Nu credeam că este posibil ce-o să vă zic mai jos, dar, ce să vezi, în această țară chiar este posibil orice. Fiți atenți aici că n-ați mai auzit așa ceva.
După cum bine știți unii dintre voi, mi-am vândut mașina deși mai am ceva de așteptat până o să vină cea nouă. Dacă o să mai vină, că parcă se îndepărtează în loc să se apropie.
Dar pentru că i-am dat-o unuia dintre prietenii mei cei mai buni, n-am fost absolut deloc stresat cu actele, am zis că le facem când avem chef și timp. Ei bine, săptămâna asta se pare c-a venit momentul ăla când avem chef și timp.
Nu vă speriați, nu m-a apucat pe mine brusc hărnicia, dacă era după mine mai amânam măcar o lună-două sau până-mi venea mașina. Dar m-a sunat omul meu să-mi explice că el când a zis despre „chef și timp” se gândea la zile, nu la luni sau ani. Bine, șef, hai să facem actele dacă te-ai pus așa pe mine de marțea.
Și-am dat drumul la treabă, în sensul că am intrat pe net să văd ce trebuie să fac dacă vreau să-mi păstrez numerele de înmatriculare.
Pentru că da, vreau să-mi păstrez numerele, dar cum mai durează până îmi vine mașina nouă, am intrat pe net să văd cum se poate proceda să mi le țin la păstrare până o să le pot folosi.
Ce m-am bucurat când am găsit ce-am de făcut și mi-am dat seama cât e de simplu. Practic, se rezolvă totul integral online, nu ai decât de intrat pe un site și achitat o taxă, după care gata ți-ai pus numerele la păstrare.
Așa ar fi sunat articolul meu într-o țară care nu este România. Dar cum noi trăim în țara pe al cărei steag ar trebui să scrie „de ce să fie simplu dacă se poate să fie complicat?”, evident, lucrurile nu stau așa.
Da, intri pe un site. Da, accesezi secțiunea „servicii integral online”. Da, plătești o taxă. Da, ți-ai rezervat numerele.
Singurul lucru pe care nu ți-l spune nimeni și pe care-l afli doar când încerci să parcurgi online toți pașii de mai sus, este ăsta:
„Pentru accesarea acestui serviciu aveți nevoie de un cont. Contul se poate obține la ghișeul oricărui Serviciu Public Comunitar Regim Permise de conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.”
Dacă nu înțelegeți ce vrea să spună textul de mai sus, vă traduc eu: ca să poți să accesezi secțiunea „servicii integral online” trebuie să mergi la Direcția Permise și înmatriculări să-ți dea user și parolă. Probabil scrise cu pixul pe o foaie, ca să fie cât mai online posibil.
Băi, dacă n-ar fi atât de trist, ar fi de râs.
Ca să nu ziceți că aberez, aveți mai jos printscreen făcut pe site-ului Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, după accesarea secțiunii SERVICII INTEGRAL ONLINE. V-am numerotat doar pașii. Caseta aia de sus, ce conține textul care-ți spune că trebuie să mergi la poliție dacă vrei să-ți faci cont, apare imediat după pasul 2.
Lasă că mi-e foarte greu să înțeleg de ce trebuie să te deplasezi până la ei pentru un cont banal de user, dar mi-e de-a dreptul imposibil să pricep de ce asta se află în secțiunea SERVICII INTEGRAL ONLINE. De ce, dacă știi foarte bine că nu e nimic integral online și c-o să pui omul pe drumuri? DE CE? Doar ca să sune a bătaie de joc și a ne doare în fund? Că altă explicație nu am.
Băi, nu știu, dar eu când aud povești de prin alte țări, în care oamenii spun cum rezolvă online și relaxați situații din astea birocratice, trimițând maximum un email, mă umflă plânsul. După care mă iau nervii când îmi dau seama că în țara asta n-o să fie niciodată simplu. N-are cum.
Uite, ca să vorbim strict pe subiectul ăsta. Sunteți o grămadă pe-aici care trăiți in alte țări. Îmi ziceți și mie cât de simplu sau cât de complicat este la voi să înmatriculați o mașină?
Dacă locuiți în România și aveți povești despre modul în care birocrația românească ține să fie „speciala”, sunteți bineveniți să le spuneți, desigur.
Epilog
Tot ce-ați citit mai sus apucasem să scriu după scurta dar viguroasa mea interacțiune online cu site-ul Direcției Permise. După care mi-am învins procrastinarea, m-am ridicat de pe canapea și m-am dus să înfrunt birocrații la ei acasă, în locul unde nici timpul nu curge.
M-am dus așa la plezneală, fără programare, hotărât să-mi pun încă o dată ceacrele la bătaie. Am avut noroc, după trei ghișee unde mi s-au indicat alte ghișee unde să merg, până la urmă am ajuns unde trebuie și nu era coadă. Măcar atat.
Userul și parola nu mi-au fost scrise cu pixul, ci tipărite la imprimantă. Tot pe hârtie, ca sălbaticii, dar la imprimantă. M-am simțit ca un învingător când a apărut fata aia, polițista, cu foaia mea în mână. Am spus un „mulțumesc” și-am dat să mă car de-acolo, mulțumit că scăpasem așa rapid.
– Unde plecați? Încercați să vedeți dacă vă puteți conecta cu user-ul și parola, a venit sec recomandarea de după ghișeu.
– Lăsați că încerc acasă.
– Treaba dumneavoastră, da’ să nu veniți la mine că nu v-a mers, c-au mai pățit și alții.
La auzul acestor vorbe pline de duh, n-am mai plecat nicăieri, m-am apucat să verific dacă-mi merg userul și parola. Doar că, ce să vezi, telefonul meu n-avea semnal în clădire, iar poliția română n-avea internet. Cum ar fi fost să aibă internet wireless ditamai Direcția de Permise și Înmatriculări în anno domini 2023?
Am coborât în curte, că acolo aveam internet. Au mers userul și parola. M-am simțit ca și cum am învins sistemul.
Sfârșit.
Acum vă aștept cu modul în care se înmatriculează mașinile în străinătate și poveștile despre birocrație autohtonă inutilă.
Io așa am pățit cu înscrierea la ghiseul.ro. Când am văzut că se poate online am fost în al nouălea cer, doar că online am putut doar să descarc formularul de înscriere, care era un pdf needitabil și trebuia completat cu pixul, apoi depus la primărie, la taxe și impozite și în termen de doar 7 zile am fost chemat să mi se dea pe hârtie un user și o parolă. Nu știu cum e acum, dar când a apărut ghiseul.ro așa mergeau lucrurile.🤔
Comentariu beton!30
acolo s-a rezolvat; am făcut io on-line anul ăsta;
Comentariu beton!22
@costicăm, da, dar aia a fost și ultima dată când am călcat pe acolo! Eu zic că a meritat efortul!😀
Așa e și acum, doar că se dă pe loc, nu după câteva zile. Mai mult, așa e la toate instituțiile statului. Te înscrii, faci unn drum de prost după user și parolă și, voila!
@Timmy, este ultimul drum la ei ca sa le spui „adio”. Nu poti sa ii parasesti asa, oricum.
Pe ghiseul merge dacă ai un card pe numele tau
S-a rezolvat de vreo câțiva ani
la politie nu am avut experiente, dar am avut la scoala. am vrut sa merg cu fata la schi in timpul scolii si trebuia aprobare de la director. primul gand firesc a fost sa trimit cererea pe mail. secretara a zis ca nu, nu se poate. wtf cum adica nu se poate ? fac operatiuni care implica multi bani exclusiv online si nu pot trimite o amarata de cerere fara nici o semnificatie valorica? nu , nu se poate. ok. fost consoarta isi ia zi libera si merge personal. scoala este in centru si este destul d egreu de ajuns, nu sunt parcari, etc. adica dureaza. cand ajunge acolo acelasi raspuns. domnul director nu este, nu pot sa va primesc cererea. adica? pai dar ii puteti da numar de inregistrare. nu, nu, ca nu se poate ? alt wtf. sistem stupid de stat. asa ca am rezolvat cum trebuia sa rezolv de la inceput, am scos un medical de 5 zile, am instruit copilul sa taca din gura, ne-am urcat in masina si am plecat in Austria. cam tot ce este de stat denota incompetenta, stupiditate si prostie, iar noi platim pentru asta. de multe ori prefer sa platesc avocatul firmei sau contabila sa rezolve orice problema legata de interactiunea cu statul. e mai sanatos pentru sanatatea mea mentala.
Comentariu beton!57
@Razvan – esti pe bune?
Daca iti mai aduci tu aminte era, parca anul trecut, un cetatean (tot un romanache doar ca stabilit in Germania) care a fost maxim de contrariat ca l-au oprit aia la aeroport cand vroia sa plece in vacanta cu copilul (tot in timpul scolii) si nu numai ca l-au intors din drum dar i-au fwtut si o amenda ca sa-l sature de figuri din astea.
Mi-as dori sa se aplice ceva de genul si in cazul asta. Cu un plus legat de un dosarel penal pentru doctorul ala care ti-a eliberat CM-ul ala fals.
DECI:
UNU – NU modificam programul copilului! Cand are scoala, copilul merge la scoala, cand are vacanta, merge in vacanta, punct!
DOI – ski-ul NU e vreo urgenta si nici vreun motiv intemeiat pentru a solicita o exceptare de la regula!
TREI – NU facem fals/uz de fals si NU scoatem un CM de-ampulea!
PATRU – si, mai ales, NU invatam si copilul ca „maradonele” asta sunt OK si nici NU-l facem complice prin faptul ca il „instruim sa taca din gura”!
Ca statul roman e prost/dobitoc/birocratic, asta sunt 100% de acord, dar motivul pentru care situatia e cum e suntem (si) NOI care cautam/gasim intotdeauna solutii sa ocolim regula in loc sa o respectam.
OBS 1 – Vrem o tara ca afara, dar sa o faca altii!
OBS 2 – Avem si analfabeti functional care dau like/manute verzi la genul asta de comportament … FMM viata!
Comentariu beton!232
Umm nu-mi dau seama daca trollezi sau nu…dar poate e nevoie sa te vada directorul la fata atunci cand te duci sa ceri sa-ti fie scutit copilul de scoala o saptamana ca sa pleci in vacanta. Nu prea se compara „fac o cerere, am nevoie de pastrarea unui numar de inmatriculare, am acte despre masina/mine pe care le pot trimite online” cu „vreau sa bend the rules si sa nu-mi sanctionati copilul fiindca el merge la ski in timp ce restul clasei da test la Civica”.
Comentariu beton!40
Ups, cam aiurea exemplu, exact cum scrie Crypto mai sus, in Germania te intorcea Politia de pe aeroport, sau mai au uneori și controale pe Autobahn. Si baietii aia chiar nu glumesc.
A doua oara nu îți mai trebuia, ca iese nu doar cu amenda usturatoare, ci și consemnare in acte. Ca si-au dat seama ca altfel nu merge, era exod cu câteva zile înainte de vacanțe Și da, e normal sa faca Poliția asta, caci scolarii au drepturi pe care părinții le incalca. Și nici doctorul nu ar sta prea bine la o faza din asta, caci se vede clar ca nu e nimeni in „medical”.
Na, nu e fain, dar asta e legea. Ah, ca în România nu e aplicata e una, dar gândește-te ce învață fiica ta din toate astea.
Comentariu beton!39
@Cryptoprocta ferox, perfect spus, asta e adevarul pe care multi romani refuza sa il vada. Sau se prefac ca nu il vad. Statul e asa pentru ca si romanii sunt asa.
Ai punctat foarte bine. Ce pretentii sa ai de la un stat normal cand insasi oamenii nu sunt normali, cand oamenii scot CM false doar sa isi duca fata in timpul scolii la schi.
Cum sa ai un stat sanatos cand cetatenii sunt bolnavi, cand nu respecta reguli elementare pentru ca ei considera ca nevoile lor sunt urgente, desi nici macar nevoi nu sunt.
Vrem respect, dar nu oferim respect.
Vrem o tara ca afara, dar doar la beneficii, nu si la reguli si obligații, ca alea sunt pentru fraieri.
Omul a descris cu seninatate o infractiune, ca asta a facut, de parca ar fi cel mai normal lucru din lume.
Ca statul sa se schimbe, trebuie mai intai oamenii sa se schimbe.
Avand in vedere ca sunt, momentan, 10 persoane care ii aproba comportamentul, greu de crezut ca se va schimba ceva.
Comentariu beton!48
Ingrijorator nu e doar ca Razvan a luat copilul o saptamana de la scoala, nici ca medicul i-a dat CM fals (la naiba, sunt atatia medici care dau adeverinte de vaccinare false si nenorocesc alti copii, ce sa ne mai miram), dar alea 11 manutze verzi care sunt in clipa asta…
@Cryptoprocta ferox, de asta-i urasc romanii pe nemti, printre altele. Ca nu e tara unde chiar sa-ti faci mendrele cum iti tuna.
Si nu, aia care au dat manutza verde nu-s analfabeti functional. Pur si simplu fac si ei la fel. De unde si tragismul situatiei.
Comentariu beton!31
doamne fereste, sari de la una la alta si ma jignesti fara sa stii nimic . cum ai ajuns la concluzia ca nu contribui sa fac o tara ca afara de la o postare amuzanta cu iz de pamflet numai tu stii. si in realitate ai acest obicei sa judeci sau doar pe net?
sunt 17 manute verzi pana la ora asta si sunt curios daca aveti copii careva, pentru ca daca aveti atunci ati sti ca sunt 10 zile pe an scolar in care LEGAL am dreptul sa imi iau copilul de la scoala pe baza unei simple cereri, indiferent daca ma duc la schi, stau cu el acasa, sau whatever. postarea era despre dificultatea de a depune o cerere simpla intr-o era digitala. In rest eram in acord cu regulamentul scolii respective care imi permitea sa fac asta.
inainte de a judeca uneori este mai bine sa ne interesam si care sunt faptele. 🙂
Comentariu beton!21
Știu pe cineva care scria scutiri copilului,în generală, sa meargă în vacanță. Ce sa vezi, a crescut copilul, și acum, ca e la liceu, mersul la școală a devenit opțional pentru el. Dacă face prea multe absențe, scrie mami scutiri și adeverințe medicale ca la concurs. După care MAMI se plânge ca nu-i place copilului școală.😑 Cum îi crești, așa îi ai.
Comentariu beton!13
@Razvan, si la fel de LEGAL este sa ceri un CM nejustificat? Vorba cuiva de mai sus, bine o mai inveti pe fiica ta … se va descurca in viata.
Nici nu mai discut de medicul care ti l-a dat.
Manutzele verzi sunt de la cei care vor o tara ca afara. Dar nu sa o faca ei. Ei „se descurca”.
Comentariu beton!20
@Razvane, din moment ce ai ajuns la concluzia ca hai sa incalc regulile sa imi duc fata la schi pe baza unui CM fals, nu e evident ca ti se rupe de reguli si NU CONTRIBUI la a avea o tara ca afara?
In alte tari, alea civilizate, nu se face asa, tu ai considerat ca e normal, ai pus nevoia ta inaintea celorlalti pe principiul da-o dracu de scoala, e musai sa ma duc acum la schi si da-le naibii de reguli, lasa ca le ocolesc eu cu o infractiune.
Si tot tu pozezi in victima? Nu, domne, asemenea actiuni nu fac altceva decat sa îngroape si mai mult tara in mocirla. Si daca nu vezi asta si tu tot crezi ca asa contribui la a avea o tara ca afara, atunci iti cam meriti jignirile.
E ca si cum un hot prins in flagrant s-ar plange: Da’ ce-am facut domne, era usa deschisa, am intrat, puteam sa nu intru?
Comentariu beton!21
@Răzvan, de acord cu tine! faptul că ți-au acceptat scutirea medicală, după ce nu ți-au acceptat cererea de învoire, denotă incompetență! și nepăsare!
era clar că scutirea aia medicală e un fals în acte, făcut de medic. ca un concediu medical fals. sancționabil de lege.
în primul rând, ca părinte, ai dreptul de a face cerere pt motivarea a 40 de absențe/an.
nu înseamnă că ai dreptul de a face o cerere de învoire în avans pt 10 zile consecutive.
în al doilea rând, cererea aia de învoire se face pt niște motive justificate. motive familiale, care înseamnă o zi-două, hai, trei.
nu 5 zile consecutive de învoire. că aia nu mai e învoire, e.. nesimțire.
nu mai zic ce o fi priceput ăl copil.. că școala e opțională, lipsită de importanță, dacă vacanța primează?
încă un lucru: stupiditate și prostie sunt sinonime.
Comentariu beton!78
Va repeziți la beregata omului cu avant proletar, dar sunt niște mici nuanțe (nu predic practica asta, m-am gândit sa o aplic si eu, doar ca nu am vrut sa fac fals in acte – mai ales ca la noi in tara erau controale de la inspectorat exact in perioada dinainte si de dupa vacante, pentru ca foarte multi copiii din familii de expați se … îmbolnăveau subit deodată).
Daca aveți curiozitatea sa căutați cat costa un hotel/sejur intr-o stațiune de ski in timpul vacantelor școlare, comparat cu perioada imediat anterioara/următoare, o sa vedeți cu cat cinism umfla horeca preturile pentru acest public captiv, care legal poate merge in vacanta cu familia doar in aceste perioade de vacanta școlară.
Din fericire in tara in care suntem acum nu au aceleași perioade de vacanta cu mainland EU, si putem sa mergem in UE la ski in afara sezonului de jumulit familii cu copii.
@sebybv, uite, eu știu cât costă.
în Abtenau, din 22.12, 3 nopți cazare, ***, 339 €, pt 2 persoane. 1 copil, suplimentar, 15€.
131 km de pârtii bune, variate. chiar și cu porțiuni de cupă mondială, dacă te țin genunchii.
pt 4 nopți, plătesc 399€.
zici tu că-s jumulite de bani familiile cu copii, dacă aleg Austria-n perioada vacanței?
și noi am avut copiii la școală, i-am dus și noi la ski.. în vacanțe.
m-am săturat de „nuanțe”. unde-i lege, nu-i tocmeală!
altfel, dacă noi, cetățenii, nu respectăm legea și regulile, hai să nu mai tot comentăm că statul nu ne face, statul nu ne respectă, statul nu implementează, statul nu ne dă, statul nu ne asigură etc.
Comentariu beton!49
Wtf, Răzvan!
Comentariu beton!13
@Cryptoprocta ferox Razvan s-a dus în Austria, ăia nu stau la curul turiștilor dacă au sau nu copii la școală. Nemții recurg și ei la toate tertipurile posibile ca să meargă în vacanțe cu copii exact când nu este vacanță școlară pentru că fix atunci când sunt vacanțele școlare germane peste tot bubuie intolerabil prețurile – s-au învățat toți cu portofelele germanilor. Atât la cazare cât și la toate ălea obișnuite în concedii, independent de faptul că e sezon estival – când se termină vacanțele ălea apar peste tot reduceri babane în Italia, Spania, Croația, Slovenia etc etc.
Cu falsurile, aia e. Și la mine la muncă mi-ar accepta bucuroși orice concediu medical cât de lung – dacă se îndură medicul să dea. E o situație proastă de aia când faci tâmpenia de a pune toate ouăle în același coș, adică un singur client mare și lat – îi merge bine, merge bine și la mine, îi merge prost și atunci e jale la mine. De la 8 am ajuns 5 (3 dați afară) și mai trebuie redistribuiți în alte secții încă 2. Nu știți cât brainstorming face atât conducerea secției, cât și a fabricii bașca Betriebsrat-ul (un fel de sindicat al fabricii) să rezolve problema de a nu pierde muncitorii. Au agățat la treaba asta și Arbeitsamt-ul ca să nu ajungă să ne plătească șomajul tehnic.
Nu e kosher deloc, dar nemții sunt pragmatici. Important e să rezolvi problema cu consecințe minime. Întotdeauna se poate merge și pe alături dacă nu se poate pe drum. Dacă reușești să ajungi la ski cu copii în timpul școlii nimeni n-o să cârcotească. Dacă rezolvi și cu școala, și să nu te dibuie polițiștii.
N-am zis astea că aprob cum a procedat @Razvan sau achiesez la practici infracționale. Doar că asta e realitatea, se merge pe brânci pe sub toate ălea cu școala și poliția. Eu n-am avut nevoie să recurg la de ăstea, nu înseamnă că nu mi-ar conveni.
hă hă hă! la noi la firmă se ter’nă 2 leasing-uri zilele astea și așa frumos m-am dat la fund…
da’ altceva voiam să spun: fără coadă toporul nu poate tăia pădurea, nu? așa și cu abominațiile astea de aplicații (de la stat sau private), ele nu ar putea exista în halurile respective dacă programatorii ar avea o minimă educație, bun simț și respect pentru profesie și de sine…
Comentariu beton!11
Zici că e vina programatorilor? Păi softul a generat parola pentru userul Vasilescu. Din momentul ăla mai trebuia doar să-mi vină pe email, dar statul NU VREA asta.
@Mihai – asa e, ai dreptate, nu vrea statul asta pt ca dom’soara care da Print si cara foile nu va mai avea job. Pt ca daca totul e automatizat ea ce mai face?
Am rezistat 1 an si ceva in sistemul de stat, e totul intentionat facut cum e, nu e ca nu se poate, e ca nu se vrea.
Comentariu beton!14
@Marcela, cum adică ce mai face domnișoara? Păi poliția română se plânge de lipsă de personal de câte ori are ocazia.
sorry sheriff, da’ dacă „servicii integral online” nu era scris cu markăru’ de către angajatu’ statului (și nu cred, că atunci ar fi fost 99% „servici”)… e programatorul!
a, că uitam, poate ne spune un jurist dacă există încadrare pentru promisiunea asta mincinoasă; măcar un ANPC?
@costica: Orice sistem trebuie sa sustina un proces, iar al Politiei Rutiere este manual pana la momentul X. Programatorul a dezvoltat un soft si i s-a comunicat scurt ce sa NU faca. Si anume sa nu ia painea de la gura domnitei care a plimbat hartiile.
bre, da’ cum vă dați chineji!! servicii INTEGRAL online înseamnă că stai cu cwru pe scaun/canapea și dai în taste; asta a scris programatorul vieții; io însă vorbeam de respectul pentru tine, ca profesionist, care e o rara avis; sunt convins că @Răzvan cu skiul de mai sus este un cetățean peste medie, da’ (io depun mărturie că îl am) merge și așa-ul îl avem oarecum în sînge; programatorul nost’ avea alte optiuni:
1. servicii (oarecum/parțial) online
2. pus avertismentul ăla cu „o să aveți nevoie de bilețelu’ roz” înainte de a da omul cu cardu’;
probabil ar mai fi, da’ și io îs român, mi-e lene să mai gîndesc…
@costica: putem sa ne contrazicem, daca vrei 🙂 Insa eu iti spun ca programatorul, de capul lui, nu putea sa faca nimic, pentru ca nu se plateste singur. Iar Statul Roman, in mare maretia lui, a decis sa nu automatizeze si primul pas. Iar aia cu „full online” e mesajul Statului, nu al programatorului.
Nu e programatorul de vina si nici domnita care n-ar ramane fara job, ci e o problema de GDPR, respectiv de nevoie de identificare a utilizatorului. Pentru ca nu cred ca vrea cineva ca o persoana care are o copie a actului de identitate a altei persoane sa faca inmatriculari, rezervari etc in numele ei…
Pe ghiseul.ro, la anaf ca să îmi depun declarația anual, a mers sa imi fac conturi online. Și pe ambele le am demult. Ghiseul.ro cred că dinainte de pandemie, și pe SPV, în pandemie, cu confirmare video, am vorbit cu un angajat online să îmi confirm identitatea. Cardul de sănătate l-am schimbat prin bunăvoința doamnelor din Timișoara, online, corespondând pe email. Tot în pandemie. Nu știu dacă acum s-ar mai proceda așa. Dar uite că în 2020 s-a putut.
Confirm: pentru creare spv se face confirmare video. Pentru ghiseul.ro am făcut cont și am achitat impozit local acum 1 an, nu a fost nevoie de prezenta fizica la ghișeu. Încet încet poate se aliniază toate instituțiile…
În Brașov, pt SPV, a trebuit să merg după user și parolă. Anul ăsta în august s-a întâmplat.
Înre-o țară cu apă caldă care chiar e caldă și pe care dacii liberi o înjură cu sete, înmatricularea a decurs (acum niște ani buni) cam așa:
– Ajuns la oficiul de înmatriculări și luat bon de ordine: nr. 59;
– luat cu mâinile de cap la ideea că până se ajunge la numărul nostru, cresc ciuperci sub scaunele pe care ne așezaserăm; încep să mă uit discret după „Cafeteria”;
– după doar zece minute, intră numărul 50 deja; erau șapte ghișee, toate ocupate. Abandonez ideea cafelei;
– intrat, înmânat actele funcționarei, executat două semnături;
– plătit o taxă la un bancomat din incinta clădirii;
– mers peste drum, la un mic atelier unde se fac numerele de înmatriculare;
– căscat ochii la tanti cea amabilă care aplică o matriță pe plăcuța albă, ștanțează numărul și o trece apoi pe sub o mașinărie care colorează cifrele și literele în negru;
– reîntors la ghișeu, unde funcționara pune două abțibilduri oficiale pe plăcuțe;
– o zi bună, la revedere.
N-a durat nici jumătate de oră, inclusiv cu intervalul de așteptare.
Ar putea să fie și-n Germania la fel – cu birocrație, hârtii peste hârtii și bonuri date pentru hârtii și cu un singur ghișeu ocupat din șapte disponibile, dar nu se vrea, dom’le, nu se vrea.
Comentariu beton!42
Doamne ferește, m-a umflat automat invidia.
Tot acolo. Îmi expira permisul de conducere înnoit in România, acum 10 ani.
-făcut programare online, primit număr si ora programării;
-mers la autoritatea cu pricina cu o poza si cu CI;
-intrat in birou FIX la ora programării;
-dat cu subsemnatul;
-plătit la automatul din incinta;
-luat dovada valabila pana la sosirea permisului;
-mulțumesc, la revedere.
După 10 zile, a sosit permisul nou, prin posta.
Despre dosarul de pensie depus in octombrie, in România, am mai povestit aici. Am pierdut 5 zile ca sa demonstrez CAND mi-am schimbat numele.
La ce dracu´ mai e bun CNP-ul ala?
Comentariu beton!22
@Ruxandra, acum mi-ai adus aminte cat a durat sa-mi fac prima CI nemteasca, dupa primirea cetateniei: opt minute. Pe verificate.
Dupa 2 saptamani am primit invitatia de-a merge sa o ridic.
Nici nu ma mir ca nemtii sunt considerati seci si uraciosi. Nu tu o cafeluta cu colega de ghiseu, nu tu un Solitaire in timp ce oamenii stau la rand, nu tu un frecat de menta, doar isi fac treaba pentru care sunt acolo…
Plictisitor, ce sa mai discutam.
Comentariu beton!28
@ Ruxandra,
În cazul preschimbării permisului este rapid și la noi. L-am schimbat anul trecut cu programare online și taxa plătită online. Doar fișa medicală a durat mai mult.
De asemenea și la buletin a mers la fel de repede (atât taxa, cât și programarea fiind făcute online).
Ceva, ceva s-a mai mișcat și la noi (cel puțin în București), dar nu suficient.
@Claudia: nu mi-a cerut nicio fisa medicala, nimic. Doar m-a întrebat daca port ochelari când conduc. Asta, pentru ca aveam ochelarii de citit agățați de gat. Si asta, in condițiile in care am 60+ de ani.
În urma cu 3 luni ne-am cumpărat mașină, în Germania, am mers la un asigurator, cu actele mașinii. Acesta a făcut asigurarea si programarea la primărie (inclusiv pentru numerele opționale). Am mers la primărie unde am primit nr și talonul, am plecat după mașină. În 4 ore, cu tot cu drum, am luat mașina. Nu poți să iei mașina până nu o înmatriculezi și îi faci asigurarea onligatorie. Ne-am luat 2 zile libere, speram să ne ajungă😂. La înmatriculare, am completat un formular unde, am trecut contul bancar, pentru impozitul pe mașină. Nu ne-a venit să credem ce repede s-a întâmplat totul.
Hehe, la mine înmatricularea a mers tot juma’ de oră. De la numere românești. Nu s-au complicat, au făcut Erneuerung, adică reînnoire, mașina provenind inițial tot din Germania, aveam și TÜV și asigurarea pregătite. Aveau la birou niște numere gata făcute și ne-au dat din ălea. Mai nasol a fost în România, ăia de la Poliția Brașov au pus bine plăcuțele românești trimise de colegii teutoni – mi-au mâncat 6 ore din viață plimbându-mă pe la ghișee, să nu mai zic că polițiștii aveau pretenția să știu mersu’ eu fiind deja de 11 ani în Germania.
Au început să bage la înmatriculări și la acte cabine foto. Faci poza și se duce fain frumos digital la funcționar. Fără bani în plus.
Noi nici nu avem etajul doi…
Comentariu beton!51
In tarile cu apa calda se misca totul mai usor. Daca iti cumperi masina de la dealer iti fac ei toate actele. Nici nu dureaza mult. Daca faci imprumut prin banca pentru masina, se ocupa banca. Pentru o masina cumparata prin particular ai un formular. Dar si asa se rezolva usor. Cred tot prin banca. Primesti o plăcuță cu numarul de inmatriculare pentru masina prin posta, a 2-a plăcuță ti-o faci tu. Numerele de inmatriculare ti se pastreaza de la o masina la alta sau poti sa le si schimbi. Nu stiu procedura, dar cred ca tot simplu e.
Ca se iti faci cont online la banca, minister de finante, impozite si tot ce tine de stat ai ori o parola speciala pe care o primesti automat pe e-mail (mi se pare complicat si nesigur), cu un „card lezer” un aparat micut care poate sa iti citeasca cartea de identitate, cardul de bani sau printr-o aplicatie itsme. E super simplu. Eu am cont digital mai peste tot. Nu te complici, castigi timp. Asta e in Belgia.
Logica in Belgia e ca este o verificare riguroasa a persoanei cand se inregistreaza pentru cardul de identitate si cont bancar. Apoi toate serviciile sunt digitale, toate serviciile sunt integrate si pot utilza cele 2 modalitati de autentificare. Ca sa fie mai usor exista si applicatii suplimentare (Itsme, etc) care utilizeaza aceleasi conturi dar simplifica modalitatea de logare (telefon).
Cumparatul/vanzarea unei masini din Belgia e online pentru ca doar se muta dintr-un cont in altul (fix ca o tranzactie bancara). In acelasi timp vanzatorul e obligat sa faca verificarea tehnica inainte de vanzare, asa ca masina e verificata, etc. Cand cumperi/inmatriculezi o masina din strainatate trebuie sa o verifici fizic (sa o duci la ITP lor), altfel poti sa le faci totul online/posta.
La ITP am avut o roata dezumflata si s-a facut portocaliu un ecran la standul de control (sunt mai multe, ca o banda de productie). Au umflat roata, s-a facut verde, am mers mai departe.. Depinde de starea masinii, controlul tehnic obligatoriu se face apoi anual sau la doi ani. Primesti o scrisoare cu programarea in posta (sau in casuta postala electronica oficiala).
Te poti uita pe aici, e un link de pornire: https://mobilit.belgium.be/en/road/inschrijven-en-schrappen/verwerkingstijden
Situatii de genul asta au fost printre motivele are m-au facut sa parasesc tara dacilor liberi.
Traiesc de 7 ani in Marea Britanie si pot sa-ti confirm din experienta mea ca nu am avut niciodata interactiuni cu birocrati de nici un fel.
Si am schimbat cateva masini pana acum. Totul se face online in momentul cand se cumpara masina.
Vanzatorul completeaza datele lui si ale cumparatorului si noul proprietar primeste cartea masinii acasa prin posta. Dupa care cumparatorul isi face asigurare si plateste taxa de drum si poate folosi masina. Nici nu trebuie sa astepte pana vine cartea masinii.
Daca persoanele nu se descurca cu tehnologia, se completeaza o sectiune din cartea masinii, se decupeaza si se trimite prin posta la autoritati care proceseaza si trimit cartea noului proprietar.
La ultima masina s-a ocupat reprezentanta Dacia de tot pentru ca era noua.
La schimbarea permisului de conducere se procedeaza similar, se completeaza un formular care se gaseste la orice oficiu postal, se fac poze intr-o cabina de la orice supermarket mare, se pune totul in plic si se primeste permisul acasa.
La pasaport la fel, totul prin posta.
Bine, exista si avantajul ca Royal Mail nu e Posta Romana.
Nici nu vreau sa-ti explic ce frustrari m-au incercat cand a trebuit sa-mi schimb pasaportul la ambasada Romaniei din Londra din cauza felului in care esti tratat de catre toti functionarii, incepand cu portarul.
@Alexnicolae, asa e. Atata doar ca eu nu pot sa le eplic asa de tehnic😁. Uitasem de ITP-ul belgian. Si noi l-am facut la masina veche cand am vandut-o.
@Vasile, pot confirma acelasi lucru cu ambasada română din Belgia. Tanti de la ghiseu incerca sa imi explice mie ca nu m-am informat bine, ca sta informatia corecta pe site-ul ambasadei. I-am demontrat ca informatia de pe site e invechita. Asa ca a inceput sa se poarte frumos cu mine si nu a trebuit sa ma mai intorc la ambasada cu documentul necesar. L-am trimis prin posta. Ba chiar m-a si sunat sa imi spuna ca l-a primit. Cumva a incercat sa isi ceara scuze.
În țara în care îmi duc eu zilele nici nu cred că mai există ghișee, poate la muzeu 🙂
Plătesc și eu taxe și impozite pentru o mică firmă, înregistrată acum doi ani, mi-am schimbat adresa de câteva ori, dacă am avut nevoie de trimiteri pe la medici de specialitate am avut consultație online cu medicul de familie (consultație= întrebări la subiect), șamd.
Oriunde suni la telefon, încă de la început îți spune robotul că poți rezolva online fără să ai nevoie de un interlocutor! FASCINANT de-a dreptul!
Prin urmare păsărelele ciripesc până și iarna iar oamenii sunt dulci și zâmbitori și trăiesc în perfectă armonie cu natura respectând regulile scrise și nescrise 🤗
Comentariu beton!18
Bine, țara aia în care ești tu aproape c-a eliminat cash-ul… 🤷♂️
Jumate de ora in 2016 intr-un showroom dintr-o piata de masini si a doua zi am ridicat cartea de identitate de la politie, totul sa facut online si plata cu, cardul, in Ro nu am inregistrat demult pe numele meu.
Sunt multe institutii centralizate in Romania unde procedura e identica. Vrei cont online, trebuie sa te deplasezi fizic la un ghiseu. La casa de pensii e similar, primarie, etc. Motivul principal este neasumarea de responsabilitate. In principiu pentru ca vor sa fie „siguri” ca persoana X nu face cont pentru persoana Y si te cheama sa te „vada” la fata si sa se asigure sa esti tu cel din buletin / act de identitate. Normal ca in zilele noastre exista software (mai ales la banci am vazut asta) unde tii cartea de identitate in fata camerei de la laptop / telefon si se face verificarea cu fata ta imediat. Dar la noi nu s-a vrut / putut. E ca si la autostrazi unde taiem panglici si apoi reparam in 6-12 luni si refacem. Nu este interes sa se face lucrurile bine de prima data, doar sa se „faca” si sa ne laudam cu asta. Si ne mai miram ca e plina tara de „meseriasi” dupa care refaci de 2-3 ori lucrarea…
Ovidiu , e și ce zici tu ,dar mai sunt și milioanele de functionari- bugetari care trebuie JUSTIFICAȚI!
Nu-ți mai zic despre cum e treaba cu înmatriculările într-o țară non-UE (Turcia), că te enervezi și mai tare. Nu e total online, dar merge repede. Și nici nu se ocupă poliția de asta, ci notarii. Iar dacă o iei de la dealer, se ocupă ei de tot pe baza unei împuterniciri.
@anukoi, in postul meu de mai sus e vb de o tara asiatica, politia doar mi-a eliberat a doua zi cartea de identitate.
S-au mai schimbat lucrurile in bine si in Romania.
Pt SPV am facut totul online. Ma cam grabeam si am avut initial ceva emotii cand am vazut ca toti inspectorii din Bucuresti sunt ocupatii complet pe multe zile; dar mi-am dat seama ca pot sa aleg si alte judete, asa ca peste vreo 2 zile un inspector din jud Neamt m-a sunat, am facut face time, 2 intrebari si aratat CI langa figura si gata.
Ma oftic cand ma gandesc ca (in general) lucrurile pot sa fie si mai bine.
Salut!
Am si eu una de la inmatriculari. Am gresit, recunosc, am indraznit sa cumpar si sa vreau sa inmatriculez masina pe firma. Aia la care sunt actionar unic. Am parcurs si aberatia prin care eu, administrator, ma imputerniceam pe mine, persoana fizica, sa ma ocup de procedura. Doar ca, ajuns la ghiseu, ma intreaba nenea: “da’ io de unde stiu ca dvs sunteti administratorul?” – intrebare care macar dintr-un unghi pare justa, numa’ ca nu scria nicaieri ca, in cazul asta, le trebuie vreo dovada. Era spre sfarsitul programului, asa ca am revenit a doua zi, fericit pentru ca imi luasem un constatator online de la onrc. Semnat electronic, corespunzator si legal. Pe care il aveam pe telefon, pregatit pentru fw, transfer etc. si pe care l-am si printat. Inapoi la ghiseu, nenea zice: “pai n-are stampila”. Precizez ca asta era anu’ trecut. Incerc sa ii explic ca e semnat electronic si ca avem o lege care zice ca nu e nevoie de stampile. Dupa zece minute de parlamentari, in care nenea ma trimitea inclusiv la sediul local onrc ca sa-mi puna oamenii aia o stampila peste constatatorul printat, m-au lasat nervii si-am urlat de s-a cutremurat sala aia plina de muuulti oameni: “Sa vina comandantul!” Si doar cand au vazut ca riscam sa starnesc o rascoala spontana (erau spre suta de oameni care stateau la cozi de ore) s-a trezit unul cu un neuron in plus, care mi-a luat dosarul. Si m-a rugat sa-l iert pe colegul lui, care era frustrat ca isi petrecea ziua de nastere la serviciu. So… se poate si altfel 🤷
Hai cu spor la mangaiat neuronii nationali, cu rabdare si toleranta, ca deh… fii mai bun, fii adevarat. Ma duc sa bag un Christmas Brew :))
Comentariu beton!20
Lumea nu e obișnuită încă cu documente obținute online. Și la o banca au cerut stampila pe un certificat obținut online 🤯.
Maine sunt cu 2 masini la inmatriculari – una de transcris de pe leasing si una sh, adusa de afara. La 2 ghisee diferite.
Deci, nervi dubli pentru ca prevad ca ceva nu o sa fie bine desi toate actele sunt pregatite conform listei – un dosarel micut micut.
Exact cum spunea Ovidiu mai sus. Paşii îi putea face oricine în numele tău, prieten sau duşman. Abia la ghişeu te legitimezi. Dacă măcar era cu semnături electronice…
Digitalizarea nu înseamnă că scoatem documente la imprimantă. Dar noi sîntem prea departe şi nu se vede Luminiţa.
Serviciul public impozite si taxe Constanta, acum ceva timp când mi-am făcut cont, aceeași procedură cu deosebirea că trebuia să mergi după o saptamana ca să îți ridici plicul cu user și parolă.
Si la Bucuresti, sector 1, e la fel. Dar se lauda ca se poate obtine totul online ! Nu scrie pe site nici macar cu litere mici „dupa ce faci un drum la noi sa iti dam o hartie cu niste chestii pe care le puteam trimite si pe mail”.
Romania. Mi s-a stricat selectorul de canale( sau cum l-o chema !). Dau telefon la DIGI deranjamente,astept ceva timp pana catadixeste un nene cu prune in gura sa raspunda,si zice ca vine tehnicu’ sa repare. Buun. Dupa intarzierea de riguare,ajunge un cetatean care ,superior,imi spune ca nu poate inlocui piesa stricata ca…nu are ! Trebuie mers cu ea la reprezentanta. Iau stricaciunea si ma duc,sontac-sontac,cu carja din dotare,dar coadaa ! Ma asez cuminte si astept. Cand imi vine randul,explic de ce sant acolo,daaar …stati d-na ca trebuie si cablul si telecomanda ! Ooof,pai bine mai oameni,era asa de greu sa spuna crestinul ala care a venit TOT ce trebuie returnat ? Am renuntat pentru moment ca nu mai am atata energie…!
La noi,ca la nimeni !!!
Ha-ha! Am si eu una cu RCS-RDS, pe care ii urasc din ficati din acest motiv. Acum 11 ani, dupa divort, m-am gandit ca ar fi frumos sa schimb titularul de contract, care este ex-sotul. Am scris bine „este”, pt ca si in ziua de azi tot pe numele lui vin facturile. Sun atunci in call-center si aflu ca nu merge asa, oricum. Ci ca trebuie sa ne prezentam la ei, de manuta, amandoi odata, el sa renunte la contract, eu sa il preiau. Le-am zis ca le dau pe mail TOT, incepand cu certificatul de nastere, ala de casatorie si ala de divort, contractul de casa, actul de partaj, extras de cont pe ultimul an din care reiesea ca doar eu platisem facturile, poze de pe blanita din copilarie si ce mai vor ei, numa’ sa nu ma puna pe drumuri, mai ales dimpreuna cu exul. Raspuns final: „nu se poate”. Am renuntat atunci, si cativa ani la rand am mai tot sunat sa vad daca s-a schimbat ceva. Nu, nu se schimbase. La un moment dat, plina de spume, le-am zis ca fostul sot a murit. Cica sa ma duc cu certificatul de deces. Ulterior, operatoarea mi-a sugerat subtil sa incerc sa merg singura la o casierie Digi, poate gasesc „vreo doamna mai intelegatoare” (care sa fie dispusa sa sara peste regulile lor idioate, am tradus eu). Deci oricum, tot in persoana ma voiau. Ala a fost momentul in care am cedat si am renuntat complet la ideea de a avea contractul pe numele meu. La Engie si Enel la vremea aia tot la casierie se schimbau contractele, dar intre timp astora le-a venit mintea la cap si dupa cativa ani am putut face totul online, fara batai de cap. Ma mai intreb uneori daca s-o fi desteptat si RCS-u’, as putea paria ca nu, dar nervi sa sun sa verific nu mai am.
Pățit fix anu’ asta ! Făcut Trade In la Renault ( predat un Clio pt achiziționarea unui Captur) .Pe Clio aveam nr. preferențiale dar cei de la Renault mi.au zis că nu le pot lua până EI nu îl vând !!! Tot ei m.au sfătuit să merg la înmatriculari să plătesc o taxa de 30 de lei ca cel care cumpără Clio sa nu poată păstra și numerele ( numere care era preferențiale ,deci ,conform logicii mele nu avea cum să le păstreze și utilizeze ) . Primesc Captur.ul ,trec vreo 2 luni și.un pic din perioada cu Nr provizorii ( roșii) și mă hotărască sa merg sa imatriculez Capturul . Fac programare ,ajung la Înmatriculari ,ajung la ghișeu ,stupoare : nu va putem da Nr dorit de înmatriculare pt că nu e liber ( repet ,Nr preferențial + plătit taxa 30 lei pt a nu putea fi folosit de altcineva ) . Acum o sa fac o completare : prin nr. preferential eu am înțeles un nr pt care plătești in plus fata de Nr.ul care vine la rand tocmai pt a.ti fi păstrat o perioada ( 1 an din ce știu eu) după ce la un moment dat încetezi sa.l mai folosești !!!! Dar nu stimați cetățeni, nu e deloc așa ! Până la urmă am reușit să păstrez nr ,dar am mai trebuit să plătesc încă o taxa de 70 Ron (parcă) că sa.mi poată fi atribuite !!! Deci , in 2019 am platit 80 lei pt numere preferențiale ( 40 sau 50 lei e pt cele care vin la rand ) , că în 2023 să plătesc alți 100 Ron că sa pot să îmi păstrez numerele mele PREFERNTIALE !!! As vrea ,daca cumva bântuie pe aici cineva care se pricepe , un polițist sa.mi explice daca toată TĂRĂSENIA asta este corectă !
Sa nu credem totusi ca la altii e muult mai bine ca nu e chiar asa. Germania 2023, ca sa pot activa un cont la banca pentru online banking a trebuit sa merg la sucursala si apoi sa astept acasa scrisorile cu pin si activation letter. Eh, nu au venit dar dupa inca doua vizite la sucursala si 3 saptamani de asteptare s-a rezolvat. Fara scrisori in posta nu existi.
Înmatricularea masinii a fost cat se poate de offline, cu bon de ordine, stat la coada, plata cash sau cu acel girocard care merge doar in germania, numere platite la gigel-din-colt (la noi doar politia iti da tabla cu numerele, la germani politia nu are treaba cu asta dar sunt 10 chioscuri in jur unde ti le fac pe loc)
Norvegia. Acum vreo 10 ani. Cumpărat mașină la mâna a doua. Mers la om acasă, probat, bătut palma. Scris pe cartea de identitate a mașinii datele noului proprietar (formular în dublu exemplar cu auto-copiere, ca facturile tipizate). Mers cu ăla la bancă pentru plătit asigurarea. Lăsat acolo, banca l-a trimis la RAR-ul lor (nici nu știu cum se numește). Venit noul act acasă prin poștă în câteva zile. Atât.
Statens Vegvesen se numește. Nu se mai lucrează așa, cu hartie autocopiativă.
Cumperi mașină și de pe OLX (finn.no) și faci toată procedura de schimbat proprietarii online, după ce ai făcut asigurarea, tot online. Numerele rămân pe mașină. Dacă vrei numere personalizate, poți lua și PUIE MONTA, dar rămâi inregistrat și cu cele normale după câte am înțeles. Eu N-am aroganțe d’astea și nu m-a interesat. Am să explic mai târziu cum am facut eu
Sunt în Belgia de 16 ani. Am avut 6 mașini. Nu am mers niciodată la un ghișeu pentru nimic legat de înmatriculare, asigurare sau schimbat de numere de înmatriculare.. Întotdeauna a fost 100% online. Numerele mergeau la firma unde aștepta mașina și i le puneau oamenii ăia. Apoi eu mergeam ca o floricică să iau mașina când era totul gata.
Da, dar ce vreme de kăkat este în Belgia 🙂
La prima mașină cumpărată aici am mers la DGT (poliția de trafic) și am facut actele, totul pe loc nu a durat mult, in 2005,la a doua mi le-a facut vânzătorul reprezentanței, apoi la restul doar la gestorie(asemanator unui birou notarial la noi) mergi cu actele și cu cumparatorul tu semnezi el plătește îți iei justificarea și ai plecat, simplu și rapid!!!!
Salut! Aceeași fază, dacă vrei să plătești taxe și impozite. Trebuie să te duci personal să-ți dea user și parolă, de parcă ar vrea cineva să-ți fure datele și să plătească în locul tău!
Mihai, daca semnai documentul generat cu semnătura digitală calificată, oare nu îți dădea online userul și parola? Întreb pentru că am văzut că documentele semnate electronic sunt acceptate pe portalul ANAF, Casa Pensii, ITM…. Și te scutesc de drumuri. Instituția unde ai fost tu e excepție? Nu că m-aș mira, că nu e o practică unitară in tara asta cu apa calda numai pe alocuri..
Care document generat? Nu există așa ceva, nu se poate trece de pasul 2 din printscreen. Apare caseta cu „pentru accesarea acestui serviciu aveți nevoie de un cont. Contul se poate obține la ghișeul oricărui Serviciu Public Comunitar Regim Permise de conducere și Înmatriculare a Vehiculelor” și asta a fost tot ce poți face online până te duci la ei.
Eu as fi incercat urmatoarea varianta:
1. Descarcat cererea de aici si completata
https://dgpci.mai.gov.ro/document-details/inmatriculari/5f758e137d66a112ac8aceab
2. Scris e-mail la ei si intrebat daca le pot trimite pe e-mail cererea completata, buletinul scanat si dovada achitarii tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare – 30 lei.
3. Aveam doua variante: 1. primeam raspuns pozitiv -> primeam credentialele sau 2. primeam raspuns negativ -> tot ajungeam la ei (si in plus ii rugam prin viu grai sa ia in consideratie si varianta propusa de mine)
Nu știu la înmatriculări cum este, dar eu am încercat asta la Casa de Pensii și nu s-a putut.
Am văzut că pe cnpp.ro poți să-ți faci cont și să vezi contribuții, vechime etc. și din curiozitate am vrut sa-mi fac și eu, dar se pare că solicitarea pentru cont trebuie depusă personal, cu CI-ul în mână, chiar dacă am semnătură electronică.
Aceeași situație am întâmpinat-o și la ANAF.
Mi-am făcut cont la ambele, s-a dovedit util contul de la ANAF.
Că se scria mai sus, la ghiseul.ro s-a remediat problema de câțiva ani.
Au, ce fain si cu ce umor fain ai descris tarasenia (umorul asta apare dealtfel in fiecare scriere de-a ta si face parte, pe langa altele, din elementele tale de forta in ale scriiturii). 🙂
Referitor la subiect, se pare ca orice plecare si intalnire cu birocratia si cu alte institutii de la noi sunt adevarate aventuri din care nu stii daca te mai intorci vreodata sau daca te mai intorci intreg la capsor si trupsor.😅
Pe la mine e totul online si fiecare cerere la orice institutie are un termen limita de rezolvare si e vorba de cateva zile sau de 2-3 saptamani cel mult.
Germania – Stuttgart. Precizez pentru ca e important orașul/landul. Ca să înmatriculez o mașină trebuie mers personal la ghișeu, unde sunt deschise numai doua din șapte din lipsa de personal/bolnavi, ca să primești termin peste 3-10 săptămâni. S-a ajuns sa se vândă termine pe bani, atât de mare e disperarea. Online nu se poate face mai nimic, din 18 servicii pe care le oferă primăria, se pot aplica la 2 online. În rest mergi și stai la coada, și speri sa nu se termine bonurile de ordine în fața ta. Ca să fii sigur, mergi cu câteva ore înainte de deschidere.
Situația este atât de catastrofala pentru ca fiecare land are autonomie sa hotărască ce servicii se digitalizeaza și în cât timp. Am auzit de alte orașe unde se poate online, la noi nu. Totul este pe sistemul stat la coada, îți trimitem o scrisoare. Și sa nu mai spun cum e interacțiunea cu un lucrător la ghișeu… lucrătorii din România sunt lapte și miere.
Austria. Dacă mașina cumpărată are verificarea valabilă, în 10 minute ai înmatriculat-o. Personal, la orice birou de asigurări.
Io aș fi curios care e procedura în alte țări cînd îți faci cont online la o instituție, că de fapt asta e problema. Nu serviciile online, ci făcutul contului. Probabil cu identificare video, sau unii chiar au încredere exclusiv în semnătura electronică.
Și la Taxe locale sector 1 trebuie să fii prezent fizic cînd faci contul, ca să îți verifice identitatea, și la SPV era așa (înțeleg că acum e cu video online), și la semnătură electronică. După ce ai cont, merge totul online. Chiar dacă nu e automatizat, cum e la taxe locale sector 1, unde contul online ține loc de ghișeu, dar tot cineva din birouri procesează cererile și eliberează documentele. Deci poate dura 1 – 2 zile un certificat fiscal. Față de Registrul Comerțului sau Cadastru, unde documentele se eliberează automat, în 5 minute, fără intervenție umană. Oricum, tot e bine.
Culmea prudenței am întîlnit-o la SPV Anaf, la înscrierea ca reprezentant al unei SRL. Depui documentele semnate electronic, dar îți mai cer și un certificat de la furnizorul de semnătură electronică în care se confirmă că ei chiar au eliberat o semnătură electronică către persoana cutare. Io zic că, dacă există riscul să se falsifice o semnătură electronică, atunci e risc să se falsifice și certificatul ăla de confirmare.
Eu pot doar sa-ti spun ca am cerut pe e-mail si obtinut credentialele pentru un cont pentru socrul meu (care nu are card) pentru ghiseul.ro de la DITL. Mi-au trimis cererea ca pdf pe care s-o completez digital (da da, avea pana si camp pentru buletinul socrului si binenteles semnatura digitala – am semnat eu pentru el), le-am trimis buletinele al meu si al sotiei scanate plus certificatul de casatorie sa demonstrez relatia de rudenie si in 5 minute am primit pe e-mail credentialele. Surpriza foarte placuta, ce pot sa mai spun.
Intre 2007-2014 , in Italia, cumpărat și vândut 3 mașini.
La ghișeu cu programare făcută online, respectată ora, 2 formulare simple vânzător și cumpărător și gata.
Fix asa este si la finante, faci cont online dupa care mergi la ghiseu sa iti vada ochii:)) Eu nu cred ca vor sa isi bata joc, fix atat ii duce pe ei mintea, exista si varianta la fel de plauzibila, cu mersul la ghiseu pastreaza niste posturi pentru sinecuri.
Mihaela, pentru firme merge online tot, cu documente arhivate atașate. Vorbim de Cluj, dar am avut surpriza sa meargă și la București, unde am ajutat un amic sa își trimita declarațiile fiscale. E drept că a durat mai mult. Deci, pe alocuri se poate.
CB, Olanda, faci totul online, dar numerele sunt ale masinii si de asta cred ca e mult mai simplu, adica nu trebuie s-o inmatriculezi.Astfel nu are politia in sarcina/ birou special pentru inmatriculare. La preschimbarea permisului/ pasaportului din motive de expirat, furat, pierdut,te duci la primarie, platesti la ghiseu functionarei, are POS, si te mai duci odata sa ridici actul. Nicio complicatie.
Am lucrat la o firmă de stat „deconcentrată”. Directoarea de RU ( așa se chema HR- ul acolo) zice ” toate cererile de concediu se completează online, economisim hârtia”. Practic completai formularul, îl listai gata completat și îl semnai. După care scann obiectul și trimis prin mail șefului, care-l lista, semna, scanna și-l trimitea la RU, care la director, de unde la contabilitate. Care contabile puneau hârtiuța la dosar în arhivă. Altfel spus, in loc de o foaie se foloseau 5. Menționez că tot personalul din birouri ( ingineri, economiști, jurist) aveau semnătura electronică. Dar Batman.
Cred ca aceasta procedura este unica pentru toate institutiile statului. Exact asa am patit noi la Casa Nationala de Pensii. Pentru ca se anuntase introducerea talonului de pensie in format electronic, am hotarat sa facem cont la CNNP. Aceeasi procedura, deplasat fizic acolo, facut cerere pentru amandoi ca sa nu mai facem inca o data drumul, primit pe email (totusi..) conturile, bineinteles ca unul nu mergea. Inapoi la sediu, trimis la „baiatul” de la IT care a zis ca trebuie sa trebuie sa rezolve la sediul central pentru ca doar aia fac conturile, plebea de la judetene nu are acest drept! Intr-un final se rezolva. Trec ceva ani pana se implementeaza talonul electronic si sunt printre primii 3000 de tampiti care vor neaparat talon electronic. Dupa sapaturi adanci (ca mai repede gaseai centrul pamantului decat unde este descrisa procedura de obtinere a talonului electronic pe site-ul CNNP) trimit cele cerute, dureaza vreo 30 zile cred si in sfarsit am talon electronic! In fiecare luna primesc email ca este gata documentul si il pot descarca de pe site logandu-ma cu user si parola. De cele mai multe ori se intampla vreo eroare si e nevoie de mai multe incercari pana reusesc descarcarea. Sa vezi ochi mari de genul „ce este asta?” la diverse persoane cand prezint talonul in format A4 pentru ca mi-l pun eu eu pe telefon dar am invatat ca la noi hartia este sfanta. Acum ma gandesc cu groaza ca trebuie sa repet procedura pentru sot si evident ca nu mai stiu pe unde gasesc cum se procedeaza, am facut ceva sapaturi superficiale si nu am gasit. Dar nu ma las 😀🦾
Ah, mai am una de povestit, de data asta a fiul meu cu obtinerea pasaportului in pandemie si a CI dupa pandemie. Pentru ca UK si Brexit neaparat pasaport. Citim ca se poate obtine via ambasada Romaniei din Londra daar nu te duci cand vrei tu la ambasada, faci programare (de, pandemie). A intrat pe site bietul copil timp de 2 saptamani in fiecare zi si nu putea obtine programare. Ba nu mergea site-ul, ba toate sloturile din luna respectiva erau ocupate. Intr-o zi, ca prin minune, a mers si site-ul si toate sloturile care figurau ocupate zilele trecute erau acum libere! In fine, se duce, face ce trebuie, dureaza 30 zile si e gata, are acum pasaport valid. Anul trecut, in vacanta de Craciun, vine in tara, depune actele pentru cartea de identitate (care expirase si ea in pandemie) dar trebuie sa plece inainte de a o ridica. Ne gandim noi, ca parinti, facem procura, sa o ridicam si sa o trimitem in Anglea. Dar surpriza, nu se poate face procura doar cu pasaportul pentru ca pe pasaport nu figureaza domiciliul!! Te doare capul!! Asa ca CI-ul lui zace la evidenta populatiei de un an si va mai sta pentru ca el va veni in Romania de abia la inceputul anului viitor. Bine ca are pasaportul. 😀
Eu mi-am luat mașină acum 3 luni în Olanda, nici nu mai țin minte ce și cum pentru că a mers totul foarte rapid și online. Am luat-o de la dealer, dar sunt al doilea proprietar, dealerul a intermediat tranzacția. Știu că am semnat acte, am plătit, am completat niște formulare online și am primit acasă în trei zile cartea mașinii. Aici chiar poți rezolva totul online și ușor (dar nu e totul perfect, la unele chestii unde e nevoie de programare, la primărie de ex, îți ies peri albi, durează și 3 luni să obții o programare) pentru că e bine pusă la punct identitatea digitală.
Eu am sunat prin iulie la Forțele de Muncă, agenția de pe județul unde am sediul social ca să întreb dacă în afară de o cerere de subvenție trebuie să le mai trimit și alte documente. După vreo 3 telefoane îmi răspunde o tanti. Nici nu apuc să termin întrebarea ca mi o taie scurt: nu știu să vă răspund, sunați la agenția din orașul in care aveți sediul. Îi mai explic o dată: doamna, am toate actele de la cei de acolo, acum cu voi am treabă, vreau doar să știu dacă în afară de cerere mai trebuie alte documente. Același răspuns. De ce mm mai ești angajată acolo dacă nu știi nimic? Ca să nu mă cert cu idioata la telefon, am închis și le-am dat mail. Culmea, pe mail mi-au răspuns la întrebare.. nu vă bucurați, cererea e depusă din iulie dar statul nu are fonduri pentru aceste subvenții. Dar taxele pe care eu le plătesc lunar și trimestrial imediat le încasează 😂 adică posibil ca eu să plătesc 2-3 ani taxe până când poate o să aibă statul fonduri să îmi dea subvenția pe 12 luni… păi ar trebui să îi las și eu 2-3 ani fără să plătesc taxe ca nu am fonduri 🤷🏼♀️ când au de luat e simplu, când au de dat nu le merge nimic 😂 de ce mm mai primesc cereri de subvenții dacă nu au fonduri?! De ce nu blochează primirea de cereri până când se alocă fonduri?! Ca să stau eu lunar să dau mailuri… și alții ca mine să facă toate actele și demersurile și apoi să afle ca nu s fonduri…
Acum urmează să implementăm prostia de e factura ca nu aveam destule documente de trimis lunar la contabilă, să îmi bat și eu capul cu spv ul și cu toate porcăriile lumii 🙃
Cum spunea cineva mai sus, ca la noi, la nimeni.
Să nu mai spun, ca acum mi am amintit, ca ne povestea cineva care fusese la ANAF intr o dimineata, la inceput de program, cum ca ajuns acolo intr un birou in care duhnea a țigări, singura duduie din birou i a spus: mai așteptați, colega mea care trebuie sa va ajute este în pauză.
Pauză? La început de program?
Și tot o remarca a cuiva care lucrează la ANAF: păi teoretic eu am program până la 15-16, practic plec pe la 14 🫠
Adică după 3 pauze, dimineața, la prânz, și după masă, au și program de gravide ca muncesc foarte mult, și noi ne mirăm de ce dracu se mișcă așa greu instituțiile p…, statului, pardon.
In Olanda daca vreau sa vand masina merg la orice magazin/locatie care este punct de preznta pentru posta olandeza, platesc 11.49 euro si cineva trece in sistem masina de pe numele meu pe numele cumparatorului. Recomand celor mutati pe Olanda sa va schimbati permisul de conducere de pe Romania pe Olanda.
Am cumparat masina de la un prieten, acum 2 ani, in Bucuresti. Am pastrat si numerele lui. Cunoscand statul roman, am dat 500 lei la o firma de inregistrari, le-am dat actele si mi le-au returnat unde locuiesc. Cei mai bine cheltuiti 500 lei pe anul acela.
In ES masina se inmatriculeaza o singura data in viata ei de fieratanie: atunci cand intra in gestiunea dealerului final dupa livrarea din fabrica iar dealerul intra online intr-un sistem unic national care aloca numere de inmatriculare fiecarei serii de sasiu din inventar, la gramada, pe modelul de la 0000BBB la 9999ZZZ.
La vanzare, dealerul livreaza masina inmatriculata, adica: cu placutele pe ea, inregistrata la taxe si impozite la primaria de care apartine cumparatorul, inregistrata la DGT (un fel de DRCPIV). Te urci in ea si pleci. Numerele se dau la rand, in real time, in toata tara la toti dealerii care sunt logati in sistem. Nu exista preferentiale sau rezervare. Masina se naste si moare (scoatere din circulatie prin casare) cu aceeasi matricula.
Serviciul de inmatriculare costa intre 250 si cca 700€ adaugat in clar la pretul de vanzare al masinii de catre dealer si include serviciul as such, impozitul anual la primarie, taxa de punere in circulatie la DGT, placutele.
In cazul vanzarii unei masini vechi se apeleaza de regula la o Gestoria care se ocupa de tot ce tine de schimbarea titularului (mai putin matricula care nu se schimba) si serviciul costa 200-300€ plus Traspaso (taxa de transfer de proprietate proportionala cu valoarea si vechimea masinii) care poate costa de la 200€ pt o moto pana la mii de euro pt o masina de peste 50,000€ si sub 3 ani vechime.
Anyway, orice om are apoi acces in sistemul national informatizat, Carpeta Ciudadana, cu ajutorul unui simplu certif digital (care da, se ia o data, in persoana, cu programare prealabila, de la ghiseul „n” al prefecturii) ai acces la DGT sa iti gestionezi vehiculele si carnetul (incl sa vezi daca ai amenzi si puncte luate), la Hacienda (anaf) sa depui formulare si sa platesti taxe, la primarie sa-ti faci programari, eliberari online sau la ghiseu (in anumite situatii) de acte, sa platesti taxele, la Salud (sist sanitar) unde ai tot dosarul medical cu fise, retete, analize si programari (ai si app sa te programezi, sa alegi doctorul, etc).
Desi s-a nascut greu si aici si inca are bugs si sincope, sistemul functioneaza ok si salveaza mult timp si drumuri desi la inceput ca sa te inregistrezi trebuie niste vizite in persoana ici-colo.
2017 – trebuie sa predau numerele unei masini la DRPCIV Iasi. Cu programarea in mana si tot dosarul ajung dimineata la locatie si era coada pana afara deja. (Eu, dupa 5 ani de stat prin alte tari europene, am fost prevazatoare si am ajuns cu vreo 15 min inainte de programare nestiind cum mai merg lucrurile prin patria mama)
Cand am vazut coada m-a luat cu rau si deja aminteam toti sfintii ca uite cum ne spun ei sa facem programari si nu se tin programarile.
Surpriza cea mare a venit la ora programarii cand domnisoara de la ghiseu a strigat dupa programare si m-a luat inaintea tuturor de la coada. (Si in ciuda protestelor unora care se plangeau ca ei stau deja de ore acolo si ca nu e corect…)
Danemarca: numerele preferentiale se platesc pentru anumite perioade de timp.
Numerele standard nu se pot tine.
Daca vinzi/cumperi masina, ai aplicatie pe telefon, te loghezi cu semnatura electronica, bagi 2 coduri de pe certificatul de inmatriculare, iti alegi firma se asigurari,platesti in aplicatie taxa si esti proprietar. Ai 14 zile sa iti faci asigurare sau iti fac ei automat, si certificatul nou vine in 10 zile prin posta.
Aa, si pentru scos numere noi sau predat numere poti merge la orice service/dealer auto si poti cumpara/preda cu certificatul de inmatriculare. Au site cu lista celor care au numere de vanzare.
Si mai am una: Digi 2023 in Floresti, Cluj (stiti voi, comuna cea mai mare din Ro cum ar zice unii).
Merge sotul sa faca abonament la internet (am avut, l-am oprit vreo 2 ani) si ii spune duduia de la birou ca dureaza vreo 2 zile pana vine sa ne monteze iar cutia pentru fibra. (Ca o paralela, in Danemarca au montat in casa cutia pentru fibra cei de la firma de curent din zona si asa a ramas de 4 ani cu 5 provideri de internet diferiti pe care ii schimbi cand vrei ca mai nou au scos si astia limita minima de 6 luni, faci contract online si duci routerul vechi la magazinul din sat la pakkeshop de unde il iei pe ala nou – cam ca in reclama la Altex-)
Trece o saptamana si nimic. Sunam la Digi, vin baietii din zona se uita la casa si in jur si raspund sec: Trebuie sa vina cei de la Bucuresti ca a taiat careva cablurile in strada, sub trotuar. Buun, dupa alte zile vin cei de la Bucuresti, se uita, se scarpina sub sapca si ajung la concluzia ca is cablurile taiate si tre sa se rezolve de catre cei din Cluj. Dupa alte zile revin cei din Cluj, constata si anunta ca mai dureaza o saptamana pana se repara, dar ne suna ei cand e gata.
Toata povestea asta a fost in mai/iunie 2023. Suntem in decembrie si nu a mai sunat nimeni. Macar nu au trimis si facturi-inca.
Așa e și la finanțe, dacă vrei să-ți generezi singur cazierul fiscal. Îți faci cont online, dar trebuie să te duci fizic la ei să-ți dea confirmarea. După care ești liber ca pasărea cerului să-ți scoți ce acte vrei. N-am avut răbdare și m-am dus să-l scot de la ghișeu. Am crezut că se dă pe loc. Am fost prea optimistă, se elibera după-masa, în aceeași zi, că era prea greu să verifice dacă am vreo sancțiune fiscală și să listeze că nu.
Situatii de genul asta au fost printre motivele are m-au facut sa parasesc tara dacilor liberi.
Traiesc de 7 ani in Marea Britanie si pot sa-ti confirm din experienta mea ca nu am avut niciodata interactiuni cu birocrati de nici un fel.
Si am schimbat cateva masini pana acum. Totul se face online in momentul cand se cumpara masina.
Vanzatorul completeaza datele lui si ale cumparatorului si noul proprietar primeste cartea masinii acasa prin posta. Dupa care cumparatorul isi face asigurare si plateste taxa de drum si poate folosi masina. Nici nu trebuie sa astepte pana vine cartea masinii.
Daca persoanele nu se descurca cu tehnologia, se completeaza o sectiune din cartea masinii, se decupeaza si se trimite prin posta la autoritati care proceseaza si trimit cartea noului proprietar.
La ultima masina s-a ocupat reprezentanta Dacia de tot pentru ca era noua.
La schimbarea permisului de conducere se procedeaza similar, se completeaza un formular care se gaseste la orice oficiu postal, se fac poze intr-o cabina de la orice supermarket mare, se pune totul in plic si se primeste permisul acasa.
La pasaport la fel, totul prin posta.
Bine, exista si avantajul ca Royal Mail nu e Posta Romana.
Nici nu vreau sa-ti explic ce frustrari m-au incercat cand a trebuit sa-mi schimb pasaportul la ambasada Romaniei din Londra din cauza felului in care esti tratat de catre toti functionarii, incepand cu portarul.
Păi cine te-a pus să rămâi în UK? Tu și alte câteva sute de mii de amețiți trebuia să rămâneți acolo ca să le complicația viața funcționarilor de la ambasadă.
In Norvegia, vanzarea, inmatricularea, si contractul se fac in maxim jumatate de ora daca nu te grăbești. Dupa ce ai cumparat masina descarci de pe site ul lor un un certificat de inmatriculare temporar si poti conduce pana vine cel „original”.
La ultima rotație (vacanță), acum trei luni, am cumpărat o mașină second. Ceva probleme cu ambreiajul, m-am înțeles cu persoana și i-am returnat mașina. Acu’ femeia nu mi-a returnat banii, pentru că făcuse deja „actele”. Adică a declarat la DVLA că mi-a vândut obectu’ și că să mă spăl pe cap cu taxe și ce mai e. Chestie de câteva minute pe telefon, cu tot cu râs la glumițe, politețuri etc. Ok, i-am lăsat mașina, că oricum era deja pe asigurarea mea și eram pe la Plymouth, la un prieten. A trebuit să aștept să treacă weekend-ul și să ajungem acasă, unde ne-a venit prin poștă V5-ul, care are un număr de referință, pentru a putea s-o trec înapoi pe numele femeii, apoi să-mi primesc banii înapoi. Am făcut asta pe WC, să-mi fie cu iertare. In timpul celor lumești, de dimineață, am pierdut câteva minute pe site la DVLA și i-am „vândut” mașina înapoi. Cam asta a fost. Am două motociclete cumpărate când nici nu eram în UK. Mi-au venit acasă, respectiv la prietenul de la Plymouth, care a fost săritor și mă ajută cu un loc în garaj. Cam câteva minute la fiecare, pentru change ownership. Deciămmda… Asta pentru UK. Multe nu merg bine aici, exemplu sistemul de sănătate, dar treaba cu onlainul e ok. Nu ai multe pe care nu poți să le faci online, din ce ține de treburi cu statul, însă o chestie imbecilă din covidemie, la DVLA nu se lucra nici măcar online. Ok, fizic înțeleg, dar online ce ai bre să nu lucrezi? Să nu mai spun că și acum justifică aglomerația din sistem, tot cu perioada aia de câteva luni din 2020. Pe bune? Dar totuși, când e vorba de alergat pe la ghișee, asta aproape că nu există.
Faza A masina second hand
In Abu Dhabi am vandut o masina ( sub 2 ani) intr-un minut dar trebuie sa stai la ghiseul lor de la Traffic Department. De cele mai multe ori nu e coada , sunt 40 de ghisee, numai pentru vanzari. Daca e mai veche de 2 ani e nevoie de revizie. Masia are un card ca omul, in care se inregistreaza toate faptele masinii. Operatorul m-a intrebat : vindeti masina xyz? Ati primit banii ? . Il intreaba si pe cel care cumpara si scrie raspunsurile noasrtre in sistem, care vor fi automat si in cardul masinii. In cateva secunde am primit sms ca am vandut-o. Si cumparatorul la fel. I-am dat cheia, cardul si masina. Totul 1 sau 2 minute.
Faza B masina noua de la dealer.
Alegerea, Semnarea si confirmarea platii 5 minute. Inmatricularea o face dealerul la cererea mea. Luat masina a doua zi cu toate actele facute
Poate că fac asta cu cei trecuți de 50 să-i mai vadă la față, să le mai verifice reflexele sau să vadă dacă stau bine cu nervii… 🙂
La mine înscrierea de mașina daca ai deja numerele vechi se face online exclusiv pentru ca maritul stat polonez pune la dispozitia oricarui rezident la tarii( rezident legal nu doar cetatean polonez) lui un asa numit Trusted profile, pe care ti-l faci singur tot online cu user si parola inclusa. Acest trusted profil te leaga la orice institutie a statului, casa de pensii, casa de sanatate, medic de familie, taxe si impozite, inmatriculari masina, înscris copil la scoala sau admitere liceu, u name it.Le-am enumerat pe cele de care eu am avut nevoie pana acum or mai fi si altele si nu stiu eu.Pana si inscrierea casei pe numele meu si inregistrarea ipotecii tot cu ala am facut si acest serviciu este disponibil de cand ma stiu eu aici, 7 ani dar o fi mai vechi naiba stie. Ce este adevarat si stiu de la polonezi ca trecutul la serviciul asta a insemnat reducerea aparatului administrativ de stat cu 60% deci au ramas multi fara job cand a fost pus in place. Cand am cumparat masina acum 7 ani pt ca eram noua in localitate am mers la ghiseul fizic unde am completat formularul cu angajatul de acolo( formularul era in 3 limbi : polona, engleza, rusa) a durat fix 15 min treaba sa imi printeze talonul nou si sa imi puna sticker pe numere sa ma vada camerele pt eventuale amenzi( am pastrat numerele fostului proprietar).Am aflat ulterior ca puteam face online asta si sa merg sa imi ridic stickerul de la ghiseu( acum nu mai e nevoie din ce am aflat) dar a fost ok sa merg ca aceste ghisee sunt peste tot inclusiv in Malluri deci am bagat si un shopping dupa.
Eu ieri aveam de rezolvat ceva ce se poate rezolva prin telefon. După mai multe interioare, mi-au zis ca nu la ei și m-au redirecționat la o alta instituție care mi-au zis sa dau un email. Aflând toate astea, dau sa pasez, sa zic ca am reușit și șeful îmi zice ca nuuuuuu. Nu e ok. La aia primii se face. Probabil nu ai nimerit pe cine trebuie.(am vb cu 5 persoane și într-un birou erau chiar 3 inși, deci 8 capete luminate).
A rămas in aer oleaca pana sa văd in ce direcție o iau.
Same la casa de pensii… Se depune online cererea de creare cont, primesti in cateva minute un pdf cu cod QR, il printezi, completezi si un formular parca si cu ele te duci la casa de pensii sa iti activeze contul :))
Ajungi la casa de pensii, completezi si ceva acord GDPR la fata locului si apoi iti activeaza contul pe loc.
Am avut noroc, intr-o joi pe la 3 jumate era 1 persoana la ghiseul de activat la casa de pensii bucuresti (aia de pe Vitan), am rezolvat eu si sotul in 10 minute.
Basca drumul pana acolo dar deh…
În Franța este totul online. Daca cumperi mașina din același „judet” cu domiciliul tau, ramai cu numerele pe care le are mașină (mașină păstrează numerele, nu proprietarul). Vechiul proprietar are obligația să detina controlul tehnic al mașinii nu mai vechi de 6 luni, sa fie conformă pentru circulație, (controlul se face din 2 in 2 ani obligatoriu și la cerere daca vrei sa vinzi masina). Să scoată un certificat de fiscal al vehiculului (se obține pe loc, online). Apoi tot online completează un formular in care trece datele sale, ale cumpărătorului, seria certificatului fiscal (formularul „știe” daca certificatul e mai „vechi” de 24 ore și nu te lasă să îl treci in formular) valoarea de vânzare a vehiculului și data la care se face vânzarea. Apoi primește un cod pe care îl transmite cumpărătorului. Toată treabă asta durează 5 minute maxim. Apoi cumpărătorul completează și el un formular online cu datele sale , datele vehiculului și codul primit de la cumpărător. Primești de platit taxa de înmatriculare în funcție de capacitatea motorului pe care o achiți direct pe site. Apoi automat i se generează un certificat de circulație provizoriu valabil 30 zile (online ce poate fi tipărit, cu noile numere daca vehiculul este din alta regiune decât cea de domiciliu sau cu aceleași numere dacă ești din aceași regiune). Pe cartea mașinii ( aici cartea e și talon) vânzătorul o barează cu pixul, scrie numele noului proprietar și data. In 30 de zile ai acasă (mai mult de 5 nu durează de obicei, doar daca nu te găsește acasă poștașul) recomandata cu noua carte a mașinii pe numele tau. Apoi dacă îți schimbă numerele te duci la un magazin și ți le face pe loc. Daca schimbi adresa de domiciliu, completezi o cerere online și în 5 zile ai acasă un sticker cu noua adresa pe care o lipești pe cartea mașinii peste adresa veche! Aici nu exista impozit pentru mașini. Daca o cumperi de la dealer sau centru de vânzare mașini, se ocupa ei de acte.
In 2017 am luat (normal, de unde altundeva?!) din Germania o masina pt a mea sotie.
Am vazut-o pe net, am vb cu omu` (vanzator privat) i-am spus sa o tina 2 saptamani ca merg sa o vad dar, daca arata ca in poze, o iau 100%.
Peste 2 saptamani m-am vazut cu omu`, am vazut masina, a fost ce trebuie, hai la banca sa depunem banii in cont si apoi sa ne ocupam de acte.
Am mers la banca, am depus banii si am mers sa ne ocupam de acte si de aici incepe nebunia frate, ca nu am vazut asa ceva nicaieri.
1: inainte sa intram in cladirea administratiei sau ce mama dracu` era acolo, mergem vis-a-vis la un magazin micut, platim un set de numere provizorii si asigurarea pentru 2 saptamani (sau o luna, nu mai retin exact), ne da ala combinatia de numar care o sa fie si plecam vav la administratie sau ce era aia;
2: luam numar de ordine si, doar pentru ca era luni, a durat vreo 45 de minute pana ne-a venit randul;
3: cand ne-a venit randul, am intrat, a vorbit el in germana cu doamna de acolo (apropos, nu era un cacat ghiseu si 7 geamuri intre noi si functionar si o gaura data su bormasina pe unde trebuia sa te intelegi cu omul din fata ta. Nu, era o masa semirotunda unde am stat si ne-am simtit ca oamenii), i-a explicat ce dorim sa facem si toata distractia a durat cam 20 de minute, pana au fost gata toate actele;
4: dupa ce au fost gata toate actele (fara sa le avem) am mers vav, am luat numerele, le-am montat pe masina, am parcat in spatele cladirii administratiei, am sunat la un interfon si apoi a iesit dna care ne facuse actele ca sa se asigure ca avem pe masina numerele pe care le declarasem, ne-a dat actele si drum bun.
Toata distractia asta a durat, de cat am vazut masina la hotel, pana am plecat de la administratia locala cu numerele provizorii pe numele meu, 4:15 minute. La ora 8 a venit sa vad masina la hotel si la 12:15 plecam de la administratia locala cu masina inmatriculata provizoriu pe numele meu.
Aia in 4 ore si 15 minute au radiat masina de pe numele aluia si au inmatriculat-o provizoriu pe numele meu. Fiind atunci o perioada in care la noi prindeai fff greu loc la RAR pentru identificarea masinii si la fel de greu si la politie pentru depunere acte (m-am dus la 4 dimineata la politie sa prind loc) au ras aia din Germania si cu curu` de mine cand au auzit ca eu, sper, nu sunt sigur, sa am masina inmatriculata undeva in jurul Craciunului (la momentul ala fiind 4 Septembrie). Si nu am estimat gresit, am reusit sa inmatriculez masina pe 19 Decembrie.
Similar si la casa de pensii: pe site-ul CNPP esti incurajat sa-ti faci cont online, iti creezi user, parola si vrei sa activezi contul. Nuuuu, trebuie sa mergi la ei la ghiseu, sa iei numar de ordine, sa-ti astepti randul si abia atunci, persoana de la ghiseu iti valideaza contul. In cont, gasesti toate informatiile legate de statusul tau dar daca vrei sa depui o cerere, acte suplimentare, tot in persoana, la ghiseu trebuie sa mergi.
Sunt , as zice , o persoana sănătoasă mintal, dar traumele cauzate de functionarimea incompetenta, Pre și post decembrista, nu au pierit! Granița cu Canada e aprox juma’ de ora de unde locuiesc, dar încă ma ia cu dureri de burta când aștept sa îmi controleze pașaportul. Niciodată nu am avut vreo problema, doar prietena mea mai mancacioasa, care a încercat sa smuggle cârnați Afumați la întoarcere din Canada , intr-o perioada in care nu era voie , pt ca nu aveau dovada ca nu e și vita in respectivii.
Fii-mea și-a luat mașina noua, a traded in vechea, a transferat numerele, a făcut finanțarea, și in 1.5 ore pleca acasă conducându-și noua mașina.
Registration, driver licence, se pot face online f ușor, și primesti prin posta sticker -ul. Mai nou, au adus un automat la grocery store-ul din vecinătate, și ti-l printează in real time!
Mi-e teama sa nu jinx it, ca e totuși mare gradina!
Franța, AD 2017. Actele de înmatriculare a mașinii se depun personal la Prefectură, cu dosar (fără șină). Studiez temeinic site-ul Prefecturii, constat că vor o adeverință de la Poliția Rutieră din Ro cum că permisul meu n-a facut obiectul vreunei sancțiuni (eu voiam doar să înmatriculez mașina, dar na…..). Mă ia plânsul, îmi imaginez cum o să mă plimb eu prin Ro în vacanță umblînd dupa adeverință, dar într-un moment de inspirație scriu un mail, atașez copie după buletin și permis și-l trimit fără prea multă convingere. Soc-șoc-șoc, după 3 zile primesc adeverința pe mail. Mă prezint deci la ghișeu cu dosarul complet, după ce în prealabil îmi iau bon de ordine. Depun dosarul, vine noul certificat de înmatriculare prin poștă, peste vreo 2 luni. All good.
Franța, același an, câteva luni mai târziu. Preschimbare permis ro, că expiră. Dosar, bon de ordine, ghișeu. Doamna de la ghișeu verifică meticulos hârțoagele, apoi zice „bine, asta e tot, o să vă vină noul permis prin poștă”. Eu: ăăăăăăăă …..”o hârtie, ceva, o adeverință, îmi dați?”. „Nu, la ce vă trebuie?”. „Stiți, eu intenționez să mai conduc prin Europa în vara asta, peste 2 săptămâni plec în vacanță”. „Ei, spuneți că l-ați depus la noi la Prefectură, n-am ce dovadă să vă dau”. Mi-a făcut o copie după permis și după formularul standard de preschimbare permis pe care îmi pusese o ștampilă cu data înregistrării. 3 săptămâni mai târziu a fost extrem de distractiv la granița dintre România și Ungaria.
Franța, AD 2018. Inmatriculare mașina soțului. Toate actele trimise online, la vreo 4-5 luni a venit certificatul de înmatriculare franțuzesc.
Citind rândurile scrise de tine, pot spune ca la început m-am amuzat de povestea ta, după mi-am amintit cum am pastrat si eu (persoana fizica) numerele de la o mașină vândută unui prieten bun și atunci când m-am dus sa înmatriculez masina cea nou achiziționată ( de data asta pe persoana juridica), a trebuit sa dau o declarație ca sunt de acord sa-mi cedez tot mie (PJ) numerele. Pana aici nimic spectaculos, insa atunci când am ajuns la plăcuțele de înmatriculare mi-au spus ca trebuie sa plătesc 80 lei- eu mirat ca aveam numerele în mana ( pentru care mai plătisem o taxa de 30 lei parca) întreb „pentru ce? Vreau sa le păstrez pe acestea” la care vine și răspunsul de dincolo de ghișeu ” nu sunt bune! Acelea pe care le aveți dumneavoastră sunt emise pe persoana fizica. Acum aveți nevoie de numere pentru persoana juridica ” . Am zambit, am întrebat ce fac cu numerele vechi ( aceleasi caractere cu cele noi, aceleași format , doar cu vreo 2 ani mai vechi) si mi -a raspuns la fel de dragut” ce vreti dumneavoastră, sunt ale dumneavoastră, le-ati platit! Si uite asa am 4 numere pentru o mașină.
Nu cred ca o sa ne mai facem bine vreodată!
0
Acum poti vedea online cat ai cotizat in viata ta pana acum la pensie. Doar ca, pentru asta, trebuie sa mergi la Casa de Pensii sa iei usename si parola. Un mare cacat!
0 secunde. Primesti actele impreuna cu cheile de la masina noua. Elvetia.
În Franța, încarci toate documentele pe un site și în 7 zile primești certificatul de înmatriculare în cutia poștală. Apoi mergi cu certificatul la orice service auto, supermarket, etc unde sunt centre care îți eliberează plăcuțele .
Pentru schimbarea permisului, la fel ca la înmatriculare, il primești acasă în cutia postala
Uite parere nepopulara de programator (adica nu a mea): treaba cu mersul fizic sa iei user si parola e un fel de 2-factor authentication, te vad la fata si-ti verifica actele ca sa se asigure ca esti chiar tu ala care le cere. La modul un factor uman in tot procesul. Nu ma gandisem la asta, drept sa spun
În Canada, se înmatriculează în câteva minute. Am cumpărat o mașină de la un dealer, mi-a dat ăla un dosar cu câteva acte (era în rate mașina), m-am dus la un punct al autorității, mi-am luat număr de ordine, am stat pe scaun, iar când mi-a venit rândul am pus dosarul pe masă și în maxim 5 minute am primit tabla cu numărul (acolo se pune doar pe spate) și o fițuică cât un sfert de A4 care reprezintă singurul document al mașinii.
In Luxembourg cam totul se poate face online sau printr-un email sau apel telefonic, inclusiv tot ce tine de primarie. Pentru inmatriculare ai un spatiu online numit myguichet unde faci cerere de numar de inmatriculare ( pe baza cererii iti vine acasa un document cu nr tau si cu foaia aia poti sa te duci la orice dealer autorizat sa iti faca nr) , platesti o taxa, separat iti faci asigurare si cu toate astea fie te duci la ei sau le trimiti prin posta si iti inmatriculeaza masina. Daca ai nevoie de inspectia masinii ( exista anumite reguli pentru a face inspectia, nu se face la toate masinile), iti trimit acasa o dovada de circulatie pana faci inspectia. Final
Eu nu-ti vorbesc despre inmatriculari, o sa-ti povestesc cum mi-am schimbat anul trecut buletinul. M-am programat on-line si cand am ajuns la ghiseu cu actele casei, certificatul de nastere, de casatorie si buletinul vechi mi-a dat sa completez o cerere. Dupa ce am completat-o m-a trimis in alta cladire sa platesc o taxa. Dupa ce am platit taxa si am revenit mi-a spus ca nu e bun certificatul de nastere ca l-am plastifiat si ca trebuie sa fac o cerere sa o depun la alt ghiseu sa mi se dea un duplicat. Si uite asa am aflat ca si certificatul de casatorie e nul ca e plastifiat. Sa vezi ce zambea sotul cand a aflat „Adica nu mai suntem casatoriti? ” „Nu, draga, doar certificatul e nul, casatoria e pe vecie.” Si uite asa a trebuit sa schimb si certificatul de casatorie, si cel de nastere al copilului. Ca de’h, m-am luat dupa juristu’ lui peste ca e voie sa plastifiez actele. …
In Irlanda cred ca e cel mai simplu din lume, nu ai nevoie nici macar de internet si dureaza sub 5 minute.
1. Vanzatorul cere un act cu datele cumparatorului pentru nume si adresa
2. Scrie totul pe ultima pagina a cartii masinii in casuta speciala.
3. E obligatia lui sa trimita prin posta cartea masinii prin posta unde trebuie iar de acolo i se trimite noua carte noului proprietar cu numele lui pe ea.
4. Gata, s-a rezolvat 🙂
La casa de pensii este același lucru când vrei să-ți faci cont pe portalul lor. Completezi on-line o cerere, o printezi și îți apare și un cod de bare, iar apoi mergi cu ea și cu copie după CI la cam. 2 (compartiment IT) să o depui. Te duci acasă și aștepți mail de la ei ca să-ți confirmi contul și să-i pui o parolă. De noaptea minții!