Viorel a crescut in orfelinat in Botosani, tocmai din saracie, mama lui n-avea cu ce sa-l creasca langa ceilalti copii. Sansa lui de-a se ridica a fost exact educatia. Am citit si articolele inspirate din munca sezoniera la strans mere in Falticeni, n-a fost necesitate, dar cu siguranta stie multe despre scolile cu buda in fundul curtii.
Comentariu beton!29
Știu cine e Ilișoi, că n-am ieșit din peșteră. Cu atât mai mult e o mizerie articolul ăla, că știe multe despre asta și totuși vine cu cretinisme gen „încap manualele pe tabletă”. Cam așa-i când uiți de unde ai plecat, îmbătat de faimă.
Comentariu beton!11
Sugestia aceea era de fapt o ironie la adresa plângerilor că ghiozdanul e prea greu. Nu i aparține autorului această sugestie, ci părinților și elevilor din mediul urban care își permit mult mai mult decât să meargă la școală.
Mie îmi place ca am început sa cunosc comentatorii😁 De exemplu, la un comentariu apare:.. sa fie împușcați… ; și zic: ăsta e John Temple. Da, el era 🤣🤣🤣
Comentariu beton!24
Hei, și câțiva „penis”. Nu mulți, doar câți sunt necesari.
Comentariu beton!11
Ete, penis.
Comentariu beton!11
2. Sunt și nu sunt de acord cu el.
Pe de o parte, este adevărat că azi copiii au materie incomparabil mai multă și mai grea decât pe vremea noastră (am văzut acum 2 ani un caiet de vacanță al unui copil de 8 ani; printre altele, i se cerea să explice tâlcul basmului ”Hainele cele noi ale împăratului”. E printre voi cineva care s-ar fi prins la 8 ani de metafora hainelor inexistente și ce vrea să exprime? Eu nici vorbă, sincer vă spun).
Pe de altă parte însă, nicio extremă nu e bună. Am văzut multe exemple din categoria ”copilului meu nu-i place matematica, de ce să fie obligat să o învețe, el altceva vrea să facă în viață și nu-i va trebui” sau ”ca să vină de drag la școală, copiii trebuie să aleagă materiile care le plac și numai pe alea să le facă”, ”va da oricum de greutăți în viață, de ce să se chinuie din școală” etc.
Nu sunt deloc de acord cu această abordare, vă dați seama. Interesant însă, chiar aseară am fost pusă la colț într-o discuție care dezbătea exact articolul ăsta, pe motiv că astfel de exemple duc la generalizări care vor cauza banalizarea subiectului, sau așa ceva.
Asta-n condițiile în care examenele de la evaluarea națională au fost oricum ultrasimplificate, ca să iasă chipeș procentul de promovați și să se poată umple toate liceele; nu cred că-i niciun pericol de banalizare, așadar… 🙄
4. Foarte interesant pusă problema și dureros de real. Cred că vor lua alte și alte împrumuturi, ca să poată plăti pensiile și întreținerea infrastructurii. Altă cale eu nu văd. România va aluneca încă niște pași spre sărăcie.
„azi copiii au materie incomparabil mai multă și mai grea decât pe vremea noastră ”
Mă cam îndoiesc. Bine, poate depinde și de care vreme vorbim. Iar acum au la dispoziție și resursele internetului, care poate fi folosit să sintetizezi volume mari de informație și să clarifici foarte ușor anumite puncte mai dificile. Poate nu neapărat pe Tik Tok, dar chiar și pe You Tube (ca un punct de plecare) găsești ajutor .
„E printre voi cineva care s-ar fi prins la 8 ani de metafora hainelor inexistente și ce vrea să exprime? Eu nici vorbă, sincer vă spun).”
Da. Nu e chiar atât de complicat, și avem tendința de a subestima cât îl duce capul pe un copil.
Comentariu beton!20
@Peredhil, eu am admis că la 8 ani nu m-ar fi dus capul să identific mesajul din basmul cu pricina, motiv să-mi exprim admirația pentru copiii de vârsta asta care pot 🙂
Am realizat că mai voisem să spun ceva: sunt de acord cu Ilișoi când spune că nimic din ceea ce înveți nu este inutil, chiar dacă-n fapt nu vei aplica niciodată acel ceva; antrenamentul creierului și flexibilitatea în gândire sunt de neprețuit. Iertare că mă dau de exemplu, dar mi-s cea mai la îndemână, vorba ceea: am detestat profund matematica (dar a trebuit s-o învăț, cel puțin până la admiterea la liceu) și am fost ceea ce am numi o umanistă; am învățat multe din chestiile considerate azi balast și-mi aduc aminte foarte puține chestii din istorie de exemplu, raportat la câte am fost obligată să învăț; dar, deși am făcut o facultate umană, azi lucrez într-un domeniu pur tehnic, pe care l-am învățat de la zero.
Sunt convinsă că flexibilitatea creierului, antrenată în școală, a jucat un rol esențial în asta. Că în mod sigur nu-s vreun geniu. Și ca mine, sunt foarte mulți ’70-iști și ’80-iști. Nu știu cum stau lucrurile cu cei născuți după ’90, însă…
Comentariu beton!18
1.La punctul 1, concluzia sociologica este ca saracia si instabilitatea te imping in general spre decizii imediate si spre gandire pe termen scurt. De aia nu prea exista lideri „saraci si cinstiti” – saracii care ajung brusc la robinetul cu bani nu prea au cum sa fie cinstiti (si nu e vorba despre rautate, ci doar despre natura umana si de mijloacele ei de adaptare – daca mereu ai fost fortat sa te gandesti doar la ziua de maine, cum vei reusi brusc sa planifici pe 4 ani?).
2. Imi place Viorel Ilisoi, dar nu are dreptate. Sunt pline cabinetele psihologilor de olimpici competitivi si cu note uriase care au invatat foarte tarziu ca viata se castiga doar miscandu-te pe orizontala, nu luptandu-te pe verticala cu adversari care oricum iau startul inaintea ta. Nu doar in Romania apare fenomenul asta: scoala este un sistem artificial de competitie. E in regula sa dovedesti ca poti sta 6 ore intr-un loc si munci, e chiar vital, dar diploma de la olimpiada de biologie dintr-a sasea nu te va face cercetator.
4. Nu sunt foarte sigur ca ala e anul (mai ales ca omul presupune ca UE va mai avea ce integra din Ucraina in 2026 si ca decretii vor incepe sa se pensioneze in masa), dar fenomenul si concluziile sunt reale.
6. Mi se pare bizar cum din topurile de coruptie lipseste mereu SUA, care-si ascunde corporatocratia in spatele ideii de „lobby”. Daca urmaresti 2-3 sezoane din Last Week Tonight numeri mai multe spagi decat a vazut Nastase in viata lui. Si totusi, SUA, o tara care a legalizat opioide legale, unde firmele de Internet si Electricitate au monopol absolut si unde sindicatele si drepturile angajatului aproape ca nu exista, are tupeul sa tina lungi prelegeri despre etica si deontologie…
Comentariu beton!30
la Ilișoi sunt în ușor dezacord cu tine; dacă citești articolul în modúl, are sens ce zice; are însă un alt articol care nu mi-a plăcut, ăla cu radierele…
Cumva inteleg plangerea referitoare la programa si la transformarea copiiler in fulgisori fragili, dar nu pot sa recomand ideea de competitivitate ca solutie la ceva.
@Krossfire, copiii se vor ”lovi” de competitivitate tot restul vieții lor. Crescându-i în glob de sticlă și cocolindu-i permanent nu vor fi pregătiți pentru real life. Ba dimpotrivă. Și pe termen ceva mai lung, poate ieși nasol de tot.
”Parenting-ul” actual, care pledează pentru a feri copilul de orice, reprezintă calea cea mai sigură spre un adult snowflake, panseluță care-o sa leșine și-o să se simtă agresat inclusiv când dă laptele-n foc.
Am o prietenă care a emigrat cu întreaga familie, inclusiv baieții de 12 si 14 ani la momentul respectiv, în Canada. Acum sunt mari, au absolvit si universitatea între timp. Eh, au fost șocați să vadă câți colegi de-ai lor au abandonat studiile, ba s-au petrecut și tragedii (sinucideri), fiindcă diferența dintre ce fusese până atunci ca nivel și cerințe, și universitate era imensă. Nu au fost pregătiți niciun moment pentru așa ceva, nu cunoscuseră apăsarea reală a unui deadline, nu știau ce-i aia “pressure” și ce înseamnă viața reală în ansamblul ei – unde nu e totul numai apă de roze, cum fuseseră ei crescuți să creadă.
Copiii prietenei mele, venind din Romania și nefiind crescuți numai cu vaisanufiestresatșipresatcopilul, s-au adaptat imediat și au absolvit cu bine.
Desigur, e un exemplu extrapolat, dar care se poate aplica si la articolul despre care discutăm. Oricum, nu e ca și cum opinia noastră poate schimba ceva. Tendința de-a feri copiii de orice se propagă tot mai puternic. Dar, asta e. Le doresc mult succes părinților când copiii lor vor afla că, vorba cântecului, “it’s a cruel world out there”.
Comentariu beton!14
@Krossfire Este și SUA în clasament, poate cam sus, dar sunt acolo.
Anukoi: I-as fi pus in top 5 😉
Greta: Sunt doua lucruri complet diferite. Competitivitatea artificiala predata in scoli este pur nociva. Am invatat sa lucrez corect in echipa la facultate si la munca, ca pana atunci faceam echipe doar pentru a le sabota concurand intre noi. Am fost fix genul overachiever si desi am ajuns mai bine decat multi altii (si nu m-am dus la psiholog pentru asta – nu ca n-am avut ulterior alte motive), as zice ca oamenii „smart enough”, dar mai flexibili au prins bucatile mai mari de cascaval. De altfel, le si meritau, pentru ca performanta academica nu e o virtute in sine.
Acum na, ca e plin de „helicopter parents” care creeaza elevi si studenti care fac plangeri ca profu’ a ridicat tonul. Ai tone de studenti care chiulesc tot semestrul ca apoi sa planga la rectorat pentru a trece, dar aici e si vina sistemelor de invatamant (inclusiv al nostru) care recompenseaza numarul de elevi, nu calitatea lor.
Totusi, e o diferenta intre a-i explica celui mic ca lumea e cruda, ca nu toti iti vor binele si ca uneori mai faci sau inveti si lucruri care nu-ti plac si intee a-i spune ca olimpiadele sunt ceva ok (nu sunt, in forma actuala sunt toxice) si ca valoarea lor ca fiinte umane se masoara in note de 10 la geografie. E ok sa ai un copil cu note bune si constiincios, dar nu unul care exceleaza de dragul performantei academice si nu unul care stie ca va fi pedepsit pentru un opt la fizica (fizica de liceu e mizerabila, apropo).
Competitivitatea in INTERIORUL unei comunitati e…moartea comunitatii.
Cand comunitatea e formata din copii, ii distruge, pur si simplu. Multe din tarele actuale ale societatii romanesti inclusiv unele dintre psihozele de care sufera sunt rezultatul competitivitatii bolnave practicate pe copiii generatiei noastre de scoala romaneasca.
Competitivitate nociva + autoritarism abuziv = dezastrul generatiei noastre.
1. mi-am luat biletele pentru 28 decembrie la brîncuși pe 21 octombrie.
am rezervări făcute pentru ieșirile de la vară (două, depinzând de datele unor concerte) făcute încă din septembrie.
2. articolul lui ilișoi e o mizerie. a scris lucruri false, total neadevărate, care nu îi arată decât totala ignoranță în domeniu. e fals când spune că materia e doar un sfert de pe vremea lui, nu s-a uitat pe un manual de decenii, e fals când vorbește de programul lejer al elevilor de azi (7 ore pe zi + 4-5 acasă la 13 ani, e fals când spune că manualele sunt subțiri ca niște fițuici, când ghiozdanele ajung în gimnaziu la 15 kg.
dar cel mai rău e e disprețul hăhăit („Subit ne îngrijorează coloana vertebrală a elevilor, să nu se deformeze sub greutatea ghiozdanului (când toate manualele ar putea să încapă într-o tabletă purtată lejer în buzunăraș). Să nu stea copilașii prea mult la școală, că obosesc.”), pe care nu-l pot cataloga decât expresia unei combinații mizere de ignoranță, rea-voință și răutate gratuită. omul ăsta chiar urăște copiii, nu știe nimic despre ei, dar se dă mare expert.
Comentariu beton!22
Toate au o explicație, ti-am răspuns mai sus! Poate că e exagerat să spunem că urăște copiii, dar ceva din copilăria lui sigur se întrevede in articol.
pe mine nu mă interesează explicațiile pentru ce scrie el, ci mă deranjează falsul, agresivitatea total nătângă la adresa copiilor și, în egală măsură, succesul idioțeniei scrise de el. articolul e recomandat și aici ca fiind printre cele mai bune ale săptămânii, or asta e grav. textul e toxic, iar publicitatea de care beneficiază îl face și mai toxic.
@berenger, dacă o iei ușor pe firul articolelor de la rubrica „ce mi-a plăcut”, o să descoperi că nu o dată am pus aici articole cu care nu eram de acord. Sau eram doar parțial. Pentru că dincolo de „publicitate” exact asta se vrea această rubrică: locul unde vă aduc articole care mi-au stârnit curiozitatea.
Poate că în loc de „e grav” mergea un „mulțumesc, coaie”. Numa’ zic.
mihai, articolul îl știu de când a apărut și tocmai asta mă disperă, cât de tare e distribuit, de profesori universitari, de influenceri, de persoane care știu că gândesc, fără niciun filtru critic, fără nicio reținere, chiar cu entuziasm. or, repet, la cât e de toxic, inclusiv la adresa fetelor tale (și tu știi asta), publicitatea lui e nocivă.
Asta crezi tu. Eu cred că toată lumea are dreptul să citească orice, inclusiv Mein Kampf, după care să judece cu propriul creier dacă ce-a citit e ok sau nu.
Să știi că dacă ai un căcat băgat sub covor, nu dispare doar pentru că eviți să vorbești despre el.
aici nu e niciun câcat băgat sub covor, mizeria e a celui care o caută acolo unde nu e (că probleme sunt în altă parte în educația românească, nu în manualele-„fițuici” și prea „puținele” ore de școală). în rest, tocmai lipsa de discernământ în distribuirea tuturor aberațiilor a dus la triumful conspiraționismului, discursului antiștiințific și la dominația totală a falșilor experți în spațiul public, cum e și ilișoi pe tema educației.
Oooook. Doar conspiraționist nu fusesem până acum. 🤦
vezi că nu asta am zis!
2. Nu poți ști, tu ca părinte, care materie îi va fi necesară copilului „în viață”. Orientarea spre latura matematicoasă sau filologică, juridică, spre medicină sau arheologie se face abia prin selectarea profilului liceului. Până atunci nu mai încurajați copiii cu ziceri „nimeni nu m-a întrebat de teorema lui Pitagora”, sau „la ce-ți folosește să citești ce-au scris unii secolul trecut”. Și poate că soluția pentru manualele prea grele nu este tableta (încă inaccesibilă financiar pentru mulți) ci o gândire a domnilor profesori „oare chiar am nevoie să aibă copilul manualul la școală?”. Da, e necesar la limbi străine, la muzică și abecedarul. Dar de ce să aduci manualul la școală la istorie, geografie, matematică etc? „Munca independentă ” este un mod prin care profesorii își iau o bi-nemeritată pauză.
3. Dacă oamenii care nu-și țin câinii in lesă ar fi amendați poate se mai gândesc înainte de a se lauda ce cățel cuminte au.
4. Auzită de la un nenea înainte de alegerile din 92 „ar trebui să votăm cu țărăniștii că ăștia au pile în vest” . Am rămas tot așa, sperăm că UE o să ne tot ajute, deși suntem supărați că vor să ne impună niste reguli.
5. Troglodiți. Dar mi-ar plăcea să taie cineva panourile inteligente „Stop accidentelor. Viața are prioritate” și să ne spună și nouă cine-i geniul care a avut această idee. Sigur un teribilist al șoselelor când citește un astfel de panou va pleca fruntea rușinat și va circula ok.
6. What else is new?
Comentariu beton!11
Ce articole şi ce comentarii! Frumoasǎ zi!
4. Ar mai fi o variantǎ: In jur de 2026 decrețeii (printre care mǎ numǎr) vor lǎsa totul in urmǎ şi se vor muta in țǎri mai calde. Copiii lor vor fi deja majori, se vor descurca şi singuri, ei isi vor fi acumulat ceva bani, nu mulți, şi destula scârbǎ ca sǎ lase totul în urmǎ. Atunci vor simți pe deplin cǎ au dat aproape totul statului si politicienilor în toți anii de la revoluție şi nu au primit mai nimic la schimb.
Atunci va veni vremea lehamitei.
Comentariu beton!14
Cam da
5. Norvegia, pentru cei care nu știu e plină de limitatoare de viteză construite din asfalt ca să nu aibe probleme de întreținere, iar la deszăpezire să le rupă cu lama tractorului. Toate sunt presemnalizate cu indicatoare rutiere, iar dacă scrie 40 și tu vrei să te dai cu 50, vei simți pe mașina ta. Efectiv, geometria lor e in funcție de viteza pe care limitatoarele vor să o impună. Ahhh, mai e ceva: noaptea le vezi, pentru că au și iluminat stradal deasupra lor, plus marcaj vopsit pe asfalt.
PS : nu, nu se revoltă nimeni 🤔
Comentariu beton!23
Man, dașinormal. Nu e asta țara de pe locul 2 la corupție după Danemarca ? Și în destule cestiuni e pe podium. Cre’ că au și viziune printre multe alte calități.
Nu idealizez vreo țară sau alta. Da’ e fruntași ăștia tată la multe. Păcat că clima nu-i prea ajută…
@Oldjohn, adică la voi se deszăpezesc străzile de zăpadă până când se se văd marcajele de pe jos?
@Hârciogu, of, nici de climă nu se plânge nimeni. Vineri m-au contactat niște stresați din România dacă sunt întreg, că deh, așa zice la tv, vą e nenorocire. Au fost copaci căzuți, vântul imi împingea masina pe autostradă, dar lumea nu se plângea, au ales să circule mai prudent, chiar cu 50/h. E multă gheață pe jos acum, dar lumea a auzit sfaturile de mers pă gheață de la @MV și le aplică😜
Hai, vă las că ne ajută clima să avem zapadă pentru schi și plec la o sesiune de noapte😘😘😘
@Shoric, apreciez ironia, dar te dezamăgesc: aici strada trebuie să fie neagră, doar circulabilă. Ideea cu iluminatul era in alta frază, dar și semnul de circulatie cu limitarea de viteză și atentionarea despre obstacol sunt iluminate
@Oldjohn, a fost doar o întrebare.
5. Pe la noi prin sat au fost montate niște limitatoare de alea și după ce l-au rupt cei de la firma de deszăpezire nu s-au mai obosit să monteze altele pentru că oricum fac același lucru gropile de 20-30 cm adăncime din carosabil. Municipiu, 2024, Romaniștan, țară din estul extrem al Europei de vest.
Putin, dar si greu, ca sa zic asa!
Mi-e asa de drag viorel ilisoi, dar la articolul asta simt ca e putin pe langa-voind sa sublinueze inadecvarea pedagogiei de azi, cade in capcana idealizarii lui „pe vremea mea”…
Cred, totusi, ca merita circumstante atenuante!
Multe!
2. Școala nu este un loc de joacă… Titlul pare ales excelent ca să te facă să dai click și textul să te facă să scrii un comentariu pe care să îl ștergi și după care mai scrii unul…
@Shoric, perfectă observația
Pentru alții este chiar o metodă de învățare, prin joc și descoperire. Din păcate unii au ramas „pe vechi”
@Oldjohn, noi nu mai avem pedagogi. Oameni care să facă omuleții să vină cu plăcere la școală și aici mă referer la gimnaziu și mai departe la liceu.
S-a referit și la asta Viorel Ilișoi. Habarnam cine are dreptate dar umpic de disciplină nu strică nimănui dacă nu este dusă în extrem. Nu știu, pe vremea mea singurul învățăcel pe care l-am simțit că este pedagog a fost învățătoarea din 1-4. Pe restul i-am perceput ca torționari.
Multumesc pentru selectie. De data asta, chiar nu citisem niciun articol din cele selectate.
2. Domnul autor imi aminteste de relatia mea cu limba olandeza/neerlandeza: cand cred ca inteleg ceva ca parca seamana cu engleza o coteste spre germana si ma pierde. Asa si articolul: cand sa spuna ceva cu care as fi fost de acord, o cotea cu „pe vremea mea” si se ducea spre unde nu sunt de acord.
3. Eu si pisica o plimb(am) in lesa…
4. Varsta de pensionare a crescut la 65 de ani- din cate stiu eu. In jurul nostru suntem multi self-employed- o sa muncim cat o sa fim in stare, probabil un 30% de nevoie si un 70% pentru ca facem ce ne place, part-time.
Dupa-amiaza frumoasa tuturor!
4. Varsta de pensionare a crescut la 65 de ani- din cate stiu eu. In jurul nostru suntem multi self-employed- o sa muncim cat o sa fim in stare, probabil un 30% de nevoie si un 70% pentru ca facem ce ne place, part-time.
Cum comentați comentariile unora că din cauza pensionarilor care aleg să lucreze nu au tinerii locuri de muncă?
@Shoric: cred ca se cunoaste unde e un profesionist care munceste cu pasiune si cineva neadecvat care ocupa cu disperare un loc numai sa nu vina altii tineri.
Dupa mine nici o slujba n-ar trebui sa fie permanenta fara niste cursuri de recalificare periodice.
Sunt niste fosile in invatamant, nu mai vorbesc de profesorii universitari din medicina, ca pe astia-i cunosc, care chiar n-au ce cauta la catedra.
Pe de alta parte este si deficitul real de cadre, stai sa vezi ce-o sa fie cand or iesi la pensie medicii de familie.
1. .. de acord ca parca traim de parca maine ar fi ultima zi (nu in mod pozitiv, desigur) dar eu vad cozile pentru Brancusi ca pe ceva bun, oamenii inca sunt interesati de arta, de lucruri frumoase.
Referitor la calatorii, oare stie autorul ca vesticii au asa numitul „Ultimul minut!”, adica cumpara biletele la care renunta altii de la o zi la alta?
2. Daca scoala nu e loc de joaca, ar trebui sa devina. De ce trebuie sa fie asa de greu sa relationezi cu elevii relaxat in timp ce iti predai materia la care esti beton? Dar stai ca era o doamna profa ce zicea ca elevii si profesorii sunt categorii sociale diferite! Cred ca a zis tare ce gandeste generatia ei si autorul articolului.
Nu, scoala comunista nu era ok. Trebuia sa scriu dupa dictare zeci de pagini la aproape toate materiile ca apoi sa trebuiasca sa ma chinuisec sa aflu nu ce a zis Poetul, ci ce a zis Profa/ul! 😅
3. Ce interesant. Eu chiar m-am gandit cum ar fi sa fie invers. Sa ma duca cutu’ meu in lesa, in loc sa-l duc eu pe el! 😅
4. „Schimbari mai grave decat moartea, au fost si sunt si vor mai fi” (vorba poetului) dar in ce ne priveste, am trecut printr-o mare resetare (comunismul) si suntem deja in plin globalism, hbtqi-ul ne-a sarit miseleste in spate, intrand prin usa din dos, sorosistii la fel, Putin tropaie la granite, prin urmare ce e mai rau ni s-a intamplat deja!😅 Oare ce poate sa mai vina mai rau de-atat?
6… „cine s-ar fi asteptat la una ca asta?”. 😅 Chiar asa! Cine s-ar fi asteptat? 😅 Noroc ca suntem in Europa, in UE si in NATO ca altfel ajungeam ca tarile latino-americane.
4) încă un motiv în plus pentru care mă laud că am părăsit vaporul în flăcări.
5) am cumpărat niște nimicuri de la un moșuleț italian emigrat aici peste ocean în anii 70. A zis că inițial nu voia să rămână, dar viața a decis altceva. Acum zice că nu s-ar mai întoarce în Italia de azi. Nici nu-i mai vine să o viziteze.
1. Tot în criză, tot în criză;
— Nu am citit nicio rezolvare a autorului. Descrie și a făcut comparații, dar, nu vine cu vreo rezolvare. De-ar fi scris „Eu nu știu cum am rezolva criza asta” și ar fi fost acceptabil. Așa, am citit ceva ce nu-mi trebuie re-re-re-re-re…-re-reconfirmat. Știam și eu că suntem într-o criză perpetuă.
2. Școala nu e loc de joacă;
— La fel ca 1. dar pe speța învățământului. Autorul se rezemă pe o critică veche, încă de pe vremea Abramburicăi. Mai simplu i-ar fi fost autorului să spună „Școlile rurale scot proștii, cele urbane (cu părinți politicieni, bisnismeni, patroni etc) scot genii” și tot pe categoria aia s-ar fi poziționat. Cumva, mă miră că nu susține uciderea în masă a celor care nu reușesc și sunt puși să se chinuie pe restul vieții. Încă o dată, ar fi fost mai onest așa.
Poate dumnealui chiar vrea să fim țară de proxenetism – legal & ilegal – unde legal exportăm muncă pentru slujbe nașpa (azile de bătrâni, muncitori pe ferme de legume & fructe, șoferi de tiruri, construcții etc), iar ilegal pe prostituție, trafic de x și y, și așa mai departe.
Și tuturor pare-se că ne convine asta, din moment ce nu avem curaj (curaj din ăla nebun, fanatic) să acționăm la ușile caselor & vilelor, lucrurile merg mai departe neîntrerupt, că de nu agentu’ de poliție face popice din copiii tăi sau jandarmul local te oprește fiindcă pensia sa depinde de moartea ta dacă comentezi mai determinat.
Risc să-mi iau înjurături – în loc de ce a scris în tot articolul despre competiție, nu ar fi fost mai scurt și concis să susțină uciderea celor care nu trec un prag de notare, în timp ce părinții lor sunt mustrați că au crescut proști conform arbitrilor din învățământ și „câmpul” de muncă, recruterii/angajatorii/etc, respectiv autorul însuși? Ar fi fost tot pe tematica darwinistă.
3. Câini fără oameni în lesă;
— No comment.
4. România se apropie de marea resetare (aici vreau să vă aud părerile);
— Oare perioada de „luptă anticorupție” și cu Kovesi procuror european, totul să fi fost coregrafiat să nu obținem acces la bani sau intenționat blocați? Și dacă s-ar fi furat, teoretic, „se făcea ceva”. Știu, sună a conspirație sau pseudoconspirație, știu că risc să mă autoridiculizez. Cu toate că risc să-i insult pe susținătorii dnei Kovesi, am ajuns să gândesc alternative de ce au fost ultimii 10-13 ani și ce au fost în realitate (exemplu cel mai recent; dracnea a fost admonestat, închis și celebrat când s-a retras, dar, planurile puse în față de el au devenit realitate & unanim aprobate de toți & toate, nimeni n-a mai comentat nimic pe nicăieri)
Pe de altă parte, eu cred că vom deveni Mexicul Europei. Nici dacă dau drumul, planificat, americanii la vize, ce rezolvăm concret? Nimic. Tot muncă de jos, tot sclavie mascată pentru restul pe motiv de education sau lipsusuri pe palierul „victima e de vină în perpetuitate”.
Ce o să creadă ăștia, că dacă le zicem la europeni „Sorry, am avut acces la bani dar nu i-am absorbit, prin urmare nu putem să fim net plătitori cum v-ați dori”? Ei (partidele politice, BNR-ul…) își închipuie că nu va trebui să devenim net plătitori, dacă chiar se adeverește cum scrie acest autor? La dracu’, poate că da și nu știm noi și nu vor să ne spună, pe motiv de „secret de stat”.
De-asta, chiar mă tem că vom deveni Mexicul, să putem menține șandramaua prin banii (valutele) proveniți din droguri, proxenetism, jocuri de noroc (ca vehicule de spălat bani) și alte mișmașuri.
5. Justițiarii șoselelor;
— Italienii sunt ca românii, doar că mai fac acțiuni din ăstea de vigilență pasivă, dar, tot nu rezolvă ceva. Nu, n-am altceva de comentat, fiindcă mi se pare o chestie oarecum asemănătoare cu așa-zisele proteste din ultima perioadă.
6. România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria și Bulgaria (i-auzi, cine s-ar fi așteptat la una ca asta?);
— Traducere: cam 5 milioane și un pic de români sunt mulțumiți de situația actuală, o parte fiind minori criticați de autorul de la punctul 2, o altă parte bătrânii așteptând moartea la ușă, iar restul șmecherii.
Iartă-mă deoarece am scris prea mult, poate pe alocuri controversat. Mi-am zis să-mi destinui gândurile & suspiciunile, oricât de logice sau ridicole pot fi…